Sinds de club van Rome weten we het wel: we consumeren zo veel dat we langzaam maar zeker onze planeet aan het vernietigen zijn. Een groot probleem is afval. We gooien te veel weg, zelfs spullen die eigenlijk nog niet kapot zijn. Een manier om onze ecologische voetadruk te verminderen is meer te herstellen. Maar als je naar een officiele hersteller gaat, kost de herstelling soms meer dan de aankoop van iets nieuws. Tussenoplossing: je herstelt het zelf of je laat vrijwilligers de herstelling uitvoeren.
Vandaar Repair Café. We proberen het in Waregem. We vonden alvast een fietshersteller, een naai-juffrouw,een computer technicus, herstellers van electrische huishoudtoestellen en een PC-Linux expert. Een mooie groep die reeds heel wat kan aanpakken. Maar er komen ook praktische problemen bij kijken zoals onderdelen, tijdsgebruik,begeleiding en wie wat beslist bij problemen.Het Repair café viel reuze mee. Niet minder dan 38 dingen werden aangeboden,waarvan de Repairders er 30 konden fixen. De rest kreeg goede raad of advies. Topper waren de huishoudelijke apparaten: mixers, koffiemachines, boormachines en naaimachines. Twee of drie computers zijn opnieuw bruikbaar. Twee fietsen zijn als nieuw en drie herstellingen van kledij verliepen rimpeloos.In september komt er een nieuw Repair café.
Net dit weekend kwam de Amerikaanse sociologe Juliet Schor een uiteenzetting geven over het nut en de impact van nieuwe economieinitiatieven en gemeenschapsdelen voor de Oikosdenktank. Zij zet nogal wat vraagtekens bij Uber, Airb&b en andere vormen van delen. Zij denkt dat dergelijke vormen van extra-inkomsten dikwijls leiden tot meer consumtie en de ecologische voetafdruk van een land niet verminderen. Zo zou in landen waar langer gewerkt wordt meer consumptie zijn dan in landen waar men minder werkt. Of zouden mensen die via AirB&B een kamer verhuren hun extra inkomsten nodig hebben om te overleven maar ook de huurprijzen in de buurt opdrijven.
Deze alternatieve en nieuwe economievormen hebben een effect. Misschien beperkt, maar ze maken de mensen zeker bewust van de ecologische problemen. En wat krijg je in ruil ? Dankbaarheid, vriendschap, warmte en gezelligheid. En dat kan je niet kopen met geld.
|