Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
10-02-2008
Nieuws Labrador Jet kan vliegen! (Martina1)
Labrador Jet kan vliegen!
Een labrador met de naam Jet kan echt vliegen! Het dier viel van een zes verdiepingen hoge parkeergarage naar beneden en overleefde de duikvlucht..
Jet kan vliegen
Foto: Fox
De ruim dertig kilo zware Jet stond op het randje van een garage bij de luchthaven van Tampa. Volgens eigenaar Clayton Tieman die zijn schoonouders kwam afhalen dook de 2-jarige Jet per ongeluk over de betonrand.
Iedereen dacht dat zijn laatste seconden waren geslagen. Clayton dacht dat de hond echt een sprong naar buiten maakte. 'Ik dacht nog o nee, God, laat dit niet gebeuren'. Hij zag de kleine oortjes van de hond in de wind fladderen. 'Dat is me het meest bijgebleven'.
Maar toen ze uiteindelijk angstig naar beneden keken, zagen de ze labrador even met z'n kop schudden, en leek er niks aan de hand. Iemand op de grond zei dat het dier zo opstond en wegwandelde. Een dierenarts constateerde een ingeklapte long en wat blauwe plekken. Maar niks gebroken!
De politie bekeek de zaak, maar concludeerde dat het een ongeluk betrof.
Nieuws IJsbeer bedreigde diersoort in Canada (Knudde1)
IJsbeer bedreigde diersoort in Canada
De Canadese provincie Manitoba heeft de ijsbeer tot bedreigde diersoort uitgeroepen. Manitoba is al de derde provincie (na Newfoundland en Ontario) die dat doet.
Klimaatverandering "We moeten ons blijven inzetten om een van de meest unieke diersoorten van onze provincie te blijven beschermen. De ijsbeer heeft duidelijk te lijden van de klimaatverandering", aldus de provinciale minister van Milieu Stan Struthers. Twee jaar geleden heeft de provincie het rendier al op de lijst met bedreigde diersoorten gezet.
-22% Canada herbergt ruim de helft van alle ijsberen ter wereld, wier aantal op 20.000 tot 25.000 wordt geschat. In Manitoba is de ijsberenpopulatie de afgelopen 15 jaar met 22 procent gedaald. In 2004 telde de provincie naar schatting 925 dieren. (afp/bf)
Dierenweetjes 25 bizarre weetjes uit de dierenwereld (Knudde1)
25 bizarre weetjes uit de dierenwereld
Muggen houden van blauw
Muizen zijn seksueel heel actief
Giraffen vallen diep bij hun geboorte
Konijnen houden van snoep, muizen hebben grote teelballen en muggen houden van blauw. The Daily Mail schuimde het internet af en ontdekte heel wat bizarre feiten over de wereld van de dieren. Wij selecteerden 25 opvallende en bizarre weetjes.
1. Konijnen lusten wel eens een snoepje. De dieren zijn namelijk gek op zoethout. Dat bevat een zoetstof die dertig tot vijftig keer sterker is dan suiker. Het wordt dan ook gebruikt om snoepjes te maken. Maar helaas moeten konijnen ervan afblijven, omdat ze de suikers niet kunnen verteren.
2. Dalmatiërs zijn het enige hondenras dat last kan krijgen van jicht.
3. De linkerbil van een kip is zachter dan de rechterbil. Kippen gebruiken hun rechterpoot vaker en daardoor zijn de spieren sterker ontwikkeld.
4. Het sperma van muizen is langer dan dat van olifanten. Muizen zijn seksueel heel actief en hebben grote teelballen nodig om voldoende te produceren.
5. Er zijn al meer mensen gestorven door vlooien dan door alle oorlogen samen. Ze verspreiden namelijk ziekten zoals de pest en hebben zo eenderde van de Europese bevolking uitgeroeid in de veertiende eeuw.
6. Goudvissen verliezen hun kleur als ze in een donkere of matig verlichte ruimte verblijven. Net zoals mensen hebben de goudvissen licht nodig om een mooi kleurtje te krijgen.
7. Een albatros moet slechts één keer op enkele jaren landen om te broeden. Het dier kan liefst honderdduizenden kilometers afleggen per vlucht.
8. Sommige Chinese en Amerikaanse alligators overleven de winter door hun hoofd in ijs te bevriezen. Enkel hun neus steekt eruit om te blijven ademen.
9. Dolfijnen slapen altijd maar half. Zo slaapt slechts één hersenhelft en is maar één oog gesloten.
10. Sommige leeuwen kunnen meer dan vijftig keer per dag eten.
11. Per mens vliegen en kruipen er ongeveer 200 miljoen insecten op de aardbol.
12. Olifanten zijn de enige zoogdieren die niet kunnen springen.
13. Kamelen hebben drie oogleden om hun ogen te beschermen tegen het opvliegende zand.
14. Een flamingo moet zijn kop ondersteboven houden om te eten.
15. Dolfijnen hebben zo'n scherp gehoor dat ze geluid onder water over een afstand tot bijna 25 kilometer kunnen horen.
16. Een slak kan in bepaalde omstandigheden (zoals een droge periode) tot drie jaar slapen.
17. IJsberen zijn de enige zoogdieren met haar op de zool van hun voeten. Dat hebben ze nodig om meer grip te krijgen op het ijs waarop ze lopen.
18. De meeste olifanten wegen minder dan de tong van een blauwe vinvis.
19. Een pinguin kan bijna twee meter hoog in de lucht springen.
20. Witte haaien kunnen bijna drie maanden overleven zonder voedsel.
21. Een vrouwelijke oester kan gedurende haar leven tot 100 miljoen jongen voortbrengen.
22. Muggen worden twee keer meer aangetrokken door een blauwe kleur dan door om het even welke andere kleur.
23. Kogelvissen zijn hun jagers te slim af door water in te slikken. Daardoor zwellen ze zodanig op dat andere vissen hen niet kunnen doorslikken.
24. Een volgroeide beer kan even snel rennen als een paard.
25. Bij de geboorte vallen giraffen vanaf een hoogte tot twee meter, maar toch zijn ze meestal ongedeerd. (gb)
Honden likken om verschillende redenen. Likken is in de eerste plaats een onderdanig sociaal gedrag om eerbied te tonen aan de dominantere "roedelgenoot". Pups likken om vast voedsel aan hun moeder te vragen als ze geen melk meer drinken. Dus een jonge hond kan likken om zijn eten te vragen. Likken kan een teken van genegenheid zijn, uw hond's manier om u te laten weten dat hij uw aandacht prettig vindt. Of hij likt u omdat hij u lekker vindt ruiken. Ofschoon likken meestal erg onschuldig is kan het lastig zijn als het extreme vormen aanneemt. Soms kan een hond voortdurend likken als uiting van stress of verveling. Dit kan zo obsessief zijn dat ze hun vacht kaal likken en soms zelfs hun huid beschadigen. Dit is een gedragsprobleem en het kan verstandig zijn uw dierenarts te raadplegen als u zich zorgen maakt over het likgedrag van uw hond.
Hoewel het misschien niet de meest aantrekkelijke eigenschap van uw hond is, is een beetje kwijlen volstrekt gezond en er is geen reden om te proberen dit te stoppen. Honden kwijlen om verschillende redenen, bijvoorbeeld door nervositeit, opwinding, en als ze denken dat ze eten krijgen. Sommige rassen kwijlen beduidend meer, zoals St. Bernards en Newfoundlanders. Om uw tapijt en meubels te sparen, kunt u af en toe zijn bek droogvegen met een handdoekje. Kauwspeeltjes kunnen uw hond stimuleren om meer met zijn bek te werken en meer te slikken. In ieder geval concentreren ze zo hun speeksel op een paar objecten in plaats van het door het hele huis te verspreiden.. Als u zich zorgen maakt dat uw hond extreem veel kwijlt, kunt u hem het best door de dierenarts laten onderzoeken. Sommige gezondheidsproblemen kunnen meer kwijlen veroorzaken, zoals misselijkheid en tandproblemen. Uw dierenarts kan dit controleren.
Gras eten kan normaal zijn. Veel honden doen het af en toe. Als ze echter vaak gras eten en dit ook weer uitbraken kan het een uiting van misselijkheid of buikpijn zijn en is het verstandig uw hond bij de dierenarts na te laten kijken.
Ze is inderdaad schijnzwanger. Door de manier waarop de reproductie cyclus van de hond is opgebouwd, kan het inderdaad gebeuren dat de hond, bij sterilisatie tijdens de loopsheid, schijnzwanger wordt. Het goede nieuws is dat het snel verdwijnt zonder behandeling, meestal binnen een week. Ben wel voorzichtig, want sommige honden kunnen erg beschermend zijn over hun denkbeeldige puppies.
U kunt aan dit bijt-probleem werken door een aantal dingen tegelijkertijd te doen. Ten eerste moet u de speelactiviteiten van uw lichaam af houden. Dit kunt u doen door apport spelletjes aan te moedingen en stoei spelletjes te ontmoedigen. Ten tweede kunt u positieve beloning weghalen als hij u bijt. Dit kan door weg te lopen en de pup 5 minuten te negeren elke keer als hij iets doet wat u niet fijn vindt. U mag dan ook niet tegen hem praten gedurende die tijd. Ten derde kunt u een negatieve ervaring veroorzaken bij het ongewenste gedrag. U kunt dat doen door bijvoorbeeld uw hand in te smeren met azijn als de pup daar steeds in bijt. U kunt ook een blik vullen met een aantal muntjes en er heel hard mee schudden als de hond bijt, zoadat hij erg schrikt. U kunt ook ferm en luid "NEE" zeggen. Als laatste kunt u de hond stimuleren om voorzichtig te spelen door hem te belonen als hij dat doet. Het allerbelangrijkst is dat echt de hele familie dezelfde regels hanteert en even consequent is.
Er is veel literatuur over verlatingsangst, maar zelfs de experts zijn het niet eens over de oorzaak en de behandeling. Dit komt waarschijnlijk omdat er vele oorzaken kunnen zijn voor dit probleem. Medicijnen tegen verlatingsangst kunnen zeker helpen. Echter alleen daarmee krijgt u meestal het probleem niet helemaal opgelost. Ze worden meestal gebruikt in combinatie met gedragstherapie. Informatie hierover kunt u bij uw dierenarts krijgen.
De meest voorkomende reden voor krabben is het hebben van vlooien. Verder komen er ook regelmatig allergieen voor voor huisstofmijt, pollen, enz. Het kan voorkomen dat de jeuk seizoensgebonden is. Verder kan uw hond ook last hebben van mijten of luizen of bacteriele huidinfectie. Als uw hond blijft krabben is het raadzaam om uw dierenarts te raadplegen. Er zijn vele behandelingen mogelijk om de jeuk van uw huisdier te verminderen of zelfs te laten verdwijnen.
Hond kunnen om verschillende redenen achter hun staart aanrennen. Als de dierenarts bij uw hond geen vlooien heeft gevonden en als hij geen last heeft van zijn anaalklieren, is het waarschijnlijk een gedragsprobleem. Het kan uit verveling ontstaan zijn en een gewoonte zijn geworden. Uw dierenarts kan u mogelijk een gedragstherapeut adviseren die u kan helpen het gedrag te veranderen. Probeer in de tussentijd niet te reageren op de hond als hij achter zijn staart aanrent. Lachen of straffen zijn vormen van aandacht en dat kan de hond stimuleren het gedrag te blijven uitoefenen. Probeer wel om het gedrag te voorkomen als dat gaat. Deze suggesties kunnen helpen maar soms heeft de hond, als hij zichzelf beschadigt ook medicijnen nodig. Dit kan de gedragstherapie ondersteunen.
De meest voorkomende reden voor een hond om zijn staart tussen de benen te houden, is pijn of ongemak. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij pijn in heupen of rug. Het hoog houden van de staart zorgt dan voor druk in dat gebied, dus de hond houdt zijn staart liever omlaag. Honden kunnen ook de staart tussen de benen houden bij emotionele stress. Bijvoorbeeld als ze depressief, gefrustreerd, gestressed of angstig zijn. Praat met uw dierenarts over de gedragsverandering. Misschien zit er een lichamelijk probleem achter. Zoniet, dan kan er gewerkt worden aan de emotionele veranderingen.
Je kunt een hond prima leren om op een bepaalde plek zijn behoefte te doen. Hij doet minder moeilijk over de soort kattenbakvulling dan de meeste katten, dus u kunt gerust oude kranten, papiersnippers of zand gebruiken. Als u een keuze hebt gemaakt, blijf die dan wel gebruiken, zodat de hond daaraan went. In het begin is het handig de bak niet te snel te verschonen omdat honden de neiging hebben om terug te gaan naar de plek waar ze eerder hun behoefte hebben gedaan. Om dezelfde reden is het wel belangrijk om bijvoorbeeld het tapijt goed schoon te maken als hij per ongeluk daar geplast heeft, om te voorkomen dat hij het nogmaals doet op die plek. Het belangrijkste is dat u geduldig bent en consistent. Houdt een vast schema aan van voeren, spelen, wandelen en slapen. Hierdoor zal uw hond ook op vaste tijden gaan poepen en plassen. Onthoudt de tijden waarop hij normaal gesproken moet plassen of poepen: na het eten, na het slapen en bij puppies ongeveer elke 20-30 minuten als ze wakker zijn en spelen. Let op signalen waarmee uw hond aangeeft dat hij moet plassen, zoals snuffelen en rondjes lopen en zet hem dan op de bak. Prijs hem als hij daar plast of poept. Het duurt soms een tijdje, maar met veel geduld lukt het meestal wel om de hond te leren op de bak te gaan. Denk er wel aan dat het geen vervanging is van de wandeling, maar een aanvulling daarop. Hij heeft nog steeds elke dag beweging en frisse lucht nodig.
Bijten is altijd een moeilijk probleem bij puppies, en het moet opgelost worden om te zorgen dat uw huisdier een deel van uw gezin kan worden. Gelukkig houdt bij de meeste honden dit gedrag vanzelf op als ze wat ouder worden. Helaas kunnen ze voor die tijd al heel wat schade aanrichten. Er is een aantal dingen die u kunt doen maar ze kosten wat geduld en volharding. In de eerste plaats kunt u zorgen dat hij zo min mogelijk gelegenheid krijgt om ergens op te kauwen door hem in een bench te zetten, of in een aparte kamer waar hij niets kapot kan maken. Als u uw hond wil leren om in een bench te zitten moet u zorgen dat hij zich daar prettig voelt. Zorg voor veilige, geschikte kauwspeeltjes en voor een comfortabele ondergrond. Als uw pup bovendien veel tijd besteedt aan bijten op z'n eigen speeltjes, zal hij leren wat van hem is en waar hij vanaf moet blijven. Als u in de buurt bent houdt hem dan heel goed in de gaten. Zo gauw u ziet dat hij in iets wil bijten wat niet van hem is, leidt hem dan af met een ander leuk speeltje van hemzelf. Als hij dat pakt dan prijs hem, zodat hij leert welke speeltjes hem een beloning opleveren. U zult af en toe van speelgoed moeten wisselen om hem geinteresseerd te houden. Als hij op iets wil bijten wat u niet kunt wegnemen kunt u overwegen om er azijn op te smeren om het object minder aantrekkelijk te maken. Tot besluit, geef niet op! Het is soms moeilijk om dit instinctieve gedrag af te leren, maar het is de moeite waard om daarna een goed aangepaste hond in huis te hebben. Als het u ondanks alle pogingen niet lukt om het gedrag bij te sturen, raadpleeg dan uw dierenarts. Die kan u dan verwijzen naar een gedragstherapeut, of aanvullend medicatie voorschijven. (depostwagen.nl)
Op deze pagina kunt u een lijst met spreekwoorden vinden die over dieren gaan. Op de bovenste regel leest u het spreekwoord en op de regel eronder de betekenis.
Aap wat heb je een mooie jongen. Dat is overdadige vleierij.
Nu komt de aap uit de mouw. Nu blijkt wat werkelijk de bedoeling was.
Men moet de huid niet verkopen voor de beer geschoten is. Men moet zich niet beroemen op zijn succes voor men het behaald heeft.
Een vreemde eend in de bijt Een vreemd exemplaar in de groep. (Een bijt is een opening in het ijs).
Een ezel stoot zich in 't gemeen geen tweemaal aan dezelfde steen. Het is erg dom om twee keer dezelfde fout te maken
Het hazenpad kiezen. Wegvluchten
Het haasje zijn Het slachtoffer zijn
Blaffende honden bijten niet. Iemand die zich dreigend voordoet, zal zijn dreiging niet waarmaken.
Geen slapende honden wakker maken. Zwijgen over iets, om te voorkomen dat een autoriteit op het idee komt om er werk van te maken.
Wanneer twee honden vechten om een been, loopt de derde ermee heen. Als twee strijdende personen of partijen zich richten op elkaar, kan een ander daarvan profiteren door zich datgene toe te eigenen waar om gestreden wordt.
Als het kalf verdronken is, dempt men de put. Pas als er al een ernstig ongeluk gebeurd is, neemt men preventieve maatregelen.
In het donker zijn alle katten grijs. Als de situatie niet optimaal is, kun je iets niet goed beoordelen.
Geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Als je daarmee om wil gaan, neem dan voorzorgsmaatregelen!
De kat op het spek binden. Iemand in verleiding brengen
De kat de bel aanbinden. Een onplezierig klusje
Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Een zwakke tegenstander kan nog gevaarlijk worden als hij geen uitweg meer ziet.
Als de kat van huis is, dansen de muizen (op tafel). Als de toezichthouder ontbreekt, wordt er een dolle boel van gemaakt.
De kat uit de boom kijken. Afwachten
De kip met de gouden eieren slachten Ten behoeve van een gering korte-termijn voordeel een eind maken aan een groot voordeel voor de lange termijn.
Er was geen kip Er was niemand Kip, ik heb je. Ziezo, dat is gelukt
Geen kip meer kunnen zeggen. Zoveel hebben gegeten dat je niets meer kan eten. Volkomen verzadigd.
Er als de kippen bij zijn. Meteen met de neus er bovenop!
Men noemt geen koe bont, of er zit wel een vlekje aan. Als iemand van misstappen beschuldigd wordt, zal er wel iets van waar zijn.
Oude koeien uit de sloot halen Reeds afgedane kwesties uit het verleden opnieuw ter sprake brengen
Krokodillentranen huilen. Schijn verdriet.
Als er één schaap over de dam is, volgen er meer Als één persoon iets nieuws geprobeerd heeft, durven anderen ook wel.
Er gaan vele makke schapen in een hok Als men zich rustig houdt, kunnen veel mensen in een kleine ruimte verblijven.
Een spiering is vis als er anders niet is. Als je honger hebt, ben je niet kieskeurig
Een spierinkje uitgooien om een kabeljauw te vangen. Een klein verlies accepteren om daarmee kans te maken op een grote winst
De vis wordt duur betaalt. De visserij vergt veel opoffering (ook: kost mensenlevens)
Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is Ieder laat zich uit op een wijze die door zijn eigen aard en opvattingen bepaald worden.
Beter één vogel in de hand dan tien in de lucht Men moet datgene wat men heeft niet op het spel zetten voor een kleine kans om nog meer te krijgen.
Een kip heeft een hartslag van 280 tot 315 slagen per minuut
Kippen leggen een ei elke 24 26 uur
De latijnse naam voor kip is Gallus Domesticus
Een kip met rode oren legt bruine eieren
Kippen werden een 8000 jaar geleden gedomesticeerd
De meeste aantal dooiers in 1 ei ooit waren er 9
Er zijn meer kippen dan mensen in de wereld
Met de uitwerpselen die een kip in haar leven produceert kan je een 100 watt lamp 5 uur laten branden
Het gemiddelde gewicht van de eieren dat een groothoen legt in haar leven zijn 61 gram
Een kip met witte oren legt witte eieren
Het ei was er voor de kip
Hoenders zweten niet maar sturen meer of minder bloed door de kam om af te koelen
Kippen leggen eieren in verschillende kleuren zoals bruin , wit , roze , blauw en groen
De punten aan de binnenkant van de hanen poten noemt men sporen
Een kip is een vogelsoort
Een haan ademt 18-20 maal per minuut een hen 30-35 maal
Een gecastreerde haan noemt men een kapoen
Een hen kan wel 20 jaar oud worden
Angst voor kippen noemt men alektorofobie
Niet elke hen hoeft perse een eigen legnest hebben. 3 tot 4 kippen kunnen een legnest delen.
Kuikens kunnen al communiceren met de kloek terwijl ze nog in het ei zitten.
Eén enkele bevruchting van een haan volstaat om 14 dagen bevruchte eieren te leggen. De hen slaat de zaadcellen op in zogenaamde "spermanesten"
Kuikens het best aangekocht worden wanneer ze "vuurvrij" zijn. (ongeveer na 8 weken)
Legkippen leggen hun eerste eitje rond 20 weken
Hou nieuw aangekochte kippen enkele dagen binnen om aan hun hok te wennen.
Kippenmest is een zeer rijke mestsoort.
Ontsmet drink- en voederbakken MINSTENS één keer per maandag
Bij nat reinigen van bevuilde eieren moet het water warmer zijn dan het ei zelf, anders worden kiemen, aanwezig op de eierschaal in het ei gezogen.
Consumptie-eieren bewaren in een koelkast met de stompe kant naar boven.
NOOIT informatie met een stift op een ei schrijven. Stiften bevatten schadelijke stoffen. Gewoon een potlood gebruiken.
Bij zware rassen kan een gezonde haan 8 hennen aan, bij lichtere rassen 15.
Broedeieren van een middelzwaar ras moeten minstens 50 tot 60 gram wegen.
Als je de kippen ren af en toe eens goed schoffeld lijkt de ren veel natuurlijker.
Kippen lusten graag: - Bessen: brammen, framboze, ... - Groenten: sla, brocolie, wortelen, ... - Kruiden: weegbree, jonge brandnetel, gras, ... - Fruit: appel, peren, bananen, ... - Wormen en andere insecten zijn een calorieën bom voor kippen, maar pas op voor buxus deze plant is gevaarlijk voor kippen.
Bij ziektes gaan de kippen bol zitten, hebben ze diaree, jeuk, kale plekken, ze vermageren, ...
Een theelepeltje knoflookpoeder in de drinkemmer voorkomt ongedierte op je kippen.
Kippen eten alles behalve zout.
Kippen heel graag in het zand (metselzand) spelen en daaruit kiezeltjes uit oppikken.
Om de paar weken kan je kapotte schelpen in de ren moet strooien om te voorkomen dat de kippen windeieren gaan leggen. In schelpen zit namelijk veel kalk.
Er bestaan langkraaiers (kippenrassen), sommige kraaien 7 à 9 seconden, andere 10 of 15 seconden en nog andere 20 à 30 seconden aan één stuk (bergse kraaier)
Sommige kippen zijn met één of meerdere tenen zonder nagels geboren of halve tenen zonder nagels.
Sommige hennen hebben minisporen aan hun poten.
Kippen lusten graag heel oud brood.
Kippen kunnen kwaad reageren op hoge tonen.
Kippen herkennen hun verzorgers.
De meeste kippen hebben 4 tenen sommige rassen 5 b v faverolles ,zijdehoenders en de houdan.
Een kip heeft minstens 13uur licht nodig om op een normale manier een ei te leggen.
Zwart met een wit vlekkie vielen we op je eigenwijze bekkie Je had, ook heel erg knap meteen vier pootjes in de pap! Met 7 weken ben je gekomen om bij ons te wonen Keetje werd je naam om mee door het leven te gaan Inmiddels heb je je ontpopt tot een echte kattenkop Vaak ga je buiten spelen om je geen moment te vervelen Speeltuin en parkje zijn van jou het grasveld daar bemest je trouw Als we bij je komen kijken laat je rollend je genoegen blijken Je kan vechten en heel goed jagen komt precies op tijd om eten vragen Niet teveel geknuffel aan je lijfje want dàn krabt het wijfje Eén keer in de zoveel tijd dat je je op een schootje vlijt Je melkt en spint, rolt op tot moppie en ja hoor, daar rolt je koppie Met een diepe zucht gaan je pootjes in de lucht Wij als bazen zitten dan zo stil als het maar kan Te genieten van ons Keetje die van zichzelf is, weet je!
Pootjes achtergelaten op de papieren. Dan de leuning van de stoel bevreeën Uitgebreide wasbeurt in de vensterbank Je poot tegen het raam gedrukt.
Daarbuiten het overmoedige roodborstje De opschepper met de rode borstvlek Driftig beweegt het puntje van je staart Strak onbeweeglijk de rest van je lijf.
Op het zachte naaldenbed aan de voet van de conifeer komt een einde aan de sluiptocht Het zoeken naar de goede plek.
Opgevouwen lig je, de ogen dicht glanzend in de zon van tevredenheid zelfvergeten in de luwte van het eeuwige legergroen.
Dat katten zichzelf heel wat rechten toe-eigenen weet iedereen. Het recht om gestreeld te worden wanneer zij dat willen, te eten wanneer zij dat zelf willen, het recht om te slapen waar en wanneer zij dat willen en laten we dit vooral niet vergeten, ieders aandacht op te eisen op het moment dat zij uitkiezen.
Kattenliefhebbers vinden het echte schatjes en kunnen deze echte katteneigenschappen waarschijnlijk het meest appreciëren. Kattenhaters daarentegen hebben alleen al om de hierboven opgesomde redenen een grondige hekel aan de schattige viervoeters. Maar hoe zit het eigenlijk met de rechten die wij katten toekennen?
Naast het feit dat de liefhebbers katten alles gunnen wat hun hartje begeert, zijn er toch wel enkele fundamentele kattenrechten die wij barbaars en ongehoord vinden. Ik heb het inderdaad over het vermoorden van achteloze vogeltjes en het martelen van muizen die tevergeefs aan de klauwen van katlief proberen te ontsnappen. Toegegeven, het schouwspel ís daadwerkelijk barbaars en ook ik probeer het muisje te redden van een pijnlijke dood. Maar als vegetariër vind ik ook dat ik ieder dier dat in een penibele situatie verkeert moet proberen te redden.
In tegenstelling tot een hoop vleeseters ben ik gelukkig niet hypocriet. Veel vleesetende baasjes helpen immers achteloos mee aan de financiering van de bio-industrie, dé nummer 1 der schenders van dierenrechten, maar zij willen wel dat hun lieve poes haar jagersinstinct voor goed verdringt en steevast tevreden zal zijn met blikvoer dat minimaal drie keer per dag haar tongetje streelt. Beste kattenliefhebber, wees niet naïef en aanvaard voor altijd dat katten nu eenmaal doen wat ze graag doen. Geef katten datgene waar ze recht op hebben, namelijk het recht om een keer in de zoveel tijd thuis te komen met een lekker vogeltje of muisje dat ze nota bene speciaal voor jou gevangen hebben. Anders dan wat jij denkt, doen katten dit niet uit zelfzucht maar om voor jóú te zorgen.
Respecteer daarom alle rechten van de kat, ook het recht om te jagen! Geef ze de vrijheid om af en toe een vogeltje te vangen of een muisje te martelen. Pas dan zal je als kattenliefhebber een volwaardig kattenliefhebber zijn omdat je jouw katten álle rechten toekent die zij zichzelf toe-eigenen.
Amerikaanse zeeonderzoekers hebben een vrouwelijke lederschildpad, een met uitsterven bedreigde diersoort, gevolgd op haar tocht over de Grote Oceaan. Het dier, dat met een satellietzendertje was uitgerust, begon haar reis in 2003 op het strand van Jamursbamedi, in de Indonesische provincie Papoea, waar ze eieren had gelegd. Na 647 dagen en twintigduizend kilometer raakten de batterijen van de zender op bij Hawaii. Op haar tocht was de schildpad tot aan de noordelijke Amerikaanse staat Oregon gekomen.
Uitsterving Lederschildpadden, die tot 2,75 meter lang kunnen worden, zwemmen al honderd miljoen jaar in de oceanen rond. Maar omdat er op zee steeds meer industriële visvangst wordt bedreven, komen veel lederschildpadden als bijvangst in de netten terecht. Er loeren nog tal van andere gevaren. Zo komen veel lederschildpadden om doordat ze in zee drijvend plastic inslikken. De lederschildpad is de meeste bedreigde schildpadsoort en biologen verwachten dat zei over dertig jaar uitsterven als er niets gebeurt.
Meesters van de oceaan De wonderbaarlijke tocht van de vrouwtjesschildpad werd vorige maand in het blad Chelonian (Zeeschildpad-) Conservation and Biology beschreven door Scott Benson en Peter Dutton, onderzoekers van de National Marine Fisheries Service, de Amerikaanse dienst die toeziet op het behoud van de zeefauna. Hun onderzoek laat zie dat het leefgebied van de lederschildpad zich uitstrekt van de Zuid-Chinese Zee tot de Japanse Zee en het noorden van de Grote Oceaan.
Schildpadexpert Peter Pritchard van het Chelonian Research Institute in Florida is niet verbaasd te horen welke enorme afstanden de lederschildpad aflegt. "Ze worden alleen beperkt door de geografie van de wereld", zegt hij. "Het zijn meesters van de oceaan."
Beschermen Benson zei dat er in de Grote Oceaan nog maar zo'n vijfduizend vrouwtjesexemplaren van de lederschildpad over zijn. De mannetjes zijn moeilijk te tellen omdat ze nooit aan land komen. Om de soort te kunnen beschermen moet men meer te weten komen over hun routes en bestemmingen, zei hij. "Je kunt de stranden beschermen waar ze eieren leggen, maar daar heb je niets aan als je ze niet in het water kunt beschermen." (novum/gb) (De Morgen)
Canadese provincie roept ijsbeer uit tot bedreigde diersoort (Martina1)
09/02Canadese provincie roept ijsbeer uit tot bedreigde diersoort
De Canadese provincie Manitoba heeft de ijsbeer tot bedreigde diersoort uitgeroepen.
Manitoba is al de derde provincie (na Newfoundland en Ontario) die dat doet.
"We moeten ons blijven inzetten om een van de meest unieke diersoorten van onze provincie te blijven beschermen. (De ijsbeer) heeft duidelijk te lijden van de klimaatverandering", aldus de provinciale minister van Milieu Stan Struthers. Twee jaar geleden heeft de provincie het rendier al op de lijst met bedreigde diersoorten gezet.
Canada herbergt ruim de helft van alle ijsberen ter wereld, wier aantal op 20.000 tot 25.000 wordt geschat. In Manitoba is de ijsberenpopulatie de afgelopen 15 jaar met 22 procent gedaald. In 2004 telde de provincie naar schatting 925 dieren.
Ezel doet de boodschappen in Brits dorp (Martina1)
Ezel doet de boodschappen in Brits dorp
Jaarlijks rollen een hoop deelnemers van de heuvel achter een bol kaas.
Wat doe je als je zo afgelegen woont dat alle transportmiddelen falen? Anna Usborne woont op een honderd meter hoge heuvel in het Britse dorpje Chalford. Als zij en haar buren boodschappen doen, moeten ze langs een lange en lastige weg terug naar huis klimmen. Usborne heeft misschien een oplossing gevonden. Ze zamelt geld in om ezels voor het dorp aan te kopen die ze op haar landgoed kan laten rondlopen. Vrijwilligers moeten de ezels dan op de heuvel begeleiden als bewoners met hun boodschappen terugkeren.
Usborne wil meteen twee ezels aankopen, omdat één ezel zich misschien eenzaam zou voelen. De heuvels in de buurt van Chalford zijn heel lastig voor de inwoners, maar één keer per jaar staan ze in het middelpunt van de belangstelling. Ze zijn beter gekend onder de naam 'Cotswolds' en jaarlijks wordt hier een wedstrijd 'kaas-rollen' gehouden. Daarbij moeten deelnemers tegen een hoge snelheid achter een bol kaas naar beneden rollen. Die dag zullen de ezels ongetwijfeld een dagje vrij krijgen. (gb)
Een Duits echtpaar dat met hun boot langs de Zuid-Afrikaanse kust vaarde, schrok zich een hoedje toen ze plots een witte haai op hun boot zagen liggen.
Wanneer je denkt een rustig boottochtje te maken, kijk dan goed uit voor haaien die uit het niets op het dek komen gesprongen. Het lijkt wel een passage uit de Jaws-films, maar het overkwam Thomas en Cornelia Clemens echt.
Het Duitse echtpaar maakt samen met zestien toeristen een boottochtje aan de kust van Zuid-Afrika, toen plots een witte haai van drie meter lang op hun boot lag. De tweehonderd kilo zware haai probeerde wanhopig om op eigen kracht van de boot terug in het water te geraken en slaagde er nog in ook. Het koppel houdt er buiten een nare herinnering geen schade aan over.