Meelevende muizen bieden uitkomst voor autisten
woensdag 11 februari 2009 15:05
Amerikaans onderzoek op muizen wijst uit dat empathisch vermogen aangeboren is, niet aangeleerd. Dit kan een mogelijke doorbraak betekenen in onderzoek naar autisme.
Muizen lijken in gedrag op mensen
Het onderzoek is uitgevoerd door een team onderzoekers van de universiteit van Wisconsin en de Health and Science universiteit van Oregon.
Professor Garet Lahvis zegt: Wij geloven dat er een genetische bijdrage is aan empathie die verder kan helpen bij onderzoek naar autisme en andere psychologische afwijkingen.
Gen De onderzoekers vermoeden dat het vermogen om te kunnen begrijpen en inleven gedeeltelijk is aangeboren. Hoewel opvoeding en omgeving gedragingen kunnen beïnvloeden, geloven de onderzoekers dat het empathische gen hierbij bepalend is.
Sociaal Om dit te kunnen bevestigen hebben de onderzoekers het gedrag van een groep muizen uitgebreid bestudeerd. Muizen en mensen reageren namelijk op dezelfde manier op onderling gedrag.
De onderzoekers ontdekten onder meer dat de extroverte muizen meer empathisch vermogen hadden dan de muurbloempjes; de gevoelens van andere muizen ging aan de introverten voorbij.
Sociaal aangelegde muizen hebben meer inlevingsvermogen, omdat zij het empathische gen bezitten. Het ontbreken van dit gen bij de introverte muizen maakt deze groep minder meelevend. De wetenschappers denken dat ook mensen dit empathische gen bezitten.
Genetisch bepaald In extreme gevallen kan het gen, of gebrek aan het gen, een centrale rol spelen bij condities als autisme, waarbij het inlevingsvermogen ontbreekt.
Volgens Lahvis hebben muizen complexere empathische vermogens dan de onderzoekers ooit gedacht hadden. De ontdekkingen die bij de muizen worden gedaan kunnen nieuwe inzichten bieden bij onderzoek naar menselijke sociale stoornissen.
Door Merel van Son Bron : Elsevier.nl
|