Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
09-09-2008
Nudisten redden dolfijntje
Nudisten redden dolfijntje
Naaktlopers en andere strandgangers hebben samen een dolfijn gered. Het beestje was aangespoeld op het strand van Formentera. "Een nudist nam het initiatief. Hij goot twee potten water over het beestje", vertelt getuige Sebastian Lakwa (28). "Met de hulp van andere strandgangers kon het dier weer in zee geholpen worden."
De reddingsactie is opmerkelijk omdat nudisten en andere strandgangers een oorlogje voerden om het stuk strand aan de Duits-Poolse grens. De katholieke Polen pikken het niet dat de Duitsers er naakt rondlopen. Na heel wat ongenoegen werd er een regeling uitgewerkt. Maar als de nood het hoogst is dan bergen de hardliners hun principes op, zo blijkt. Gelukkig maar voor het dolfijntje. (vsv)
Groene ijsberen sensatie in Japanse zoo (Martina1)
Groene ijsberen sensatie in Japanse zoo
Drie ijsberen lokken extra kijkers in een Japanse zoo. De sneeuwwitte beren hebben een beetje van hun glans verloren. Ze zwemmen in algenrijk water en hebben hierdoor een groene schijn gekregen.
Algen in vacht De bezoekers van de zoo maken zich ook wel zorgen. Ze denken dat de beren ziek zijn maar dat is niet het geval zegt een woordvoerder van de zoo in Masami Kurobe. Door de hoge temperaturen in juli en august en het minder verversen van het water was er een explosieve algengroei. Die algen kropen in de vacht van de beren en het is verdomd moeilijk om de beren nog wit te krijgen, meent Kurobe. Verwacht wordt dat de beren weer spierwit worden tegen november want dan neemt de algengroei af. (vsv)
Rotterdam, 2 sept. Het is een clichébeeld uit vele natuurdocumentaires: de wolf op jacht naar herten of kariboes. Toch eten wolven liever zalm, als ze de kans krijgen. Dat zagen wetenschappers van de universiteit van Victoria in de Canadese provincie British Columbia. Ze rapporteren vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Ecology .
Volgens de onderzoekers geven wolven de voorkeur aan zalm, omdat die prooi rijk is aan calorieën, relatief makkelijk te vangen is en bij de jacht weinig risico oplevert. Bij de jacht op herten kunnen wolven dodelijk gewond raken. De energie-inhoud van honderd gram zalm wolven eten bij voorkeur hun koppen is volgens de studie vier keer zo hoog als die van hertenvlees. Vier à vijf zalmen geven een wolf al genoeg energie om de dag door te komen.
De wetenschappers verzamelden in een periode van vier jaar ruim tweeduizend uitwerpselen van wolven. Ook analyseerden zij wolvenharen. Zoals verwacht bestond het dieet van de wolven voor een groot deel van het jaar in de zomer en het voorjaar uit hert. In 90 tot 95 procent van de uitwerpselen werden hertenresten gevonden.
Maar op het moment dat wilde zalm de Canadese rivieren op komt zwemmen, zien de wolven hun kans schoon. Ze schakelen over op zalm. De onderzoekers vonden de visresten in deze periode terug in 40 procent van de uitwerpselen. Het percentage hertenresten nam af tot circa 70. Behalve herten en zalm eten de wolven zeehonden en otters, allebei slechts heel af en toe.
De race die kort geleden in Australië werd gehouden, ging misschien wel het langzaamst van alle races van de laatste tijd. De deelnemers waren reuzenpadden, beesten zo groot als een pak vruchtensap. Ofwel: 20 centimeter lang en ruim een kilo zwaar. En zulke beesten gaan niet zo snel.
Reuzenpadden (Bufo marinus) wonen nog maar 83 jaar in Australië. De Australiërs haalden ze in 1935 uit Midden-Amerika naar hun land. Ze wilden dat de padden op kevers gingen jagen in hun suikerrietplantages.
Het probleem is alleen dat dat iets te goed is gelukt. De padden eten niet alleen kevers, maar zon beetje alles wat op hun pad komt. Bladeren, kevers, hagedissen... Als er toevallig een pingpongbal rondslingert, slikken ze zelfs die door.
Zodra er gevaar dreigt, stroomt er bovendien gif over hun paddenhuid. Het gif doodt grote hagedissen, kleine buideldieren en zelfs slangen. Op plaatsen met veel reuzenpadden zijn bijna al die dieren uitgestorven.
Er is één troost, zeggen Australische onderzoekers nu. De reuzenpadden zullen waarschijnlijk nooit het koele zuiden van Australië bereiken. Padden die naar het zuiden afzakken, krijgen namelijk zulke koude poten dat ze amper nog bewegen.
Dat zagen de onderzoekers tijdens de paddenraces, want de twee meter lange loopbaan stond in hun laboratorium. De padden moesten erover heen hoppen bij vijf temperaturen.
Bij 30 graden hopten de padden het snelst: hun topsnelheid was dan 2 kilometer per uur. Bij 15 graden gingen ze nog maar 300 meter per uur. Dat komt doordat het koudbloedige beesten zijn: hoe kouder het is, hoe slomer ze worden.
Door te kijken naar het weer in Australië en naar de bezigheden van de padden (slapen, eten, jagen, hoppen), konden de onderzoekers daarna ook uitrekenen hoe ver de padden in één jaar kunnen reizen. In het noorden is dat 50 kilometer. Maar in het zuiden leggen ze in één jaar amper een halve kilometer af. Dat schiet niet op.
We moeten nu al de winter beginnen voor te bereiden :
Vogels voeren in de winter.
Tijdens de donkere wintermaanden hebben de vogels minder tijd om op zoek te gaan achter voedsel. Nu het stukken kouder is hebben ze het nochtans echt broodnodig.
Daarom is het aan te raden om een handje te helpen, zodat ze gezond en wel de strenge vrieskou kunnen trotseren. We kunnen de dieren helpen om hun vetreserve op peil te houden door energierijk voedsel aan te bieden. De vogels zullen dit ten zeerste waarderen en zelf kunnen we een hele winter lang genieten van de vele vogels die aan en af komen gevlogen.
De voederplaats: Het voederen kan starten vanaf het moment dat het begint te vriezen. Strooi het eten op de grond op open plaatsen dan lopen de vogels geen gevaar zelf te worden opgegeten door katten die op de loer zitten tussen de struiken. Een andere mogelijkheid is het plaatsen van een voederplank of een voederhuis / -buis die met een touw aan een tak vast hangt. Daar kunnen de katten enkel maar met veel smaak naar opkijken. Plaats de voederplank op een zonnige en windarme plaats, liefst daar waar U ze vanachter het vensterraam in het oog kan houden. Zorg ervoor dat er een afdakje boven de voederplank is, zodat het voeder niet nat wordt of verdwijnt onder een sneeuwbui. Verder is het ook niet interessant de voederplank dicht bij grote bomen, tuinhuisjes, pergola's,... te plaatsen waar katten kunnen afspringen.
Het meest geschikte voedsel: Tijdens deze koude periode hebben de vogels vooral nood aan energierijk voedsel dat veel koolhydraten bevat. Deze vinden we in grote percentages terug in zaden, vruchten en groenvoer. Vogels hebben trouwens het vermogen om het teveel aan koolhydraten om te zetten in lichaamsvetten. Vet is eveneens een belangrijke energiebron voor vogels. Vele keukenrestjes bevatten een hoog gehalte aan vet en zijn dan ook ideaal als vogelvoeder: kaas zonder plastiek randjes, ongezouten spek, cake, gebak,...
Vetbollen of mezenbollen : vooral voor roodborstje, mezen, spreeuw, mussen,... Zelf vetbollen maken gaat gemakkelijk door een zadenmengeling uit de winkel te mixen met gesmolten frietvet. Het mengsel wordt in stenen bloempotten, duiventesten of lege melkkartons gegoten waarin het kan opstijven. Het hard geworden vetmengsel kan gemakkelijk uit de potten,... door deze even in een bak met warm water te houden.
Fruit : overrijp fruit valt vooral in de smaak bij spreeuwen, merels, roodborstjes en lijsters.
Granenmengeling : liefst een mengsel voor vogels met veel zonnebloempitten en oliehoudende zaden.
Ongebrande pinda's : in netjes of op draad rijgen
Waarop letten: Voeder meerdere keren per dag. Bij voorkeur 's morgens na de lange, koude nacht en tegen de late namiddag.
Zeker niet doen: Te veel voedsel geven kan ertoe leiden dat het eten met uitwerpselen wordt bevuild. Dat werkt ziektes in de hand en trekt s nachts muizen en ratten aan. Een teveel aan boter zal werken als laxeermiddel. Probeer zout in het voedsel of water steeds te voorkomen. Ongekookte rijst zal in de vogelmaag gaan opzwellen.
Water geven: Als er sneeuw ligt zullen de vogels dat als waterbron gebruiken. Wanneer er geen sneeuw ligt en alle water is bevroren dan kunnen we de vogels helpen. Geef gewoon zuiver water en zet dat op een windvrije, beschutte plaats. Door de drinkbak af te dekken met gaas kunnen ze geen koude douche nemen.
Het verenkleed zou anders kunnen bevriezen met alle gevolgen vandien. Op zeer koude dagen mag men het ijs met een hamer in kleine ijsbrokjes slaan. De vogels pikken de stukjes op en laten het in hun bek smelten.
Tips en weetjes : Het voederen kan starten vanaf dat het begint te vriezen en vanaf dat de lente zich aankondigt kan men ermee stoppen. Te lang doorvoederen in het voorjaar kan gevaren met zich mee brengen. Mezen die verzot zijn op traag verterende pinda's kunnen die dan voederen aan hun jongen. Deze zullen door de trage vertering van pinda's gedurende enkele uren geen hongergevoel hebben waardoor ze niet meer bedelen, afkoelen en sterven.
Er wordt door sommige mensen beweerd dat het niet goed is om vogels te voederen omdat ze daar dan afhankelijk zouden worden. Wees gerust, vogels leven niet enkel en alleen van het voedsel van de voederplanken. Ze leven van verschillende voorraden en voedselbronnen die ze tijdens hun constante zoektocht in de regio vinden.
Nog veel plezier met het voederen en begluren van de verschillende soorten vogels die uw voederplaats bezoeken.
Wil je ze allemaal kunnen herkennen en benoemen? Neem dan ook eens een kijkje in ons artikel over vogels herkennen
Dagboek van Poessietje alias Roske [dag 27-28] (JeeCee)
Hallo Dierenvrienden,
Nu wordt dat hier écht wel leuk. Die dikke mamapoes die heet Snoepie, en ikke Poessietje. Die roepen hier Snoepietje en Poessietje en niemand kan er eigenlijk nog aan uit. Mij maakt het allemaal niet uit, als ekik iets hoor dan kommekik af, gewoonlijk staat er dan wel mijn poezemelkske of een ander lekkertje en staat het er niet, ewel, dan bennekik terug weg, dan is't die tang die ze moeten hebben.
En buiten, meiskens en jongens, ongelooflijk, ik mag nu binnen en buiten en dan kom ik terug binnen, en ga terug buiten en ... ik heb die weg al goed onder de knie. Ik ravottekik een uur in die tuin, kom dan efkes een dutteke doen en hups terug naar buiten. Af en toe kom ik die zotte mamapoes tegen en dan probeer ik daar eens mee te spelen, maar wadisda voor een kattebeest ... ? Die reageert niet of met nen tik op mijne neus ofwel kijkt die mij uit den boom. Die bomen hier mannekens, hohho, dat is klimwerk zenne. En daar wonen soms kleine beestjes in, zoals mijn kiekevriendje maar dan in 't klein.
Mijn kiekevriendje ... dien is verschoten sè. Ik sluip daar achter terwijl 't vrouwke die aan 't krabbelen is in zijn nekske, geef die nen tik met mijn pootje tegen zijn poep, dien is daar lawaai beginnen maken, gaan lopen ... rapper dan ik. 't Schijnt dat 'em nu geen witte bollen meer maakt van 't verschieten. Moet hij weten ... 'k eet dat toch niet.
't Is een beetje ambetant dat den in- en den uitgang hier maar "one-way" is. Als die witte mamapoes binnen wil en ik tegelijkertijd buiten, dan gaan wij effekes zitten nadenken hoe we dat gaan doen. Dat is niet altijd gemakkelijk en een poes moet haar prioriteiten stellen : ikke eerst met nen tik op mijne neus of zij eerst met nen tik op mijnen neus. Dan gakik gewoon er voor liggen, 't resultaat is toch hetzelfde. en dan etekik gewoon haar bakske leeg nadien als represaille. PUPPY POWER !!!
Dikke zoen allemaal, (dien tuin daar is iets mis mee hier vandaag, daar komt water van boven naar beneden op mijn ruggetje, vroeger hing hier ne grote gelen bol en die gaf warmte, zouden ze dien uitgedraaid hebben of zoiets ? 'k Zal dat eens van dichtbij gaan bezien vanuit nen boom, waar dat die gelen bol is).
Labrador werkt 13 golfballen naar binnen (Martina1)
Labrador werkt 13 golfballen naar binnen
De vijf jaar oude labrador Oscar heeft zich de voorbije maanden ziek gegeten aan golfballen. De hond had op een golfterrein in het Schotse Dunfermline 13 golfballen ingeslikt. Nadat eigenaar Chris Morris gerammel in de maag van de hond hoorde, heeft hij hem naar de dierenarts gebracht.
Volledig afgebroken Die vond na een operatie de 45 gram wegende ballen. "Ik heb zoiets nog nooit gezien", zei dierenarts Bob Hesketh. Hij zei dat hij "als betoverd" was. "Ik heb hem opengemaakt en dacht, er zullen twee of drie golfballen in zijn maag zitten. Maar er kwamen er steeds meer uit." Enkele waren bijna volledig afgebroken.
Speciaal dieet "Hij vindt golfballen zoals truffels", zei Morrison. "Normaal brengt hij ze mee naar huis, maar ik had echt geen idee dat hij er zoveel opgegeten had". Oscar is nu op een speciaal dieet van vloeibare voeding. Daarom moet hij een muilkorf dragen als hij buiten rondloopt. De hond is daardoor "een beetje gefrustreerd geraakt", zei Morrison. (belga/odbs)
Het lieflijke Franse bergdorpje Villaz, nabij de Zwitserse grens, is sinds kort opgedeeld in twee kampen. Oorzaak is het nachtlawaai dat veroorzaakt wordt door een kudde koeien.
"Wij kunnen niet meer slapen, het is verschrikkelijk", zegt een vader van twee kinderen. Andere dorpelingen hebben een petitie op touw gezet om de eigenaar van de koeien te steunen. "Dit hele verhaal is belachelijk", luidt het. "Wie niet tegen het geluid van een koebel kan, moet maar naar de stad verhuizen en zien of het daar beter is, met al het lawaai van de auto's".
De eigenaar van de kudde kreeg al eens de politie over de vloer, maar ziet geen oplossing. De boer zegt dat slechts 7 van de 70 koeien in de kudde een koebel dragen. De bellen worden gebruikt opdat de honden de kudde beter zouden kunnen hoeden. (belga/bdr)
Waterschildpadden: ga niet over een nacht ijs (Martina1)
Waterschildpadden: ga niet over een nacht ijs
06/09/2008
Waterschildpadden: ga niet over een nacht ijs
BRUSSEL - Waterschildpadden zijn leuke huisdieren, maar het vraagt toch wel enige voorbereiding vooraleer je zo'n diertje in huis kan halen. Dierendokter Rob Lückerath heeft enkele tips klaar.
'Denk eraan dat je een ruim aquarium neemt, want zo'n beestje kan tot twintig, vijfentwintig centimeter groot worden', zegt Rob Lückerath. 'Specialisten rekenen voor dat de bak vier keer de lengte van het schild moet hebben en drie keer de breedte.'
Een waterschildpad leeft deels op het land. Hij heeft dus behoefte aan een droge plek om op te warmen. Dat wil zeggen dat je best een warmtelamp hangt die een temperatuur van dertig graden haalt. De lamp te laag hangen is niet goed, want dan kan de schildpad brandwonden oplopen.
'Plantjes in de bak zijn niet alleen mooi. Je nieuwe huisvriend vindt die ook lekker', zegt de dierendokter. 'Voor hem zijn dat lekkere snoepjes. Voor zijn echte voeding vind je kant-en-klaar schildpaddenvoer in de winkel. Je mag ook kattenbrokjes geven aangevuld met af en toe wat vitamine. Kippenwit, bladgroen en insecten zijn een ware traktatie.'
Vaak is de waterschildpad drager van de salmonellabacterie. Daar kan je behoorlijk ziek van worden. Het hoeft geen probleem te zijn zolang je maar heel goed je handen wast als je de schildpad hebt vastgenomen.
'Vraag in ieder geval vooraf raad bij een schildpaddenclub', raadt Rob Lückerath aan. 'De dieren kunnen heel erg oud worden, je moet er dus heel lang voor kunnen zorgen.'
Vroeger werden vaak roodwangschildpadden gekocht als huisdier. Die soort kan tot 30 centimeter groot worden. Tegenwoordig is de import ervan verboden. (Het Nieuwsblad)
Dagboek van Poessietje alias Roske [dag 22-26] (JeeCee)
Hallo Poezenlieverds, honden- en andere Lieverds,
Arrè lap, z'hebben het mij weer gelapt. Ik heet nu weer terug Poessietje ... ze horen dat toch liever ... mijn baasjes, hè, ze zijn lief maar zo zot als een achterdeur. Dat komt waarschijnlijk door al die dieren die hier door den tuin lopen, die grote poezen met ijzeren schoenen, een grote poes die woef zegt tegen mij, die grote witte mamapoes, van die rosse beestjes met ne lange staart die door de bomen kruipen en notekes eten (jakkes), die kunnen niet meer volgen hè. Vandaar Poessietje ... mij kan 't nie schelen als er maar brokskes zijn en mijn poezemelkske.
En z'hebben het mij ook gelapt dat ik terug met dat touwtje rond mijn nek buiten moest, ze hadden het nochtans beloofd ... maar 't baasje moest naar een vergadering van SeniorenNet.be en ..... 'k heb zo getrokken aan dat koreke, dat de volgenden dag ..... yiepieaajeeeh !!! Open deur dag .... ikke stillekes naar buiten, 't is daar toch groot zenne, ik ben een grote, sterke poes van bijna 4 maanden nu, maar 'k had toch een beetje schrik. Maar mijn kiekebeest vriendje kwam direct afgelopen en ikke daarachter. En die maar lawaai maken en lopen en ikke ook, maar 'k bleef voor alle veiligheid toch maar in de buurt van 't vrouwke. Steendood moe was ik, 'k heb met moeiten mijn poezemelkske opgelikt, 'k ben in mijn mandje gekropen en 'k ben in slaap gevallen.
De volgenden dag 's middags, terug open deur dag ... ikke buiten, vind ik daar een hele strook zand, mannen, ikke puttekes maken, wringen, putteke toe, ander putteke, wringen, putteke toe, ander putteke ... oei, hier ligt al iets, jakkes .... en daar bomen, hups den boom in, op 't dak van den buurman zijn garage, wat een uitzicht .... en .... oei, aïe, dat dak, daar was alleen nen ingang aan, genen uitgang ... ik kon daar niemeer af. En daar stade dan hè, op dat dak, beneden staat 't vrouwke te roepen : "Kom Poessietje, kom ..." maar ja, 'k wou wel maar langs waar ? Ik ben dan maar zielig beginnen mekkeren, die witte mamapoes keek uit het raam op de zolder zo van : "Sukkelaar", 't baasje kwam aangelopen met een ladder en oef, ik was gered, vlug naar binnen, poezebrokskes, poezemelkske, maar 'k heb daar 's nachts nog nachtmerries van gehad.
Dag 3 ... de pret kan niet meer op, dien buurman heeft ook een tuinhuis met een puntdak. Ikke boom in, dak op tot op het topje en dan roetsj ik naar beneden, boem terug in dien boom, knots boem uit den boom, boom in, dak op roetsj naar beneden en boem vlak naast die witte mamatang. Ooh, jee .... die moet ooit stoute kinderen hebben gehad ... die verstopt zich en iedere keer als ik langs loop, pets boem een mep op mijne neus. Maar 'k let daar al niet meer op. 'k Ga daar nu op een afstand van zitten en dan bekijk ik die met zonen blik van "Kom maar eens af sè" en dan druipt die af. 'k Ga daar nooit vriend mee worden denk ik, we zullen mekaar wel verdragen, maar ja zeg ... da's zo'n ouw doos van 5 jaar, dat speelt niet, 'k krijg daar alleen meppen van en die doe niks anders dan achter klein beestjes zitten en oppeuzelen en ik ben al bijna 4 maanden en ik speel den helen dag.
En zo lopen de dagen maar verder ... als ik nu buiten ben dan verdwijnt het vrouwke af en toe en dan ga ik toch nog eens binnen kijken of ze er nog wel is en dan terug BUITEN ... PUPPY POWER !!! 'k Heb van een vriend van SeniorenNet van 't baasje een nieuw speeltje gekregen, zo'n soort kiekebeest aan ne rekker ... nog plezanter dan mijn kiekebeestvriendje in de tuin. Den deze die springt van hier naar ginder en terug, terwijl dien in den tuin altijd maar gaat lopen.
Alleen 's nachts is het nog wat moeilijk voor mij, 'k mag 's nachts nog niet buiten, maar zo'n grote poes als ik gaat toch niet meer in ne kattenbak zitten hè, en dan is het 's morgens lopen .... puttekes maken, wrin .... neen, da's dan niet meer nodig, puttekes toe doen, 't leven kan toch moeilijk zijn hè ... voor zo'n grote poes.
Dikke zoen allemaal van Poessietje en JeeCee (secretaris)
Bezoekers zien olifant bevallen in Nederlandse zoo (Martina1)
Bezoekers zien olifant bevallen in Nederlandse zoo
EMMEN - In Dierenpark Emmen in de gelijknamige Nederlandse plaats is donderdagmorgen buiten de stallen en voor het oog van tientallen bezoekers een olifantje geboren. De verzorgers werden rond 11.30 uur verrast door de onverwachte bevalling.
Het was wel bekend dat de olifant Mingalar Oo zwanger was, maar niets wees op een nakende bevalling van haar tweede zoon. Het pasgeboren olifantje weegt 100 kilo en is kerngezond. Volgens een woordvoerder stond de babyolifant vrijwel meteen op zijn poten. Een naam heeft het dier nog niet. Volgens de traditie van het dierenpark zal voor een Birmaanse naam gekozen worden.
Dierenartsen in China zijn erin geslaagd een olifant af te helpen van zijn heroïneverslaving. Dierenhandelaren hadden de olifant, Xiguang genaamd, drie jaar geleden gevangengenomen in het zuidwesten van China, bij de grens met Myanmar. Om Xiguang in bedwang te houden, voerden ze hem bananen die geïnjecteerd waren met heroïne.
Afkickverschijnselen Enkele maanden later werd de olifant bevrijd en naar een opvangcentrum gebracht. Daar bleek hij echter afkickverschijnselen te vertonen.
Forse dosis methadon Dierenartsen op het Chinese eiland Hainan dienden Xiguang vervolgens een jaar lang methadon toe, met een dosis die vijf keer zo hoog lag als een mens zou krijgen. Xiguang keert vermoedelijk later deze week terug naar een dierenpark in de Zuid-Chinese stad Kunming. (tlg/eb)
De eerste gekloonde hond ter wereld is papa geworden van een bende pups. Het is de eerste keer dat een gekloonde hond met succes voor nakomelingen zorgt. Dat hebben Zuid-Koreaanse wetenschappers vandaag bekendgemaakt.
Kunstmatige inseminatie Snuppy, een Afghaanse windhond, heeft zich dankzij kunstmatige inseminatie voortgeplant met twee wijfjes van hetzelfde ras. Van de tien puppy's die tussen 14 en 18 mei werden geboren, is er eentje overleden. De overige negen pups zouden kerngezond zijn, aldus de wetenschappers van de universiteit van Seoel in een communiqué.
Eerste keer "Het is de eerste keer dat een gekloond hondenpaar voor nakomelingen zorgt en het bewijst meteen dat een gekloonde hond in staat is zich voort te planten", verklaarde professor Lee Byung-Chun aan het Franse persagentschap AFP. Lee maakte ook deel uit van het team dat in augustus 2005 de allereerste hond kloonde. (belga/eb)
Nederlanders halen groene stroom uit kippenmest (Martina1)
Nederlanders halen groene stroom uit kippenmest
De Nederlandse minister van Landbouw Gerda Verburg opent vandaag de Biomassacentrale Moerdijk, waar een derde van de kippenmest uit Nederland naartoe gaat om omgezet te worden in groene stroom. De 440.000 ton kippenmest per jaar is genoeg om 90.000 huizen van stroom te voorzien. De as die bij het verbranden overblijft, gaat in kunstmest.
De biomassacentrale levert slechts een kleine bijdrage aan het wegwerken van de mest in Nederland. In totaal gaat het in Nederland per jaar om 1,2 miljoen ton kippenmest. De landelijke mestproductie komt uit op 70 miljoen ton, als varkens en koeien worden meegeteld. Bovendien is de mest van deze dieren natter dan kippenmest en daardoor moeilijker te verbranden en om te zetten in stroom. (anp/gb)