Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
09-07-2008
Moederpoes ontfermt zich over verstoten pandajong (Martina1)
Moederpoes ontfermt zich over verstoten pandajong
Een negen dagen oude kleine panda in Artis is geadopteerd door een huiskat. De pandamoeder had het jong verstoten, waarop een verzorger van de Amsterdamse dierentuin de pandababy door zijn pas bevallen kat liet zogen. De kat voedt nu vier kittens en heeft ook haar adoptiekind geaccepteerd. Dat laat Artis woensdag weten.
Kleine panda Gladys beviel 30 juni van twee jongen. Na een dag werden de pandaatjes onderkoeld aangetroffen in het dierenverblijf. Eén jong is inmiddels overleden. Het andere moet nog enkele weken bij zijn poezenmoeder blijven. Volgens Artis komt het wel vaker door dat huisdieren wilde dieren zogen, maar is het waarschijnlijk uniek dat een kat een kleine panda verzorgt.
Kleine panda's, ook wel rode panda's genoemd, horen thuis in het oostelijk deel van de Himalaya en leven van bamboe. Ondanks de naam is de kleine panda geen familie van de pandabeer, maar van de wasbeer. In Azië worden de dieren met uitsterven bedreigd. (novum/jv)
Wasbeer trekt verwoestend spoor door Belgische bossen (Martina1)
Wasbeer trekt verwoestend spoor door Belgische bossen
Er leven steeds meer wilde wasberen in ons land. Die richten bij gebrek aan natuurlijke predator heel wat schade aan, onder andere aan vogelpopulaties. 'Het wordt erger en erger, want er komen er steeds meer bij', zegt bioloog Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek.
De wasberen leven vooral in de Ardennen. Daar zitten er al zeker honderden tot zelfs duizenden, weet Thoelen. Af en toe duiken er ook op in Vlaanderen.
Het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek moet de laatste tijd steeds vaker wasberen opvangen. Ook andere centra krijgen almaar meer meldingen. "Vroeger was het een keer per jaar dat we een oproep kregen, nu is het meerdere keren per maand", zegt Rudy Oyen van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder.
Momenteel zitten er in Opglabbeek vier wasberen in een kooi. Die gaan van Limburg naar Stichting Aap in het Nederlandse Almere. Dat voor België dichtstbijgelegen opvangadres voor wilde dieren probeert de beesten vervolgens onder te brengen in dierentuinen.
Machtigste nazi na Adolf Hitler
De exoten zijn niet graag gezien omdat ze veel schade aanrichten in de natuur. Ze lusten werkelijk alles en vergrijpen zich aan vogeleieren op de grond en in bomen. Fruit, groente, vogeltjes en eekhoorns werken wasberen met gemak binnen. Ook voor de volksgezondheid zijn de veelvraten levensgevaarlijk. De dieren zijn drager van spoelwormen die hersenschade kunnen veroorzaken bij kinderen.
Het overgrote deel van de wasberen in België stamt af van populaties uit Duitsland. Daar zijn de van oorsprong uit Noord-Amerika afkomstige pelsdieren vlak voor de Tweede Wereldoorlog uitgezet in opdracht van Rudolf Hess. De tweede machtigste nazi na Adolf Hitler vond het wel interessant om op de beesten te jagen.
De kolonie verspreidde zich snel over het land. Inmiddels leven er meer dan een miljoen in Duitsland. Veel van die dieren trekken de laatste paar jaar westwaarts. Niet alleen in België duiken ze op, maar ook in Nederland, Luxemburg en Oost-Frankrijk. Alleen Vlaanderen is nog een relatief blinde vlek.
Een andere deel van de wasberen is afkomstig van particulieren die er geen raad meer mee weten zodra de dieren volwassen zijn. Sommigen dumpen de beesten in het wild. Anderen bellen wanhopig een dierenopvangcentrum op. "Wasberen ogen schattig, maar zijn het niet. Zeker mannelijke exemplaren zijn zeer agressief zodra ze drie of vier jaar zijn. Ze vertonen territoriumdrang en beschouwen mannelijke baasjes als hun rivaal. Ooit moest ik eens een wasbeer halen die zijn eigenaar een vinger had afgebeten", vertelt Oyen.
Zelf kreeg Oyen eens te maken met een exemplaar dat onderweg naar Heusden-Zolder in de auto ontsnapt was. Het dier had de draden van zijn kooi doorgebeten en was op het dashboard gaan zitten. "Hij begon de ruitenwissers van binnenuit aan te vallen door op het raam te bijten. Eigenlijk was ik blij dat het dier zich daarmee bezighield en zich niet tot mij richtte."
Om de opmars een halt toe te roepen liet Wallonië vorig jaar de jacht op wasberen toe. Maar dat zal weinig zoden aan de dijk zetten, denkt expert marterachtigen Jan Gouwy van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). "Als je een territorium leegmaakt, wordt het zo weer ingenomen door een andere groep. Het is dweilen met de kraan open."
Ook om andere redenen heeft jagen weinig zin. "Wasberen zijn nachtdieren en jacht is 's nachts niet toegestaan", weet directeur Jef Schrijvers van de Hubertus Vereniging Vlaanderen. "De dieren zijn bovendien heel sluw en laten zich niet gemakkelijk vangen. Om ze te schieten moet je heel veel geluk hebben."
Rubiks kubus moet intelligentie octopussen helpen bepalen (Martina1)
Rubiks kubus moet intelligentie octopussen helpen bepalen
Maritieme biologen van de Sea Life-centra zullen een maand lang 25 octopussen onderzoeken op hun intelligentie. Ze maken daarbij gebruik van de wereldberoemde Rubiks kubus.
Het is niet de bedoeling dat de intelligente dieren de kubus oplossen. Door na te gaan welke tentakels de ongewervelden het meest gebruiken, hopen de onderzoekers te achterhalen hoe de hersenen van octopussen precies werken. (belga/tdb)
Kat ontdekt Californische koningsslang in Schaarbeek (Martina1)
Kat ontdekt Californische koningsslang in Schaarbeek
De huiskat van een inwoner van Schaarbeek heeft gisteravond een Californische koningsslang meegebracht naar huis. Het reptiel, dat zwart-wit gevlekt is, was lichtgewond door de tanden van de kat.
Een politieagent die zelf slangen bezit en over de specifieke vergunningen beschikt, nam het dier mee naar huis en verzorgde het. De eigenaar van de slang is nog niet gevonden.
Een Californische koningsslang kan in België enkel in een terrarium overleven. Het dier leeft normaal in het zuidwesten van de Verenigde Staten, kan tot een meter lang zijn en eet knaagdieren en reptielen. Voor de mens is de slang niet gevaarlijk. (belga/bdr)
Vleermuisje kruipt in beha van tienermeisje (Martina1)
Vleermuisje kruipt in beha van tienermeisje
Als je de volkswijsheid mag geloven dan hebben vleermuizen een voorliefde voor een weelderige haardos maar uitzonderingen zijn er altijd. Zo dacht Abbie Hawkins dat haar gsm aan het trillen was. Dacht, want het mobieltje ging niet over. Toen de tiener verder keek dan haar broekzak, vond ze een vleermuis tussen haar borsten. Het diertje zat in haar beha.
Medelijden De hotelbediende schrok en haalde het beestje uit haar ondergoed. "Ik was geschokt toen ik zag dat het een vleermuis was maar daarna voelde ik al snel mee met het beestje. Het diertje zat er gekneld en ik liep er al een tijdje mee rond." Onderweg naar haar werk in de Holiday Inn aan de luchthaven van Norwich had ze iets gevoeld. "Ik voelde iets trillen maar dacht gewoon dat het mijn gsm was." Pas tegen de middag ontdekte ze de vleermuis. Haar beha had de ganse nacht buiten gehangen en het diertje moet toen in haar beha gekropen zijn.
Beter controleren "Ik kan nog altijd niet vatten dat ik zolang met het vleermuisje rondgelopen heb. Volgende keer ga ik mijn beha beter controleren voor ik hem aantrek." Na het nemen van een foto, liet ze het vleermuisje in de tuin van het hotel vliegen, schrijft de Telegraph. (vsv)
Niet rottweiler of pitbull maar tekkel is agressiefste hond (Martina1)
Niet rottweiler of pitbull maar tekkel is agressiefste hond
Tekkel
Pas op voor deze gevaarlijke chihuahua!
Ren voor je leven... een Jack Russell!
Onze excuses aan alle pittbulls, rottweilers en andere alom gevreesde hondenrassen. Op de nieuwe lijst met te mijden honden moeten eigenlijk de kleine keffertjes bovenaan staan. Want niet alleen maken die het meeste lawaai, ze zijn ook het agressiefst. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Pennsylvania.
Tekkel Wetenschappers ondervroegen ruim 6.000 hondeneigenaars en stelden op grond daarvan een hitparade van agressieve honden op, waarop 33 rassen zijn vertegenwoordigd. Onbetwiste koploper is de tekkel of 'worstenhond', want niet minder dan 1 op de 5 exemplaren van dit ras heeft ooit een voorbijganger gebeten of getracht te bijten. Een even groot percentage bindt soms de stijd aan met andere honden en 1 op de 12 heeft zelfs bijtende bewegingen gemaakt naar zijn of haar baasje.
Chihuahua en Jack Russell De zilveren medaille op de ranglijst ging naar de chihuahua, een nog kleinere hondensoort die ook met grote regelmaat probeert anderen aan te vallen, terwijl de Jack Russell op de derde plaats eindigde.
Bassets, golden retrievers, labradors en greyhounds zijn kennelijk het minst agressief.
Genetisch Volgens een van de Amerikaanse onderzoekers is het mogelijk dat de kleinere soorten genetisch meer voorbestemd zijn voor agressief gedrag dan grotere honden zoals pittbulls of rottweilers, die je ergens in het midden van de ranglijst terugvindt. Het percentage beten of bijtpogingen ten opzichte van vreemden ligt bij de kleine soorten 20 procent hoger dan het gemiddelde, terwijl de aanvallen op andere honden zelfs 30 procent hoger liggen dan bij de groten. (belga/bdr)
*De teksten over hondengevechten hebben betrekking op de normale hondenrassen die een bijtrem hebben. Voor bloedlijnen uit vechtrassen waar de bijtrem is uitgefokt of voor gestoorde honden zijn de raadgevingen niet van toepassing en is het aangeraden de confrontatie te vermijden.
Tom is een langharige Duitse herder geboren in 1997. Sinds hij pup was heb ik met hem jarenlang cursussen hondengedrag, congressen en workshops afgelopen, mijn schuif ligt vol certificaten en er staat nog een pak boeken te wachten... en Tom, die vindt nog altijd maar 3 dingen belangrijk : loslopen, konijnen vangen en pakwerk.
Door de jaren heen heeft hij mij zo een lijst van trucjes geleerd om honden te begrijpen als je los gaat wandelen.
Tom's 10 hondse geboden
Geef geen eten voor de wandeling en neem verschillende verse snoepjes mee : stukjes vlees, kaas, nicknacks om te belonen als je de hond toch eens moet roepen. Roep hem alleen als het écht niet anders kan, als er bvb gevaar dreigt. Honden roepen elkaar nooit tenzij de pups in gevaar zijn. Je verlaagt je positie door hem te roepen. Verstop je regelmatig en leer hem op te letten. Sta je ver, beweeg dan even je armen of je lichaam : een hond ziet slecht een stilstaand beeld.
Spreek niet tot hem zonder reden : honden leven in stilte met elkaar en communiceren met bewegingen van het lichaam. Waarom blijven mensen de honden met woorden commando's geven terwijl zij veel beter handgebaren verstaan. Om aan elkaar duidelijk te maken dat ze een bepaalde richting gaan inslaan, kijken ze eerst in die richting, keren zich dan demonstratief om en stappen snel weg in die richting. Maak het hem verstaanbaar en doe hetzelfde : stap met een boog weg in de richting waar je hem wil hebben. Als je blijft staan en hem roept, zal hij het minder goed begrijpen dan als je je rug keert en weg stapt zonder spreken.
Een andere hond strelen of voedsel geven is afschuwelijk t.o.v. je hond : je verheft de vreemde hond tot een hogere rang, die enorme fout mag nooit gemaakt worden door een roedelleider, je eigen hond zal de vreemde hond moeten aanvallen om de rangorde te herstellen, en hij heeft gelijk !
Benader elkaar zijdelings en respectvol in een boog zoals honden doen, recht op elkaar aflopen geeft fixerend oogcontact en daagt uit.
Blijf niet stilstaan, praat al wandelend : bij stilstaan bouwen honden hun territorium op met als gevolg een grotere waakzaamheid, stress en kans tot uitvallen.
Grommende honden : normaal gedrag.
Als reuen elkaar traag benaderen en fixeren, peilen ze elkaar rangorde. Door grommend stijf rond elkaar te draaien en te besnuffelen volbrengen ze hun ontmoetingsritueel. Dit ritueel duurt een paar minuten. Gun hen de tijd voor dit sociaal contact. Respecteer hun privacy door niet stil te staan of ernaar te kijken maar verder te wandelen.
Bij die rangordebepaling hoort U soms wat grommen. Reageer daar zeker niet op en stap door. Dit is een normale uiting van dominantie en wijst niet op agressie. Soms ontstaat even een schijngevecht : als U gewoon onverschillig zwijgend verder stapt lost dit zich vanzelf op, de honden DOEN ALSOF ze elkaar verscheuren (kijk naar wolvendocumentaires). Bij dit ritueel kan de ene zelfs hevig grommen en de andere gillend janken, maar zij raken elkaar praktisch niet door hun aangeboren bijtrem, het hondse ridderlijkheidsinstinct (*weggefokt bij vele staffords : bovenstaande tekst geldt dus niet altijd voor dit ras).
Een kleine verwonding is echter altijd wel het risico van een vrij leven, daar heeft mijn hond Tom zijn spaarpot voor. Ieder levenslustig kind komt met schaafwonden thuis, maar wil je de confrontatie toch vermijden, dan heb je 2 opties.
Vooraleer hij naar de hond gaat : wandel een andere richting uit en lok je hond op een vrolijke manier met een speeltje of stok.
Als hij al naar de hond gaat : loop weg zo snel je kan en verstop je; als hij je dan vindt moet hij een zeer hoge beloning krijgen zoals heel lekker eten, speeltje, stok en dit met laaiend enthousiasme dwz : je springt en gilt van blijdschap als een indiaan. De hoogste beloning in het leven van een hond is de adrenalinekick. Die vindt hij bij een conflict, jij neemt het hem af, geef hem die terug door hem zo op te winden. Gedragsleken zullen je voor gek aanzien, so what. Gedragskenners zullen je begrijpen.
Vechtersbaasjes !
Je veroorzaakt een gevecht als je het ontmoetingsritueel verstoort door :
- je hond te roepen (als je hond je op dat ogenblik gehoorzaamt zal de andere hond dit zien als vluchten en je hond aanvallen)
- de naam van je hond te zeggen, te blijven stilstaan of erger nog, erheen te gaan : je aandacht verstoort de rangorde en hitst op tot vechten.
Als het gevecht ontstaan is :
- zal de kans op verwonding het kleinst zijn : indien de eigenaars in tegenovergestelde richting weglopen
- zal de kans op verwonding het grootst zijn : indien de eigenaars blijven staan, naar de honden toe gaan, willen uit elkaar halen, roepen, trekken of slaan; de honden zien dit als meevechten, je verstoort de balans hond-hond en je neemt de bijtrem weg.
Een aangelijnde hond hoort niet in een losloopzone, de lijn geeft stress en belemmert zijn lichaamstaal, hij wordt niet begrepen door je loslopende hond en lokt agressie uit, vraag de aangelijnde hond los te maken of neem een andere richting.
Twee honden kunnen in gevecht raken op eigen territorium : in huis, dekreuen of fokteven bij de fokker als een kenneldeur niet goed gesloten werd, honden in het asiel ... Dit is een andere toestand dan buiten in het bos : voor de hond lager in rang ontbreekt hier de vluchtweg. Hij komt in noodweeragressie. Als het gevecht escaleert, dan is er voor de eigenaar geen andere oplossing, vooral bij grote honden, dan ze uit elkaar te halen. Bij teven en zeker 2 nestzusters kan het er op leven en dood aan toe gaan. Het is sterk afgeraden nestzusters of -broers in huis te hebben.
Vechtende honden zijn in survival drive of overlevingsdrang. Zij weten niet dat het hun baasje is die hen vastpakt en zullen in een reflex naar achter bijten.
Mogelijkheden :
Twee mensen zijn aanwezig :
Een jas kan over de honden gegooid worden om ze door het donker even te doen stoppen. Elk persoon neemt bij de achterpoten een hond op als was het een kruiwagen. De honden worden van elkaar weggesleept in cirkelvormige beweging. Zo moet de hond zijwaarts stappen om niet op de kin te vallen en hij kan zich niet omdraaien om de eigenaar te bijten. De honden zullen terug met elkaar willen vechten en moeten afgezonderd worden.
Eén persoon is alleen met twee vechtende honden :
Na het scheiden zullen de honden met hevigere agressie terug op elkaar vliegen : dit moet voorzien worden door vastmaken. De persoon legt een leiband in een lus rond de lende van een van de honden en schuift hem door de handlus om hem aan te trekken. De 2 honden hangen in elkaar. Hij trekt met de leiband traag beide honden samen naar een plaats waar hij de hond met de leiband kan vastmaken. Dan worden de achterpoten van de andere hond opgenomen en weggesleept van de vastgemaakte hond zoals hierboven uitgelegd. Het wegtrekken moet weer in cirkelbeweging gebeuren.
Wat ook werkt :
Een emmer water op hen gooien, de waterspuit op hen zetten, als U bij een water bent : de honden onder water dompelen, gelijktijdig bij de 2 honden : een straal water op de neus bijvoorbeeld met een grote injectiespuit of plantenspuit, peperspray, een straal van een haarlakbusje, een vinger steken in de anus, een prik van een naald in de neus.
Tip van Leny de bosheks http://blog.seniorennet.be/debosheks/ : een flesje ether uitschudden over de koppen van de vechtende honden. Dan beginnen ze half verdoofd te hoesten. Zo kan men ze redelijk gemakkelijk uit elkaar halen en apart zetten.
Wat niet werkt :
Men mag niet roepen, stoten met de elektrische varkensprikker, koeienprikker of stroomband, schoppen of slaan. De hond wordt enkel in een hogere drift gebracht. Hij zal bij de schok of schop denken dat de pijn komt van de andere hond en harder vechten of de veroorzaker willen bijten.
Dier en gezondheid: houdt u van uw hond? Bescherm hem dan!
Dankzij een aantal eenvoudige preventieve maatregelen kunt u uw viervoeter beschermen tegen heel wat virale, parasitaire en bacteriële aandoeningen. Of hoe u uw hond een lang en comfortabel leven kunt bezorgen!
Vaccinaties en dierengeneeskunde
Een jaarlijks vaccin beschermt uw hond tegen virussen en bacteriën. Bovenop de vaccinatie is een regelmatig bezoek aan de dierenarts een uitstekende gelegenheid voor een check-up. Zo kunnen eventuele gezondheidsproblemen zo snel mogelijk opgespoord worden. Vaccins beschermen uw huisdier tegen het virus van de ziekte van Carré, infectieuze hepatitis, parvovirose, het parainfluenza- virus (een van de verwekkers van kennelhoest) en hondsdolheid. De bacteriën die verantwoordelijk zijn voor kennelhoest (bordetella bronchiseptica) en ook leptospirose kunnen voorkomen worden door vaccinatie. Als uw hond in risicogebieden leeft of soms verblijft, dan kunt u de viervoeter laten vaccineren tegen een infectie van de rode bloedcellen (babesia) die verantwoordelijk is voor piroplasmose.
Antiparasitaire behandeling: eenvoudig en noodzakelijk!
Er zijn verschillende antiparasitaire behandelingen (in de vorm van een pipet) om uw huisdier te beschermen. Ze hebben niet allemaal dezelfde werking en ook niet dezelfde doeltreffendheid (al dan niet afstotend), maar uw dierenarts kan zeggen welk middel het meest geschikt is voor uw vriend. De meeste behandelingen beschermen hem tegen vlooien die verantwoordelijk kunnen zijn voor huidallergieën en de transmissie van wormpjes. Andere behandelingen hebben dan weer een tekenwerend effect. De parasieten kunnen, in functie van de streken waarin ze voorkomen, een aantal ziekten overdragen waaronder de ziekte van Lyme, piroplasmose en ehrlichiose. Wat de behandeling niét doet is het controleren van de huid van uw hond op de eventuele aanwezigheid van teken, na een wandeling bijvoorbeeld. Andere behandeling zijn doeltreffend tegen flebotoom (zandvliegje dat leeft in het zuiden van Europa, Azië, Afrika en Zuid-Amerika). De vliegjes kunnen uw hond dirofilariose (hartwormpjes) bezorgen en leishmaniose.
Jacht op wormpjes
Honden kunnen darmwormpjes krijgen via besmette stoelgang, vlooien, kleine knaagdieren en ook van de moeder via de placenta of de melk. Er zijn twee soorten wormpjes die van elkaar verschillen qua uiterlijk: sommige zijn cilindervormig (toxocara, ankymlostoma, trichuris) terwijl andere plat zijn (dipilydium, taenia, echinoccocus). Al die wormpjes kunnen voorkomen of verwijderd worden met wormverdrijvende middelen in de vorm van sliktabletten. De aanwezigheid van wormpjes kan onopgemerkt blijven, maar het kan ook diarree veroorzaken, een opgezette buik, braken, een doffe vacht en gewichtsverlies. Sommige wormpjes kunnen ook overgedragen worden op de mens. Ook daarom is preventie en een goede handhygiëne noodzakelijk!
Het aantal orang-oetangs in Indonesië en Maleisië is de afgelopen jaren fors afgenomen. Dat heeft wetenschapper Serge Wich van de Great Ape Trust vandaag gezegd.
Sinds 2004 nam het aantal orang-oetangs op het eiland Sumatra af met bijna 14 procent, omdat hun habitat steeds kleiner wordt als gevolg van illegale houtkap en de uitbreiding van palmolieplantages. Op het eiland Borneo daalde de orang-oetang-populatie met ongeveer 10 procent, als gevolg van ontbossing.
Toch reden tot optimisme Niettemin is er reden tot optimisme, zei Wich. Initiatieven van de Indonesische regering om bossen en orang-oetangs te beschermen kunnen volgens hem de redding betekenen voor de overgebleven 61.600 orang-oetangs. (novum/ap/eb)
'Kung fu panda' zorgt voor veel reactie in China (Martina1)
'Kung fu panda' zorgt voor veel reactie in China
De animatiefilm 'Kung fu panda' maakt heel wat reacties los in China. Kunstenaars vragen zich er af waarom het Amerikanen gelukt is een film over hun cultuur te maken die zo geslaagd is, terwijl een nationale film dit nog nooit heeft kunnen evenaren. Ze roepen nu massaal op voor minder overheidsbeperking in de kunst, meldt het Chinese persbureau Xinhua. De panda is het nationaal symbool van China.
Dikke panda In de Dreamworks-film droomt een dikke panda ervan over vechtkunsten te beschikken. Volgens Chinese recensenten houdt de film zich trouw aan de Chinese cultuur en beschikt de rolprent over een goede dosis humor. "Ik vraag me sterk af waarom China niet in staat is een film te maken van dit kaliber", zei Wu Jiang, de president van het Chinese nationale operabedrijf, gisteren.
Cultuur Wu, die 'Kung fu panda' vergeleek met de Disneyfilm 'Mulan' uit 1998, stelde dat de film veel elementen van het Chinese boeddhisme en cultuur bevat. Zo wees hij op acupunctuur, tempels, kalligrafie, noedels en verschillende vechtsporten.
Niet iedereen enthousiast Een Chinees adviescomité van het parlement debatteerde afgelopen week over waarom China niet in staat is een dergelijke film te produceren. Toch is niet iedereen in China enthousiast over de film. Zo hebben sommige recensenten opgeroepen tot een boycot omdat buitenlandse filmmakers het nationale symbool van het land te gelde zouden maken
Tien miljoen euro 'Kung fu panda' is een grote hit in China. De film bracht de afgelopen twee weken al ruim tien miljoen euro op, wat volgens de Chinese media geldt als een groot succes. In België is de film vanaf afgelopen woensdag in de bioscoop te zien. In de originele versie zijn de stemmen van onder anderen Angelina Jolie, Dustin Hoffman, Jack Black en Seth Rogen te horen. (novum/ep)
De idee dat katten en honden eczeem kunnen uitlokken, is niet nieuw. Nu blijkt dat baby's die in aanraking komen met een kat, later meer kans op eczeem hebben als ze drager zijn van een foutief filaggrinegen. Dat blijkt uit een Deens onderzoek.
Onderzoek 892 Britse en Deense baby's werden onderzocht op het bezit van Filaggrine. Dit gen zorgt voor bescherming van de buitenste laag van de huid. Wie dergelijk foutief gen bezit en als baby in contact komt met een kat, verviervoudigt zijn kans om later eczeem te krijgen.
Het filaggrine-gen (FLG) zou kunnen leiden tot milde tot ernstige ichthyosis vulgaris. Zo meldde een internationaal onderzoeksteam na onderzoek bij vijftien families uit Ierland, Schotland en de VS met kenmerken van deze huidaandoening.
Kopieën FLG produceert het eiwit profilaggrine dat kan worden afgebroken tot filaggrine. Filaggrine zorgt voor bescherming van de buitenste laag van de huid. Personen die twee kopieën van het veranderde FLG hadden, kampten met ernstigere varianten van eczeem dan personen met één kopie van het veranderde gen. (lvl)
Politie wil speurhonden schoenen aandoen voor onderzoek bij moslims (Martina1)
Politie wil speurhonden schoenen aandoen voor onderzoek bij moslims
De Britse politie wil haar speurhonden voortaan schoenen aandoen voor onderzoek in de woningen van moslims. Daardoor wordt het kwetsen van religieuze gevoelens omzeild.
Honden worden in bepaalde islamitische landen immers als onrein beschouwd. Met de schoentjes aan de poten kunnen de dieren bij huiszoekingen in moslimwoningen of moskeeën probleemloos worden ingezet. Een van de leidende imams in Groot-Brittannië, Ibrahim Mogra, zei in elk geval al dat schoenen voor honden overbodig zijn. (afp/bdr)
Politiehond Vito van de politie Midden-Brabant heeft een paard in Kaatsheuvel een goede dienst bewezen. Hij overmeesterde een 21-jarige man, die ervan wordt verdacht het paard te hebben mishandeld.
Het paard had nog een verse wond op zijn rug vanwege een recente operatie en de eigenaar van het paard zag daarop de verdachte zitten. Die ging er vervolgens vandoor, maar werd ingehaald door de eigenaar van het paard. Vlak voor de politie kwam, wist de verdachte te ontsnappen en daarop werd Vito ingezet. Die rekende de man in.
Walviskijken in Latijns-Amerika kent groeipijnen (Martina1)
Walviskijken in Latijns-Amerika kent groeipijnen
Het observeren van walvissen in de vrije natuur, whalewatching in het Engels, kende de voorbije tien jaar een sterke groei in Latijns Amerika. Natuurbeschermers zijn daar blij om, maar waarschuwen voor enkele uitwassen in de sector, die jaarlijks 278 miljoen dollar (177 miljoen euro) oplevert.
In 1978 bracht ik in een heel voorjaar 60 toeristen naar de plek waar je de zuidkapers (Eubalaena australis) kan zien. Nu zijn het er 60 in een uur, zegt de Argentijnse zakenman Ricardo Orri, een van de pioniers van het walvistoerisme in Valdes, een schiereiland in het zuiden van Argentinië.
Argentinië is koploper in het walviskijken, met 244.432 toeristen in 2006. Daarna volgen Brazilië (228.946), Mexico (169.904) en Costa Rica (105.617). In dat laatste land is de sector het snelst aan het groeien. In de periode van 1998 tot 2006 groeide de activiteit met 11,3 procent, bijna vijf keer sneller dan het toerisme in het algemeen.
Duurzaam toerisme
In de hele regio zijn er initiatieven om de kwaliteit van het aanbod te verbeteren en een duurzaam toerisme te promoten, zegt Miguel Iniguez, een van de auteurs van een rapport dat natuurorganisaties presenteerden op de jongste bijeenkomst van de Internationale Walviscommissie (IWC).
Iñiguez denkt daarbij aan initiatieven om wetenschappelijk onderzoek naar de walvissoorten te financieren, de toeristische observatie beter te reguleren en de kustgemeenschappen beter op te leiden. In de periode 1998-2006 steeg het aantal kustgemeenschappen dat zich bezighoudt met walvistoerisme van 56 tot 91, in 18 landen.
In 2006 boekten zon 886.000 mensen een walvistoer en gaven daarbij 278 miljoen dollar uit. Dit jaar verwacht men meer dan een miljoen walviskijkers. Zelfs Bolivia, dat helemaal niet aan de kust grenst ,verdient geld met de observatie van de bufeo (Inia boliviensis) een soort zoetwaterdolfijn in de Amazonerivier.
In Costa Rica heeft het walvistoerisme de kustbewoners veel economische voordelen gebracht, net op het moment dat het slecht ging met de visserij wegens overexploitatie van de bestanden, zegt Javier Rodríguez Fonseca, wetenschappelijk adviseur voor Costa Rica bij de IWC. In 2005 kwam er een wet om de sector te reguleren, maar die wordt niet altijd gerespecteerd.
Poezenopvang vzw werkt met gastgezinnen die kittens redden: (Martina1)
Poezenopvang vzw werkt met gastgezinnen die kittens redden:
Jonge poesjes pap geven of verzorgen. De Limburgse Poezenopvang Cat Shelter onderscheidt zich van de traditionele asielen, vangt jaarlijks 350 tot 400 katjes op en plaatst ze in circa 38 gezinnen verspreid over het jaar.
De vereniging betaalt alles voor de gastgezinnen: de voeding, de kattenbakvulling tot zelfs de pamperdoekjes.
Poezen opvangen en daarna opnieuw afstaan.
Het is niet eenvoudig om voldoende gezinnen te vinden, begint Els van Cat Shelter. Mensen zijn nog niet heel erg bekend met het concept, vaak hebben ze ook teveel het gevoel dat ze geen afstand zouden kunnen doen van katjes die ze verzorgd hebben.
Echter de gezinnen die reeds jaren voor ons katjes opvangen, kunnen alleen maar beamen dat het ontzettend veel voldoening geeft om deze jonge dieren te helpen.
Van zodra de kittens geplaatst zijn, krijgen ze immers leuke foto's en nieuwtjes terug en kunnen ze weer andere katjes helpen.
Op deze manier maken ze echt een verschil op leven en dood voor dieren die anders buiten aan hun lot zijn overgelaten.
Het gaat immers voornamelijk om hulpbehoevende jonge katjes die nog niet zelfstandig kunnen eten, die ziek, verzwakt of gekwetst zijn.
Wij vangen steeds maar 1 nestje per gezin op om het werkbaar te houden voor de vrijwilligers maar ook omdat het gaat om katjes die nog erg vatbaar zijn voor het overnemen van ziektes van andere kittens.
Geen asiel.
Onze werking is niet te vergelijken met een klassiek asiel, gaat Els verder, hoewel er ook asielen zijn die de noodzaak van een aanvullende werking met opvanggezinnen inzien.
Helaas zien mensen ons vaak als een vervanging voor een asiel en dat is fout. Wij nemen geen eigen katten of gezonde dieren aan die via het asiel een goede thuis kunnen vinden.
Mensen die ergens een gedumpt nestje hebben gevonden of een nestje van een zwerfkat hebben opgemerkt nemen met ons contact op. Zieke en moederloze kittens in een asielomgeving verzorgen is niet ideaal, juist voor deze groep willen we een opvangnet bieden.
Wij worden ook niet zoals de asielen door de gemeenten gesubsidieerd maar staan volledig zelf in voor de financiering van onze werking.
Vrijwilliger worden?
Poezenopvang Cat Shelter is non-stop op zoek naar extra opvanggezinnen in de regio Hasselt - Heusden-Zolder - Zonhoven, Beringen, Leopoldsburg,... Indien verder uit de regio wordt naar de mogelijkheden gekeken.
Zowel voor de allerkleinsten die nog met het papflesje gevoed moeten worden als voor kittens die reeds zelfstandig eten, kunnen we hulp gebruiken, aldus Els.
Vrijwilligers binnen de organisatie vullen eigenlijk alle taken in die nodig zijn om de werking te laten bestaan: alle administratie, de boekhouding, de dagelijkse planning, het inzamelen van materiële en financiële middelen, het verkopen van spulletjes, het organiseren van activiteiten,
De vereniging staat tegelijk ook in voor alle materialen die nodig zijn voor de opvang van de katjes zodat het de opvanggezinnen niets hoeft te kosten. Voeding, kattenbakvulling, mandjes, krabpaaltjes, pamperdoeken, couveuses, warmtedekentjes,..
Meer info:
VZW Poezenopvang Cat Shelter Limburg - tel: 0472 64 80 99 (elke dag van 19u - 21u) Steunen kan via bankrekeningnummer: 778-5917043-01.
Honden en kinderen zijn dikke vrienden, maar verlies ze niet uit het oog! : (Martina1)
Honden en kinderen zijn dikke vrienden, maar verlies ze niet uit het oog! :
Elk jaar worden 100.000 Belgen, voornamelijk kinderen, gebeten door een hond. Bijna één op drie gezinnen heeft een hond. Geschat wordt dat er zon 1.500.000 loebassen gehouden worden.
Welke ongevallen dreigen er als kinderen in contact komen met honden?
Wijlen Prof. André Kahn was een kinderarts die internationale bekendheid genoot en die aan het hoofd stond van de dienst Pediatrie van het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola. In 2001 deed hij onderzoek naar kinderen die op de dienst spoedgevallen belandden met een hondenbeet.
Toezicht.
Het onderzoek van prof. Kahn laat er geen twijfel over bestaan: alle kinderen met een hondenbeet waren met de hond alleen op het moment dat het gebeurde, ongeacht de plaats van het ongeval. Laat kinderen en honden dus nooit zonder toezicht alleen. Dat geldt vooral voor kinderen jonger dan 3 jaar.
Op welke leeftijd?
Gemiddeld zijn kinderen van 4 jaar de slachtoffers van hondenbeten thuis. Op jonge leeftijd zijn het vooral jongens die aangevallen worden.
Op basis van de leeftijd van een kind kun je berekenen hoe groot het risico is dat een hond agressief wordt:
1. Een kind tot 6 maanden is niet in staat om de hond op eigen houtje te benaderen. De hond voelt zich dan ook niet bedreigd en het risico op een agressieve reactie is miniem.
2. Tussen de 6 en 18 maanden begint het kind te kruipen en zet z'n eerste stapjes... in de richting van de hond. Het dier kan zich daardoor bedreigd voelen en zich agressief opstellen.
3. Tussen 18 maanden en 3 jaar wil het kind alles zelf proberen en luistert het niet altijd naar wat je zegt. Dit is de gevaarlijkste periode, want het kind zal toch proberen om bij de hond te komen, zelfs als je dat verbiedt.
4. Tussen 3 en 6 jaar daalt het risico op beten aangezien het kind de lichaamstaal van de hond beter begrijpt en respecteert.
Welke verwondingen?
Door hun kleine gestalte, lopen kinderen het meest verwondingen op:
1. in het gezicht (lippen, wangen )
2. op het bovenlichaam
Hondenbeten veroorzaken vaak open wonden. In dat geval moet je onmiddellijk een arts raadplegen. Verwondingen bij kinderen zijn over het algemeen ernstiger dan bij volwassenen, die meestal gebeten worden in de onderste of bovenste ledematen. Als kinderen gebeten worden door een hond.
Eerste hulp bij hondenbeten.
Is je kind aangevallen door een hond? Geen paniek, hou gewoon de volgende vuistregels voor ogen.
Eerste hulp.
Laat een hondenbeet altijd onderzoeken door een arts. In afwachting van het onderzoek, kan je alvast het volgende doen:
1. spoel de wond schoon onder stromend water.
2. desinfecteer de wond.
3. stel het kind gerust. Het zal misschien angstig en in shock zijn.
De arts zal wellicht antibiotica voorschrijven om de wond te verzorgen, want het speeksel van een hond bevat veel ziektekiemen. Opgelet! Controleer of het kind gevaccineerd is tegen tetanus en hondsdolheid.
Psychologische begeleiding.
Een hondenbeet laat meestal een litteken na. Maar ook op psychologisch vlak heeft zo'n beet heel wat gevolgen en daar wordt niet altijd de nodige aandacht aan besteed.
De angst die een kind voelt als het wordt aangevallen door een hond mag je niet onderschatten. Laat het kind over zijn angst vertellen, laat het zijn gevoelens uitdrukken in de hoop dat het gespaard blijft van nachtmerries en fobieën. Luister naar het kind en probeer het niet te betuttelen.
Een hondenbeet: uitgelokt of niet?
Er wordt wel eens beweerd dat kinderen door hun gedrag een agressieve reactie van een hond uitlokken. Wat is daar van aan?
Uitgelokt?
Een hond zal bijten als het gedrag van een kind hem beangstigt of irriteert. De vraag is vaak: wie is begonnen?
Leer kinderen dat ze:
1. de hond met rust moeten laten als hij eet (bv. geen bot uit z'n bek trekken).
2. de hond met rust moeten laten als hij slaapt.
3. op afstand moeten blijven als een teefje met puppys zit.
4. de hond niet mogen pijn doen, uitdagen of opjagen.
5. op afstand moeten blijven als twee honden vechten, zelfs als de eigen hond in het gevecht betrokken is.
6. de hond niet mogen plagen, zelfs niet voor de grap (bv. aan de oren of aan de staart trekken).
7. hun gezicht ver van de kop van de hond moeten houden en hem niet lang in de ogen mogen kijken.
8. een vreemde hond niet mogen aanraken zonder toestemming van het baasje.
9. langzaam en zonder bruuske bewegingen achteruit moeten lopen als ze voor een vreemde hond staan die zich dreigend opstelt. Ze mogen dan vooral niet gaan lopen.
Drie vuistregels om hondenbeten te vermijden.
Honden kunnen een kind soms omver lopen zonder dat ze enig teken van agressiviteit hebben getoond. De aanwezigheid van een huisdier houdt altijd een risico in, maar wie zijn hond goed kent en begrijpt, kan voorspellen hoe het dier reageert.
1. Respect.
Een hond is geen levend speelgoed. Probeer het nodige respect op te brengen voor het gedrag van honden. Zij kunnen immers ook 'een slechte dag' hebben. En soms willen ze liever gewoon met rust worden gelaten. Voor kinderen is dat soms moeilijk te begrijpen en te accepteren.
2. Socialisering.
Een gesocialiseerde hond heeft geleerd om zich te integreren in verschillende situaties. De belangrijkste fases van dat leerproces vinden plaats als de hond tussen 3 weken en 3 maanden oud is. Voor een optimale communicatie tussen hond en kind, zouden de eerste contacten gelegd moeten worden als de hond een pup is van minder dan 12 weken oud.
3. Opvoeding.
Goed opgevoede honden respecteren de menselijke omgeving waarin ze leven. Bovendien volgen ze bepaalde bevelen op (zit, lig, stil, ).
Opgelet! Honden leefden oorspronkelijk in hiërarchisch gestructureerde meutes. Maar als huisdier leven ze bij de mens. In het gezin staat de hond onderaan de hiërarchische ladder. Geef hem niet het gevoel dat hij de baas in huis is! Anders zal hij je niet gehoorzamen
Linda Floyd uit Illinois moet voortaan zonder dikke rechterteen door het leven. Haar geliefde dwergteckel Roscoe heeft de teen immers afgebeten. De hond kreeg achteraf een spuitje. Dat meldt de Alton Telegraph.
Gevoelloos Mevrouw Floyd was haar middagdutje aan het doen toen de hond haar teen oppeuzelde. De vrouw lijdt aan suikerziekte en heeft geen gevoel meer in haar tenen. Toen ze wakker werd deed de vrouw de onthutsende vaststelling. Ze belde haar dochter, die op haar beurt de hulpdiensten verwittigde.
Verband Een veearts vermoedt dat de hond aangetrokken was door een verband rond de teen van zijn baasje. Roscoe werd om gezondheidsredenen omgebracht. (eb)
Dieren en planten sterven uit Eén soort op drie verdwijnt, bij vlinders zelfs zes op tien
Een derde van de dieren- en plantensoorten in ons land heeft het moeilijk om te overleven, blijkt uit een raming door de Administratie Statistiek van de FOD Economie. 'De klimaatverandering maakt het er niet beter op', reageert Wim Van den Bossche van Natuurpunt.
'Het probleem voor veel soorten is dat alle natuurgebieden in ons land zo versnipperd zijn', zegt Van den Bossche. 'Daardoor hebben vooral amfibieën en reptielen het moeilijk om nieuwe natuurgebieden te bereiken. Ook de klimaatverandering begint gevolgen te krijgen. Bovendien berokkenen veel exotische insecten sommige plantensoorten schade.'
Van den Bossche vindt het indrukwekkend hoe snel soorten verdwijnen. 'Twintig jaar geleden zag je nog overal boerenzwaluwen en veldleeuweriken. Nu zijn die bijna weg. Ook de huismus heeft het moeilijk. Kijk bij de planten ook eens naar de korenbloem. Waar zie je die nog? De industriële landbouw heeft voor een enorme verschraling gezorgd. Grote delen van West-Vlaanderen achter de kust zijn echt een biologische woestijn geworden.'
Her en der is er ook beterschap, zegt Van den Bossche: 'Maatregelen voor de natuur helpen echt wel. Je ziet toch de bever terugkomen, net als de marter. Voor de kust van Zeebrugge is een sterneneiland gemaakt waar op korte tijd grote aantallen nestelen. Maar vooral veel trekvogels komen niet meer tot bij ons.'
Van de vlindersoorten is zestig procent bedreigd. 'Neem de dagpauwoog. Ook vleermuizen hebben het moeilijk, evenals gewone muizen. Waar hoor je ooit nog van een muizenplaag?'
Bepaalde dierensoorten floreren dan weer in de nieuwe omstandigheden: de vos is terug, en allerlei kraaiachtigen voelen zich net in hun sas in het huidige cultuurlandschap. (bm)
ANTWERPEN - 'De zeeleeuwen zijn de sterren', zeiden acteurs Dimitri Leue en Pieter Embrechts gisteren bij de première van de nieuwe zeeleeuwenshow in de Antwerpse Zoo. De eerste schreef het scenario, de tweede regisseerde de dieren. 'We hebben hun kunstjes aan elkaar gebreid tot één spektakel, dat het ontstaan van het leven uit het water schetst.' Zeeleeuwen Trixy, Youky, Zilver, Spanky, Kees en Banjo imiteren niet alleen een vis, een kikker, een zeeleeuw en een vogel, maar zelfs een mens. Dat doen ze door te jumpen en een kleine match van het EK te herspelen. Net voor de première wenste Leue zijn acteurs naar theatertraditie alle succes toe: 'Dat is hier natuurlijk niet break a leg , maar break a fin .' (krg)