Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
14-09-2008
Bekende olifantenstier is beide slagtanden kwijt (Martina1)
Bekende olifantenstier is beide slagtanden kwijt
Duke, toen hij nog één tand had.
Een parkwachter met de laatste slagtand van Duke.
Duke, een van de bekendste olifanten in het Zuid-Afrikaanse Krüger-nationaal park, heeft imagoproblemen. Nadat hij bij toeristen over de hele wereld bekend raakte als "de olifant met de ene slagtand", moet hij nu op zoek naar een nieuwe bijnaam. Reden hiervoor is dat Duke ook zijn tweede slagtand is kwijtgespeeld.
32 kilo Bezoekers alarmeerden de parkwachters over hun ontdekking, meldt de krant The Citizen. Die vonden later inderdaad de 32 kilogram wegende afgebroken slagtand met een lengte van 1,56 meter.
De langste In augustus 2007 was Duke's andere tand bij het uitgraven van een boom afgebroken. Die was 1,75 meter lang. Volgens de krant gaat het om de langste slagtand van een levende olifant in het Zuid-Afrikaanse paradijs voor dieren. (belga/eb)
k'hem van vrowtje nen vogel gekregen met nen elastiek rond, opgehangen aan knop van vensterbank boven de chauffage, maakt lekker lawaai, buren zullen er ni tegen kunnen, kids worden wakker, amai se moet al stoppen om zeven uur, mij ni gezien se, ikke speel maar liever door, ze kunnen beneden goe de pot op....lekker smaken zo'n nen bufsteak voor mij, jaja, bazeke zegt allee mag dit weeral is ni na se, altijd dat gemekker beneden... roske mag di ni roske mag da ni dedju toch wat mag roske wel, dat gebleit van kids mag wel se, ikke lekker ni luisteren, k'mag ikke lawaai make tot tien uur voila se....chaffage ga ding ding dong hahaha....en ikke maar voortdoen, ikke ni zien naar dat gezaag! voila man da's goe gesproken voor nen kleine van vier maand, se, na se! ikke ben doodop ervan in slaap gevallen deken de grond en ikke eronder, bazevrouwke me in mandeke gelegd lief vrouwke van me! Slaapwel en allemaal nen knuffel van Roske en
GINGELOM - Zijn 84-jarige baasje ligt in het ziekenhuis, diens auto is total loss en een volledige woning staat op instorten. Dat is de ravage die een poedel heeft aangericht...
Foto: REUTERS
Het dier dook tijdens het rijden plotseling tussen de benen van zijn baasje en kwam onder het rempedaal terecht. Daardoor knalde René Dekeyser frontaal met zijn auto op een huis in het Belgische Gingelom.
De poedel bleef ongedeerd, maar de bejaarde man werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Ook de auto is verwoest en het huis staat op instorten...
Poedel Snoepie wordt niks kwalijk genomen. "Snoepie moet ook erg geschrokken zijn. Of we boos zijn op hem? Nee, natuurlijk niet. daarvoor zien we hem te graag", vertelt bazin Irene (84) in Het Laatste Nieuws.
Man, man, ik heb de laatste dagen weinig tijd gehad. 't Vrouwke en 't baasje hebben die grote gele bol in den tuin terug aangestoken, zon of zoiet noemen ze dat en alle deuren stonden hier wijd open. Dan konnekik van vanachter in dien tuin aan komen crossen, hup deur binnen, slip, slip over het parket en zoef andere deur terug buiten, boom in, boom uit, tuinhuisje op, zoef terug naar beneden,woem terug naar binnen en andere deur terug buiten. Killllooooometers hebbekik gelopen. En 't vrouwke en 't baasje, die hebbekik nogal beet gehad, zenne. Ikke in nen hoge boom geklommen, boven beginnen mekkeren, daar beneden beginnen ze dan eerst te roepen naar mij, dan komen ze deraan met een ladder, ikke zelf terug naar beneden, anderen boom in, mekkeren, tegen dat die ladder er is, ikke zelf terug uit dien boom, 'k vond dat een tof spelleke, maar 't baasje en 't vrouwke hebben dat niet lang meegespeeld, flauw hè ...
Gisteren hadden ze mij per ongeluk opgesloten in de slaapkamer, 'k heb daar een lekker dutje gedaan, maar nadien zaten ze me buiten te roepen, met mijn belleke aan 't rammelen, en ikke maar miauwen binnen maar 'k denk dat die niet goed horen ... dadeeft toch zo nen helen tijd geduurd. Totdat eindelijk die deur openging ... dan hebbekik nen aanloop gepakt en zoef, uit den bocht bonk tegen de kast en knots tegen de deur en buiten en boem los tegen die witte mamapoes en kwaad dat die was .... ! Ja zeg ... die is rap gestoord zenne. Die ouw doos krijgt al de kriebels als ik nog maar in de buurt kom. Ik bennekik nu al 4 maanden, ik dacht vroeger dadik al groot was, maar nu bennekik écht wel groot.
'k Ga nog een spelleke doen nu.
Dikke zoen allemaal, ook aan mijn vriendinnetje Yasmientje en aan Poezeke,
In de afgelopen weken waren er berichten over honden die stokken en golfballen inslikten, nu is er een hond die een mobiele telefoon naar binnen heeft gewerkt! Dat gebeurde in Valhalla, bij de Zuid Afrikaanse stad Pretoria waar Nero, een kruising tussen een Doberman en Deense dog, in een onbewaakt ogenblik de Nokia mobiele telefoon van zijn baasje, de 67-jarige Maria Matthews inslikte! Zon twee weken geleden was Marias dochter Driekie Boojens met haar ene hand bezig de voerbak van de hond aan het vullen terwijl ze in haar andere hand het mobieltje vasthield. Plotseling hapte Nero toe en verdween het apparaat in Neros maag. De hond werd met spoed naar een lokale dierenkliniek gebracht en op een röntgenfoto was de Nokia duidelijk in zijn buik te zien! De volgende dag werd Nero met succes geopereerd, waarbij het mobieltje uit zijn buik werd verwijderd,, hij hield aan het avontuur een flinke jaap op zijn buik over en moet zich de eerste weken rustig houden. De kosten van de operatie bedroegen 6.000 Zuid Afrikaanse Rand (535 euro) maar daar hadden Maria en haar 72-jarige echtgenoot Archie Matthews het wel voor over. Het mobieltje heeft het niet overleefd en hebben ze moeten weggooien!
Deel 2 van Poessieke, k'was daarjuist uitgehongerd op tafel potje leeggegeten, dan terug mandeke doke aan het doen, bazeke fotootje genomen met zo'n dingske, allee fotodinske, ikke terug slaapie doen, doei
Eindelijk ben ik daar bij men nieuw bazeke Avondster, het was een eindje rijden zenne van Brasschaat naar Mortsel, k'was er doodop van, nog niets verkent, maar dat komt nog zenne, ben van moeite in slaap gevallen in de zetel van bazeke, op men mooi dekentje met men mooi blauw vlooeienbandje om, k'had gene honger, alleen maar slaap :)
Ze brachten me eerst met nen soort leiseke naar binnen, twee verdiep hoog, vorige bazeke was er ook doodop van, ikke in haar armen, nadien de zetel op, en daar lag ek ikke dan, af en toe naar nieuw bazeke hare computer van op afstand te bekijken, dat getokkel amai kan er ni van slapen zenne...
Zo beste mensen ik ga verder doke doen en zien of er nergens snoepies zijn....
Slaapwel en knuffels van Poessieke en Avondster de secretaresse haha!
In de Olmense Zoo in Balen zijn vier witte tijgers geboren. Dat meldt de VRT-nieuwsredactie. Het is de tweede keer dat er dit jaar witte tijgers worden geboren in de zoo. De welpjes zijn nu twee weken oud en hun overlevingskansen zijn zeer gunstig.
Het gaat om twee mannetjes en twee vrouwtjes, Jake, Josh, Jude en Jade. De Olmense Zoo is het enige dierenpark in ons land waar witte tijgers verblijven. (belga/adv)
In een afgelegen gebied in het hete noorden van Australië is een kleine boomkikker ontdekt waarvan veel kenners dachten dat hij was uitgestorven. De ontdekking is donderdag door onderzoekers bekendgemaakt.
De vier centimeter kleine litoria lorica, of gepantserde kikker, was al sinds 1991 niet meer waargenomen en vermoed werd dat het beestje was uitgeroeid door een schimmelziekte.
Maar twee maanden geleden stuitte een student tijdens onderzoek naar een andere soort in een beekje op enkele kikkers die veel weg hadden van de gepantserde kikker. Op ter plaatse genomen weefselmonsters werden DNA-tests uitgevoerd en zo kwam vast te staan dat het inderdaad ging om de zeer zeldzame kikkersoort.
Australische kikkerkenners zijn enorm ingenomen met de ontdekking. Er zijn in Australië veel kikkersoorten verdwenen, onder andere door de genoemde schimmelziekte. De herontdekking van de gepantserde kikker doet de hoop weer opflakkeren dat andere soorten waarvan vermoed wordt dat ze zijn uitgestorven toch nog ergens in het verborgene voorkomen.
De meeste van de gepantserde kikkers die nu zijn herontdekt zijn besmet met de schimmel, maar blijkbaar worden ze er niet ziek van. Onderzocht wordt hoe het komt dat ze niet ziek worden, zodat de vergaarde kennis kan worden ingezet ten behoeve van andere bedreigde kikkersoorten.
"Rat kan de wereldwijde voedselcrisis oplossen", beweren de leden van het Indiase ministerie van Sociale Zaken. Volgens hen zijn vele Indiërs minder afhankelijk van graanoogsten als ze proteïnerijke ratten eten.
"Als het ongedierte hoog op het menu staat, zullen er ook minder ratten overblijven", beweren de Indische bobo's nogal kortzichtig.
Vijfsterrenhotels
Maar Indië wil niet alleen de armen rat voorschotelen. Thuis, in de hotels, zelfs in het buitenland wil Indië rat als voedsel promoten. "Ach, mensen zullen misschien wat vreemd opkijken van het voorstel, maar we verwachten geen grote problemen, sommige armen hebben altijd rat gegeten. Als zij het eten kunnen anderen dat ook," aldus het ministerie.
Een uit de kluiten gewassen grote broer van de hooiwagen verovert Nederland in sneltempo. Meer dan waarschijnlijk zit het dier, dat van het ene pootuiteinde tot het andere pootuiteinde een spanwijdte van 18 centimeter haalt, ook al in Vlaanderen. Eén troost: hooiwagens komen zelden binnen, zegt spinnenkenner Koen Van Keer.
De langpotige beestjes zijn al waargenomen in groepen van honderden tot meer dan duizend stuks, stelt de Nederlandse hooiwagenexpert Hay Wijnhoven. Ze behoren tot het geslacht Leiobunumen. Gelukkig doen de megahooiwagens niemand kwaad.
Ze zitten graag in dichte kluwen onder dakgoten, raamkozijnen en op muren. De dieren zijn herkenbaar aan de donkere rug met een groene metaalglans. De buikzijde is opvallend lichtgekleurd. Het gevaar bestaat wel dat deze hooiwagen andere, kleinere soorten zal verdringen, aldus Wijnhoven. Ook in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk komt de soort veel voor.
De Antwerpse spinnenkenner Koen Van Keer zet de puntjes op de i: Hooiwagens zijn geen echte spinnen. Ze behoren tot de zelfde klasse als de spinnen, de klasse van de arachnidae, die is onderverdeeld in de ordes van de hooiwagens, spinnen, teken en mijten, schorpioenen en pseudoschorpioenen.
Trilspinnen
Hooiwagens hebben ook acht poten, maar ze kunnen bijvoorbeeld geen web maken. Mensen verwarren hooiwagens al te vaak met trilspinnen, die je wel massaal binnen in huis aantreft. Een trilspin heeft een tweeledig lijf, terwijl een hooiwagen gewoon een bolleke met poten is.
Volgens Koen Van Keer is 18 centimeter een indrukwekkende spanwijdte, zeker met al die poten. Maar langs de andere kant: onze grote huisspin heeft ook poten van 7 centimeter. Als je die totale spanwijdte neemt inclusief het lijf, zit je ook al gauw aan 16 centimeter, en een gewone huisspin ziet er toch net iets vleziger en behaard uit. Eén troost: hooiwagens komen zelden of nooit binnen in huis. Ze blijven altijd buiten in de tuin of plakken onder de goten of tegen gevels. Ik neem aan dat als er daar zon hele groep van honderden reuzenhooiwagens samen klit, je wel even terugdeinst.
LELYSTAD (ANP) - De zeearenden die vorige maand in de Oostvaardersplassen uit hun ei zijn gekropen, blijken een jongen en een meisje te zijn. De boswachter constateerde dat tijdens het ringen. Dat maakte Staatsbosbeheer dinsdag bekend.
Het vrouwtje weegt 4,2 kilogram en het mannetje 3,5. Beide vogels zijn in goede gezondheid.
Volgens de boswachter was het geen gemakkelijke klus om bij de arenden te komen. De vogels hebben zich verschanst in een boom in een moerasgebied. De boswachter moest dus per kano naar de boom om er daarna met een ladder in te klimmen. Vervolgens moesten de twee jongen naar beneden, gewogen, gemeten en geringd worden en weer naar boven.
Van de ouders van de jongen had de boswachter geen last. Pa en ma kozen eieren voor hun geld en wachtten piepend in een andere boom af tot de werkzaamheden afgerond waren. Het nest is niet via de webcam te bewonderen, zoals wel het geval was in eerder jaren. Toen Staatsbosbeheer de camera's had geïnstalleerd, besloten de vogels elders hun nest te gaan bouwen.
Zeearenden zijn de grootste arenden van Europa en kunnen een spanwijdte tot 2,5 meter hebben. Het is de derde keer dat in de Oostvaardersplassen zeearenden jongen krijgen en de eerste keer dat er twee vogels geboren zijn.
Eind juli kreeg het kweekkoppeltje bij de goudkopleeuwaapjes in de Zoo een tweeling. Mooi nieuws voor het internationaal kweekprogramma voor deze sterk bedreigde diersoort dat wereldwijd gecoördineerd wordt door de KMDA! De jonge diertjes kan je nu pas duidelijk op de rug bij de ouders bewonderen. Het is een heel sociale diersoort die leeft in familieverband. Typisch aan de opvoeding is dat beide ouders voor de jongen zorgen. Hun verblijf tussen de chimpansees en de gorillas delen ze met 3 dwergzijdeaapjes en tal van planten, maar met een beetje volharding kan je ze tussen de groene bladeren bespeuren.
Zaterdag 23 augustus beviel luiaardvrouwtje Wina van een gezond jong. Een zwangerschap van een tweevingerig luiaard bedraagt ongeveer 11 maanden. Bij de geboorte woog het diertje 557 gr. Omdat de moeder zelf geen melk produceert, gaan de verzorgers het met de hand grootbrengen. De couveuse in de keuken van het nachtdierenverblijf zal de komende weken een warm bedje bieden. Drukke tijden voor de verzorgers want het jong heeft 6 voederbeurten per dag nodig en krijgt dan een papje van venkelthee met melkpoeder. Het diertje heeft nu al scherpe klauwen en klemt zich met zijn vier poten stevig aan de verzorgers vast bij het voederen. Het geslacht is nog niet gekend. De vader is het mannetje Quasimodo die nu in het kleinapenverblijf woont. Inueve, het 1-jarig broertje van het huidige jong, werd ook met de hand groot gebracht en wordt nu stilletjes aan geïntroduceerd bij mama Wina en het andere vrouwtje Quadraat. Je kan het kleine luiaardje bewonderen in de keuken van het nachtdierenverblijf.
do 11/09/08 16:39 - Voor het eerst in de geschiedenis heeft een stier van de Belgian Blue Group (BBG) meer dan 100.000 doses sperma geproduceerd.
De Belgische blauwwitte stier Gitan du P'tit Mayeur ging op 13 augustus 2003 "in productie" en nu, vijf jaar later, heeft hij al 112.000 doses sperma geproduceerd.
Gitan is een uitzonderlijk grote stier, met een hoogtemaat van 160 cm, en hij weegt 1.300 kilo.
Zowel zijn moeder als zijn grootmoeder hebben verschillende prijzen behaald en waren bekend om een "goede combinatie van hoogtemaat en bevleesdheid". Die eigenschappen geeft Gitan nu ook door aan zijn talrijke nakomelingen.
Uitgestorven gewaande kikker ontdekt in Australië (Martina1)
Uitgestorven gewaande kikker ontdekt in Australië
De litoria lorica of gepantserde kikker was al sinds 1991 niet meer waargenomen.
In een afgelegen gebied in het hete noorden van Australië is een kleine boomkikker ontdekt waarvan veel kenners dachten dat hij was uitgestorven. De ontdekking is vandaag door onderzoekers bekendgemaakt.
De vier centimeter kleine litoria lorica, of gepantserde kikker, was al sinds 1991 niet meer waargenomen en vermoed werd dat het beestje was uitgeroeid door een schimmelziekte. Maar twee maanden geleden stuitte een student tijdens onderzoek naar een andere soort in een beekje op enkele kikkers die veel weg hadden van de gepantserde kikker.
Op ter plaatse genomen weefselmonsters werden DNA-tests uitgevoerd en zo kwam vast te staan dat het inderdaad ging om de zeer zeldzame kikkersoort. (novum/ap/eb)