Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
02-10-2009
Schat aan dinosauruseieren ontdekt in India
Schat aan dinosauruseieren ontdekt in India
Indiase geologen hebben dinosauruseieren ontdekt die zo'n 65 miljoen jaar oud zijn.
De oeroude dinosauruseieren zijn volgens de krant Times of India ontdekt in de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu, waar vele fossielen die tot 140 miljoen jaar oud kunnen zijn, in de grond steken.
"We vonden verschillende cirkels, die telkens uit acht ronde dinosauruseieren bestonden", vertelde een geoloog van de Indiase Periyar-universiteit. Tijdens een onderzoek dat gefinancierd werd met Indiaas en Duits geld, werden de historische vondst gedaan.
De eieren zouden elk een diameter van dertien tot twintig centimeter hebben en lagen in zandige nesten die een goede meter breed waren.
Volgens wetenschappers zijn de eieren afkomstig van grote, roofzuchtige dinosaurussen. Eerder werden er al fossielen in die regio van India ontdekt, maar bij deze vondst was het de eerste keer dat honderden nesten met clusters van dinosauruseieren blootgelegd werden.
De eieren, die onder het vulkanische as zaten, worden nu in Duitsland verder onderzocht.
Dit is wel een bijzonder aangrijpend verhaal.. Tosca
Hondje gered door rouwende omstaander
Maandag 17 augustus 2009MELBOURNE - Een hondje dat van een pier in Melbourne was afgewaaid, werd gered door een man die net de as van zijn overleden grootmoeder aan het uitstrooien was.
Sue Drummond vreesde het ergste toen haar hondje Bibi in het water viel. "Ik durfde niet achter hem aan te springen omdat ik niet wist of ik weer uit het water zou kunnen komen."
De 20-jarige Raden Soemawinata was op dat moment bezig de as van zijn overleden oma over zee uit te strooien. Toen hij zag dat het hondje in nood was, trok hij zijn broek en schoenen uit en sprong hij in het koude water.
"Het was best koud, maar ik twijfelde niet," vertelde hij de Melbourne Herald Sun. "Ik ben een parttime model, dus ik ben wel gewend om mijn kleren uit te trekken."
Fotos van de reddingsactie zijn te zien op news.com.au.
Een Duitse tiener heeft in Petershagen een vis gevangen van maar liefst 2,58 meter lang en 102 kilogram zwaar. De 18-jarige Alexander Stein beschrijft zijn unieke vangst als een monster.
Toen Stein beet had, moest hij de hulp van drie anderen inroepen. Uiteindelijk deden ze er meer dan twee uur over om de gigantische vis op het droge te halen.
Toen beging de tiener echter een blunder die kan tellen. Hij sneed de vis in stukken vooraleer iemand van het vismagazine 'Blinker' het monster kon wegen en meten. Op die manier zal zijn record, van grootste visvangst ooit in Duitsland, niet erkend worden.
WASHINGTON (AP) - Ardi is een miljoen jaar ouder dan Lucy en werpt een nieuw licht op de menselijke evolutie.
Het verhaal van de menselijke geschiedenis gaat opnieuw meer dan een miljoen jaar verder terug in de tijd nu wetenschappers meer te weten zijn gekomen over 'Ardi', een mensachtige die 4,4 miljoen jaar geleden leefde in wat nu Ethiopië is. Ardi werd in 1994 gevonden, maar gisteren zijn elf artikels verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Science waarin de mensachtige gedetailleerd beschreven wordt.
Het vijftig kilo zware en 1,22 meter grote vrouwtje scharrelde ruim een miljoen jaar eerder door het bos dan de beroemde Lucy, die lang werd beschouwd als vroegste voorouder van de mens. Het oudere skelet van Ardi verandert de kennis van de menselijke evolutie. In plaats van de gedachte dat de mens zou afstammen van een oud chimpanseeachtig wezen, bewijst Ardi dat mens en chimpansee geheel los van elkaar zijn geëvolueerd uit een gezamenlijke voorouder.
Ardi vertoont kenmerken die niet voorkomen in de huidige Afrikaanse apen, waaruit de conclusie kan worden getrokken dat deze apen sterk zijn geëvolueerd toen hun en onze wegen zich scheidden. Ardipithecus ramidus, zoals de Latijnse soortnaam van Ardi luidt, kon met alle vier ledematen in bomen klimmen, maar de soort zou niet veel tijd in bomen doorgebracht hebben. Bovendien kon Ardi rechtop lopen.
'Dit is een belangrijke ontdekking', zegt David Pilbeam vanHarvard. 'Het is vrij compleet; hoofd, handen, voeten en enkele andere delen zijn overgebleven. Het vertegenwoordigt een geslacht dat mogelijk voorafging aan de Australopithecus, het geslacht dat aan ons geslacht Homo voorafging. Lucy behoort tot de Australopitheci.'
Universiteit Antwerpen meet milieuvervuiling met egels
Universiteit Antwerpen meet milieuvervuiling met egels
Egels zijn bijzonder geschikt om milieuvervuiling te meten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen waarvan de resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift Zoogdier van het Nederlandse Natuurpunt werden gepubliceerd.
20 km verder De wetenschappers onderzochten een egelpopulatie in Hoboken, op ongeveer 1 kilometer van een metaalverwerkend bedrijf, en zes egelpopulaties ten noordoosten van Hoboken. De verste populatie bevond zich in Zoersel, op 20 kilometer van de vervuilingsbron.
Haar en stekels In totaal werden 178 egels gevangen en met een chip gemerkt. Van 83 egels werden haar en stekels verzameld en geanalyseerd op zware metalen. Uit de resultaten blijkt dat egels die dichter bij het metaalverwerkende bedrijf leven, meer zware metalen opgestapeld hebben. De concentraties van zilver, arseen, cadmium en lood lagen tientalen keren hoger dan het gemiddelde. (belga/kh)
Dappere honden redden leven baasje met gebroken nek
Dappere honden redden leven baasje met gebroken nek
Mickey en Boz heten ze, de dappere helden van Brixham (Verenigd Koninkrijk). De twee Jack Russells redden afgelopen weekend het leven van hun baasje Michael Dyer, een 66-jarige vader van twee. De gewezen vrachtwagenchauffeur had zijn 'jongens' meegetroond op hun dagelijkse wandeling tot hij plots uitgleed en van een helling tuimelde. Liefst 16 uur bleef Dyer zweven tussen leven en dood. Het geblaf van de honden, die Dyer al die tijd warm hielden, zorgden ervoor dat een wandelaar de zwaar gehavende man opmerkte. Het slachtoffer werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis van Torquay overgebracht. Daar werd een dubbele nekwervelbreuk en een elleboogbreuk vastgesteld. Toch wordt verwacht dat hij volledig zal herstellen.
"Toen Michael zijn vrouw Catherine verloor aan kanker, kreeg hij twee Jack Russells cadeau. Het duo moest hem bijstaan in de moeilijke momenten. We hadden echter nooit verwacht dat ze tot zoiets in staat waren. Michael had hun leiband al losgemaakt zodat ze konden gaan, maar ze bleven gewoon bij hem. Fantastisch", zegt zijn vriend Barry Robinson. Na een urenlange operatie kon het leven van Dyer gered worden. De kansen op een volledig herstel zijn erg reëel. (dea)
Voor de kust van het Waddeneiland Texel is gisteren een levende lederschildpad gesignaleerd. Dat heeft Ecomare, centrum voor de Wadden en de Noordzee, vandaag bekendgemaakt.
Derde melding Het dier is gezien en gefotografeerd tussen Texel en Den Helder. Volgens een woordvoerster van Ecomare is het heel bijzonder dat het dier in de Noordzee zwemt. "Het is de derde melding ooit van een levende lederschildpad voor de Nederlandse kust", aldus de zegsvrouw.
Opmerkelijk is ook dat er vorige week een dode lederschildpad op het strand van Den Helder werd gevonden.
Kwallen Ecomare probeert met onderzoekers van de Amerikaanse weerdienst, de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), een verband te vinden voor deze twee meldingen in korte tijd. "We zijn zelf ook nog een beetje beduusd van deze meldingen en hebben nog geen directe verklaring", aldus de woordvoerster van Ecomare.
Op dit moment zijn er veel kwallen in de Noordzee. "Lederschilpadden leven van kwallen. Misschien komen de dieren op het vele voedsel af", aldus de zegsvrouw.
Volgens diegene die de schildpad heeft gezien, was het dier bijna 2 meter groot en erg actief. (anp/ka)
De Chinese lepelsteur, ook wel de 'panda van de Gele Rivier' genoemd omdat hij zo zeldzaam was geworden, lijkt nu helemaal uitgestorven. Een drie jaar lange wetenschappelijke expeditie in China naar een van de grootste zoetwatervissen ter wereld heeft niets opgeleverd.
Al zes jaar niet meer gezien De vis is al meer dan zes jaar niet gezien. De wetenschappers denken dat er nog een klein kansje is dat de lepelsteur het toch heeft overleefd. Maar de kans dat de soort het op langere termijn uithoudt, is onbestaande.
Zeven meter lang De lepelsteur is dus de Chinese vlagdolfijn achterna gegaan. Ook dat magnifieke dier is uitgestorven, hoewel het ooit stikte van deze rivierdolfijnen in de Yangtze.
De Chinese lepelsteur kon wel 7 meter lang worden met een kenmerkende lepelvormige neus. In de Amerikaanse rivier de Mississippi leeft een andere soort lepelsteuren. (mvl)
Wilco weet hoe hij de aandacht op zich moet vestigen.
Een hond is in het Nieuw-Zeelandse Cromwell met de wagen van zijn baasje een café binnengereden. Het ongeluk gebeurde toen de chauffeur snel even stopte om bier te kopen, maar zijn motor liet draaien.
"De hond heet Wilco en is 5,5 jaar oud", doet agent John Chambers het verhaal. "Nadat het dier wat speelde met de versnellingspook bolde de wagen plots naar voren, recht door de voordeur van het café."
In zijn dertig jaar lange carrière had Chambers nooit iets gekkers meegemaakt. "Ik schrok me een hoedje toen ik zag dat een hond al die schade veroorzaakt had. De bestuurder is daarna -net als het dier zelf trouwens- met de staart tussen de benen afgedropen. Laat dit een wijze les zijn: neem altijd je sleutels uit het contact." (svm)
Giovanna werd vandaag voorgesteld in de zoo van Berlijn.
De nieuwe vriendin van Knut is gearriveerd in de dierentuin van Berlijn. Giovanna werd vanmiddag voor het eerst voorgesteld aan het publiek.
Ruzie met Münchense vriend De 3-jarge ijsberin komt uit de zoo van München, maar kon het daar niet zo goed vinden met haar partner. Daarop werd besloten haar aan de wereldberoemde Knut te koppelen.
Juridische strijd De Berlijnse dierentuin kreeg Knut begin juli na een maandenlange juridische strijd officieel in zijn bezit. De zoo betaalde 430.000 euro aan de dierentuin van Münster, waar de vader van Knut vandaan komt.
Goudmijn Het Berlijnse park verdiende miljoenen euro's met het dier, dat door de moeder was verstoten en werd opgevoed door een verzorger. Knut trok sinds maart 2007 ruim acht miljoen bezoekers. (eb)
In China is een slang ontdekt met een vreemde lichamelijke 'afwijking'. Het dier beschikt over een klauw. De 66-jarige Duan Qiongxiu trof de slang op een nacht op de muur van haar slaapkamer aan. Ze schrok zo fel dat ze het vreemde dier ter plekke dood sloeg, meldt de Telegraph.
Schoen "Ik werd wakker en hoorde een krakend geluid", zegt ze. "Toen ik het licht aan deed, zag ik dat monster de muur op klimmen." Ze sloeg de 50 centimeter lange slang met haar schoen dood. Vervolgens bewaarde ze het lichaam in een fles met alcohol.
Twee koppen De slang gebruikte volgens de vrouw de klauw om op de muur te klimmen. Wetenschappers zijn dan ook benieuwd waarom de slang een klauw ontwikkeld heeft. Mutaties waarbij een slang een tweede kop heeft, komen veel vaker voor. Die tweekoppige slangen worden vaak als geluksbrenger gehouden. In het wild kunnen ze amper overleven, omdat de koppen elkaar voortdurend aanvallen. (gb)
Weer hoop voor koralen na ontdekking nieuwe soorten
Weer hoop voor koralen na ontdekking nieuwe soorten
QUITO - Er is weer hoop voor de koraalriffen. Wetenschappers hebben rond de Galapagos-eilanden drie nieuwe soorten ontdekt.
Ze troffen er zelfs een soort aan waarvan men dacht ze uitgestorven was. Daardoor groeit de hoop dat de koralen misschien beter bestand zijn dan verwacht tegen de stijgende zeetemperaturen, meldt The Guardian.
Koraalriffen hebben fel te lijden onder global warming en de impact van El Nino. Veel onderzoekers vrezen dat de koralen in de huidige omstandigheden binnen enkele tientallen jaren volledig zullen verdwijnen. Daarom is de ontdekking rond Galapagos heel belangijk. Galapagos wordt als het laboratorium van de natuur beschouwd. (HLN.BE)
Ontdekt: reuzenratten, grommende vissen en kikkers met giftanden -
Ontdekt: reuzenratten, grommende vissen en kikkers met giftanden -
In de jungle van Papoea Nieuw-Guinea hebben wetenschappers maar liefst veertig dieren ontdekt die tot dusver onbekend waren. De 'aanwinsten' variëren van reuzenratten over grommende vissen tot kikkers met giftanden.
Wetenschappers uit Groot-Brittannië, de VS en Papoea Nieuw-Guinea ontdekten de onbekende dieren in een bijzondere biotoop op een diepte van 1 kilometer in de krater van de Mount Bosavi-vulkaan. Sinds de vulkaan 200.000 jaar geleden een laatste keer van zich liet horen was nog geen mens in de krater afgedaald en kon zich daar een unieke fauna en flora ontwikkelen.
De onderzoekers bleven vijf weken in de vier kilometer brede krater en ontdekten in die betrekkelijk korte tijd veertig dieren die nooit eerder waren beschreven: 16 kikkers (waarvan sommige met giftanden), drie vissen (waarvan er minstens eentje gromgeluiden maakt), een vleermuis en een reuzenrat.
Vooral over die reuzenrat zijn de biologen enthousiast, want er wordt vermoed dat dit wel eens de grootste rat ter wereld zou kunnen zijn. Het dier, dat zich overigens gewillig liet fotograferen en filmen, had een lengte van 82 cm en zou naar schatting anderhalve kilo wegen! De rat had een zilverbruinig, dik en lang vel waardoor het dier beschermd is tegen de vochtigheid en de koude in de krater.
De ontdekking van de dieren is koren op de molen van natuurbeschermers. Die protesteren al jaren tegen het kappen van het regenwoud in Papoea Nieuw-Guinea, dat jaarlijks 3,5 procent van zijn bosbestand ziet verdwijnen.
(DIM)
(NB) Meer foto's vind je op http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=G0P2ETN06
Nog een fijne dag gewenst voor mens én dier ! Ciska
Chanel, de hond die onlangs op 21-jarige leeftijd overleed in de Verenigde Staten, was dan toch niet de oudste hond op deze planeet. Die eer is voor straathond Penny.
De viervoeter van de Zuid-Duitse familie Wulf zou minstens 25 jaar oud zijn. Het beest werd in 1985 geadopteerd als straathond.
Volgens de dierenarts was hij destijds één jaar oud. In mensenjaren zou Penny nu 175 zijn.
Penny maakt nog dagelijks een wandeling van zes kilometer. Het dier zette ook dertien pups op de wereld.
Uit een nieuwe telling blijkt dat er nog hoogstens 1.200 axolotls overblijven in de meren en kanalen van Xochimilco in centraal Mexico. De axolotl is een salamander die de unieke eigenschap heeft dat hij zijn hele leven doorbrengt als larve.
Die unieke eigenschap en het feit dat een axolotl in staat is om verloren ledematen opnieuw te laten aangroeien, maken dat het dier bestudeerd wordt in veel laboratoria. Zijn vreemde uiterlijk, met de kleurrijke uitwendige kieuwen en de dwaze grijns die ze lijken te hebben, maakt er ook een populair huisdier van.
AP
Maar in het wild ziet het er dus niet goed uit voor de salamander die nooit volwassen wordt. De axolotls worden bedreigd door de vernietiging van hun leefgebied, dat nu is ingekrompen tot zes gebieden in Xochimilco in Mexico.
Ook de verslechtering van de waterkwaliteit bedreigt de dieren, het is ongetwijfeld niet toevallig dat hun zes overgebleven leefgebieden rond bronnen liggen die voor vers, zuiver water zorgen. Maar de ergste bedreiging is waarschijnlijk het introduceren van niet-inheemse vissoorten zoals karpers en de vraatzuchtige Tilapia of nijlbaars die de eieren en de jonge dieren verslinden en concurrentie vormen voor het bemachtigen van voedsel.
Mexicaanse en internationale wetenschappers trachten nu verwoed veilige plaatsen voor de axolotls te creëren, die vrijgemaakt zijn van de uitheemse soorten. Op lange termijn zou het leefgebied van de axolotls hersteld moeten worden, zodat de zes "eilandjes" waar ze nu nog voorkomen, met elkaar verbonden worden.
Zeer merkwaardig
De Mexicaanse axololtl (het woord komt uit de Azteekse Nahuatl-taal en betekent dienaar van het water, de Latijnse naam is Ambystoma mexicanum) is een zeer merkwaardig dier.
AP
Tot het geslacht Ambystoma, de molsalamanders, behoren enkele tientallen soorten salamanders. De meeste daarvan zijn ook in staat tot neotenie, het geslachtsrijp worden in het larve-stadium, maar ze doen dat enkel in uitzonderlijke omstandigheden, bijvoorbeeld als het te koud is om aan land te gaan als volwassen salamander.
De axolotl is de enige soort die nooit volwassen wordt. In de plaats daarvan blijven ze onder water leven als overmaatse larven en paren ze ook onderwater. De vrouwtjes leggen daarop hun eieren aan bijvoorbeeld planten.
Nog een vreemde eigenschap van de axolotl is dat de dieren in staat zijn een nieuw lidmaat te laten groeien als ze er een verloren zijn. Ook dat vinden wetenschappers uiteraard erg interessant.
Populatie gecrasht
De populatie van de axolotls neemt al lang af maar de jongste jaren is de teruggang dramatisch. In 1998 werd er geschat dat er zo'n 6.000 axolotls per vierkante kilometer leefden in de Xochimilco.
Dat is een ingewikkeld systeem van moerassen, kleine meertjes en kunstmatige kanaaltjes (foto boven) in de buurt van Mexico City. Naarmate die stad van nu 18 miljoen inwoners gegroeid is, is het leefgebied van de axolotl dramatisch ingekrompen en is ook de populatie in het overgebleven gebied drastisch verminderd.
In 2004 waren er volgens een telling nog maar 1.000 axolotls per vierkante kilometer en en in 2008 nog maar 100, 60 keer minder dan 10 jaar eerder.
Belga
Hoewel er kolonies axolotls bestaan in gevangenschap in Mexico, de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Groot-Brittannië en Japan, is het waarschijnlijk geen goed idee om die dieren in het wild opnieuw uit te zetten. Vaak zijn de gekweekte exemplaren albino's (foto) die in het wild weinig overlevingskansen hebben en bovendien zijn ze allemaal familie van elkaar zodat de genetische verscheidenheid van de axolotl zou afnemen.
Bovendien zou een dergelijke introductie de kans op besmetting met de Batrachochytrium-schimmel verhogen. Die schimmel, die van nature voorkomt bij enkele amfibieënsoorten maar die nu wereldwijd oprukt, richt momenteel wereldwijd een ware ravage aan onder de amfibieën.
Een hond in Australië heeft een parkeerboete gekregen. Niet dat het beestje met de wagen reed, hij werd 'achtergelaten' door zijn baasje en dat kon niet. Voorbijgangers konden hun ogen niet geloven toen ze een agent de bon op de leiband van de hond zagen plakken op een markt in Darwin.
Vast aan een hek "Ik moest toch even in mijn ogen wrijven toen ik zag wat er gebeurde", aldu Ray McEvoy. "Ik zag een dametje de markt opwandelen met haar hond. Ze maakte het beestje vast aan een hek en gaf hem een kommetje water. Daarna ging ze naar de kraampjes. Even later kwamen er een twee agenten voorbij. Eentje begon te schrijven, boog zich voorover en plakte een parkeerbon op de leiband van het beestje", aldus McEvoy.
Geen overlast "De hond zat daar op een plek waarop nauwelijks iemand voorbij kwam. Hij zat dus helemaal niet in de weg en zorgde ook niet voor overlast." Volgens een woordvoerder van de gemeente mag een hond nooit alleen achtergelaten worden. "Je kan een hond niet zomaar ergens vastbinden en achterlaten", verdedigt Grant Fenton het optreden van de agenten. (hlnsydney)
MECHELEN - Opschudding dinsdagavond in de Sint-Katelijnestraat. Twee honden waren in een flat beginnen vechten. Toen hun baasje hen uit elkaar wilde halen, kreeg de vrouw een beet in haar hand. De hond werd afgemaakt.
De feiten speelden zich af in een flat in de Sint-Katelijnestraat. 'In de woning waren meerdere honden aanwezig', zegt Maurice Dommicent van de Mechelse politie. 'Eén daarvan is een American Stafford, de andere een kruising van een Stafford met een Jack Russell. Eén van die twee dieren hadden de bewoners onlangs van iemand overgenomen.'
'Aanvankelijk hielden de bewoners de twee dieren gescheiden, maar in de loop van de vooravond besloten ze om de honden in één ruimte los te laten. Dat liep onmiddellijk uit de hand en de honden vlogen op elkaar af. Ze begonnen fel te vechten en te bijten. De 19-jarige bewoonster van het appartement probeerde de dieren uit elkaar te halen, maar kreeg een flinke beet in haar hand van één van de honden.'
De bewoners liepen daarop naar buiten en verwittigden onmiddellijk de politie. De hondenbrigade van de Mechelse politie rukte uit. 'Op het ogenblik dat we toekwamen, waren de twee honden nog steeds aan het vechten', zegt Dommicent. 'Onze mensen hebben hun speciale pakken aangetrokken om de vechtende honden uit elkaar te halen en naar de kooien in de politiewagen te begeleiden.'
Uit voorzorg werd de Sint-Katelijnestraat afgesloten, maar het vangen van de dieren verliep vrij vlot. Beide honden werden naar een dierenarts overgebracht. 'In samenspraak met de eigenaars werd besloten om de meest agressieve hond af te maken. De dierenarts heeft het dier laten inslapen', aldus nog Dommicent. 'De aangevallen hond werd door de dokter verzorgd. Hij had enkele serieuze beten gekregen.'
Het 19-jarige baasje werd voor verzorging aan haar hand naar het ziekenhuis overgebracht. De vrouw mocht de spoedafdeling daarna alweer verlaten.
'Het had erger kunnen zijn, maar ik heb toch heel wat pijn in mijn hand', reageerde ze. Voorts wilde het koppel niets kwijt over de gebeurtenissen in hun appartement.
Bron : Het Nieuwsblad.be
Het is natuurlijk wel zo dat je nooit mag proberen om vechtende honden uit elkaar te halen, het dier weet niet dat het zijn baasje bijt op die moment.
Amerikanen in Colorado komen wel eens vaker een beer tegen. De dieren maken wel eens een uitstapje in villawijken zoals deze beer. Hij had kinderen zien skaten op een ramp en kwam een kijkje nemen maar het beestje raakte niet meer uit de ramp.
Hij werd pas 's ochtends opgemerkt en toen werden reddingswerkers verwittigd. Ze wisten niet meteen wat ze zouden doen. De beer verdoven of hem een kans geven om zelf uit de put te kruipen. Ze gaven de tweede optie een kans en plaatsen een ladder in de ramp. De beer aarzelde even maar ondernam dan toch een poging. Even later kroop hij op de ladder de ramp uit tot grote opluchting van de mannen van het Snowmass Park. (hlnsydney)
Gelezen in het laatste nieuws van vandaag Colombine
Combinatie van klonen en IVF kan zware aandoeningen helpen voorkomen
JETTE - De geboorte van een aapje uit twee moeders en één vader kan een doorbraak betekenen in het voorkomen van zware erfelijke aandoeningen. Aan het UZ van Jette, dat aan de wereldtop staat inzake in-vitrofertilisatie, wordt enthousiast gereageerd.
'Mooi werk', zegt dr. Hilde Van de Velde van het UZ Brussel over de nieuwe techniek die Amerikaanse wetenschappers met succes toepasten. Door de combinatie van klonen en in-vitrofertilisatie kunnen zware spierziekten, vormen van diabetes en blindheid worden voorkomen.
Dr. Shoukhrat Mitalipov van het onderzoekscentrum van apen in Beaverton (Oregon) beschrijft in het vakblad Nature wat hij deed en waarom (zie ook grafiek ). Van moederaap A nam hij een eicel waarvan hij alleen de kern, met daarin de chromosomen, overhield. Die kern plantte hij over in een eicel van moederaap B waaruit vooraf de eigen kern was verwijderd. Vervolgens werd de gekloonde eicel bevrucht met sperma van vader A en werd het embryo teruggezet in de baarmoeder van moeder A of van een draagmoeder.
Waarom? Onze erfelijke eigenschappen, en dus ook eventuele genetische zieken, zitten vooral geconcentreerd in de chromosomen van de celkern. Zeer ten dele zitten ze ook in de mitochondriën. Dat zijn zeer kleine onderdelen van een cel, waarin zuurstof en voedsel worden omgezet in energie, die de cel en uiteindelijk het hele organisme aandrijft.
Die mitochondriale genen kunnen ook defecten vertonen die aanleiding geven tot zowat 50 doorgaans zware afwijkingen. Deze ziekten worden alleen door de moeder overgedragen, niet door de vader: in een eicel zitten wel mitochondriën, in een veel kleinere spermacel niet. Dr.Mitalipov gooide de erfelijk belaste mitochondriën van moeder A weg en verving ze door de gezonde mitochondriën van moeder B. Het resultaat is een kerngezonde baby met alle uiterlijke kenmerken van moeder A.
Mitalipov zette 15 embryo's terug bij 9 draagmoeders. Dat leverde drie zwangerschappen op met vier gezonde aapjes als gevolg: de tweeling Mito en Tracker plus Spindler en Spindy. De resultaten zijn sterk vergelijkbaar met in-vitrofertilisatie bij mensen. Wellicht kan de techniek over twee jaar op mensen worden toegepast.
Dr. Hilde Van de Velde van het UZ in Jette zou er zeker gebruik van maken als ze overtuigd is van de veiligheid van de techniek. 'Want nu hebben we nog maar één gebrekkige oplossing om die erfelijke ziekten te voorkomen. Vóór het terugplanten van een in vitro bevruchte eicel kijken we na of de mitochondriën erfelijk belast zijn. Een zeer moeilijke diagnose. Bovendien is de uitkomst onzeker. Alles hangt af van hoeveel mitochondriën defect zijn. Want die vreselijke ziekten zetten zich maar door bij een welbepaalde, hoge drempel. Dus biedt zo'n diagnose van een bevruchte eicel geen volledige zekerheid. Deze nieuwe techniek kennelijk wel.'
Dan blijft nog de ethische vraag. Want de vier aapjes hebben elk twee moeders. Dr. Van de Velde: 'Als zo'n aapje een moederschapstest ondergaat, zou het aan moeder A worden toegewezen. Want zo'n test kijkt alleen naar de genen in de kern. De ethische bezwaren vervallen als we hiermee werkelijk zeer zware ziekten kunnen voorkomen. In Jette overwogen we eerder al deze weg te bewandelen. En na deze hoopgevende resultaten zullen we dat zeker opnieuw overwegen.'
Alleenstaande bejaarden kunnen baat hebben bij een nieuwe vorm van "gezelschapsdier", zo blijkt uit een rapport van de Britse Royal Academy of Engineering. "Robotkatten" kunnen in zo'n situatie op verschillende vlakken nuttig zijn.In het rapport wordt onderstreept dat dergelijke "autonome huisdieren" zowel voor het vaak broodnodige gezelschap als voor medische en praktische ondersteuning kunnen zorgen. Daarenboven kunnen ze worden voorzien van sensoren waardoor ze als brandalarm kunnen dienen of een waarschuwingslichtje doen branden als er wordt gebeld of als de telefoon gaat. Volgens professor Will Stewart van de universiteit van Southampton, die meewerkte aan het rapport, "zijn de mogelijkheden van een dergelijke aanpak niet beperkt door de technologie, maar tot dusver wel door een gebrek aan belangstelling. Vanzelfsprekend gaat het hier niet om een volledig alternatief voor een kind dat regelmatig op bezoek komt, want voortdurende aandacht blijft het ideaal. Maar dat is in de praktijk moeilijk te realiseren." (BEH)