Een derde reeks van nuttige weetjes over de hond. Wordt zeker vervolgd. Met dank aan het Huisdier Informatiepunt !!
22. De ideale leeftijd om een pup in huis te halen is wanneer het dier zeven weken oud is. Dit is wetenschappelijk aangetoond. Dat dit meestel later gebeurd heeft te maken met de vaccinatie, die dan nog niet altijd gebeurt is. Bij een goede fokker kan dat ook best. Een fokker zal doorgaans de pups met 8 weken weg doen. Heel verstandig omdat de fokker nooit helemaal zeker weet hoe de nieuwe eigenaar om zal gaan met de pup. Met 7 weken is het dan nog wel een heel klein, gevoelig wezentje.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
23. Al na 20 tot 30 minuten spelen zijn pups moe en slaperig. Wordt deze rust hen niet gegund, dan kan dat tot ontwikkelingsstoornissen leiden zoals een overbelast zenuwstelsel, waar zelfs agressie uit voort kan komen. Omdat tijdens het slapen de ademhaling, hartslag en het zuurstofgebruik afnemen, zorgt de hond voor een gelijkmatige lichaamstemperatuur door zijn lichaamsoppervlakte te verkleinen door in elkaar te rollen. Slechts 10 tot 15% van de totale tijd dat hij slaapt, is een hond in diepe slaap. Gedurende deze fase droomt hij ook.
24. Een keer in de vier dagen een rauwe eierdooier of olie zorgt voor een gezonde vacht, maar borstelen blijft nodig!
25. De hondenpoot bestaat uit een duimteen, een teenbal, twee zoolballen en drie voetwortelballen. Onder de haarloze dikke huid bevinden zich elastische vezels met vetcellen die als stootkussentjes dienen. Klieren produceren geurstoffen die met iedere stap aan de grond afgegeven worden, waar ze hun boodschap later weer doorgeven aan andere honden. Bovendien is dit de enige plaats waar een hond zweet.
26. Fietstochten zijn alleen geschikt voor honden met een goede conditie. Ook zult u weinig plezier beleven aan een tocht met een hond die bij iedere hoek blijft staan om even te snuffelen. Vaak wordt overschat hoeveel uithoudingsvermogen een hond nodig heeft om met een fietser mee te lopen. Fiets niet te lang wanneer het warm is en laat uw hond zo mogelijk op gras of een berm naast het fietspad lopen, geef hem veel te drinken en neem regelmatig pauze. Een kleine hond kunt u meenemen in een fietsmand. Gebruik een tuigje voor hem zodat hij er niet uit kan vallen.
xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />xml:namespace prefix = w ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:word" />27. Een beproeving is voor een hond een verband om zijn poten. Moet het dier rust houden, bijvoorbeeld na een gewrichtsoperatie, dan kunt u het beste de hondenmand in een hoge doos doen, waar hij niet uit kan. Het verband mag niet nat worden. Bij regen kunt u een jasje uit een vuilniszak knippen en over het verband doen. Oefen dit dus ook eens als de hond niet ziek is.. Ruik ook eens in de oren en in de bek van een gezonde hond. Dan kun je later ruiken of er bv. een oorontsteking is
28. Bekaf zijn pups beneden de zes maanden gemiddeld elke twee uur. Ze hebben dan tijd nodig om al het nieuwe dat ze beleefd hebben te verwerken. Soms vallen ze midden in hun spel plotseling om en zijn dan een hele tijd zelfs niet wakker te krijgen met de geur van eten. Even plotseling als de vermoeidheid begint, is ze ook weer voorbij. Uit een diepe slaap kan een jonge hond opspringen en doorgaan met het spel waar hij mee bezig was, alsof er niets is gebeurd. Alle jonge honden 'moeten nodig' als ze wakker worden. Als u razendsnel reageert, heeft u ze snel zindelijk. Je kan de volgende vuistregel toepassen voor de afstand van de wandeling: dit is ongeveer 1 minuut lopen per week dat de pup oud is. VB: pup 9 weken -> per wandeling maximaal 9 minuten. (wel meerdere keren per dag
)
29. Oude honden hebben speciale voeding nodig? Nee hoor, onzin
Dit is PUUR een commercieel verhaal. Hond te dik? Minder eten geven! Hond te dun? Meer geven. Zo simpel is het. Alleen bij ZIEKTE (bv. nieren) kun je overschakelen naar dat dure voer.
30. Bij het wandelen in de sneeuw verbruiken kleine honden veel meer kracht dan grote. Ondanks hun geringe gewicht zinken ze in losse sneeuw tot hun buik weg, waardoor elke stap een calorieënverslindende sprong wordt. Het hart wordt hierbij bovenmatig belast. Hou wandelingen door diepe sneeuw daarom kort. Drie of vier korte wandelingen door de sneeuw zijn voor een hond gezonder dan één lange.
|