New York staat bekend voor zijn kunstmusea: groot, groter en grootst. Wij bezochten Guggeneheim, Moma, MET, Witney en het Museum of the City of New York. Allemaal musea met enorme collecties en een prachtig interieur. Wij beperkten ons tot de moderne kunst.
Centraal staat de vraag naar de rol van de kunst in onze maatschappij. Kan kunst de wereld redden of met andere woorden verbeteren, mooier maken ? Kan kunst een individuele mens beter of mooier maken ? Of is de rol van kunst ogen te openen, bewust te maken ? Of is kunst gewoon een belegging; handelswaar ? Kunst is een beetje het antwoord op al die vragen,maar in verschillende mate.
In de New Yorkse musea hangt zeer veel Europese kunst: Bracke, Picasso, Monet en Manet, Brothaers en Margritte. Ik wist niet dat die schilders zo veel kunstwerken gemaakt hadden en dat er in New York zo veel Europese kunstenaars gekocht waren.Het heeft te maken met de immigratiegolven uit Europa en het gebrek aan eigen kunstenaars die zich op deze Europese kunstenaars inspireerden voor hun eerste werken. Kunst als een stuk heimwee en kunst voor de poen.
Van de Amerikaanse kunstenaars kennen wij weinig. Ja Pollock en Edward Hopper. De abstracte druppaintings en de wat eenzame figuren die zo uit het schilderij vervreemd lijken. Een trend die in de Amerikaanse schilderkunst duidelijk aanwezig is. De zoektocht naar de eigen identiteit van de migranten in een nieuw land. Kunst als zalf op de ziel.
De openingstentoonstelling in het nieuwe Witney museum wou de relatie van kunst met de wereld brengen. Een boeiende ontdekkingstocht van Amerikaanse kunst tussen 1900-1975 in relatie met de belangsrijkste politieke en maatschappelijke gebeurtenissen. Het is moeilijk om naar jezelf te kijken is de titel. Economische groei, de grote depressie,de betrokkenheid bij twee wereldoorlogen, Vietnam,rassenrellen en discrimunatie: het is een ogenopener in de tentoonstelling. De installatie over de museumbewaker geeft het aan: deze job is nog steeds voor zwarten. De epiloog: Obama en 9/11. Kunst als middel om bewust te maken.
|