lopen in lo en zo
Inhoud blog
  • TR202 - 11KM000 - 0:54:08
  • TR201 - 19KM000 - 1:46:30
  • TR200 - 20KM000 - 1:46:31
  • TR199 - 9KM000 -0:44:14
  • TR198 - 8KM000 - 0:39:18
    Zoeken in blog

    06-03-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR66 - 14KM000 - 1:05:25

    Het weer.

    Zwaar bewolkt, droog.

    Vandaag begon de dag op meerdere plaatsen grijs met lage bewolking, lokale nevel of mist. Plaatselijk waren er nog brede opklaringen maar geleidelijk kwam er meer bewolking. In de loop van de namiddag verschenen er opnieuw opklaringen en tegen het einde van de dag werd het op veel plaatsen lichtbewolkt. De maxima schommelden tussen 6 graden in de Ardennen en 9 tot 11 graden elders. De wind was overwegend zwak uit het zuiden, later zuidoosten.

    Actueel.

    Het aantal Brusselse agenten dat het Nederlands machtig is, is tot onder de helft gezakt. De Brusselse politie telt vandaag 6706 agenten. Ruim 96% van hen beheerst het Frans. Slechts 49% spreekt Nederlands. In 2021 was dat nog 55,5%. Het aantal tweetalige politieagenten in de hoofdstad is al sinds 2012 in vrije val. Tot 2009 beheerste ongeveer 70% beide talen. Vandaag is dat nog 45,6%. De taalwet, die voorschrijft dat de politie in de hoofdstad tweetalig moet zijn, wordt dus niet nageleefd.

    De run.

    Bedoeling was om ontspannen te lopen. Dat is gelukt. Bovendien was het tempo ook prima. En eigenlijk veel beter dan verwacht. Het ging echt wel vlot.

    Details: 4.40/km - 827 c - 172 pasfrequentie - 7,2°.





    06-03-2024, 14:57 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    05-03-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR65 - 12KM000 - 0:56:19

    Het weer.

    Zwaarbewolkt met soms wat regen.

    Vanochtend werd het vaak zwaarbewolkt met geleidelijk wat lichte regen bij tussenpozen vanuit Frankrijk. In de namiddag werd het wat onstabieler vanaf de Franse grens met enkele buien maar ook nog opklaringen. De maxima lagen tussen 6 en 8 graden in de Ardennen en rond 9 of 10 graden elders. De wind was zwak tot matig uit het zuiden, draaiend naar het zuidwesten in de namiddag en naar west aan de kust op het einde van de dag.

    Actueel.

    De Scandinavische landen en hun NAVO-bondgenoten hebben gisteren het startschot gegeven voor een grote militaire oefening met de naam Nordic Response. Tot 15 maart gaan zowat 20000 militairen uit dertien NAVO-lidstaten en toekomstige lidstaat Zweden oefeningen uitvoeren in het noordpoolgebied. Vooral op zee zal er veel activiteit plaatsvinden, met onder meer onderzeeërs, fregatten en vliegdekschepen. In het luchtruim zullen onder meer gevechtsvliegtuigen en helikopters meedoen. Op de begane grond zullen duizenden soldaten oefenen met artilleriesystemen, tanks en rupsvoertuigen.

    De run.

    Opnieuw een snelle run. Zowel op de weg als op de Finse piste gelopen. De piste werd telkens gebruikt om de intervallen te doen (600 meter). Het was telkens vrij goed doorgeven. Maar daar dient een interval voor natuurlijk.

    Details: 4.41/km - 713 c - 174 pasfrequentie - 6,7°.





    05-03-2024, 16:59 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    04-03-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR64 - 13KM000 - 1:00:21

    Het weer.

    Droog en aanvankelijk bewolkt. Later meer opklaringen vanaf het westen maar ook kans op vorming van nevel of een mistbank.

    Vandaag bleef het droog en werd het in het westen van het land, na het optrekken van de lokale mistbanken, zonnig. In het oosten bleef het bewolkt. De maxima lagen tussen 7 en 9 graden in de Ardennen en rond 10 of 11 graden elders. De wind was overwegend zwak uit veranderlijke richting, in het westen eerder uit zuid tot zuidoost.

    Actueel.

    Na het dodelijke ongeval in Gent van vorige week zondag werd al aangeklaagd dat nog te veel chauffeurs met rijverbod blijven rondrijden. Ook afgelopen weekend betrapte de politie een man met levenslang rijverbod achter het stuur. In Antwerpen merkte de politie een voertuig op waarin bestuurder en passagier ruzie leken te maken. Ze zetten hem aan de kant en toen bleek dat de chauffeur, die eerst een valse naam opgaf, nooit nog achter het stuur mocht zitten. Bovendien had hij ook te veel gedronken en legde hij een positieve drugtest af. Zijn wagen werd in beslag genomen en hij zal zich voor de politierechter moeten verantwoorden.

    De run.

    Het ging vlot. Nochtans eerst wat in de moestuin gewerkt. Het spitten begint er stilaan aan te komen. Maar ik had weinig last van de vooraf geleverde inspanningen. Een uur lopen was het opzet. Dat ik in die tijd dertien kilometer zou afgelegd hebben was onverhoopt.

    Details: 4.39/km - 773 c - 177 pasfrequentie - 8,3°.





    04-03-2024, 16:39 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    03-03-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR63 - 12KM000 - 0:55:09

    Het weer.

    Zwaarbewolkt tot betrokken met perioden van regen vanaf het zuiden.

    Vandaag bleef het in de westelijke landshelft zwaarbewolkt met perioden van regen. In het oosten bleef het, na wat regen vanochtend in de Ardennen, droger en waren zelfs opklaringen mogelijk. De maxima lagen tussen 7 à 8 graden in het westen en 14 graden in de Kempen. De wind werd geleidelijk overal matig uit noordwest.

    Actueel.

    In dertig jaar tijd zijn er wereldwijd vier keer meer kinderen met obesitas, blijkt uit een alarmerende nieuwe studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In haar praktijk ziet Liesbet Vergauwen, adviserend diëtist bij het Vlaams Agentschap Opgroeien, dagelijks de gevolgen. Wat is er aan de hand? Moeten kinderen dan op dieet? En groeien ze er niet gewoon uit? “Een klassiek gerecht zoals bloemkool in witte saus, dat is gezond, maar het neemt tijd in beslag. We hebben er het geduld niet meer voor.”

    “Vroeger zeiden ouders: ‘Vandaag eten we worteltjes, met aardappelen en een stukje kotelet’. Vandaag beslissen de kinderen en dan klinkt het snel: ‘Ik wil nuggets, chips of pizza’. Een kant-en-klare pizza of lasagne in de oven schuiven is ook voor ouders nu eenmaal veel eenvoudiger. Veel heeft te maken met een zekere gemakzucht die deze generatie ouders typeert. ‘Zo staat er snel eten op tafel en de kinderen zijn content en is er geen gezeur aan tafel’, denken ze.”

    U begrijpt dat de ouders zelf dit niet graag zullen horen?

    “Maar het is echt zo, dat merk ik iedere dag in de praktijk. Als ik in discussie ga met ouders zeggen ze me dat hun kroost geen groenten of fruit wil eten, ze eten liever elke week McDonald’s. Maar zo werkt het niet hé. Jonge mensen werken vandaag harder, dus een deel komt ook voort uit schuldgevoel. Ze willen hun kinderen niets ontnemen omdat ze er minder tijd voor hebben. Ik begrijp dat, maar als je je kinderen enkel fastfood laat eten is het logisch dat ze geen groenten lusten. Dat is niet de schuld van het kind zelf, maar komt voort uit gemakzucht van de ouders.”

    Wanneer kloppen ouders of kinderen dan bij u aan?

    “In de cijfers zien we ook een toename van obesitas bij kleuters, maar die zie ik minder. Het valt niet zo op bij heel kleine kinderen. Ze hebben er ook zelf minder last van: als ze wat ouder worden merken ze dat ze anders zijn dan hun leeftijdsgenootjes. Ze voelen zich niet goed in hun vel of worden zelfs gepest. Op hun achtste of tiende komt het besef: ‘Ik kan minder goed mee op de speelplaats of ik ben altijd laatste in de turnles’. Niemand wil laatste zijn. Soms valt het hen ook op dat ze niet passen in kindermaten. Dat is pijnlijk.”

    Een wat molliger kind is dat wel zo erg? Groeien ze daar niet vanzelf uit?

    “Dat is een misvatting. Ze dragen dat verder mee. Als een kind groeit, bouwt het een aantal vetcellen op en daar raak je niet zomaar vanaf, ze hebben ook op latere leeftijd meer problemen. Door te veel zoetigheid worden ze minder gevoelig aan insuline, wat kan leiden tot diabetes. En te weinig vitamines en mineralen remt de ontwikkeling. Ik zie kinderen die nooit groenten eten, nooit hé. Ouders vergeten soms dat eenmaal hun kind vast voedsel kan eten, ze moeten blijven groenten serveren. Je gaat toch ook geen papje maken van fastfood voor heel kleine kinderen? Net op dezelfde manier hebben ook oudere kinderen groenten nodig.”

    Ligt echt alle verantwoordelijkheid bij de ouders? De supermarkt ligt vol met ongezonde producten gericht op kinderen: boterhamworst, koeken of veel te zoete kant-en-klare fruitpapjes.

    “Dat klopt, de verleidingen zijn vandaag heel groot, maar uiteindelijk beslissen wel de ouders. Een klassiek gerecht zoals bloemkool in witte saus, dat is gezond, maar het neemt tijd in beslag. Saus maken, aardappelen schillen: we hebben daar het geduld niet meer voor. Iets van de supermarkt steek je in de airfryer en voilà, het is klaar. Het moeten de ouders zijn die de menukaart opstellen, niet de kinderen.”

    En wat als het al te laat is, moeten kinderen dan op dieet?

    “Nee, ik zet geen enkel kind op dieet. Wel vraag ik ouders vijf keer in de week natuurlijke voeding op tafel te zetten. Een kind moet dingen ook leren eten. Lust het geen wortels? Geen probleem, leg dan eerst één wortel op het bord. De volgende stap is er eens aan ruiken en daarna er eens op kauwen. Niet lekker? Laat het kind het maar uitspuwen, dwang helpt niet. Heel langzaamaan doorbreken we een slecht patroon. Bovendien zitten kinderen hele dagen op hun spelconsoles, stuur hen naar buiten en laat hen ravotten. Wat is er mis met tikkertje of verstoppertje? Ook ouders hebben daar geen zin in na hun werk, maar ook hen zou het eens deugd doen om wat vaker op de trampoline te springen.”

    Wat met snoepen, kan dat nog?

    “Tuurlijk, maar met mate. Koekjes zijn geen voeding. Dat is om van te genieten, één koekje per dag, ‘s avonds met een warme tas melk - op die manier smaakt het kinderen ook meer. Maak er een gezinsmomentje van. Snoep is niet om de honger te stillen. En in het weekend mag het wat losser, laat de kinderen dan gerust wel kiezen. Haal die chips en pizza maar boven (lacht). De rest van de week zijn de ouders de baas.”

    Eigenlijk zegt u dat ouders opnieuw strenger moeten zijn?

    “Ja, dat is gezond verstand. Maar vergeet ook niet te genieten. Dat is net het probleem: geef je je kinderen iedere dag luxe, dan is dat niet meer de uitzondering. Pizza en chips worden gewoon, en dat zijn ze niet.”

    De run.

    Obesitas gaan we voorlopig niet krijgen. We staan vrij scherp. Veel bewegen doet wonderen. En laat ons toe om vrij veel, maar gezond te eten. Vandaag een goede temporun. De twaalf kilometer waren gepland. Ze werden ook gelopen. Alle redenen dus om tevreden te zijn.

    Details: 4.36/km - 719 c - 173 pasfrequentie - 7,2°.





    03-03-2024, 17:03 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    02-03-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR62 - 14KM000 - 1:10:41

    Het weer.

    Brede opklaringen.

    Vandaag was het eerst droog met vaak zon. In de Ardennen hing er tijdelijk iets meer bewolking. In de loop van de dag nam de bewolking toe met in de namiddag regen of buiige neerslag vanaf de Franse grens. In de Kempen en het noorden van de Ardennen bleef het wellicht droog tot de avond. De maxima lagen tussen 8 graden in de Hoge Ardennen, 10 graden over het westen en 12 of 13 graden in de Kempen. De zuidenwind was matig tot soms vrij krachtig met pieken tot 50 à 60 km/u.

    Actueel.

    Nog meer weer. Einde van de winter. Het werd de tweede warmste winter ooit. De gemiddelde temperatuur was van december tot en met februari 6,3°. Veel warmer dan de normale waarde van 4,1°, maar niet warm genoeg om het record van 2007 te breken (6,6°). En het heeft ook flink geregend. De voorbije drie maanden resulteerden in 310,7 mm neerslag (normaal is dat 228,6 mm). Daarmee werd het ook de derde natste winter sinds het begin van de waarnemingen in 1833. Enkel in 1910 en 1995 waren de Belgische winters natter.

    De run.

    Net voor de avond viel nog een goed uur gelopen. Eerder had ik nog geen tijd gehad. Kan al eens gebeuren. Het liep beter dan gisteren maar echt soepel was het toch nog niet. Er stond ook wel veel wind en jawel, regenen deed het ook. Alweer.

    Details: 5.03/km - 857 c - 173 pasfrequentie - 10,6°.





    02-03-2024, 19:47 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    01-03-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR61 - 10KM000 - 0:58:44

    Het weer.

    Droog met opklaringen.

    Deze ochtend was het op de meeste plaatsen droog met wolkenvelden en zonnige perioden. In het oosten viel er eerst nog wat regen. Rond de middag trok een nieuwe regenzone het land binnen vanaf het westen. In het oosten bleef het tot de late namiddag droog. De maxima lagen tussen 7 en 10 graden. De wind waaide matig tot vrij krachtig uit het zuiden, aan de kust en op de hoogten van de Ardennen soms krachtig. Er waren rukwinden mogelijk tot 70 km/u.

    Actueel.

    Preistengel, wafel of kinderfiets voor je deur? Politie waarschuwt voor nieuwe ‘dievencode’

    In de Waalse gemeente Neupré, in de provincie Luik, vinden bewoners sinds bijna twee weken steeds vreemde voorwerpen voor hun deur. Er werd eerst gedacht aan een grap, maar de politie waarschuwt nu dat het mogelijk over een nieuwe dievencode gaat. Er is vermoedelijk een link met een recente woninginbraak.

    Al zo’n tiental dagen blijven er vreemde voorwerpen zoals een preistengel, een wafel of zelfs een kinderfiets achter op de voetpaden van Neupré en omstreken. De politiezone Seraing-Neupré onderzoekt de nieuwe trend en roept op om waakzaam te zijn.

    De commissaris van politiezone Seraing-Neupré vermoedt dat het gaat om een nieuwe dievencode, waarbij inbrekers voorwerpen achterlaten op de stoep om te zien of de bewoners thuis zijn. De technieken die dieven gebruiken evolueren. Ze laten ongewone voorwerpen achter voor huizen en wachten af of er een reactie komt van de bewoners. Als er niemand thuis is, plegen ze de diefstal.

    Er wordt een link gelegd met een recente woninginbraak. Vlak voor de dieven toesloegen, werd ook daar een prei op de stoep aangetroffen. De bewoners besteedden er voor de rest geen aandacht aan, waardoor de inbrekers dachten dat er niemand thuis was.

    Dieven kennen nog andere gelijkaardige trucjes om erachter te komen of er activiteit is in een huis of niet. Zo vonden bewoners enkele jaren geleden steeds tandenstokers tussen hun ramen of deuren. Dieven letten er dan op of de tandenstokers blijven zitten of niet, voor ze toeslaan.

    De run.

    Geen preistengel gezien onderweg. Dus geen dieven op pad. Dat is toch maar zeer de vraag. De diefstallenplaag groeit gestaag. Maar desondanks hebben we het toch even op een lopen gezet. Een recuperatierun. Voor ik aan de run begon was het gevoel niet zo goed. Allerlei kleine kwaaltjes staken de kop op. Restanten van de run van gisteren. Ook bij het begin liep het stroef en moest ik toch voorzichtig zijn om de spieren wat te sparen. Geleidelijk aan, en zeker als ik met meewind kon lopen, begon het toch enigszins te verbeteren. Dat ik uiteindelijk tien kilometer heb gehaald was dan ook onverhoopt. Met de helft zou ik ook al tevreden geweest zijn vandaag.

    Details: 5.52/km - 973 c - 167 pasfrequentie - 7,8°.





    01-03-2024, 14:45 Geschreven door dirk
    Reageren (0)



    Archief per maand
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!