dit recept kan je maken met kippenbout of fillets je kan de oesterzwam vervangen door gewone champignons.
haal de stukken kip door een beetje bloem,kruid met peper en zout. doe een weinig boter en olijfolie in een ketel en bak de stukken kip mooi bruin, haal nu de stukken kip uit de ketel en doe er de champignons bij,laat ze even garen. doe nu de stukken kip terug in de ketel en voeg ongeveer 250 ml bouillon toe. (bouillonblokje) laat zachtjes koken tot de kip gaar is, haal nu de kip uit de ketel en hou warm, voeg een weinig room bij de saus en laat goed inkoken.
voor de puree,maak gewoon puree, doe in een ovenvaste kom, bestrijk de bovenkant met eiwit,strooi er wat paneermeel over en zet even onder de grill. en smullen maar!
- kook vers,koud water in een ketel. - schenk een beetje kokend water in de theepot om voor te verwarmen, anders daalt de begitemperatuur van de thee te snel en dan verliest hij van zijn aroma. - reken 1 theebuiltje van 2gr voor 2 kopjes,bij losse thee 1 theelepel per kopje. - laat het builtje even rusten zodat door de damp van de warme theepot het aroma vrij komt. - voeg heet,geen kokend water toe,voor zwarte thee mag het water bijna koken,95°. -laat thee ongeveer 3-5 min trekken,niet langer want daarna komen bittere smaakstoffen vrij,roer na de trektijd de thee even om. - serveer de thee in een laag,wijd kopje met een witte of lichtgekleurde binnenkant.zo komen de kleuren en de geuren van de thee het best tot hun recht. - honing,melk,suiker,citroen-of appelsienschijfje kan, maar als je hem zwart drink heb je de pure smaak van thee.
Mosterd,het is een bekend produkt waar iedereen wel een of meerdere potten van in huis heeft. De dagelijkse smaakmaker is een bereiding op basis van gemalen mosterdzaad waaraan azijn,water en zout zijn toegevoegd. Het aanbod van mosterdoorten is zeer groot en verscheiden, van zeer zacht tot bijtend scherp,en van zeer grog gemalen tot een zachte pasta. enkele soorten, Dijon mosterd, Mostarda de Cremona,Italiaanse mosterd,lijkt op een chutney Moutarde de Meaux is een grove mosterd met een zachte smaak. Zaanse mosterd kom je vooral in Nederland tegen. Belgie telde begin vorige eeuw nog een honderdtal mosterdmakerijen, nu nog 18,een van hen vind je in Gent,Tierenteyn sinds 1818. Mosterd wordt veel gebruikt in de keuken,bij vlees,vis,kaas........... voor mij geen gehaktbal zonder mosterd In dressings is mosterd naast smaakmaker ook een bindmidel.
je maakt gewoon de puree voor kroketten, in plaats van ze lang uit te rollen, maak je nu peertjes, voor het staartje gebruik je een stukje spagetti, het is eens iets anders.
iets verder op deze blog staat een recept met bladerdeeg, en geitenkaas. deze worstenbroodjes zijn op de zelfde manier gemaakt. in plaats van kaas doe je er een lepel gehakt in, dan ongeveer 20min in de oven en .............smullen maar.
dit heb je nodig, 1 dikke aardappel per persoon, 1 herve kaas, een beetje hesp, peper,zout,nootmuskaat, eventueel peterselie, of bieslook.
kook de aarsappel in de schil, hol de aardappel zo goed mogelijk uit,zet opzij, plet de aardappel,vermeng met de herve kaas, in stukjes gesneden,en de stukjes hesp, kruid met peper en een beetje nootmuskaat, geen zout de kaas is genoeg gezouten. vul de uitgeholde aardappel met de vulling, leg er een stukje hesp bovenop, zet even in voorverwarmde oven.
lekker met een fris slaatje en een glaasje wijn ! je kan hiervoor ook restjes kaas,hesp,spek,zalm,.............gebruiken.
De Herve kaas wordt al sinds de 15 de eeuw gemaakt, op de boerderijen in het groene grasland van het plateau van herve,rondom de stad Herve. De herve kaas is een zachte kaas met gewassen korst, verkregen uit rauwe of gepasteuriseerde koeienmelk. De affinage duurt 4 tot 7 weken in de kelder, de kaas wordt regelmatig omgedraaid en gespoeld met helder water,dit zorgt voor de mooie oranje korst en het karakter van de kaas.
de béchamelsaus is een van de twee bassissausen van de klassieke keuken, die met bloem wordt gebonden. Basisrecpt, 20gr boter 25gr bloem, 3 dl melk, zout,peper,nootmuskaat.
boter verhitten,bloem toevoegen en het geheel even goed door warmen zodat de bloem gaar wordt. het mengsel mag niet kleuren, dan al roerend de melk toevoegen, blijven roeren tot een gladde gebonden saus, zonder klontjes, op smaak brengen met, peper,zout,nootmuskaat.
een Mornaysaus of kaassaus wordt gemaakt door aan de béchamelsaus,4 eetlepels geraspte kaas toe te voegen, vb,gruyère,ementhal,comté............
dit heb je nodig, 500gr rundsstoofvlees, 3sjalot, peper,zout, kruidnagel,laurier, suiker,azijn.
bak het vlees bruin aan in boter, voeg de sjalot toe, kruid met peper en zout, 2 kruidnagel en een weinig laurier, laat even stoven,voeg water toe, laat ongeveer 40min stoven, het vlees moet goed gaar zijn doe er 5 klontjes suiker en 2 eetlepels azijn bij,laat nog even goed koken.
gebak mokka, voor 10 stuks dit heb je nodig voor het deeg, 4eieren, 125gr suiker, 125gr gezeefde bloem het recept zie kerstgebak.
dit heb je nodig voor de créme au beurre, 250gr boter, 4-5 soeplepels poedersuiker, enkele lepels liqeur,ik gebruik After op basis van koffie, enkele druppels mokka extract, alles goed vermengen.
dit heb je nodig voor de afwerking, wat chocolade hagelslag, praliné,amandelschilfers.
steek uit het deeg rondjes, bestrijk met créme au beurre, plak ze tegen elkaar, bestrijk de buiten kant met créme en rol het in de hagelslag of praliné, laat het even opstijven, doe de rest van de creme in een spuitzak en werk de bovenkant af.
deze hapjes zijn heel gemakkelijk te maken met een beetje bladerdeeg, en wat kaas,spek,tomaat,........doe je er een lepel gehakt in dan krijg je een worstenbroodje. 20min bakken in oven op 200 graden. lekker als borrelhapje met een glaasje wijn. bon apétit !
wat smaakt er heerlijk na een goede maaltijd,ik kan het niet laten, voor mij nog een lekkere italiaanse koffie. espresso,de nationale drank van italie, in italie wordt espresso gewoon caffè genoemd. espresso wordt op ieder moment van de dag gedronken. ze beginnen er s'morgens vroeg mee,en zelfs laat op de avond wordt hij na een overvloedige maaltijd gebruikt als digestief. een goede koffie wordt heel warm uit een klein voorverwarmd kopje gedronken.
espresso,zwarte koffie in een klein kopje, doppio,een dubelle hoeveelheid, lungo,met iets meer water, coretto,met een scheutje sterke drank, al vetro,in een klein glaasje,heel trendy in Rome, macchiato,met een wolkje gewone melk americano of caffèlatto,onze koffie verkeerd, cappuccino,met opgeklopte melk,wordt bij het ontbijt gedronken.
een Italiaans gezegde,'il caffè deve essere nero come il diavolo, bollente come l'inferno e dolce come l'amore.' de koffie moet zo zwart zijn als de duivel, zo heet als de hel,en zo zoet als de liefde.
Dure eitjes, caviaar is een bijzonder dure delicatesse, de goedkoopste "echte caviaar" kost meer dan 1000 euro per kilo.
ooit, goed honderd jaar was caviaar volksvoedsel, het werd gegeten in mijnwerkerskroegen in Alaska.
caviaar zijn de onbevruchte eitjes van de steur, vooral in de Kaspische zee komt de steur nog veel voor. de steur is een vissoort uit de oertijd, een van de oudste vissoorten die nog bestaan, hij kan ook vrij makkelijk gekweekt worden. er is ook Belgische caviaar "Royal Belgian Caviar", hij wordt geproduceerd in Oud Turnhout, en is van prima kwaliteit. echte caviaar vraagt begeleiding op niveau, een vrij krachtige,volle champagne. we eten ook geen caviaar,maar we degusteren caviaar,
bewaar een geopend blik goed met follie afgedekt op 0-2 graden maximum 2 dagen,de smaak gaat heel snel achteruit.
truffels zijn een uitgelezen delicatesse. zwarte diamanten worden ze genoemd,niet vanwege hun kleur,wel om hun prijskaartje. truffels zijn familie van de champignons,maar je kunt ze niet kweken,en dat maakt ze zo duur. de zwamachtige knollen zitten zowat 15-20 cm onder het aardoppervlak verstopt, meestal in de buurt van eikenbomen,en worden opgediept door varkens en door everzwijnen. de grootte van een truffel kan varieren van een hazelnoot tot een tenisbal. topkwaliteit is de zwarte wintertruffel uit de perigord (franfrijk) per kilo betaal je 1200-1500 euro. ook de italiaanse witte truffel uit de piemonte is wereld beroemd,en ook zeldzamer,die kosten al vlug 4000 euro de kilo. andere soorten zoals zomertruffels zijn goedkoper 250-350 de kilo. maar hebben veel minder smaak en aroma dan de echte wintertruffels.
zo simpel,lekker, dit heb je nodig, 1dikke ui, 2blikjes of diepvries asperges, 1 aardappel, 2 bouillon blokjes.
snij de ui in stukjes en laat even stoven, voeg de asperges toe,hou de puntjes opzij. laat nog even stoven,voeg nu de aardappel, en de bouillon toe,ongeveer anderhalve liter, kruid met peper en zout. laat ongeveer 25 min op een zacht vuur koken. mix de soep en voeg nu de aspergepunten toe. een beetje room maakt het nog lekkerder.je kan ook wat peterselie toevoegen voor versiering.
asperges zijn rijk aan vitamine c,fosfor en ijzer.
dit heb je nodig, een klein broodje,of geroosterd brood, een beetje rauw witloof,of andere sla vb.veldsalade,pruimtomaatjes, gebakken spekblokjes, een weinig vinaigrette, geitekaas vb.crotin
je kan de kaas er koud of warm tussen doen. bon apetit.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
leave message
laisser message
Over mijzelf
Ik ben fabienne, en gebruik soms ook wel de schuilnaam rafa.
Ik ben een vrouw en woon in limburg (belgie) en mijn beroep is een full time job, huisvrouw ; ).
Ik ben geboren op 21/05/1962 en ben nu dus 62 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: home sweet home,lekker koken,bakken....deco huis en tuin, gezellig, borduren,haken... en niet te vergeten de Katten, spirou, tommy,fifi,bolleke, zappa, maestro......
ik hou van mensen,de natuur, de stilte en de rust, de vogeltjes die fluiten , de zOn de zee de lucht.
geniet van mijn blogje.
verse kruiden kun je goed bewaren door er een stuk krantenpapier of keukenrol rond te doen,dan wat nat maken en in de groentenla van frigo bewaren, of op een frisse donkere plaats.
brood bakken op een tegel, een baktegel is een tegel van ongeglasuurd aardewerk,een grote vierkante of rechthoekige vloertegel op een ovenrooster doen het prima, op steen gebakken brood krijgt onderaan een mooiere korst, en de steen houdt de ovenwarmte, beter vast. de tegel moet wel mee voorverwarmd worden.