Honden |
|
 |
Vermijd inspanning bij hoge temperaturen. Uw hond is wellicht nog actief genoeg, maar na een tijdje spelen met b.v. een frisbee kunnen honden oververhit raken. Een hitteshock als gevolg van overmatige inspanning komt regelmatig voor. Als dit gebeurd, maar de hond nat met een natte handdoeken of de plantenspuit en leg hen in de schaduw of kelder. Vertrouwd u het niet, dan naar uw dierenarts.
Wees voorzichtig met het uitlaten van uw hond op asfalt en bestrating, die in de volle zon staat. Ze warmen snel op door de korte afstand van hun lichaam en het warme wegdek. Ook raken ze normaal een deel van hun warmte kwijt via hun voetzolen, maar dat gaat dan ook niet meer. Beter is het om gras op te zoeken of een gebied met veel schaduw.
De meeste honden zwemmen graag maar u moet wel oppassen voor de mogelijkheid van botulisme. Honden en andere dieren kunnen er ziek van worden, mensen krijgen huidirritatie als ze in het besmette water gaan. Ook andere pathogenen kunnen zich met het warme weer in het water ontwikkelen.
Met de lage waterstand in de rivieren zijn onverwachte stromingen ook een gevaar en ¨onfrisse¨ stoffen in het water kunnen in hogere concentraties voorkomen. Een zwembadje in de tuin of op het balkon is de veiligste optie en uw huisgenoot kan daar naar eigen believen gebruik van maken.
Aquaria, terraria en vogelkooien |
|
 |
Vissen, reptielen en amfibieën dienen uit de zon gehouden te worden. Deze dieren kunnen hun eigen temperatuur niet reguleren en kunnen oververhit raken als hun onderkomens in de zon komen te staan of in een ruimte staan waar de temperatuur hoog op kan lopen.
Denk er ook aan dat u rekening houdt met de beweging van de zon. Als u weggaat kunnen de dieren in de schaduw staan terwijl er een paar uur later de volle zon op staat. Gordijnen voor 90% sluiten of de zonnewering laten zakken is vaak afdoende om oververhitting door de zon te voorkomen.
De kamers waar de bakken staan dienen ook voldoende geventileerd te worden.
Vogelkooien dienen uit de zon gehouden te worden en het drinkwater van de dieren moet regelmatig gecontroleerd worden.
Reptielen |
|
 |
Met het warme weer zal iedere reptielenhouder extra moeten opletten. Met name oppassen op parasieten door de hoge temperatuur en hoge luchtvochtigheid. Bloedmijt verspreidt zich met deze warmte verschrikkelijk snel. U kunt bloedmijt het beste 's avonds constateren omdat de mijten lichtschuw zijn. Indien u er snel bij bent is dit heel goed te behandelen Frontline of met Vapona vliegencassettes. De laatsten mogen niet meer niet meer in Nederland verkocht, maar in België nog volop te verkrijgen zijn. Het nadeel van vapona vliegencassetes is dat als je maar iets te veel gebruikt de kan lijden tot dood van de slang. Frontline geeft een heel goed resultaten, vooral als je de frontline op een doek spuit en niet op de slang.
Zet deze in het terrarium open, maar er moet rekening worden gehouden met het volume van het verblijf. Begin met de laagste stand voor een half uur voor een klein terrarium, voor een groter verblijf kan de cassette langer worden open gezet. Let op de reactie van de dieren, omdat de Vaponadamp bij hoge concentratie giftig is voor slangen.
Een andere aanpak in wassen of sprayen van de dieren met 1:50 verdunde Ivomec(R)-vloeistof (werkzame stof Ivermectine, een ontwormingsmiddel voor rund en varken). Ook kan Ivomec door een dierenarts met ervaring met reptielen per injectie worden toegediend.
Water voor reptielen kan het best gekookt worden of spa blauw gebruiken en in ieder geval iedere dag verversen.
Voor info en advies over reptielen, zie o.a. www.reptielenopvang.nl .
Hokken en rennen |
|
 |
Dieren in hokken en rennen dienen een schaduwplaats te hebben en de verblijven dienen goed geventileerd te zijn.
Denk er ook aan dat u rekening houdt met de beweging van de zon. Als u weggaat kan het hok of de ren in de schaduw liggen terwijl er een paar uur later de volle zon op staat.
Uiteraard dient u te zorgen voor voldoende vers water. Voor b.v. konijnen in buitenhokken kunt wat verkoeling geven door een plastic fles met water te vullen, deze even in de vriezer te leggen en deze in het hok te bevestigen. Ook kunt u overwegen om gedurende de warmste uren van de dag het hok in huis op een koele plaats te zetten in plaats van buiten in de warme tuin. 's Avonds als de zon gezakt is kunt u rondom en op de kooi, met name de dakbedekking, natsproeien, niet in de kooi.
Hang enkele malen per dag vers water op, dat is koeler.
Verschoon de (natte plekken in de) kooi minimaal dubbel zo vaak, omdat vochtige broeierige plekken nu alle ongedierte aantrekken. Controleer ook regelmatig (dagelijks) uw dieren op de huidmadenziekte!
Geef je groenten of versvoer, haal het restant dan halverwege de dag weg.
Baadt een konijn niet, het blijft te lang nat op de huid. Föhnen kan teveel op tocht lijken, waardoor zelfs met dit warme weer een (vaak dodelijke) longontsteking kan worden opgelopen, en weerom trekt een klamme huid ongedierte aan, zoals de aasvlieg (huidmaden, zie hierboven).
Onze Ko'tjes kunnen beter tegen koude dan tegen warmte en zeker in de buitenhokken van een meter is het een extra benauwde bedoening. Mocht je een konijn hebben wat lijkt te bezwijken aan de warmte, leg em dan direct binnen op de tegels of op een handdoek die om wat koelelementen is gewikkeld (of een plastic zak met ijs o.i.d. ipv een koelelement) en bel je dierenarts voor advies.
Zie ook Help, mijn konijn heeft een zonnesteek
Dieren in de wei |
|
 |
Paarden, koeien, schapen, varkens, etc. die in de wei staan moeten een gelegenheid hebben om uit de zon te komen. Een schaduwplaats waar ze uit de zon kunnen staan is hard nodig. De actie ¨bomen voor koeien¨ van enige tijd geleden was voornamelijk gericht op agrariërs maar ook houders van hobbydieren dienen rekening te houden met de noodzaak van schaduw voor hun dieren. Dieren de gelegenheid geven om de stal in te gaan is vaak een praktische en diervriendelijke oplossing, zeker als daar stromend water voor handen is.
En natuurlijk, in alle gevallen, voldoende vers water. Drinkbakken dienen dagelijks schoongemaakt en met vers water gevuld te worden. In het warme weer kunnen zich in vervuild water makkelijk bacteriën ontwikkelen waar dieren ziek van kunnen worden.
Wildlife |
|
 |
De meeste wilde dieren kunnen zich doorgaans wel redden. Een vogelbadje in de tuin met dagelijks wat vers water is uiteraard altijd welkom. Zet het wel op een hoge plaats neer waar ze zich veilig kunnen voelen en niet door katten besprongen kunnen worden.
Zie ook:
Als u dieren aantreft die niet gezond lijken, ga dan niet zelf voor doktertje spelen maar waarschuw de dierenambulance. Deze dierenredders hebben het in deze tijd van het jaar vaak erg druk, dus heb een beetje geduld met wachten.
DN redactie 05/08/2003
|