Ooit waren er sociale verkiezingen met als slogan: " Heb je zeg met het ABVV". Leuk, maar in die tijd was de slogan helemaal niet van toepassing op de organisatie en wilde die slogan helemaal niet zeggen dat je ook als werknemer iets te piepen had in het ABVV. De tijden zijn veranderd. Enerzijds veranderde het personeelsbeleid in het ABVV, anderzijds werd ook minder en minder door de publieke opinie aanvaard dat vakbondseisen voor iedereen golden in andere bedrijven maar in eigen huis niet werden toegepast. Zo zijn er nu ook in mijn vakbond syndicale verkiezingen. Natuurlijk wordt er slechts een lijst ingediend. De grote bazen kwamen overeen zich niet in de interne keuken van de andere vakbonden te moeien.Het zou trouwens aanleiding kunnen geven tot eigenaardige combinaties en onnodig ingewikkelde toestanden. Syndicale verkiezingen zijn een goede zaak, want kijk meteen een pak jongeren stelt zich kandidaat om hun collega's werknemers te verdedigen. Bij ons zijn er een ondernemingsraad, een comité voor veiligheid en gezondheid en een syndicale delegatie. Dus heel wat kandidaten én heel wat effectieve en plaatsvervangende verkozenen. Als we het lijstje maken zitten we meteen met een 18 mensen rond de tafel.Een grote groep waar iedereen zijn zeg moet hebben, dat vraagt dus tijd en geduld. Maar het staat wel garant voor democratische besluitvorming en inspraak. Misschien hebben we nu wel met het ABVV onze zeg in het ABVV...
Reacties op bericht (2)
17-06-2008
Ondemocratisch en dom ?
Een beetje geschiedenis kan nooit kwaad. Het feit dat er drie vakbonden zijn is het resultaat van een jarenlange geschiedenis : van socialistische vakbonden, anti-socialistische vakbond en liberale vakbond.
Na WOII was er een poging tot een eenheidsvakbond, onder druk van kardinaal VanRoy mislukte dit. Dan moet je leren leven met de realiteit.
Ondertussen wordt er wel samengewerkt, over de grenzen heen, met wisselend succes.Want inderdaad, je hebt een punt splitsing verzwakt. Samen sta je sterker.
De macht van de patroons is een ander paar mauwen, en heeft weinig met kleur, maar vooral met centen te maken.
Maar wat is een basisvakbond ? Een vakbond die steunt en rekening houdt met de basis ? Wel dan beantwoorden de huidige rode en groene bonden, en soms zelfs de blauwe aan dit criterium: zonder de delegees, zonder de militanten in de bedrijven betekenen zij niet zo veel aan de verschillende onderhandelingstafels. Want dit heb ik alvast geleerd: een sterke vakbond leeft IN de bedrijven. Niet aan onderhandelingstafels of chique vakbondskantoren. In Duitsland en Nederland bestaan er eenheidsvakbonden (FNV/DGB) zij zijn echter veel zwakker dan de vakbonden in ons land omdat ze vooral veel te zeggen hebben buiten, niet in de bedrijven...
17-06-2008 om 18:45
geschreven door lieven
Kleurloze vakbond
Het feit dat er drie vakbonden zijn is ondemocratis en erg dom, uiteraard mogen arbeiders zich organiseren, maar een splitisng zoals die al jaren is staat garant voor een blijvende zwakheid, bewijzen genoeg, er is nog steeds nergens geen basisvakbond en zal er ook nooit komen, of denk je nu echt dat de paroons geen macht hebben over de huidige strekkingen.