Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Laatste commentaren
  • Pensioen (Marc Martens)
        op week 51
  • Marleen, onze krant heb ik graag om de puzzels in te vullen. (eddy meuris)
        op zondag
  • De zegen voor het weekend toegewenst (Patricia)
        op natte zaterdag
  • Deze krant moet ik nog eens lezen (Maarten)
        op natte zaterdag
  • Kunst (Marc Martens)
        op vrijdag de 13e
  • Inhoud blog
  • 17 december
  • week 51
  • zondag
  • natte zaterdag
  • vrijdag de 13e
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    bomske
    blog.seniorennet.be/bomske
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    elvis
    blog.seniorennet.be/elvis
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    kartuizer
    blog.seniorennet.be/kartuiz
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    magdavinck
    blog.seniorennet.be/magdavi
    een meisje van 1948
    bedenkingen
    27-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.titelloos

    Ik heb geen inspiratie om een deftige titel voor mijn blog te vinden. Ik ben nochtans niet aan mijn proefstuk toe want tekst nr 476 is in de maak. Tenminste in mijn gedachten, want de inhoud van mijn tekst moet nog opborrelen in mijn brein. Ik begin dus maar met wat gezever, gezaag en gezeur en dat kan soms ook een prettig gevoel geven. Eens zagen en zeuren, niemand is er voor beschikbaar in mijn piepklein huishoudentje, 1 vrouw en een hondenkop. De hond zeurt over wat anders dan ik natuurlijk, momenteel is hij boos op de duiven die voor zijn neus komen fladderen en waar hij niet bij kan. Hij heeft ook al gezaagd over de vele wandelaars die iedere morgen hun hond uitlaten en in 'zijn' straat passeren. Voorbijgaan tot daar aan toe, maar zijn gevoelige neus weet wat ze komen doen: wat groen zoeken om wat vocht en vaste stof te droppen. Ik moet wel zeggen dat hij, het enige levende wezen is, dat zo vol adoratie naar mij kan liggen kijken. Hij is mijn gezelschap in huis, op mijn wandelingen maar geeft me er bovenop een goed gevoel van onmisbaarheid en de beste baas, in de wereld te zijn. Ik zal hem maar geloven. Ondertussen zijn de dakwerkers begonnen de laatste loodjes aan het dak aan te brengen en alles af te werken. De rechte lijn richting stellingloos huis is ingezet. De hond zal spijt hebben als alle buizen weg zijn want voor hem was dat een ideaal hindernissenparcours, springen en kruipen kon hij zo oefenen. Voor mij was dat blauwe plekken en kneuzingen oplopen en geen plaats om deftig van de zon te genieten. Geduld is een mooie deugd en die heb ik echt moeten beoefenen. Nu moet ik binnen blijven en dan zoek ik maar wat op. Er was één naam die me richting 18jaar bracht, Anouk Aimée (°1932), jarig vandaag. Samen met de andere acteur Jean-Louis Trintignant (°1930) hebben ze me de meest passionele film van die tijd gegeven, "Un homme et une femme" in 1966. Voor het eerst alleen van huis, weliswaar om samen met een vriendin een cursus Frans te volgen, konden we in Nice naar die romantische prent gaan kijken. Nu is dat een oersaaie en oerbrave film, maar toen vertoonde die passionele nachten waar ik als 'bleuke' voor het eerst een glimp van kon opvangen en dat in de meest romantische taal van allemaal. De soundtrack was ook mooie muziek en heeft nog lang in de hitparade gestaan. Vandaag is het ook de vrjaardag van de Nederlandse vorst. Ik zal wel eens kijken wat voor show dat glamourkoppel en kroost weer in petto hebben. Vooral de kledij van het schoon vrouwvolk dat de koning vergezelt interessert me.

    27-04-2021 om 11:37 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:titelloos
    >> Reageer (1)
    26-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nummer 17

    Geloof het of niet, week nummer 17 is al van start gegaan. Ik vind dat nu echt geen mooi nummer maar, en met twee woorden spreken, misschien kan het wel een mooie week worden. De zon schijnt weer overvloedig en vanachter het venster is het warm weer. Buiten is het nog redelijk fris te noemen, ik kan moeilijk schrijven dat 8°C warm is. Toch ga ik straks, lekker beschut tegen de wind, buiten lezen. Ik heb nog heel wat boeken die ik moet bekijken en lezen. Ideaal weer is het daarvoor, want in de tuin werken is een beetje te fris voor mijn temperatuur gevoelige handen. Ik hoorde op het nieuws dat Anthony Hopkins de Oscar kreeg voor beste mannelijke acteur, in the film "The Father". Een verfilming van een theaterstuk van Florian Zeller, die ook "The Mother" en "The Son" schreef. Sir Anthony Hopkins kreeg ook al een Oscar voor de vertolking van Hannibal Lector in "Silence of the Lambs". Een steengoed acteur.

    Dag van het Intellectuele Erfgoed. Alles verdient een dag van aandacht. Zeker de nieuw bedachte concepten moeten goed beschermd worden, vooral door het bestaan van het internet. Alle creatieve producties vallen onder 'erfgoed'. Vandaar dat er eens aandacht besteed wordt aan Jimmy Wales (°1966). Jimmy, wie? Wel, al wist ik het tot vandaag ook niet, een internetondernemer, een software ontwikkelaar, én mede-oprichter van Wikipedia. Zijn drang om kennis te delen, het gratis maken, juiste informatie geven, even goed als de Encyclopedia Brittanica of de Larousse, was zijn grote drijfveer en passie om zijn concept op te starten. Alle wetenswaardigheden die er al waren in een on-line encyclopedie zetten. Met een groep vrijwilligers, wereldwijd, is er een dagdagelijkse opvolging van gebeurtenissen, personen, feiten. Alles wordt nagegaan en gecontroleerd om te proberen het fake-news uit zijn Wikipedia te houden. Een hele prestatie. Iedere dag maak ik gebruik van Wikipedia en samen met mij, miljoenen mensen. Geen gesleur meer met boeken die een hoop geld kosten en uren tijd vragen om iets uit te zoeken. Nee, een tik op mijn pc of toetsenbord en ik krijg een uitleg van naaldje tot draadje en nog veel info bovenop. Ik ben die mens enorm dankbaar en kan hem bijna een mecenas noemen, die zonder advertenties en reklame die site mogelijk maakte. Een welgemeende mercie is hier op zijn plaats, maar mijn dank zal hem wel niet aan zijn oren komen.

    De schaftijd is er. Ik ga mijn bokes (1 met kaas, 1 met salami) en een kiwi opeten (die is voor alles goed) en mijn onmisbare yoghurt uitlepelen. Daarna een lekkere koffie slurpen al of niet met een biscuitje erbij, daar moet ik nog over nadenken.

    26-04-2021 om 12:10 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:nummer 17
    >> Reageer (1)
    25-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zondagsnieuws

    After a glorious night, heb ik een gladgestreken gezicht. Een rimpelloos, fris snoetje kijkt me aan in de spiegel...tot ik goed wakker ben. Spijtig dat het dan terug zakt naar de 'smok' situatie waar vroeger mijn zondagse kleren mee waren mooi gemaakt. Smokken, is allemaal fijne plooitjes maken in een bovenstuk van bloes of kleedje en met een speciale siersteek vastzetten. Nog af en toe eens te zien bij meisjeskleedjes of soms ook bij jongenskledij. Maar dan moet je richting 'old England', meer bepaald bij de 'stiff upper lip'klasse gaan kijken. Enfin, mijn gezicht verraad weer de jaren van verstand en wijsheid. Want wat zegt Kadé Bruin (1915-1985) aforist: "Bejaarden zijn spontaan, want het valt niet mee, om met al die rimpels een uitgestreken gezicht te zetten". Maar op Radio 1, vonden ze dat ik om 7u30 nog niet goed wakker was en lieten ze good old Tina, samen met Ike Turner (1931-2007),  door de boxen klinken met "Proud Mary". Een fantastische vrouw die Tina, met een fantastische rauwe stem die heel haar levensgeschiedenis in zich draagt. Zo iets noemt men een 'doorleefde' stem. Anna Mae Bullock, bijna 82 jaar, woont rustig en tevree in La Suisse. 

    Vandaag is het Vlaamse woord in the picture, 'uitwijken, uitwijkeling' met andere woorden 'immigreren, immigrant'. Aan de kust worden die mensen, zoals ik dus, 'aangespoelden' genoemd. Niet vanuit de zee maar vanuit het binnenland komen die hier 'aangewaaid', wat eigenlijk een beter woord is gezien hier toch veelal een serieuze bries heerst. Een echte aangespoelde was "Robinson Crusoe". Een fictief personage gecreërd door Daniël Defoe (1660-1731). Precies vandaag publiceerde de schrijver-spion zijn roman in 1719. De Belgische aangespoelden leven niet op een onbewoond eiland met 'Vrijdag' als metgezel. Integendeel, het is hier soms een drukte van jewelste. Ook vandaag, meer dan 200jaar geleden, in 1792, werd het Franse volkslied geboren. Door Claude Joseph de Lisle, inwoner van Straatsburg, werd de muziek gecomponeerd en de tekst geschreven. Het werd de 'Marseillaise' genoemd omdat de troepen en leger van de Revolutie het luidkeels zongen, tijdens hun mars van Marseille richting Parijs. 

    Door toeval en heel ver in mijn herinneringen, ben ik op de  drie 'Kruisdagen' (maan-dins-woensdag) vóór O.L. Heer Hemelvaart terechtgekomen. Aansluitend gevierd met het feest van Marcus, evangelist, op 25 april. Dat zijn dagen met een processie en grote litanie. De priester ging dan met het kruis en de gelovigen, drie dagen op rij, langs de velden en akkers om Gods zegen te vragen voor de vruchten van de aarde. Samen met de Trindentijnse liturgie van de Kerk, in 1979 op een zijspoor gezet. Maar ik zag ook meteen de oorsprong van deze processie. De Romeinen vierden vandaag de Robigalia. De kwaadaardige geest 'Robigus' was verantwoordelijk voor de  'robigo' of graanroest en diende gepaaid te worden. Men stemde hem goed gemutst met processies, beden en offers van een schaap en een teef, om een gezonde oogst te hebben. 

    ...en nee, wie een dt-fout maakt is niet per se dom, lui of nonchalant....sprak Ruud Hendrickx, VRT-taal.

    25-04-2021 om 13:54 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:zondagsnieuws
    >> Reageer (1)
    24-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een jongen van 1952

    Ik begin aan mijn ochtendlijke conversatie onder toeziend oog van de hond. Hij is al met de buurvrouw op wandel geweest en ligt een beetje uitgeteld in een stoel aan mijn zijde, kijkend of ik wel alles volgens 'zijn regels' doe. Hij probeert echt een dominant beestje te worden. Ik moet streng optreden vooraleer het baas boven baas zal zijn. Tegenwoordig zijn het geen plezante manieren meer om mijn volle aandacht op te eisen: blaffen als ik een telefoon opneem, putten in de tuin graven als ik meer aandacht geef aan een bezoeker die een klapke met me doet aan het poortje enz. Eens met mij alleen is het een engeltje en een schat van een beestje en geen bengeltje meer. Ik ben curieus hoe dat gaat aflopen eens er terug mensen in mijn huis mogen komen! Een gesprekspartner bij het ontbijt mis ik minder en minder. Alles went, behalve een vent, zegt men soms, en dat kan wel eens waar zijn. Het is ook zo dat ik mijn pensionaatsmanieren aan tafel stillekesaan aan het kwijtspelen ben en er geen toeschouwers wil bij hebben. Er komt geen reprimande of straf meer al ik niet conform de etiquette aan tafel zit. De laksheid neemt soms de bovenhand maar enkele basisregels blijven gehandhaafd: altijd aan tafel eten, mes-vork-lepel gebruiken, ook borden om het eten op te leggen, servet klaarleggen. Daar stopt het ongeveer. Hoe ik zit, hang, leun, doet er niet meer toe.  Dat is afhankelijk van het moment geworden. Soms leg ik mijn voeten eens op tafel, wetende dat er nooit een opmerking zal komen. De reden die ik dan bedenk voor dergelijke houding: pijnlijke voeten of het is gemakkelijk om de krant op mijn omhoog gelegen benen te leggen en zo te lezen! Dat zijn poses die niet kunnen met een tafelgenoot. 

    Ik aanroep alle heiligen van de dag. Het zijn er veel, zelfs de heilige Corona en 24 martelaren zijn erbij, om mijn kleine broertje, een gelukkige verjaardag en een lang leven te geven. Ik heb hem natuurlijk al een  gelukkige 'soixant neuf' gewenst, met alles d'erop en d'eraan. Zelfs in tijden van beperkingen kan deze kersverse bompa met bomalief nog eens goed uit den bol gaan. Eigenlijk wilde ik dat klein ventje iets supers, geweldigs, unieks, cadeau doen, maar ik paste niet in de envelop! Dat komt er dus als alle deuren weer open mogen staan voor de bezoekers. Tot dan, manneke, veel plezier en pret, met je hopelijk nog geen 'stramme spieren en pezen'. Luister ondertussen maar naar The Boss zijn ultieme verjaardagssong: "Surprise, surprise, surprise, today it's your birthday.....En daarna verder werken en leven voor je droom, ook door Bruce Springsteen zo mooi bezongen in "Working on a dream".

    24-04-2021 om 11:32 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:een jongen van 1952
    >> Reageer (1)
    23-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dag van...

    Weerom heel interessante 'dag van... 'en ik begin, in mijn ogen, met de minst belangrijke die mijn aandacht vraagt: dag van het Duitse Bier. In 1516 vaardigde Hertog Willem IV van Beieren, een 'Reinheitsgebot' uit, een warenwet, over de samenstelling van bier, Het moest gemout gerst, hop en water bevatten. Een protectionistische maatregel tegenover de invoer van bier uit de omliggende gebieden, maar ook en vooral, om de tarwe en rogge voor de dagelijkse voeding te beschermen. Sinds 1926, mits kleine aanpassingen o.a. toevoeging van gist, is deze bierwet in heel Duitsland van kracht. Een tweede, is de 'dag van de Engelse Taal'. Ingesteld door de VN, meer bepaald om Engels als 'lingua franca' te promoten. Zo hebben de mensen met een verschillende moedertaal een gemeenschappelijke taal voor communicatie, handel te drijven, de reiswereld en de internationale betrekkingen. Engels is een wereldtaal en effectief geproken door meer dan 20% van de wereldbevolking. Esperanto is in dat opzicht nooit uit de startblokken gekomen. Het Frans is op zijn retour en spijtig maar waar, het Latijn en Grieks behoren nu echt wel tot het verleden. De derde 'dag van...'is de belangrijkste: Internationale Dag van het Boek en de Auteursrechten, ingesteld door de Unesco. Speciaal op 23 april, omdat 3 grote schrijvers overleden zijn op deze dag in 1616:  de Spaanse schrijver Miguel de Cervantes (1547-1616), de Engelsman William Shakespeare (1564-1616) en de Spaanse-Inca schrijver en historicus Garcilaso de la Vega (1539-1616). Een romantische dichter die een paar eeuwen later leefde, stierf ook op deze dag William Wordsworth (1770-1850) en what's in a name 'waardevolle woorden'. Geeft meteen aangegeven waar hij bekend voor werd: woorden. Op deze Engelse dag een paar zinnen van deze William: "It is a beauteous evening, calm and free, the holy time is quiet as a nun....Een Engelstalige schrijfster werd op deze dag geboren, Ngaio Marsh (1895-1982) een Nieuw-Zeelandse. Veel van haar detectieveverhalen werden in het Nederlands vertaald en haar boeken met hoofdinspecteur Alleyn zijn tot tv-serie verwerkt. Een quote van Ngaio Marsh is hier op zijn plaats: Je moet kunnen schrijven. Je moet een gevoel hebben van vorm, van patroon, van ontwerp. Je moet respect hebben voor, én een beheersing van woorden hebben.

    23-04-2021 om 13:12 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:dag van...
    >> Reageer (1)
    22-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.muziek in blog

    In mijn blog komen er veel zinnetjes van moderne muziek voor. Misschien kunnen jullie dan denken dat ik niet van de klassieke muziek hou, integendeel zelfs. Maar bij een song, een liedje, zijn er zinnen en woorden die soms heel erg toepasselijk  in mijn tekst zijn, om een sfeer, een onderwerp, een gevoel, een emotie, een omstandigheid weer te geven. Ik kan Peter Benoit vernoemen of Gaston Feremans of Armand Preud'homme, die allemaal fantastische muzikale werken en liederen componeerden en schreven. Maar als ik over Antwerpen iets wil zeggen denk ik aan The Strangers of La Esterella. De symphoniën, de serenades, balletcomposities, zijn melodieus in klank, zoals de Bolero van Ravel prachtige muziek is en toch denk ik dan maar alleen aan het schaatsduo Torvil and Dean, met een fantastische choreografie. De opera's zullen allicht wondermooie gezongen zinnen hebben maar ik ken geen enkele van buiten. Over een piano, viool, harp, cello, als instrument kan ik niets schrijven daar zijn gespecialiseerde bladen voor. Evenmin kan ik deskundige commentaar geven over een oeuvre of een titel van een werk gebruiken. Ik kan niet schrijven over de muziek van Rachmaninov, Tsjaikovski, Van Beethoven , Bach, Vivaldi en zovelen meer en dan vermelden: bij de partituur van 'De Notenkraker', de 'Eroïca',  de 'Pastorale', de 'Vier Jaargetijden',  muziekblad vijf, notenbalk vier, geeft en heeft een fantastische romantische weemoedige emotie bij mij opgeroepen. Nee, de stem als instrument, met zijn vele en verschillende intonaties naargelang de zanger/es of groep kan de juiste stemming weergeven en vertolken. Zoals eens terugdenken aan de snelheid van het leven bij de song "These are the days of our lives" waar het leven vergeleken is met de 'snelheid van een achtbaan of 'a rollercoaster of time'. Dat zingt Queen zo mooi. Binnenkort wel over klassieke muziek en zeker over piano,  de fantastische werken en de uitvoering daarvan. De Koningin Elsabethwedstrijd voor piano begint op 3 mei. Iedere dag kijk en luisterplezier 's avonds en commentaar de dag erna. Ik heb heel veel 'fantastisch' gevonden en genoteerd! 

    Toon Hermans (1916-2000) zei: Ik moet steeds denken aan die grote denkers denken, die steeds grote dingen denken!. Dan zal hij zeker ook aan Immanuël Kant (1724-1804) gedacht hebben, eerste idealist in Duitsland en auteur van "Kritik der reinen Vernuft". Een mooi citaat van hem: "schoon is wat zonder belang behaagt". Vandaag is dat voor mij 'mijn tuinkabouters'.

    22-04-2021 om 15:22 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:muziek in blog
    >> Reageer (1)
    21-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ervaring

    De stellingen staan nog rondom mijn huis. Ook in de hoogte staan er buizen aan elkaar gevezen om tot in het dakpunt te klimmen. Dat heb ik gisteren dan ook gedaan, onder leiding van de dakwerker. Mijn nieuwe dak eens van dichtbij bekijken, hoe alle pannen in elkaar geschoven en verankerd worden, welke materialen voor de stevigheid zorgen enz. Het was daarboven een adembenemend schouwspel. Voor de eerste en laatste keer heb ik de dakpannen van kortbij gezien maar meer nog, mijn omgeving eens vanuit de hoogte bekeken. Werkelijk mooi om zien. Mijn blik naar het zuidoosten wenden en over één straat kijken. Dan zag ik de velden en weiden van de Westhoek, waar mijn eten geteeld word. Over twee straten naar het westen kijken en ik zag de zee! Ik ben heel blij dat ik de klim gedaan heb, een belevenis om voor de rest van mijn leven te koesteren. Het zijn kleine momentjes die een dag uitzonderlijk kunnen maken. Een uitzonderlijk moment zal het ook voor The Queen zijn, die vandaag 95 jaar wordt. Een prettige dag zal het niet worden en zeker met weinig feestgedruis. Toch geef ik haar een paar muzikale suggesties, die leuk kunnen zijn om te beluisteren en misschien vol liefdevolle herinneringen zijn. De zon schijnt wel, maar toch kan "Purple Rain" (19984) van Prince (1958-2016) haar even doen wegdeemsteren. Luisteren naar de woorden van deze rockartiest, naar een spirutuele allegorie, een ballade, een metafoor op de hemel. Voor dit nummer kreeg Prince een Oscar en een Grammy Award. Als ze toch voor een beetje meer leven in haar huishouden zou kiezen vandaag, moet ze maar naar de plaat van Mikis Theodorakis (even oud als Elisabeth II) luisteren of kijken naar de film met zijn muziek,  "Zorba, The Greek" met de onvergetelijke Anthony Quinn (1915-2001) in de hoofdrol. Dat kan vele goede herinneringen naar boven brengen, toen ze misschien als jonge deerne samen met haar prins kon huppelen op de "sirtaki" met de bekende pasjes. Natuurlijk kan ze ook een romantisch boek ter hand nemen  zoals "Jane Eyre"  van Charlotte Brontë (1816-1855). Is lezen van dit super idyllische,feeërieke, sprookjesachtige verhaal te vermoeiend, films en tv-series over dat boek genoeg om te bekijken.

    Als bedenking, en geldig voor eenieder: Ik kan in drie woorden alles beschrijven wat ik over het leven geleerd heb, "Het Gaat Door".

    21-04-2021 om 16:22 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:ervaring
    >> Reageer (1)
    20-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.look alike day

    Op deze 110e dag van het gezegende jaar 2021 moet ik een speciaal woordje richten tot mijn jarige vriend. Een vriend sinds meer dan een halve eeuw. Hij is de vaste en dagelijkse lezer van mijn blog, mijn grootste fan en mijn grootste criticus. Mijn wensen voor de jarige: nog veel 'leesgenot' maar bovenal nog veel en lang 'leefgenot'.

    Zoals jullie ondertussen wel allemaal weten zoek ik naar van alles om nog wat bij te leren, of eens terug in herinnering te brengen. Verrassingen komen er alleszins altijd uit de bus. Nieuwe woorden zijn de laatste tijd veelal gerelateerd aan de pandemie, soms ook geïnspireerd door sociale media. Meestal is het eens een schouderophalen, waarom ze nu weer 'die' combinatie van woorden maken. Behalve vandaag bij Van Daele, die "penisbeschaving" introduceren. Dan flapperen toch wel mijn oren om te weten waar het vandaan komt en wat het betekent. Een bekende Nederlandse vroedvrouw, Beatrijs Smulders, laat tijdens een interview in de krant "Algemeen Dagblad" noteren dat "ze verbolgen is door het feit dat de vrouwen op de datingsites voortdurend geschoffeerd worden" en "er weinig penisbeschaving is". Het woord kwam haar voor de geest nadat ze een gesprek had met een jongeman over Tinder, dat hij bestempelde als; "De grootste gratis hoerenkast; je kiest een meisje, je hebt een leuke nacht en drie dagen later neem je een ander". Haar verklaring voor dat samengestelde woord: er is nood aan de seksuele beschaving van mannen waardoor ze op een respectvolle manier een seksuele relatie kunnen aangaan, opbouwen en onderhouden met een partner. Niet slecht gezien van deze Nederlandse dame.

    Look Alike Day, velen zullen misschien eens de wenkbrauwen fronsen, maar een volkswijsheid zegt dat iedereen minstens 1 dubbelganger heeft, misschien wel zeven over de hele wereld. De juiste berekening is onmogelijk omwille van verschillend genetisch materiaal. Met 7,7 miljard mensen op onze aarde is het best mogelijk dat er ergens nog een 'pijltje' rondloopt. Het is niet alleen de dag voor de tweelingen, de cloons of de copycats. Velen willen er ook uitzien zoals een 'celeb' een kopie van een idool. Denk maar aan de vele Elvissen, Michials om de beroemdste te noemen. Voor vrouwen is het dan dikwijls willen lijken op de 'Barbiepop' met alle uitwassen vandien. De anderen moet men niet altijd willen veroordelen bij kopieergedrag. Idereen maakt er zich schuldig aan al is het maar door slaafs er als de ander te willen uitzien in kledij, want het is 'mode'. Een mooi Nederlands woord voor deze 'Look Alike Day' is, Tweeling-Vreemdeling, mijn onbekende tweede 'ik'. De Duitse taal heeft ook een mooi woord: Doppelgänger, dubbele ganger, dubbele wandelaar. Sinds 1980 is er deze speciale dag die men best viert met bv kleren te dragen die herinneren aan het idool. Dat zal ik niet doen, de kledij van Freddie is niet meer geschikt voor mijn lijf en leden!.

    20-04-2021 om 13:42 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:look alike day
    >> Reageer (1)
    19-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nieuws uit de gazet

    In mijn persoonlijk leven valt er weinig nieuws te rapen. Een overlijden en een geboorte, brengen het leven in evenwicht. Dat zijn mijmeringen over het verleden en dromen voor de toekomst. Verdriet en vreugde liggen kort bij elkaar. En de wereld draait maar door.

    Nergens is er uitgesproken nieuws te bespeuren en ik betrouw me maar op de gazet om het nieuws van de voorbije dagen te doorspitten. En ik heb de krant grondig gelezen. Bij gebrek aan alternatief of andere inspiratie moet ik dat wel doen. Zeg nu zelf, het heeft geen nut een krantenabonnenment te hebben om alleen maar de strips te bekijken en de woord-en rekenspelletjes in te vullen. Voor het politieke nieuws, wereldnieuws, pandemienieuws enz. luister en kijk ik naar de nieuwsberichten. De commentaar krijg ik er dan bij van de wetstraatjournalisten, de partijvoorzitters, de virologen en al de andere -logen. Ik denk er dan het mijne van, maar heb niet de behoefte om mijn mening aan jan en klein peerke mee te delen of te ventileren. Het is ook minder vermoeiend dan na te denken  of me boos te maken waarom iemand honderdduizenden euro's subsides krijgt zonder rekenschap te moeten geven aan gelijk welke instantie die haar al dat geld bezorgt. Nee, dan lees ik liever een item over de uiterst belangrijke vraag of het bier 'Sint Bernardus Abt 12', van de Bernardusabdij in Watou, dezelfde smaak heeft en hetzelfde is als de trappist 'Westvleteren 12' van de Sint Sixtus abdij in Vleteren? Want indien dat hetzelfde bruine vocht zou zijn is er meteen een oplossing voor de zgn exclusieviteit van de trappsist die met moeite te verkrijgen is. De Bernardus is in alle winkels en grootwarenhuizen te krijgen terwijl de '12' van Westvleteren, telefonisch moet besteld worden en in minieme hoeveelheden te krijgen. Verbazing had ik ook bij de titel: 'pastoor wil meer blauw op straat'. Geen politie maar de pastoor uit de Kempen ijvert ervoor om meer Mariakapellekes, die blauw geschilderd zijn, terug aan de gevels van de huizen te hangen. Hij kan ze zelf ook bezorgen aan de mensen die deze actie steunen. Kleurrijk is het in ieder geval en dan kan men terug zingen: Waar men gaat langs Vlaamse wegen, Oude Hoeve, Huis of Tronk, komt men U, Maria tegen. Staat uw beeltenis te pronk...Een tekst van August Cuppens (1862-1924) van noten en dus een melodie voorzien door Lodewijk de Vocht (1887-1977). Er was ook enige verwarring in mijn hoofd toen ik de titel "broodnodige tips voor succesvol beleggen" zag staan, De tekst was vergezelt van een foto van een gevulde pistolet met bovenop sesamzaadjes. Omdat ik nog aan mijn sneetje brood bezig was dacht ik eens iets te lezen over een nieuw soortig beleg voor de boterham. Niets van aan natuurlijk. Het 'beleg' was figuurlijk en ging over financieel advies. Het broodjesbeleg waren munten en papieren euro's. Een klein glimlachje om mijn 'te rap willen lezen' in de hoop een andere lekkernij voor de boterham te vinden.

    19-04-2021 om 12:32 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:nieuws uit de gazet
    >> Reageer (1)
    18-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een prikje

    En hupsakee, de pauzeknop heb ik eventjes ingedrukt deze middag. Er was de trip naar het goed georganiseerde vaccinatiepunt, de registratie, de prik, de plakker en 15 minuten op een stoel zitten. Dan mocht ik rechtstaan en aan iedereen tonen dat ik kwiek en blakend van gezondheid, geen directe nadelige gevolgen van het vaccin had. Ik heb me naar huis gespoeid om mijn kleine hondje liefdevol in mijn armen te kunnen sluiten. Hij heeft een klein beetje 'verlatingsangst'. Niet verwonderlijk want we zijn alle dagen van 's morgens tot 's avonds bijeen. 's Nachts heeft ieder zijn eigen slaapplaats, zo moet het ook zijn.Toch moet ik hem af en toe alleen laten want niet overal is een hond een graag geziene gast. Aan de kust valt het nogal mee en zijn het enkel de voedingswinkels en sommige modezaken die een woefie niet toelaten.

    Ik heb gisteren naar de prinselijke begrafenis gekeken en ondanks de sobere plechtigheid was het toch  iets speciaals. Bij de Britten staat alles bol van de tradities. Ieder woord, iedere stap, elke kledij, vlag en wimpel heeft betekenis en een geschiedenis waar het naar refereert. Geen militaire uniformen bij de 30 treurenden, ontdaan van de kleurrijke en koninklijke grandeur. Nog wel te zien de eretekens,  opgespeld op de zwarte kledij. Iedereen ook op de verplichte afstand van elkaar. Het onderstreepte des te meer het 'alleen' zijn van de Queen, haar eenzaamheid. Een klein verschrompeld wezentje, dat kleiner en kleiner wordt, zo leek het mij. Natuurlijk draagt ze met glans dit offer, men zag niet de uiterlijke kenmerken van verdriet. Menselijke emoties niet tonen is haar met de paplepel ingegeven en gans haar lange leven een houding geweest. Ik denk dat ze enkel bij 'haar prins' kon zijn wie ze is en in die zin zal hij een gemis zijn voor haar. De muziekkeuze, psalmen waar de prins noten had laten onderzetten en het koor, 3 man , een vrouw en een dirigent sterk, was prachtig om te horen en galmde in de lege St George's Chapel. Ik zie daar mijn leeftijdsgenoot zitten. Het doel van zijn leven, opvoeding, focus, interesses gericht op 1 job te beoefenen na 1 feit. De job: koning worden van Groot Brittanië. Het feit: overlijden van zijn moeder. In die zin kan men stellen dat de 'verkeerde' Windsor heeft verlaten voor de oude kroonprins. Hij heeft een rustig leven gehad, dat compenseert misschien zijn wachttijd. Hij heeft ook al ettelijke jaren de steun en liefde van, nu, zijn vrouw, dat kan zijn pijn wat verzachten. Want een jongere generatie kroonprinsen uit verschillende andere Europese koninkrijken, zijn allemaal al waar hij ook wil staan en zitten: de troon. Misschien kan de Queen eens luisteren naar de nieuwe nr 1 bij de 1000 classics van radio 1: "Wish you were here" (1975) van Pink Floyd. Die hebben het toch wel aangedurfd zeker om Queen van de troon te stoten!! Geen "Bohemian Rhapsody" (1975). Charles kan eens bewegen op de ééntegelplaat met zijn liefje en ze nog eens goed vastpakken: "Du" van Peter Maffy, vandaag 50 jaar oud. 

    18-04-2021 om 16:38 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:een prikje
    >> Reageer (1)
    17-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weeral weekend

    Ik heb met mijn ogen gepinkt en floep, de week was voorbij. Meteen kan je zeggen dat mijn leven ook maar een ogen-blik is. Het spreekwoord 'bezint eer ge begint' krijgt niet eens de tijd om van toepassing te zijn. De tijd gaat veel te snel en dus moet ik hem 'wel' gebruiken en 'bezinnen' maar eens achterwege te laten. Ik breng vandaag toch mijn dag verwachtingsvol door. Morgen mijn eerste spuitje en dat is dan meteen het startschot voor het begin van het einde van deze toch wel moeilijke opgesloten tijd. Ik verlang naar mensen in mijn huis. Het is meer dan een jaar geleden dat de binnenkant van mijn huis iemand anders dan mezelf en de hond gezien heeft. Soms eens een poetshulp. Nog eventjes geduld en de grote vakantie kan voor iedereen echt vakantie zijn. Ondertussen schijnt de zon al volop en de nieuwe dakgoten en afvoerpijpen glinsteren en blinken in dat licht. Toch weeral mooi om te zien. Het mag stormen, waaien, gieten, regenen, mijn huisje is nu goed beschermd tegen alle gure weerelementen. Spijtig dat een grondige renovatie, een verjonging van een stenen old lady (gebouwd in 1903), ook niet kan gebeuren bij een lady van vlees en bloed (gemaakt in 1948), Maar ja, het is wat het is en ik heb geen botox of fillers nodig om me goed en jong te voelen. Nu nog de stellingen weg en ik ben weeral het gelukkigste 'oudje' in de omgeving. Het is weer een belangrijke dag vandaag. Er staan 4 feiten in the picture, dingen die onze aandacht vragen, al of niet belangrijk. Het is de Internationale dag van het Circus. Niet meer zo fantastisch als vroeger maar toch nog altijd leuk om eens een voorstelling bij te wonen. Er is de Internationale dag van de Boerenstrijd, vnl aandacht geven aan het moeilijke leven voor de boeren in het Zuiden. Er is de Werelddag van de 'Malbecdruif'. Een druivensoort uit Argentinië die de beste druif ter wereld zou zijn. Maar de meest belangrijke dag is wel de 'Werelddag Hemofilie'. Een bloedziekte, een gebrek aan stollingsfactor in het bloed. Deze erfelijke bloedstoornis wordt doorgegeven via moeders, die dragers zijn, aan de zonen bij wie de ziekte zich kan manifesteren. Deze ziekte heeft het verloop in de geschiedenis wel ten dele kunnen bepalen in het tsaristische Rusland. Tsarevitsj Aleksej  Romanov (1904-1918) leed aan deze ziekte. De ouders deden in hun wanhoop, om genezing te bekomen voor hun zoon, beroep op gebedsgenezer Raspoetin (1869-1916). Aan de vooravond van de Russische Revolutie in 1917, bepaalde die een stuk mee de politiek en houding aan het Russische keizerlijke hof.

    Straks de begrafenis, het afscheid van The Duke of Edinburgh (1921-2021). Bij deze bijna eeuweling komt de titel van een film in mijn gedachten: The Grumpy Old Men. Een film uit 1993 met Walter Matthau (1920-2000), Jack Lemon (1921-2001) en Ann-Margaret. Het beeld van een knorpot, mopperige en brommerige man. Misschien was hij dat ook wel. Ik ga vooral luisteren en kijken naar 'the party', zoals het gevolg van royals genoemd wordt.

    17-04-2021 om 15:13 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:weeral weekend
    >> Reageer (1)
    16-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bla bla bla bla

    Eindelijk een nachtrust gehad die naam waardig. Ook mijn hondje was gisterenavond doodop en snakte naar zijn warme nest. Dat was te zien aan de snelheid waarmee hij na een laatste plaspauze naar binnen sprintte. Iedereen tevreden en uitgerust deze morgen om waarschijnlijk, de laatste dag van de dakwerken mee te maken. Dan nog enkel wat geduld oefenen tot mijn huis uit zijn ijzeren frame zal geraken. Nu kan de grote opruimactie en kuis beginnen, daar dient de lente immers voor!

    Bla bla bla bla, Internationale Dag van de Stem, beter gekend als de World Voice Day. Mijn stem is 'schrijven' geworden, wat ik minstens zo plezant vind als spreken. De otorinolaryngologisten zijn tevreden dat de stem eens aandacht krijg. Ik gebruik eens graag moeilijke woorden, maar simpel gezegd zijn het de neus-keel-oordokters. Een eigenaardigheidje is dat ze in Nederland de 'keel' laten voorgaan op de 'neus'. Op 16 april 1999 kwamen in Brazilië artsen, pathologen en zangleraren bijeen om aandacht te vragen voor de vele mogelijkheden van de stem en het belang van goede stemgewoonten. Sinds 2002 is het internationaal en in reeds meer dan 50 landen wordt er op deze dag aandacht gevraagd voor het 'wonderbaarlijke instrument' dat onze stem is. Dit jaar met als thema: de stem en verzorging in het dagelijkse leven. Ik ben natuurlijk geen kenner van de 'stem', alhoewel iedereen wel interesse zou moeten hebben voor zijn spraakorgaan. Maar dat heeft Daan Esch (°1968) al gedaan met zijn turf van een roman: STEM. In bijna 700 blz is het een boeiende roman tegen de achtergrond van het 17e eeuwse Italië. Het boek is geïnspireerd op het tragische lot en leven van castraatzangers. Een uitvloeisel van een beslissing van Paus Sixtus V, die in 1588 bepaalde dat vrouwen niet in het publiek mochten zingen in de Pauselijke Staten. Om die hoge stemmen toch te laten horen werden jongetjes met een mooie stem gecastreerd vóór hun 10e levensjaar. Door het wegnemen van de testikels bleven de stembanden klein, maar het lichaam en vooral de longen bleven groeien. Daardoor kon dat kindstemmetje met grote kracht klinken. In het koor van de Sixtijnse Kapel hoorde men deze hemelse klanken, tot Pius X het verbood in 1903. Sindsdien nemen de jongenssopranen, de vrouwenstemmen of contratenoren die muziekpartijen voor hun rekening. Van Alessandro Moreschi (1858-1922), de laatst gekende castraatzanger, is er een geluidsopname gemaakt. Dezelfde ingreep voor andere doeleinden zijn de 'eunuchen'. Simpel gesteld kan men zeggen dat castraatzangers om esthetische redenen de ingreep moesten ondergaan en de eunuchen voor politieke doelen of in dienst stonden van een, vooral Oosterse, hofhouding. Die zware operaties werden clandestien gedaan, net zoals nu nog de vrouwenbesnijdenis. Niet om de vrouwen mooier te laten klinken maar verminkingen voor meer dubieuze redenen. Een pijnlijke ingreep op het vrouw-zijn. Ondanks het verbod en de vele voorlichtingscampagnes, blijft men de meisjes in achterafkamertjes verminken omwille van een dubieuze moraal. Hier past de song "The Ballad of Lucy Jordan" uit 1974 en gezongen door Marianne Faithfull.

    16-04-2021 om 12:45 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:bla bla bla bla
    >> Reageer (1)
    15-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.appels

    't Is koud buiten en ik moet binnen op temperatuur komen. Vooral mijn handen, meer specifiek mijn vingers, hebben last van de koude aprilse temperaturen. Ik moet die nochtans constant gebruiken en zeker op de 'nationale secretaressedag'. Ik moet uitmuntend schrijven vandaag en zeker mijn beste beentje voorzetten. Ik ben al in de bloemekes gezet, door mezelf natuurlijk want ik ben mijn eigenste administratieve assistente. Op straat gevonden witte viooltjes was het mooiste boeket. Verder heb ik dat al uitgebreid gevierd met chocolade, een assortiment gekregen paaseieren en straks nog een zelfgebakken pannenkoek. Jezelf verwennen is de eerste daad naar gelukzaligheid en tevredenheid. Gevierd zal er ook worden op het Paleis, want onze Flup is jarig, en dat mag gezegd worden. Koning Filip is een vorst die de goedkeuring van veel Belgen heeft. Volgens mij een integer man, die zijn familie, het land en zijn bevolking een méér dan warm hart toedraagt. Ook weeral 61 kaarsjes uit te blazen. Dat zal hem wel lukken want het is een fitte en sportieve man, met een goede conditie en waarschijnlijk dus voldoende luchtinhoud in de longen. Hopelijk nog lang onze vorst!

    Door de grote toeristische trekpleister, de appelbloesems in Limburg, vragen de fruitboeren niet alleen de bloemen te willen zien maar zeker de vruchten te eten die na de bloemekes komen. De Boerenbond en de fruittelers vragen met aandrang lokaal fruit te kopen. Herinner het gezegde: one apple a day keeps the doctor away. Vooral als je dan een Braeburn, Jonagold, Jongored, Kanzi, Boskoop, Elstar of een Gala koopt en nuttigt. Te mijden zijn de buitenlanders zoals Pink Lady, Granny Smith en nog een paar. De bloesems moeten blijvend, ieder jaar hun schoonheid kunnen tonen. Dat kan alleen maar als alle vruchten geplukt en verorberd worden en niet hangen te rotten aan de bomen.

    Wat ga ik deze namiddag nog doen? Een gezegde toepassen van Hunter Davies (°1936), omroeper BBC, journalist, en enige auteur die de geauthoriseerde biografie van The Beatles mocht schrijven: Ik kijk nooit televisie. Ik heb altijd interessantere dingen te doen, zoals 'niets' bevoorbeeld.

    15-04-2021 om 15:31 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:appels
    >> Reageer (1)
    14-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bye bye Titanic

    Vandaag ontmoette ik geen enkele naam waar ik een half blad tekst aan wil wijden. Er zitten nochtans interessante figuren bij zoals Simone de Beauvoir (1908-1986), interessante uitvindingen zoals het nieuwe woord dat Frederico Cesi bedenkt in  1611, 'telescoop' of de gletsjervulkaan die uitbarst in IJsland, een ware tongbreker de 'Eyjafjallajokull', of de hoogste (27,2°C in 2007) en laagste temperaturen (-2,1°C in  1913) op deze dag enz. Het is een dag à l'improviste, een beetje duimzuigerij naast werkelijke gebeurtenissen van vroeger. Finale dag van het gigantische schip, Titanic, dat nog twee zusterschepen, andere oceaanstomers had, de Olympic en de Britanica. Een laatste dag van vertier op de Atlantische Oceaan. Van bij het ochtendkrieken heeft iedereen weer zin om ten volle van deze zeereis te genieten. Samen met hun nieuwe vrienden en reisgenoten leute en plezier maken, afspraakjes maken en de toekomst en de verwachtingen in het verre Amerika bespreken. Ik kan me levendig voorstellen hoe er uitgekeken werd naar een nieuw leven, nieuwe kansen, tabuala rasa met de Oude Wereld. Zo schippert de reis, de cruise avant la lettre, tegen hoge snelheid naar het fatale moment. Met 22-24 knopen of een 44 km per uur, is de kapitein gehaast om New York te bereiken om een nieuw reisrecord te kunnen vestigen. De officieren die in de verbindingsruimte werkten kregen die dag wel 7 waarschuwingen, de laatste om 21u40, over ijsbergen in de nabijheid. Ze kwamen niet allemaal op de 'stuurbrug' terecht of werden genegeerd. Feest en muziek was er in overvloed toen matroos Frederick Fleet vanuit het kraaiennest om 23u 40 de ijsberg  in het ootje kreeg en groot alarm sloeg. Eerste officier William McMaster Murdoch ( 1873-1912, zelfmoord?), gaf opdracht om het schip zo scherp mogelijk naar links te sturen. Het was echter te laat. De romp  schraapte over meer dan 100 m de ijsberg en dus liepen 6 compartimenten direct vol met zeewater. Na 10 min begon het schip vervaarlijk over te hellen. Enkele minuten na middernacht gaf de kapitein order om de reddingsloepen los te maken en de reddingsvesten uit te delen. Door de chaos, kwam de eerste sloep pas na 40 min in het water, de laatste om 2u20. De reus knakte in 2 en verdween met de overgebleven man en muis, in den dieperik. In de sloepjes zaten 700 mensen waaronder Frederick Fleet (1887-1965). Op 18/04/1912 arriveerden de 700 drenkelingen, opgepikt door de Carpathia, New York. Er zijn 328 lichamen geborgen waaronder Wallace Hartley (1878-1912), de bandleider die al spelende ten onder ging. Op zijn lichaam had hij zijn viool vastgebonden en zo werd hij enkele dagen later teruggevonden. Men zegt dat het achtkoppige orkest als laatste de hymne "Nearer my God to Thee" speelde. In 1913 was er al een documentairefilm: Saved from theTitanic. In 1958 was er de speelfilm: A night to remember. Maar de bekendste is natuurlijk  "Titanic" uit 1997 met Leonardo Di Caprio en Kate Winslet. Memorabilia werden te koop aangeboden vanaf 1985, toen men het wrak ontdekte en een beetje plunderde. Het zeemansgraf van 1500 opvarenden werd daarmee een beetje geschonden.

    14-04-2021 om 15:30 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:bye bye Titanic
    >> Reageer (1)
    13-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gewonnen brood

    Na een paar moeilijke uren heb ik weer alles onder contole. De zon schijnt, de temperatuur is al behoorlijk na een koude nacht en uiteindelijk zijn de dakwerkers ook weer present. Hup met de geit, het einde van de werken komt in zicht. Om alle emoties te verdrijven heb ik eerst een telefoontje gedaan met een dierbaar familielid en mezelf eens getracteerd op 'gewonnen brood'. De wentelteefjes dan lekker verorberen met een beetje candijsuiker erboven op. Zoet is altijd een goede trooster voor mij, evenals plezante filmpjes bekijken die ik soms bij de vleet krijg toegestuurd. Ik bewaar die voor de momenten dat ik nood heb aan een schaterlach. Verhaaltjes en fabeltjes zijn er soms ook bij. De bekendste zijn die natuurlijk van Jean de La Fontaine (1621-1695). Het zijn korte verhaaltjes voornameijk in rijmvorm en als slot meestal voorzien van een zedenles. Meestal overkomt het planten of dieren die dan optreden als menselijke wezens met hun grote en kleine kantjes en trekjes. Men rekent de fabels dan ook dikwijls tot de didactische of onderwijsliteratuur. Zijn bekendste fabel is natuurlijk "De krekel en de mier" met een boodschap van 'van wie niet werkt, geen eten'. Ook "De raaf en de vos", met als mededeling, 'vleiers leren ten koste van degenen die luisteren. Fabeltjes zijn mooi om te lezen en behoren tot het rijk van de fantasie als ze geen levensles bevatten. 

    Episode 4 van de reis van naar The Big Apple met the Titanic. Alhoewel het de 13e is, is het een mooie en rustige dag op de gigantische en luxueuze boot. Men geniet van elkaar, het uitzicht, amusement en lekkere eten. Niets laat een drama in wording veronderstellen. Morgen de laatste dag van de wondere maidentrip van dit onzinkbare schip. 

    13-04-2021 om 13:52 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:gewonnen brood
    >> Reageer (1)
    12-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zonnige friste

    Een koude nacht en een frisse morgen. Het is al 6°C maar dat is nog geen temperatuur voor warm van te lopen. De dakwerkers laten het niet aan hun hart komen en zijn gelukkig  begonnen met het plaatsen van dakgoten en afvoerbuizen. Hopelijk de laatste week met een ijzeren gestel rond mijn huis. Ik luister dan maar eens naar 'het' lied van Wigbert uit 1991: "Ebbenhouten Blues". Ik moest aan de zanger en zijn hit denken toen ik de heilige van de dag zag. Een man uit het jaar 690, Wigbert van Ierland. Omdat die met zijn gezel 'Egbert' aan christianisatie deed, drink ik een koffie van dat merk terwijl ik de verhalen lees van hun kerstening in die contreien. Altijd boeiende lectuur, maar niet altijd gespeend van gruwelijkheden. De horrorverhalen in films en romans van tegenwoordig zijn soms klein bier in vergelijking met hetgeen zij, volgens geschriften en overlevering, hebben doorstaan omdat ze katholieken van de heidenen wilden maken. Nu weer wat anders en terug van weg geweest..... Edwin Ysebaert en zijn "Eenzame Hartenbureau". Begin de jaren 90 was er het EHBO op radio 2 te horen. Bedoeld als datingprogramma liep dat spoedig uit de hand door de controverse rond de onderwerpen die de bellers ten berde brachten. Zelfs het parlement moeide er zich mee. Nog eventjes geprobeerd op BRT, die er een TV adaptatie van maakte , maar dat mislukte ook jammerlijk. En zie, tijden veranderen. Op elke zender, op elk uur van de dag, zijn er nu datingprogramma's te zien en maakt Edwin ook zijn bureau terug open, overgoten met nostalgische muziek. Dan maar andere herinneringen maar daarom niet beter. Het 'Vlaamse woord van de dag' heeft voor mij nog altijd een wrange nasmaak: maturiteitsexamen. Universiteit was voorzien voor studenten die de klassieke humaniora hadden afgerond. Door de 'omnnivalentiewet van 1964' werden de leerlingen die de 'moderne humaniora' of 'richting handel' hadden gevolgd, de kans gegeven ook universitaire studies aan te vatten. Mits ze een 'maturiteitsdiploma' behaalden. Dit examen was te doen op een dag dat de school bepaalde, kort na het behalen van een humaniora-diploma. Niet aanwezig, kans verkeken. Zo geschiedde, de dag viel in de verlofperiode van mijn ouders. Dus vaarwel unief en op zoek naar andere studies. In de tegenwoordige tijd, als ik alles moet geloven wat ik zie van de universitaire studenten en anderen,  had ik toen moeten zeggen: adieu universiteitslol. 

    Episode 3 van de Titanic. Iedereen gelukkig en tevreden op deze 12/04/1912. Het gigantische en prachtige schip zette koers naar het grote land van belofte waar alles mogelijk was. Lekker eten aan boord, interessante mensen, een paar feestjes, een liefje leren kennen, muziek à volonté. Op de brug stond kapitein Edward John Smith (1850-1912). Het is de gewoonte om tussen 15/01 en 14/08  een zuidelijker koers te varen richting New York. Dit om de Labradorstroom, een koude zeestroom in de Noordelijke Atlantische Oceaan, te vermijden. Ondanks de vele berichten van ijsvelden, gemeld door andere schepen, geeft de kapitein pas later, orders om de zuidelijke route te bevaren. Morgen weer een episode.  

    12-04-2021 om 12:44 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:zonnige friste
    >> Reageer (1)
    11-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dag van de goede daad

    Awel, dat is nog eens een uitdaging zo'n dag. Een goede daad stellen en niet buitenkomen. Ik ga dus proberen om al mijn lezers een glimlach te bezorgen, een fijn moment, een vijftal minuten ontspanning. In mijn papieren lees ik als voorbeelden om een goede daad te stellen; een oude vrouw de straat te helpen oversteken, of een gevonden portemonnee naar het politiebureau brengen of de auto van de buurman wassen. Dat zijn allemaal goede daden uit de oude doos. Een oud vrouwtje steekt nu de straat over met een rollator, een portemonnee wordt niet meer gebruikt en de buurman gaat met de auto naar de carwash. Neen, ik probeer een fijn lachtje op jullie gezicht te toveren met allerlei kleine en grote onbenulligheden. Tenslotte is het de intentie om een goede daad te doen, die telt. In 1934 werd iedereen wakker met het nieuws: het paneel "De Rechtvaardige Rechters" behorend bij het "Lam Gods", schilderij van de gebr Van Eyck, is gestolen uit de Sint Baafskathedraal. Tot op heden is het nog altijd zoek en verborgen gebleven voor het grote publiek. Ik denk dat het in een particulier huis achter een prachtige gordijn te bekijken is en enkel voor goede vrienden. In 1954 werd deze 11/04 tot de saaiste dag van de 20e eeuw uitgeroepen. Er gebeurde werkelijk niets die dag. Ik was nog geen 6 jaar, en kon de verveling met mijn geschriften nog niet verdrijven. Ik moest nog leren schrijven!. In 1970 werd er door astronaut John Swiggert (1931-1982) gezegd: Ok Houston we've had a problem!. In de spannende tv-film uit 1995, "Apollo 13" is er een woordje weggelaten om het spannende en angstaanjagende moment voor de bemanning te onderstrepen: "Houston, we have a problem". Dus in plaats van een bezoekje te brengen aan janneke maan moesten ze rechtsomkeer maken en terug naar moeder aarde komen. Gelukkig kwamen ze er alleen met de schrik en wat schrammen vanaf en viel de capsule op de afgesproken plaats in zee. Maar deze dag is ook de "Wereld Parkinson Dag". Dr James Parkinson (1755-1824) beschreef deze aandoening. In 1817 beschreef hij de ziekte in een publicatie als 'shaking palsy '(verwees naar de spierverzwakking en tremor). De ziekte kreeg zijn naam, een van de gekendste eponiemen in de geneeskunde. Er is nog altijd geen oorzaak gevonden en dus ook nog geen afdoend geneesmiddel om de miljoenen mensen te helpen die er mee te maken krijgen. Met recht en reden mag er een dag met aandacht voor deze kwaal zijn.

    Episode 2, Titanic. Het was het gezegende jaar 1912, en in de vooravond van 10/04 kwam het onzinkbare schip aan in Cherbourg, Frankrijk. Daar verlieten 22 opvarenden het schip. Met tenders werden er nog 274 passagiers en vracht aan boord gebracht. Op 11/04 tegen 's middags  arriveerde het grote schip in Queenstown (nu Cobh) aan de Zuidkust van Ierland. Daar stapten nog passagiers aan boord vnl voor de 3e klasse. Er waren nu 2223 opvarenden en daarmee was het schip voor 2/3 volzet. Om 13u30 begon de reis naar de dood via de traditionele Noord-Atlantische route, richting New York.

    11-04-2021 om 12:40 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:dag van de goede daad
    >> Reageer (1)
    10-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.meditatie

    'Aan aprilse regen is de tuin veel gelegen'. Dat is niet slecht, want al wat leeft in deze Schepping, heeft vocht nodig. Ik ook, daarom begint mijn dag met een glas water en enkele tassen lekkere Maragogype koffie. Gemaakt met versgemalen bonen, welteverstaan. Het koffie zetten was het ritueel dat mijn vader zich eigen had gemaakt. Kokend water gieten op de versgemalen koffie in de stoffen koffiebuzze, die in de kan hing. Dat kokende water moest met een zekere precisie op de gemalen koffiebonen komen. De filter moest altijd nog water bevatten vooraleer de volgende plens uit de 'moor' op de koffie mocht gegoten worden. Nu wordt dat een tijdrovende bezigheid genoemd, maar lekkere dingen vragen al eens wat tijd om klaar te maken. De geur, het aroma, het uitnodigende dat vrijkomt, kan nooit uit een cupje of poeder komen. De buzze was gemaakt van linnen, katoen of zelfs gebreid, werd iedere dag uitgespoeld en iedere week afgekookt. Het gruis werd gebruikt als plantenmeststof, vooral de geraniums werden er overvloedig mee gevoed. Zo is het begin van een weekend al geslaagd en zeker als daar een pistoleke met kaas/ hesp bijkomt als vaste voeding. De gazet op zaterdag is altijd wat later. Ik moet minstens een uur een andere bezigheid zoeken. De radio wat langer laten spelen. Na het nieuws gehoord te hebben om 6u30-7u-7u30 weet ik al zeker wat er zich de voorbije nacht in de wereld heeft afgespeeld en heb ik genoeg lawaai gehad voor een ochtendstond. De muziek was ook niet mijn meug maar het kan niet iedere dag feest zijn voor mijn oren. Zo kabbelt deze zaterdag rustig verder in stilte. Dat is mijn meditatie. Een spirituele oefening die in vele religies en godsdienstige stromingen voorkomt. Vooral de omstreden Teilhard de Chardin (1881-1955) heeft nogal wat stof doen opwaaien met zijn uitspraken en geschriften. Zijn lectuur was te mijden voor en tijdens Vaticanum II. Deze jezuiet probeerde met zijn filosofische werken het Christelijk geloof in overeenstemming te brengen met de 'evolutieleer'. Hij bevond zich in zijn denken, tussen twee vuren: de wetenschappelijke tucht en het katholieke leergezag. Eén van zijn mooie citaten: "alleen het fantastische is werkelijk waar". De laatste jaren zijn het de stromingen die komen uit het Oosten; yoga, hindoeïsme, boeddhisme. Die transcendente meditaties arriveerden hier in 1968, nadat de The Beatles en The Rolling Stones het licht zagen in India. Ze moesten nadenken over hun leven en het vervolg na de hoeveelheid geestesverruimende middelen die ze gebruikt hadden. Niets voor mij, want een eerste vereiste die ze stellen om na te denken is: kleermakerszit. Met mijn stramme spieren en gewrichten is dergelijke houding niet meer mogelijk. Maar ik hou het gewoon op 'mijmerend op een stoel', door het venster kijken en nadenken over al hetgeen er in mijn blikveld passeert.

    Mijn soap begint vandaag: de maidentrip van het onzinkbare schip. De Titanic vertrekt uit Southampton om 12u, richting Cherbourg. Aan boord, 1300 passagiers, 900 bemanningsleden ttz 500 voor bediening  passagiers, 325 die het schip verzorgden en 66 leidinggevenden. Morgen hun verdere avonturen.

    10-04-2021 om 13:20 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Tags:meditatie
    >> Reageer (1)
    09-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dag 99

    Een beetje zon op mijn teer velleke laten schijnen op mijn bankje. Tot vandaag zal het rustig en droog weer blijven en dan is het genieten blazen. Daarna mag er eens een plensbui komen, dat voorspellen ze toch. Dat is goed nieuws want dan moet ik niet met mijn gieter rondlopen om de primulaa's water geven. De vogeltjes fluiten, die zijn ook weeralblij met het zonneke. Een beetje de cafard vandaag. Na een bezoek is het altijd terug zoeken naar mijn evenwicht. Terug mijn plaats vinden in mijn dagelijks leven. En het bezoek verloopt ook anders in deze tijden, buiten zitten, mekaar eens niet vastpakken. Ik zou zo graag, al mijn kadeekes eens een goeie pakkert willen geven en een stevige omarming. Mijn spuitjes zijn in aaantocht, ik heb nog eventjes geduld nodig. De tijd komt wel. Vandaag is het dag 99 van 2021 en de 99 jarige Engelse prins Philip van Edinburgh, verliet Windsor Castle voor eeuwig. Sinds 1947 was hij gehuwd met een Lady die hem aanbad. Of het wederzijds was blijft achter de gesloten deuren en de dikke muren van alle kastelen die de Royal Family frequenteerden. Men noemt hem 'de laatste der Mohikanen'. Iemand die aan alle verwachtingen van een aristocraat voldeed: oorlogsveteraan, atleet, kunstschilder, polyglot, piloot, jager, bovenal een ladiesman en een koele echtgenoot en vader. Hij moest, dik tegen zijn goesting, de tweede viool spelen want zijn 'gade' stond op haar strepen. De laatste foto's tonen wel al een man die 'pietje de dood' in de ogen keek. Ik hoop voor hem dat het een rustig heengaan is geweest. Zoon Charles en schoondochter Camilla zullen wel niet gediend zijn met het 'verscheiden' vandaag: hun feestje van 16 jaar huwelijk kan niet doorgaan tenzij ze misschien stiekem blij zijn dat ze zijn ruwe, crue en lompe commentaar nu niet te horen hrijgen. Het echtpaar van Wales treft het niet met 09/04 als huwelijksdag. In 2005 mochten ze niet op 08/04 trouwen want toen was er de uitvaart van Paus Johannes Paulus II, ook gestorven in het heetst van een strijd. De beide mannen bleven zijn wie ze waren tot hun laatste snik. Dat was vandaag 09/04/2021

    09-04-2021 om 16:37 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:dag 99
    >> Reageer (2)
    08-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bezoek

    Vandaag geen tekst van 500 woorden. Eerder wat geschrijf omdat ik het niet laten kan. De geluispatsers zijn weer op pad. Veel lawaai, een geluidsinstallatie die evengoed in een disco of op een festivalweide kan gebruikt worden, muziek vollen bak en een auto die genoeg ronkt om een buurt wakker te houden. Dat is het recept bij de jonge autobestuurders die zeker willen zijn dat iedereen hen gehoord en gezien heeft. Tuning en styling zijn de orderwoorden. Tuning voor het goed afstellen van de motor, de prestaties van het autootje opvoeren, aanbrengen van spoilers en nog veel meer zijn in de kits terug te vinden. Bestickering en speciale verf is nodig voor de styling, en zijn de favoriete elementen om op te vallen. Tuners en speakers zorgen er voor dat de goegemeente hoort dat ze er aankomen. Ik heb liever het lawaai van spelende kinderen. Vandaag is er weer genoeg leven geweest met het gezin van 6. Een beetje veel snoep voor iedereen, een gezellige babbel en een toertje met de billenkar. Meer hoeft dat niet te zijn bij een bezoekje van familie.

    08-04-2021 om 16:30 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:bezoek
    >> Reageer (1)



    Archief per week
  • 16/12-22/12 2024
  • 09/12-15/12 2024
  • 02/12-08/12 2024
  • 25/11-01/12 2024
  • 18/11-24/11 2024
  • 11/11-17/11 2024
  • 04/11-10/11 2024
  • 28/10-03/11 2024
  • 21/10-27/10 2024
  • 14/10-20/10 2024
  • 07/10-13/10 2024
  • 30/09-06/10 2024
  • 23/09-29/09 2024
  • 16/09-22/09 2024
  • 09/09-15/09 2024
  • 02/09-08/09 2024
  • 26/08-01/09 2024
  • 19/08-25/08 2024
  • 12/08-18/08 2024
  • 05/08-11/08 2024
  • 29/07-04/08 2024
  • 22/07-28/07 2024
  • 15/07-21/07 2024
  • 08/07-14/07 2024
  • 01/07-07/07 2024
  • 24/06-30/06 2024
  • 17/06-23/06 2024
  • 10/06-16/06 2024
  • 03/06-09/06 2024
  • 27/05-02/06 2024
  • 20/05-26/05 2024
  • 13/05-19/05 2024
  • 06/05-12/05 2024
  • 29/04-05/05 2024
  • 22/04-28/04 2024
  • 15/04-21/04 2024
  • 08/04-14/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 25/03-31/03 2024
  • 18/03-24/03 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 04/03-10/03 2024
  • 26/02-03/03 2024
  • 19/02-25/02 2024
  • 12/02-18/02 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 29/01-04/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 01/01-07/01 2024
  • 25/12-31/12 2023
  • 18/12-24/12 2023
  • 11/12-17/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 27/11-03/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 13/11-19/11 2023
  • 06/11-12/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 25/09-01/10 2023
  • 18/09-24/09 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 04/09-10/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 14/08-20/08 2023
  • 07/08-13/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 03/07-09/07 2023
  • 26/06-02/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 22/05-28/05 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 10/04-16/04 2023
  • 03/04-09/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 20/03-26/03 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 06/03-12/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 25/12-31/12 2023
  • 19/12-25/12 2022
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 12/09-18/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 24/05-30/05 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 10/05-16/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 16/11-22/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 26/10-01/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!