Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
29-08-2008
Melk en honing ?
Melk en honing
Over zuivel zijn smakelijke en boeiende verhalen in omloop. Op internet heb ik er een aantal gevonden en hieronder bij elkaar gezet: wetenswaardigheden over onder andere melk en honing, kaasschaven, smeltkazen en melk als medicijn.
De koe Een goede melkkoe geeft ongeveer 25 liter melk per dag of 7000 liter melk per jaar.. Sommige geven nog meer. Sinds eeuwen probeerde men om de koe meer melk te doen geven: 4300 jaar voor Christus dreef men de melkproduktie op door met een mergpijp in het achterste van de koe te blazen. Door de druk dacht men meer melk te krijgen.. Ook van schapen- en geitenmelk wordt zuivel gemaakt. Een geit geeft zevenhonderd tot duizend liter melk per jaar.
De uier De uier van de koe is verdeeld in 4 kwartieren, elk met een speen. De melk wordt gevormd in de melkblaasjes van de uier. Melkvormende cellen halen de nodige bestanddelen uit het bloed. Om 1 liter melk te maken moet er 300 tot 400 liter bloed door de uier stromen. De eer aan Nederland Nederlandse zuivelproducten zijn in het buitenland zeer gewild. De Nederlandse boter en kaas waren al in de twaalfde eeuw een belangrijk exportproduct. Geen wonder dat in sommige dorpen en steden de koe op een voetstuk is geplaatst. Het bekendste standbeeld is Us Mem in Leeuwarden
Smeltkaas Smeltkaas is een vinding van kaashandelaar Jan Hendrikzoon Eyssen uit Kosthuizen. Die bedacht in 1883 dat de kaas beter houdbaar werd door hem te smelten en er zout aan toe te voegen waardoor hij vloeibaar blijft.
De Kaasschaaf Nederlanders staan bekend als een zuinig volkje. Je zou haast denken: die zullen dan vast ook wel de kaasschaaf uitgevonden hebben. Maar dat is niet zo. De kaasschaaf is uitgevonden door een Noorse meubelmaker die zich ergerde aan de kaassnijmethode van zijn gezinsleden. Deze hadden de gewoonte om met een mes op de kaas in te hakken en de stukken kaas tot een halve maan uit te hollen. De meubelmaker liet zich bij zijn uitvinding inspireren door de werking van zijn houtschaaf.
De Waag In vroeger eeuwen hadden sommige steden een apart gebouw waar kazen werden gewogen. Waaggebouwen staan onder andere in Alkmaar, Hoorn, Edam, Leiden en Gouda. In deze plaatsen verkochten de melkveehouders hun kazen op de (wekelijkse) kaasmarkt aan handelaren. Kaasmarkten worden nu vooral voor de toeristen gehouden.
Eiwit Eiwit dankt zijn witte kleur aan de eiwitten en het vet in de melk. Eiwitten zijn bouwstenen voor het lichaam. In melk zitten tientallen soorten eiwit. De ene soort stolt en klontert samen, de andere zweeft los in de melk. De samenklonterende eiwitten zijn nuttig bij de kaasbereiding.
Melk en honing Melk en honing zijn het voedsel van de goden. De Egyptenaren offerden melk aan hun goden om hen gunstig te stemmen. Ook de Grieken en de Romeinen deden dat. Melk is al vele eeuwen ook een geneesmiddel tegen allerlei kwaaltjes. Zo werd het voorgeschreven tegen bijvoorbeeld pijn aan de ingewanden, bij keelontstekingen en heesheid en ook bij beten van slangen en steken van schorpioenen. Ook nu nog wordt in sommige gevallen bij een vergiftiging het drinken van melk aanbevolen.
Margarine is geen boter Boter is gemaakt van koeienmelk, margarine niet. Die wordt gemaakt van dierlijke en plantaardige vetten. Boter is er in soorten en smaken. Zo is er gezouten en ongezouten boter, kruidenboter, halfvolle boter en grasboter (boter van koeien die in de wei lopen en vers gras eten). Boter krijg je door room te karnen (hard te klutsen). Het wordt daarom ook wel roomboter genoemd. Wat overblijft, is 'zure melk': karnemelk.