Een hondenjas is onzin. Waar of niet waar?
WAAR
Dierenarts Reinier Logcher: "Honden hebben geen last van de kou, zulke jasjes zijn echt onzin. Een gewoon behaarde, gezonde hond die buiten in beweging is, heeft echt geen kleding nodig. En bij beweging hoef je nog niet eens aan rennen te denken, gewoon lopen is genoeg. Als een hond bibbert, wil dat niet zeggen dat hij koud is. Veel honden trillen gewoon van de opwinding. Als je een hond toch een jas aantrekt, vormt hij geen wintervacht, waardoor zijn natuurlijke bescherming tegen de kou wegvalt."
Een hond mag sneeuw eten. Waar of niet waar?
WAAR
Logcher: "Honden vinden sneeuw vaak heerlijk. Ik gooi zelf altijd sneeuwballen naar mijn hond, die hapt hij uit de lucht en eet hij op. Pas wel op dat een hond niet heel veel sneeuw eet. Daarvan kan hij diarree krijgen."
Een paardendeken moet wel. Waar of niet waar?
NIET WAAR
Logcher: "Een paard voelt zich bij temperaturen tussen min tien graden en tien graden Celsius net zo als een mens zonder kleren bij dertig graden Celsius. Een paardendeken is dus echt niet nodig! Zo'n deken is alleen functioneel voor de paarden die voor de sport worden gebruikt. Een deken remt de haargroei, waardoor paarden in wedstrijden minder zweten. Wat ook niet nodig is, is om een zwetend paard direct een deken over te gooien. Laat het paard gewoon rustig uitstappen tot hij niet meer zweet. Een droog paard kan áltijd naar buiten."
Een konijn hoort 's winters binnen. Waar of niet waar?
NIET WAAR
Logcher: "Konijnen hebben er zelfs nog geen probleem mee als het dertig graden vriest. Zolang ze binnenhok hebben waar ze uit de tocht zitten en voldoende water, is er niets aan de hand."
Pekel is link spul. Waar of niet waar?
WAAR
Logcher: "Honden kunnen eczeem op hun voetzolen krijgen door pekel. Dat brandt en doet echt zeer. Spoel de hondenpootjes direct bij thuiskomst af en maak de poten met een handdoek schoon. Voor honden die echte ontstekingen hebben, zijn er speciale hondenschoentjes. Vaak vindt een hond dat nog wel prettig ook. Langharige honden hebben nog wel eens last van plakkende sneeuw tussen hun tenen. Knip het haar tussen de tenen kort af, dan blijft de sneeuw niet plakken."
Poes mag mee-eten met kerst. Waar of niet waar?
NIET WAAR
Logcher: "Je moet dieren nooit menseneten geven. Geef een poes gewoon kattenvoer en een hond gewoon hondenvoer. Ook één keer mee laten eten met kerst is slecht. Het eten is te gekruid, te vet, en gewoon verkeerd van samenstelling. Waar je helemaal mee moet oppassen zijn botjes van kip en kalkoen. Die kunnen splinteren en het dier van binnen verwonden. Elk jaar krijgen we wel een paar van die gevallen binnen in onze praktijk. Let ook op dat de hond geen kerstkransjes uit de boom hapt. Honden kunnen heel ziek worden van chocola en dood gaan."
'Belangrijkste is elke dag water'
Het verhaal van dierenarts Reinier Logcher is duidelijk: huisdieren in Nederland redden zich prima in de winter. Jassen, dassen, mutsen en dekens zijn fratsen waar geen dier op zit te wachten. Mits de dierenliefhebber zorgt voor een aantal essentiële dingen.
- Het belangrijkste is water. "Alle dieren moeten iedere dag water hebben", benadrukt Logcher. "In de wei is in de winter vaak geen water voorradig, drinkflesjes voor paarden vriezen dicht. Water geven hoort gewoon bij de dagelijkse verzorging van dieren. Tegenwoordig zijn er wel steeds meer hulpmiddelen in de handel. Er zijn verwarmde leidingen in paarden stallen en een soort elektrische dekentjes die voorkomen dat het water in drinkapparaten bevriest."
- Even schaars als water is voedsel. "Vaak is er geen gras in de wei. Voer de dieren dus altijd bij", adviseert Logcher eenvoudig.
- Het derde punt van aandacht - of het nou om konijnen of geiten gaat - is dat het dier een schuilplek heeft. "Dat hoeft echt geen volledig vorstvrije plek te zijn, want van vorst hebben de dieren niet zo veel last. Maar ze moeten wel een plek hebben waar ze beschutting vinden voor wind en regen, want daarmee hebben ze vaak meer moeite dan met kou."
- Het laatste advies betreft vuurwerk. "Er wordt al volop vuurwerk afgestoken. Houd honden in deze tijd van het jaar altijd aangelijnd, ook als ze goed tegen vuurwerk kunnen. Als er vlak naast hen vuurwerk ontploft, kunnen ze toch in paniek raken en zo de weg op rennen en onder een auto komen."
Bron :