Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
19-06-2008
Minder stress bij dieren in dierentuinen
Door: Irene de Bel
Met de juiste speeltjes zijn dieren in de dierentuin gelukkig.
Dieren in dierentuinen kunnen een heel gelukkig leven leiden als ze speeltjes en oefenmaterialen krijgen waarmee ze natuurlijk gedrag kunnen nadoen. Sommige dieren hebben dan zelfs minder stress dan hun soortgenoten in het wild. Dat stellen deskundigen van dierentuinen en universiteiten die elkaar dit weekend ontmoetten in de Brookfield Zoo in Chicago.
Onderzoekers krijgen steeds meer inzicht in het gedrag van dieren in dierentuinen en wat voor speeltjes of oefeningen zij nodig hebben voor een gelukkig leven tussen de tralies. Grote katachtigen willen bijvoorbeeld een platform in hun kooi waar vandaan ze op het publiek kunnen uitkijken. IJsberen willen krabben en zoeken naar verborgen voedsel.
Speeltjes, attributen of oefenmogelijkheden zouden in sommige gevallen een einde kunnen maken aan het ijsberen van een luipaard of het rondjes zwemmen van ijsberen. Dit soort continu herhaalde bewegingen worden vaak gezien als stresssymptomen veroorzaakt door de opsluiting. Maar het kan ook dat de dieren hiermee hun overtollige energie kwijt willen raken of zichzelf willen kalmeren.
Mensen zwemmen rondjes en lopen graag in rondjes als we gespannen zijn. Zolang het de dieren niet verwondt of hen pijn doet, hoeft het geen slecht teken te zijn, zegt Nadja Wielebnowski van de Chicago Zoological Society die onderzoek doet naar stresshormonen bij dieren. Zij vindt dat dierentuinen een soort van sportfaciliteiten moeten aanleggen voor de dieren zodat ze wat van hun energie kwijt kunnen.
Sommige diersoorten doen het geweldig in dierentuinen. Ze krijgen goed voedsel, ze krijgen elke dag te eten en ze krijgen goede medische verzorging. Voor sommige diersoort is de dierentuin daardoor zelfs beter dan het wild, zegt David Shepherdson van de Oregon Zoo in Portland. Maar sommige soorten, zoals olifanten, grote katachtigen en beren, gedijen minder goed.
Shepherdson ontdekte dat bij ongeveer de helft van de dieren hun herhalingsgedrag afnam als zij enige oefening of speeltjes kregen waarmee ze hun natuurlijk gedrag konden nabootsen. IJsberen kregen bijvoorbeeld een plastic vat dat zij kapot konden slaan op een manier dat zij anders zeehonden zouden vangen.
We moeten van het idee af dat alle dierentuindieren gezelschap nodig hebben en de grootst mogelijke verblijfsruimte, zegt Vicki Melfi van de Britse Paignton Zoo.Dieren die gevoelig zijn voor geuren moeten bijvoorbeeld niet in een hok worden gestopt dat elke dag wordt gedesinfecteerd en zo hun geurmarkeringen verliezen. Dieren die gevoelig zijn voor geluiden zouden een donkere rustige leefhoek moeten krijgen.
Een jasje voor je hond, in Amerika is het al heel normaal. Hele winkels zijn volgestouwd met kleding en accesoires voor de 'rich dog', jakjes, broekjes, jurkjes, kettinkjes en strikjes, niks is te gek. In Nederland valt het allemaal nog mee. Af en toe paradeert een hondje door de Amsterdamse PC Hooftstraat, maar veel verder dan dat gaat het eigenlijk niet.
Welnu, het is tijd voor actie. Dat moet de Winterswijkse veearts Ron Jansen hebben gedacht. Dus ontwierp hij 'gewoon' de koeienslipper. Niet voor op het strand (al kan 'een kameel hem ook in de woestijn gebruiken'), maar voor in de stal of de wei. 'Sommige koeien zijn gevoeliger dan anderen en krijgen vaker klauwontsteking of ontsteking aan de bal', vertelt de veearts. 'In dat geval zijn ze preventief te gebruiken.'
Antibiotica Maar de dierenarts heeft de slippertjes geïmpregneerd met antibiotica en als een koe loopt wordt het geneesmiddel in de voet gedrukt. 'Aan de ene kant komt de voet niet in aanraking met mest en aan de andere kant worden ontstoken klauwen genezen. Heel handig.'
Jansen verkoopt de slippers voor 9 euro per stuk aan veehouders, ook voor geiten, schapen en zelfs kamelen zijn ze dus te gebruiken. 'Eigenlijk zijn ze voor eenmalig gebruik, na vijf dagen is de ontsteking altijd wel weg, maar ik heb gehoord dat sommige mensen ze gewoon in de wasmachine stoppen.'
Vooralsnog wordt de arts er niet rijk van. Vooral boeren in de omgeving schaffen de slippertjes aan. Landen met veel koeien, als Argentinië heeft hij nog niet benaderd. 'Eerst Winterswijk maar eens veroveren met mijn uitvinding.'
Kwallenplaag Middellandse Zee door overbevissing (Martina1)
Kwallenplaag Middellandse Zee door overbevissing
Het aantal kwallen in de wereldzeeën neemt hand over hand toe. Inmiddels overheersen de doorzichtige maar sierlijke ongewervelden de wateren zo dat onderzoekers spreken van een ware plaag. Het is het achtste jaar op rij dat de populatie kwallen, vooral in de Middellandse Zee, is gegroeid.
Prima voor kwallen Onderzoekers van het Franse instituut Oceana wijten de toename aan overbevissing. Tonijn, zwaardvis en schildpadden belanden in de visnetten, waardoor de natuurlijke vijanden van de kwal verdwijnen. Ook de toegenomen watertemperatuur en de vervuiling creëren een prima omgeving voor kwallen, die door hun eenvoudige bouw niet zo veeleisend zijn als bijvoorbeeld vissen.
Geen afname De onderzoekers hadden na zes jaar een afname van het aantal kwallen verwacht, maar die bleef uit. "Als kwallen zich echt in de zee vestigen, is het voor vissen moeilijk het gebied terug te winnen. Dat kan dus een groot probleem zijn voor de ecostructuur", aldus een onderzoeker. (anp/mvl)
Snuppy rechts van een Afghaanse hond waarvan huidcellen zijn gebruikt om Snuppy te klonen en links van een Labrador die zijn surrogaatmoeder is.
Hwang in 2005 met Snuppy, de hond die tot zijn ontslag leidde bij de universiteit van Seoel.
Een Zuid-Koreaans team zegt zeventien klonen te hebben geproduceerd van een Tibetaanse dog, een bedreigde hondensoort die populair is in China. Het team, dat wordt geleid door de van zijn voetstuk gevallen stamcelonderzoeker Hwang Woo-suk, kloonde de hond op verzoek van de Chinese Academie van Wetenschappen.
De honden werden in april geboren, meldt het bedrijf van Hwang, Sooam Biotech. Onafhankelijk DNA-onderzoek zou hebben bevestigd dat de zeventien honden klonen zijn van een en dezelfde Tibetaanse dog. Het bedrijf dat dit onderzoek uitvoerde liet weten dat de onderzochte DNA-monsters overeenkwamen, maar dat het niet weet of de monsters afkomstig waren van gekloonde honden of van de 'moeder'.
In 2005 kloonde Hwang, die toen nog voor de Universiteit van Seoul werkte, als eerste ter wereld een hond. In datzelfde jaar moest hij ontslag nemen bij de universiteit, toen bleek dat hij ten onrechte had beweerd dat hij menselijke embryonale stamcellen had gekloond. (novum/odbs)
over de witte neushoorn: goed en minder goed nieuws
ap
Noordelijke witte neushoorn bijna uitgestorven
GLAND - De noordelijke witte neushoorn uit Midden-Afrika is waarschijnlijk uitgestorven. De laatste vier in het wild levende exemplaren van deze zeldzame ondersoort zijn al sinds augustus 2006 niet meer gezien.
De vier leefden in het Congolese reservaat Garamba. Dat heeft Martin Brooks van de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN) gezegd.
Beter nieuws is er over de andere neushoornsoorten. De populatie zuidelijke witte neushoorns, die in verschillende landen van zuidelijk Afrika leven, is sinds 2005 gegroeid van 14.540 tot 17.480, en de populatie zwarte neushoorns van 3730 tot 4180.
Denken dat het wel goed zit met de neushoorn zou fout zijn, want de neushoorn blijft een zeer bedreigde soort, zegt Richard Emslie, de neushoornspecialist van de IUCN. Vooral stroperij en burgeroorlogen vormen een bedreiging. De hoorns van de neushoorn zijn gewild als trofee en ingrediënt voor traditionele medicijnen.
Alles over de Antwerpse Zoo in het FelixArchief (Martina1)
Alles over de Antwerpse Zoo in het FelixArchief
(Belga)
di 17/06/08 15:45 - Dierenliefhebbers, of mensen die erg geïnteresseerd zijn in de Antwerpse Zoo, kunnen voortaan de nodige informatie opzoeken van thuis uit.
Het rijke archief van de Zoo, dat teruggaat tot de oprichting in 1843, is overgedragen aan het FelixArchief, het digitale archief van de stad Antwerpen.
Het archief bestaat uit foto's, dossiers over het bestuur en de samenwerking met andere dierentuinen, maar ook uit documenten over het verwerven van nieuwe diersoorten, hun verzorging en heel wat tekeningen.
De samenwerking met het FelixArchief heeft enerzijds als voordeel dat de archieven in optimale omstandigheden kunnen worden bewaard. Anderzijds wordt het nu raadpleegbaar voor iedereen.
Op de website kunnen geïnteresseerden de inventarisnummers opzoeken van de stukken die hen interesseren. Ze kunnen die dan reserveren of in de leeszaal opvragen.
Nog tot eind juni loopt ook een kleine tentoonstelling van enkele pronkstukken uit het archief van de Zoo in het FelixArchief.
Habitat panda's in China grotendeels verwoest (Martina1)
Habitat panda's in China grotendeels verwoest
Zeker tachtig procent van het leefgebied van de reuzenpanda in de Chinese provincie Sichuan is door de aardbeving van vorige maand verwoest of ernstig beschadigd. Dat heeft een medewerker van het Chinese bureau voor bosbeheer dinsdag gezegd.
In China, waar de reuzenpanda geldt als nationaal symbool, leven naar schatting 1600 exemplaren in het wild, voor het merendeel in Sichuan en het aangrenzende Shaanxi. Omdat bepaalde afgelegen leefgebieden sinds de aardbeving onbereikbaar zijn, is de schade onder de pandapopulatie nog niet duidelijk.
Panda gestorven Het populaire natuurreservaat Wolong, waar 64 panda's verbleven, is net als ruim veertig andere reservaten sinds de beving voor publiek gesloten. In Wolong kwam een panda om het leven.
In totaal verwoestte de aardbeving 820 duizend hectare natuurgebied. De schade aan de bosbouw bedraagt meer dan twee miljard euro en 232 werknemers in de boswachterij en het bosbeheer kwamen om het leven. (novum/ap/jv)
Península Valdés werd uitgeroepen tot Werelderfgoed vanwege de uitzonderlijke ecologische waarde.
Van september tot april is Punta Tombo de thuishaven van een half miljoen pinguïns.
In Punta Cantor ligt een kolonie zeeleeuwen op het strand te genieten van de zon.
In Punta Loma kan je een duik maken tussen de zeeleeuwen. De dieren zijn niet agressief, en komen nieuwsgierig naar je kijken.
Een van de hoogtepunten van een rondreis door Argentinië is het stuk Atlantische kust tussen Península Valdés en Punta Tombo. De twee schiereilanden vormen de natuurlijke habitat van zeeolifanten, orka's, walvissen en dolfijnen die je kan observeren vanop het strand of de boot. Je wandelt er tussen honderdduizenden pinguïns en speelt onder water met de zeeleeuwen. Een unieke, ervaring die een onuitwisbare indruk nalaat.
Puerto Madryn ligt 1.400 km onder Buenos Aires. Het is een aangename badplaats met een groot strand, restaurants en veel leven. Toch blijven de meeste mensen niet lang hangen. Rond de stad liggen namelijk een paar uitzonderlijke parken waar zeezoogdieren en pinguïns de grote attractie zijn. Zeventig kilometer noordwaarts ligt Península Valdés. Het schiereiland is uitgeroepen tot Werelderfgoed vanwege de ecologische waarde. Elk jaar komen hier 13.000 zeezoogdieren om zich voort te planten en hun kroost groot te brengen. De minibus rijdt door de dorre, vlakke steppe. Het landschap is eentonig, maar het groepje toeristen waar we deel van uitmaken, staart uit het raam. Plots wordt er een gil geslaakt: iemand heeft iets zien bewegen. Tussen de lage struiken rent een piche, een soort gordeldier. Uitstappen is verboden, dus rijdt de bus langzaam verder tot het dier verdwenen is. Wat verder is het een kudde schichtige guanaco's die voor animositeit zorg. De kleine lama's houden een veilige afstand van de weg. Net als we ons afvragen of we ook een rhea te zien zullen krijgen, komt die kleine struisvogel struik tevoorschijn.
Boerende olifanten Iedereen lijkt al voldaan, maar het hoogtepunt moet nog komen. Aan Punta Norte stappen we uit en wandelen door de duinen tot het uitkijkpunt. Onder ons ligt het strand vol zeeolifanten. Gefascineerd luisteren we naar de boerende geluiden die ze maken. De mannetjes wegen 5 ton en zijn 5 meter lang. Om zeker te zijn dat niemand zijn territorium zal inpikken, wijkt een stier soms maanden niet van zijn plaats. De vetreserve helpt hem door die vastentijd. Tegen aanvallende orka's kan de stier niets beginnen. Tijdens het broedseizoen zwemmen die tot aan de kust om zich dan op het strand te gooien en een jong mee te grissen.
Albatrossen Van het noordelijke punt rijden we verder tot Punta Cantor. Golven, zand en zeewier hebben hier een kleurrijk decor gevormd waarin een kolonie zeeleeuwen ligt te zonnebaden terwijl albatrossen door de lucht zweven. Puerto Pirámides is de laatste halte vandaag. Hier varen de boten uit om walvissen te spotten. Het rustige water van de Golfo Nuevo is een paar maand per jaar het thuis van 600 bultrugwalvissen. Ze brengen hun jongen groot, springen uit het water en glijden onder de boot door, soms zo dichtbij dat je ze bijna kan aanraken. Maar we hebben pech. De wind staat zo strak dat de boten niet uitvaren. Een dag later staat er een duik tussen de zeeleeuwen op het programma. Vanop het strand van Puerto Madryn varen we naar het reservaat van Punta Loma. De laatste meters worden we vergezeld van een paar dieren die zich van de rotsen laten glijden en rond de boot zwemmen. In het kielzog van instructeur Patricio laten we ons aan het touw zeven meter naar beneden zakken. Drie kwartier lang zijn we te gast in het rijk van de zeeleeuwen. Vrouwtjes en jongen dartelen om ons heen, knabbelen aan onze zwemvliezen en komen vlak bij ons hangen. Ze blazen belletjes alsof ze ons willen imiteren. Na een tijdje komt een mannetje zijn harem controleren, maar als hij ziet dat zijn kroost niet in gevaar is, keert hij terug. Als het tijd is om terug naar de oppervlakte te gaan, komen de dieren nog mee naar boven alsof ze ons willen uitwuiven.
Bekvechten Een laatste uitstap brengt ons naar de grootste kolonie pinguïns van Zuid-Amerika, op ongeveer 180 km ten zuiden van Puerto Madryn. Het reservaat van Punta Tombo is 3 km bij 600 meter groot en op die oppervlakte leven tussen september en april een half miljoen Magellaanse pinguïns. Bezoekers moeten op de paden blijven en mogen de dieren niet aanraken, maar die regels gelden niet voor de elegante vogels. Ze lopen voor en achter ons en steken het weggetje over. Als ik door de knieën ga om een exemplaar beter te bekijken, begint hij in mijn broek te bijten. Het wordt helemaal onwezenlijk als we bij het strand komen. Duizenden pinguïns lopen over een zandweg af en aan naar het strand. Het lijken minimensjes die allemaal hetzelfde badkostuum hebben aangetrokken. Op het uiterste punt van het wandelpad zetten we ons neer op een steen tussen de dieren. De jongen zijn net uit het ei gekomen en de ouders houden de wacht. Ze zien er een beetje potsierlijk uit, zoals ze stokstijf voor zich uit staren. Rondom ons worden nesten bijgewerkt, jongen gevoed en de term bekvechten wordt plots heel letterlijk. Hun doen en laten houdt ons drie uur lang in de greep. Geen film die dit kan evenaren!
Praktisch Hoe erheen: Iberia vliegt dagelijks naar Buenos Aires, met een tussenstop in Madrid. Totale vliegtijd: 14,5 uur. Ook Alitalia en Air France vliegen naar Buenos Aires. Beste periode: Zomer hier is winter in Argentinië. Gemiddelde temperatuur zomer 20 graden, winter 10 graden. Zeeleeuwen, zeeolifanten en dolfijnen: het hele jaar door. Pinguïns: september tot april. Orka's: februari-april en september-oktober. Walvissen: mei-december. Excursies: de Flamenco Tour is een prima keuze voor de excursie naar Península Valdés. Een dagtrip kost 190 ARS, voor een boottocht (walvissen) betaal je 75 ARS extra ( http://www.flamencotour.com ). Voor onze duikexcursie deden wij een beroep op Aquatours. Om te mogen duiken met de zeeleeuwen moet je een gecertificeerd duiker zijn. Wie dat niet is, kan hier een duikbrevet halen (3 tot 5 dagen) of snorkelen tussen de dieren. Voor een duik tussen de zeeleeuwen betaal je 450 ARS. http://www.aquatours.com.ar Verblijf: BEST tours organiseert rondreizen door Argentinië waarbij ook Península Valdés op het programma staat. Gegarandeerde vertrekdata en Nederlandstalige begeleiding (behalve in Patagonië). Vanaf 2.690 euro per persoon voor 22 dagen met vluchten, transport, logies, ontbijt en een deel van de excursies. http://www.besttours.be of via de reisagent. Documenten: internationaal paspoort. Gezondheid: geen inentingen nodig. Reisapotheek. Tijd: (onze)winter -3 of -4 uur, (onze)zomer -5 uur. Munt: Argentijnse peso (ARS). 1 euro is ± 4,9 ARS. Info:http://www.enjoy-patagonia.org en http://www.madryn.gov.ar/turismo
IJsberen zetten voet aan land op IJsland (Martina1)
17/06IJsberen zetten voet aan land op IJsland
Voor de tweede keer in twee weken tijd is er een ijsbeer gesignaleerd in het noorden van IJsland. Beide poolberen hebben daarvoor een trip door het water moeten afleggen van honderden kilometers. De ijsbeer die twee weken terug werd gespot, werd door de plaatselijke politie afgemaakt.
Het komt zelden voor dat ijsberen voet aan wal zetten in IJsland. Dat het nu twee maal in twee weken tijd gebeurt is des te opmerkelijker. De autoriteiten vermoeden dat de beer die twee weken terug werd opgemerkt, een trip van 300 km had afgelegd vanuit Groenland of van een ver afgelegen Arctische ijsblok.
De politie besliste om de ijsbeer af te schieten omdat hij een gevaar zou vormen voor de plaatselijke bevolking. Aanvankelijk wilden ze de ijsbeer nog vangen en terug naar Groenland brengen, maar toen hij in de mist dreigde te verdwijnen werd toch maar het zekere voor het onzekere genomen.
IJsberen werden recent nog op de lijst van beschermde diersoorten geplaatst, omdat zijn habitat steeds meer bedreigd wordt door het smelten van de ijskappen.
Volgens Amerikaanse wetenschappers zou tegen 2050 twee derde van de huidige 25.000 ijsberen uitgestorven zijn.
Wat is er bekend van de rangorde bij de kat? De ene onderzoeker zegt soms iets heel anders dan de andere. Maar als u om u heen kijkt, naar katten in een huiselijke situatie, herkent u vast veel in de volgende onderzoeksuitkomsten.
De onderzoeksuitkomsten.
Hoe hoger de rang, hoe meer gedreigd wordt met aanvallen en hoe meer verdedigend gedrag vertoond wordt door de lagere in rang. Hoe hoger de rang, hoe vaker deze kat sociaal likgedrag vertoont en hoe meer deze sociaal gesnuffel en sociaal gewrijf ontvangt. De kat met hogere rang spendeert meer tijd op de grond en minder in de hoogte. Des te verder de rangen uiteen liggen, des te minder verkeren deze katten in elkaars nabijheid. De katten met hogere rang hebben eerder de neiging om aan te komen, terwijl de katten met lagere rang de neiging hebben gewicht te verliezen. Deze gegevens suggereren dat het concept van dominantie toegepast kan worden op een groep katten.
De ontwikkeling van rangorde kan afhangen van:
1.het aantal dieren dat innabijheid leeft van elkaar (dichtheid)
2.het karakter van het individuele dier, waarvan de mate van socialisatie de voornaamste factor is
3.de indeling van de groepsruimte, of de dieren de mogelijkheid hebben om elkaar te mijden
4.de leeftijd van de katten.
Als de basale sociale unit in katachtigen de moeder-jong relatie is, kan men stellen dat katten gedragsmatige elementen gebruiken uit deze basisrelatie als cement voor relaties bij volwassenheid. Hieruit voortvloeiend kan dan weer gesteld worden dat sociaal likken een gedrag is dat stressniveaus reguleert tussen katten in omstandigheden waar zich een spanning tussen katten op kan bouwen, zoals onder niet-natuurlijke omstandigheden. (In een huiselijke situatie).
Jaloezie en rangorde. Voor zover mij heden bekend is jaloezie niet aangetoond bij de kat, maar wie herkent het niet? Bij mij thuis is het net zo, dat als ik een poes een knuffel wil geven, dat er een ander aankomt op een manier van: he, he, wacht eens even, ik eerst . sht, mauw, wegwezen jij, ik ga knuffelen met ons baasje! Zo herkenbaar, maar de interpretatie van dit gedrag is toch individueel. Jaloezie bestaat, maar de interpretatie van dit kattengedrag wordt gedaan door mensen. En niet alle mensen geven dezelfde interpretatie aan het gedrag dat ze waarnemen. De een zou misschien zeggen: die kat is agressief, een ander zou zeggen: die kat loopt te klieren, en een derde zou wellicht zeggen: mijn kat is jaloers.
Toch heeft de waargenomen jaloezie vast te maken met de rangorde. Een kat wenst nu eenmaal in rangvolgorde benaderd te worden. De rangorde is echter een kaartspel, het wordt almaar opnieuw verdeeld en opnieuw geschud. Er is dus weinig echt duidelijk voor ons mensen over de rangorde van de katten bij u thuis.
Toch zijn de volgende criteria wel degelijk van belang in de ogen van de kat: dikte (voor poezen), het hebben van kittens, en bij katers speelt dominantie ook een rol. Opvallend is echter dat voor poezen het dik zijn en het hebben van kittens betekent dat die poes op dat moment even hoger in rang staat dan de andere poezen. Een poes met kittens doet ook haar best om voor de kittens een goed territorium te bevechten, waar voedsel (en respect) in overvloed aanwezig zijn.
Dus de katten die het hoogst in rang zijn, zijn op de grond te vinden. Daar waar normaliter ook het meeste voedsel te vinden is. De katten die lager in rang zijn, vind je dus op hogere plekken: de tafel, de trap, hogere etages. Het is dus eigenlijk zeer eenvoudig om te bestuderen welke kat op welk moment het hoogst in rang is. Dit varieert meestal niet per dag, maar per periode. Een kat die niet lekker in zijn vel zit, doet het lastig als hoogste in rang. Ook een dunne of bejaarde kat zal niet altijd hoogst in rang zijn. Katten kijken naar elkaar door kattenogen. Dat is voor de mens lastig, daarom worden er onderzoeken gedaan naar katten. Helaas voor de katten in laboratoria, worden onderzoeken ook daar gedaan. Soms gaat het dan om afgedankte katten, die al eerder voor neurologische research waren gebruikt.
Toch is observatie heel erg handig. Als u goed leert observeren, zult u bijv. bij ziekte eerder naar de dierenarts kunnen gaan, waardoor wellicht uw kat minder lang ziek hoeft te zijn. Observeren kun je leren. Diverse kattenverenigingen zijn bezig met het opzetten van een cursus. Het kattenwelzijn zal verbeteren als mensen meer kennis hebben over hun kat en deze ook in de praktijk kunnen brengen.
Het leukste aan onderzoeken is dat je gewoon thuis bij je katten kunt gaan kijken of je er wat in herkent. Ik ben altijd benieuwd naar herkenning van de onderzoeksresultaten, maar ook naar het niet herkennen er van. Katten zijn per slot van rekening niet voor niets katten, ze blijven je altijd verbazen!
Reacties hierop zijn van harte welkom. Herkent u dit juist wel of juist absoluut niet bij uw kat? Reageer!
Blindengeleidehond leidt baasje vaart in (Martina1)
Blindengeleidehond leidt baasje vaart in
(archieffoto)
Een blindengeleidehond heeft in Nederland haar baasje letterlijk op het verkeerde been gezet. Uschi wandelde in Utrecht met Joke Smits de Leidsche Rijn in. Gelukkig voor de vrouw sprong een voorbijganger onmiddellijk het water in om haar te redden.
Even buiten functie Smits gaf Uschi de lange lijn en dat betekent voor een blindengeleidehond dat hij even "buiten functie is", schrijft het Algemeen Dagblad. De vrouw dacht dat haar hond een plekje aan het zoeken was om even te plassen. Tastend met haar stok ging ze achter haar lieveling aan maar waar bleef nu het groenstrookje waarop ze haar hond vaker uitlaat? In plaats van gras voelde Smits aangestampt zand en beton. Daarachter zou vast de afstap naar het gras zijn. Ze maande Uschi aan om te gaan plassen maar de hond bleef staan. Smits zette dan maar zelf een pas vooruit in de overtuiging dat haar hond zou volgen. Het volgende wat ze hoorde was een plons.
Uit het water gehaald Een jongeman zag wat er gebeurde en haalde de vrouw uit het water. "Manoeuvrerend langs fietsen en winkelwagentjes wist hij me naar een lager deel van de kademuur te loodsen. Zonder zijn hulp was ik er nooit uitgekomen." Aan de waterkant werd Smits door omstanders opgevangen met handdoeken. (vsv)
Massale bijensterfte bij Zandhovense imkers (Martina1)
Massale bijensterfte bij Zandhovense imkers
di 17/06/08 10:53 - Zes bijenkwekers in Zandhoven hebben te kampen met massale bijensterfte. Wellicht hebben de diertjes nectar gehaald op een bespoten aspergeveld in de buurt.
Werkbijen halen al enkele dagen dode bijen uit de bijenkasten.
"Bij de ergst getroffen imker is twee derde van de populatie gestorven", zegt collega Marc Hofmans.
De imkers vragen dat boeren en particulieren bij de gemeente navragen of er imkers in de buurt wonen. "Er zijn ook verschillende pesticiden die hommel- en bijvriendelijk zijn."
Kinderen willen handleiding bij huisdier (Martina1)
Kinderen willen handleiding bij huisdier
Acht op de tien kinderen willen dat mensen die een dier aanschaffen een gebruiksaanwijzing krijgen. Dat meldt de Dierenbescherming op basis van onderzoek onder tweehonderd kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud. Een grote meerderheid van 85 procent is tegen dierproeven.
Dierentraining Twee op de drie kinderen nemen bij een ramp thuis eerder hun huisdier mee dan foto's, mobiele telefoon of computer. De helft vindt dat mensen die een dier kopen eerst een dierentraining moeten volgen. Bij driekwart van de kinderen heeft een dier uit een asiel de voorkeur boven een beest uit de winkel.
Scharrelvlees Dertig procent van de ondervraagden wil zakgeld inleveren voor het helpen van mishandelde dieren. Vier procent wil wel een bijdrage leveren aan de huishoudpot voor bijvoorbeeld duurder, diervriendelijker scharrelvlees.
"Prachtig" De Dierenbescherming, die het onderzoek liet uitvoeren naar aanleiding van het vijftienjarige bestaan van jeugdafdeling Kids for Animals, is blij met de uitkomsten van het onderzoek onder kinderen. "Het is prachtig om te zien hoe kinderen betrokkenheid laten zien bij dierenwelzijn", zegt directeur Frank Dales. "Dat kinderen dieren leuk vinden en ze graag in hun buurt hebben wisten we wel, maar dat ze daarnaast ook nadenken en zelfs duidelijke meningen hebben over welzijn van dieren is hoopgevend. De maatschappelijke toename van aandacht voor dieren gaat niet ongemerkt aan hen voorbij." (novum/jv)
Natuurpunt wil meer kikkers in tuinvijvers (Martina1)
Natuurpunt wil meer kikkers in tuinvijvers
Natuurpunt organiseert op 17 en 18 mei haar eerste tuinvijverweekend. Met de campagne "Kijk, een kikker!" wil de organisatie de dramatische vermindering van salamanders en kikkers in Vlaanderen onderstrepen. Eveneens beklemtoont ze de ecologische meerwaarde die tuinvijvers en tuinen bieden.
Fel afgenomen Uit een recente studie, uitgevoerd in West-Vlaanderen, blijkt dat een algemene soort als de kleine watersalamander de voorbije 25 jaar met 75 procent is afgenomen. In de polders is het nog erger gesteld met een afname van 90 procent op de vroegere vindplaatsen. De bruine kikker, de groene kikker en de alpenwatersalamander ondergaan hetzelfde lot. Natuurpunt vreest dat het onderzoek in andere provincies gelijkaardige resultaten oplevert.
Waterkwaliteit vaak optimaal Komend weekend nodigt de organisatie de eigenaars van een tuinvijver uit om te kijken welke amfibieën er bij hen nog voorkomen. Vaak is de waterkwaliteit in de tuinvijvers optimaal waardoor ze de ideale habitat voor de beestjes vormen. Bovendien bieden de waterplanten schuilmogelijkheden en zijn ze de ideale plaats voor salamanders om eitjes af te zetten. Het enige minpunt is dat de eitjes door vissen opgegeten kunnen worden.
Helpen overleven Volgens Natuurpunt kan ieders tuin de amfibieën ook helpen te overleven. Een rommelhoekje, een composthoop of gestapeld hout zijn geschikte voedsel-en schuilplaatsen. (belga/tdb)
Vleermuizen krijgen bescherming in mergelgrotten Riemst (Martina1)
Vleermuizen krijgen bescherming in mergelgrotten Riemst
Voortaan zal er een actieve bescherming van vleermuizen zijn en wordt er een samenwerking op poten gezet rond de mergelgroeves in Riemst. In dat kader tekenen Het Agentschap voor Natuur en Bos, de gemeente Riemst, de vzw Natuurpunt, de Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt, de Studiegroep Onderaardse Kalksteengroeven en de vzw Hulpdienst Groeven vrijdag een protocol tot samenwerking. Dat gebeurt om 14.00 uur aan de Lacroixgroeve in de deelgemeente Zichen.
Overwinteringsplaats Het protocol kadert in het Life-project BatAction. Dat is een door Europa gesubsidieerd project ter bescherming van vleermuizen. Europa trekt 950.000 euro uit voor de bescherming van de Vlaamse vleermuis. Met het protocol maken alle gebruikers van de groeves ook afspraken om actief mee te werken aan een internationale bescherming van vleermuizen.
De mergelgroeves in Riemst zijn een van de voornaamste overwinteringsplaatsen voor vleermuizen in West-Europa en hebben daarnaast ook een cultuurhistorische waarde. De groeves zijn tevens afgebakend als habitatrichtlijngebied voor vleermuizen.
Schild In het kader van het project zullen de mergelgroeves op het grondgebied van Riemst nog verbeterd worden als overwinteringsplaats voor vleermuizen door de ingangen in te richten en omgevingswerken uit te voeren, zo laat het gemeentebestuur van Riemst vandaag weten. Een andere actie in het kader van het Life-project is een vleermuisvriendelijk schild. Het eerste dergelijke schild zal morgen officieel onthuld worden aan de Lacroixgroeve. Dat gebeurt door administrateur-generaal Marleen Evenepoel van het Agentschap voor Natuur en Bos.
Na het officiële gedeelte wordt de pers uitzonderlijk in de mogelijkheid gesteld om te filmen en om foto's te nemen in de mergelgroeven. Daar overwinteren momenteel enkele honderden vleermuizen. (belga/sd)
Jonge vogels die hun ouders verloren hebben, kunnen vanaf nu muziekles krijgen van de Britse dierenbeschermingsorganisatie Rspca. Met behulp van cd's waarop vogelgeluiden staan, leren de vogels zingen zoals ze gebekt zijn.
Een onderzoek naar vogels in gevangenschap bracht aan het licht dat cd's met vogelgeluiden de dieren een duwtje in de rug geeft om het tot een goede zanger te schoppen. Dat kan van pas komen wanneer ze worden vrijgelaten.
Het gekwetter van een vogel is voor het dier namelijk essentieel om een territorium af te bakenen en te verdedigen. Bovendien is het gezang onontbeerlijk bij de zoektocht naar een partner.
Kinderen krijgen bescherming tegen agressieve buizerd (Martina1)
Kinderen krijgen bescherming tegen agressieve buizerd
Voor kinderen uit het Friese dorp Oldelamer is de film 'The Birds' van Alfred Hitchcock niet langer meer pure fictie. Een schooltje uit het Nederlandse dorp wordt al even geteisterd door een agressieve buizerd.
De buizerd heeft op de weg naast de school haar nest met pasgeboren jongen. Om die te beschermen tegen de luidruchtige kinderen voert ze soms schijnaanvallen uit.
De situatie is al een paar keer uit de hand gelopen en heeft zelfs al tot gewonden geleid. Een meisje dat angstig wegliep, viel en brak haar arm. Sommige kinderen werden zelfs zo bang dat ze uit voorzorg stokken meenamen naar school om zich te verweren tegen een mogelijke aanval van de roofvogel.
Op vraag van bezorgde ouders werden werknemers van de Werkgroep Roofvogels Westellingwerf ingeschakeld om de kinderen voortaan gerust te stellen en te verdedigen tegen mogelijke nieuwe schijnaanvallen.
Vermoedelijk zullen de kinderen weldra verlost zijn van de vliegende boosdoener. Binnen een weekje zouden de buizerdjongen moet uitvliegen en van dan af zal het gevaar geweken zijn.
Hond gekloond om kanker bij mensen te ruiken (Martina1)
Hond gekloond om kanker bij mensen te ruiken
Wetenschappers denken dat honden kankercellen kunnen ruiken. Hierdoor zou bij mensen in een vroeg stadium kanker kunnen gedetecteerd worden uit bijvoorbeeld de adem of uit urinestalen.
Een zwarte labrador retriever - de foto toont een maar niet het exemplaar - met extra scherpe neus is in Korea gekloond. Het Japans bedrijf dat hiertoe opdracht gaf, wil zo het onderzoek van en met deregelijke honden promoten. De puppies van de labrador retriever zijn te koop voor 300.000 euro. Ze moesten gekloond worden omdat de moeder, een speciaal op kankercellen getrainde hond, door een ziekte niet meer in staat was zelf puppies te baren.
Speciale geur
Kankercellen zouden een speciale geur verspreiden die niet aanwezig is in gezonde cellen. Honden zouden die geur theoretisch gezien moeten kunnen opsnuiven en zo een heel vroeg signaal van kanker geven. Ondermeer long-, borst- en prostaatkanker zouden op deze manier ontdekt kunnen worden.