Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
31-10-2008
Chihuahua crisis in de USA
Chihuahua crisis in de USA
In de rijke Californische provincie Santa Barbara, belanden de eens vertroetelde mini-honden in toenemende mate in dierenasielen. Sommige eigenaren kunnen het zich niet langer veroorloven om de dieren te houden.
Drie dierasielen in Santa Barbara huisvesten een overschot aan verlaten chihuahuas. Zoveel zelfs dat de managers van de dierasielen de ¨adopteer-een- chihuahua¨ campagne organiseerden. Gedurende de campagne, wordt bij elke geadopteerde chihuahua een roze draagtas mee die met zwart nepbont is afgezet.
Meer dan 100 van de energievolle huisdieren werden ter adoptie aangeboden. Hoewel er met vlagen belangstelling was, wachten 75 dieren nog steeds op een nieuw huis, zei Animal Services directeur Jan Glick.
De meeste chihuahuas zijn naar dierasielen gebracht als zwervertjes of werden afgegeven door eigenaren die verhuisden of ze niet langer konden betalen, zei Glick. Hoge rentes, extreme hypotheken, toenemende kosten van diervoeding en dierenartskosten heeft de populariteit van de eens hippe hond verminderd, zeggen woordvoerders van de dierasielen. ¨Mensen ontdekken dat ze de diervoeding niet meer kunnen betalen, of verliezen hun huis en moeten hun dieren achterlaten,¨ zei Glick.
Peggy Langle, directeur van de Santa Barbara Humane Society, vertelde over andere hondentrends die ze in voorgaande jaren zag. ¨Na de remake in 1996 van 101 dalmatiërs hadden dierasielen een tijdje een overschot aan dalmatiërs¨. Chihuahuas kwamen in 2001 in de mode nadat de film Legally Blonde uitkwam. Reese Witherspoon speelt hierin een leeghoofd uit Beverly Hills die haar chihuahua meeneemt naar Harvard Law School. Paris Hilton gaf daar een impuls aan de trend door haar eigen chihuahuas in Louis Vuitton tassen mee te dragen.
Chihuahuas kunnen ¨fel en scherp¨ zijn volgens Langle, maar ze zijn ook heel geschikt als waakhond en kunnen zelfs in kleine appartementen goed worden gehouden. Het ras komt oorspronkelijk uit Mexico en is met gemiddeld 3 kilo een van de kleinste hondenrassen. ¨We hebben er tonnen van,¨ zei Langle. Na een pauze voegde ze toe: ¨maak daar maar ponden van.¨
Als je zelf een hond hebt, zal je het wel weten: een hond voelt perfect aan wanneer zijn baasje blij is of triest. Onderzoek wees uit dat honden dat zowaar op dezelfde manier detecteren als wij. Ze hebben een gave om ons gemoed te lezen op ons gelaat. Ze ontwikkelden dat 'zintuig' door duizenden generaties heen om een onverwachte trap van een boos baasje te vermijden.
Slimme beesten die honden. Ze bekijken het menselijke gelaat op een andere manier dan alle andere waarnemingen die ze doen. Gevoelens als woede, plezier en angst zijn veel duidelijker te zien op de rechterkant van ons gezicht dan op de linkerkant en dat kunnen honden onderscheiden, wezen de tests uit. (hlnsydney/kh)
Zie je ze daar al staan of zie je die mensen al over het vliegveld lopen ...
Ontsnapte poedel zorgt voor ophef op vliegveld
Een ontsnapte poedel heeft zaterdag en zondag op de luchthaven van Boston voor de nodige opschudding gezorgd. Politie, brandweer en grondpersoneel hebben zeventien uur achter het beestje aangezeten en ten minste acht vluchten hebben vertraging opgelopen.
Poedelteefje Coochy wist kort na de landing zaterdagavond op het vliegveld te ontsnappen en rende de start- en landingsbanen op. Toen Coochy zondagmiddag eindelijk gevangen werd, was ze bang, moe en hongerig. Na een kort onderzoek door een dierenarts werd ze herenigd met haar baasje. (novum/odbs)
De Schotse diereninspectie is moeten uitrukken voor een verwaarloosde hond met een sigaret in zijn bek. Althans, dat dachten ze, want toen een inspecteur aankwam bleek het om een... ordinair tuinbeeldje te gaan. De 'tip' kwam van een verstrooide voorbijganger, die ook aanstoot nam aan de lege voedselkom voor zijn neus en de leiband waarmee hij aan een hek vastgebonden lag.
"Het beeldje ziet er wel realistisch uit, maar dit is toch om je te bescheuren", beseft 'baasje' Anne Wright uit Blantyre. "Ik kan er echt niet bij dat iemand denkt dat ik een hond zou verwaarlozen. Ik heb niet eens zo'n beest, enkel een kat."
Anne kocht het beeldje drie jaar geleden toen ze het zag voorbijflitsen op een shopkanaal. Nadat de hond een oor verloren had, verhuisde het beeldje van het salonraam naar de tuin. Met dit hilarisch gevolg... (svm)
Vier extra raven in de Londense Tower moeten de financiële crisis in Engeland een halt toeroepen. 350 jaar geleden sprak koning Charles II immers een vloek uit: als er niet de hele tijd minstens zes raven aanwezig zijn, zou het land en de koninklijke familie ten prooi vallen aan rampen. Tot nu toe hielden de grote bazen een vogel achter de hand als 'luxe-invaller', maar de dalende geldkoersen dwingen de verantwoordelijken tot hardere maatregelen.
Twee van de extra vogels, Gundolf en Hugine, hebben intussen hun quarantaineperiode van vier weken achter de rug. De twee andere komen volgende week de rangen versterken. "Ik geloof in de vloek", aldus de 64-jarige ravenexpert Derrick Coyle. "Als er ooit minder dan zes exemplaren rondvliegen, zal de 'Tower' instorten en het land grote rampspoed ondervinden. Met de vier nieuwkomers erbij voelen we ons toch weer wat veiliger." (svm)
Er leven momenteel in Groot-Brittannië meer ratten dan mensen. De redenen: de inwoners gooien te veel voedsel weg en steeds meer steden besparen op de huisvuilophaling. Dat meldt de Daily Mirror.
65 tot 80 miljoen Het verdelgingsbedrijf Rentokil raamt het aantal ratten op 65 tot 80 miljoen. Daartegenover staan 60 miljoen inwoners.
De rattenplaag is het grootst in York. Daar is de populatie in één jaar met 208 procent gestegen. In Carlisle steeg het aantal ratten met 142 procent.
Epidemie "Indien de mensen zo veel voedsel blijven weggooien, stevenen we af op een epidemie", zegt Peter Crowden van de National Pest Technicians Association. "Nu het huisvuil op vele plaatsen pas om de veertien dagen wordt opgehaald, moeten de mensen zorgzamer met het eten omsrpingen. Door voedsel op de composthoop of gewoon weg te gooien, creëren we meer broedplaatsen voor ratten en bijgevolg meer infectiehaarden" (eb)
SAO PAOLO - Meer dan 370 Magelhaenpinguïns die op mysterieuze wijze op de stranden van het noordoosten van Brazilië aanspoelden zijn terug thuis. De dieren werden met een vliegtuig van de luchtmacht naar het zuiden gevlogen en daar losgelaten bij de koudere wateren waar normaal verblijven.
De afgelopen maanden spoelden zo'n duizend pinguïns aan op de Braziliaanse noordoostkust. Zeker twintig procent stierf en de rest was zo uitgeput dat zij niet uit zichzelf terug in zee raakten. Zaterdag werden ze met een vliegtuig teruggevlogen.
Magelhaenpinguïns leven in grote kolonies in het zuiden van Argentinië en Chili. Tussen maart en september migreren ze naar het noorden tot het zuidwesten van Brazilië. Waarom de aangespoelde groep zo ver in het noorden belandde, is niet bekend.
jns (ap) (NB)
Pinguïns (met een "klik" op de blauwe woorden, krijg je nog meer info)
Pinguïns zijn een orde van niet-vliegende vogels die alleen voorkomen op het zuidelijk halfrond . De pinguïns behoren tot de familie van de Spheniscidae, orde Sphenisciformes, klasse Aves (vogels). De naam "pinguïn", die waarschijnlijk komt van het Keltischepen gwyn (witte kop), werd oorspronkelijk gebruikt voor de reuzenalk , de inmiddels uitgestorven tegenhanger van de pinguïn op het noordelijk halfrond .
Verwantschap
Met het DNA-onderzoek van Hackett et al. (2008) is de positie van deze vogels binnen de Neoaves wat duidelijker geworden. Zij zijn waarschijnlijk verwant aan de zeeduikers en de albatrossen en stormvogels en onderdeel van een veel grotere groep die men wel de 'watervogels' noemt.
Ze vangen hun voedsel, voornamelijk vissen en schaaldieren , onder water. Hiertoe zijn hun vleugels zwemorganen geworden en ze vliegen als het ware in het water. Daarbij kunnen zij lang onder water blijven.
Jonge Afrikaanse pinguïns.
Broeden en huizen
De meeste pinguïnsoorten nestelen in gaten of holen om zich zo in enige mate tegen de zon te beschermen en verbeteren dit met takjes en ander restmateriaal (Spheniscus en Eudyptula ) of bouwen een nest van stenen (Pygoscelis ) die ze in hun omgeving vinden en ze leggen meestal 2 (maximaal 3) eieren. De beide ouders lossen elkaar af bij het broeden. Terwijl de ene het ei bebroedt, trekt de andere naar zee om zich te voeden. Zodra het jong is uitgekomen, lossen de ouders elkaar op dezelfde manier af om het jong te voeden.
Enkel de grootste soort (Aptenodytes ) maakt geen nest maar broedt het enige ei uit op hun poten onder een beschermende huidplooi van de buik. Bij de keizerspinguïn broedt alleen het mannetje het ei uit, tijdens de ijzige zuidelijke winter (juli-aug) bij temperaturen van -70 °C en kouder terwijl het vrouwtje naar zee teruggaat om te eten.
De waggelende loop van een pinguïn wordt veroorzaakt door het feit dat het dier eigenlijk op zijn hurken loopt. Het heupgewricht bevindt zich laag bij de grond en het kniegewricht een stuk hoger.
De gemiddelde levensverwachting van een pinguïn schommelt rond de 20 jaar, hoewel ze in gevangenschap aanzienlijk ouder kunnen worden.
De meest noordelijke pinguïnsoort is de Galapagospinguïn die op de nabij de evenaar liggende Galápagos-eilanden leven. Waarschijnlijk zijn voorouders daar gekomen via de Humboldtstroom die koud water uit het Zuidpoolgebied aanvoert.
Een pinguïn wordt vaak gezien als een grappig dier, vanwege hun vreemde manier bij het lopen, ze waggelen. Het zal dan ook niet vreemd zijn dat men een pinguïn als logo kiest. Ook zijn er enkele tekenfilms met pinguïns verschenen.
Britse dierenartsen slaan massaal alarm: ongeveer de helft van de honden en een derde van de katten in het koninkrijk is te dik. De meeste baasjes merken echter zelf niet dat hun liefste viervoeter te veel vet om de benen heeft, meldde dierenartsenvereniging PDSA vandaag.
Slechts een vijfde van de katteneigenaars weet dat zijn huisdier een gewichtsprobleem heeft. Bij de hondeneigenaars is het probleem slechts bij een derde bekend.
Dierenarts Sean Wensley raadt de diereneigenaars aan om zelf het gewicht van hun dier te controleren. Als je de ruggengraat en de ribben van het dier niet meer kan voelen, is de viervoeter te dik. (dpa/ka)
Chinees herenigd met hond nadat hij auto niet meer vond
Chinees herenigd met hond nadat hij auto niet meer vond
Een Chinese gepensioneerde man is na een maand opnieuw herenigd met zijn geliefde hond. De man had zijn auto geparkeerd en was zijn hond vergeten in het voertuig. De garage was zijn wagen komen ophalen voor reparatie, maar de bejaarde Chinees kon zich de naam en het adres van de garage niet meer herinneren.
Plaatsgebrek De eigenaar van de garage had de auto wegens plaatsgebrek aan een winkelcentrum geparkeerd omdat de 80-jarige maar niet om zijn voertuig kwam. "Ik kon de auto niet eeuwig in mijn garage laten staan. Zoveel plaats is er gewoon niet." Lokale handelaars hebben ervoor gezorgd dat de hond het avontuur overleefde door hem af en toe eten te geven door een openstaand raam.
Sterke geur Pas nadat de geur uit de wagen zo sterk werd, hebben de handelaars het slot geforceerd om het dier te bevrijden. Op de autopapieren vonden ze de naam van de eigenaar. De man was dolgelukkig toen hij hoorde dat zijn hond nog in leven was.
Levensgezel Hij verklaarde dat hij de hele maand door de stad had gedoold om zijn auto te vinden. "Elke morgen stond ik op en ging ik zoeken, de auto betekent niets voor mij, maar mijn hond is mijn levensgezel", aldus de man. (adv)
Hond riskeert leven om katjes te redden Uitgegeven: 26 oktober 2008 12:18 Laatst gewijzigd: 26 oktober 2008 15:07
SYDNEY - Een hond in de Australische stad Melbourne heeft met gevaar voor eigen leven vier katjes gered in een huis waar brand was uitgebroken. Dat hebben reddingswerkers in Melbourne zondag gezegd.
De brandweer vond de terriër Leo naast een nest jonge poesjes. Hij weigerde het huis te verlaten ondanks de dichte rook, aldus de brandweerlieden die hem vonden. "Leo wilde de katjes niet alleen laten en het kostte bijna zijn leven", aldus de brandweercommandant.
Reddingswerkers gaven Leo extra zuurstof en een hartmassage om hem weer op de been te helpen. Ook de poesjes hebben het avontuur overleefd. De brandweer heeft de terriër inmiddels een nieuwe naam gegeven: Smokey.
Lichtgevende kat gecreëerd voor genetisch onderzoek
Lichtgevende kat gecreëerd voor genetisch onderzoek Uitgegeven: 24 oktober 2008 11:02 Laatst gewijzigd: 24 oktober 2008 12:32
AMSTERDAM - Amerikaanse wetenschappers hebben doormiddel van genetische manipulatie een groen fluorescerende kat gecreëerd. Het experiment moet bewijzen dat gentherapie veilig kan worden gebruikt bij de behandeling van erfelijke ziektes.
De kat met de naam 'Mr Green Genes' is geboren in het Audubon Nature Institute in New Orleans. Onderzoekers hebben voor de geboorte van het dier een fluorescerend gen van kwallen toegevoegd aan zijn DNA, zodat sommige delen van zijn lichaam nu groen oplichten in het donker.
Bij daglicht ziet de kat er exact hetzelfde uit als zijn soortgenoten die niet genetisch gemanipuleerd zijn. Het dier is volgens de wetenschappers volledig gezond en het experiment lijkt daarmee geslaagd.
Onschadelijk
"We wilden zeker weten dat we veilig een gen konden injecteren in een levende cel om het zich daarna te laten vermenigvuldigen", zegt hoofdonderzoeker Betsy Dresser op de website van de Amerikaanse nieuwszender MSNBC . " Het groen fluorescerende gen hebben we toegevoegd om te kunnen controleren of de techniek succesvol was. Het is totaal onschadelijk voor het dier."
Op het eerste gezicht geven alleen de neus ogen en oren van de kat licht. Maar volgens Dresser komt dat door de vacht van het dier. "Als je zijn vacht zou wegscheren, zou zijn hele lichaam oplichten."
Mensen
Het experiment met de kat kan volgens de onderzoekers mogelijk ooit leiden tot genetische behandelingen voor mensen met erfelijke ziektes. Dresser kan zelfs al een voorbeeld geven.
"Gezonde mensen hebben genen die insuline produceren. Als we die ooit kunnen injecteren bij mensen met suikerziekte, dan kunnen we hen genezen."
Oktober: het is de maand van de bijzondere vogels.
Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op zondag 26 oktober 2008
Oktober: het is de maand van de bijzondere vogels. Veel vogels zijn massaal op trek en daardoor belandt er weleens een vreemde eend in de bijt in ons land. Dus wie goed op let, weet soms letterlijk niet wat hij ziet vliegen!
Tijdens de internationale vogelteldag begin oktober viel het al op: er werden veel bijzondere vogels waargenomen. Zo noteerden de vogelaars verschillende beflijsters, barmsijzen, oeverpiepers, duinpiepers en wintertalingen. Maar ook eind oktober kan de liefhebber nog uitgebreid zijn hart op halen.
Een snelle blik op www.waarneming.nl geeft meer duidelijkheid. Hier vullen vogelaars (en andere natuurliefhebbers) in welk dier ze waar en wanneer gezien hebben. De afgelopen dagen zaten daar weer een paar opvallende waarnemingen bij: roze spreeuw, notenkraker, ruigpootbuizerd, cettis zanger en bladkoning. Allemaal soorten die je niet dagelijks voorbij ziet vliegen.
Oktober is dan ook dé maand waarin vogels op reis zijn. Van het koude noorden trekken ze naar het zonnige zuiden. Voor de een is dat het uiterste puntje in Zuidelijk Afrika, andere vogels uit het noorden blijven graag in ons land plakken. Zolang het hier maar niet vriest, tenminste.
Nederland speelt een cruciale rol in deze vogeltrek. Vogels volgen in principe een vaste route op weg naar het zuiden. Omdat ze niet graag over grote watervlakten vliegen, maar de kustlijn wel een prima routeplanner is, komen de meeste soorten uit IJsland, Groenland en Siberië over ons land heen. Daarnaast heeft Nederland twee fantastische wegrestaurants: de Waddenzee en de Zeeuwse Delta. In deze twee bijzondere natuurgebieden kunnen de vogels even bijkomen van de honderden kilometers die ze al in de vleugels hebben. Ze vinden er voedsel om aan te sterken voor de volgende etappe en rusten uit voor wat komen gaat. Geen wonder dus dat trekvogels graag ons land aan doen.
Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland Foto: Martin Hierck
ontspannen staart betekent: de hond is rustig en voelt zich op zijn gemak.
opgerichte staart: de hond is alert en waakzaam.
omhoog en snel kwispelend: de hond is opgewonden.
uitgestrekt en langzaam, ritmisch bewegend: de hond is op zijn hoede of houdt de wacht
neerwaarts gericht: is een uiting van onzekerheid.
tussen de poten: de hond is ergens bang voor.
De oren
ontspannen : de hond is kalm.
opgericht: de hond is alert.
omhoog en naar voren gericht: de hond is aan het uitdagen, is assertief of zelfs agressief.
plat achterover: de hond is bang of bezorgd,
De ogen
direct oogcontact: de hond is vol vertrouwen of moedig.
afwisselend, toevallig oogcontact: de hond is tevreden.
grote pupillen: dit is een teken van angst.
afgewende blik: teken van eerbied.
De lippen, mond en tong
hijgen: de hond heeft zin om te spelen, is zenuwachtig of (seksueel) opgewonden.
lippen gesloten: de hond is onzeker of kalmeert zichzelf.
likken aan de lippen: teken van ongerustheid of de hond wil een persoon of een andere hond sussen.
ontspannen mond: de hond is rustig
achteruit getrokken lippen: wordt gebruikt om uit te dagen of te waarschuwen, zeker wanneer dit gepaard gaat met grommen.
Tong meermaals uitsteken en weer intrekken: honden doen dit wanneer ze zich ongemakkelijk of bezorgd voelen. Zo stellen ze zichzelf gerust.
Tong likt neus: de hond voelt zich ongemakkelijk, bijvoorbeeld wanneer hij een nieuwe situatie probeert in te schatten. Het kan ook een teken zijn van hoge concentratie, bijvoorbeeld wanneer de hond een bevel probeert te begrijpen en hem probeert op te volgen.
De Tasmaanse duivel (Sarcophilus harrisi ) (ook wel buidelduivel ) is een zeer vraatzuchtig vleesetendbuideldier uit de familieDasyuridae dat enkel op het eiland Tasmanië voorkomt. De Tasmaanse duivel kwam vroeger ook voor in Australië .
Het dier is ongeveer 60 cm lang, exclusief een 30 cm lange staart. Het heeft een groot hoofd, een bek met krachtige kaken en zwakke achterpoten. Het heeft duidelijk zwartachtig bont met witte flarden op de keel, aan beide kanten van de buik en op het achterdeel. Het dier heeft een woeste uitstraling en staat bekend om zijn wrede karakter. Het is zeer sterk voor zijn grootte en het jaagt op dieren die groter zijn dan het dier zelf, zoals kleine kangoeroes , knaagdieren , hagedissen en andere kleine dieren. Het leeft in holen op rotsachtige gebieden.
Net als vroeger op de nu uitgestorven buidelwolf , wordt op de Tasmaanse duivel gejaagd wegens zijn gevaar voor huisdieren en gevogelte. Toch zijn er op afgelegen gebieden van het eiland nog grote aantallen aanwezig.
Een andere reden dat de Tasmaanse duivel in populatie daalt, heeft te maken met een besmettelijke vorm van kanker . Maar liefst tachtig procent van de Tasmaanse duivels overlijdt aan kanker en een behandeling ontbreekt. Sinds de uitbraak van de tumorziekte sinds de jaren negentig is de Tasmaanse duivelbevolking gehalveerd.
Uit recent onderzoek blijkt dat de Tasmaanse duivels de tumorcellen aan elkaar doorgeven als ze elkaar bijten tijdens het vechten. Onderzoekers observeerden overeenkomende DNA -afwijkingen in de tumorcellen van alle dieren, wat betekent dat de Tasmaanse duivels elkaar infecteren.
Het lijkt op het eerste gezicht onmogelijk, maar toch bewijst een spin in Australië het tegendeel. De supergrote spin had een web gespannen in een tuin in Atherton, ten noorden van de stad Cairns (Queensland). Een arme vogel trapte in haar val en werd met smaak veroberd.
Ongewoon De foto's tonen hoe de spin met haar poten de vogel gekneld houdt en hoe ze langzaam maar zeker peuzelt aan het weerloze gevleugelde slachtoffer. De foto's die ondertussen wereldwijd via het internet circuleren, zijn echt. Dat bevestigen biologen. Joel Shakespeare van het Reptielenpark in New South Wales legt uit dat het hier gaat om een 'gouden weverspin'. "Normaal jagen deze spinnen voornamelijk op grote insecten", vertelt hij. "Dit is echt zeer ongewoon maar het zou me verbazen als de spin de hele vogel zou kunnen opeten." (hlnsydney/kh)
BRUSSEL - De mens had al 31.700 jaar geleden een hond als huisdier. Dat is 17.700 jaar eerder dan tot dusver werd aangenomen. Nieuw botonderzoek van een opgegraven hondenschedel uit België heeft dat uitgewezen.
Van de schedel, die in 1850 in de grotten van het Waalse Goyet bij Namen werd gevonden, was steeds aangenomen dat het om de resten van een wolvenkop ging.
Maar onderzoek met de nieuwste technieken toont nu aan dat het om een hond gaat, meldde paleontologe Mietje Germonpré van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen maandag in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.
Wolvengebit
Honden hadden destijds wel een soort wolvengebit. "Qua vorm leken ze wellicht op de Siberische husky, maar qua grootte hadden ze meer gemeen met herdershonden", aldus Germonpré.
"Het is mogelijk dat de honden werden gebruikt voor de jacht en voor het transport van wild. Ze waren ook nuttig voor hun vacht en vlees, als huisdier en als dieren met rituele betekenis."
De vaststelling van de oudste hond ter wereld sluit volgens de archeologe aan bij een andere vondst: 26.000 jaar oude voetstappen van een kind met een hond in de grotten van Chauvet in Frankrijk.
Onderzoek
De bevindingen van Germonpré verschijnen binnenkort in het Journal of Archeological Science. Ze gaat nog door met haar onderzoek naar prehistorische honden.
"We gaan nu analyses uitvoeren om te zien wat ze aten. Verder gaan we onderkaken met elkaar vergelijken. Dat zal ons nog meer leren, want daar zijn er meer van gevonden."