|
Begin oktober 2007 krijgen we telefoon van Wim, een lesgever die met veel enthousiasme, paard en ruiter een basis dressuur poogt mee te geven. Eén van zijn leerlingen heeft een mooie lusitano hengst van 15 jaar oud, met een aanslepend hoefprobleem. Luso werd geïmporteerd in 2002 en staat sinds een tijdje bij zijn nieuwe eigenaars in West-Vlaanderen. Reeds bij de aankoop hadden de nieuwe eigenaars gemerkt dat de hengst in beide voorhoeven, een scheur had die doorliep tot aan de kroonrand. De scheuren zijn vrij diep, maar worden oppervlakkiger naar de kroonrand toe. Het paard liep niet incorrect, maar toch diende het probleem te worden aangepakt om te voorkomen dat het dier op termijn ernstige problemen krijgt en gaat manken.
Voor de eerste bekapbeurt blijken de hoeven veel te lang, de druk op het midden van de hoef is te groot gebleken. Een scheur heeft zich ontwikkeld, zeer waarschijnlijk veroorzaakt door de druk op de hoefwand. Eens de scheur aanwezig is, is de hoef sterk verzwakt. Bacteriën en schimmels hebben nu een vlotte toegang en krijgen alle kansen om zich een weg te banen doorheen de hoef. (zie foto)
Voor er kan worden over gegaan tot een behandeling is het belangrijk om zicht te krijgen op de problemen die zich stellen. Er moet een analyse gemaakt te worden van de oorzaken en de aanpak. De scheur is macroscopisch goed zichtbaar! We stellen ons vooral de vraag, hoe het met de hoef aan de binnenkant gesteld is?! Wanneer we de scheur nader bestuderen en de losse brokkelende deeltjes voorzichtig verwijderen met een renet, stellen we vast dat er een schimmelinfectie in de hoef aanwezig moet zijn. Door de aanwezigheid van de kalkachtige, witte, poederachtige structuur in de hoefwand is er in het geval van Luso geen twijfel mogelijk. Een schimmelinfectie mag niet verward worden met een bacteriële infectie, die meestal gepaard gaat met de afscheiding van een pus-achtige visceuze vloeistof.
Bij dit paard blijken dus 2 problemen dringend te moeten worden aangepakt: 1. De druk op het midden van de hoef moet weggenomen worden, zodat nieuwe scheuren voorkomen kunnen worden. 2. De schimmelinfectie moet aangepakt worden.
Tijdens een eerste bekapbeurt (9/12/07) zal: 1. De druk op de wand van de hoef worden weggenomen door ze een flink stuk in te korten en door ze correct te bekappen. 2. De schimmel in Luso's hoef dient op 2 manieren te worden aangepakt: -Macroscopisch: Alle zichtbaar aangetaste delen werden verwijderd door de hoef te bekappen. Ter hoogte van de scheur werd de hoorn weggefreesd tot alle hoorn bestaande uit de kalkachtige structuur verdwenen was. Indien nodig wordt de hoefwand volledig of gedeeltelijk weggehaald, bij Luso was dit echter niet nodig. -Microscopisch: Hoewel de hoef na het bekappen en het wegfrezen van de aangestaste hoorn er weer gezond uitzag, is de hoef nog niet schimmelvrij. De schimmeldraden in de hoef worden aangepakt met Cleantrax.
Cleantrax is een breed-spectrum anti-mycoticum dat in staat is diep in de hoef te penetreren. Het product is in staat om de sporen te vernietigen die zich bevinden op het einde van de schimmeldraden die zich doorheen de hoef hebben geweven. In de handel zijn heel wat goeie producten te vinden die de huid kunnen behandelen met schimmelinfecties, maar Cleantrax blijkt het enige product dat hetzelfde effect teweeg brengt in de harde, hoornige weefsels van de hoef. Om een aangetaste hoef te kunnen behandelen wordt een flesje Cleantrax exact in 3,8l lauw water opgelost. Deze hoef wordt gedurende 45 à 90 min. in een hoefzak met de CleanTrax oplossing geweekt, afhankelijk van de ernst van de infectie. De hoeven van Luso worden vrij vroeg in de therapie behandeld met Cleantrax, omdat op deze manier ook de onzichtbare schimmeldraden in de hoeven worden aangepakt.
De daarop volgende bekapbeurten zijn in de eerste plaats bedoeld om de interventies van die eerste bekapbeurt te ondersteunen en het effect ervan gedurende langere tijd te onderhouden. Luso wordt om de 14 dagen bekapt, zodat zijn hoeven nooit sterk gecorrigeerd dienen te worden. Op deze manier wordt ook voorkomen dat er weer nieuwe scheuren ontstaan, nieuwe toegangspoorten. Beetje bij beetje zullen de aanwezige scheuren uitgroeien. Vermits de scheuren in de hoeven van Luso lopen van de onderkant van de hoef tot aan de kroonrand, moeten we rekenen op zo'n 6 tot 8 maanden voor de scheuren volledig zijn uitgegroeid.
Meer casestudies van paarden, pony's en ezels met schimmelinfecties, alsook bijkomende informatie over cleantrax kan u vinden op onze website: www.cabcalor.be
Indien u vragen hebt kan u ons uiteraard ook steeds contacteren via ons mailadres: hoofcare@cabcalor.be
Foto's en tekst: Frederic Leclercq Cabcalor Evidence Based Natural Hoofcare
Website: http://www.cabcalor.be
|