Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
27-05-2007
Inheemse vissen (Ereli)
Inheemse vissen
VISJES NAAR BUITEN...?
IS HET MOGELIJK OM 'S ZOMERS TROPISCHE VISSEN BUITENSHUIS TE HOUDEN? EN ZO JA,WELKE SOORTEN ZIJN DAARVOOR GESCHIKT EN WELKE AANPASSINGEN ZIJN ERVOOR NODIG
Steeds meer mensen hebben gedurende de lente,zomer en vroege herfst een tijdelijke vijver in de tuin.Hiervoor wordt bijvoorbeeld een halve regenton gebruikt,maar vaak ook een voorgevormde vijver van de dierenspeciaalzaak,die met stenen,zand en paaltjes op zijn plaats wordt gehouden.Erg mooi in combinatie met zomerbloeiende bolgewasjes,klein blijvende grassen en vrolijk bloeiende planten.Maar hoe leuk zo'n zomervijver ook is,er mist natuurlijk wel iets: vissen!
WELKE VISSEN?
Dat elke goudvis het prima doet in zo'n zomervijver is bekend.Maar dat er ook een aantal aquariumvissen zijn die zich goed op een dergelijke manier laten houden,weet niet iedereen.Er is een aantal vissen die van nature in gematigde streken voorkomen en die dus gewend zijn aan niet zulke hoge temperaturen.Dat geldt bijvoorbeeld voor een aantal vissoorten die oorspronkelijk uit China komen,zoals de Chinese Danio en de Paradijsvis.Maar ook de actieve Prachtbarbeel met zijn glinsterende schubben doet het goed,evenals de alom bekende gup.
WAAR MOET JE OP LETTEN?
Water in tonnen en dergelijke kan 's nachts snel afkopelen en onder invloed van direct zonlicht overdag even snel weer opwarmen.Vrijwel geen vis kan goed tegen grote temperatuurschommelingen.Wil je de visjes toch buiten in een (halve)regenton houden,zet de ton dan eerst op een plaats waar het water door een ochtendzonnetje wordt beschenen,maar waar de middagzon niet komt.Onder een brandende middagzon komt de watertemperatuur namelijk al snel boven de 30 graden Celsius en dat is voor bijna alle vissen echt te warm.Hang er een aquariumthermometer in (te koop bij elke dierenspeciaalzaak), die je op meerdere momenten van de dag controleert.Blijft de temperatuur gedurende enkele dagen redelijk gelijk,en is die zeventien graden Celsius of hoger,dan kun je de visjes overzetten.Om het water zoveel mogelijk een gelijke temperatuur te laten houden is een voorgevormd vijvertje nog een beter idee.Dit is bijvoorkeur zo diep mogelijk,omdat ondiep water sneller warm wordt en ook sneller afkoelt dan diep water.Plaats een groep stenen of palen om het vijvertje en vul de ruimte op met aarde,op deze manier is je vijvertje al wat beter geïsoleerd tegen temperatuurverschillen.Uiteraard zet je potten op de bodem met waterplanten.Doe dit al enkele weken voor je er vissen in uitzet.De kans is groot dat het water dan mooi schoon en helder blijft.
EN ALS HET KOPUD WORDT?
Zodra de watertemperatuur in de nazomer of herfst onder de zeventien graden Celsius duikt,geef je de vissen uiteraard(weer) een plaatsje binnenshuis.Als je nu al je visjes aanschaft,zorg er dan voor dat je voor het einde van de zomer een aquarium in huis draaiend en wel klaar hebt staan.
Ze zijn weliswaar niet zo kleurrijk als goudvissen en Koi karpers,maar toch houden veel mensen met een tuinvijver inheemse vissen.Wil je voorkomen dat de andere vijverbewoners last hebben van de vissen,dan moet je bij de samenstelling wel rekening houden met een paar belangrijke zaken.
Wie een aquarium heeft, kan elke dag opnieuw zien hoe vraatzuchtig de meeste vissen zijn.
In een vijver is de situatie niet anders,met het ene verschil dat hier ook veel inheemse dieren voorkomen,zoals libellenlarven,waterlopers of kikkervisjes.Deze dieren krijgen het erg moeilijk als een grote groep vissen de hele dag lang het water afzoekt naar voedsel.
Daarom moet elke bezitter van een tuinvijver eerst goed nadenken wat hij wil :een natuurlijke vijver of een vijver waarin hij een paar vissen kan zetten.
In principe geldt:hoe meer vissen,des te sneller wordt het biologische evenwicht verstoord.Want de vissen eten niet alleen de andere bewoners van de vijver op,maar zorgen er door hun uitwerpselen ook voor dat het water constant wordt vervuild.In een aquarium kun je dit probleem oplossen door af en toe het water te vervangen.Bij een vijver kost dit aardig wat tijd en geld,wat sommigen er niet voor over hebben.Omwille van de vissen,de kwaliteit van het water en de algengroei kun je dan beter een heel klein aantal of helemaal geen vissen in de vijver zetten.
Vetje
BITTERVOORN:
De tot 10 cm lange vis is prima geschikt voor een natuurlijke tuinvijver.
VETJE:
Een goede algeneter die gemakkelijk kan overwinteren als de vijver diep genoeg is.
ALVER:
Moet in een wat grotere tuinvijver leven waar het zuurstofgehalte perfect is.
ELLERLING:
De tot 12 cm lange vis houdt van helder ,zuurstofrijk water,met een zanderige bodem.
STEKELBAARS:
Deze sociale vis komt in de natuur zowel in stromend als in stilstaand water voor.
GRONDEL:
Deze vis kan zich goed aanpassen en woelt graag in de zanderige bodem ,zonder de planten uit te graven.
KLEINE MODDERKRUIPERE:
Deze bodemvis heeft veel zuurstof nodig en moet beslist in stromend water leven.
BLANKVOORN:
Deze vis kan zich buitengewoon goed aanpassen en is in vergelijking met andere karpers vanwege zijn beperkte omvang geschikt voor een tuinvijver.
RIETVOORN:
Deze decoratieve vis is vanwege zijn vreedzame gedrag prima geschikt om met andere karpers samen te leven.
KROESKARPER:
Deze 'solitair' trekt zich graag op beschaduwde plaatsen terug en redt het tijdelijk ook met minder zuurstof.
Bittervoorn
De meeste inheemse vissen leven in koel,helder,stromend water.Als je soortgelijke omstandigheden in een tuinvijver wilt realiseren,heb je een filter nodig die dit aankan,moet je de kwaliteit van het water regelmatig controleren en bovendien een deel van het water af en toe vervangen.
Omdat je inheemse vissen niet zonder een vergunning uit natuurlijke wateren mag halen,moet je de vissen in een dierenspeciaalzaak kopen.Bittervoorns en vetjes,die zich in een kleine groep het meeste op hun gemak voelen,kom je regelmatig tegen.Bij deze vissen is het echter noodzakelijk dat de vijver niet kleiner is dan 50 m2.Beide soorten hebben een lengte van hooguit 10 cm en komen in een rustig stromend water voor.Daarom zijn ze het meest geschikt voor een tuinvijver.Dit geldt ook voor stekelbaarsjes die slechts acht centimeter lang zijn.Het zijn echter roofvissen die de larven van insecten en kikkerdril opeten.
Alver
Voor alvers moet de vijver nog wat groter zijn. 80m2 minimaal,want deze vissen worden langer dan 20cm.Bovendien mag de temperatuur van het water in een grote vijver niet zo gauw boven de twintig graden komen.Ellerlingen (klein karperachtig visje),grondels en kleine modderkruipers zijn voor een natuurlijke vijver minder geschikt,want deze soorten hebben helder,stromend water nodig dat zeer zuurstofrijk is.