In India is er plaats voor het onbegrijpbare en oude tradities.Het is een onderdeel van de cultuur. En een plaats waar fundamentele eenvoudige emoties zichtbaar gemaakt worden.Een taal die ik niet altijd begrijp.
In een toneel en danstuk worden de 9 belangrijkste emoties op een vaste en stereotype manier uitgebeeld. Deze negen emoties zijn liefde, geluk, tristesse, boosheid, moed, angst,oneens zijn,verwondering en rust.
Het stukje Kathakali was een scene uit de Narakasurvadham.Het verhaal is eenvoudiger dan de naam. Jayantha,een hemelse koning, wordt verleid door een mooie vrouw. Hij vraagt de vrouw of zij tot de hemel behoort of tot een andere wereld. Tot de hemel is het antwoord. Waarna zij de koning ten huwelijk vraagt.Maar hij moet eerst de toestemming aan zijn vader vragen.Dan volgt een scene waarbij de sexvraag met angst beantwoord wordt, waardoor de koning meteen aan haar hemelse afkomst begint te twijfelen.Dan komt de waarheid aan het licht:zij is helemaal niet van de hemelse wereld! De mooie vrouw verandert in een demon.De koning grijpt zijn zwaard en hakt haar borsten, haar neus en haar oren af. Moraal van het verhaal: onder als omstandigheden moet het slechte worden bestrafd
Aan het strand begint een man met mij een praatje.Zoals steeds: waar kom je vandaan, hoelangben je in India, heb je kinderen?
De man blijkt een Ayurvedadokter op vakantie. Hij wordt als ambtenaar door de regering betaald. Het is vooral de arme bevolking die van zijn diensten gebruik maakt.
Het verschil met de wetenschappelijke geneeskunde ? De effecten van Ayurveda zie je op langere termijn.Wetenschappelijke geneeskunde heeft onmiddellijk resultaten en werkt op de symptomen.Ayurveda werkt op basis van ervaringen en gebruikt kruiden. Ayurveda wil in de eerste plaats de immuniteit tegen ziekten verbeteren.In combinatie met de wetenschappelijke geneeskunde zijn er goede resultaten,zegt de dokter.Ik toon hem mijn arthrose en hij schrijft me een kruidenkuur voor van een maand.We zullen zien....
|