Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
30-07-2009
De oren
De oren
Al bij de geboorte gebruikt het kitten zijn gehoor. Maar pas na 9 dagen gaan de ogen open. Met 12 dagen draait het kitten zijn hoofd naar de richting van het geluid en al na weer een week is hun scherp gehoor bijna volledig ontwikkeld. Een dozijn spieren draaien de oren, onafhankelijk van elkaar tot bijna 180°. Kittens horen niet alleen duidelijker dan de mens, maar ook zelfs beter dan een hond.
Vanaf de 3e week leren de kittens belangrijke geluiden van onbelangrijke te onderscheiden. Voor de laatste zijn ze later Oostindisch doof.
Je ziet de namen ook als je er met de cursor (pijltje) op gaat staan.
a
Oorschelp of pinna
b
Uitwendige gehoorgang
c
Trommelvlies
d
Middenoor
e
Gehoorbeentjes (hamer, aambeeld en stijgbeugel)
f
Ovale venster
g
Slakkenhuis
h
Buis van Eustachius
i
Geluidsgevoelige orgaan van Corti (in de gele spiraal)
j
Gehoorzenuw
k
Evenwichtsorganen
Uit: Katten, uitg. Het Spectrum
De geluidsgolven worden opgevangen door het trechtervormige buitenoor, de uitwendige gehoorgang (b) en doorgegeven naar het trommelvlies (c). Dit vlies trilt als de huid van een trommel en brengt 3 kleine botjes (e) in het middenoor (d) in beweging. Deze geven op hun beurt de beweging door aan de ingang van het binnenoor, het ovale venster (f). Daarna bereiken de geluidsgolven het slakkenhuis (g), een systeem van kronkelige, met vocht gevulde kamers. Binnen deze kamers ligt het geluidsgevoelige orgaan van Corti (i), dat de golven vertaalt in elektrische impulsen en die via de gehoorzenuw (j) naar de hersenen zendt.
Het evenwichtsorgaan (k, de groene kronkels) zorgt ervoor dat de kat weet welke kant boven is. Het bestaat uit een aantal met vloeistof gevulde kamers, die zijn bezet met miljoenen kleine haartjes. Wanneer de haartjes bewegen, zenden tastzenuwuiteinden signalen naar de hersenen. In de onderste kamers bevinden zich kristalletjes op de haartjes. Deze kristalletjes drukken op de haartjes die op een bepaald moment onderaan zijn. Dit zorgt dus voor de boven- en onderoriëntatie. In de half-cirkelvormige kanalen steken de haartjes in velletjes weefsel, die met de vloeistof in de kanalen meebewegen. Dit gebeurt telkens als de kat de kop beweegt en werkt dus als het klotsen van water in een glas. De 3 kanalen staan in feite loodrecht op elkaar en geven hierdoor informatie over richting en snelheid van elke beweging die de kat maakt.
Katten hebben 24 uur per dag een open oor. De trechtervormige oorschelpen van de altijd spitse oren vangen de kleinste trillingen op. Zacht ruisen of ritselen zet automatisch de beweging in gang, want de herkenning van geluiden van prooidieren is aangeboren. Alle andere geluiden leren ze.
Katten hebben een uitstekend gehoor. Ze zijn in staat om de verschillen in dichtslaande autodeuren te onderscheiden.
De kat hoort hogere geluiden dan de hond.
Een kat hoort geluiden van boven de 45.000 hertz (het geluid van vleermuizen). Voor mensen is alles hoger dan 20.000 hertz niet meer te horen.
Net als bij de mens neemt het waarnemen van hoge tonen af met het vorderen van de leeftijd. Als de kat 3 jaar is, begint dit al. Als ze 4.5 jaar zijn is het al duidelijk te constateren. Een normale kat heeft niet alleen een gevoelig gehoor met een grote omvang, maar is ook in staat de richting zeer precies te bepalen.
Hij kan geluidsbronnen onderscheiden die niet meer dan 5° uit elkaar liggen; dat is ongeveer 8 cm op een afstand van 1 meter. Dit is net genoeg voor het jagen in volslagen duisternis.
Bij sommige witte katten, in het bijzonder die met blauwe ogen, komt doofheid voor die al optreedt na ongeveer 5 dagen.
Ook bij oude katten komt doofheid voor als gevolg van het minder beweeglijk worden van de gehoorbeentjes en het degenereren van de zenuwen van het binnenoor.
Dove katten compenseren dit gebrek met een scherper gezichtsvermogen, een betere reuk en een extra gevoeligheid voor trillingen.
Oorontsteking: De zogenoemde Otitis (oorontsteking) kan door mijten, bacteriën of schimmels veroorzaakt worden.
Bij oormijten zie je zwarte kruimelige uitscheidingen en een sterke jeuk. De oren lijken vies. Bij de behandeling met medicijnen is het belangrijk dat ze voldoende lang en regelmatig gebruikt worden om alle mijten in hun diverse ontwikkelingsstadia te pakken. Anders bestaat het gevaar van oorontsteking die naar het middenoor overslaat. Een middenoorontsteking wordt gekenmerkt door het scheef houden van de kop. Ga onmiddellijk naar de dierenarts en laat de kat behandelen.
Gebruik geen wattenstokjes voor het schoonmaken van de oren, maar een papieren zakdoek om het vuil uit de oren te halen.
Een fotograaf in het Schotse Dundee is in geslaagd een indrukwekkende stunt van een zwaluw vast te leggen. Op de foto's is te zien hoe de vogel aan volle snelheid door een opening van 5 centimeter binnenvliegt in een schuur.
Binnen in de schuur wachtten de hongerige jongen van de vogel op eten. 'Het koppel zwaluwen verlaat de schuur steeds via een gat in het dak, maar ze vliegen binnen door de zeer smalle opening', vertelde fotograaf Keith Ringland. 'Misschien hebben ze dat zo afgesproken om te vermijden dat ze aan volle snelheid tegen elkaar botsen.'
Zwaluwen staan bekend om hun snel en acrobatisch vliegwerk terwijl ze op insecten jagen. De vogels kunnen snelheden van 50 tot 65 kilometer per uur bereiken.
Alle huis-, tuin- en keukendieren zijn niet allemaal even welkom. Naast de invasie van rotvliegendie we dit jaar kennen, duiken er ook heel wat slakken op in de tuin. Daarom heb ik even op SeniorenNet bij de tuinkriebels het volgende artikel gesprokkeld.
Ideale plaaten en omstandigheden verminderen: Voorkomen van hoog gras of onkruid dat vaak in tuinhoekjes blijft staan. Geen bladhopen of bladafval in de tuin laten liggen. Mulching best niet toepassen. Beperken van grote, grove kluiten waar ze zich overdag onder verbergen. Composthoop of -ton niet te dicht bij uw zaaiperk. In en onder boomschors gedijen ze goed. Coniferen trekken slakken aan. Vocht en vijvers trekken slakken aan. Let op: als uw composthoop niet te groot is, kan het gebeuren dat slakken in de zijwanden hun eieren afzetten. Als je dan uw compost over uw tuin uitspreidt is een ware slakkenplaag begonnen.
Onaangename plaatsen en omstandigheden creëren:
Scherpe, droge voorwerpen kunnen de slakken kwetsen en ze zullen hier dan ook niet overheen willen kruipen. Met deze materialen kun je dan ook gemakkelijk een barrière aanleggen rond de planten of de zaaibedden die je wil beschermen. Zo kunnen we werken met schelpengrit, fijn gemaakte eierschalen , rijnzand, kalk, zaagsel, gesteentemeel, houtas, cacaodoppen, grind, dolomiet, zwavel, kiezelwierpoeder,
Planten in de tuin zetten die slakken door hun sterke geur op afstand houden(afweerplanten):
Oostindische kers (Tropaeolum majus)
hysop(Hyssopus officinalis)
Salie(Salvia officinalis)
Tijm(Thymus officinalis)
tomaat(Lycopersicon)
teentjes knoflook
Beter water geven in de morgen. Zo zal het gewas al goed opgedroogd zijn tegen dat de slakken in de late avond te voorschijn komen. Zorg dat natuurlijke vijanden van de slakken zich welkom voelen: bomen, struiken voor de vogels: lijsters, eksters, kraaien, spreeuwen, merels. Onder hopen van takken voelen egels zich prima. Goede omstandigheden voor kikkers, padden creeren, want ook die hebben slakken als favoriet op hun dagelijks menu.
De donkere en vochtige composthoop vol verterende plantenresten kan ook veel slakken aantrekken. Wanneer je die compost dan in de tuin gebruikt, dan worden ook de slakken en de slakkeneieren over de plantenborders verspreid. Plaats voldoende slakkenvallen in de buurt van de composthoop om dit probleem te voorkomen. Ook op andere donkere en vochtige plaatsen zoals in de buurt van vijvers is het ten zeerste aan te raden de slakken weg te vangen met goed werkende slakkenvallen .
De slakken vangen Vangen onder neergelegde dakpannen, koolbladeren, rabarberbladeren, vochtig zeil, s avonds op een slakkenrijke plaats leggen. s Morgens trekken ze zich hieronder terug en kun je het ongedierte van de onderkant afplukken. Als de avond valt met de zaklantaarn in de aanslag, slakken gaan rapen of op stokje prikken.
Vallen plaatsen. Slakken zijn dol op de geur van gist. Bekertjes in de grond ingraven zodat de bovenrand op gelijke hoogte komt van de grond. De bekers voor de helft vullen met gistrijk bier of water aangelengd met gistpoeder. Indien mogelijk plaats dan een soort afdakje boven de beker zodat het er niet kan in regenen (verdunnen tegen gaan). De slakken komen dan af op de geur van de gist, ze willen er van drinken, vallen er in en verdrinken.
Begin vroeg genoeg met het bestrijden van de slakken. In april leggen de slakken hun eerste ± 400 eieren via kieren onder aardkluiten. Drie weken later komen de eitjes uit en 2 maanden later zijn ze op hun beurt ook al terug volwassen. Het is belangrijk om reeds vroeg in het voorjaar het aantal slakken in de tuin te doen verminderen om later in het jaar slakkenplagen te voorkomen.
Natuurlijke vijanden inzetten Er zijn tegenwoordig ook al aaltjes (Phasmarhabditis) op de markt die de slakken parasiteren en doden. Deze zijn microscopisch klein en kan men bestellen in winkels die tuinbouwproducten aanbieden. Je krijgt dan een fles met daarin een substantie waarin er zich 12 miljoen aaltjes bevinden. Deze kun je dan uitgieten over 40 m². De aaltjes zoeken de slakken op en parasiteren ze. De aaltjes sterven pas als ze geen nieuwe slakken meer vinden. Op deze manier is uw tuin minstens 6 weken van de slakken vanaf.
Uiteraard kunnen we ook slakkenkorrels gebruiken. Deze kunnen we volgens werkzame stof opdelen in 2 groepen. Een groep die terug biologisch afbreekbaar is en niet gevaarlijk is voor mens en dier en de klassieke slakkenkorrel die de vorige eigenschappen niet bezit. Gebruik slakkenkorrels altijd met mate. De slakken komen toch op de geur af. Strooi daarom een gemiddelde van 10 korrels per m² i.p.v. ze handenvol in het rond te strooien. Bij het gebruik leg je de korrels best op de grond met daar een dakpan boven. Dit voorkomt verminderde werking van de korrels door de regen en het zorgt er ook voor dat andere dieren er niet aan komen. Een andere tip is het leggen van de korrels in een leeg botervlootje waar een opening is uit gesneden. Zo kunnen regen, bodemvocht, de vogels,... er niet aan en gaan ze langer mee. Veel mooier en nog praktischer dan de botervlootjes is het om de slakken weg te vangen met de decoratieve keramieken slakkenval
De Antwerpse Zoo ontving dit jaar al 175.000 bezoekers meer dan vorig jaar rond deze tijd. Daarmee is de Zoo op weg naar een absoluut record.
De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen (KMDA) scoort op alle fronten. De Zoo ontving dit jaar al 750.000 bezoekers, en in Planckendael staat de teller boven de 500.000. De KMDA noteerde 50.000 gezinsabonnementen, een stijging met twintig procent in vergelijking met vorig jaar.
Directeur Rudy Van Eysendeyk ziet drie succesfactoren: In crisistijden schrappen de mensen citytrips en zoeken ze hun vertier dichter bij huis. Daarnaast profiteren we van de stijgende spiraal waarin we al jaren zitten. En dan is er natuurlijk ook het effect van baby-olifantje Kai-Mook en van de twee babygiraffen in Planckendael.
Financiële gevolgen
Over de financiële gevolgen van de gestegen bezoekersaantallen wil Van Eysendeyk weinig kwijt.
Die moet je over het hele jaar bekijken. Maar tegen onze verwachtingen in blijven onze restaurants in dit crisisjaar op peil en doen de souvenirshops het zelfs beter dan vorig jaar, zegt hij.
In de dierentuin van het Chinese Taiyuan zoogt een hond twee verstoten rode pandawelpjes. De welpjes werden geboren op 25 juni, maar de moeder keek er niet naar om.
Het personeel van de zoo zocht daarom snel een vervangmoeder voor de welpjes, en vond drie geschikte teefjes. Het teefje dat uiteindelijk werd gekozen, heeft genoeg melk en ontfermde zich meteen over de jonge panda's.
Spijtig genoeg denkt de teef dat de panda's haar eigen baby's zijn, en weigert ze haar eigen puppy nog melk te geven. Een personeelslid van de zoo geeft het hondje dan maar de fles.
Na drie weken zijn de pandabeertjes 20 centimeter lang, twee keer zo groot als bij hun geboorte. Hun ogen zijn nog steeds niet open. (sam)
NEW YORK - Een vrouw uit New York claimt dat ze haar hond heeft leren lezen. De Amerikaanse beweert dat haar terrier geschreven commando's kan lezen...
Foto: REUTERS
Volgens Lyssa Rosenberg reageert de hond op de juiste manier wanneer ze hem geschreven commando's als 'zit' en 'lig' laat lezen. Dat meldt Ananova. De hond steekt bijvoorbeeld zijn poot omhoog als hij het woord 'zwaai' ziet.
De vrouw heeft nu van haar hobby haar werk gemaakt. Ze traint honden voor tv-spotjes en fotoshoots. De terrier Willow zou zo'n 250 commando's kunnen lezen.
Voor katteneigenaren is de uitkomst van een Brits onderzoek misschien niet zo verrassend: katten manipuleren ons mensen vaker wel dan niet. De dieren doen dat met een bepaalde manier van spinnen, waar niets tegen bestand is. Het baasje voelt zich op die manier wel verplicht om het dier aandacht en voedsel te geven.
Het 'kattengejank' lijkt niet op normaal spinnen, maar lijkt op het gehuil van menselijke baby's. Uit het onderzoek bleek verder dat katten het geluid vaak 's ochtends produceren, zodat het baasje zijn bed uit moet om het dier eten te geven. (tlg/mvl)
De meeste mensen denken dat botulisme alleen in de zomer voorkomt. Helaas is dit niet het geval. Het komt het gehele jaar voor, alleen zijn het aantal gevallen veel minder dan in de zomermaanden.
Wat is botulisme?
Botulisme is één van de drie meeste voorkomende ziekteproblemen van wilde vogels. Elk jaar zijn vele vogels verlamd of gaan dood door vergiftiging die veroorzaakt wordt door de bacterie Clostridium botulinum. Deze bacterie produceert onder gunstigeomstandigheden toxine (gif), dat bij besmette dieren in eerste instantie verlammingsverschijnselen veroorzaakt. Twee van de zeven gifstoftypes die bekent zijn, veroorzaken gewoonlijk sterfte bij wilde vogels; één van deze, type C, veroorzaakt meestal vele doden onder de eenden, terwijl type E vnl. meeuwen en duikeenden treft.
Hoe ernstig is het?
Het dodental varieert van jaar tot jaar en van soort tot soort. Het ene jaar zijn het een paar honderd vogels, terwijl het jaar erop tienduizenden vogels sterven op dezelfde plaats. Meer dan een miljoen sterfgevallen van vogels zijn gemeld tijdens uitbarstingen in één enkel jaar. Dodentallen van 50.000 of meer veroorzaakt door een botulisme-uitbarsting is heel gewoon.
Welke soorten worden besmet?
Een grote variatie aan vogels en sommige zoogdiersoorten zijn gevoelig voor het type C botulismegif. Onder de wilde vogels zijn watervogels (eenden, ganzen, zwanen) en waadvogels het meest het slachtoffer.
Zijn mensen en huisdieren gevoelig voor botulisme?
Over het algemeen is botulisme niet gevaarlijk voor mensen, honden en katten. Gevaarlijk voor mensen zijn de volgende gelukkig zeldzame botulisme: A, B, E en F. Voor de eveneens weinig voorkomende type D zijn vooral runderen vatbaar. Als een met botulisme besmet kadaver lang blijft liggen, kunnen hierin ook voor de mens gevaarlijke typen botulisme B en E ontstaan, zich vermeerderen en toxine vormen.
Wat veroorzaakt botulisme-epidemieën?
De bacterie die botulisme veroorzaakt kan zich alleen onder bepaalde omstandigheden vermenigvuldigen. Dat vermenigvuldigen gebeurt dan erg snel. Gunstige omstandigheden voor botulisme zijn: - een eiwitrijk milieu (dode vogels of vissen, vooral als deze in het water liggen); - water dat tussen de 15ºC en 35ºC ligt (ondiepe, stilstaande wateren en plasjes).
Botulisme verspreidt zich snel via besmette dode dieren. De infectie met botulisme gebeurt door het opnemen van weefseldeeltjes van dode dieren of van vliegenlarven (maden), die afkomstig zijn uit dode, besmette dieren. De bacterie wordt ook wel rechtstreeks uit de bodem opgenomen.
Hoe kan met botulisme herkennen?
Botulisme tast het zenuwstelsel aan en veroorzaakt spierverlamming. Eén van de eerste signalen die opvalt is dat de vogels niet kunnen vliegen. Daarna raken de spieren in de poten verlamd, en bewegen de vogels (eenden) zich voort over water- en moddervlaktes d.m.v. hun vleugels. Deze reeks van signalen is in tegenstelling tot dat van vogels met loodvergiftiging, die problemen hebben met vliegen maar wel kunnen blijven lopen en rennen. Verlamming van het derde ooglid en de nekspieren volgen. Deze 2 signalen zijn het makkelijkst te herkennen in verband met botulisme. Tenslotte zullen de vogels verdrinken, wanneer ze dit stadium hebben bereikt. Diegene die niet verdrinken of gevonden worden, zullen op de kant alsnog sterven aan ademhalingsstoornissen wanneer de verlamming zich verder door het lichaam verspreid.
Kunnen zieke vogels behandeld worden?
JA, de zieke vogels kunnen veelal gered worden, als ze direct naar de opvang worden gebracht. Bovendien vormen ze na genezing geen gevaar meer voor hun omgeving.
Kunnen botulisme-epidemieën voorkomen worden?
Elke dode watervogel of vis vormt een mogelijke bron van besmetting die maandenlang kan aanhouden en moet daarom zo snel mogelijk worden opgeruimd.
Wat kan ik doen, wanneer ik een botulisme-slachtoffer vind?
Breng de vogel ZO SNEL MOGELIJK naar de Vogel- en Egelopvang te Delft, des te meer kans dat hij het overleeft. Pak de zieke vogel voorzichtig op en leg hem in een doos. Leg onderin een handdoek. Was uw handen goed nadat u de vogel heeft aangeraakt of gebruik evt. handschoenen of een plastic zak om de handen bij het oppakken. Geef de vogel GEEN voedsel of water. Waarschuw de gemeentelijke instantie over de plaats waar het botulisme voorkomt, zij kunnen dat maatregelen nemen.
Onthoud het volgende:
De vogel heeft de meeste overlevingskansen als hij direct naar het dichtstbijzijnde vogelopvangadres wordt gebracht. Daar krijgt hij de deskundige hulp die hij nodig heeft.
Probeer niet zelf voor de vogel te zorgen.
Bijna alle vogels zijn beschermd door de Natuurbeschermingswet, dus het is absoluut VERBODEN om wilde vogels in je bezit te hebben, zonder een vergunning.
Breng de vogel dus zo snel mogelijk naar de opvang, dat is voor de vogels het beste.
Terry de slak is tijdens de jaarlijkse slakkenrace in het oosten van Engeland tot de snelste slijmerd ter wereld uitgeroepen. Het dier haspelde de afstand van 33 centimeter af in twee minuten en 43 seconden. Het baasje van Terry is de 27-jarige verpleegster Claire Hopkins, die hem kort voor de race voor 20 pence heeft gekocht van organisator Neil Riseborough.
Terry haalde het van elf andere dieren die in East Congham de finale na twaalf voorrondes hadden bereikt. Of iemand klacht indient wegens onregelmatig spurten, is niet geweten.
Geen record De winnaar kon wel niet het record breken dat sinds 1995 op naam staat van Archie. Die had net iets minder dan twee minuten nodig voor de 33 centimeter. Vorig jaar had winnaar Heikki drie minuten en twee seconden nodig.
Het 'parcours' ligt op speciale, met olie behandelde tafels. De slakken moeten vanaf het midden als eerste de rand van de tafel bereiken. Na verschillende eliminatierondes krijgt de winnende slak uiteindelijk een zilveren beker gevuld met slablaadjes. (dpa/svm)
In New York heeft een vrouw haar hond leren lezen. Volgens Lyssa Rosenberg reageert haar terriër Willow op de juiste manier wanneer ze hem bordjes toont met bevelen als 'zit', 'lig' en 'zwaai', schrijft Ananova. De hond valt zelfs neer wanneer hij het woord 'bang!' leest.
Rosenberg heeft nu van haar hobby haar werk gemaakt. Ze traint honden voor tv-spotjes en fotoshoots. Willow zou zo'n 250 commando's kunnen lezen.
"Het is begonnen als een weddenschap met een vriend," zegt Rosenberg. "Hij beloofde me een trip naar Mexico als het me lukte. (sam)
"Leo is lief, houdt van knuffeldieren, eet graag vis en is populair bij vrouwen die de liefde van hun leven zoeken op het internet". Het lijkt wel alsof een mama's kindje van pakweg 35 zichzelf verkoopt op een datingsite maar in realiteit gaat het om een boodschap van een golden retriever die een maatje zoekt via het web. Of beter gezegd, zijn baasje zoekt een maatje voor zijn hondje. En zo zijn er vandaag steeds meer in India. Datingsites voor honden zijn er een ware rage aan het worden.
Zoeken naar ideale partner Geetika Nigam lanceerde twee jaar geleden de datingsite www.puppylove.in. Haar site telt vandaag al tweeduizend leden. "Heel wat baasjes zoeken gewoon een maatje voor hun hond en dat kunnen ze nu ook via internet." Net als bij datingsites voor singles kunnen ook de baasjes foto's van hun lievelingen opladen en hun favoriete viervoeters aanprijzen. Met een uitgebreide zoekfunctie kunnen ze het gepaste liefdesvriendje vinden of een afspraakje regelen. "Heel wat mensen zijn blij met de hondenwebsites", aldus Mekhala Lobo uit Mumbai. Zij heeft ook haar site, 'Date Your Pet'. "Geloof me, ook in de hondenwereld is het niet gemakkelijk om de ware te vinden. Zeker niet voor de reuen." En net als in de mensenwereld hebben ook niet alle honden geluk in de liefde. Zo startte Ishita Sukhadwala vorig jaar haar website, DogMateOnline op in een zoektocht naar een partner voor de dobberman van haar neefje. "Het was meer uit noodzaak dan wat anders", aldus Sukhadwala. Rocky liet een profiel aanmaken maar stierf nog voor hij de ware gevonden had. De vrouw bleef de website beheren uit liefde voor de overleden hond en vandaag staan er al vijfduizend profielen op.
Groeiende economie Dankzij de groeiende economie kunnen steeds meer Indiërs zich een hond veroorloven. Toch blijft het hebben van een blaffende viervoeter nog altijd het voorrecht van een relatief kleine groep. De meeste Indiërs moeten rondkomen met een dollar per dag en voor hen zijn honden dan ook onbetaalbare luxebeesten. (hlnsydney)
Officieel is het allemaal niet, maar dit kan wel eens de kleinste hond ter wereld zijn. Scooter, een zes maanden oude Maltezer uit Nieuw-Zeeland, is zo klein dat hij in een theekopje past. Het hondje is amper 8 centimeter hoog, meet zo'n 20 centimeter van kop tot staart en weegt een schamele 400 gram.
Volgens baasje Cheryl McKnight is Scooter gestopt met groeien en is hij dus kleiner dan de huidige recordhouder Boo Boo, een Amerikaanse chihuahua van iets meer dan 10 cm. Scooter is zo klein dat hij uit een eierdopje eet en in een schoenendoos slaapt. Het hondje uitlaten lukt niet, want geen enkele riem is klein genoeg. Om ongelukken te voorkomen heeft McKnight een truitje voor Scooter gemaakt uit een paarse sok. (sps)
We gaan de pootjes eerst wassen met lauw water en vervolgens de nagels knippen. Met duim en wijsvinger van dezelfde hand houden we een pootje vast en keren het naar een sterke lichtbron. Doorheen het nageltje zien we een adertje lopen. In ieder geval opletten niet te dicht tegen dat adertje af te knippen. Moest het adertje toch geraakt zijn, lichte bloeding, dan moet men met het puntje van een gloeiende naald of punt van gloeiende sigaret, de wonde dichtbranden en daarna ontsmetten met jodium. Wanneer U het echter voorzichtig doet gaat alles zonder problemen. Met een zacht nagelvijltje of een fijn schuurpapiertje nog iets schuin bij vijlen. In sommige gevallen, en dat vooral bij oudere vogels, kan de bovensnavel ook te lang geworden zijn. Deze knippen we bij en met een fijn zacht nagelvijltje terug de goede vorm geven. Boven en ondersnavel moeten even lang zijn.
De kruisspinachtige Cyclosa hangt zijn web vol met dubbelgangers van zichzelf om roofdieren te misleiden. Dat blijkt uit onderzoek aan deze spinnen in Taiwan.
Volgens de onderzoekers is daarmee voor het eerst een diersoort ontdekt die zijn natuurlijke vijanden misleidt met een nepversie van zichzelf. De studie van Ling Tseng en I-Min Tso, ecologen aan de Tunghai Universiteit in Taiwan, verschijnt binnenkort in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Behaviour.
Spinnen van het geslacht Cyclosa hangen hun web vol met resten van prooidieren, eierzakken en mengsels van beide. Biologen veronderstelden dat deze rotzooi diende als camouflage, maar dat idee haalden de Taiwanezen in 2005 al onderuit door in het wild de spinnensoort Cyclosa mulmeinensis te filmen. Vol gehangen spinnenwebben werden juist relatief vaak aangevallen door de roofwesp Vespa .
Opvallen voor vijanden ligt als overlevingsstrategie niet voor de hand. Het komt voor giftige dieren en bijvoorbeeld bij hagedissen met kleurrijke staarten, maar die laatsten ontsnappen aan roofdieren door hun staart los te laten en zelf te ontsnappen.
Om vast te stellen of de trefkans van de roofwespaanvallen door de nepspinnen ook in de praktijk werd gereduceerd onderzochten de Taiwanezen Cyclosa mulmeinensis , een spinnensoort die leeft op een tropisch eiland voor de zuidoostkust van Taiwan. Deze spin hangt de oude eierzakken en prooiresten in een vertikale lijn in het midden van zijn web. De publicatie in Animal Behaviour toont lichtgrijze, ovale bolletjes die door de oogharen bezien veel weg hebben van het achterlijf van de echte spinnen. De lichtgrijze kleur van Cyclosa mulmeinensis lijkt op de kleur van de resten van zijn prooi. Videobeelden maakten duidelijk dat jonge, kleine spinnen relatief kleine pakketjes maakten, een aanwijzing dat ze hun vijanden misleiden.
De Taiwanezen konden volle en lege webben vergelijken, omdat de spinnen tijd nodig hebben om hun web weer te decoreren als het beschadigd is geraakt door de wind of een groot dier. Webben met twee of meer versierselen werden in acht uur in ongeveer 40 procent van de gevallen aangevallen, twee keer zo vaak als lege spinnenwebben. Maar die aanvallen verliepen minder succesvol. Aanvallen op ongedecoreerde webben hadden een trefkans van 75 procent. De frequentere aanvallen van roofwespen op webben mét versierselen misten in bijna tweederde van de gevallen het doel. Dit betekent dat spinnen in een web dat met nepspinnen vol hangt hun overlevingskans per saldo verhogen.
Ondanks dat iedereen dit wel kent wil ik hier toch ook een stukje over schrijven,de rui is bij onze vogels een jaarlijks terugkerende vernieuwing van hun verenkleed .Het is ook van groot belang dat de vogel jaarlijks zijn verenpakje vernieuwd .Dit verenpak heeft het afgelopen seizoen door diverse zaken veel te lijden gehad ,en moet danook dringend vervangen worden om de overlevingskans het volgend seizoen veilig te stellen.
De rui:
Dit gaat eigenlijk toch vanzelf,en dikwijls hebben beginnende liefhebbers nog niet in de gaten dat de gevonden pluimpjes de aanzet geven van de rui van de vogel .De rui is geen ziekte te noemen ,maar deze is ingesteld op de natuur ,deze geeft de aanzet tot ruien,en deze begint meestal in het najaar als de dagen iets beginnen te korten.En deze zorgt er dan op zijn manier weer voor als het najaar komt de vogel weer in een mooi en volledig nieuw verenpak zit.Bij ons kanarie kwekers wordt de natuur dikwijls nagebootst,met andere woorden wij ,gaan zelf de licht uren regelen .Het zal dan ook duidelijk zijn dat deze vogels iets ontregeld worden t.o.V van de natuur. Deze vogels zullen ook eerder in de rui vallen zo als we dit noemen ,dit hoeft geen probleem te zijn ,als je de verzorging hier maar op aan past. Bij de rui wordt het ook nog zodanig geregeld dat bij de jonge eerste jaars vogels normaal gesproken alleen maar de donsveertjes vervangen worden ,de grote pennen zijn ,eigenlijk ook nog maar een aantal maanden oud dus deze hoeven niet vervangen te worden en dat gebeurt dan ook niet. Bij de oudere vogels worden deze pennen wel vervangen incl. de dons veertjes en de vogel heeft ook veel kracht en energie nodig om dit tot een goed einde te brengen.ook hier verloopt het een en ander perfect,de vogel verliest om en om staart en vleugel pennen zodat hij kan blijven vliegen ,schitterend zoals dit allemaal op elkaar is afgestemd. Al hebben sommige vogels het er wel erg moeilijk mee,iedereen zal dit beeld wel erkennen .
De rui en zijn verzorging :
Ja in de rui hebben de vogels zeker extra zorgen en aandacht nodig .Een advies is al zeker te geven als je de mogelijkheden hebt ,plaats oude en jonge vogels niet bij elkaar,,en plaats ook net te veel vogels in een kleine ruimte om te ruien,zorg dat ze tocht en vochtvrij zitten ,me daarbij een goede zaadmengeling ,en om de dag eivoer geven met voldoende vitamine en sporenelementen ,zorg ook voor regelmatig een stukje appel ,en ook appelsien ,en een beetje groenvoer ,wat op is na ongeveer een uur kan dan ook zeker geen kwaad.Zorg dat er ookregelmatig een vitamine preparaat wordt gegeven ofwel via het eivoer of via het drinkwater.Zeer belangrijk is tijdens de rui dat de vogels zich regelmatig kan baden ,baden en nog eens baden ,doe een maal per week ook wat badzout in het water ,zal ook de bevedering ten goede komen ,maar nogmaals badwat er moet.!!!! De rui duurt ongeveer 6 weken ,en een vogel die snel door de rui komt is een gezonde vogel .Het is ook van belang dat de rui begint in een periode waar het weer nog redelijk (warm)is ook dat zal de rui bevorderen ,als de rui begint en het weer is nat en koud zal deze merkbaar wat langer gaan duren. Het is daarom ook aan te bevelen tijdig te stoppen met de kweek om de vogel de kans te geven in een goede periode van verenkleed te verwisselen.Een late rui zal altijd langer duren ,omdat de atmosferische omstandigheden dan de vogel volkomen tegenwerken ,en dat kan de vogel dan net niet gebruiken. Een zaak moet de kweker ook in de gaten houden en dat is hoe ouder de vogel is ,des te langer zal de rui periode duren
Hokken en of vluchten tijdens de rui :
De ruimte waar de vogels tijdens de rui moeten worden gehouden moet als het even kanruim zijn droog en tochtvrij ,maar de liefhebber moet er voor zorgen dat de ruimte niet overbevolkt is ,en dat de jonge vogels van de oudere vogels gescheiden zijn.Zorg op de droge bodem bedekking ,met voldoende schelpenzand ,en zorg ook een bakje met vogelgrit ter beschikkingZorg ook dat de vogels wat afleiding hebben ,door Bv wat trosgierst er in te hangen,en wat bosjes met touw doet ook wonderen ter afleiding van de vogels. Haal regelmatig om de twee dagen de lossen pluimen weg ,en de donsveertjes dit zal ook het verenpikken voorkomen .Een hulpmiddel is om achter in een hoek van de ruimte een plankje schuin tegen de muur te zetten ,je zult zien dat alle pluimen en veertjes zich daar gaan verzamelen ,en is dan ook erg snel en makkelijk weg te halen zo. Zorg ook dat je de stokjes zodanig hebt geplaatst dat de vogels elkaar niet aan kunnen dit zal ook het verenpikken tegengaan ,Het wekelijks verstrekken van een halve ui doet ook wonderen tegen het verenpikken,in het begin pikken ze dit niet erg graag ,maar als ze het kennen moet je eens zien.
De voeding tijdens de rui :
Hierover heb ik al wat geschreven ,maar het kan niet genoeg gezegd worden dat ,deze perfect moet zijn.elk te kort tijdens deze periode zal zichtbaar zijn aan de vogel zijn verenkleed .Want ontbreekt er ergens iets aan het voer dan wordt het groeiproces van de veer onderbroken ,dat ziet men dan weer in de veer de schacht vertoont dan de zogenaamde groeistrepen dit is eigenlijk een stilstand in de veer ontwikkeling!!!!Deze pennen zijn ook niet erg fraai gevormd,maar tonen dan ergens in het midden plotseling een onderbreking ,iedere vogelliefhebber kan dit zelf zien ,(vaststellen) De rui wordt veroorzaakt door speciale klieren,die alleen tijdens de rui hun functie uitvoeren ,deze klieren zijn afhankelijk van de voedingsstoffen die wij aan onze vogels geven ,en afhankelijk daarvan functioneren ze goed of niet goed .Bij een minder goede voeding stagneert de toevloeiing van de voedingssappen die nodig zijn voor de veer ontwikkeling ,en dit uit zich dan in de groeistrepen. Dus een goede regelmatige uitgebalanceerde voeding is zeer belangrijk tijdens de rui voor onze kanarievogels.
De rui toont ook nog wat aan :
De rui geeft ook wat aan voor de vogel ,en niet alleen voor de vogel maar ook voor de liefhebber .Voor de liefhebber is de rui een spannende tijd want in deze ruitijd worden de veelbelovende jongen gemaakt of niet gemaakt ,soms zelf buiten de wil van de vogel zelf .De rui toont onverbiddelijk de zwakke plekken aan van de gezondheid van de vogel ,en tevens ontwikkeld hij of zij fouten en gebreken in het verenpak die voorheen niet waren te zien ,en nu volledig tot uiting komen.Het tegenovergestelde gebeurt natuurlijk ook de vogel kan zich ook positief ontwikkelen ,zodat er na de rui een vogel te voorschijn komt met een schitterend nieuw verenpak ,mooi van kleur ,mooi getekend en noem maar op een streling voor het oog ,en ja wees eerlijk daar zitten de liefhebbers op te wachten na de ze rui periode.
Enkele zaken die de rui kunnen beïnvloeden :
qIs uiteraard een minder goed uitgebalanceerde voeding.
qEen vochtige ,tochtige ruimte zitstokken te dicht bij elkaar.
qOnvoldoende vliegruimte ,te veel vogels bij elkaar.
qTe lang doorkweken het najaar in.
qOudere en jonge vogels bij elkaar.
qOnvoldoende afleiding / te weinig of geen badwater.
qOnvoldoende sporenelementen ,en of vitaminen.
De stokrui : ( vogel is eigenlijk ziek)
In het begin schreef ik een aantal zaken op waar men rekening mee moet houden als men een kanarie heeft, een van deze zaken is dat de licht uren omstreeks de 11 uren te houden. Doet men dit niet en de ene keer heeft de vogel Bv 11 uren de andere keer 16 uren licht, en dan weer meer of minder dan zal men geen jaren plezier hebben van je vogel. Wat gebeurt er nu. De hypofyse van de vogel reageert op het aantal licht uren ,met andere woorden de vogels in de natuur gaan broedrijp worden naar gelang de licht uren verlengen de temperatuur doet daar maar weinig aan ,zo ook als de dagen weer korter worden stopt de vogel in de natuur met broeden ,en begint aan het vervangen van zijn verenkleed.Nu wat gebeurt er nu bij de vogel thuis als je niet telkens om een bepaalde tijd je vogel donker zet ? Nu de vogel zijn Hypofyse slaat langzaam op tilt hij of zij weet niet meer vast te stellen of het nu lente ,zomer herfst of winter is. Kortom gezegd de vogel raakt totaal van slag ,gaat aan het ruien (vervangen verenkleed) en omdat de vogel van slag is komt hij niet meer uit de rui zal niet meer fluiten ,bevruchten ,enz en de veren en pluimpjes blijven in de kamer rondvliegen .De vogel is in de zogenaamde stokrui gevallen en hij komt hier erg moeilijk,en dikwijls niet meer uit. Na een lange weg zal zelfs de vogel deze energie niet meer kunnen opbrengen vermageren en sterven. Dus je ziet hoe belangrijk het is om met het aantal licht uren goed om te gaan !
Besluit :
Je ziet beste vogelvrienden ,dat er bij de rui erg veel zaken een rol kunnen spelen ,maar als wij deze zaken goed voor elkaar hebben .Een constante temperatuur ,tochtvrije ruimte regelmatig badwater enz ,en we geven de vogels de gelegenheid,om daar tijdig en met goed weer deze rui in kunnen gaan kunnen wij zeker genietenna de rui van een prachtige kleurkanarie met een schitterend vederkleed .Succes .Wout v Gils .
Er zitten 2 vliegen op een koeienvlaai. Zegt de ene vlieg tegen de andere: "Ik weet een leuke mop." Zegt de ander: " Goed, je mag hem vertellen als het maar geen vieze is, want ik ben net aan het eten!"
Er zitten twee olifanten naast de weg. Zegt de een tegen de andere: 'Lekker windje he', zegt de andere: 'Zal ik er nog eentje laten?'
"Zoals mijn Sint-bernard bestaat er geen tweede hond!" pocht Jan tegen zijn buurman. Buurman: "Wat is er dan voor bijzonders aan hem?" Jan: "Hij brengt me elke dag de krant." Buurman: "Nou en?" Jan: "Maar ik heb helemaal geen abonnement!"
Zegt de ene kip tegen de andere: "Ik had vannacht zo'n hoge koorts dat ik een gekookt ei gelegd heb!"
Allereerst wil ik graag wat Fabeltjes over ons de wereld uit helpen.
Iedereen denkt altijd maar dat wij de weg weten, dit is absoluut niet zo, al snappen wij natuurlijk wel als we elke dag naar het werk van de baas lopen, en de baas daar het woordje werk aan geeft, hoe wij daar moeten komen. En gaan we ergens anders heen, dan moet het baasje de weg weten, en niet wij. De baas geeft de commando's en wij volgen die op. Wij zijn er dan vooral om het wat makkelijker voor de baas te maken, en de opstakels te ontwijken. Ook is het niet waar dat wij kunnen zien of het stoplicht op rood of groen staat. Wij zien namelijk helemaal geen kleur, en dus zeker niet het verschil tussen rood en groen. En verder hebben wij ook met tijden lekker vrij, en mogen wij ook lekker ravotten in het park. Wij vinden het werk juist leuk, iets doen voor je baas voelt helemaal te gek. En ook wij mogen van onze ouwe dag genieten, lekker met pensioen.
Hier zie je een aspirant geleidehond. Voor deze honden geld ongeveer hetzelfde als voor geleidehond, het enigste verschil is, is dat ze het nog moeten leren.
Wat te doen en vooral niet te doen
En dan nu wat je moet doen, of vooral niet moet doen als wij aan het werk zijn en je ons tegenkomt Als wij aan het werk zijn willen we absoluut niet gestoord worden, ookal zien wij er nog zo lief uit. Als je ons namelijk aait dan zijn wij afgeleid, probeer ons daarom ook niet met gebaren of met brokjes of zo te lokken. Dit kan namelijk gevaarlijk zijn voor mij, en helemaal voor mijn baas. Zorg als je zelf een hond bij hebt, dat deze ons ook niet afleid, dus probeer deze evt. aangelijnd bij je te houden. (als wij in het park aan het spelen zijn is dit natuurlijk geen probleem, hoemeer honden hoemeer baasjes die brokjes bij hebben) Het kan trouwens best wel eens zijn dat wij hulp nodig hebben, dit kun je vaak merken aan onze baas, deze zal wat zoekend bezig zijn. Maar pak onze baas nooit zomaar vast, vraag het even en dan zal deze het heel fijn vinden dat je wil helpen. Nou dit zijn een aantal dingetjes waar je op kan letten als je een geleidehondgebruiker tegenkomt.
School en werk
En mocht je op school of op je werk een van ons tegen komen, denk dan nog even aan het volgende Wij zijn geen mascotte voor een afdeling of klas, dus leid me ook niet af tijdens het werken door tegen andere op te scheppen, of luid en duidelijk over mij te praten. (wij horen goed dus noem jij mijn naam, dan zal ik even mijn concentratie kwijt zijn, en dat is niet de bedoeling) Nodig ons niet uit tot spelletjes. er is ons aangeleerd rustig netjes en stil te blijven liggen. Natuurlijk kun je altijd even aan onze baas vragen wanneer het uitkomt dat je even met ons speelt. En als laatste, je hoeft er niet bang voor te zijn dat wij parasieten of vlooien heeft. Geleidehonden worden meestal goed verzorgd, en regelmatig gekamd. Verder gaan wij ook regelmatig naar de dierenarts. (jippie)
Wat kan een servicehond:
Basis
uitstekende algemene vorming en sociaal gedrag
Trekken
voor het uittrekken van kleding of het open trekken van een deur
Duwen
voor het dichtdoen van een deur
Vast
voor het vast houden van een voorwerp
Los
voor het in ontvangst nemen van een voorwerp
Brengen
voor het brengen van een voorwerp naar een willekeurig persoon
Halen
voor het ophalen en aanpakken van een voorwerp van een willekeurig persoon
Zoeken
voor het zoeken van de aanwijs stip
Switch
voor het omzetten van een lichtschakelaar of het bedienen van een liftknop
Op
voor het klimmen op een verhoging
Divers
zijn hoofd door een halsband steken of een pedaalemmer openen door zijn poot op het pedaal te zetten
Met deze basis kunnen er heel veel variaties worden bedacht waarmee een hond zou kunnen helpen. Door de verschillende vaardigheden te combineren kun je een hond bijvoorbeeld de koelkast open laten doen, een blikje laten halen en de koelkast weer laten sluiten. Ideaal voor invalide mensen maar ook leuk om je hond meer in het gezin (roedel) te betrekken. " Zeg hond, geef de afstandsbediening is even aan." Of "ruim het speelgoed van de kinderen even op". Uw hond zal zich een volwaardig lid van het gezin gaan voelen. Behalve het gemak wat u er van heeft zal u ook een veel betere band krijgen met uw hond. U kunt op verschillende manieren duidelijk maken wat u wilt van uw hond. Door gebruik te maken van de ouderwetse vocale commando's, handgebaren, lichaamsuitdrukking of een combinatie hiervan. Aan u de keus.
Hoe gaat het trainen in zijn werk
Trekken of vasthouden Het trekken leert u aan door een koord te nemen met een knoop aan één kant. In elke dierenwinkel te koop. U laat de hond aan de knoop trekken door hem spelenderwijs uit te dagen. Een hond die erg onderdanig is en het trekkoord snel los laat, laat u zo nu en dan eens winnen. Dominante honden laat u natuurlijk niet winnen. Als u de hond vraagt los te laten stelt u hem een beloning in het vooruitzicht. Als de hond weet wat er van hem verlangd wordt, bevestigt u het trekkoord aan een deurklink. Door uw hond nu te vragen aan het trekkoord te trekken, opent hij voor u de deur.
Hetzelfde trucje kunt u gebruiken om u uit te laten kleden door de hond. Omdat hij inmiddels begrijpt wat er bedoeld wordt met trekken, laat u hem uw sokken uit trekken. Eerst speelt u met een sok met de hond. Vervolgens doet u de sok half aan en daagt hem uit om u sok uit te trekken. Gaat dit goed dan doet u de sok iets beter aan en perfectioneert u de oefening.
Vasthouden en loslaten Om uw hond allround te maken moet hij natuurlijk elk voorwerp aan kunnen pakken en netjes weer afgeven. Om te beginnen neemt u zijn favoriete speeltje en vraagt de hond dit vast te houden. Als het niet meteen lukt kunt u de hond een beetje uitdagen. U pakt het voorwerp niet direct af maar aait hem eerst even onder zijn kin. Daarna pakt u het voorwerp aan en vraagt de hond het voorwerp los te laten. Laat de hond het voorwerp niet direct los dan doet hij dat wel als hij zijn beloning ziet. De volgende keer hoeft u waarschijnlijk geen eens "los" meer te vragen. Na korte tijd weet de hond wat u bedoelt met vasthouden en loslaten en gaat u het oefenen met zoveel mogelijk andere voorwerpen. Het is niet de bedoeling dat u met de voorwerpen gooit, het gaat er om dat de hond een voorwerp aanpakt en weer loslaat. Als dit goed gaat, gaat u weer een stapje verder door de hond het voorwerp enkele seconden vast te laten houden. De hond kan nu het voorwerp enige tijd vast houden. Nu is voor u het moment weer gekomen om het nog iets moeilijker te maken door het voorwerp voor u op de grond te laten vallen (niet gooien). De hond pakt het op en u pakt het direct aan en beloont de hond.
Brengen en halen Inmiddels kan uw hond een voorwerp vasthouden en heeft u nu een helper nodig. Eerst roept de helper de hond, als de hond komt geeft de helper hem een beloning. Na enkele keren oefenen komt de hond direct als hij geroepen wordt. Nu gaat u de hond naar de helper sturen met behulp van een commando, de helper roept nog even als het nodig mocht zijn en geeft de hond zijn beloning. Als dit goed gaat, gaat u weer een stapje verder. U geeft de hond een voorwerp aan en de helper roept de hond, neemt het voorwerp aan en beloont de hond. Als uw hond na enige oefening met elk voorwerp naar de helper loopt, laat u hem nu lopen zonder voorwerp maar moet hij het voorwerp op gaan halen. De helper roept de hond, geeft een voorwerp aan en u roept de hond weer terug. Nu is het moment gekomen om ook met andere personen te oefenen.
Zoek Hiervoor heeft u een zaklantaarntje met een sterke lichtbundel of een zogenaamd laserlampje nodig. Belangrijk is dat u absoluut niet in zijn ogen schijnt. Een laserlampje zou zeker blijvende schade kunnen berokkenen. U gaat als volgt te werk. Door het lampje op de grond te schijnen kunt u uw hond er op attent maken door het lampje een beetje te bewegen. Als uw hond het lichtje probeert te volgen beloont u hem. De truc is nu om het lampje op een voorwerp te schijnen die hij graag apporteert. Door het lichtje een beetje te bewegen moedigt u uw hond aan om richting het lichtje te lopen. Als hij bij het lichtje is doet u het lampje uit. Vervolgens laat u hem het voorwerp apporteren. Omdat u het vasthouden en loslaten al heeft aangeleerd zal het slechts weinig moeite kosten om uw hond een willekeurig voorwerp te laten vasthouden. Ook heeft u het voorwerp steeds direct aangenomen en weet de hond niet beter dan het voorwerp direct aan te geven. Op deze manier kunt u hem elk voorwerp laten halen wat u maar wilt, zonder dat u voor elk voorwerp een commando moet verzinnen wat de hond alleen maar verwart.
Switch Een leuke oefening voor elke hond. Bij deze oefening gebruikt u een oude theedoek. U vouwt de theedoek in tweeën, legt het meest favoriete speeltje/voertje duidelijk zichtbaar onder de theedoek. U gaat met beide voeten op de theedoek staan en moedigt de hond aan om het te vinden. Als de hond flink met zijn poten gaat graven geeft u hem het speeltje of voertje. Gaat het makkelijk dan verbindt u er een commando aan. Nu kunt u beginnen met bijvoorbeeld de deurbel. Uw hond weet wat switch betekent en u moedigt hem aan dit tegen de muur te doen door de theedoek aan de muur te bevestigen. Na enkele keren oefenen begrijpt de hond dat er tegen de muur moet worden geswitcht.
Als u denkt dat door dat switchen de verf van de muren zal worden gekrabd kunt u ook de hond zijn neus laten gebruiken. Door de knop iets in te smeren met wat lekkers kunt u de hond stimuleren met zijn neus tegen de knop aan te duwen. Raakt de hond het (bijvoorbeeld) lichtknopje aan dan beloont u hem weer. Nu gaat u dit gedrag perfectioneren door alleen te belonen als de lichtknop ook daadwerkelijk wordt ingeduwd.
Op Als u met de hond naar de dierenarts gaat is het makkelijker als de hond uit zichzelf op de behandeltafel stapt. U kunt dit oefenen door een stoel tegen de eettafel aan te zetten. Met een voertje stimuleert u de hond om op de stoel te gaan staan en beloont hem. Vervolgens gaat u een stapje verder door hem te stimuleren op de eettafel te gaan staan en wederom beloont u hem. Hetzelfde doet u ook om hem weer rustig de tafel af te laten lopen zonder te springen. Laat u de hond springen dan belast u onnodig zijn gewrichten dus het is aan te raden om daar zeker op te oefenen.
Stel je voor dat u in een winkel staat en de hond uw portemonnee moet aangeven aan de verkoper. Door hetzelfde principe kunt u de hond aan leren om tegen de toonbank op te staan. Met behulp van een helper achter de tafel (toonbank) stimuleert hij de hond om tegen de toonbank aan te staan met behulp van wat lekkers. Gaat dit goed dan bouwt u het natuurlijk uit door de hond een voorwerp vast te laten houden en dat op de toonbank af te geven.
Divers Met een halsband die niet te klein is kunt u de hond aanleren zijn kop er door te steken. Uw hond lijnt zich dan als het ware zelf aan. Door de halsband voor zijn kop te doen en een voertje aan de andere kant van de halsband kunt u de hond stimuleren zijn kop er door te steken. Na enkele keren oefenen heeft uw hond het door. Bijna elke hond kan pootje geven zoniet dan moet u uw hond dat aanleren. We gaan de hond aanleren om zelf de pedaalemmer open te doen. Zonder dat uw hond het weet legt u een lekker voertje in de emmer. Als u dat gedaan hebt, roept u de hond en laat hem voor de pedaalemmer zitten. Nu vraagt u hem een pootje te geven, door op de voet van de pedaalemmer te wijzen. Na even doorzetten zet uw hond zijn poot op de voet van de pedaalemmer en de klep gaat omhoog. Als het niet wil lukken dan kunt u ook de hond voor de pedaalemmer laten zitten. Zijn poot voorzichtig vastpakken en op de voet van de pedaalemmer zetten. U laat hem het voertje pakken en een nieuw handigheidje heeft hij weer onder de knie.
Combinatie oefeningen U heeft bij het doorlezen van de tekst gemerkt dat je simpel de verschillende basisoefeningen kan combineren. De enige beperking die u heeft is uw fantasie. U kunt uw fantasie de vrije loop laten en uw hond alles leren wat voor u gemakkelijk kan zijn.
Denk maar eens aan het opruimen van het speelgoed van de kinderen of de was doen bijvoorbeeld. Het in en uitladen van de was en het deurtje dicht doen. Het pellen van een banaan, banaan goed vasthouden. Vraag de hond of hij het puntje vasthoudt en laat hem er maar aan trekken. De koelkast openmaken, een biertje vastpakken, brengen en de deur van de koelkast weer dichtdoen. Het is een kwestie van het aanleren van de basisoefeningen en vervolgens het combineren ervan. Mocht u vragen hebben, advies willen of aanmerkingen geven dan kunt mag u mij altijd mailen.
EERSTE HULP BIJ DIEREN Wat te doen bij Zonnesteek?
Een dier raakt bevangen door warmte, als de temperatuur en de vochtigheidsgraad in zijn omgeving zo hoog zijn, dat zijn lichaam de normale temperatuur niet meer kan handhaven. Hijgen of transpireren om de lichaamstemperatuur te verlagen heeft dan geen effect meer, en uiteindelijk bezwijkt het dier.
Het komt het meest voor bij honden die in de zomer in een auto worden achtergelaten. Er is dan zeker niet aItijd sprake van achteloosheid; de afwezigheid kan langer duren dan gepland en een auto kan pas later in de volle zon komen te staan.
Verschijnselen: Hoge lichaamstemperatuur (boven de 41,5° C), snel hijgen, overvloedig kwijlen, tong en lippen hebben een zeer rode kleur, braken, diarree. Uiteindelijk raakt het dier in coma.Dit is een levensbedreigend spoedgeval!!
Spoedhulp:
·Haal het dier zo snel mogelijk uit de warme omgeving
·Zo snel mogelijk de lichaamstemperatuur verlagen met behulp van lauw water, onder de douche of eventueel in een sloot (langzaam in het water laten zakken). Ga er mee door totdat de temperatuur tot onder de 39,5° C is gezakt (temperatuur altijd rectaal opnemen; normale lichaamstemperatuur van een hond en kat is 38-39° C)
·Het dier zo snel mogelijk naar de dierenarts (laten) vervoeren.
Dit is heel goed mogelijk,en men kan er jaren plezier van hebben mits enkele regels die men erg goed en strikt moet naleven,deze zijn .
1 Plaats de vogel nooit binnen een straal van 3.5 Mtr van het Tv toestel.
2 Geef de vogel niet meer daglicht dan maximaal 11,5 lichturen per dag.
3 Hang S,avonds om een vaste tijd BV 19.uur een handdoek over de kooi (donker maken)
4 - Zorg dat de vogel nooit aan de bloemen kan om te pikken.
5 Zorg voor een niet te kleine kooi,ruim met zandlade,en ruimte om een badwaterbakje aan te hangen.
6 Zorg dat de stokjes niet te dun zijn en goed bereikbaar (liefst geen Schommeltje er in)
7 - Dichte zaadbakjes er in voorkomt veel brassen van zaad.
8 - Een spiegeltje hoort er ook niet in thuis in de kanariekooi.
De aanschaf van een vogel :
Zoals al vermeld koop altijd een jonge vogel ,let hier op en zie op het jaartal op de ring .Als je een vogel koopt kan je dit in een dieren winkel maar ook erg goed bij liefhebbers kwekers die heeft ook dikwijls enkele vogels gekweekt die niet goed voor hen zijn om verder te kweken omdat Bv de kleur niet goed is of Bv de vorm .De beste aankoop datum is direct na de rui half september ,of in het voorjaar.Als je de vogel koopt kijk dan ook even naar de onderbuik deze mag nooit rood opgezwollen zijn ,en ook mogen er geen darmlussen zichtbaar zijn ,neem in zo,n geval een andere vogel .
De kleur van de vogel :
Dit maakt eigenlijk niet veel uit voor een vogel in de kamer maar er kan natuurlijk een voorkeur zijn ,en die kun je dan gebruiken bij aankoop ,er zijn kleuren genoeg.Weet echter wel dat roodgekleurde vogels na 1 jaar na het ruien van het verenpakje niet meer rood maar een licht oranje kleur.
Wat houden Man of Pop ??.
Dit zal voor de meeste mensen wel duidelijk zijn ,een man zal fluiten ,en een popje zal dit niet doen deze laat maar een korte pieptoon houden .Het is dus het beste een mannetje te nemen ,het liefst koopt men een jongen vogel als de vogel geringd is kan men dit zien op het jaartal wat op de ring staat ,is de vogel niet geringd kan men dit moeilijker zien maar een jongen vogel is dan toch wel te kennen aan de pootjes .Maar om alle problemen te verkomen kies er altijd een die geringd is en waar je dus het jaartal op kan aflezen.Men plaatst ook nooit 2 of meerdere mannen in een kooi dit zal alleen maar vechten opleveren en weinig plezier voor de vogels of voor je zelf.De vogels plaatsen in een aparte kooi kan wel,maar dikwijls zullen de vogels zo tegen elkaar gaan opfluiten dat de liefhebber het iets te veel van het goede v ind ,en een vogel zal verwijderen of ergens anders neer zetten.Dikwijls zal de kanarie ook gaan opfluiten tegen een BV radio ,maar dit kan geen kwaad,mits dat je de radio niet steeds harder gaat zetten want sommige vogels willen hier wel eens boven uit komen ,met alle gevolgen van dien.
Kan een man en popje in een kooi ?
Ja dit kan ook ,hou er wel rekening mee dat de vogels begin maart een nestje willen maken en dat in je kooi voldoende ruimte is om een of meerdere nestbakjes te hangen .En hou er ook rekening mee dat de man minder of niet meer gaat fluiten ,en dat als er jongen komen deze ook weer apart en goed verzorgd moeten worden met ander voer en gewoonten. Ook op een later stadium als de jongen zelfstandig worden, komen er problemen de ouders willen weer een nest maken, en de kans is heel groot dat de ouders de jongen de veertjes gaan uittrekken, en dat geeft dikwijls een domper op je vreugde die je mee gemaakt hebt tijdens het grootbrengen van de jongen. Wil je kweken in de kamer kooi vraag dan wat meer raad aan BV een meer ervaren kweker hoe je deze problemen moet oplossen, en dan is kweken in een kamer kooi ook zeker mogelijk en leerzaam. Maar het vraagt zeker meer kennis hou hier echt rekening mee.
Voeding voor je kanarie:
Zorg op de eerste plaats dat er altijd en voldoende schelpenzand op de bodem van de kooi licht, de vogel heeft dit nodig om het zaad in de maag fijn te malen.Zorg ook voor dagelijks vers drinkwater, met wekelijks BV een druppeltje vitamine ( BV Alvityl) Geef de vogels een gewoon Zangzaad koop nooit te veel in een keer haal liever om de 3 weken vers zaad. Een stukje groenvoer heeft de vogel ook graag BV Stukje appel, sinasappel.ajuin, sla maar weet wel geef nooit meer dan wat de vogel op kan in ongeveer 11/2 uur. Anders is de kans groot dat deze darmstoornissen krijgen. En een maal per week is voldoende. Ook een of twee maal per week iets eivoer geven is prima en aan te bevelen, ook weer zoveel wat in 2 uur op is.
Badwater :
Een gezonde vogel is gewoon gek op badwater, en zal ook steeds indien hij een bad krijgt met zuiver water een bad nemen, meerder malen per week laten baden komt de gezondheid van uw vogel ten goede.De vogel benevelen met een bloemen spuit kan ook, maar het de vogel zelf laten doen is het beste. Hiervoor zijn goede baden bakjes te koop.
De Rui ( vervangen van vederkleed)
Elke vogel zal eind juli begin augustus beginnen met het vervangen van zijn verenkleed een jonge vogel zal in de meeste gevallen alleen zijn pluimen vervangen, een overjarige vogel zijn pluimen en alle slag en staartpennen. Dit is een periode waar de vrouw ten huize dikwijls onze vogel wel eens vervloekt, maar bij een goede verzorging is dit gedaan omstreeks 7 weken.Regelmatig badwater is ook hier zeker weer op zijn plaats.
De Stokrui:
In het begin schreef ik een aantal zaken op waar men rekening mee moet houden als men een kanarie gaat houden in de kamer, een van deze zaken is dat de ligaturen omstreeks de 11 uren te houden.Doet men dit niet en de ene keer heeft de vogel BV 11 uren de andere keer 16 uren, en dan weer meer of minder dan zal men geen jaren plezier hebben van je vogel. Wat gebeurt er nu.De hypofyse van de vogel reageert op het aantal lichturen ,met andere woorden de vogels in de natuur gaan broedrijp worden naar gelang de ligaturen verlengen de temperatuur doet daar maar weinig aan ,zo ook als de dagen weer korter worden stopt de vogel in de natuur met broeden ,en begint aan het vervangen van zijn verenkleed.Nu wat gebeurt er nu bij de vogel thuis als je niet telkens om een bepaalde tijd je vogel donker zet ? Nu de vogel zijn Hypofyse slat langzaam op tilt hij of zij weet niet meer vast te stellen of het nu lente ,zomer herfst of winter is Kortom gezegd de vogel raakt totaal van slag ,gaat aan het ruien(vervangen verenkleed) en omdat de vogel van slag is komt hij niet meer uit de rui zal niet meer fluiten ,en de veren en pluimpjes blijven in de kamer rondvliegen .De vogel is in de zogenaamde stokrui gevallen en hij komt hier erg moeilijk,en dikwijls niet meer uit. Na een lange weg zal zelfs de vogel deze energie niet meer kunnen opbrengen vermageren en sterven.Dus je ziet hoe belangrijk het is om dagelijks het aantal lichturen goed in de gaten te houden !
Verzorging van je vogel :
Deze is hierboven in de diverse rubrieken eigenlijk al voldoende beschreven ,ik wel enkel nog een opmerking maken ,over de nagel groei van onze kanarie vogel in een kamerkooi ,deze gaat sneller (slijt niet af ) dan in BV een buitenvlucht .Dus knip ook eens per jaar met een nagelknipper een stukje van de nagels af ,let wel op dat je enkele millimeters van het leven verwijderd blijft aub.En nogmaals wees matig met groenvoer en andere niet zaadvoeders ,en blijf wekelijks badwater geven.
Hoe oud wordt nu zo,n vogel ?
Hoe oud nu een kanarievogel wordt in een kamerkooi is eigenlijk moeilijk te vertellen ,het is erg sterk afhankelijk van de verzorging van de vogel.Maar normaal gesproken moet je toch een jaar of 5 a 6 plezier kunnen beleven van je vogel mits een verzorging zoals hierboven beschreven. Er zijn zelfs gevallen bekend van nog jaren meer.
Besluit :
Ik hoop u met deze uiteenzetting,de richtlijnen gegeven te hebben hoe we nu een vogel gezond en verstandig thuis in een kamer kooi kunnen houden ,je zult dan ook veel plezier beleven aan je vogel .en misschien geeft dit weer een aanzet om verder met kanaries te gaan kweken wat een fantastisch mooie hobby is vele liefhebbers zijn in een kamerkooi begonnen en zijn nu grote sterke liefhebbers met een prachtige hobby het kweken van kanarie,s.