WIE ZIJN WIJ?
   Mijn vrouw en ik zijn twee “oudere” senioren met een jong hart, vier kinderen en dertien kleinkinderen. We zijn beiden lid van een tafeltennis- en een wandelclub, genieten van klassieke muziek en moderne kunst. Ik speel af en toe piano in een nostalgisch salonorkestje, lees en praat graag over het heelal en ben sterk geïnteresseerd in veel aspecten van de Nederlandse taal en verkeers(on)veiligheid. Verder ben ik sinds 1995 bestuurslid van een zogenaamd "OKRA-trefpunt", een lokale afdeling van de grootste seniorenbeweging in ons land
   Vrouwlief schildert en tekent niet alleen, maar is ook een creatieve kokkin, houdt van bloemen en onderhoudt de tuin, naait graag en maakte vroeger avontuurlijke exploratiereizen naar Nepal, India, Mongolië, Atlasgebergte, … (is daar op mijn aandringen in 2005 mee gestopt). Ze leest snel en veel en houdt van Franse films.

Foto
oma tussen haar verfjes, kwastjes, papier, doek, javel enz.
Foto
... en hier al tekenend op haar computer
Inhoud blog
  • Eindelijk!?... Eerst nog eens "proeven"
  • Afval sorteren: waarom makkelijk als 't ook moeilijk kan?!
  • (ON)gelukkige verjaardag!
  • "Sorry: een dubbelzinnige cultuur..."
  • Wegmarkeringen: zoveelste blunder?
  • Overstroming
  • Voetganger is GEEN zwakke weggebruiker!!
  • De laatste wandeling?
  • Lekkere stoelgang? Het kàn!
  • Frans is geen Frans
  • Bewegwijzering in industriezones
  • voorrang van rechts?
  • De grillen van OKRA
  • Verband tussen tafeltennis en een kunstgebit
  • Lieve bezoekers, HELP!
  • Ebola: "geen reden tot paniek"
  • Tsjechië (vervolg) - foto's
  • Tsjechië: OKRA-cultuurvakantie
  • Tsjechië-reis (OKRA): nog even geduld!
  • Mijn kennismaking met JEF BURM in 1970
  • Musical Leeuwenkoning: geslaagd!
  • oma en haar derde musical (bis)
  • Oma en
  • OKRA-slippertje...
  • "Mijn" Dictee
    mijn favorieten
  • computeroma
  • schetsblog
  • wimdelarte
  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Blog als favoriet !
    Blog als favoriet !
    kommaneuker
    Sommigen noemen me een kommaneuker (muggenzifter). Of ik die bijnaam verdien, moeten mijn bezoekers maar beoordelen. Op dit blog wordt in elk geval niet geneukt, misschien wel geluld (voor het eerste bestaan andere wipsites, pardon, websites).
    Op dit blog schrijf ik zowel persoonlijke “dagboek-notities” als commentaren, ernstig of luchtig, op uiteenlopende onderwerpen. De afbeeldingen zijn – tenzij anders vermeld – meestal geschilderd of op computer getekend door mijn echtgenote, waarbij haar 12 jaar academie-opleiding en workshops goed van pas komen. Tot eind 2008 toonde ze haar creaties trouwens op een eigen blog: http://blog.seniorennet.be/computeroma maar ze ziet meer in één gezamenlijk blog voor ons beiden.
    13-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'œDoodrijder' of ????!!

       Gemiddeld worden per week 17 fietsers gedood in het verkeer zonder dat de media daar veel aandacht aan besteden. Pas wanneer er in één euh… klap meerdere slachtoffers vallen wordt het weer “interessant” en zien de kranten er brood in (u weet wel: de één zijn dood enz.). Zoals die vier studenten die deze week van het fietspad “weggemaaid” werden door een “dronken chauffeur die te hard reed”. Zoals helaas te voorspellen was, volstond deze (betwistbaar gebleken) omschrijving voor het grote publiek om de “doodrijder” al direct de zwaarste straffen toe te wensen. Het parket stelde inmiddels vast dat de chauffeur de promillegrens lichtjes overschreden had maar niet “dronken” was en ook dat de man 90 km/u reed ipv de toegelaten 70 km/u., kortom, overtredingen die ook u en mij gemakkelijk kunnen overkomen. Zijn verzekering ging met die nuanceringen trouwens akkoord.
       Ik vraag me af hoeveel van al diegenen die de chauffeur al direct “veroordeelden” zouden durven zweren dat ze zelf nooit ofte nimmer na een half glas “te veel” achter het stuur hebben gekropen of ergens wat harder gereden dan officieel toegelaten? Ik zou het van mezelf in elk geval nooit durven beweren, ook al ben ik een zgn. “defensieve” rijder; een ramp zoals hiervoor beschreven kan ook mij overkomen.
       Trouwens, wat snelheidsbeperkingen betreft is het in ons land gewoon onmogelijk om die overal en altijd te respecteren, al was het maar omdat die maxima zelfs op korte afstanden voortdurend veranderen. Ook krioelt het van allerlei (overbodige, misleidende of zelfs tegenstrijdige) verkeersborden (zie hieronder een kleine collectie). Ik heb ooit aan mijn plaatselijke verkeerspolitieofficier gevraagd om samen met hem of een medewerker een willekeurige rit door mijn stad en regio te maken om hem af en toe bij verrassing te vragen in welke snelheids- of parkeerzone we ons bevonden. Hij wilde (of durfde?) er niet op ingaan (!!…)
       Voor alle duidelijkheid: helemaal los van voorgaande bedenkingen heb ik uiteraard het volste respect en begrip voor het onmetelijke verdriet van de zwaar getroffen families en vrienden van de slachtoffers. Ik kan me perfect voorstellen dat zij in de huidige omstandigheden totaal geen boodschap hebben aan een benadering zoals de mijne; ik denk trouwens dat ze die wel niet zullen lezen en dat stelt me gerust.

    Hieronder enkele staaltjes van officiële signalisatie door bevoegde instanties. Kun je een weggebruiker dan kwalijk nemen als hij de richtlijnen van de overheid vaak niet begrijpt en zich dus ook wel eens afvraagt of hij er wel rekening mee moet houden?



                                       





                                       
                       Probeer dat als niet bekende chauffeur maar eens in één oogwenk in je op te nemen


                                       
                                           "Met geldige bewonerskaart"??? Waar slaat dat op?

    13-11-2009 om 21:34 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kip zonder kip!

    Kip zonder kip…

       (het in mijn vorig blog aangekondigde item over een familiale anekdote zal voor een volgende keer zijn)
       In het novembernummer van OKRA-magazine (tijdschrift van de seniorenvereniging OKRA) staat in de kookrubriek een artikel over “Vegetarische kip”.  Nu ben ik een overtuigde bewonderaar van lekker koken (kan er bij wijze van spreken “uren” op staan
    kijken…), maar zelf koken?, ho maar: ik kan nog geen ei bakken. Maar kom, bij die titel “vegetarische kip” werd ik uiteraard nieuwsgierig: wat moest ik me in ‘s hemelsnaam voorstellen bij een gerecht met zo’n tegenstrijdige naam? Maar noch de begeleidende tekst noch de kookinstructies of de opsomming van de benodigde ingrediënten maakten we iets wijzer. Nergens las ik ook maar een spoor van “kip”, integendeel: alleen in de titel boven die ingrediëntenlijst kwam het woord kip voor, maar hoe! De titel luidde – ik citeer – “gekleurde kip (zonder kip)”
    . 
       Ik hou nogal van (vooral absurde) humor, maar de "humor" van deze “Kip zonder kip”  ontgaat me compleet; ik zie het eerder als een euh… “Kip zonder kop”.  Het zou me niet verbazen als OKRA in het volgende nummer een recept geeft voor “Broodje olifant zonder olifant”.

    09-11-2009 om 21:54 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    05-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boeken(beurs) en voorlezers
    Boeken(beurs) en voorlezers
       Op de Antwerpse boekbeurs lezen auteurs soms voor uit eigen (of andermans) werk. Op zichzelf een interessant initiatief, maar (goed) schrijven is nog wat anders dan goed voorlezen. Ik heb de dichter Anton Van Wilderode ooit uit zijn eigen mooie repertoire horen “voordragen”, maar zijn krakende stemgeluid was om buikloop van te krijgen… Dan hoor ik bv. liever - ondanks zijn herkenbare Wase tongval - Tom Lanoye (ooit samen in de klas met Chris De Stoop en onze oudste zoon, maar dat terzijde).
       Overigens herinner ik me dat ik zelf (een generatie geleden) ook een mislukte voorlezer voor mijn kindjes was, maar dan niet zozeer door een slecht stemgeluid – dat viel nogal mee – maar doordat ik tijdens Sneeuwwitje, Roodkapje, het Kindje in de Kribbe of andere verhaaltjes regelmatig halverwege een zin begon te knikkebollen en zelf in slaap dreigde te vallen. Ik werd dan wel weer tot de orde geroepen: “Allez papa, vertel nou verder!!”, en dan ging het weer even, maar nooit voor lang. Ik ben met mijn voorleescarrière dan maar voortijdig gestopt, hoe spijtig ik het ook vond want ik begreep wel dat mijn kroost het liever anders had gezien.
       Het gekke is, dat ik uitgerekend in mijn bed altijd een slechte slaper ben geweest. Misschien had ik dus beter in horizontale toestand vanuit mijn bed voorgelezen, met de kleintjes rond mij!

    TOE(kom)MAATJE. Als er niks beters tussen komt, pik ik in mijn volgend blog in op een berichtje uit de krant: “chauffeur vergeet patiënt in ambulance”, dat mij deed denken aan een (plezant) voorval dat ik in mijn eigen familie ooit meemaakte.

    05-11-2009 om 16:55 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    31-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Muzikale hoogdagen
       1)   Vorige zondag vierde het Koninklijk Gemengd Koor Sint-Gregoriusgild te Sint-Niklaas, opgericht in … 1889!, zijn 120-jarig bestaan met een schitterend jubileumconcert. Een jaar geleden had ik, na zo’n 40 jaar meegezongen te hebben, na lang nadenken en met pijn in het hart besloten afscheid te nemen; ik vond gewoon dat mijn tijd gekomen was en wilde niet wachten tot mijn stem versleten zou zijn en de anderen onder mekaar misschien zouden fezelen “het werd tijd dat hij stopte”…
       Ik ben nu sinds een jaar een enthousiaste fan van mijn vroegere “club” en hoopte dat het concert van zondag een knaller zou worden, en inderdaad: ondanks mijn kritisch (kommaneuker-)karakter vond ik het een verrassende hartverwarmende ervaring. Een prachtig programma, schitterende gast-solisten, een flink begeleidend orkest en een uitstekend fris kinderkoor als gast; het totaalniveau lag dan ook mijlen hoger dan dat van ons eeuwfeestconcert 20 jaar geleden, dat we toen vierden met uitsluitend “eigen volk”, weliswaar erg gemotiveerd maar onvoldoende beantwoordend aan de normale verwachtingen…)
       Ik verheug me nu al op het volgende grote concert…

       2)   ’s Anderendaags mochten oma en ik genieten van een heel ander genre, nl. optreden van een BigBand. Normaal is Jazz niet direct euh… “mijn ding” (ik schrik zelf even van dit afschuwelijk taal-modernisme, maar het kwam op als kk…), maar voor evergreens van Glenn Miller, Duke Ellington c.s. (In the mood, American patrol, Tuxedo Junction enz…) maken we een uitzondering en we wisten dat “Big Band Enter” (waarin een van onze kleinzoons saxofoon speelt) onder meer die “goeie ouwe bekenden” op het repertoire heeft. Bovendien zou Sandrine als gastsoliste optreden en dus wilden we ook die B.V. “van bij ons” wel eens (voor de eerste keer) aan het werk zien en horen. Het werd een mooi concert met veel swingende nummers. Wat Sandrine betreft: zij zong een aantal moderne nummers (I feel the same way, Story of us, Me & Mr Jones, …) en deed dat jazz-technisch formidabel goed, uitstekend gesteund door de ruim 20-koppige Big Band, maar het was me een raadsel waarom ze al haar nummers “riep” terwijl haar stem krachtig genoeg is om gewoon te “zingen”… (maar wie ben ik om te oordelen…)

       3)   En last but not least: op 7 en 8 november, vlak voordat ze vertrekt voor een aantal optredens in Zuid-Afrika, speelt ons oudste kleinkind Barbara (27), beroepspianiste, in Beveren (C.C. Ter Vesten) met begeleiding van een harmonieorkest de beroemde Rhapsody in Blue van Georges Gershwin, plus nog enkele andere werken van dezelfde componist. Uiteraard zullen opa en oma van de partij zijn; we zijn benieuwd hoe zij deze werken, die qua stijl toch erg verschillen van het “klassieke” genre waarmee ze vertrouwd is, zal vertolken. Ze vertelde ons zojuist dat ze volgende vrijdagmorgen 6.11 geïnterviewd wordt tijdens het KLARA-ochtendprogramma “Brede opklaringen” (na het nieuws van 9 uur).

       TOE(kom)MAATJEs. 1) Heel wat van onze (klein)kinderen zijn actieve musici, sommige ook beroepshalve. Oma en ik zijn verstokte muziekliefhebbers, vandaar dat we vaak horen zeggen “het zit in de genen”. Ik geloof daar niks van: noch mijn ouders noch mijn schoonouders hadden iets met muziek; de enige link die ik kan leggen is het feit dat ze mij op 8-jarige leeftijd een pianoleraar opdrongen (toen stond dat chic…). Pas na een jaar of twee (herinner ik me) begon ik het leuk te vinden. En toen is “het” begonnen en nooit meer gestopt. Ik ben mijn ouders (ze zouden nu een stuk over de honderd zijn…)  nog steeds dankbaar.    2) Nog geen idee waarover mijn volgende BLOG zal gaan, maar beslist NIET over muziek!


    En nu nog enkele foto's, verwijzend naar de "muzikale hoogdagen" van dit blog.

    Het Gregoriusgild tijdens een repetitie voor een kerkconcert:



      Ons kleinkind Barbara als baby, gefascineerd door het vioolspel van papa Nico:


                                         Barbara (27) tijdens een recent recital:
                                  

     Jascha (broer van Barbara), half verscholen achter zijn pupiter van Big Band Enter

    31-10-2009 om 11:40 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleindochter over Kommaneuker!
     Een van mijn 9 kleindochters (17jr.) moet binnenkort voor school een werk maken over “een Blog naar keuze”. Ze heeft me gezegd dat ze mijn blog als lijdend voorwerp heeft gekozen…. Uiteraard voelt opa zich daarmee zeer vereerd. Hopelijk zal ze de beoordelende leerkracht(en) erop wijzen dat “kommaneuker” volgens Van Dale gewoon “muggenzifter” betekent en het woord “komma-neuker” als zodanig dus niks te maken heeft met komma’s noch met … precies, dat bedoel ik!

    27-10-2009 om 13:38 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    16-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lange Wapper; Vandenbroucke
       1. Mijn mening over de Lange Wapper? Ik vind het een mooi project om te zien, maar toch ben ik blij dat ik zondag niet hoef te gaan stemmen (als niet-Antwerpenaar mag ik trouwens niet). Het verbaast me dat er blijkbaar toch nog zoveel mensen het wel weten. Hoe kun je nu in vredesnaam met een simpel JA of NEE oordelen over zo’n ingewikkeld dossier. Heel wat mensen zien in zo’n referendum of volksraadpleging het summum van democratie; flauwe kul natuurlijk: het is integendeel een aanfluiting  van democratie. Waarvoor hebben we anders onze wettelijk gekozen vertegenwoordigers in diverse organen??? Klein “lichtpuntje” (?): het referendum is strikt genomen juridisch niet bindend, de finale verantwoordelijkheid blijft dus bij de democratisch verkozen politici…
      
      
    2. Je hoefde geen helderziende of psycholoog te zijn om te voorspellen dat het met de wispelturige (zieke?) wielrenner Frank Vandenbroucke vroeg of laat fataal zou aflopen. Na zijn grote successen tot tien jaar geleden ging het op sportief en persoonlijk vlak steeds meer bergafwaarts, maar toch kondigde hij in de media bijna dagelijks zijn “come back” aan, daarin gretig gesteund en aangemoedigd door ploegleiders die hem – tegen beter weten in?… - valse hoop gaven door hem in hun ploeg op te nemen. Ik vraag me dan ook af of die ploegleiders de voorspelbare afloop voor VdB niet op zijn minst voor een deel bespoedigd hebben… Voor alle duidelijkheid: ik ben geen psycholoog, ook geen kenner van wielersport, maar wie het dagelijks nieuws een beetje volgde, werd voortdurend geconfronteerd met een zielige naïeve VdB, schommelend tussen de hoogste verwachtingen en diepste depressies…

    16-10-2009 om 12:13 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    05-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eindelijk nog eens computeroma

       Het wordt stilaan tijd dat ik nog eens aandacht besteed aan de artistieke hobby van mijn liefhebbende wederhelft. Op mijn harde schijf staan nog ettelijke van haar computertekeningen die toch wel een plaatsje verdienen (vind ik…) op mijn blog. Ik moet daarvoor wel teruggrijpen naar haar productie van een tijd geleden want sinds enkele maanden wijdt ze al haar kunstzinnige aandacht weer aan het werken met penseel, verf en andere (soms verrassende) materialen. Ze heeft me echter moeten beloven dat ik “binnenkort” (?…) ook wel weer computertekeningen (met Paint en/of Painter Classic) mag verwachten. Gelukkig maar, want die kleuren zijn uiteraard exact zoals zij ze bedoelt, in tegenstelling tot de foto’s die ik met mijn bescheiden amateurtoestelletje van haar schilderijen heb gemaakt en waarbij de kleuren soms enigszins afwijken van het origineel.
        Vandaag dus nog eens een viertal producten uit haar beeldbestanden. Eerst twee computerimpressies (gemaakt met het Windows-standaardtekenprogramma “Paint” en geïnspireerd op een beeld van de Corsicaanse kust), vervolgens twee foto’s van schilderijen op zijde.

    TOE(kom)MAATJE. Zojuist een uitnodiging gekregen van ons oudste kleinkind (26), beroepspianiste, om binnenkort in Beveren te komen luisteren naar haar uitvoering van de Rhapsody in Blue, misschien wel het beroemdste werk van Georges Gershwin. We zijn uiteraard niet alleen trots, maar ook nieuwsgierig: wij kennen alleen uitvoeringen met symphonie-orkest maar Barbara speelt het met begeleiding van een Harmonie.







    05-10-2009 om 13:20 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bank herontdekt na 34 jaar!
    Bank herontdekt na 34 jaar…
       Tijdens onze vakantie in een bescheiden studio’ke “voor maximum 2 personen” in het Zwitsers bergdorpje Ayer (zie mijn vorige blog) besloten we om enkele kilometers verder (in Zinal) op zoek te gaan naar een chalet dat we daar in 1975 met onze 4 kinderen hadden gehuurd en van waaruit we toen bijna dagelijks stevige alpinistische avonturen ondernamen, meestal onder leiding van een ervaren berggids. Als we na zo’n avontuurlijke tocht dodelijk vermoeid maar voldaan in de chalet terugkeerden, gingen we ons – als contrast? – te buiten aan de meest onnozele gezelschapspelletjes. Een van de meest gedenkwaardige exemplaren heette “Boem!”, een tafelspelletje met kaarten, waar je bij bepaalde combinaties zo snel mogelijk “Boem” moest roepen en tegelijk op een bel kloppen om te winnen. Natuurlijk bleef het niet bij “verbaal geweld”, de spelers zaten klaar om bij het minste vermoeden van een goeie kaart recht te veren en vervolgens op de bank terug te ploffen. Die bank was van een stevige kwaliteit maar blijkbaar toch niet berekend op zoveel geweld. Kortom, op een avond begaf een van de poten het. Ik heb het gevaarte toen vrij behoorlijk kunnen repareren, dat heb ik tenminste altijd gedacht...
       34 jaar later. Met enige moeite en navraag vonden we “onze” chalet van toen terug en toevallig stond de bewoner juist buiten; we zeiden hem dat we de chalet in 1975 gehuurd hadden. “Ah, da’s leuk: ik was toen al de eigenaar!”. Hij nodigde ons heel vriendelijk uit om even binnen te komen en rond te kijken. Heel wat herinneringen kwamen boven en de fameuze bank en speeltafel stonden nog steeds op dezelfde plaats. De man zag onze speciale aandacht voor de bank en vertelde dat er een geschiedenis(je) aan verbonden was: hij tilde het ding op en wees op een reparatie die “ergens in de jaren ’70” was uitgevoerd nadat “huurders” een breuk aan een van de poten onvolledig hadden hersteld. Voor ons was er geen twijfel meer mogelijk en we zeiden: “Die huurders, dat waren WIJ!!” We hebben eens goed gelachen, ik wou nog vragen wat de reparatie gekost heeft, zodat ik hem na 34 jaar kon terugbetalen….. maar hij zou het toch geweigerd hebben!  Vriendelijke man, die eigenaar.

    Hier de “boemboem-tafel” en “de” bank, beide nog steeds op de vroegere plaats, terwijl de eigenaar ons het hele verhaal vertelt.
                               

     
    Hier gebeurde het allemaal ... in 1975



    en in 2009 ons bescheiden studio’ke "voor maximum 2 personen" maar ..


    .... met een adembenemend uitzicht op de toppen die we “toen” veroverden

    26-09-2009 om 17:53 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug van weggeweest

       Wie mocht denken dat ik van de aardbodem was verdwenen, kan ik geruststellen (of teleurstellen?, dat hangt af van de invalshoek zoals dat heet): ik behoor namelijk tot de gelukkigen die af en toe even kunnen onderduiken om wat ver(der) van huis de batterijen nog eens op te laden. Dit jaar was dat een 14-daagse vakantie in wat wij en onze kinderen vroeger “ons tweede vaderland” noemden en waar we wel 25 of meer keren onze jaarlijkse wandel- en klimvakantie doorbrachten: het Zwitserse hooggebergte ten zuiden van de Rhône-vallei, meer bepaald de “Val d’Anniviers”, volgens ons de mooiste vallei van het Franssprekend deel van Wallis (“Le Valais”). De laatste keer was in 1996 en zoals we hadden verwacht moesten we onze “klim”-aspiraties na 13 jaar noodgedwongen terugschroeven tot wat we destijds “gemakkelijke wandelingen” genoemd zouden hebben maar die nu (gelet op onze “gevorderde” leeftijd) eerder een uitdaging vormden. In elk geval hebben we volop genoten van wat we nog wel konden en volgens leeftijdgenoten was dat toch niet mis; we zijn trouwens allebei een kilo “vermagerd” teruggekomen en dat kwam zeker niet door minder te eten!!
       We hebben overigens ook grappige dingen beleefd en in een van de komende dagen kom ik daar wel op terug
    .

    14-09-2009 om 22:47 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (4)
    25-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wegens omstandigheden...

    en andere “belangrijke prioriteiten” (klinkt altijd goed!) ben ik er een tijdje uit geweest. Ik heb nochtans regelmatig gepopeld om op mijn blog in te spelen op actuele gebeurtenissen en toestanden. Intussen ben ik razend jaloers geworden op het blog van een van mijn bezoekers, die er in slaagt om, naast knappe poëzie (voorzover ik kan oordelen), ook zijn kritische visie op de actualiteit te geven in amper enkele oersterke woorden waar ik op zijn minst twintig regels voor nodig zou hebben. Oordeel zelf en surf eens naar http://blog.seniorennet.be/frankie/ .

    25-08-2009 om 21:42 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    12-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn hondt vertaeldt beter!

       In mijn blog van 9.8 stak ik een beetje oneerbiedig de draak met vertaalcomputers die op enkele seconden tijd een Nederlandse tekst in het “Engels” (?) omzetten. Ik was nieuwsgierig naar wat er van mijn oorspronkelijke tekst nog te herkennen zou zijn als ik die “Engelse” vertaling opnieuw naar het Nederlands zou laten vertalen. Mijn bezoekster “Taliver” reageerde op 10.8 met de goeie raad om zo’n heen-en-terugvertaling eens uit te proberen via de site http://www.freetranslation.com/ .
       Zo gezegd, zo gedaan (moet u ook eens doen, beste mensen!). Ik copieerde dus eerst mijn originele blogtekst van 9.8 naar die site en vroeg een vertaling naar het Engels. Ik kreeg die onmiddellijk en vroeg vervolgens om die tekst terug naar Nederlands om te zetten. Theoretisch zou je verwachten dat ik opnieuw mijn oorspronkelijk origineel te zien zou krijgen. Niet dus. Ik bespaar u de “Engelse” versie (hoewel die op zichzelf ook al de moeite waarde is) maar laat u meegenieten van het volgend fragment, letterlijk overgenomen uit de “Nederlandse” eindversie:
      
       ““
    (…) Eigenlijk terwijl u weet, omdat wat op aarde zij met mijn jargon kunnen beginnen. (…) Goed "vertaalde" is ver bovenstaande of beter, er waren Engelse woorden uit, maar zeiden dat er alles, in kort was: er was geen touw gehechte naar knopen; bescheuren voor u!  (…) Wees zo het. In ieder geval raad ik iedere blogger naar van de heme aan / haar eigen teksten gaan akkoord naar" verhuurde Snaffle" door ga akkoord op die knoop. Geblazen lach! (…) Ik zou van te zien houden wat mijn oorspronkelijke prozaoverblijfsel is. (…) “”
       Inderdaad: geen touw gehechte naar knopen, bescheuren voor u! (“om je te bescheuren”…) en geblazen lach! (“lachen geblazen”).

    EINDCONCLUSIE: Zelfs mijn hond zou zulke vertaalfouten niet maken. Hij zou het trouwens niet eens
    kunnen, want ik héb geen hond.

    TOE(kom)MAATJE. Om voorbarige kritiek op vertaalcomputers te voorkomen: die dingen zijn natuurlijk bedoeld en geprogrammeerd voor het vertalen van “zakelijke” teksten en niet van onvertaalbare kommaneukerige onzin. Wees zo het! (so it be…)

    12-08-2009 om 14:41 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (3)
    09-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Translate 'œas you believed' (aub)
    Translate “as you believed”
       Ik weet niet sinds wanneer het kan, maar toen ik boven mijn blogteksten een Google-regel las dat “this page in Dutch” met een simpele klik naar het Engels “translated” kon worden, had ik mijn zware twijfels, maar nieuwsgierig als ik ben, deed ik wat gevraagd werd. Eigenlijk tegen beter weten is, want wat zouden ze in vredesnaam kunnen aanvangen met mijn Koeterwaals. Het antwoord kwam vrijwel onmiddellijk en verdomd: mijn blabla was vertaald. Nou ja, “vertaald” is veel gezegd, of beter: er kwamen Engelse woorden tevoorschijn maar daar was alles mee gezegd, kortom: er was geen touw aan vast te knopen; om je te bescheuren!! Sommige van mijn bezoekers zullen misschien zeggen: so what, je Nederlandse Komma-teksten zijn al even ondoorgrondelijk. So it be.
       Hoe dan ook raad ik iedere blogger aan om zijn/haar eigen teksten eens te laten
    “trensleten” door ook eens op die knop te klikken. Lachen geblazen!
       N.B. Ik vraag me af of ik zo’n “Engelse” vertaling van mijn blogteksten ergens terug naar “Dutch” kan laten omzetten. Ik zou eens willen zien wat er dan van mijn oorspronkelijk proza nog overblijft. Weet iemand van mijn bezoekers of en hoe zo’n “terugvertaling” mogelijk is???

    09-08-2009 om 21:08 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (3)
    02-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mexicaanse griep: graag PANIEK a.u.b.!!
       Op 20.7 had ik het al even over “Dé Griep” en de nodeloze paniekzaaierij in de media. En het houdt niet op. We kunnen er niet naast kijken: er gaat letterlijk geen dag voorbij of de kranten en andere media vinden het nog steeds nodig (voornamelijk uit eigen belang natuurlijk!) om hét item warm te houden, onder het mom van “waarschuwen tegen paniek”, goed wetend dat ze door die overdreven aandacht die paniekgevoelens juist aanwakkeren. Zelfs officiële instanties laten zich beetnemen: het “crisiscentrum” (!) van het Waalse Gewest roept alle Waalse gemeenten op om op de kerkhoven in de nodige extra graven te voorzien met het oog op de toevloed van griepslachtoffers, zo lees ik in GVA van dit weekend. Zulke oproepen grenzen naar mijn gevoel aan het misdadige; ik word er ziek van (Mexicaanse griep?…)

    TOE(kom)MAATJE. Mijn abonnement op “Taalpost” levert soms grappige citaten op, die iets anders bedoelen dan wat gezegd wordt . Het leuke is, dat je soms even moet nadenken om te zien waar de “fout” zit. Onlangs pikte ik er de volgende twee uit:
    1) Al onze gerechten worden op oosterse wijzen klaargemaakt.
    (
    menukaart restaurant Den Haag)
    2) Cheney heeft een dochter die lesbisch is en woont al jaren samen met haar vriendin.
    (
    Gay Krant)

     

    Het moet niet altijd oma zijn van wie ik kunstwerken op mijn blog zet. Een onzer kleindochters knutselde wat met oude vinylplaten (“elpees” voor de taalpuristen) en schonk ze aan oma, die er onmiddellijk een fleurige bestemming voor vond:






    02-08-2009 om 13:39 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    28-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oma Wokkokkin

    Oma Wokkokkin
       Computeroma mag dan het computertekenen al een tijdje niet meer zo intensief beoefenen, schilderen op doek en papier doet ze zo gretig dat de stukken er af vliegen. Maar ook in de keuken voelt ze zich prima thuis (gelukkig maar, want opa Komma kan nog geen ei bakken); geïnspireerd door een prachtig (nochtans spotgoedkoop) boek met Wok-recepten kochten we onlangs een elektrische Wok-pan. Het duurde niet lang of oma ontplooide zich tot een echte “Wokkokkin” en Liesbeth, een van onze negen kleindochters, aarzelde dan ook geen seconde toen we haar uitnodigden voor een Chinees Wok-etentje (uiteraard met stokjes) buiten op ons bloementerrasje.
       N.B. Ik wou dat ik het woord “Wokkokkin” zelf uitgevonden had, maar kwam het toevallig tegen in een speciaal voor Scrabbleclubs bedoeld woordenboek.

    De plaats van het gebeuren:



    En hier hebben oma en Liesbeth het euh ... "aan de stok" met de Wok. Tarara!!

    28-07-2009 om 17:15 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    20-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mexicaanse griep: geen paniek!?
       “Vermijd handjes geven, snuit of nies in een papieren zakdoekje en gooi dat weg, draag een mondkapje als je iemand ontmoet die mogelijk besmet is,…. enz.” Bekende raadgevingen van de laatste dagen, en daar lijkt iets logisch in te zitten, al is de praktijk natuurlijk niet zo vanzelfsprekend. Maar toen ik hoorde dat je je toetsenbord beter niet met je vingertoppen maar met je knokkels bedient, en een deurknop niet met je hand maar met je elleboog, dacht ik: “jongens, dit moet een mop zijn!” Maar nee: de bank Dexia geeft haar werknemers wel degelijk die vergezochte raad mee. En intussen toch maar zeggen dat er “geen reden tot paniek” is; ik denk dat zulke vergezochte maatregelen juist de “beste” manier zijn om paniek te zaaien.
       Tussen haakjes gezegd: ik moet altijd (grim)lachen als de media naar aanleiding van een reëel of dreigend onheil zeggen dat “er geen reden is tot paniek”. Idioot natuurlijk, want “ze” zullen nooit zeggen dat er “wél reden tot paniek” is, want paniek is altijd een slechte raadgever: zelfs bij de ergste scenario’s (pandemieën, oorlogen, natuurrampen, enz.) zal de overheid zich niet belachelijk maken door te zeggen “u moet nu echt in paniek raken”, maar men zal (hopelijk) zoeken naar gepaste maatregelen om de problemen zo goed mogelijk het hoofd te bieden. (Of ben ik weer de kritische kommaneuker aan ’t uithangen?)

    TOE(kom)MAATJE. We hebben weer eens kunnen genieten van de koninklijke 21-julitoespraak.  Nou ja, “genieten” is niet het juiste woord natuurlijk. Het zou al een stuk beter zijn als de persoonlijke entourage van de vorst er voor kon zorgen: 1) dat hij de tekst wat vlotter en zonder uitspraakfouten afleest, en 2) dat die tekst ook geen andere taalfouten meer zou bevatten (voor alle duidelijkheid: de koning is niet zelf verantwoordelijk voor die tekst)

    20-07-2009 om 21:27 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    17-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Michel Daerden
       Deze flamboyante, veelbesproken maar in eigen kringen blijkbaar erg populaire Waalse politicus behaalde op 7 juni meer dan 63000 voorkeurstemmen en is dus – althans volgens diezelfde kringen – volkomen op zijn plaats als minister in de federale regering. Het commentaar van Paul Geudens in GVA van vandaag komt er op neer dat alleen populariteit (lees: voorkeurstemmen) eigenlijk een gevaarlijke norm is om minister te worden.
       Ik ben het niet altijd eens met dhr. Geudens maar vandaag spreekt hij naar mijn hart. Stel dat een partij iemand als bv. Eddy Wally als stemmentrekker op haar kieslijst plaatst. De kans is groot dat diens talrijke fans hem een klinkende (gewèèèldige) stemoverwinning bezorgen; met alle respect voor Eddy en zijn bewonderaars, maar ik moet er niet aan denken dat hij om die reden onze Vlaamse minister van Cultuur zou worden. Dan nog liever de vorige Cultuurminister Bert Anciaux, hoewel die niet eens het meervoud kent van “museum” (hij heeft het altijd over “musea’s”!!!); en de "nieuwe" (Joke Schauvliege) heeft al gezegd dat ook zij van cultuur weinig afweet, da's dus ook al geen veelbelovende start…

    Als TOE(kom)MAATJE nog eens de eer aan computeroma, al heeft ze al een hele tijd geen computertekeningen meer gemaakt; ze is – tijdelijk? – teruggekeerd naar haar eerste liefde en schildert dat de stukken eraf vliegen. Daarom hieronder uit haar huidige productie een drietal exemplaren die ik heb gefotografeerd; spijtig genoeg zijn de kleuren niet helemaal waarheidsgetrouw: zowel de fotograaf als zijn toestel(letje) zijn nu eenmaal van een bescheiden liefhebbersniveau… De originelen zijn een stuk mooier (de schilderijen bedoel ik).






    17-07-2009 om 16:49 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    12-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Han-Chinezen
       Enkele weken geleden doken er in de media plotseling berichten op over een conflict tussen “Oeigoeren” en “Han-Chinezen”. Ik vroeg me direct af wat het verschil is tussen Han-Chinezen en “gewone” Chinezen, maar blijkbaar werd verondersteld dat iedereen dat wel wist, een veronderstelling die mij persoonlijk mateloos irriteert (een beetje zoals onze cultuurzender Klara, die ervan uitgaat dat haar luisteraars allemaal Frans, Duits en Engels verstaan). Ik weet dat het sommige mensen geen barst interesseert, maar kommaneukers zijn nu eenmaal koppigaards, die meer dan normale mensen graag weten waar het over gaat.
       Enfin, ten einde raad heb ik dan maar eens gezocht op Google, en wat vind ik daar? Bijna alle Chinezen (92%) zijn “Han-Chinezen”!! Ja, dan breekt mijn klomp. Waarom doen de media dan zo quasi-geleerd en spreken ze niet gewoon van “Chinezen”??? Bovendien rijst bij mij automatisch de vraag: “hoe heet dan die kleine minderheid die
    geen Han-Chinezen zijn?”

    TOE(kom)MAATJE. “Lotte stak de baan over om haar bal te pa….”
    (een van de vele waarschuwingsborden langs de snelwegen, geplaatst door het Belgisch Instituut voor VerkeersVeiligheid). Wanneer stopt het BIVV eens met die gevaarlijke, aandacht afleidende “boodschappen”? Ik heb een betere: “Marcel las iets over ene Lotte en knalde tegen een vrachtw…..”

    12-07-2009 om 17:31 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    30-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UV-straling; Komma veroorzaakt klucht
       In GVA van 24.6 zei de VTM-weerman dat bij ons “rond deze (zomer)periode de afstand tussen aarde en zon het kleinst is, waardoor de intensiteit van de UV-stralen het sterkst is”. Ik vond het nogal straf dat een “deskundige” zo’n blunder beging en via een lezersbrief  (GVA 26.6) wees ik hem erop dat de wisselende sterkte (zomer/winter) van de UV-stralen niets te maken heeft met de afstand aarde-zon (die trouwens in alle seizoenen gelijk blijft:  300.000 km), maar door de hoek waarmee die stralen de aarde bereiken. Die hoek is bij ons het grootst op 21 juni (op het Zuidelijk halfrond het kleinst, in Australië begint nu dus de winter). Nog even doorbijten lieve bezoeker, het wordt nog leuker.
       Volgende scène. Op 27.6 krijg ik een telefoontje van een andere GVA-lezer, die me wijst op “een foutje” in mijn brief, nl. waar ik de afstand aarde-zon stel op 300.000 km. Ik schrik me een bult, heb ik dat werkelijk geschreven?; ja, ik heb dat geschreven, blijkbaar in een vlaag van zinsverbijstering, want ik weet al eeuwen dat die afstand geen 300.000 km maar 150 miljoen km bedraagt. Ik schrijf als de wiedeweerga een nieuwe lezersbrief waarin ik ootmoedig mijn eigen blunder toegeef, ook al heeft die eigenlijk niks te maken met de grond van de zaak.  Maar goed, eerst iemand een blunder verwijten en er dan zelf een maken, dat kan natuurlijk niet.
       3de bedrijf. In de Gazet van die 27.6 “verbetert” een andere lezer mijn fout en maakt er 150 miljard km van (dus al even verkeerd als
    mijn 300.000!).
       Slotscène: op 29.6 verschijnen twee excuusbrieven over “de zaak”: zowel de mijne als een van die “andere” lezer met – eindelijk – het goeie cijfer: geen 300.000, geen 150 miljard, maar 150 miljoen kilometer….  Oef!. En dan te bedenken dat ik al die heisa had kunnen voorkomen door in mijn oorspronkelijke brief gewoon geen cijfer te vermelden.    Kunt u nog volgen? Zo ja, proficiat!.
       Nabeschouwing: Zoals Johan Cruyff al zei: elk nadeel hep se voordeel; nu heb ik tenminste weer eens iets om mijn blog op te tutten.

    TOE(kom)MAATJE. De Wilrijkenaar die een maand geleden een hele scholengemeenschap in paniek bracht met verhalen over aanvallen op zijn persoon, blijkt alles verzonnen te hebben. Ik val uit de lucht dat men daar nu pas achter komt: wie mijn blog van 6 juni (her)leest, zal zien dat ik toen al ernstige twijfels koesterde over ’s mans oprechtheid. Maar kom, weer een heerlijke kluif voor de media.

    30-06-2009 om 14:00 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    20-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hier ben ik weer
       Ik ben er samen met computeroma een weekje tussenuit geweest, vandaar. Bijna alle dagen heerlijk gewandeld in onze mooie Ardennen, noem het maar een Ardennenoffensief. En dat laatste mag u bijna letterlijk nemen, want sommige bos”paden” waren die naam amper waard: de laatste tijd worden her en der hele bossen gerooid en daar komen uiteraard nogal wat tractoren aan te pas. Hun metershoge wielen laten op de paden soms over hun hele breedte diepe, moddervette sporen na. En als wandelaar-met-masochistische-trekjes beschouw je dat natuurlijk als een onderdeel van het wandelplezier maar toch probeer je je schoenen zo lang mogelijk moddervrij te houden. Overigens zijn het niet steeds de tractorsporen die van een wandeling een uitdaging maken, soms is het “puur natuur” wanneer een sterk stromende beek met een hoge waterstand je wandelpad “kruist” en je alleen via een gladde boomstam de andere kant kunt bereiken. Glij je uit, dan is dat niet dodelijk maar je kan je lelijk bezeren, om van eventuele schade aan je materiaal (kleding, rugzak, camera…) nog maar te zwijgen. Maar we hebben het allemaal weer overleefd
       À propos: dat vele kappen van bomen komt  een natuurminnende wandelaar in het begin pijnlijk over, maar het gaat dan meestal om boomsoorten die pakweg 50 à 60 jaar geleden speciaal geplant zijn om later (nu dus) hout te leveren, en die ook geen langere levensduur hebben dus anders toch kapot zouden gaan. Bovendien, en dat is belangrijk, elke houtkap wordt gevolgd door nieuwe aanplantingen, en zo is de cirkel rond.






     



    TOE(kom)MAATJE. Voor de volgende komma heb ik al een paar korte items in petto, waarin ik “mijn gedacht” loslaat op actuele zaken rond politiek en verkeersveiligheid (als er niks “tussen” komt, zei de straatmadelief)

    20-06-2009 om 14:57 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    10-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tax-on-web: bloed, zweet en tranen
       Onze papieren “gezamenlijke” belastingaangifte stak ik al jaren in de brievenbus van het plaatselijk taxatiekantoor in mijn buurt: makkelijk, snel en betrouwbaar. Dat mag niet meer: nu moet het papier ofwel op kosten (en risico) van de indiener gefrankeerd opgestuurd worden, ofwel vervangen door een elektronische aangifte via Tax-on-web. Die laatste methode is door de overheid uitgebreid aangemoedigd en de zgn. voordelen zwaar in de verf gezet. Ik heb me dan ook laten verleiden tot die moderne procedure maar het ging niet zonder moeite. Om te beginnen kreeg mijn “mede-indiener” computeroma wel drie verschillende reeksen codes, waarvan er twee telkens tot een foutmelding leidden. Toe ik na uren gepuzzel, geklik en herbeginnen de wanhoop nabij was en op het punt stond, het hele Tax-on-web-gedoe naar de kl**** te wensen en dan toch maar de papieren aangifte naar de brievenbus te brengen, deed ik nog een allerlaatste stuiptrekking en warempel: dat bleek een goede gok want vrijwel onmiddellijk kreeg ik online de aanvaarding van mijn (onze!) aangifte, plus een gedetailleerde berekening van het bedrag dat de fiscus ons zal terugbetalen. (Van één kant leuk, maar anderzijds betekent dat wel dat we de Staat een tijd renteloze leningen hebben gegeven…)

    TOE(kom)MAATJE: Als "stamvader" van een flink aantal al dan niet professionele muziekliefhebbende kinderen en kleinkinderen en uiteraard zelf ook enthousiast melomaan, werd ik vanmorgen getroffen door de volgende uitspraak van acteur Herbert Flack: STILTE IS OOK MUZIEK. Het zou mijn lijfspreuk kunnen zijn: hoe veel ik ook van muziek hou, ook af en toe GEEN muziek kan zalig zijn!

    10-06-2009 om 15:06 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (2)


    E-mail mij


    Blog als favoriet !

    GRAAG UW COMMENTAAR op mijn schrijfsels! Laat me vooral weten wanneer u het ergens mee oneens bent. Ik ben trouwens niet bang voor kritiek, integendeel: het kan me aanmoedigen om (beter) na te denken voordat ik iets schrijf. Ik krijg liever kritiek dan nietszeggende plaatjes of andere (goedbedoelde) “boodschappen” die niks met mijn blabla te maken hebben.


    Gastenboek
  • M.
  • Een goede namiddag
  • Geloof en leven
  • docteranders
  • Ridderballade

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


       De meeste afbeeldingen uiterst LINKS zijn FOTO'S van schilderijen (op papier, doek of andere materialen) die vrouwlief in haar schildersatelier gemaakt heeft.
       In deze RECHTERkolom staan afbeeldingen die ze op computer heeft getekend. U kan er ook vinden op haar eigen seniorennet-blog ("computeroma") maar de laatste tekeningen daar dateren van 27.10.2008: ze haat nl. de rompslomp van een eigen blog....
       Maar gelukkig mag ik op
    mijn blog af en toe een of meer van haar creaties tonen. Ze inspireert zich meestal op het familiealbum, foto’s uit de media of bestaande kunstwerken, maar ze houdt niet van braaf copiëren en het eindresultaat wijkt dus nogal eens af van het origineel en benadert soms zelfs het abstracte, waarbij ze haar aangeboren kleurgevoel de vrije loop laat (tijdens haar academie-opleiding kreeg ze daarvoor felicitaties).


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Archief per maand
  • 09-2016
  • 06-2016
  • 04-2016
  • 02-2016
  • 12-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 01-2015
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 07-2014
  • 05-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!