New York groeide uit tot een dynamische wereldstad door de immigratie. Een plaats waar een half miljoen kolonisten woonden kreeg ongelooflijk veel immigranten te verwerken. De eerste immigratiegolf bestond uit uitgehongerde Ieren, daarna kwamen de Italianen en de Duitsers en pas achteraf de Chinezen. Ganse wijken werden immigrantengemeenschappen, want ook zij woonden per gemeenschap en behielden hun godsdienst en hun tradities om hun culturele identiteit niet kwijt te geraken. De New Yorkse overheid poogde met een immigratiestop tijdens de crisis van de jaren 30 de immigratie aan banden te leggen.
Waarom werd het immigrantenverhaal een succes ? Naast het behouden van de identiteit van herkomst werd een nieuwe identiteit gecreerd: het Amerikaanse staatsburgerschap gekoppeld aan het idee van collectieve en persoonlijke vooruitgang. De Amerikaanse droom, gekoppeld aan een persoonlijke inzet en veel moeite: als je het in New York kon maken,dan kon je het overal. Dit verliep niet zonder strijd. Sterke vakbonden vochten voor hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden. De burgerrechtenbeweging bestreed discriminatie en ijverde voor stemrecht voor iedereen op basis van de grondwet.
De Amerikaanse droom leeft vandaag verder. Ons AirB&B-koppelje wil een echte film draaien. Hij zorgt voor de verdeling van de Broadway-reclame in de city, zij schrijft scenario's. Samen proberen ze een film te realiseren. Het wordt een comedie en de audities zijn volop bezig, alleen een grote vedette ontbreekt nog. De Amerikaanse droom is geen recht of geen waarborg: dat zien we dagelijks aan de mensen die in de vuilbakken scharrelen om te kunnen overleven. De toename van de ongelijkeid en de kloof tussen arm en rijk is inherent aan dezelfde Amerikaanse droom.
|