Het gezondheidsboekje
Om met jou te mogen reizen, moet je hond over een Europees paspoort beschikken. Daarin staan zijn getatoeëerd identificatienummer of het nummer van zijn chip vermeld, alsook het vaccinatiebewijs tegen hondsdolheid bijvoorbeeld. Het boekje vermeldt eveneens of de hond de nodige antiparasieten- en wormdrijvende middelen toegediend heeft gekregen. Sommige landen stellen bovendien bijzondere eisen voor ze je hond op hun grondgebied toelaten. Soms vraagt men een schriftelijke verklaring van de dierenarts dat de hond in goede gezondheid verkeert. Dit wordt in het Europese paspoort genoteerd. Sommige landen vragen de bewijzen van een bloedproef om te bevestigen dat het aantal antilichamen naar aanleiding van de vaccinatie tegen hondsdolheid doeltreffend is. Het is bijgevolg zeer nuttig om tijdig contact op te nemen met je dierenarts zodat je niet op het laatste ogenblik verrast wordt door de eisen gesteld door je land van bestemming. Het is eveneens nodig je hond te beschermen tegen vlooien, teken en muggen, indien je je begeeft naar een land of een streek waar deze insecten in staat zijn om ziekten over te brengen.
Max en zijn valies
Denk eraan voldoende voeding die je hond gewoonlijk eet, mee te nemen. Diezelfde voeding is niet altijd beschikbaar op elke vakantiebestemming . Elke verandering op dat gebied kan een maag-darmontsteking veroorzaken. Het zou jammer zijn als het verloop van je vakantie en de ontspannende ogenblikken met je huisdier hierdoor verstoord werden! Indien je hond geneesmiddelen nodig heeft, moet je er ook voor zorgen dat je deze in voldoende aantallen mee op reis neemt.
Een rustige reis voor je hond
Wanneer je met de auto op reis bent, moet je in elk geval minstens om de twee uur een drink- en plaspauze inlassen. Je hond kan dan ook van de gelegenheid gebruikmaken om even de poten te strekken. Vraag je dierenarts om raad wanneer je hond 'reisziek' is en regelmatig moet braken. De dierenarts zal een aangepast geneesmiddel voorschrijven om de misselijkheid te verdrijven zodat de reis voor je hond aangenamer wordt. Je moet er in elk geval ook aan denken dat je hond helemaal niets meer mag eten tijdens de 6 uren vóór het vertrek. Indien je met de trein, het vliegtuig of de boot wil reizen, vraag dan tijdig aan de maatschappij waarmee je reist welke de transportmodaliteiten zijn (kooi, prijs, muilband, reis in de cabine of het laadruim
).
Een prettige vakantie!
Zorg ervoor dat je hond op je vakantiebestemming niet buitenkomt tijdens de warmste uren van de dag. Hij moet ook steeds toegang hebben tot een schaduwrijke ruimte met zuiver water zodat hij zich kan verfrissen. Laat hem ook nooit alleen achter in een afgesloten wagen: hij zou een dodelijke zonnesteek kunnen oplopen! Na elke wandeling op het strand of zwempartij in de zee moet hij gewassen worden om de haren en huid te ontdoen van het irriterende zand en zout. Het is ten slotte erg nuttig om vooraf inlichtingen in te winnen over de regels die ter plaatse van toepassing zijn in verband met het al dan niet dragen van een muilband, de toegang tot het strand, enz.
|