Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
16-02-2009
Nieuwe monstervissen ontdekt in de Kongo
Nieuwe monstervissen ontdekt in de Kongo
De rivier de Kongo, die door grote delen van Centraal-Afrika stroomt, is een van de soortenrijkste waterwegen ter wereld. Een recent, veelomvattend onderzoek heeft een breed scala aan bekende en onbekende vissoorten voor het voetlicht gebracht. Vrijwel elke uithoek van deze machtige rivier herbergt aparte, unieke en perfect aangepaste vissoorten. De gevaarlijkste visachtige rover in deze wateren is (zie foto) de intimiderende Goliathtijgervis (Hydrocynus goliath). De tijgervis is een vervaarlijk uitziende roofvis die dik een meter lang kan worden en uitgerust is met een stel messcherpe en buitenproportioneel grote tanden. Tijgervissen jagen net als Zuid-Amerikaanse piranhas vaak in groepsverband en voeren een waar schrikbewind waarvoor slechts weinige medewaterbewoners veilig zijn. Zelf hebben ze alleen iets te vrezen van de krokodillen waarmee ze bepaalde delen van het Afrikaanse rivierenstelsel delen.
Bron: National Geographic News Foto: Todd Wendel/National Geographic Television
Bizarre diertjes leven op de zeebodem bij beide poolgebieden
Bizarre diertjes leven op de zeebodem bij beide poolgebieden
09:25Update Wetenschappers hebben minstens 235 soorten diertjes gevonden die op de bodem van de zeeën rond de poolgebieden leven. De onderzoekers staan er versteld van dat de diertjes zowel op de noordpool als op de zuidpool voorkomen.
Tot dusver werd aangenomen dat de aanwezigheid van de warme tropen in het gebied tussen de polen de reden is waarom slechts enkele diersoorten zowel in het noordpoolgebied als in het zuidpoolgebied voorkomen.
"Minstens 235 soorten leven in beide poolgebeiden ondanks de afstand van 11.000 kilometer die de gebieden scheidt", zeggen de onderzoekers.
De North Eastern beekeeper assosation is gelegen te Khon Kaen, en houdt zich bezig met onderzoek naar de Aziatische honingbij.
Gewapend met een rookpot, mogen we een kijkje nemen achter de schermen, of liever in de bijenkasten, met deskundige uitleg van een personeelslid.
Ik ben geen imker, dus de gegeven uitleg ga ik hier niet vertalen, hier kan je de grondbeginselen nalezen op Wikipedia.
Toch enkele gegevens. De bijen worden zowat overal in het land ingezet om vooral fruitbomen te bevruchten. Hierdoor worden verschillende soorten honing bekomen. Per kast heb je een opbrengst van 30 kilo, waar buiten de honing verschillende producten voor de cosmetica gemaakt worden.
Opgave: zoek de Koningin.
Greets from Thailand
Farang
..... tussen die duizenden bijen is de koningin duidelijk herkenbaar.
Nog iets meer uitleg over deze bijensoort.
Nieuws uit Thailand
De Aziatische honingbij (Apis cerana indica) of " ผึ้ง " of " pêung " is een angelloze bijensoort, al eeuwenlang ingezet voor de productie van honing en voor de bestuiving van fruitbomen. Hiertoe worden de bijenvolken gehouden en onderhouden door imkers. De werksters noemt men dan weer " ผึ้งงาน " of " pêung-ngaan "
Guppy, de naam van een siervisje die ik in een ander leven in België in mijn aquarium had zitten, gedijt zich hier opperbest in gans andere omstandigheden. In België, werd het aquarium op een constante temperatuur gehouden.... voortdurend verversing van het water met de meest complexe filters... Bij minste onregelmatigheid hierin had je te kampen met massale vissterfte en of ziektes... In Thailand zijn deze visje mijn gedacht iets sterker... Bijna overal waar je een waterkruik ziet staan in Thailand, spartelen ze in rond. Bij aanschaf van stenen kruiken om de tuin wat op te vrolijken werden er onder mijn argwanend oog enkele van deze zoetwatervisjes uitgezet. Temperatuur: nooit constant.... filtering van water: totaal ontbrekend.... en toch...... ondertussen krioelt het hier van deze kleurrijke beestjes..
Nog goed om te weten is dat deze visjes destijds massaal en succesvol uitgezet werden ter bestrijding van de malariamug in Afrika....
Kan ik hier rustig in mijn bloot bovenlijf rondlopen....
Mannelijke guppy te herkennen aan het "gonnopodium" (soort van penis) onderaan zijn buik
vrouwtje (minder kleurrijk)
hier voelen ze zich op hun best...
Greets from Thailand
Farang
Hier krijgen ze wekelijks wat extra voeder, een beetje als snoepje te aanschouwen... in die kruiken en vijver zit er genoeg organisch materiaal dat ze hun honger kunnen stillen. Nu, in Thailand worden deze visjes eigenlijk niet gehouden om hun sierwaarde, maar net zoals in Afrika tegen de malariamug, hier tegen de larven van de Zebramug/Tijgermug die de Dengue ziekte veroorzaken.
Hoe ontstaat dengue? Dengue ontstaat nadat iemand is gestoken door een mug die het dengue-virus bij zich draagt. Dit is een kleine zwart-wit gestreepte zebramug' die overdag steekt (vooral in de vroege ochtend en namiddag). Door de muggensteek komt het virus in uw bloed. Er zijn vier types van het dengue-virus.
Wat zijn de verschijnselen? Na besmetting met het virus kan het twee tot veertien dagen duren voordat u ziek wordt. De verschijnselen verschillen van een grieperig gevoel tot plotseling koorts met koude rillingen, vaak met heftige hoofdpijn en pijn achter de ogen. Uw hele lichaam kan pijn doen: spieren, botten en gewrichten, vooral onder in uw rug. U kan huiduitslag krijgen op uw borst (romp), armen, benen en gezicht. Na een paar dagen kunt u misselijk worden en overgeven. Ook hoesten, keelpijn en smaakverandering komen voor. Nadat u wat hersteld bent, kan er een tweede koortsperiode optreden, ook weer met eventueel huiduitslag.
(De Aedes Aegypti, ook wel tijger- of zebramug genoemd)
In een klein aantal gevallen verloopt de ziekte veel ernstiger: na de tweede tot vijfde dag ontstaan er dan puntvormige donkerrode vlekjes op de huid, neusbloedingen en tandvleesbloedingen. Dit kan leiden tot shock, bewusteloosheid en de dood. Deze vorm heet dengue hemorragische koorts. Meestal komt deze laatste vorm alleen voor bij mensen die reeds eerder door het dengue-virus zijn besmet.
06/02 Modefanaat én dierenliefhebber? Dan zijn de nieuwe handtassen van dierenkapster Danelle German misschien wel iets voor jou. De Amerikaanse duizendpoot recycleert het honden- en kattenhaar van haar klanten en maakt er trendy tassen van.
German haar klanten zijn grote dierenliefhebbers met een hart voor hun lievelingshond of -kat. Ze willen zo vaak mogelijk bij hun beestjes zijn en zoeken constant naar een gepast eerbetoon voor hun trouwe viervoeter.
"Als dierenkapster kwam ik erachter hoeveel dierenhaar ik op een dag wel niet verzamelde. Plots kwam ik op het idee om daar een draad van te spinnen. Als een Angorakonijn zo'n mooie wol kon voortbrengen, dan moest ik van katten ook iets moois kunnen maken", vertelt German.
Van de gesponnen draad maakte de kapster een trendy tas. "Ik kreeg meteen complimenten over het tasje, mensen geloofden me niet als ik vertelde dat het uit kattenhaar bestond." Toch zijn niet alle reacties lovend, velen vrezen ook dat de harige tasjes niet erg hygiënisch zijn, een onjuiste redenering volgens German. "De dieren zijn net voor het knippen gewassen, achteraf wordt het nog drie keer gewassen voor ik begin te spinnen. Mensen dragen toch ook wol en andere dierlijke vezels. Maar desondanks krijg ik toch ontzettend veel bestellingen. Veel mensen vinden dat mijn tassen een grote sentimentele waarde hebben."
Soms krijg je op de vreemdste plekken inspiratie voor een nieuwe column. Zo wandelde ik met mijn hond in een uitlaatgebied. Mijn oog viel op drie verdroogde stukjes poep, die op de stoep lagen. Iemand had de poep omcirkeld met roze krijt en er stonden allemaal scheldwoorden bij, zo van ¨vuile hond¨ en aso's! Dit zou het geval geweest zijn als het drie verse hoopjes waren, maar in dit geval vergt het toch wat meer inlevingsvermogen en kennis)... in de natuur. Een poep praatje dus.
In de mensenwereld wordt er tegen poep aangekeken als iets vies. Als iets om van te walgen of om lacherig over te doen. Nou is mensenpoep in veel gevallen ook niet zo van voedzaame waarde als je kijkt wat sommige mensen niet naar binnen werken, maar in de dierenwereld wordt daar heel anders tegenaan gekeken. Hier wat voorbeelden hoe nuttig (dieren)poep kan zijn.
Ziet u op de stoep stukjes poep liggen zoals hierboven beschreven, dan kun je er zeker van zijn, dat een kraai, kauwtje of ekster er mee aan de haal geweest is. De hond doet netjes zijn hoopje ver op het uitlaatveld, maar deze alleseters kijken daarna of er nog iets van voedingswaarde inzit. Het eten van poep is in de natuur iets heel gewoons.
Tijdens een wandeling in Botswana werd ons duidelijk hoe alles in de natuur samenhangt. Zo eten olifanten takken, bladeren, gras, vruchten, wortels en ze halen schors van bomen. Ze kunnen zelfs de jonge blaadjes aan de bovenste takken eten. Een olifant eet heel veel en poept dus ook veel. Tien olifanten poepen in één dag wel 500 kilo mest.
Op deze manier gaan de zaden weer op andere plaatsen groeien en andere dieren (termieten, vogels etc.) halen de, voor hun, bruikbare ingrediënten uit de olifantenpoep.
Mensapen eten (met name in gevangenschap) ook vaak ontlasting. Met een wetenschappelijk woord wordt dit coprofagie genoemd. Als dieren niet in staat zijn eten te zoeken stillen ze hun honger met hun eigen ontlasting. De voedingsstoffen worden op deze manier nogmaals gebruikt.
Het is ook niet nieuw dat plantenresten - in de ontlasting van herbivoren - als bron voor biobrandstof dienen. Al sinds de oudheid wordt gedroogde koeienmest of olifantenmest als brandstof gebruikt.
Poep kent ook zijn keerzijde in de natuur. Door poep van dieren komen gassen als methaan in de atmosfeer. Deze ¨broeikasgassen¨ zijn vervuilend en mogelijk de oorzaak van geleidelijke opwarming van de aarde. Hoe het precies in elkaar zit weet niemand maar het is duidelijk dat het klimaat er niet beter van wordt.
Zo zie je dat poep meer is dan vies en lachwekkend. Wist u bijvoorbeeld dat er peperdure koffie gemaakt wordt van kattenpoep? Civetkatten eten bonen poepen ze later weer uit? Het ingrediënt van een lekker bakkie koffie, voor mensen met geld dan.
Dus niet gelijk beginnen te schelden als u poep ziet liggen, maar denk even terug aan dit Poep Praatje. Eet smakelijk!
Dolfijn Kwisa uit dolfinarium Harderwijk krijgt in ziekenhuis St Jansdal een CT-scan. Foto ANP
HARDERWIJK - Dolfijn Kwisa uit dolfinarium Harderwijk krijgt donderdagavond in ziekenhuis St Jansdal een CT-scan. Kwisa is in de avonduren behandeld om zo de planning van de reguliere ziekenhuis patiënten niet te storen.
De dolfijn kwakkelde de afgelopen maanden met de gezondheid. De medische controles in het Dolfinarium gaven wel wat inzicht in de aard van de klachten van de dolfijn, maar om nog beter in het lichaam te kunnen kijken is besloten een CT-scan uit te voeren.
Bij een CT-scan kunnen, naast de botstructuren, ook de weke delen in het lichaam zichtbaar gemaakt worden. De scan maakt een soort doorsnede van het lichaam doordat deze in plakjes gescand wordt.
Om deze scan te maken is de dolfijn tot de rugvin in het apparaat geschoven en moest het dier zo rustig mogelijk blijven liggen. De beelden van de scan worden de komende dagen nader geanalyseerd.
Kwisa zwemt inmiddels weer tussen de andere dolfijnen in het Dolfinarium. (ANP)
Er zijn 4 capybara's geboren in Planckendael! (Yradja)
Er zijn 4 capybara´s geboren in Planckendael!
Het is al de 3e keer dat deze mama werpt. De moeder en haar jongen maken het goed en er wordt goed voor ze gezorgd. De beestjes zijn aardig actief. Je kan ze gaan bekijken op continent Zuid-Amerika. Benieuwd of het jongens of meisjes zijn? Nog even afwachten Het geslacht is pas na 6 maanden bekend.
De capybara is het grootste knaagdier van de wereld. Deze reuzencavia komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Hij is verzot op groenten, erg gezond dus! Het liefst zijn ze de hele dag in het water, ze zijn namelijk keigoede zwemmers.
WOEF! Hij kan blaffen als een hond! MIAUW! Hij kan spinnen als een kat!
Wist je dat een baby capybara meteen kan lopen, zwemmen en duiken? Wist je dat capybaras vroeger groter waren dan grizzlyberen?
Watoetsi Tisser heeft een mooi witbruin gevlekt kalf op de wereld gezet. Het blijkt een stiertje te zijn en zijn naam is Kojo. Dit betekent maandag in het Afrikaans. Hij is genoemd naar de dag waarop hij geboren is.
Watoetsirunderen komen in de natuur voor in Europa, Noord-Afrika en grote gebieden in Azië. Ze worden gemiddeld 180 cm, dat is even lang als een volwassen man. Ze zijn net als vrouwen 9 maanden zwanger. Ze leven gezellig in een kudde waar de nieuwe kalveren beschermd worden door hun moeder. Als de jongen ouder zijn, verlaten zij de kudde of zoeken zij een dominant mannetje.
De hoeven van deze runderen zijn net als vingerafdrukken: geen één is hetzelfde. Het menu van een Watoetsi bestaat uit gras en planten. In Planckendael krijgen zij ook hooi, gras, takken en bieten.
Bron : nieuwsbrief Planckendael hier een fototje van een watoetsirund. Niet deze in Planckendael. 'k kreeg het niet gecopieerd, vandaar.....
Speciaal voor vrouwtje Maili is hij helemaal vanuit Amerika naar ons park gekomen. Voorlopig zullen Kedar en Maili eerst aan elkaar wennen en hopelijk zijn er binnenkort gevlekte luipaardjes op komst. Vanaf vandaag verkent Kedar zijn nieuwe perk in het Aziatisch continent. Eind deze week krijgt hij het gezelschap van vrouwtje Maili...
Kedar is hier heen gekomen om papa te worden en is bijna geslachtsrijp. Hij brengt namelijk een nieuwe bloedlijn in het Europese kweekprogramma, daarom is het van belang om met hem te kweken.
Sneeuwluipaarden komen mijlenver in Centraal Azië in de natuur voor. Het zijn echte bergbeklimmers. Sneeuwluipaarden zijn heel schuw en worden nauwelijks gevonden in de natuur. Vroeger werd er op ze gejaagd. Er zijn nog maar 4000 exemplaren van deze bedreigde diersoort over. Gelukkig mag erop jagen nu niet meer.
Wist je dat de staart van een sneeuwluipaard even lang is als zijn lichaam? Wist je dat de sneeuwluipaard hele grote sprongen kan maken? Wel 15 meter ver en 5 meter hoog!
Iets meer uitleg over de medebewoners van de toekomstige olifantenmoeder in de Zoo van Antwerpen. Als je op de foto's klikt, krijg je een prachtige uitvergroting te zien. Veel leesplezier en nog een fijne dag gewenst voor mens én dier !.
Yu Yu Yin betekent 1979 in het Birmaans, zij zag op 15 februari 1979 het levenslicht. 2890 kilo is haar bescheiden gewicht. Ook zij komt net als Phyo uit een werkkamp in Birma en kwam via Rhenen, Rotterdam en Lympne (Groot-Brittannië) naar Antwerpen. Op haar billen prijkt een gebrandmerkte ster, zo kan je haar zelf herkennen. Hieraan kan men nog zien in welk werkkamp zij te werk was gesteld. Yu Yu Yin heeft twee jongen gehad, waarvan eentje doodgeboren. Ze is superintelligent, dat merk je aan veel dingen. De eerste dag dat het net met voeding hoog in de stallen werd opgehangen, hadden Phyo en Dumbo er geen verstand van hoe ze daarbij konden komen. Yu Yu Yin bekeek het even, schopte toen de grote speelbal tegen de muur, zette haar poot erop en voilà, ze kon bij het eten. Yu Yu Yin is zeer attent voor de verzorgers en zeer zorgzaam van natuur. Ze stelt zich ook bijzonder beschermend op tegenover May Tagu. Zo aanvaardt ze wel dat Dumbo de baas is, zolang die zich maar niet bemoeit met May Tagu. Zal het nieuwe jong ook zo gekoesterd worden?
Khaing Phyo Phyo, betekent 1981 in het Birmaans en is vernoemd naar haar geboortejaar. Noteer 31 augustus op je kalender, want dan verjaart Phyo. Met haar 3620 kilo legt ze wat gewicht in de schaal. Ze is geboren in een werkkamp in Birma en kwam via Rhenen, Rotterdam en Port Lympne (Groot-Brittannië) naar Antwerpen. Als je haar wil herkennen, zoek dan naar een klein, rond, dik olifantje. Phyo heeft al drie jongen gehad en is dus met deze zwangerschap niet aan haar proefstuk toe. Haar eerste twee kalveren waren bulletjes, de laatste was een meisje en werd geboren in Port Lympne: May Tagu. May vind je altijd dicht in haar buurt. Omdat Phyo al heel haar leven samen met Yu Yu Yin leeft, hebben ze een goede band. Maar nu brengt Phyo veel tijd door met Dumbo, blijkbaar zijn die twee boezemvriendinnen aan het worden. Phyos grootste hobby is eten en ze kan flink gulzig schrokken. Ze heeft een fel temperament, wordt gemakkelijk boos, maar heeft toch een klein hartje.
Bij olifanten zwaaien vrouwtjes de plak. Maar om een babytje te maken, hebben we natuurlijk wel een stevige man nodig. Wat dacht je van 5500 kg sympathieke Alexander? Hij logeerde in 2007 enkele maanden in de zoo en is de papa van onze toekomstige baby K. Alexander heeft in Antwerpen elke koe uitvoerig betast om te ruiken of hij al aan de slag moest. Tony en Jonas gingen hem in Amersfoort het blijde nieuws melden dat hij opnieuw papa wordt! Bekijk het filmje in ons YouTube venster.
De labrador van een gezin in Zuid-Afrika houdt van baby's. En het maakt zelfs niet uit over welke soort baby's het gaat. Lisha speelde al surrogaatmoeder voor dertig dieren. Nu zorgt ze voor een paar kleine tijgertjes. In het verleden 'adopteerde' de hond ook al een nijlpaard en een stekelvarken. Dat schrijft de Daily Mail.
Speciale gave Lisha leeft bij een gezin in een Zuid-Afrikaans natuurreservaat. Al kort na de geboorte werd duidelijk dat de labrador een speciale gave had om het vertrouwen van andere dieren te winnen. In tegenstelling tot andere hond schrikt Lisha er niet van terug om contact te leggen met een kat, een nijlpaard en zelfs een stekelvarken.
Uniek Nu zorgt ze voor drie kleine tijgers die na geboorte door hun moeder verstoten zijn. "Ze likt ze alsof ze haar eigen kinderen zijn", zegt eigenaar Nadine Hall. Toch zal Lisha maar heel even voor de jonge tijgers mogen zorgen. Het blijven uiteraard gevaarlijke dieren voor een hond.
Bekijk hier de familiefoto's van deze unieke hond. (gb)
Wat binden jullie van deze "villa-schuur"? Mij zegt het wel iets ::--)) Voor jullie gelezen op tuinadvies.be
Voederschuur
Foderlada
Foderlada: voederschuur en vogellokker.
Vier voedervakken voor 4 verschillende soorten vogelvoer zoals voerkoekjes, vetbollen, pindas en verschillende soorten vogelzadenmix. Door de grote variatie en aanbod aan voer zullen ook des temeer vogelsoorten de voederplaats bezoeken. Bovendien lokt de ene vogelsoort de andere en dat maakt de voederschuur tot een echte vogellokker en brengt leven en beweging in uw tuin.
De voederschuur biedt de zaadmengsels en voer een goede bescherming tegen sneeuw en regen en bovendien zitten de kleine tuinvogels droog en kunnen rustig genieten van hun maaltijd omdat grote vogels, zoals eksters, duiven en kraaien geen houvast krijgen aan de voederschuur om voer te pikken.
De voederschuur bevat veel voer en hoeft niet steeds bijgevuld te worden maar die keren dat bijvullen nodig is, is het een kwestie van het dak oplichten en het voederhuis op te vullen met nieuw voer. Ook reinigen is eenvoudig en het risico op ziektes en besmetting tussen vogels is geminimaliseerd gezien het feit dat de vogeluitwerpselen op de grond vallen en niet op de voederplank.
Montage: Plaats de voederschuur op een paal in de tuin, of voor het raam op een draaibare zwenkarm als u liever niet door de regen/sneeuw wilt lopen om de voederschuur bij te vullen met nieuw voer.
Voederschuur Foderlada : zeer mooi en kwalitatief gemaakt in Zweden.
Voedselcontainer : 5 liter Voederramen : voor 4 verschillende soorten vogelvoer Materiaal : Gemaakt van duurzaam hout uit goed beheerde bossen (FSC-gecertificeerd) en met milieuvriendelijke verf geschilderd. Meegeleverde toebehoren : montageplaat, schroeven, montagehandleiding, houten zitstokjes voor montage onder de roosterraampjes. Afmetingen : 320 x 250 x 215 mm (l x b x h) Gewicht : 2100 gram
BRUSSEL- Stel je even voor: de kinderen hebben eindelijk hun slag thuis gehaald, er komt een hond. Je bent het met de hele familie eens over het ras. Maar dan komt nog een belangrijke vraag: wordt het een reu of een teef? De dames en heren onder de honden hebben zo hun eigen(-)aardigheden.
'In tegenstelling tot de mens is in de dierenwereld het mannetjesdier meestal mooier', zegt Rob Lückerath. 'Kijk maar naar de prachtige manen van de leeuw, de indrukwekkende pronkveren van de pauw, en zelfs bij de vissen tonen de mannetjes zich van hun betere kant. Allemaal trucjes om toch maar de aandacht te krijgen van de dames.'
Bij honden is het uiterlijke verschil iets minder nadrukkelijk dan bij andere diersoorten. Een reu is wel groter en zwaarder dan zijn dame. Over het algemeen is een teefje rustiger. 'Testosteron speelt de reu parten', zegt Rob Lückerath. 'Veel mensen vinden teefjes iets liever omdat ze meer op het hele gezin gericht zijn, reuen meer op één baas.'
Voor je de keuze maakt, moet je goed weten wat je met je hond wil doen. 'Voor een familiehond gelden andere regels dan voor een wedstrijdhond', zegt de dierendokter. 'De wedstrijdhond moet kunnen presteren. En van een mannetje kan je net dat beetje meer vragen. Dat is ook zo bij mensen. De records van mannen liggen op de Olympische Spelen hoger dan die van vrouwen. Dat heeft een puur lichamelijke oorzaak, namelijk het verschil in de hematocrietwaarde van de rode bloedcellen.'
Maar dat betekent niet dat je met een teefje geen wedstrijden kan lopen. 'Helemaal niet', zegt Rob. 'Teefjes zijn veel werklustiger, hen kan je alles vragen. Ze zullen veel meer hun best doen om hun baas te behagen. Het resultaat is er vaak naar. Mijn twaalfjarige flatcoated retrieverteef heeft pas nog een stel jonge reuen bij de jachthonden de loef afgestoken.'
Daarnaast zijn er nog een aantal dingen waarmee je rekening moet houden voor de aankoop. Een reu heeft de reputatie van weg te durven lopen. 'Een mannetje heeft het niet gemakkelijk', zegt Rob Lückerath. 'In feite is hij altijd loops. Als hij dan een loopse dame tegenkomt, kan zelfs de meest bedaarde hond zich ontpoppen tot een agressief en nerveus dier. Hij kan er zelfs een robbertje voor gaan vechten met een soortgenoot.'
Ook bij teefjes kunnen de hormonen behoorlijk tekeer gaan. Twee keer per jaar zijn ze loops, en dan durven ook zij weleens een stapje in de wereld te zetten. Gedurende die dagen vind je bloeddruppels in huis. Reuen ruiken dat van heel ver, en dan kunnen ze letterlijk voor je deur staan.'
'Die natuurlijke driften zijn in beide gevallen eenvoudig te beheersen', zegt Rob Lückerath. 'Je kan een reu laten castreren, wat risico's op prostaatproblemen uitsluit. Een teefje kan je laten steriliseren, dat vermindert voor haar het risico op borstkanker of een schijnzwangerschap.'
Artikel uit het Nieuwsblad, vragen aan de Dierendokter Rob Lückerath
Poes houdt niet van bezoek -
M. V. G. krijgt sinds dit jaar geregeld bezoek van de kleine kat Boris. 'Mijn achtjarige poes Marie was niet zo gelukkig met die onverwachte logé,' zegt Marleen, 'maar Boris voelde zich meteen thuis. We zijn bang dat Marie weleens zal uithalen naar hem. Hoe kunnen we dat voorkomen?'
Rob Lückerath: 'De eerste vraag die bij mij opkomt, is of poes Boris geregeld op bezoek zal komen. Zo ja, dan neem je het best enkele regels in acht. Plaats een tweede kattenbak op een heel andere plek dan de bak van je eigen poes. Een kat is een territoriaal dier en durft weleens te sproeien. Ook het eten geef je het best op aparte plaatsen. De logé moet zijn eigen territorium krijgen. Laat dan de dieren geleidelijk aan elkaar wennen. Zo mogelijk begin je in een aparte kamer met daarin een speeltje van de ander. Het is heel normaal dat ze niet meteen dikke vrienden zijn, zeker voor jouw poes. Geduld is de beste raadgever.'
Sinds de film 'Jaws' worden haaien gezien als dodelijke monsters. Maar de mens is een veel groter gevaar voor de haai dan omgekeerd. In 20 jaar is de vangst van haaien met een kwart gestegen. Vooral in Europa komt de haai in de problemen.
Wereldwijd steeg de haaienvangst van 600.000 ton in 1984 naar 810.000 ton in 2004. De groei is zo sterk dat een derde van de haaiensoorten met uitsterving is bedreigd, zegt de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN), het oudste en grootste internationale milieunetwerk.
Europa heeft nooit duidelijke regels gehad voor de haaienvangst. In een poging om die leemte te vullen heeft de Europese Commissie nu een haaienplan gelanceerd. Haaien bevinden zich bovenaan of bijna bovenaan de voedselketen, zegt Visserijcommissaris Joe Borg. Ze zijn zeer kwetsbaar voor overexploitatie, en een daling van hun aantal kan zeer ernstige gevolgen hebben, niet alleen voor de haaien maar ook voor de mariene ecosystemen en de vissers zelf.
Haaienvinnensoep
Er wordt vooral op haaien gejaagd om hun vinnen aan Aziatische landen te verkopen, waar haaienvinnensoep een delicatesse is. Maar volgens milieuorganisatie Oceana spelen ook EU-landen, vooral Frankrijk, Nederland en Spanje, een belangrijke rol in de haaienhandel. In 2005 produceerden ze niet alleen 12 procent van alle haaienvlees ter wereld, ze waren ook verantwoordelijk voor de helft van alle haaieninvoer en bijna een derde van de uitvoer.
Sinds 2003 geldt een EU-verbod op het afsnijden van haaienvinnen en teruggooien van de karkassen. De vinnen mogen alleen verwijderd worden als men de volledige haai aan land brengt. Joe Borg vraagt de EU-landen de achterpoortjes te sluiten en een algemeen verbod op het verwijderen van haaienvinnen in te voeren.
Hij pleit ook voor een jaarlijkse bovengrens voor haaienvangst, de introductie van haaivriendelijke visvangstsystemen en een verbetering van de data-inzameling over haaienvangst. De Eurocommissaris hoopt dat de regeringen en het Europees Parlement zijn plan tegen eind dit jaar goedkeuren. De maatregelen zouden dan in 2012 of 2013 van kracht kunnen worden.
Te zwak
Het Wereldnatuurfonds (WWF) vindt de voorgestelde maatregelen te zwak. In het plan ontbreekt een stevig engagement om de data-inzameling over haaienvangst verplicht te maken, een cruciaal element als de EU succes wil boeken in de bescherming van de haai, zegt woordvoerder Aaron McLaughlin. Haaien groeien traag en hebben een relatief klein aantal jongen. Veel van de haaiensoorten zijn nu al met uitsterven bedreigd.
Spanje en China zijn de grootste exporteurs van haaienvinnen ter wereld. Ongeveer 10 procent van de vinnen die in Hong Kong worden verhandeld, komen van Spanje. Vigo, op de Galicische kust, en Las Palmas op de Canarische Eilanden, zijn de belangrijkste Europese centra voor de vinnenhandel.
De spanning in de Egyptische Tempel bij de olifantverzorgers loopt op. De eerste mogelijke bevallingsdatum van Phyo Phyo nadert... Zal het voor dit weekend zijn? De verzorgers staan dag en nacht paraat. Wilt u deze bevalling ook live meemaken? Schrijf je dan in op www.baby-olifant.be en beleef het allemaal mee op de eerste rij!
De nachtbewaking is gestart. Vanaf nu worden de olifanten (en dan vooral Phyo Phyo) door de verzorgers 24 uur op 24 uur in het oog gehouden. De bewakingscamera's draaien dag en nacht. Om beurten trachten Bart, Cedric, Tony, Jonas, Bruno en Marcel niet in slaap te vallen met de hulp van sterke koffie en stevige lectuur. En dat afgewisseld met argusogen op de beelden van de olifantenstallen. Alles nog rustig? Verandert het gedrag van Phyo Phyo? We naderen de eerste uitgerekende geboortedatum en volgens de verzorgers komt de geboorte eraan. Je voelt de spanning in de Egyptische Tempel toenemen. Heel februari staan de mannen paraat. Mocht het toch loos alarm zijn en was de tweede datum de juiste, dan gaat de beurtrol weer in voege in de maand mei. Februari of mei? Dat is in de Zoo de hamvraag!