Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
23-06-2008
Tijgers en olifanten keren terug naar Cambodja (Martina1)
Tijgers en olifanten keren terug naar Cambodja
Indochinese tijger met jongen.
Indochinese tijger.
Jarenlang stroopte Lean Kha de door de oorlog al zo erg geteisterde wildernis van de Mondulkiri-provincie van Cambodja leeg. De voormalige kindsoldaat van de Rode Khmer denkt dat hij zeker duizend dieren doodde, waaronder tien tijgers, en dat allemaal na de val van het brutale Pol Pot-regime in zijn land.
Oorlogen en stroperij vernietigden bijna al het wild in de wildernisgebieden van de Mondulkiri-provincie, ooit de ''Serengeti van Azië genoemd.
Terugkeer Maar nu Cambodja de vrede heeft teruggewonnen beginnen kleine, maar groeiende groepen van Indochinese tijgers, Aziatische olifanten en bijna geheel uitgeroeide soorten als de reuzenibis langzaam maar zeker terug te keren naar één van Zuid-Oost-Aziës laatste overgebleven oerwouden. En voormalig stroper Len Kha, intussen 45, helpt de WWF nu als hoofdopzichter om de dieren in stand te houden.
Onwetend ''In de tijd was ik een onwetende en ik dacht niet dat er een probleem was toen ik tijgers neerschoot'', zegt Kha. ,,Maar nu weet ik dat ik deze dieren moet beschermen opdat onze kinderen en kleinkinderen ze ook nog te zien zouden krijgen''. (hhm)
'Mensen met een hond of een poes hebben een lagere hartslag en hun bloeddruk daalt sneller na een stressvolle gebeurtenis. Ook voor de geest zijn dieren gezond. Ze geven zin aan het leven. Je huisdier heeft je nodig en dat geeft een goed gevoel.' We hebben het met dierendokter Rob Lückerath over de relatie mens-dier. En wat mens en dier voor elkaar kunnen betekenen.
R ob Lückerath: 'Dieren dragen bij aan de psychische en fysieke gezondheid van de mens. Het aaien en aanraken van een dier zorgt voor een gevoel van zekerheid, kameraadschap, intimiteit en continuïteit. Dieren zorgen ook voor afleiding en ontspanning. Daar komt bij dat dieren mensen helpen bij het leggen van contact.'
'De hond zoekt contact en communiceert door zijn lichaamstaal met de mens. Hij laat merken dat hij geniet van gemeenschappelijke activiteiten. Huisdieren brengen ons aan het lachen en zetten ons aan om met hen te spelen. De hond begrijpt zijn baas. Wie kent niet het beeld van de hond die zijn huilende baasje komt troosten door zijn tranen af te likken, of die opspringt als we een been gebroken hebben en op krukken lopen. Veel honden lijken te beseffen wanneer hun eigenaar verdrietig en ziek is of pijn heeft. Wij gaan met ons verdriet ook vaak naar onze hond toe, laten onze gevoelens zien en dat lucht op. Ook al begrijpen ze onze woorden niet allemaal, ze voelen onze emoties.'
Geldt dat ook voor kinderen?
'Ja, ook bij kinderen werkt de aanwezigheid van een dier rustgevend. Een dier kan de ideale vriend zijn voor een kind. De hond heeft aandacht voor de gevoelens van een kind, zijn vreugde, zijn verdriet. Een huisdier wekt ook de interesse op voor de natuur en stimuleert de motoriek van een kind.'
Wat vind jij ervan dat er rusthuizen zijn waar dieren worden toegelaten?
'Ik vind dat zeer goed. Volgens mij heeft dat een boel voordelen: een hond aaien kalmeert immers niet alleen de hond, ook de mens wordt er rustiger van. Veel bejaarden delen hun diepste gevoelens liever met kat of hond. Het dier kan een belangrijke morele steun zijn. Het dier zet hen ook aan tot bewegen.'
Vinden kat en hond het ook leuk om bij de mens te leven?
'Hoe leuk honden en katten het vinden, heeft te maken met het socialisatieproces tijdens de eerste levensweken van een huisdier. Een kitten dat de eerste 12 weken nooit een mens heeft gezien, wordt later een schuwe kat die schrikt van aaien en strelen. Van angst gaat ze bijten en klauwen. Maar een kat die mensen gewoon is, komt regelmatig rond onze benen draaien om aandacht te vragen. Honden beschouwen mensen als hun mederoedeldieren en hebben veel over voor hun baasje.'
Weegt voor kinderen het gevaar dat een hond bijt niet zwaarder door dan de voordelen ervan?
'Het is belangrijk om kinderen, zeker kleine kinderen, nooit alleen te laten met een hond of kat. Begeleid de kinderen in hun omgang met het dier. Niet elke hond vindt het aangenaam om bij kinderen te zitten. Angstige of zeer dominante honden zou ik persoonlijk niet laten omgaan met kinderen.'
Onze kleinkinderen hebben in hun tuin een klein eekhoorntje gevonden, schrijft Magda Noppe. Het had duidelijk dorst en honger. Ze gaven het water en nootjes en nu loopt het hen overal achterna. Het is heel tam. Maar wat als het dier groter is? Kunnen ze er zonder gevaar mee blijven spelen?
Dokter Rob Lückerath: De eekhoorn is een prachtig knaagdiertje met een mooie staart, maar let op: dat ding zit vol vlooien! Laat het behandelen door uw dierenarts. Doe het niet zelf, want het diertje kan niet tegen om het even welk anti-vlooienmiddel.
Probeer het diertje niet te veel gewoon te laten worden aan de mens, want het is beter het weer in het wild uit te zetten. Eekhoorntjes in gevangenschap kunnen wel eens lusteloos worden. Tot u het vrijlaat, zet u het dier knaagdierenvoer voor uit de dierenwinkel. Ook groente en fruit vinden eekhoorns zalig.
In de vrije natuur gaan eekhoorns denk maar aan Knabbel en Babbel in de Donald Duckfilmpjes in winterslaap. Het is evenwel geen volledige winterslaap, omdat ze niet genoeg kunnen eten om een vetlaag te creëren. Ze nemen dus een voorraad voedsel mee in hun hol, worden om de paar dagen wakker, eten wat en gaan weer slapen. Vandaar dat de eekhoorn tijdens de winterperiode chagrijniger is en met rust wil worden gelaten. Raadpleeg voor meer informatie www.eekhoorn.nl .
A.V.D.B. heeft een maltezer leeuwtje van 7 jaar oud. Onze hond is drie jaar geleden gebeten door een grote hond, terwijl hij aangelijnd was. Vanaf dat moment gedroeg hij zich vijandig tegenover grote honden, maar alleen als hij aangelijnd was. Onlangs is hij door een kleine hond gebeten, die absoluut niet wilde loslaten. Nu is hij voor elke hond bang, vertoont hij agressief gedrag en blaft hij alles bij elkaar als er een hond in de buurt komt. Wat moet ik doen?
Rob Luckerath: De angst moet langzaam worden weggenomen en wel met een vaste hand. Deze vaste hand betekent dat de hond de eigenaar ziet als baas, een leider die barst van het zelfvertrouwen. Het leven heeft voor de leider geen geheimen en dat vertrouwen geeft hij door aan de hond.
Nu heeft de ene hond van nature wat meer zelfvertrouwen dan de andere. Als er een andere hond aan komt, mag u uw hond nooit oppakken of troosten. Op dat ogenblik doet u het tegenovergestelde van wat een echte leider zou doen. U denkt dan als een mens: mijn schatje is bang, ik pak hem op en troost hem. Maar dat is absoluut fout. In de hondendenkwereld geeft u het signaal dat de hond gelijk heeft om bang te zijn.
Dit gedrag moet worden ingedamd. Een eerste stap is contact zonder dwang met een betrouwbare, niet-agressieve hond, en dan geleidelijk opbouwen. Het beste doet u dit onder begeleiding van een hondenschool. Hoe jonger de hond is, hoe makkelijker dit lukt.
Daar we niet goed weten hoe een amerikaanse bulldog eruitziet hieronder eventjes een rasbeschrijving.
Rasbeschrijving
(niet door de FCI erkende rassen)
Alias:
Bulldog
Beschrijving:
De Amerikaanse Bulldog komt voort uit de Bulldoggen die oorspronkelijk in Engeland leefden en werkten. Deze honden waren oorspronkelijk werk honden die vee bijeen dreven en de eigendommen van de baas beschermden. De kracht van dit ras, samen met de moed en houding jegens levend vee vergrootte de populariteit bij mensen die aan "bull baiting" deden. Toen deze sport in Engeland verboden werd verdween het originele type Bulldog en werd vervangen voor de kortere, minder atletische hond die we nu als Engelse Bulldog kennen. De originele Bulldog werd behouden door werkende immigranten die hun honden meebrachten nar het Zuiden van America. Kleine boeren en ranchers gebruikten deze allround werkhond voor veel taken. Na de Tweede Wereldoorlog stierf het ras bijna uit. Mr Johnson ging zich echter bezig houden met de wederopbouw van het ras. Samen met Mr Scott die overigens een heel ander type fokte. De huidige Amerikaanse Bulldoggen zijn niet meer goed uit elkaar te houden qua type omdat beide lijnen werden gekruist. De huidige hond is een werk hond die voor veel taken is in te zetten. Het is tevens een fijne en loyale hond binnen het gezin. Op 1 januari 1999 werd dit ras erkend door de Kennel Club in Engeland.
Gebruik:
Werkhond
Activiteit:
De Amerikaanse Bulldog heeft veel beweging nodig
Verschijning:
Algemeen: De Amerikaanse Bulldog is een krachtige, atletisch gebouwde hond. De Amerikaanse Bulldog is sterk bespierd en heeft goed bone. Het lichaam is iets langer dan hoog. De borst is diep en matig breed met voldoende ruimte voor hart en longen. De ribben zijn goed gewelfd. De toplijn loopt iets op, vanaf de schouders naar de brede rug. De voorbenen zijn zwaar van bot en gespierd. De schouders zijn sterk en het schouderblad ligt goed schuin. De achterbenen zijn breed en bespierd. De hals is lang genoeg om te kunnen werken, maar kort genoeg om krachtig te zijn. De nek is goed bespierd en op het breedste punt bijna zo breed als het hoofd. De nek mag niet te kort en te dik zijn.
Kleur: Iedere kleur, kleur patroon of combinatie van kleuren is toegestaan. Niet toegestaan zijn: eenkleurig zwart, eenkleurig blauw en driekleur.
Hoofd en schedel: Het hoofd is groot en breed en straalt kracht uit. Van opzij gezien lopen schedel en snuit parallel aan elkaar en laat een duidelijke stop zien. De stop is erg diep en abrupt, en maakt bijna een rechte hoek met de snuit. Het voorhoofd, is ondanks de diepe stop eerder breed dan hoog. De schedel is groot, diep en breed tussen de oren. Vanaf de bovenkant toont de schedel vierkant. Er is een middelmatig diepe voorhoofdsgroef aanwezig. De spieren van de wangen zijn goed ontwikkeld. De snuit is breed en loopt ietsje toe naar de neus. De lengte van de snuit is gelijk aan 35 tot 45% van de lengte van het hoofd. De lippen zijn middelmatig dik en hangen net. De neus us groot met goed geopende neusgaten. Een donkere neus heeft de voorkeur. De ogen zijn middelmatig groot en staan goed uit elkaar. Alle oogkleuren zijn acceptabel maar bruin heeft de voorkeur. De oren zijn klein tot middelmatig groot, zijn hoog aangezet. De oren hangen, staan rechtop of zijn half rechtopstaand. De tanden mogen niet zichtbaar zijn wanneer de mond gesloten is. Bovenvoorbeet is niet toegestaan.
Staart: De staart is dik aan de basis en loopt toe naar de punt. De staart wordt laag aangezet. Een staart die gedragen wordt in de vorm van een "pomp zwengel" wordt geprefereerd. De staart mag nooit over de rug gedragen worden, noch mag de staart hoog gedragen worden als de hond in rust is.
Voeten: Voeten zijn rond, middelmatig groot met aaneengesloten tenen.
Beharing: Kort, dicht aaneenliggend en hard aanvoelend.
Nieuwe technologie moet walvissen in Middellandse Zee redden (Martina1)
Nieuwe technologie moet walvissen in Middellandse Zee redden
Experten uit Italië en Frankrijk willen met een nieuw systeem de walvissen in de Middellandse Zee redden. Met de hulp van hoogtechnologische instrumenten, waaronder een met zonne-energie aangedreven vliegtuig en met sensoren uitgeruste boeien, zullen dodelijke botsingen van zeezoogdieren met schepen voorkomen worden.
Futuristisch vliegtuig Een wetenschappelijk team van de universiteiten van Genua, Turijn en Montpellier zal met de methode voortaan exact kunnen bepalen waar walvissen en dolfijnen zich bevinden en welke trajecten ze volgen. Die informatie zal dan zowel aan de kustwacht als aan de rederijen worden doorgespeeld, om aanvaringen te vermijden.
Het futuristische vliegtuig met datatransmissie, dat op 18 kilometer hoogte toezicht zal houden op de beschermde zone voor walvissen voor de Ligurische kust, zal vermoedelijk 1,5 miljoen euro kosten, luidde het. De experten hopen dat de Europese Unie het project financieel wil steunen.
Aanvaringen De eerste beschermde zone voor walvisachtigen in de Middellandse Zee bevindt zich tussen Ligurië, Corsica en de Provence. Daar leven onder andere potvissen en spitssnuitdolfijnen, gestreepte dolfijnen en het met een lengte van 24 meter tweede grootste levend wezen op aarde, de vinvis.
Het gebied, dat jaarlijks door 2.000 veerboten en 1.500 vrachtschepen alsook 300 tankschepen wordt bevaren, is 87.000 vierkante kilometer groot. Steeds weer komen bij onvoorziene aanvaringen vele beschermde zeezoogdieren om het leven. Andere verliezen door de akoestische vervuiling van de zee hun oriëntatievermogen en stranden op de kusten. (dpa/gb)
408 soorten wespen en 61 soorten mieren (Martina1)
408 soorten wespen en 61 soorten mieren
Wespen en mieren roepen bij de mensen, niet meteen positieve reacties op.
Een wesp proberen ze te verjagen of plat te slaan en de kennismaking met een mierenhoop of de overlast van mieren in de keuken staat menigeen in het geheugen gegrift, zeggen de samenstellers van De wespen en mieren van Nederland, het zesde deel in een reeks over de Nederlandse Fauna.
Een werkster van de behaarde bosmier Formica Rufa in verdedigingspose.
Ze willen niet allereerst een lans breken voor deze impopulair beestjes, maar veeleer de kennis over hen bundelen. De belangstelling, daar zijn ze van overtuigd, neemt toe als de lezer de veelheid van soorten en de verschillen in leefwijze onder ogen krijgt. De prachtige kleuren van goudwespen, de moordlust van keverdoders, het harken van de harkwesp, de superkolonies van bosmieren, het slavendrijven van de amazonemier.
Zelfs in een klein land als Nederland zijn er al 408 soorten wespen en 61 soorten mieren. Sommige klein en zwart, andere groot, bizar of prachtig gekleurd. In twaalf hoofdstukken komen aspecten aan bod als nestbouw, jachtgedrag, voortplanting, parasitisme, de evolutie van sociaal gedrag, natuurbeheer en een determinatiesleutel voor alle Nederlandse soorten. Het dikste hoofdstuk geeft informatie per soort.
Egelvis bijt in testikels van Cambodjaanse jongen (Martina1)
Egelvis bijt in testikels van Cambodjaanse jongen
Een mens blijft best uit de buurt van de vervaarlijk uitziende egelvis.
Een Cambodjaanse tiener herstelt in het ziekenhuis nadat hij in de teelballen werd gebeten door een egelvis. De 13-jarige knaap kreunt nog na met een stevig verband rond de teelballen. De jongen mag blij zijn dat hij het merkwaardige incident overleefd heeft. Dat meldt de Sydney Morning Herald.
Bedreigd Volgens de vader van de jongen werd de egelvis razend omdat hij per toeval in het visnet van de tiener belandde. De vis voelde zich bedreigd. Wanner het dier uit het net werd bevrijd, koelde het zijn woede op het scrotum van de jonge visser.
Gevaarlijk Volgens een Cambodjaane legende is de beet van de egelvis nog gevaarlijk dan z'n giftige stekels. Het wordt ten stelligste afgeraden om te zwemmen in wateren waar de vis vaak voorkomt.
Welke schade de egelvis bij de jonge Cambodjaan precies heeft aangericht, moeten de dokters nog uitmaken. Zijn toestand wordt op de voet gevolgd in een ziekenhuis in Phnom Penh. (eb)
Vlucht 915 van Miami naar Bogota is gisterochtend met twee uur vertraging vertrokken. Oorzaak van het oponthoud: een stinkdier in de bagageruimte van het toestel van American Airlines.
Evacuatie Het diertje werd aangetroffen door het handlingpersoneel. Toen ze het wilden weghalen, verspreidde het zijn onwelriekende visitekaartje. De stank drong door tot in het hele vliegtuig. Alle passagiers werden geëvacueerd en het toestel moest grondig verlucht worden.
Gevangen Aan het einde van de rit werd het stinkdier gevangen. Het is niet duidelijk hoe het in de bagageruimte is geraakt en wat er achteraf mee gebeurd is. (eb)
Deze maand zijn er regelmatig mooie, zonnige dagen waarbij het heel gezellig is om aan de vijver of bij een water te vertoeven. Heb je geen vijver dan kan een borrelsteen ook heel wat kabbelende watersfeer aan het terras brengen.
Veel zon en lekker warm water kan de vijver ook snel doen dicht groeien met algen terwijl we toch veel liever helder vijverwater hebben waardoor we de vissen tot op de bodem kunnen zien zwemmen. Bij het opmerken van algen of wieren kun je deze best uit de vijver proberen weg te vissen met behulp van een riek of hark waarrond je de algen kunt draaien. Een andere waterplant die je ten alle tijde moet aanpakken is eendekroos. Dit waterplantje vermeerdert zich zo snel dat het al heel snel een plaag wordt. Goede zuurstofplanten zijn sterrenkruid, waterpest, fonteinkruid, hoornblad, vederkruid en waterranonkel.
Al zien we de vissen graag zwemmen, toch moeten die dieren ook een schaduwhoekje hebben om zich uit de fel brandende zonnestralen te kunnen terug trekken. Zoniet kunnen ze zich verbranden. Schaduw kunnen ze opzoeken door onder bladeren van bv waterlelies te blijven of indien er geen planten in de vijver staan kun je zelf voor schaduw zorgen door een parasol of een partytent over de vijver te plaatsen of een stuk drijfhout in de vijver te leggen.
Bij aanhoudend warm weer hou je best de waterstand in de gaten. Indien er teveel water is verdampt vul je het aan.
Een fonteinpomp geeft extra warmte af aan het vijverwater. Tijdens hete dagen zet je de pomp best af om een te felle opwarming te voorkomen. 's Nachts kan de pomp eventueel terug aan. Hetzelfde principe is van toepassing voor onderwaterspots die veel warmte afgeven. Hoe hier vooral bij kleine vijvertjes rekening mee.
Controleer de vissen regelmatig op ziekten of aantastingen.
Nu het water voldoende is opgewarmd kunnen nieuwe vissen de vijver in.
In juni worden de vissen ook volop gevoerd, maar hier moet je wel voorzichtig zijn dat je niet teveel voer toedient. Alle voeder die de vissen niet op kunnen eten zal liggen gisten of de filters vervuilen. Geef de vissen nooit meer voeder dan ze op enkele minuten kunnen opeten. Volg het goed op en reinig de filters op regelmatige basis.
Waterlelies die uitgebloeid zijn of gele bladeren mogen worden weggesneden. De gele lis is uitgebloeid en de zaaddozen worden nu gevormd. Om te vermijden dat de gele lis over de hele vijver uit zou zaaien, kun je de zaaddozen best verwijderen.
Man en hond overleven crash en val van 60 meter (Martina1)
Man en hond overleven crash en val van 60 meter
Een Engelsman en zijn hond zijn zondag aan de dood ontsnapt. In een bergachtig gebied raakte de auto van de man van de weg en donderde van een klif zestig meter naar beneden.
De man reed over de rand van een rots bij de kustplaats Swanage. De man werd uit het voertuig geslingerd en hield aan de val slechts twee gebroken benen over.
Hond
De hond liep geen verwondingen op. Sterker nog: hij liep terug naar huis en werd daarbevend onder de keukentafel aangetroffen.
Verwaarloosd huisdier als hond onherkenbaar (Martina1)
Verwaarloosd huisdier als hond onherkenbaar
Wegens het verwaarlozen van zijn poedel Spud, is de 67-jarige Robert Neville Braithwaite uit het Australische Camden Park veroordeeld tot het doneren van 4.400 euro aan de dierenbescherming. Het hondje, door Braithwaite nog nooit naar een hondentrimmer gebracht om het te laten bijknippen, was bedekt met een kilo vervuilde hondenvacht.
De hond zag er zo verwaarloosd uit dat niet je niet eens meer kon zien wat zijn voor- of achterkant was. Daarnaast werd het Braithwaite verboden nog langer huisdieren te houden. Zijn collectie exotische vogels moet hij dus verkopen. (odbs)
Harvey is een Staffordshire bull terrier, net zoals deze hond.
Een familie uit York heeft maar een verklaring voor het verdwijnen van hun geliefde viervoeter. De hond is via de trampoline in de tuin verdwenen. Harvey moet zo wel over de omheining gesprongen zijn, beweert haar baasje Laura Kidson.
Groot verdriet "De omheining is niet zo hoog maar hij kon er niet zomaar overspringen. Hij moet wel via de trampoline over de draad geraakt zijn en zo langs de tuin van de buren ontsnapt zijn. Het is niet de eerste keer dat het gebeurt maar hij bleef nooit lang weg." Haar dochtertje Chloe Beattie weet met haar verdriet geen blijf. "Ze stopt niet met huilen. Ik ben bang dat iemand hem nu zou mishandelen. Ik kreeg hem net na de geboorte van Chloe en ze is dol op hem", besluit Kidson
'Pak ze!', riep de Amerikaan Victor Rodriguez tegen zijn 2,7 meter lange python toen de politie langskwam bij zijn huis. De slang bewoog gelukkig niet, en niemand raakte gewond.
De agenten kwamen in actie na een aangifte tegen de 21-jarige Rodriguez, die zijn vriendin zou bedreigen met het huisdier.
Zowel Rodriguez als de python werd meegenomen: Rodriguez naar de cel, de albino wurgslang naar het gemeenteasiel. (novum/adv)
Vrouwelijke chimpansees hebben in het geheim seks met veel verschillende partners. Tijdens en na de daad gedragen ze zich meestal erg rustig met de bedoeling hun overspelige activiteiten voor de andere wijfjes verborgen te houden. Dat zeggen Tobias Deschner van het Max-Planck-Instituut voor evolutionaire antropologie in Leipzig en twee Schotse onderzoekers in de online krant "PLoS ONE" .
De drie onderzoekers bestudeerden zestien maanden lang het gedrag van de chimpansees in het Budongo-regenwoud in Oeganda. Ze concentreerden zich vooral op de paringsroep van de vrouwtjes.
De luide kreten waarmee vrouwelijke chimpansees hun mannelijke soortgenoten lokken, is niet bedoeld om de rivaliteit onder de mannetjes aan te wakkeren, zoals tot hiertoe werd aangenomen, maar om de aandacht te trekken van zoveel mogelijk leidersmannetjes.
Die strategie om zoveel mogelijk sekspartners in korte tijd te hebben, is mogelijk een manier om de nakomelingen te beschermen, vermoeden de onderzoekers. Omdat de mannetjes niet zeker zijn wie de vader is van de apenjongen, zouden ze minder geneigd zijn het jong - misschien een latere rivaal - te doden.
Ook andere agressieve leden van de chimpanseegroep - het gaat dan vooral om de andere vrouwtjes - zouden op die manier op een afstand worden gehouden.
De paringskreten van de vrouwelijke chimpansees klinken evenwel niet altijd even luid. Zijn er "hooggeplaatste" vrouwelijke rivalen in de buurt, dan zetten de wijfjes hun zoektocht naar een paringspartner in stilte verder, kwestie van hun concurrenten niet op het juiste spoor te zetten, denken de onderzoekers.
Dat zou willen zeggen dat de intensiteit van de paringskreten niet afhankelijk is van de vruchtbaarheid van de wijfjes.
Met de juiste speeltjes zijn dieren in de dierentuin gelukkig.
Dieren in dierentuinen kunnen een heel gelukkig leven leiden als ze speeltjes en oefenmaterialen krijgen waarmee ze natuurlijk gedrag kunnen nadoen. Sommige dieren hebben dan zelfs minder stress dan hun soortgenoten in het wild. Dat stellen deskundigen van dierentuinen en universiteiten die elkaar dit weekend ontmoetten in de Brookfield Zoo in Chicago.
Onderzoekers krijgen steeds meer inzicht in het gedrag van dieren in dierentuinen en wat voor speeltjes of oefeningen zij nodig hebben voor een gelukkig leven tussen de tralies. Grote katachtigen willen bijvoorbeeld een platform in hun kooi waar vandaan ze op het publiek kunnen uitkijken. IJsberen willen krabben en zoeken naar verborgen voedsel.
Speeltjes, attributen of oefenmogelijkheden zouden in sommige gevallen een einde kunnen maken aan het ijsberen van een luipaard of het rondjes zwemmen van ijsberen. Dit soort continu herhaalde bewegingen worden vaak gezien als stresssymptomen veroorzaakt door de opsluiting. Maar het kan ook dat de dieren hiermee hun overtollige energie kwijt willen raken of zichzelf willen kalmeren.
Mensen zwemmen rondjes en lopen graag in rondjes als we gespannen zijn. Zolang het de dieren niet verwondt of hen pijn doet, hoeft het geen slecht teken te zijn, zegt Nadja Wielebnowski van de Chicago Zoological Society die onderzoek doet naar stresshormonen bij dieren. Zij vindt dat dierentuinen een soort van sportfaciliteiten moeten aanleggen voor de dieren zodat ze wat van hun energie kwijt kunnen.
Sommige diersoorten doen het geweldig in dierentuinen. Ze krijgen goed voedsel, ze krijgen elke dag te eten en ze krijgen goede medische verzorging. Voor sommige diersoort is de dierentuin daardoor zelfs beter dan het wild, zegt David Shepherdson van de Oregon Zoo in Portland. Maar sommige soorten, zoals olifanten, grote katachtigen en beren, gedijen minder goed.
Shepherdson ontdekte dat bij ongeveer de helft van de dieren hun herhalingsgedrag afnam als zij enige oefening of speeltjes kregen waarmee ze hun natuurlijk gedrag konden nabootsen. IJsberen kregen bijvoorbeeld een plastic vat dat zij kapot konden slaan op een manier dat zij anders zeehonden zouden vangen.
We moeten van het idee af dat alle dierentuindieren gezelschap nodig hebben en de grootst mogelijke verblijfsruimte, zegt Vicki Melfi van de Britse Paignton Zoo.Dieren die gevoelig zijn voor geuren moeten bijvoorbeeld niet in een hok worden gestopt dat elke dag wordt gedesinfecteerd en zo hun geurmarkeringen verliezen. Dieren die gevoelig zijn voor geluiden zouden een donkere rustige leefhoek moeten krijgen.
Een jasje voor je hond, in Amerika is het al heel normaal. Hele winkels zijn volgestouwd met kleding en accesoires voor de 'rich dog', jakjes, broekjes, jurkjes, kettinkjes en strikjes, niks is te gek. In Nederland valt het allemaal nog mee. Af en toe paradeert een hondje door de Amsterdamse PC Hooftstraat, maar veel verder dan dat gaat het eigenlijk niet.
Welnu, het is tijd voor actie. Dat moet de Winterswijkse veearts Ron Jansen hebben gedacht. Dus ontwierp hij 'gewoon' de koeienslipper. Niet voor op het strand (al kan 'een kameel hem ook in de woestijn gebruiken'), maar voor in de stal of de wei. 'Sommige koeien zijn gevoeliger dan anderen en krijgen vaker klauwontsteking of ontsteking aan de bal', vertelt de veearts. 'In dat geval zijn ze preventief te gebruiken.'
Antibiotica Maar de dierenarts heeft de slippertjes geïmpregneerd met antibiotica en als een koe loopt wordt het geneesmiddel in de voet gedrukt. 'Aan de ene kant komt de voet niet in aanraking met mest en aan de andere kant worden ontstoken klauwen genezen. Heel handig.'
Jansen verkoopt de slippers voor 9 euro per stuk aan veehouders, ook voor geiten, schapen en zelfs kamelen zijn ze dus te gebruiken. 'Eigenlijk zijn ze voor eenmalig gebruik, na vijf dagen is de ontsteking altijd wel weg, maar ik heb gehoord dat sommige mensen ze gewoon in de wasmachine stoppen.'
Vooralsnog wordt de arts er niet rijk van. Vooral boeren in de omgeving schaffen de slippertjes aan. Landen met veel koeien, als Argentinië heeft hij nog niet benaderd. 'Eerst Winterswijk maar eens veroveren met mijn uitvinding.'
Kwallenplaag Middellandse Zee door overbevissing (Martina1)
Kwallenplaag Middellandse Zee door overbevissing
Het aantal kwallen in de wereldzeeën neemt hand over hand toe. Inmiddels overheersen de doorzichtige maar sierlijke ongewervelden de wateren zo dat onderzoekers spreken van een ware plaag. Het is het achtste jaar op rij dat de populatie kwallen, vooral in de Middellandse Zee, is gegroeid.
Prima voor kwallen Onderzoekers van het Franse instituut Oceana wijten de toename aan overbevissing. Tonijn, zwaardvis en schildpadden belanden in de visnetten, waardoor de natuurlijke vijanden van de kwal verdwijnen. Ook de toegenomen watertemperatuur en de vervuiling creëren een prima omgeving voor kwallen, die door hun eenvoudige bouw niet zo veeleisend zijn als bijvoorbeeld vissen.
Geen afname De onderzoekers hadden na zes jaar een afname van het aantal kwallen verwacht, maar die bleef uit. "Als kwallen zich echt in de zee vestigen, is het voor vissen moeilijk het gebied terug te winnen. Dat kan dus een groot probleem zijn voor de ecostructuur", aldus een onderzoeker. (anp/mvl)
Snuppy rechts van een Afghaanse hond waarvan huidcellen zijn gebruikt om Snuppy te klonen en links van een Labrador die zijn surrogaatmoeder is.
Hwang in 2005 met Snuppy, de hond die tot zijn ontslag leidde bij de universiteit van Seoel.
Een Zuid-Koreaans team zegt zeventien klonen te hebben geproduceerd van een Tibetaanse dog, een bedreigde hondensoort die populair is in China. Het team, dat wordt geleid door de van zijn voetstuk gevallen stamcelonderzoeker Hwang Woo-suk, kloonde de hond op verzoek van de Chinese Academie van Wetenschappen.
De honden werden in april geboren, meldt het bedrijf van Hwang, Sooam Biotech. Onafhankelijk DNA-onderzoek zou hebben bevestigd dat de zeventien honden klonen zijn van een en dezelfde Tibetaanse dog. Het bedrijf dat dit onderzoek uitvoerde liet weten dat de onderzochte DNA-monsters overeenkwamen, maar dat het niet weet of de monsters afkomstig waren van gekloonde honden of van de 'moeder'.
In 2005 kloonde Hwang, die toen nog voor de Universiteit van Seoul werkte, als eerste ter wereld een hond. In datzelfde jaar moest hij ontslag nemen bij de universiteit, toen bleek dat hij ten onrechte had beweerd dat hij menselijke embryonale stamcellen had gekloond. (novum/odbs)