Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
16-08-2008
Spelregels voor huistijgers (Martina1)
Spelregels voor huistijgers (En u mag best eens laten zien wie de baas is)
Is alles wat leuk is ook toegestaan? Dat vinden zelf katten stomvervelend. Want ook als buitenkat worden er ook duidelijke grenzen aan je gesteld. En ja, ook sofakatten willen het interessant houden.
Penelope bleek compleet bezeten te zijn van papier. Haar baasjes maakten vaak papierproppen voor haar die zij dan alle hoeken van het huis liet zien. Maar haar lievelingsspelletje werd al gauw een slechte gewoonte, geen stukje papier was meer veilig. Kranten werden verscheurd, brieven beknabbeld, toiletrollen met strakke precisie vernietigde. Kattenpsychologe Pam Johnson, die door de wanhopige baasjes werd ingeschakeld, stelde al snel de diagnose: verveling! Om de verveling van Penelope tegen te gaan, raadde Pam de baasjes aan een tweede kat in huis te halen. Ook schreef ze regelmatige speelmomenten voor, minstens twee keer per dag een kwartiertje. Het excuus ik heb geen tijd veegde zij zo van de tafel. Denk een aan het half uur dat u bezig bent met het opruimen van de papierrommel, en Penelope heeft haar speelkwartiertjes. Er is geen betere therapie voor verveelde huiskatten dan spelen. Als ze niet de mogelijkheid hebben om op muizen te jagen, moet hun opgekropte jachtinstinct afgereageerd worden op prooispelletjes: springen, loeren, sluipen, met de poten slaan, vasthouden en zachtjes bijten.
Jachtspelletjes.
Een kat heeft verstopplaatsen nodig, zoals dozen en mandjes, klimmogelijkheden, stimulerend speelgoed of speelgoed waarvoor een mens aan het uitende nodig is. Ook jachtspelletjes brengen afwisseling en plezier in een kattenleven, waarbij een mensen hand die de kat omver duwt en zich soms laat overvallen een andere kat tijdelijk kan vervangen. Voor kittens is spelen zelfs broodnodig, verklaart kattenonderzoekster Miscea Pfleiderer: ze moeten zich niet alleen leren bezighouden en belangrijke spieren ontwikkelen, ze leren er ook veel over de eigenschappen van kleine en grote tegenstanders van, wat je met ze kan uithalen en wat niet, en welke verrassingen ze tegen kunnen komen. De bewegingen waar het kitten op wacht, hoeft niet eens opvallend te zijn. Een rollend balletje, een muis die er vandoor gaat, het maakt niet uit. Hij rent overal achteraan. Ook knisperende geluiden zetten katten aan tot jacht. Er is echter geen spel zonder regels, en dat geldt ook voor katten. De belangrijkste: niet alles wat leuk is, is ook toegestaan. Het is fout om geen grenzen te stellen aan het gedrag van uw kat. Het dier heeft verboden terrein nodig om zijn territorium af te zetten. De eettafel of de slaapkamer kunnen daarbij taboe zijn zegt Mircea.
Katten h ouden van contact. Vooral binnenkatten hebben een medebewoner nodig om mee te spelen jagen, kletsen en natuurlijk om mee te kroelen.
Regels leren.
Een vaste consequentie, zoals bij hondentraining, is overigens niet nodig bij het aanleren van regels. Hoe je je kat de spelregels duidelijk maakt? Professor Leyhausen geeft een voorbeeld in zijn boek de kattenziel: kater Sandor overtrad vaak het verbod op het bed te liggen. Was hij nog binnen gezichtsveld, dan kon hem op zn katsduidelijk gemaakt worden dat dat echt niet kon. Katten snuffelen uitgebreid aan plekken waar andere katten gelegen of gezeten hebben. Op dezelfde manier besnuffelde Sandors baasje dan de verboden slaapplaats van de kater en staarde hem streng aan. Sandor staarde kort terug en verliet dan diep beledigd de kamer. Natuurlijk zal ook uw kat verboden overtreden. Hij zal bijvoorbeeld zijn territoriumgrenzen overschrijden als hij voor uw ogen op die ene verboden stoel springt en u daarna brutaal aanstaart. Als u uw kat niet wilt frustreren, zult u al en toe moeten reageren op deze provocatie. Staar terug. U mag er zelfs bij sissen, dat begrijp hij heel goed. Communicatie is altijd veel beter dan verveling.
de kleine kat die die riep verbaasd "schiet een op ik heb ook haast" ik plas haast naast de bak en dan krijg ik op mijn mieter schiet eens op met je gekak"
broertje klein keek alleen maar tussen de spleetjes van de ogen en zag zijn broertje daar vol medelijden en mededogen maar was toch niet van plan om zijn voetjes af te drogen
"ik was eerst, en moest heel snel een grote boodschap doen weet je wel en dan de rest nou dat duurt wel even het is echt niet dat ik je pest"
"schiet toch op, sraks doe ik het op het zeil en dan komt vrouwtje met de dweil heb ik het weer gedaan' en jj kunt weer uit wandelen gaan" sprak nu grote broer heel boos
"oké ik ben klaaar ik kom uit de doos zodat jij nu aan de beurt bent maar je weet het hé alsof je familie van mij bent ik stink als een reiger maar wees niet boos, het is een gratis krijger"
zo kleine broer verliet vol ornaat de kattenbak als overwinaar helemaal leeg van binnen terwijl broerlief nog moest beginnen.
De kruiswoordliefhebbers onder ons zullen dit woord al wel vaker tegengekomen zijn: Oen
Uit Wikipedia
Ezel
Oen is het Nederlandse woord voor gecastreerdeezel en heeft als afgeleide betekenis die van een dom sullig persoon gekregen.
Ezelhouderij
De term wordt buiten de ezelhouderij in de primaire betekenis nauwelijks meer gebruikt. De reden ligt in het feit dat de ezelhouderij gereduceerd is tot een klein hobbygebeuren waardoor de noodzaak tot gebruik beperkt is geworden tot kleine kring. Naast oen wordt een gecastreerde ezelhengst ook wel kluns genoemd.
Castratie
De castratie van een ezel wordt nog steeds uitgevoerd binnen de ezelhouderij vóór het bereiken van de geslachtsrijpheid met het doel een mannelijke ezel handzamer en minder dominant van gedrag te maken. Een dierenarts voert de operatie uit onder plaatselijke verdoving. De duur van de ingreep is gemiddeld tien minuten.
Afgeleide betekenis
Het afgeleide begrip is in de spreektaal ingeburgerd geraakt en duidt een persoon aan die een stomme fout maakt. Hieraan heeft de Dik Voormekaarshow in de jaren zeventig met de gevleugelde uitspraak Wat een oen, hè! zeker bijgedragen. Het afgeleide begrip wordt als beledigende toevoeging in het sociaal verkeer gebezigd. In het Van Dale woordenboek staat de term omschreven als "dom sullig persoon".
Opmerkelijk van een aantal van deze werkwoorden is dat ze geen verband lijken te hebben met het geluid dat ze weergeven, zoals het "balken" van de ezel en het "blaten" van het schaap.
Dit overzicht toont per dier, voor zover het bestaat, het werkwoord dat bij zijn geluid hoort en de klanknabootsing in het Nederlands van het geluid.
Mag ik even een korte vergelijking met de dierengeluiden in het Frans of het Engels? Bizar, hé, net alsof die dieren ook een "vreemde" taal spreken dan!
een bij bourdonne een duif caracoule, concourège, jabote, roucoule een eend cancane, caquette, nasille ("kwak" wordt "coin-coin") een ezel brait ("ia" wordt "hi-han") een gans cacarde, cagnarde, criaille, glousse, siffle een geit béguète, bêle, chevrote een haan chante, coqueline, coquerique ("kukeleku" wordt "cocorico") een hond aboie, clabaude, clattit, grogne, gronde, hurle, jappe ("wafwaf" wordt "ouah-ouah" en "woef" wordt "ouaf") een kikker coasse (hier wordt "kwak" dan "couac-couac") een kip cagnette, caquette (tijdens het leggen van een ei) , claquette (net vóór ze dat ei legt) , cloque (wanneer ze met haar kuikens die nog in het ei zitten,spreekt) , clousse (tijdens het broeden) , cocaille, coclore, codèque, coucasse, crételle (na het leggen van een ei) , glousse (als ze met haar collega's spreekt) . Het meest gebruikt werkwoord is evenwel c(l)aqueter. een koe beugle, meugle, mugit ("boe" wordt "meuh") een koekoek coucoue, coucoule (eindelijk iemand die ééntalig blijft een krekel craquète, crie, crisse, grésille, grésillonne (het "sjirpen" wordt "cri-cri") een leeuw grogne, rugit een muis chicote, couine ( "piep" wordt "c(o)ui-c(o)ui") een mus chuchète, chuchote, pépie, piaille een paard hennit (zo doet ook de zebra) een poes miaule, ronronne, feule (=blazen) ('miauw" wordt "miaou") een schaap béguète, bêle, chevrote een varken couine, grogne, grouine
(Het Engelse equivalent komt misschien later wel eens, maar ik moet hier nu "in het huishouden" vliegen)
De jonge pelikaan die onlangs uit de Amsterdamse dierentuin Artis ontsnapte, is via Drenthe naar Medemblik aan het IJsselmeer gevlogen.
Artis had donderdag contact met vogelaars die de pelikaan bij het Noord-Hollandse plaatsje zagen, vertelde een woordvoerder vrijdag.
De pelikaan die wegens zijn jonge leeftijd nog in het bezit is van een grijsbruin vederdek verkeert in goede conditie. Het zou nog wel eens maanden kunnen duren voordat het beest wordt gevangen, aldus de zegsman van Artis.
Twee jaar geleden ontsnapte er ook een pelikaan uit Artis, die de bijnaam Snelle Pelle kreeg. Het duurde enkele maanden voordat deze vogel terugkeerde naar de dierentuin.
De roze pelikaan die nu door Nederland zwerft, is in de dierentuin zelf geboren. De verzorgers wilden de ruim drie maanden oude vogel op de dag van zijn ontsnapping kortwieken en zien welk geslacht het had. Een roze pelikaan krijgt een wit verenkleed met een roze gloed tijdens het broedseizoen naarmate de vogel ouder wordt.
Dagboek van Roske alias Poessietje [dag 6] (Jeecee)
Hallo iedereen,
Iemand van jullie heeft aan mijn baasje gevraagd hoe oud ik ben, maar die weet dat toch niet. Ik 3 maanden en 1 week oud. Een grote, slimme poes dus en ik heb schrik van niks. Ik ben een belangrijke poes met een secretaris. Ik dicteer nu aan mijn baasje mijn dagboek en hij tikt dat in. Alleen mag ik nu niet meer over zijn toetsenbord lopen. Pfuh ... 'k doen dat toch als 'em het niet ziet, hèhè. Ik bennekik gisteren weer even verschoten .... 'k was niet bang, maar verschieten !!! Omdat ik zo altijd naar buiten zit te turen op mijn kussentje naar al dat groen daarbuiten en omdat ze mij nog niet buiten willen laten ... 'k weet eigenlijk niet voor wat ... want ik ben al groot en sterk ... hebben ze mij gisteren zo'n soort stropke rond mijne nek gedaan met een koordje deraan. Ik dacht die willen mij ophangen, en ikke maar achter dat koordje lopen, onder stoelen en banken en dat koordje altijd maar achter mij. Uiteindelijk gaat die deur open, frisse lucht .... ik spring naar buiten, los in al die groene sprieten en gele en rooie bollekes, 't schijnt dat dat bloemen zijn, waar is dat nu weer goed voor ? 'k Heb erin gebeten, jakkes .....niks voor poezen. Ge moet u dat toneel voorstellen, ikke met mijne nek in dat luske, aan den andere kant mijn vrouwke met haar hand door een ander luske, komt er me daar ineens een monster op mij af, lelijk !!! Grijs, met ne rare pels op 2 poten en met haar vleugels klapperen en kukkelekuu naar mij roepen en ikke maar blazen, 'k vrouwke en ikke zijn naar die haar nest gaan kijken, die legt van die witte bollen, man, man ... 'k was niet bang zenne maar verschoten ! 'k Hoorde gelukkig mijn baasje roepen door het raam, 'k ben rap daardoor naar binnen gesprongen, met stropke en koordje en ... neen, 't vrouwke geraakt daar niet door, 't is maar een heel klein spleetje. Toen ik door dat gaatje binnenwas stond daar mijn poezemelkske al klaar. Wat een avontuur seg ... 'k hoop dak morgen ook weer even buiten mag. Wat daar allemaal te zien is ... dat geloofde niet ! En allemaal terwijl die witte moekepoestang vanop den barbecue staat te zien, die zal denken : "Wat een peuteke is dat". 't Kan me toch niet schelen, 'k zal mijn katterugske nog eens opzetten dan zal ze wel zien hoe groot en sterk ik ben. 'k Hoop dak morgen ook buiten mag. Spannend, mannekens, spannend .....
Tot morgen,
Roske alias Poessietje en JeeCee secretaris.
Mijne secretaris, hè, dat is ne lieve vent, maar alsekik daar nie sta op te zien en alles nalees, dan vergeet die d'helft hè. Gelukkig dat ik 'em zo graag zie anders, .... de laan uit en terug zelf op dat toetsenbordje lopen.
Nu vergeet 'em toch wel mijn fotokes mee te sturen zeker ?
Dagboek van Roske alias Poessietje [dag 5] ADDENDUM (JeeCee)
Hallo Poezesnoepkes,
'k Heb voor ik in 't slaap viel op mijn kussentje toch nog efkes nagedacht. Dien dikken baard, hè, die die mij daar in dag poezegevangeniske heeft gestoken ... 'k was daar eigenlijk een beetje kwaad op, maar eigenlijk is 't wel ne lieve en 'k zie hem graag nu. 'k Ga hem toch baasje heten in de toekomst. Ik dan daar zo zalig mee naar TV kijken.
en dien heeft ook zo'n zacht pelske zoals ik .... 'k zie hem graag nu.
Dagboek van Roske alias Poessietje [dag 5] (JeeCee)
Hallo poezenlieverds,
Die prik van Ingetje dadis een wonder zenne. Ik voel mij springlevend, alle dagen krijg ik nu nog een pilleke, 't vrouwke draait dat in een bolleke vlees, leeekkeeeer ...., miammi. Mijnen dag verloopt zo : 's nachts slaap ik een beetje. Wanneer het licht wordt is het eerst uitkijken naar die grote witte poezemoeke-tang. 'k Krijg er een beetje schrik van, 'k heb er al eens een mep van gekregen. Amaï, precies ons moeke, die kon dat ook zo. 'k Laat mijn ruggeske maar naar beneden en maak mij zo klein mogelijk als ze mij ziet, dan loopt ze me gewoon voorbij. En dan begint het paradijs. Jongens en meiskes, heel die living vol met bollekes, speeltjes, tikske hier, tikske daar en alles begint daar te bollen en te rollen ... ik spring daar van het ene bolleke naar 't andere. Ge zou denken dat ge dat beu wordt, maar nee zenne, iedere keer ontdek ik iet anders om nen tik tegen te geven. En als ik dan moe gespeeld ben, ga'k eens eerst zien of er iets in mijn potteke ligt, dadis een toverpotteke !! Ik eet dat leeg, draai mij om, en als ik terugkom ligt dat terug vol, ongelooflijk !! en dan mijn poezemelkske en dan ga ik een dutteke doen in dien dikke baard zijn bureau op zijn dossiers, of op mijn kussentje in 't zonneke. Wat zou dat groen daar allemaal buiten toch zijn ? en die gekleurde dingeskes .... ? Dat lijkt mij daarbuiten nog leuker, maar 'k geraak niet buiten ... wacht maar tot ik nooog groter ben, dan zullen ze wat zien, sè ! Na mijn dutteke gaan we der terug tegenaan, boem, klets, bang alles van de kast, aïe alles op mijn donder. Wat dat die daar allemaal op die kasten zetten ... dat is niet te doen, gelukkig dat ik dat allemaal niet moet terugzetten. En voor dat ik het weet is het dan weer avond. Dan kijk ik wat TV in dien dikken baard zijnen arm. Ik denk da'k hier blijf, 't valt goed mee.
Zieke huisdieren gaan binnenkort door de MRI-scanner. Zo kan sneller een breuk of een tumor aan het licht worden gebracht.
Een dierenkliniek in de Duitse stad Braunschweig beschikt al sinds enige maanden over een aangepaste scanner. Omdat bij MRI-onderzoek niet bewogen mag worden, worden de dieren onder narcose gebracht.
Aan de hand van MRI-beelden kunnen aandoeningen snel en veilig worden gediagnosticeerd. Een voorbeeld daarvan is hernia, bij honden een vaak voorkomende kwaal.
Tot nu toe maakte de diergeneeskunde vooral gebruik van klassieke beeldvormende methoden, zoals echografie en röntgenonderzoek. De mogelijkheden van MRI zijn veel groter: stralingsvrij kunnen veranderingen in botten en spieren tot op de millimeter nauwkeurig in beeld worden gebracht
De ezel is lid van de familie van paardachtigen en heeft als kenmerken lange oren, een pluim aan het eind van de staart, en een groot uithoudingsvermogen.
Domesticatie
Gedomesticeerde ezels zijn goed bruikbaar als lastdier , voor rijtuigen en als rijdier. Mitochondriaal DNA-onderzoek heeft in 2004 laten zien dat er twee populaties gedomesticeerde ezels bestaan, waarvan een duidelijk afstamt van de ondersoort Equus asinus africanus. Van de andere is de afstamming nog onduidelijk[1].
Het voordeel van gedomesticeerde ezels ten opzichte van paarden is dat zij kleiner zijn, beter bestand zijn tegen extreme omstandigheden, en makkelijker te hanteren en te voeden zijn.
De reputatie van ezels dat zij eigenzinnige dieren zijn, heeft vooral te maken met hun intelligentie en voorzichtigheid. Ze zijn moeilijk te porren als men ze bijvoorbeeld met gevaar voor hun leven iets wil laten doen. Heb je eenmaal hun vertrouwen gewonnen, dan heb je er een dankbaar en prettig gezelschap aan.
Een kruising tussen ezelhengst en paardenmerrie wordt muildier genoemd, die tussen ezelin en paardenhengst heet een muilezel . Alle mannelijke nakomelingen tussen deze kruisingen zijn onvruchtbaar.
Een gecastreerde ezel wordt oen of kluns of ook wel regionaal "vent" genoemd.
Verwijzingen naar de ezel
Giotto di Bondone (1267-1337), Christus' Intocht in Jeruzalem
Don Quichot en Sancho Panza met zijn ezel Rucio (Gustave Doré, 1863)
Ezels in de iconografie
Een stevig verankerd symbool van domheid, maar traditioneel met een bredere betekenis. Een ezel werd door Christus gekozen als rijdier voor zijn intocht in Jeruzalem waarmee een profetie uitkwam: hij doelde op de deugd van de bescheidenheid en in het christelijk denken staat de ezel dan ook voor deemoed, geduld en armoede. In China rijden de onsterfelijken op ezels. In tegenstelling hiermee spelen ezels in zowel Egyptische als in Indische mythen en in Grieks-Romeinse sagen worden ze in verband gebracht door lust en met stupiditeit. Midas kreeg ezelsoren als symbool van zijn verstandelijke tekortkomingen omdat hij zo stom was geweest om tijdens een muzikale wedstrijd voor Pan te kiezen in plaats van Apollo . Ezelsoren maken onderdeel uit van de narrenkap; de figuur Bottom in ShakespearesEen Midzomernachtsdroom (ca. 1595) draagt een ezelskop in een satirisch intermezzo over de liefde. Andere met de ezel verband houdende eigenschappen zijn vadsigheid en halsstarrigheid
Corso het ezeltje , door C.E. Pothast-Gimberg , in 1959 uitgeroepen tot kinderboek van het jaar. Er zijn meerdere delen verschenen over Corso.
Ezels in de Bijbel
In het Oude Midden-Oosten was de ezel een belangrijk lastdier. Het komt daarom voor in verschillende Bijbelgedeelten. Zo wordt in Numeri de profeet Bileam gered door zijn ezelin, die in tegenstelling tot hem wel de engel op zijn weg ontwaart.
Een ezel stoot zich geen twee maal aan dezelfde steen.
(De oorsprong van dit spreekwoord komt vermoedelijk voort uit een merkwaardige eigenschap van dit dier: een ezel die over een rotsachtige weg loopt en met zijn voorpoot een steen aanstoot, zal nooit met zijn achterpoot dezelfde steen aanstoten. Andere paardachtigen zullen veeleer wel deze fout maken.)
[Ezelsrug
Een ezelsrug is een boog waarvan de bolle vorm beneden, de holle boven is en daar eindigt in een spits bij de ontmoeting van de helften van de boog. Men ziet het wel bij laatgotische raamtraceringen. (zie ook: bouwkunde , gotiek )
Tal van geboortes bij onze vogels in de zoo van Antwerpen
Tal van geboortes bij onze vogels in de zoo van Antwerpen
Voor de tweede keer dit jaar hebben we een succesvolle kweek met de kikuyu brilvogels. Het zijn kleine mooie olijfgroene vogeltjes met een witte oogring, een streling voor het oog. Kweken met deze soort is niet evident. Het jong heeft net het nest verlaten, maar wordt nog gevoederd door de ouders. Zijn natuurlijke habitat in het noordoosten van Afrika vormen vochtige bergachtige bossen. De vogels foerageren meestal hoog in de bomen van het regenwoud en eten insecten en vruchten.
Vorige week vloog er nog een regenbooglori of lori van de blauwe bergen uit. Deze felgekleurde vogels zijn actief, nieuwsgierig en zeer luidruchtig. Ze nemen regelmatig een waterbad. Het zijn drukke vogels die graag klimmen en knagen. Fruit, nectar en bloesem staat op hun hoofdmenu.
En ook bij de Fischerstoerakos, waarvan we trotse EEP-stamboek coördinator zijn, hebben we een afstammeling. Hier brengen we een jonge met de hand groot omdat het mannetje niet toestaat dat het vrouwtje de eieren bebroedt.
Bij de zwarte rallen, de Kongopauwen, de geelknobbelhokkos, de guirakoekoeken, de saterhoenen, de soldatenaras, de witkuiftoerakos en de gestreepte muisvogels huppen er allemaal kleintjes rond.
Als je in Planckendael de reuzegrote serre binnengaat waar de uitheemse vogels "huizen", heb je op je rechterhand gelijk een heel grote kooi waarin de geribbelde neushoornvogels broeden. Voor diegenen die er maandag bij waren, het vrouwtje zat met jongen in de grote boomstam die in de linker achterhoek stond (met nog juist een spleetje als voederopening) en het mannetje zat boven op een stok met twee jongen uit het vorige nest. Je kon de toestand binnen in het afgesloten boomstammennest ook volgen op een scherm in de ingangssluis. Niet gezien? Teruggaan....?
Rare broedtechniek bij de vogels
De Vanderdeckentokken zitten te broeden in de zoo in Antwerpen. Deze soort heeft dezelfde vreemde manier van voortplanten als de neushoornvogels. (zie het succes van onze geribbelde neushoornvogels in Planckendael) Het vrouwtje zit ingemetseld in het nest samen met haar eieren (en later jongen) en kan het nest niet verlaten. Het mannetje zorgt de hele dag voor eten voor zijn ganse kroost. Ons geduld wordt nog even op de proef gesteld, want nestcontrole is niet mogelijk. We zullen moeten wachten tot het vrouwtje haar snavel terug laat zien en uitvliegt. Ook de trompetneushoorvogels hebben geen rekening gehouden met het bouwverlof. Ook hier zit het vrouwtje ingemetseld. Benieuwd of er kleintjes komen piepen.
In het kader van het Europees kweekprogramma van de Molukkenkaketoes hebben we twee jonge prachtexemplaren ontvangen in de zoo in Antwerpen. Deze vogels zijn van belang voor de toekomst! We moeten nog wel enkele jaren geduld hebben voor ze kunnen kweken maar dikke vrienden zijn het in ieder geval! In het verleden zorgde ons kweekpaar voor verscheidene jongen tot in 96. We hebben van alles geprobeerd om terug te kweken, maar niets hielp. Tot we nu pas van Jeruzalem een vrouwtje konden verwelkomen. Je kan ze bewonderen in de buitenvolière. EAZA coördineert met de EEP (European Endangered Species Programmes) meer dan 250 kweekprogrammas op Europees vlak. Het gaat telkens om diersoorten die bedreigd zijn in de natuur en meestal ook zeldzaam zijn in dierentuinen. Via de EEP controleren we de goede kweek, de huisvesting en de genetische variëteit van de dieren. De KMDA beheert het EEP van de Fisher toerako, de monniksgier, de soldatenara, de bonobo, de Kongopauw, het goudkopleeuwaapje en de okapi.
Drie Blauwkoparas of bergaras worden met de hand grootgebracht. Het is één van de kleinere arasoorten die uit Zuid-Amerika komt. Ze leven in Brazilië, Bolivia en het oosten van Peru. Meestal vertoeven ze in koppels of in trios in het dichte en zeer afgelegen tropisch regenwoud, langs een rivier en in moerassige bosgebieden. Hun verenkleed is hoofdzakelijk groen met (je raadt het al ) een blauwe kop. Deze soort komt zeer weinig voor in dierentuinen en is in de natuurlijke habitat met uitsterven bedreigd. Je kan ze bewonderen in onze nursery in de zoo in Antwerpen.
Herkomst Oorspronkelijk zijn volbloed Arabieren afkomstig uit Noord-Afrika en het Nabije Oosten : meestal uit Egypte. Arabische volbloeds zijn die paarden die aantoonbaar afstammen van geïmporteerde Arabische paarden uit de genoemde gebieden. Stokmaat Gemiddeld tussen 1,40 en 1,50 meter. Kleur Ze zijn bruin, vos of schimmel, zelden zwart. Vaak zijn er witte aftekeningen op benen en hoofd. Karakter Het zijn bijzonder intelligente dieren met een groot uithoudingsvermogen. Ze zijn alom bekend om hun vurige karakter. Exterieur Het hoofd is het opvallendste kenmerk. Het is vrij klein, met een breed voorhoofd, een smalle, fijngevormde neus en een hol profiel. De concave lijn van het profiel maakt het hoofd van de Arabier tot een uitstekend voorbeeld van een snoekshoofd. De kleine, spitse oren raken bijna elkaar en de ogen zijn bijzonder groot en expressief. Deze expressiviteit wordt nog eens onderstreept door de grote, gevoelige neusgaten. Karakteristiek is ook de gebogen halslijn en de relatief brede borst. De beenstelling wil nogal eens het zwakke punt zijn. De Arabieren dragen hun staart hoog met een opvallende boog. Gebruiksmogelijkheden Hij wordt vooral gezien als een gracieus rijpaard, maar is ook een uitstekend renpaard. Daarnaast wordt het in de fokkerij gebruikt om andere paardenrassen te veredelen. De Arabier is bepalend geweest voor het ontstaan van de Engelse volbloed. Beweging Hij is beroemd om zijn sierlijke bewegingen, die vooral goed uitkomen in de galop. De draf vertoont veel knie-actie, terwijl de stap niet het sterkste punt is van dit ras. De gangen zijn wel harmonieus en soepel, maar niet erg ruim. Bijzonderheden Er zijn bronnen van meer dan vijfduizend jaar oud die het bestaan van dit ras al vermelden. Een groot aantal moderne warmbloedrassen zijn - vaak via de Engelse volbloed - verwant aan de Arabische volbloed. Arabieren worden tegenwoordig overal ter wereld gefokt. Zoals kan worden verwacht van een dier dat zich eeuwenlang in de woestijn heeft weten te handhaven, beschikt de Arabier over een groot weerstands- en uithoudingsvermogen. Volgens de Arabische volkeren schiep Allah dit paard uit een ademteug zuidenwind. Mohammed droeg de nomadenstammen op het ras zuiver te houden. De oude Grieken waren ervan overtuigd dat de zeegod Poseidon het dier met een klap van zijn drietand uit de golven van de zee had getoverd. Ondanks het feit dat de Arabier een gespierd paard is, weegt het niet veel meer dan vijfhonderd kg.
Dagboek van Roske alias Poessietje [dag 4] (JeeCee)
Hoi iedereen,
Ja, z'hebben het gelapt, z'hebben mij herdoopt in Roske. Met champagne, is dat iet slecht zeg .... jakkes geef mij maar mijn poezemelkske. 't Maakt mij niet uit of ze nu Snoepieke, Poessietje of Roske roepen, ik luister toch niet, pfuuh, die denken dat ze met een klein katteke te maken hebben ... ik bennekik al heel groot. Die prik van die Inge gisteren heeft mij veel doen slapen en mijn hoestje is bijna weg nu.
'k Heb dien dikken baard en zijn vrouwke niet veel gezien vandaag. Den hoefsmid kwam. 'k Heb dat vanop mijn kussentje achter 't raam gezien. Die grote poezen hebben daar van die ijzeren dinges onder hun voeten gekregen ... en met nagels erin. Alsekik zo groot ben ... dat krijgen ze niet aan mijn pootjes ... goe weten, dan bennik hier weg. En vieze poezen ! Ongelooflijk, 't vrouwke heeft nen helen dag bezig geweest met van die zwarte bollen bijeen te rapen. Dat komt daar allemaal uit, ik doe dat proper in een bakske en krab dat dan onder, die niet ... die laten dat gewoon liggen op nen hoop. Niet moeilijk dat ze daar ijzeren schoenen moeten onder doen, jakkes bah !! Ze kunnen hier toch blij zijn dadik da zo proper doen.
Ik dacht dat ze mij vergeten waren, 'k ben dus maar efkes op mijn speeltjes gesprongen. Dien dikken baard die met mij wou knikkeren ... dien is toch niet zo gek. Dadis plezant jongens, die knikkers vliegen door die kamer van hier naar ginder, botsen tegen vanalles en soms komt dat zelfs terug naar mij. Dat is verschieten, zo ne glazen bal die in volle vaart op u afkomt ....
'k Ga een beetje doke doen nu. Achter dien dikken baard zijne rug, dan ziet die witte moekepoes mij niet. Da's gemakkelijker dan altijd nen hoge rug te moeten zetten. Die doet raar zeg, da's een echte tang. Den ene keer beziet die mij niet en den andere keer ... 'k zet voor alle veiligheid maar nen hoge rug op. Zeker is zeker.
Groetjes,
Roske alias Poessietje en JeeCee (da's dien dikke met zennen baard, 'k ging hem baaske noemen, maar ik ga daar toch nog eens over nadenken zenne ....)
Nu vergeet die kwibus toch wel om mijn fotokes mee op te sturen zeker, goe da'k achter hem op zijn dossiers zit en dat ik da zien.
Nederland geeft alle agressieve honden spuitje (Martina1)
Nederland geeft alle agressieve honden spuitje
In Nederland zullen vanaf januari 2009 alle honden een gedragstest moeten ondergaan. Als uit die test blijkt dat de hond agressief gedrag vertoont, kan hij in beslag genomen worden. In de ergste gevallen kan men zelfs beslissen om de hond een fataal spuitje te geven. Dat meldt de Nederlandse minister van Landbouw Gerda Verburg in het Algemeen Dagblad .
Niet enkel grote honden worden aan de test onderworpen, maar ook kleine hondjes zoals teckels en chihuahua's. (thg)
Verdwaalde walvis duikt op voor Duits naaktstrand (Martina1)
Verdwaalde walvis duikt op voor Duits naaktstrand
Een bultrugwalvis is op weg naar het poolgebied verdwaald geraakt. De vis dook plots voor een populair Duits strand op het eiland Rügen. De walvis verblijft er nu al twee weken. Rügen is niet alleen bekend voor de mooie natuur, er zijn ook enkele naaktstranden.
Niet bedreigd Het eiland ligt in de Baltische Zee en het was al van 1978 geleden dat er in die zee nog eens een bultrugwalvis gezien is. Rond deze periode trekken de walvissen normaal gezien naar het noorden. Het gaat trouwens goed met de bultrugwalvis. Hun aantal is al zo sterk toegenomen dat het dier niet langer op de lijst met bedreigde dieren staat.
Toeristische attractie Voor deze walvis zal het verhaal misschien minder goed aflopen. Rond Rügen is er geen gevaar voor walvisjagers, maar de walvis volgde waarschijnlijk een school vissen. In deze wateren is het voedsel voor de walvissen veel minder talrijk dan in de buurt van het noordpoolgebied. De walvis is inmiddels een toeristische attractie geworden. Wetenschappers zijn bezorgd, want te veel boten op het water zullen de walvis mogelijk gestresseerd maken. En dan kan het lastig worden om de weg naar de Atlantische Oceaan terug te vinden. (gb)