Wil je nog over de actualiteit kunnen meepraten, dan moet je regelmatig een Engels woordenboek raadplegen.En dan nog ! Het staat er nog niet in dus zal ik het maar zelf vertalen: een beetjecenten. Het is virtueel geld,afgekort BTC. Het is geld dat je kan kopen op internet en daarna kan gebruiken om iets mee te kopen. Het voordeel zou zijn dat de overheid, in concreto de Nationale Bank dit geld niet kan controleren of manipuleren. Vandaar dat deze gisteren een stevige waarschuwing de wereld instuurden waarbij ze opmerkten dat de waarde van deze bitcoins zeer volatiel is,en in mensentaal zeer veel kan veranderen van waarde. Een bitcoin is ongeveer 620 euro waard,maar kan er morgen 680 waard zijn,afhankelijk van de beurs.
Geld is een ruilmiddel en eigenlijk een vervangmiddel van goederen en diensten die je ruilt. Ruilen en handelaars hebben altijd iets met bedriegen of zich bedrogen voelen te maken.Daarom is het scheppen van vertrouwen en het zoeken naar een standaard altijd een queeste van de mens geweest.Het goud is reeds lang vervangen door papieren geld. Vandaag betalen we meer en meer met plastiek geld, waarbij er op onze bank echt geld zou moeten staan. We weten reeds lang dat de overheid zijn burgers bedriegt door geld bij te drukken zonder dat er bijkomend goud in de nationale bank opgeslagen ligt. Ik wisselde onlangs 1000 oude Belgische franken uit in de NB en kreeg er 24,79 euro voor.Als ik omreken had ik er minimum iets meer dan 25 euro moeten voor krijgen. Wie ging er lopen met mijn geld ?
Gisteren ruilde ik een zak van 2,5 kg muntstukken voor twee flessen wijn. Het was de rest van twintig jaar reizen en in een vlaag van opruimingsdrift wou ik die weg.Een verzamelaar vertelde me dat de zak ongeveer 10 euro waard zou zijn,ongeveer vijf euro de kilo.Twee flessen wijn en een leuke babbel met een verzamelaar leek me een eerlijke prijs. Toch blijft er het gevoel dat ik wellicht niet goed handelde. Ik zal maar niet aan die bitcoins beginnen, de oplichterij lijkt me nog erger.
|