Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
Topvermaak in Tokio! In een restaurant aldaar zorgen... twee apen voor de bediening. Yatchan en Fukuchan zijn getraind om klanten warme handdoekjes, drankjes en schotels aan te reiken. Zelfs afrekenen kunnen ze, al moet u voor de fooi wel wat sojabonen opzij leggen. De baas van de zaak is zo onder de indruk van hun prestaties dat hij nog drie andere apen zal opleiden. (svm)
Zuid-Afrikaan 113 dagen opgesloten met giftige slangen (Martina1)
Zuid-Afrikaan 113 dagen opgesloten met giftige slangen
Martin 'de zot' Smit.
Een Zuid-Afrikaan heeft maar liefst 113 dagen in het gezelschap van veertig giftige slangen doorgebracht. Daarmee verbeterde Martin 'de zot' Smit het vorige wereldrecord uit 1986, dat op 107 dagen stond. Dankzij deze stunt, die verwezenlijkt werd in de zoo van Hartbeespoortdam, zamelde de professionele slangenkweker 6.400 euro in voor een goed doel.
Eind goed al goed, want de recordpoging liep allerminst van een leien dakje. Smit stapte immers met een zware griep uit de glazen kooi en werd bovendien in de schoen gebeten door een 'puff adder', de giftigste slang van Zuid-Afrika. Het akeligste moment was echter toen drie gewapende mannen het park binnenstormden en ervandoor gingen met 3.850 euro.
Voor Smit werd het een ervaring die niet voor herhaling vatbaar is. "Nooit meer. Niet vanwege die slangen, nee, de muren waren het probleem. Vooral het feit dat ik niet naar huis kon gaan om daar tot rust te komen, heb ik gemist." Hij zal ook opnieuw aan een paar dingen moeten wennen. "Slapen met het licht uit of een koekje eten zonder aangestaard te worden door een zwarte mamba, dat ben ik niet meer gewoon." (svm)
Vrouw geeft 13.000 euro uit om kat te horen miauwen (Martina1)
Vrouw geeft 13.000 euro uit om kat te horen miauwen
Dierenliefde kan ver gaan. Dat bewees een Britse vrouw die 13.000 euro uitgaf om haar kat weer te horen miauwen. Het dertienjarige diertje leed aan een zeldzame keelaandoening en de prijs van de behandeling was niet van de poes.
Stem kwijt Jean Kelly uit Olney ging volgens de Daily Telegraph met haar teerbeminde Cadbury naar de dierenarts toen de kat van de ene dag op de andere haar stem verloren was. Bleek dat het strottenhoofd van Cadbury verlamd was waardoor de keel van de kat geblokkeerd raakte. Er waren twee operaties nodig om het dier te genezen.
Verzekering Een verblijf in intensive care, zes dagen onder de zuurstoftent, vier maanden verzorging en regelmatige check-ups kostten mevrouw Kelly de ronde som van 13.000 euro. De 'troeteldierenverzekering' die Jean Kelly had afgesloten, bestaalde 7.700 euro terug. De dame moest wel een vakantie in Namibië uitstellen om de behandeling te kunnen betalen.
Eerlijke kans "De levenskwaliteit van Cadbury gaat voor alles", zegt mevrouw Kelly. "Ik weet dat hij niet meer van de jongste is, maar hij verdiende een eerlijke kans". (eb)
Meer dan 370 Magellan-pinguïns die op mysterieuze wijze op de equatoriale stranden van het noordoosten van Brazilië aanspoelden zijn met een vliegtuig van de luchtmacht naar het zuiden gevlogen en daar losgelaten bij de koudere wateren waar ze horen. Dat hebben dierenbeschermers gezegd.
De afgelopen maanden spoelden zo'n duizend pinguïns aan op de Braziliaanse noordoostkust. Zeker twintig procent stierf en de rest verkeerde in zodanige staat dat zij niet uit zichzelf terug konden. Zaterdag zijn ze met een vliegtuig teruggevlogen.
Magellan-pinguïns leven in grote kolonies in het zuiden van Argentinië en Chili en migreren tussen maart en september naar het noorden tot het zuidwesten van Brazilië. Waarom de aangespoelde groep zo ver in het noorden belandde, is niet bekend. (novum/odbs)
Een eigenares van de dierentuin in Uhldingen (dichtbij Stuttgart) is maar heel nipt aan de dood ontsnapt. De vier meter lange tijgerpython Antonia had haar kaken al om haar hoofd gedraaid, klaar om haar prooi op te slokken. Renate liet zich echter niet doen en wist de druk van de zeventig tanden te verlichten door haar duimen tegen de kaakbeenderen van de slang te drukken.
Collega's die in de buurt waren, gingen het dier te lijf met de brandslang en zo kon de ongelukkige vrouw uiteindelijk bevrijd worden. Renate had wel verschillende beten gekregen en verkeerde in shock. "Alle betrokkenen hebben zeer goed gehandeld", wist een pythonexpert achteraf te vertellen. "De druk op de kaak gaf het reptiel pijn. En door het water verloor het dier zijn geurzin en raakte het volledig gedesoriënteerd." (svm)
Beckhams gebruiken nachtegaalpoep voor gladde huid
Beckhams gebruiken nachtegaalpoep voor gladde huid
Terwijl de meeste mensen huiveren bij de gedachte om getroffen te worden door vallende vogeluitwerpselen, lijken Victoria en David Beckham daar geen probleem mee te hebben; het showbizz-koppel gebruikt vogeluitwerpselen om een gladde huid te krijgen.
Blijkbaar gaan voetballer David Beckham en ex-Spice Girl Victoria wel erg ver in hun pogingen om er goed uit te zien. Hun nieuwste schoonheidskuur bestaat uit het aanbrengen van een crème op basis van de uitwerpselen van een nachtegaal.
Victoria ontdekte de behandeling toen ze in Japan was. Terug thuis, in de VS, kwam ze erachterdat de crème ook daar te koop is.
Bron : GVA
Een hele fijne dag voor iedereen vandaag, we zullen van die druilerige dag maar het beste maken he ?
Vrouw traint lijkenhond met voet verkeersslachtoffer
Vrouw traint lijkenhond met voet verkeersslachtoffer
Een vrouw uit het Amerikaanse Florida is moeten opstappen bij de brandweer nadat aan het licht kwam dat ze haar lijkenhond africhtte met behulp van de voet van een verkeersslachtoffer.
De 38-jarige Cindy Economou had aan haar baas gevraagd of ze een menselijke voet mocht gebruiken op haar hond te trainen. Toen haar baas dat voorstel weigerde, besloot Economoe om een afgerukte voet van een verkeersslachtoffer te stelen.
De vrouw bewaarde het lichaamsdeel in haar diepvriezer en trainde haar lijkenhond ermee. Toen dat uitlekte, mocht ze stante pede haar biezen pakken.
"Monkey-man" Goodie was eerst een straatartiest, maar nu moet hij echt de aap uithangen.
Goodie wordt door de Indiase spoorwegen betaald om de echte apen in een station in het noorden van India verjagen. Hij krijgt er zeven dollar per dag door. "De mensen dachten eerst dat de apen me zouden verscheuren, maar ik jaag ze angst aan", aldus de straatartiest. Zijn talent voor het verjagen van apen werd bij toeval ontdekt.
Het station kampte met een echte apenplaag. De apen beschadigden en bevuilden treinstellen en stalen bananen van de passagiers.
De geiten in Kenia dragen tegenwoordig een condoom. Niet vrijwillig natuurlijk en ook niet in de vorm waarin wij het kennen, maar hun "condoom" is zeer efficiënt.
Herders binden rond de buik van de geit een "olor", dit is een eeuwenoud middel om de dieren het copuleren te beletten. Die "olor" is een vierkant stuk koeienhuid of plastic - een doos bij manier van spreken - die voor de buik hangt. Hiermee kan de bok zijn uitverkorene niet bestijgen, plassen lukt wel.
Droogte
De herders willen de omvang van hun kuddes beperken omdat er niet genoeg groen graasland voorhanden is door de droogte. De plaatselijke boeren moeten nu al rondreizen om voor hun kuddes water en graasland te vinden. Het apart laten grazen van bokken en geiten is ook een oplossing, maar daarvoor heb je twee herders nodig. Een geitencondoom is merkelijk goedkoper
zaterdag 04 oktober 2008 | 09:46 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 04 oktober 2008 | 09:51
Psycholoog Marie José Enders-Slegers deed voor de Universiteit Utrecht onderzoek naar het effect van dieren in zorginstellingen. Wat is dat effect? "Huisdieren houden ouderen fit, gezond, en vullen het gat dat ontstaat als de partner is overleden of familie ver weg woont.
Een dier heeft zorg nodig, houdt onvoorwaardelijk van je en biedt troost. Als je de hond uitlaat ontmoet je bovendien andere mensen. Dat mensen hun huisdieren in steeds meer instellingen mee mogen nemen is een goede ontwikkeling."
Vaak is de verzorging van het dier een probleem: mensen zijn niet meer in staat de hond uit te laten of de kattenbak te verschonen.
"Dat klopt, en ik vind dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor de verzorging van het dier. Er zijn altijd wel vrijwilligers te vinden die elke dag met de hond willen wandelen. Maar instellingen moeten de mogelijkheden bieden, want zij moeten de leefkwaliteit van bewoners optimaliseren."
Personeel en andere bewoners hebben soms bezwaar tegen de overlast of viezigheid van dieren.
"Dieren moeten goed opgevoed zijn, dus niet te wild of luidruchtig. Huisdieren brengen geen ziekten over, dus dat ze niet hygiënisch zouden zijn is kletskoek."
(Novum) - Kattenbezitters zijn over het algemeen hoger opgeleid dan mensen met een hond. Ook wonen mensen met een kat veelal in het noorden of westen van Nederland, terwijl hondeneigenaren in het zuiden en oosten bivakkeren. Dat blijkt uit een onderzoek van Cendris, onderdeel van TNT Post. Het bedrijf heeft een database met kenmerken van meer dan een miljoen Nederlanders.
Van de kattenbezitters is 34,8 procent hoogopgeleid. Van de hondeneigenaren is dat 26,6 procent. Mensen met een kat wonen vaak op een etage of flat en zijn veelal jonge alleenstaanden, terwijl honden geliefd zijn bij gezinnen. Het bedrijf maakte de gegevens bekend naar aanleiding van dierendag.
Van de baasjes van katten is 31,2 procent godsdienstig, van honden 44 procent. Dat hangt volgens de onderzoekers samen met de geografische verdeling van honden over het land.
SAMENVATTING Schuimcicaden hebben een ingenieus springsysteem, wat opgebouwd is uit boogachtige structuren. Door de afwisseling van hard en flexibel materiaal kunnen deze insecten niet alleen extreem snel springen, maar ook heel erg krachtig. Zoölogen van de universiteit van Cambridge ontdekten dit springsysteem en beschreven het deze week in vakblad BMC Biology .
In de natuur is het kiezen of delen, de meeste dieren kunnen of heel snel springen of heel krachtig. Dit komt door beperkingen van de spieren zelf. Wanneer een spier snel moet samentrekken, kan deze maar beperkt energie leveren. Het is dan mogelijk om een snelle sprong te maken, maar echt krachtig zal die niet zijn. Om een krachtige sprong te maken, moet een spier namelijk langzaam samentrekken zodat er veel energie beschikbaar komt. Een dier wat snelle en krachtige sprongen wil maken, moet dus zorgen dat de spieren langzaam samentrekken en tijdens de sprong weer snel terugschieten in de originele vorm. Maar bestaat zon systeem überhaupt wel?
Schuimcicaden zijn ware springkampioenen. Deze kleine insectjes kunnen ongeveer 700 millimeter hoog springen, dat is ruim honderd keer hun eigen lichaamslengte. Zoölogen Malcolm Burrows en Gregory Sutton van de universiteit van Cambridge maakten vertraagde opnamen van een groot aantal schuimcicaden in sprong. Op die manier hoopten zij het ingenieuze springsysteem van deze superspringers op te helderen.
Katapult Tussen de achterpoten en de vleugels vonden de onderzoekers een aantal flexibele, boogachtige structuren. Op de filmopnamen zagen zij al snel dat deze boogjes een rol hadden tijdens de sprong. De zoölogen ontdekten verder dat de boogachtige structuren waren opgebouwd uit lagen van hard materiaal (chitine) en lagen van rubberachtig eiwit (resiline). Deze beide lagen hebben ook verschillende functies. Het harde chitine gedeelte wordt vooral gebruikt voor de opslag van energie. De resiline laag kan juist erg snel opgeslagen energie weer kwijt raken, waardoor het lichaam snel weer in zijn oorspronkelijke vorm is.
Voordat de schuimcicade springt, zijn de boogachtige structuren gebogen. Op dat moment wordt zo veel mogelijk energie opgeslagen in de chitine laag. De cicade bevindt zich als het ware in de positie ready to jump. Dit kan hij een hele tijd volhouden en dan ineens maakt hij een grote sprong. Als de schuimcicade wegspringt, komt alle opgeslagen energie vrij in één katapultachtige beweging. Dit geeft de springkampioen een voorwaartse kracht die meer dan 400 keer zijn eigen gewicht bedraagt. Omdat het lichaam zo snel terug is in de oorspronkelijke vorm, kan het insect ook met gemak herhaaldelijk achter elkaar springen.
In blauw is de resiline laag van de boogachtige structuur van het cicade springsysteem te zien. Dit systeem bevindt zich tussen achterpoten en vleugels.
Het springsysteem van de cicaden moet zich gedurende het leven nog wel ontwikkelen. Pasgeboren larven kunnen nog helemaal niet springen en ook van de boogachtige structuur is nog helemaal niks te zien. Naarmate de insecten ouder worden, ontwikkelt het springsysteem zich steeds verder. Tot het moment dat zij de 700 millimeter halen, want daar ligt zelfs voor deze springkampioenen de grens.
In de VS Kansas zoogt Golden Retriever Isabella tijgerbabys! Zonder een moment te twijfelen nam Isabella de kleintjes op, likte ze schoon en liet ze drinken, aldus de directeur van het Safaripark in Caney in de staat Kansas. De tien jaar oude tijgermoeder Sassy bracht de drie witte babys ter wereld gebracht, maar na een dag verstoten. Isabella was haar pupjes net kwijt aan nieuwe baasjes, dus de timing was perfect. De directeur van het safaripark had op televisie berichten gezien uti China en Australië over ongewone moederschappen bij dieren. En zo werd zijn hond Isabella als pleegmoeder ingezet voor de kleine tijgertjes. Ze behandelt de welpjes net zo teder als ze met haar eigen pups omging. Wat kan de natuur toch een onwaarschijnlijke gratie laten zien.
In een van de bekendste dierentuinen van China, het dierenpark van Fujian, krijgen bezoekers een wel heel speciale show te zien: leeuwen kruipen er op de rug van een paard om rondjes te rijden.
Ik heb al een hele tijd geleden een filmpje gemaakt over het veulentje dat mijn dochter en schoonzoon "gemaakt" hebben. 'k Weet wat jullie nu allemaal zitten te denken, maar jullie begrijpen mij wel hè, 't gaat niet over mijne kleinzoon.
Als je het filmpje bekijkt moet je even stilstaan bij het feit dat een paard een vluchtdier is. Bij onheil gaat een paard op de vlucht. Het is dus belangrijk dat veulentjes onmiddellijk met de kudde meekunnen. Het diertje in het filmpje is 1 dag oud. Moeder merrie zeult er bijna constant de hele wei mee af en het veulentje doet ook geen stap verder dan zijn moeder. Op de afsluiting van de wei staat electriciteit, constant loopt de merrie tussen het volgens haar gevaarlijkste en het veulen. Soms is dat de schrikdraad, soms ben ik dat (die staat te filmen), soms zijn dat de andere paarden die nieuwsgierig op de andere wei komen kijken. Wanneer de merrie zich bukt om te grazen, doet het veulen identiek hetzelfde, alhoewel dat nog geen gras eet. Op het einde zie je mijn schoon- en kleinzoon die tegen de zin van de merrie het veulentje proberen te strelen, wat lukt omdat ze hen toch enigszins vertrouwt. Ik had dat niet moeten proberen.
Dierendag is een dag die wereldwijd op de agenda staat als een moment waarop extra aandacht wordt besteed aan de dieren. Dierendag wordt jaarlijks op 4 oktober gehouden.
De datum van dierendag gaat terug op het overlijden van de heilige Franciscus van Assisi (4 oktober 1226); op die dag herdenkt men van oudsher Sint-Franciscus. Hij bekommerde zich om het lot van zwervers en andere armen, maar ook van planten en dieren. Volgens de legende voerde hij hele gesprekken met dieren.
Zijn sterfdag, waarop de Katholieke Kerk Franciscus steeds herdenkt, werd tijdens een internationaal congres van verenigingen voor de bescherming van dieren in 1929 in Wenen uitgeroepen tot Werelddierendag.
De eerste dierendag was op 4 oktober1930. In Nederland werden er op die dag beschouwende artikelen geplaatst in kranten over de verhoudingen tussen mens en dier. Vanaf de jaren 60 is men deze datum steeds meer aan gaan grijpen voor de promotie van het dierenrechtenactivisme. Ook ging men meer en meer activiteiten ontwikkelen om met name bij kinderen dit onderwerp onder de aandacht te brengen.
Ook de commercie rondom dierendag is aanzienlijk gegroeid. Zo vestigde de CPNB in 2000 de aandacht op de kinderboekenweek (met als thema "dier") door allerlei acties met dieren (zoals huisdierkeuringen en een gratis dierenartsspreekuur) in bibliotheken te organiseren.
Op basisscholen wordt op 4 oktober ook veel aandacht besteed aan dierendag. Kinderen mogen dan hun favoriete huisdier (mits ongevaarlijk) of dierenknuffel mee naar school nemen
De neushoornpopulatie in Zuid-Afrika wordt bedreigd door het stijgend aantal stropers die de viervoeters vermoorden voor hun waardevolle hoorns, aldus een rapport. De krant The Witness meldde dat er dit jaar al twaalf witte neushoorns zijn gedood in reservaten in de oostelijke provincie KwaZulu-Natal. De hoorns werden verwijderd en hun lichamen achtergelaten.
Bekend wildpark Een woordvoerder van Ezemvelo KZN Wildlife, bevestigde de moorden. Tegenover de voorbije jaren is het aantal gedode dieren sterk gestegen. Het aantal gestroopte neushoorns in de reservaten in de provincie ligt normaal niet hoger dan twee à drie dieren per jaar. De meest recente moorden op neushoorns in het gebied vonden in september plaats in het Hluhluwe-Omfolozi Park, een van de meest bekende wildparken van Zuid-Afrika, ten noordoosten van havenstad Durban.
Ervaren stroper Rangers die in het park patrouilleerden vonden de karkassen van vier neushoorns, waaronder twee volwassen vrouwtjes. De vier neushoorns waren neergeschoten met wapens met een hoog kaliber. De hoorns van de vier dieren waren netjes verwijderd met een scherp voorwerp, wat erop wijst dat iemand met veel ervaring hier aan het werk was" zei Jeff Gaisford, woordvoerder van KZN Wildlife aan de krant.
Medicijnen De eenheid voor georganiseerde misdaad van de politie heeft een onderzoek geopend naar de slachtpartijen, waarvan wordt geloofd dat ze gerelateerd zijn aan de bloeiende handel van hoorns van neushoorns op de zwarte markt. De hoorn is vooral populair in Azië, voornamelijk China, waar ze menen dat er een geneeskundige kracht aan is. Vaak wordt ook gedacht dat de hoorns een afrodisiacum zijn.
Big Five In het grootste wildpark van Zuid-Afrika, het Kruger National Park, werd vorig jaar ook een zachte stijging van het aantal moorden op neushoorns gemeld, met minstens zeventig doden op zes jaar tijd. Ook Zimbabwe is een belangrijk doel voor neushoornstropers. Het land heeft al duizenden neushoorns verloren aan stropers sinds 1980. Neushoorns maken deel uit van de 'Big Five', net als leeuwen, luipaarden, buffels en olifanten. (dpa/gb)
Johma, de grootste salademaker van Nederland, gaat scharrelen. Nu al is ongeveer driekwart van alle gebruikte eieren van scharrelkippen en per februari 2009 zullen alle salades geheel gemaakt zijn van scharrelei. Deze toezegging deed Johma aan Wakker Dier. Hanneke van Ormondt van Wakker Dier: 'Dit is goed nieuws. Hierdoor kunnen zo'n 55.000 kippen extra scharrelen.'. Wakker Dier zal zich nu gaan richten op de andere salademakers die nog veelal legbatterij-ei gebruiken.
In 2002 startte Wakker Dier een legbatterijcampagne tegen de verkoop van legbatterij-eieren. In 2004 besloten de supermarkten en de meeste groothandels om het dieronvriendelijke ei uit de schappen te weren. Dat was een omslag van circa anderhalf miljard eieren.
Afgelopen najaar startte Wakker Dier haar campagne tegen legbatterijeieren in koekjes, cake en mayonaise. Sindsdien zijn veel fabrikanten omgeschakeld naar diervriendelijkere eieren. Onder andere Mars BV, Verkade, Bakker Bart, Van der Breggen ('s werelds grootste stroopwafelfabrikant), Remia, Gouda's Glorie, Bolletje, Aviateur (banket), Daelmans, Hanos en McDonald's zijn gaan scharrelen. Johma was al voor een groot deel om, maar gaat nu voor al haar salades geheel over op scharreleieren. Het grootste deel van de gebruikte eieren zijn ondertussen al scharreleieren, de laatste stap voor de salades vindt uiterlijk per februari 2009 plaats. De slaatjes van Johma zijn vanaf dan ook geheel 'scharrel' behalve een paar procent decoratie-ei waarvan de omschakeldatum zo snel mogelijk daarna volgt, zo heeft Johma toegezegd.
Al in 1999 concludeerden de Europese landbouwministers dat de legbatterij niet langer acceptabel is. In de legbatterij leeft een kip op minder dan een A4'tje leefruimte (550 cm2) achter tralies. Ze heeft geen zitstok, legnest of scharrelruimte. Scharrelkippen (code 2) komen niet buiten, maar lopen wel los in een schuur met stro, zitstok en legnest. Vrije-uitloopeieren (code 2) en biologische eieren (code 0) komen van kippen die buiten lopen. In Nederland zitten nog steeds 19 miljoen kippen in de legbatterij. Een groot deel van de legbatterijeieren worden geëxporteerd. Het belangrijkste exportland is Duitsland maar ook daar gaan steeds meer winkels overschakelen op scharreleieren. Nederland is het meest pluimveedichte land ter wereld.
Een nieuwe trend in toerismeland: natuurwonderen bezoeken die kreunen onder de klimaatverandering. Kwestie van de smeltende gletsjer te vereeuwigen op camera.
Wetenschappers hebben het fenomeen al omgedoopt tot doomsday tourism - letterlijk: einde-der-tijden-toerisme. De trend is het sterkst zichtbaar op Antarctica (Zuidpool) en de Galapagoseilanden (ter hoogte van de evenaar in de Stille Oceaan), waar de klimaatverandering het unieke ecosysteem sterk onder druk zet. Volgens officiële cijfers van de milieubeschermingsraad van de Galapagos trokken in 1990 naar schatting 40.000 mensen naar de eilandengroep waar Charles Darwin de inspiratie voor zijn evolutietheorie haalde.
Landschildpadden
In 2006 gingen meer dan 145.000 mensen naar de Galapagos om zich er te vergapen aan de zeeleguanen en landschildpadden. Touroperators gespecialiseerd in Antarctica-reizen voorspellen dat dit jaar 34.000 toeristen de landmassa op de Zuidpool zullen bezoeken - vier keer zo veel dan 15 jaar geleden.