Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
19-01-2009
Prozac helpt jaloerse parkiet weer op de been
Prozac helpt jaloerse parkiet weer op de been
Parkiet Chico is dankzij een Prozac-kuur genezen van een gebroken hart. De vogel was smoor op zijn baasje, de Engelse Joyce Greenslade. Toen het dier door kreeg dat hij de vrouw niet kon krijgen - de dame is al jaren getrouwd - werd de parkiet depressief en begon hij zijn veren uit te rukken.
Woedeaanval Telkens Stephen Greenslade zijn vrouw Joyce een knuffel gaf, kreeg Chico een woedeaanval en ging hij de man te lijf. Het koppel wilde tot elke prijs hun lievelingsdier helpen en gingen te rade bij een 'parkietenpsychiater'.
Kind des huizes Die schreef Halperido voor, het vogelalternatief voor het menselijke antidepressivum Prozac. Bovendien moesten de Greenslades zich gaan gedragen alsof Chico hun kind was. Het koppel volgde de raadgevingen en inmiddels is Chico weer een wolk van een huisdier. (eb)
Een kip is op een Chinese boerderij ingetrokken in het hondenhok en helpt daar met de opvoeding van drie puppies. Dat meldt Southeast Express.
Nieuw samengesteld gezin De drie hondjes werden een maand geleden geboren en sindsdien is de hen niet meer uit het hondenhok weg te slaan. Het teefje heeft zich inmiddels neergelegd bij haar nieuw samengestelde gezin en doet geen moeite meer om de kip te verjagen.
Kinderloos Boer Yang uit Fuqing zegt dat de kip zich enkel discreet terugtrekt wanner het teefje de puppies zoogt. "Misschien is de kip wat jaloers omdat ze zelf geen nakomelingen heeft", denkt de man. (eb)
Er loopt een man met een hond over straat. Even later komt hij een andere man met een hond tegen. Zegt de ene hond tegen de andere: "Wat een mooi huisdier heb je!"
Oneliners over dieren
Het is geel en bruin en het kruipt over de grond. Wat is dat ? Een giraffe met hoogtevrees. Wat zegt een uil die homo is? "Joehoe, joehoe." Het is groen en het bibbert, wat is dat? Een krokodildo. Het is groen en het stuitert door het bos. Wat is dat? Een dophertje. Hoe laat is het als een olifant op het hek gaat zitten? Tijd om een nieuw hek te kopen. Waarom mag een olifant niet fietsen? Omdat hij geen duim heeft om te bellen.
Stier in Wedden Dat
Boer Krelis komt met zijn stier Nelis in "Wedden Dat" en trots vertelt hij de quizmaster dat de stier moeiteloos tien koeien achter elkaar kan dekken en dat binnen drie minuten. De weddenschappen worden afgesloten en Nelis gaat aan de slag. De eerste vijf gaan prima, maar dan gaat het wat moeizamer en bij de negende koe gaat Nelis definitief door zijn hoeven. "Hoe kan dat nou?" roept de olijke spelleider verbaasd. "Ik snap er ook niets van," antwoordt de diep teleurgestelde boer, "bij de generale repetitie, tien minuten geleden, ging het nog best."
Nadat we wegens aanhoudende droogte reeds een vijver hebben moeten leegpompen om de rijstvelden te voorzien van het nodige vocht......
zaten we met emmers vol visjes en garnalen die uiteraard niet verloren gaan, maar bplaa láa of " ปลาล้า " van gemaakt wordt (een stinkende vissaus). Menig siervisliefhebber zou grote ogen opentrekken van de diversiteit tropische vissen die hier hun einde vinden.
Na deskundig van hun ingewanden te verwijderen door "schoonmoeder".....
gaat deze buit met toevoeging van grof zout in een emmer die dan afgesloten wordt om een week later weer geopend te worden en er het stoffige restant van het kaf van de rijst toe te voegen.
En toen was het zo ver.... nadat de emmer een week in de half schaduw gestaan had, ben ik met ingehouden adem een fototje gaan nemen van het toevoegen van het resterende gedeelte van het kaf van de rijst.
Om de beste kwaliteit te krijgen, moet dit ganse nu een jaar "fermenteren" om de perfecte bplaa láa te verkrijgen.....
Heb ik even opgezocht welke de met voorkomende "siervis" is hier bij ons.
De bplaa grà-dèrt of " ปลากระเดิด " wat letterlijk "vis met stip" betekend, is in siervishandel beter bekend als blauwe gourami of Trichogaster trichopterus.
Twee slakken lopen op straat en ze gaan naar het strand. Daar zien ze een naaktslak liggen, waarop de ene slak tegen de andere zegt : "Kom, we zijn weg, hier blijf ik niet, dit is een naaktstrand."
grapje voor de mannen (sorry, dames Zoon: "papa, bent u bang voor leeuwen?" Vader: "nee jongen." Zoon: "en voor tijgers?" Vader: "ook niet." Zoon: "en voor wurgslangen?" Zoon: "helemaal niet!" Zoon: "dan bent u dus alleen bang voor mama!"
Slippertjes of " รองเท้าสวม " of " rong táo sŭam " zijn naar mijn inziens, het meest gedragen schoeisel in Thailand. Op zich niets te maken met huisdieren of recycleren, moest het niet zijn dat versleten slippertjes het ideale voorwerp zijn om b.v.b. een bbq aan te steken (ter vervanging van de bekende ZIP-blokjes) of zelfs bij bouwwerken de tegels te voegen.... recycleren noemt men dat hier.
Bij ons thuis, worden de al dan niet versleten slippertjes "gerecycleerd" door onze viervoeters .
Vertoevende op het rijstveld met onze honden, terwijl de kinderen uit de buurt spelen in een van onze visvijvers kregen we het volgende te zien. Een van kinderen was al spelende aan het doen alsof hij aan het verdrinken is.... wij wisten uiteraard wel beter, echter onze labrador niet..... zonder aarzelen sprong ze in de vijver om ter hulp te snellen.
en nam het kind in gevaar bij de hand....
om hem alzo naar de oever te trekken.....
zelf hebben we het haar nooit aangeleerd, maar nu staat ze als de kinderen aan het spelen zijn in het water, steevast op uitkijk. Als bij wijze van test, hebben we het scenario nog een aantal maal overgedaan.... met telkens hetzelfde resultaat.
ls antwoord op het eten van wevermieren volgende bijdrage...Een hele uitleg weer dat volgt (zijn jullie al gewend van mij ondertussen).... echter de wevermieren komen aan bod ergens tussenin.
Kerstmis is wel geen officiële feestdag in Thailand, maar de gewoontes beginnen hier ook in te burgeren.
Zo trokken we nog eens naar het ouderlijk huis van vrouwtje lief om de beste wensen over te brengen, en ons buikje rond te eten.
Zo was de schoonvader in de morgenduurtjes al vis gaan vangen in de vijver aan ons rijstveld.
Die men later deskundig fileerde.....
was ik echt in de overtuiging dat deze netjes gekuiste vis zo op de BBQ ging belanden.... maar had me weer sterk vergist, en begon men deze vis tot moes te hakken.....
Iedereen scheen zo zijn/haar taak te hebben bij de bereiding van het "dinner"
zo zag ik een pan met ongekookte rijst die men begon te bakken..... en waar ik later op de dag pas ben te weten gekomen waarvoor deze diende.
De kleefrijst stond ook al te koken...
lookteentjes geplet....
En het sap van de tot moes gehakte vis werd opgewarmd....
Een van de zussen van vrouwtje lief zag ik snel nog wat bladeren van een boom trekken...
om samen met de gebakken en nadien geplette pepertjes als smaak brenger te dienen...
Het vlees van de tot moes gehakte vis werd gemengd met levende rode mieren....
om vervolgens gemengd te worden met koriander..
De eerder gebakken rijst werd ook fijn gestampt....
om vervolgens samen met de restanten van de gefileerde vis samen de pot in te gaan, en een heerlijke vissoep te bereiden....
enkele stukken varkensvlees werden deskundig gemarineerd... met de geplette lookteentjes en soya
om nadien op de BBQ te belanden...
tussendoor vonden de zussen nog tijd om even voor de lens te poseren...
de kleinste aanwinst van de familie begon echter honger te krijgen....
tijd dus om het ons gezellig te maken op de grond en tot in de late avond te genieten van "ons kerstdinner"!
Wevermieren (Oecophylla smaragdina) of " มดแดง " of " mot-daeng " zijn rode mieren die bij ons in Thailand hun nesten in bomen maken door bladeren tegen elkaar te weven. Ze worden gebruikt om maaltijden een wat zure smaak te geven, bijvoorbeeld bij het koken van vis of kip. De eieren en larven van de mieren worden ook rauw gegeten.
Ben ik, als vlijtige huisvader, bezig met de was te strijken, denk ik plots (met de nodige schrik in mijn benen) dat er een slang in een broekzak zit.... Als natuurliefhebber krijg ik het niet over mijn hart om zo dadelijk dat beestje plat te strijken, maar opteer om hem liever terug in de natuur te zetten.... bij het terug in vrijheid stellen, blijkt dat het toch geen slang is, maar een "skink".... slangachtige hagedis die mening bezoeker aan Thailand al wel gezien zal hebben....
Denkelijk zijn we beide even hard geschrokken, maar stellen het goed nu....
foto: in de broekzak
foto: hier laat ik mijn ware gezicht zien
foto: eerste vluchtplaats... de wasplaats
foto: hier voel ik me op mijn best.... schuilende tussen enkele stenen...
of mijn territorium verdedigend tegen mogelijke indringers....
Vrouw wil paardje om rolstoel te trekken Een Amerikaanse vrouw heeft een klacht ingediend bij de Commissie voor Mensenrechten. Ze is gehandicapt en niet blij dat ze geen paardje in huis mag hebben. Ze wil het diertje voor haar rolstoel spannen. Patty Cooper (50 jaar) betaalde 670 euro voor een paardje van tachtig centimeter hoog. Daarmee wil ze zich naar de bushalte laten trekken in haar dorpje Waitsfield. Volgens haar kan Earl, zo heet het diertje, perfect leven in de woonkamer. Maar een organisatie in de gemeente ziet dat niet zitten. Ze erkennen dat mini-paardjes vaak gebruikt worden door gehandicapten, maar ze vragen zich af of ze wel in huis kunnen leven. www.waarmaarraar.nl
Ik wens iedereen, mens én dier, nog een hele fijne avond en een goede nachtrust!
Baasjes eren dieren voor uitvoeren Heimlich manoeuvre
Baasjes eren dieren voor uitvoeren Heimlich manoeuvre
Toen Debbie Parkhurst zich thuis in de Amerikaanse stad Maryland verslikte in een stukje appel sprong haar hond Toby haar te hulp. Hij landde hard op haar borst waardoor het stukje haar keel uit vloog.
Toen de familie Keesling in de staat Indiana bijna bezweek aan koolstofmonoxidevergiftiging, klauwde de kat Winnie net zo lang in het haar van de moeder des huizes tot ze wakker werd en om hulp riep.
Vanwege hun reddingen zijn Toby, een 2,5 jaar oude golden retriever, en Winnie, een Amerikaanse korthaar met grijze ogen, donderdag door de Amerikaanse dierenbescherming uitgeroepen tot de Hond en Kat van het jaar.
Daarnaast werden vijf mensen geëerd voor hun inspanningen voor dieren. Een van hen is een New Yorkse brandweerman die een hond en een kat uit een brandend gebouw redde. Parkhurst noch Keesling kan de heldendaden van hun huisdieren verklaren, hoewel Parkhurst opperde dat de Heimlich manoevre door haar hond was ingegeven door goddelijke interventie. Zowel Toby als Winnie kwamen met hun baasjes mee naar de prijsuitreiking in een chique restaurant in Manhattan.
In tegenstelling tot de miljoenpoot zit er aan de duizendpoot aan ieder segment één paar poten. Aan de kop hebben ze een paar grote gifkaken waarmee ze hun prooi vangen. De poten aan het laatste segment zijn langer en met zintuigen uitgerust. Duizendpoten zijn roofdieren die op andere ongewervelden jagen. Met hun gifkaken kunnen ze venijnig bijten, de beet van de grotere tropische soorten is zeer pijnlijk.
De kop van een duizendpoot draagt twee grote en duidelijk zichtbare voelsprieten die een tastfunctie hebben. Een duizendpoot heeft zogenaamde puntogen, kleine lenzen die niet zo goed zijn ontwikkeld als bijvoorbeeld de facetogen van insecten. Ze kunnen er niet scherp mee zien, maar alleen grote verschuivingen van de lichtintensiteit waarnemen. Aan de voorzijde van de kop zijn de gifkaken zichtbaar, die het best kunnen worden omschreven als gifpoten, omdat ze uit het voorste potenpaar zijn ontstaan, dit is ook wel te zien aan de positie en de vorm. Hiermee injecteert de duizendpoot zijn prooi met gif, waarna deze sterft en de kaken de prooi in stukjes knippen en naar de monddelen brengen.
Hier in de Isaanstreek heb ik nog maar 2 van de wereldwijd 3000 soorten gezien, waarvan volgende foto het tweede exemplaar is.
Gisterenavond op wandel, vond een van onze snuffelaars het volgende exemplaar..... uit angst dat ze gebeten zou worden trok ik al snel de leiband terug....
even later zagen we dat het een dood exemplaar was, maar vermits het voor mij toch om een danig groot exemplaar ging, snel even terug naar huis om de meetlat erbij te halen....
BRUSSEL - Volgens sommigen is het nog maar een kwestie van tijd voor er weer mammoets, dodo's en zowaar zelfs neanderthalers op onze aardbol rondlopen. Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd het genoom - de genetische code - van de wolharige mammoet te ontrafelen. In theorie is het mogelijk om een mammoet te klonen door het DNA in te brengen in het genoom van de hedendaagse olifant, die als 'draagmoeder' kan optreden.
1 Wolharige mammoet
De dikvacht leefde ongeveer vanaf 600.000 jaar geleden in het pleistoceen. Het dier verspreidde zich over grote delen van de wereld. De mammoet stierf wellicht zo'n 12.000 jaar geleden uit, ofwel door bejaging door de mens of door de klimaatsverandering aan het eind van de ijstijd.
2 Dodo
De dodo of ook vetgans genoemd, ongeveer een meter hoog en twintig kilo zwaar, stierf uit aan het eind van de 17de eeuw. Hij leefde op het eiland Mauritius en kon niet vliegen. Klonen kan eventueel via duiven.
3 Sabeltandtijger
De sabeltandtijger is een nog maar vrij recent uitgestorven roofdier uit de familie van de katten. De laatste exemplaren zouden 10.000 jaar verdwenen zijn. Zij waren iets kleiner dan een leeuw, maar wel zwaarder gebouwd. Het dier dankt zijn naam van de twee grote sikkelvormige 'slagtanden' die uit de bek staken. Het vervaarlijke dier zou kunnen gekloond worden via de Afrikaanse leeuw.
4 Glyptodon
De glyptodon, een gordeldier 'zo groot als een Volkswagen Beetle', verdween zo'n 11.000 jaar geleden. Fossielen zijn gevonden in Costa Rica, Panama en grote delen van Zuid-Amerika.
5 Neanderthaler
De neanderthaler is een uitgestorven mensensoort die tussen 150.000 en 25.000 jaar geleden leefde en minstens twee ijstijden meemaakte. Hij zou niet de directe voorouder van de moderne mens zijn. Wetenschappers zouden dit jaar al de volledige genetische code kunnen ontrafelen. (mty)
Op een weide in het Oost-Vlaamse Denderhoutem zou een pony doodgevroren zijn. Die melding kwam vandaag binnen bij de Belgische Landelijke Inspectiedienst voor Dierenwelzijn (BLID).
Op het weiland staan nog drie of vier paarden. Volgens de melder van de dode pony zien de dieren er verwaarloosd uit en beschikken ze niet over eten of drinken. Dirk Blanchart, de voorzitter van de BLID, bezoekt de weide om de situatie te beoordelen.
AMSTERDAM - FILMPJE Je zou denken dat hij bang is voor een van zijn grootste vijanden, maar deze rat zou het liefst de hele dag onder de buik van zijn maatje zitten.
Ads door Google
En in plaats van stevig uit te halen of zijn tanden eens goed in het witte knaagdiertje te zetten, laat de kat alles gemoedelijk toe. Pas aan het einde van het filmpje lijkt het beest een beetje genoeg te krijgen van de rat.
Hoe het mogelijk is dat ratten zonder angst op sommige katten afkomen werd al eens onderzocht door Australische wetenschappers. Zo bleek dat de rattenneus stofjes kan opsnuiven die katten in de lucht verspreiden. Deze stofjes (feromonen) zijn voor elke kat anders en kun je zien als een soort vingerafdruk in de lucht.
Bij onbekende katten doken de ratten terug in hun hollen, terwijl ze bij de sullige huiskat, waarvan ze wisten dat ze er niets van hadden te duchten, gewoon tevoorschijn kwamen.