Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
30-12-2006
Katten en allergie
Allergieën: ook onze katten hebben er last van!
Contact tussen een allergene stof en het lichaam kan een reactie van het immuunsysteem uitlokken die gekenmerkt wordt door huidproblemen of problemen met de luchtwegen (rhinitis, hoest, astma). Katten blijven evenmin gespaard van dit allergisch fenomeen!
Insecten en voeding
Een van de belangrijkste oorzaken van huidproblemen bij onze geliefde poezen zijn vlooien . De irriterende beet veroorzaakt jeuk en het speeksel van de insecten kan daarbovenop voor een zware huidallergie zorgen. Katten die daar last van hebben zouden het hele jaar door preventief tegen vlooien moeten worden behandeld. Bij sommige katten kan ook de voeding de oorzaak van een allergie zijn. Via een voedingstest op basis van een speciaal regime kan de diagnose van deze voedselallergie gesteld worden en kan op zoek worden gegaan naar een regime dat uw kat beter verdraagt. Een allergie voor voedsel uit zich in huidproblemen en/of diarree.
Atopie
Atopie is een erfelijke vorm van overgevoeligheid, waardoor het immuunsysteem overgaat tot een abnormale productie van antistoffen bij contact met bepaalde stoffen in de lucht. Bij katten uit zich dat in huidproblemen die verschillen al naar gelang de periode van het jaar en het individu. De huid is rood en na hevig en lang krabben kan er hyperpigmentatie ontstaan (overmatige pigmentvorming, i.c. donkere vlekken of strepen op sommige plaatsen). Er kan ook otitis (middenoorontsteking) optreden. Als de aandoening niet wordt behandeld, kan een secundaire bacteriële infectie leiden tot het ontstaan van knobbeltjes. De ziekte is vaak moeilijk te behandelen en gebeurt via toediening van geneesmiddelen die de jeuk moeten verzachten, van shampoos en essentiële vetzuren. Bij katten wordt momenteel een geneesmiddel getest dat het immuunsysteem regelt en moet helpen om de ziekte te bestrijden. Het middel is wel al beschikbaar voor honden die last hebben van atopie . Het bevat een stof met de naam « ciclosporine », een extract van een paddenstoel en dus een natuurlijk product. Astma
Astma ontstaat bij contact met allergene stoffen zoals pollen, mijten, huidschilfers van mensen, sigarettenrook, Katten kunnen dan een allergische reactie krijgen die zich uit in een contractie van de spieren in de wand van de bronchiën. Dat leidt tot plotselinge ademhalingsproblemen, waardoor de kat vaak met opengesperde bek gaat ademen. Deze astmacrisis wordt vaak voorafgegaan door een droge hoest. Een radiografie van de longen kan helpen om de ziekte vast te stellen. De beste behandeling bestaat erin om de oorzaak van de allergie te elimineren, maar dat is niet altijd mogelijk, omdat de juiste oorzaak vaak niet bekend is! In dat geval is een behandeling aangewezen op basis van corticoïden en bronchodilaterende middelen.
Gezien aan de ingang van een restaurant: vier huisdieren die netjes op hun baasje wachten. Het gaat om muis Mousie (maal twee, want de twee muisjes hebben dezelfde naam), kat Kitty en hond Booger. Zoveel dieren en toch zo weinig plaats nodig.
Dieren vertonen vaak gedrag dat voor mensen grappig overkomt, maar dat wil nog niet zeggen dat het dier het als een grap bedoeld heeft. 'Humor' veronderstelt grappig willen zijn. Toch zijn er wetenschappelijke aanwijzingen dat in het dierenrijk meer afgelachen wordt dan we zouden vermoeden. Als ratten gekieteld worden, maken ze een tsjirpend geluid, te hoog voor het menselijk oor, zo stelde de Amerikaanse gedragspsycholoog Jaak Panksepp vast. De ratten schijnen het kietelen prettig te vinden.
Ook studies met honden en chimpansees leveren sterke aanwijzingen voor lachen en plezier. Volgens Panksepp behoren emoties zoals blijdschap of verdriet niet meer exclusief aan mensen toe . Maar hebben dieren gevoel voor humor? ,,Het is een bijzonder moeilijk onderwerp om proefondervindelijk te bestuderen. Wat wij onderzoeken, is primitief plezier en speels lachen. Ook als mensenkinderen lachen, is dat meestal tijdens het spelen of bij positieve sociale interactie, en niet in de context van humor. Ik ken geen enkel systematisch onderzoek over humor bij dieren, maar ik heb wel anekdotes gehoord.''
Dergelijke anekdotes zijn in overvloed op het internet te vinden, en in het boek Pleasurable Kingdom waarin Jonathan Balcombe het heeft over plezier in het dierenrijk. Een chimpansee die met water uit zijn mond een voorbijganger nat sproeide, kon rekenen op uitbundig gelach van zijn groepsgenoten.
,,Eén geval zou je fout kunnen interpreteren'', zegt Balcombe, ,,maar er zijn zoveel voorbeelden. Humor is een van de dingen die men uniek achtte voor mensen, maar er zijn sterke aanwijzingen dat ook dieren humor hebben.''
Balcombe werkt voor een dierenbeschermingsorganisatie die tegen dierproeven pleit. Is hij een wetenschappelijk denkende gedragsonderzoeker, of moeten zijn argumenten vooral de strijd voor dierenrechten ondersteunen? ,,Wat we weten over humor bij dieren komt vooral uit losstaande verhalen van dierenverzorgers die getuige waren van dierengedrag dat ze als humoristisch beschreven'', erkent Balcombe. ,,En de scheidingslijn tussen spel en humor is vaak heel dun en moeilijk te trekken.''
Een aantal jaren terug zag ik op een kille herfstmorgen een poes in de tuin, niks speciaals als men weet dat er hier veel poezen in de buurt zijn. Toch kreeg deze meer aandacht van ons.
Waarom? Zij kwam heel dicht bij de woning ondanks onze hondjes, toen hadden wij er twee.
Het viel ons direct op dat zij heel mager was en volledig verklit, nochtans had zij een heel mooie vacht.
Lang moesten wij niet nadenken en begonnen direct met het plaatsen van voedsel om haar vertrouwen te krijgen, zij was heel schuchter. Een paar dagen verder kwam ze toch al sneller toen ik haar riep, hadden haar de naam NINJA gegevenomdat zij zo snel was en donker van vacht.
Na een week of twee was er al meer vertrouwen en had ik met APMA afgesproken om ze te vangen zodat Ninja kon onderzocht worden bij een DA en haar vele klitten te verwijderen.
APMA bracht een reisbox en mn man en ik hebben met veel geduld en geluk haar toch kunnen vangen, snel een telefoontje dat ze haar konden afhalen.
Zelfdacht ik dat het wel eens zou kunnen zijn dat Ninja drachtig was, want zij was de laatste dagen snel dikker geworden, zou het binnen een paar uurtjes wel weten, dan zouden ze haar terug brengen.
Ondertussen een mooi huisje voor Ninja gemaakt, want binnenkomen wou ze nog niet, zodat ze droog en warm kon slapen en eten.
Eindelijk daar waren ze terug van de DA, hij had Ninja gesteriliseerd na het verwijderen van
4 embryos, ja ze zou poezenmoeder geworden zijn van 4 kittens. Ze was ook geschat op een 2 tal jaren oud, dus nog een heel jeugdige poes. En had alle inentingen gekregen.
Ninja was hier gelukkig, wij hebben nog een 2 tal jaren voor haar kunnen zorgen.
Hebben nooit de eigenaars gevonden, die we van dag 1 gezocht hebben
Maar zijn dan tot onze spijt beginnen zoeken achter een poezen-gezin waar ook Ninja welkom was, de reden daarvoor was simpel, na veel geduld kwam ze eindelijk toch binnen maar bleef altijd boven op een van de kamers omdat de honden beneden rond liepen, vonden dat zo zielig
dat we deze beslissing genomen hebben.
Op een dag kwam er een telefoontje ivm de zoektocht van een gezin of zij eens langs mochten komen om Ninja te zien. Zat vol spanning te wachten, want de keuze was niet moeilijk hoor, Ninja was tegenover vreemden heel terughoudend dus
De bezoekers waren aangekomen en ik liet ze na een kennismaking alleen naar boven gaan om Ninja te bewonderen en wat daar gebeurde vulde mijn hart met blijdschap. Ninja ging direct naar de dame toe en begon kopjes te geven alsof zij elkaar al hun hele leven kenden.
Wel mijn besluit stond vast, Ninja had haar nieuwe gezin zelf uitgekozen zoals ze in de tijd bij ons gedaan had, wel niet direct met lichamelijk contact maar zij had waarschijnlijk instinctief aangevoelt dat wij haar zouden helpen.
Dezelfde dag is Ninja nog vertrokken met haar nieuwe eigenaars, ik met een krop in de keel en tranen in de ogen afgesproken dat zij ons regelmatig zouden laten weten hoe het met haar ging, dat werd ook gedaan tot dit jaar, we kregen geen mailtjes over Ninja
Stelden ons al de vraag waarom, zelf hadden wij al verschillende mailtjes verstuurd, kregen wel een antwoord maar nooit met een woordje erin over Ninja.
Tot we deze week een mooie verrassing kregen een mailtje met fotos van Ninja ( zie bijlage)
Heel blij en gelukkig dat alles goed gaat met haar en we zien dat ze er gelukkig is.
Dit was het mooiste geschenk dat wij dit jaar konden krijgen. Tante Lotte
Zet dit gedichtje er ook op omdat mijn ventje zoveel geduld gehad heeft de uren die ik aan de pc heb doorgebracht, en dat hij een paar keer aangebrande patatten heeft moeten eten ocharme.
Tegen welke ziekten wordt er gevaccineerd?
HOND a) hondenziekte = ziekte van Carré = Distemper Dit virus tast alle hondachtigen aan en is overal ter wereld te vinden. Het virus wordt overgebracht door lichamelijk contact met een ziek dier, of via uitwerpselen waarmee een zieke in contact is geweest. Bij pups is de ziekte dodelijk, bij oudere dieren veroorzaakt het een blijvende invaliditeit (blijvende zenuwstoornissen) die vaak euthanasie tot gevolg hebben.
b) kattenziekte = parvovirose van de hond Dit virus is pas in 1978 ontdekt. Het virus is dodelijk (braken-diaree) en zeer besmettelijk. Het wordt overgezet via uitwerpselen van een zieke hond en niet via de kat !!!!
c) kennelcough=hondengriep=kennelhoest=influenza=besmettelijke tracheo-bronchitis Deze ziekte wordt veroorzaakt door 2 virussen en een bacterie. De ziekte is niet dodelijk, maar veroorzaakt een verzwakt ademhalingsstelsel zodat het dier chronisch hoest en vatbaarder is voor longontstekingen.
d) leptospirose=rattenziekte=ziekte van Weill Deze ziekteverwekker wordt overgedragen via urine van besmette honden en ratten en is meestal dodelijk. Is trouwens ook voor de mens gevaarlijk.
e) hondsdolheid=rabiës=razernij=tolwutt Dit virus met dodelijk afloop, is ook zeer gevaarlijk voor de mens. Het wordt overgebracht door contact met speeksel van een besmet dier of door het eten van knaagdierenlijkjes, gestorven aan rabiës. Elke warmbloedige is vatbaar. Rabiës komt in België voor in het zuiden van het land, onder de Maas-Samberlijn en voor de honden is vaccinatie ertegen dan ook wettelijk verplicht in het zuidelijk landsgedeelte (onder de natuurlijke grens van de Maas-Samber-lijn ) en als u de hond meeneemt naar een camping of naar het buitenland.
POES 1) Het panleucopenie-virus verantwoordelijk voor de kattenziekte of kattentyphus. Dit zeer gevaarlijke virus dat braken, diarree, wegkwijnen en vaak de dood veroorzaakt, is een virus dat opgenomen wordt via de muil. Het virus is zeer sterk, en kan buiten een kattenlichaam tot 1 jaar overleven. Het virus kan zich ook heel makkelijk vasthechten aan schoenzolen, kledij, handen, allerhande materiaal en wordt alzo op grote afstand getransporteerd. Daarenboven zijn de normale ontsmettingsmiddelen van geen nut om het virus kapot te krijgen : het virus overleeft ze bijna allemaal. Dit verhaal om u duidelijk te maken dat u dit virus bij u in huis kan binnenbrengen zonder dat u het weet en aldus uw binnenshuislevende kat kan besmetten. De manieren zijn velerlei : u trapt in besmette uitwerpselen in een plantsoentje, u gaat op bezoek in een huis waar een kat leeft/leefde die aan kattenziekte heeft geleden, u gebruikt een transportmandje waar een besmet dier heeft ingezeten etc. etc. Daarom is een vaccinatie tegen kattenziekte levensnoodzakelijk, ook voor de binnenshuislevende kat.
2) Het leucose virus (feline leukemie virus = FeLV) Dit gevaarlijke virus is verantwoordelijk voor een slepende ziekte dat uiteindelijke op verschillende plaatsen in het lichaam tumoren zal doen ontstaan en eindigt met de dood. Het virus wordt opgenomen via de muil. Het virus is echter niet sterk in de buitenwereld, dit wil zeggen dat eens het virus buiten de kat komt, zal het virus niet lang overleven : uitdroging, gewone ontsmettingsmiddelen, etc...zullen het virus zeer snel doden. Daarom kan u als eigenaar uw binnenshuis levende kat niet besmetten met een leucose-virus. Er is echt contact nodig tussen besmette en niet-besmette katten om het virus over te dragen. Daarom is het leucose-vaccin voor een binnenshuislevende kat, niet noodzakelijk, wel voor de buitenloper.
3) Kattengriep - kattenniesziekte Voor deze ziekte zijn 2 virussen en een agens chlamidia verantwoordelijk. De ziekte uit zich in aantasting van de bovenste luchtwegen : dus ogen, neus, keel- en mondholte. De kat zal niezen , de ogen lopen,de neus is verstopt, de mondslijmvliezen zijn beschadigd. Deze ziekte is vooral gevaarlijk voor jonge en oude dieren, bij hen kan de ziekte fataal verlopen. De virussen zijn in de buitenwereld niet erg sterk, doch sterker dan bijvoorbeeld het leucose-virus. De kans bestaat dat u uw binnenhuislevende kat kan besmetten. Neem daarom het zekere voor het onzekere en laat uw kat tegen de niesziekte enten. Het is trouwens zo, dat eens het dier besmet geweest is, de ziekte vaak chronisch aanwezig blijft. Beter voorkomen dan genezen, dus.
4) FIP : feline infectieuse peritonitis (besmettelijke buikvliesontsteking) Eens de kat besmet is, kan het tot jaren in het kattenlichaam aanwezig blijven om dan pas z'n verwoestend werk tot uiting te laten komen. Eens het dier uitwendig ziek is, is het ten dode opgeschreven. Hoe het virus juist van een zieke naar een gezonde kat overgaat is nog steeds niet duidelijk, maar gelukkig is het virus buiten het kattenlichaam erg zwak. De handen grondig ontsmetten, evenals de schoenzolen !!, na contact met een besmet dier, is voldoende om het virus kapot te krijgen. U zal dus uw binnenshuis levende poes niet kunnen besmetten, en is een vaccin tegen FIP niet noodzakelijk voor de binnenlevende enkeling, wel voor de buitenloper.
5) Tegen andere gevaarlijke virussen bij de kat, zoals het FIV (Feline immunodeficiëntie virus), en het virus van Aujeszky, bestaan helaas nog geen vaccinaties.
6) En het laatste belangrijke virus is het hondsdolheidvirus (rabiës, razernij)
"Zoals je ziet hou ik wel al eens van een zwempartijtje, en gaan wandelen met mijn baasje vind ik ook heel fijn........"
"Wij zijn Pitou en Ranja, wij zijn nog geen beste maatjes, ik ben zo maar komen aanwaaien, en speel nog graag, maar onze ouwe Ranja ziet dat zo niet zitten nog wat afwachten he........"
"Wij waren de grote vedetten op het Seniorennetfeest in oostende...." "Geloof je ons niet ? Kijk dan maar eens naar hieronder......" "En ik zit opgescheept met zo'n vedetten......"