dit heb je nodig, 50gr boter, 750gr uien,in stukjes. 45gr bloem, 2l water,of kippenbouillon, 1 laurierblad, 2 takjes thym, peper,zout, oud stokbrood, 100gr gemalen Gruyere,geraspt. 250 ml witte wijn,
smelt de boter in een pan en voeg de uien toe, bak de ui op een laag vuur goudbruin. voeg de knooflook en de bloem toe, blijf 2min roeren, voeg nu langzaam al roerend het water,bouillon en wijn toe, breng aan de kook, doe er de laurier,thym en peper en zout bij, doe de deksel op de pan en laat 25min zachtjes pruttelen, vewijder het laurierblad en de thym.
verwarm de grill voor,
rooster de sneetjes baguette,verdeel ze over de soepkommen schep de soep er over, bestrooi met de gruyère en zet de soep onder de grill tot de kaas goudbruin en gesmolten is. dien onmiddelijk op.
zo simpel en zo lekker, dit heb je nodig, bladerdeeg,vers of diepvries chipolatta worst.
maak vierkantjes van het deeg ( je kan ze ook kopen in het vriesvak vb in delhaize ) rol in ieder stuk deeg een chipolatta worst, plak het einde van et rolletje toe met eigeel. smeer de bovenkant in met eigeel.
laat de oven voorverwarmen op 18O°, bak de broodjes ongeveer 25 min op 18O°
de visbouillon,die maak ik altijd zelf,met een stukje vis, een kruidentuiltje,alles samen aan de kook brengen, laten koken,zeven en dan heb je een visbouillon.
voor de bisque, pel de garnalen,Bewaar de koppen en pantsers, pel en snipper de ui,hak de wortel en de selder, pel de knooflook. pel en ontpit de tomaten,snij in stukken.
verhit een lepel olie en fruit er de garnaalresten in, voeg er de groentenjulienne aan toe; behalve de tomaten. pers de knooflook en voeg toe, laat alles even fruiten, flambeer met de cognac, blus met de witte wijn en de visbouillon, doe er de kruiden bij,en de stukjes tomaat. laat alles ongeveer 20 min sudderen. zeef de boillon en laat afkoelen.
de roux,laat de boter smelten, 50 gr boter, 50 gr bloem. voeg de boter toe,leng aan met de bouillon, laat op een zachtvuur tot tegen de kook komen, tot de bouillon fluwelig gebonden is. blijve roeren. breng de bisque op smaak met de cayenne peper, verrijk met de room, werk af met de garnalen en de gehakte bieslook..
dit recept maakte mijn moeder altijd bij kerst, ik ben het blijven maken.
dit heb je nodig, 1/2 konijn, 250gr mager gehakt, fijn gesneden spek, 4 sjalotten, peper,zout,thym,laurier,kruidnagel, 10cl cognac, 1ei,een beetje paneermeel.
je begint met het konijn aan te bakken in boter, dan voeg je de sjalot,laurier en kruidnagel toe. een beetje water toevoegen en laten garen. dan ontbeen je het konijnen snij het vlees in reepjes.
doe het gehakt samen met het ei in een kom, voeg de stukjes konijn en het kookvocht met sjalot toe, meng goeg,voeg wat paneermeel en de 10cl cognac toe, goed mengen, bekleed een kom met fijn gesneden spek, doe er het gehakt in,bedek met spek en een takje thym. zet de kom op een bakblik gevuld met water en zet in oven, 150graden,ongeveer anderhalf uur. door het water op het bakblik droogt de terinne niet uit.
heel lekker met wat groene sla en vinaigrette; bon appétit.
Taartje met mozarella, pancetta,spinazie... lekker als hapje of voorgerecht bij je feest menu.
dit is het recept voor het deeg.
dit heb je nodig, 25O gr bloem 125 gr boter 1 eigeel 1/2 tas water een snuifje zout.
vermeng de bloem met de klontjes boter, dit doe je met je handen,voeg eigeel,water en zout toe, dit moet een mooi zacht deeg worden, je moet er een bolletje van maken.
laat dan even laten opstijven in frigo.
je kan nu het deeg mooi uit rollen, bekleend kleine taart vormpjes met het deeg, en garneer naar keuze, je kan er alle kanten mee uit, hesp, tomaat,kaas,brocolli,...
bakken in warme oven op 18O° ongeveer 16 min.
tip ! als je het zout in het recept vervangt door een beetje suiker, kun je de taartjes ook gebruiken voor zoete bereidingen!
roulade met pesto van parmezaan en gedroogde tomaten. dit heb je nodig, -1 kg varkensfilet gebraad, -olijfolie, -2dl bouillon (oxo blokje) - keukentouw, voor de pesto. -3 tenen knoflook, -1 eetlepel pijnboompitten, -50 gr gemalen parmezaan, -8 gedroogde tomaten, -peper en zout, -2 eetlepels olijfolie,
doe de look de pijnboompitten,de tomaten, en de parmezaan in de vijzel en maal fijn,voeg de olijfolie toe,je kan dit ook in de keukenrobot doen. snij het vlees open,en smeer er de pesto op, rol op,maak vast met keuken touw. bak het vlees goed aan in een braadslede in een beetje olie,kruid met peper en zout. voeg dan de bouillon toe, zet nu in de oven op 200°, ongeveer 1 uur,indien nodig wat water toevoegen. laat het vlees even rusten,snij in plakken, serveer met groenten naar keuze en gebakken aardappeltjes.
verse porei soep, dit heb je nodig, 1kg porei,voor de soep gebruik ik het groen, (het wit van de prei maak ik gestoofd met roomsaus) 2 ajuinen,2 aardappelen, 1/2 bouillonblokje, peper en zout, maak de groenten schoon en snij ze in stukken, doe een weinig boter in een ketel en voeg de ui en de prei toe, laat even stoven, voeg de aardappel toe,en het bouillon blokje, overgiet met 11/2 l warm water, kruid met peper en zout, laat ongeveer 25 min zachtjes koken, mix de soep, dien op met een beetje zeer fijn gesneden rauwe prei, en gebakken broodkorstjes,
brochette van kipfilet,met citroen en rozemarijn, dit heb je nodig voor 2 personen. 2 kipfilets, 1 onbespoten citroen, een paar takjes rozemarijn, peper,zout, olijfolie.
snij de citroen in fijne schijfjes, snij de kipfilet in 3 stukken, maak een brochet,een stuk kip,een stuk citoen,..... steek nu tussen de kip en ciroen wat stukjes rozemarijn, kruid met peper en zout; bak in oven op 250° gedurende ong.45 min, je kan ze ook op de bbq grillen. lekker met gebakken aardappel,gestoofde tomaat.
door de citroen heeft de kip een lekker fris smaakje!
1 kg mosselen, 1 dikke ui, franse selder, peper, zout, citroen.
was en kuis de mosselen goed, snij de groenten ( niet te fijn )
de een weinig olijfolie in de ketel, voeg de groenten toe, laat even stoven, voeg 1 1/2 glas water toe, laat verder stoven tot de groenten bijna gaar zijn. voeg de mosselen toe, kruid met peper en zout, deksel op de ketel en laat 5 min koken, goed opschudden en nog 5 min laten koken. even piepen, als de mosselen los van de schelp komen zijn ze gaar.
serveer met verse friet, ik maak er een sausje bij, 1 eetlepel mayonaise, 1 eetlepel mosterd, een beetje citoen.
dit heb je nodig, 1 courgette, 1 doos tomaat in blokjes, 1 pakje gezeefde tomaat, ( couli ) 2 ajuin peper, zout
room,basilicum voor de afwerking !
doe een weinig olijfolie in de ketel, stoof de ui er even in, voeg de courgette, in blokjes gesneden toe laat even stoven, voeg nu de blokjes tomaat toe, laat even stoven, leng aan met de gezeefde tomaat, en indien nodig met wat water. kruid met peper en zout. laat de soep ongeveer 2O min zachtjes koken. mix de soep,
werk af met een beetje room, en verse basilicum !
je kan de soep wat pittiger maken door pikante olie te gebruiken.
klassieke vinaigrette, 75 dl witte of rode wijnazijn (1 deel) 3,7 dl extra vierge olijfolie (5 delen) zeezout,verse gemalen peper
doe al de ingredienten te samen en klop goed. bewaar de vinaigrette op een koele donkere plaats voor een slatje voor 2 pers,2 eetlepels azijn,10 eetlepels olie,kruiden naar smaak.
lichte vinaigrette, vervang de helft van de olijfolie door druivenpitolie.
knoflookvinaigrette, voeg 1 geperst teentje look toe, vervang de helft van de azijn door balsamico-azijn.
mosterdvinaigrette, voeg een eetlepel mosterd toe, dijon,graanmosterd,.....
yoghurtvinaigrette, voeg 2 eetlepels griekse yohurt of zure room toe, 1 eetlepel vers gehakte dille en 1 eetlepel karwijzaadjes.
verse kruiden,peterselie,bieslook,estragon, citroenmelisse,munt,basilique.........al deze kruiden doen het goed in een vinaigrette .
mascarponemousse met aardbeien, eenvoudig om te maken en heel lekker !
dit heb je nodig, 250 gr mascarpone, 60 gr fijne suiker, 3 eierdooiers, 5 cl amaretto, 1/4 l room, 250 gr aardbeien,
doe de eierdooiers in een kom en klop ze samen met de suiker, en de amaretto tot het mengsel wit en schuimig is. klop er de mascarpone door, dit mag met de mixer.
klop de room stijf,en spatel deze door het mascarpone mengsel.
snij de aardbeien in twee, schik de aarbeien met het snijvlak naar buiten in de kommetjes, vul aan met de mousse en druk lichtjes aan.
zet,onafgedekt,tenminste 12 uur in de koelkast.
versier met een aardbei,en of een blaadje munt of citoen melisse
choucroute garnie komt uit de keuken van de elzas, dit gerecht varieert naargelang het aantal personen, hoe meer volk aan tafel,hoe meer verschillend vlees je kan toevoegen.
dit heb je nodig voor 4 personen, 1kg zuurkool, een beetje boter of reuzel, 1 ui,1 grote teen knooflook, 1 laurierblad,8 jeneverbessen, 5 kruidnagels, 200ml witte wijn, (het kan ook zonder wijn) aardappellen vlees,vb. spek,varkens hammetje,rookworst,frankfurter worstjes.......
als je verse zuurkool gebruikt spoel hem dan eerst af onder koud water,en knijp goed uit, laat de boter smelten in een grote ketel, doe de helft van de zuurkool in de ketel,voeg de grove stukken ui toe, doe er de kruidnagel,laurier,jeneverbessen en look bij. doe er nu de rest van de zuurkool bij. leg het vlees erbovenop en giet er de witte wijn of water bij. laat alles ongeveer 1u30 op een zacht vuurtje koken,voeg indien nodig wat water toe, voeg dan de aardappelen in stukken toe en laat nog koken tot de aardappelen gaar zijn. als je er worst wil bij doen dan doe je dat best op het laatste moment anders is er kans dat de worsten open springen,je kan ze ook appart verwarmen in oven
serveer de zuurkool op een groot bord met de aardappelen, de worsten en de stukjes vlees.
drink er een frisse pils of een glaasje witte wijn bij !
dit heb je nodig voor 4 personen, 5 stukken witloof (dikke), 2 uien, 1 bouillonblokje, 2l warm water, 100gr grijze garnalen, peper,zout, room.
maak de ui en de witloof schoon, doe wat boter in de ketel,bak er de ui goudgeel in, voeg de witloof in stukken gesneden toe, kruid met peper en zout,deksel op ketel en laat even stoven, los bouillonblokje op in warm water en voeg toe aan het witloof, laat ongeveer 20min zachtjes koken, mix de soep, breng op smaak, voeg de garnalen toe, serveer met een vleugje room.
een feestelijke versie van soep. leg een stuk bladerdeeg boven op je soepkom,bestrijk het met eigeel,zet in oven 15min op 150graden, let er wel op dat je de kom maar voor 2/3 vult, de soep mag niet met het deeg in contact komen, anders zakt het in elkaar. lekker met pompoensoep met spekjes,bisque.....ajuinsoep..
Cava,uit Spanje is een schuimwijn met tweede gisting in de fles, een methode traditionelle zoals voor de Champagne, de druiven worden zeer voorzichtig geperst,voor de betere heb je 2,5 kilo druiven nodig voor een fles wijn. hij moet verplicht negen maanden rusten, maar er zijn huizen die een lagertijd van 30 maanden aanhouden; de Krypta van Torllos rijpt zelf 4 jaar in de kelder. Cava kan als apéritief bij de tapas, bij oesters en zeevruchten,bij vis een wit vlees. de halfzoete Cava is heerlijk bij desserts.
laten we niet vergeten dat ook in Belgie goede schuimwijn wordt gemaakt. de methode traditionelle van "Schorpion" in Vliermaal Kortesem (Limburg), is met zijn ruim twee hectare Chardonnay en Pinot Noir druiven een pofessioneel bedrijf geworden. het is een officieel erkend steekproduct.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
leave message
laisser message
Over mijzelf
Ik ben fabienne, en gebruik soms ook wel de schuilnaam rafa.
Ik ben een vrouw en woon in limburg (belgie) en mijn beroep is een full time job, huisvrouw ; ).
Ik ben geboren op 21/05/1962 en ben nu dus 62 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: home sweet home,lekker koken,bakken....deco huis en tuin, gezellig, borduren,haken... en niet te vergeten de Katten, spirou, tommy,fifi,bolleke, zappa, maestro......
ik hou van mensen,de natuur, de stilte en de rust, de vogeltjes die fluiten , de zOn de zee de lucht.
geniet van mijn blogje.
verse kruiden kun je goed bewaren door er een stuk krantenpapier of keukenrol rond te doen,dan wat nat maken en in de groentenla van frigo bewaren, of op een frisse donkere plaats.
brood bakken op een tegel, een baktegel is een tegel van ongeglasuurd aardewerk,een grote vierkante of rechthoekige vloertegel op een ovenrooster doen het prima, op steen gebakken brood krijgt onderaan een mooiere korst, en de steen houdt de ovenwarmte, beter vast. de tegel moet wel mee voorverwarmd worden.