Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
31-07-2008
Zal ik een hond nemen ? (Yradja)
Naar aanleiding van de vele schrijnende artikels over het achterlaten en/of verwaarlozen van dieren, stuur ik dit nog even door.... Had iedereen maar zo een groot hart voor dieren als wij, leden van onze mailgroep, dan zou het voor sommige beestjes op deze aardbol een héél ander leven zijn..... Dit gaat specifiek over een hondje... maar evenzeer van toepassing op "alle" diertjes.....
Zal ik een hond nemen? Overwegingen vooraf: Dit deel helpt je nadenken over de gevolgen van een hond in huis halen. Welk ras past bij je, hou rekening met je omgeving, banksaldo, karakter, menselijke en dierlijke huisgenoten en vrije tijd.
De voorbereidingen. Wanneer je een pup hebt uitgekozen of zelfs al eerder moet je de woonomgeving wat aanpassen en allerlei spullen kopen. Dit is ook een moment om al eens wat soorten hondenvoeders te onderzoeken.
De beste verzorging. De dierenartspraktijk is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je pup. Het is dus heel nuttig dat je pup een bezoekje aan de dierenarts niet als een straf ziet.
De komst van je puppy. Een nieuwe omgeving kan heel beangstigend overkomen op je pup. Je kan veel doen om deze overgang makkelijker te maken. Vanaf de eerste dag begint er al een leerschool die invloed heeft op de rest van jullie leven.
Week 12-15: de jeugddelinquent. Je pup mag de grote buitenwereld in om zijn tomeloze energie kwijt te raken. Volgens veel hondentrainers is dit de belangrijkste periode om je hond goed gedrag en zelfvertrouwen te laten ontwikkelen. Dit is de periode dat je lieve pup eerder irritatie oproept dan een vertederend gevoel.
Week 16-19: opstandige puber. Dit zegt al genoeg, slechte manieren, net doen of hij je niet hoort, puber gedrag! Waarom ben je ooit aan een hond begonnen? Consequent en bij de les blijven is nu de boodschap.
Week 20-24. De ontwikkeling van de wederzijdse gezelschapsband zal af en toe je hart doen smelten, toch kan je pup ook in deze periode de relatie flink op de proef stellen. Oefeningen om de hond van je dromen te krijgen.
6 maanden en ouder. Je jonge hond is nu flink gegroeid en blijft zich de komende tijd ontwikkelen. Met meer training, aandacht, spel en oefeningen schep je een band die een leven lang meegaat.
Problemen oplossen. Puppys kunnen allerlei soorten gedrag vertonen. Je zal niet overal even blij mee zijn. Juist reageren voorkomt een levenslang probleem.
Zo ziek als een hond. Ook puppys worden wel eens ziek. Het is belangrijk om bepaalde signalen en symptomen te ontdekken en te herkennen .
Door Saskia van Teijlingen
Gedrag: Spelen met je hond
Het is heel erg belangrijk voor een hond om te spelen, zo leren ze. In het nest beginnen die lessen al door spelenderwijs te bijten naar elkaar en als dat te hard gaat, volgt er een snauw waardoor de bijter schrikt en leert dat hij niet verder moet gaan (bijt grens). We moeten wel altijd zelf het spel beginnen en ook eindigen en we stoppen als het erg goed gaat, dus als je nog de volledige aandacht van je hond hebt. Er zijn wel regels, zo mag je hond nooit in je handen bijten, doet hij dit wel roep dan hard 'AU' of zoiets, dan schrikt hij en stopt met het bijten. Zodra hij stopt, beloon je hem met iets lekkers of een knuffel, maar lekkers doet het meestal het best. Ook is het erg goed voor een hond om bijvoorbeeld zoekspelletjes te doen, dan is hij met zijn hersenen bezig en met zijn neus, daar wordt hij moe van. Als je hond naast een fiets loopt daar wordt hij niet echt moe van, daar bouwt hij alleen zijn conditie mee op. Spelenderwijs kom je ook vaak te weten wat voor soort hond je hebt, is hij bazig? Of juist onderdanig? Schrikt hij snel? Zo kan je zelf dus ook veel leren, als je hond het bazige type is dan zal hij zijn speeltje niet zo snel af willen geven en kan je het hem leren door te ruilen met iets lekkers, dat doe je natuurlijk niet altijd maar dat bouw je af, interval beloning. Gaat je hond gelijk op zijn rug liggen als je wilt spelen dan moet je daar een beetje tijd aan besteden en laten zien dat spelen leuk is. Sommige honden schrikken heel erg snel van alles wat nieuw is, stop dan niet en ga gewoon door of er niets aan de hand is, hij wordt vanzelf wel nieuwsgierig en leert dan ook weer dat het allemaal zo eng niet is. Kortom, spelen met je hond is goed voor de relatie die je met je hond opbouwt, het is goed voor het vertrouwen en het is gewoon heel erg leuk. Met honden is het soms zo simpel dat het voor ons moeilijk wordt, wij maken het allemaal vaak veel moeilijker dan het in werkelijkheid is. Bron : Hondent. Magaz. copyright 2008