Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
Vampiervleermuizen doden 38 mensen in Venezuela (Martina1)
Vampiervleermuizen doden 38 mensen in Venezuela
In Venezuela zijn 38 mensen overleden nadat ze zijn gebeten door vleermuizen. Autoriteiten wachten op de onderzoeksresultaten. Als de slachtoffers, allemaal Warao-indianen, zijn gestorven aan hondsdolheid, beginnen ze een grootschalig vaccinatieprogramma. Dat meldt CNN.
Plaag Experts denken dat biotoop van de dieren is verstoord door mijnbouw en grootschalige bouwprojecten en hebben het over een "uitbarsting van de vampiervleermuizen".
Verlammingsverschijnselen De symptomen die de slachtoffers kregen na de beet zijn koorts, pijnen, tinteling in de voeten gevolgd door verlammingsverschijnselen en een extreme angst voor water. Ook kregen ze last van stuiptrekkingen en verstijving.
De indianen wonen in afgelegen dorpjes. De overheid in Venezuela is van plan medisch personeel naar de dorpen te sturen.
Acht kinderen In het dorpje Mukuboina zijn al acht kinderen over overleden. Ze overleden binnen de zeven dagen na het verschijnen van de eerste symptomen. (eb)
In een Britse kroeg komen de klanten niet voor het bier, maar is het de goudvis 'Aussie' die met alle aandacht gaat lopen. De vis zwemt namelijk ondersteboven, weet 'De Telegraaf'.
Klanten van de Globe Inn in Lympstone (in de buurt van het Engelse Devon) staren massaal naar de bijzondere vis. De meesten grappen dat het dier vast dronken moet zijn.
Raadsel Kroegbaas Liam Matthews kocht het beest vier jaar geleden. De eerste zes maanden zwom Aussie nog rechtop, maar daarna kantelde het beest 180 graden.
Het is nog altijd een raadsel waarom de vis voor de verandering heeft gekozen. "Hij is kerngezond. Ik denk dat hij het gewoon leuk vindt om de wereld vanuit een ander perspectief te zien", aldus Matthews. (tlg/svm)
De Oostendse rederij Franlis pakt vanaf volgend jaar uit met tochten voor walvisobservatie voor de kust. De tochten komen er op vraag van natuurverenigingen. "Indien er veel vraag komt, sluit ik niet uit dat we ook voor toeristen zullen uitvaren", aldus Michel Seeger van Franlis.
Volgens Jan Haelters, wetenschapper van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, zullen opvarenden echt wel geluk moeten hebben. "Bij perfect weer, tussen februari en april, kan je een aantal bruinvissen observeren aan de Trapegeerbank. Buiten die periode wordt het zeer moeilijk. Potvissen mag je al zeker schrappen, tuimelaars (dolfijnen) worden sporadisch gezien." (belga/tdb)
Hond op drie poten is dol op trein rijden (Martina1)
Hond op drie poten is dol op trein rijden
In het Britse Rhewl hebben ze er een nieuwe attractie bij: een hond op drie poten die gek is op rijden met de trein. Jack Russell Peggy verloor als pup een poot in een auto-ongeluk, maar het belet het beestje niet om nog wat avontuur te ondernemen.
Peggy wandelt regelmatig van haar thuis in Rhewl naar het Berwyn Station in Denbigshire. Daar houdt ze toeristen gezelschap op een oude stoomtrein die een rit van twaalf kilometer maakt door Dee Valley.
Fascinatie Haar baasje Dilys Lloyd krijgt regelmatig een telefoontje van de conducteurs om haar hondje te komen afhalen aan het station. "Peggy houdt echt van wandelen", vertelt de oud-lerares, "En blijkbaar is ze gefascineerd door treinen, zeker als ze een gratis ritje kan maken. Ik denk dat ze de passagiers volgt tot aan het station en zo aan boord raakt. Het is een klein aapje."
Volgens Dilys Lloyd weet ze nooit wanneer haar hond zal ontsnappen. "Soms merk ik plots dat ze verdwenen is en dan sta ik de tuin te roepen. Als ze niet komt, dan weet ik dat ze weer naar het station getrokken is voor een ritje."
En Peggy heeft misschien geluk want er zijn plannen om de rit met vier kilometer te verlengen. De plannen moeten wel nog besproken worden. (ka)
Natuurpark Zwin toont ringen van zangvogels (Martina1)
Natuurpark Zwin toont ringen van zangvogels
Het West-Vlaams Provinciaal Natuurpark Zwin presenteert, samen met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), een publiekspresentatie van het ringen van zangvogels. Dat is uniek voor België, omdat het ringen van zangvogels tot nog toe op een verborgen manier gebeurde.
Trekperiode In België worden jaarlijks ruim 500.000 vogels geringd. Dat gebeurt meestal door vrijwilligers en wordt door het Belgisch ringwerk van het KBIN gecoördineerd. Uit de gegevens van terugmeldingen van geringde vogels kunnen wetenschappers trekpatronen en -strategie'n van de vogels afleiden.
Het najaar is een belangrijke trekperiode waarin miljoenen zangvogels over België trekken op weg naar het zuiden. Veel zangvogels die vanuit Noord-Europa langs de kustlijn zuidwaarts trekken, rusten in het Zwin uit en een percentage daarvan wordt gevangen, gewogen en geringd, waarna ze onmiddellijk worden losgelaten zodat ze hun reis kunnen voortzetten.
Veldstation Het ringen gebeurt verborgen in het struikgewas, maar in het Provinciaal Natuurpark Zwin toont gediplomeerd vogelringer Ivan Goethals hoe alles in zijn werk gaat. Daarvoor is een veldstation ingericht waarheen de opgevangen vogels worden gebracht, zodat het publiek de ringactie kan volgen.
Het ringstation in het Provinciaal Natuurpark Zwin, Graaf Léon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist, is dagelijks operationeel van 15 tot 31 augustus en tijdens de weekends van september. (belga/gb)
BRUSSEL - Enkele tientallen vossen hebben het centrum van Brussel als woonplaats uitgekozen, meldt de Vogelbescherming maandag. Ze zijn vooral zichtbaar in parken en langs trein- en metrosporen.
De zoogdieren vestigen zich vooral op plaatsen waar ze een hol kunnen maken of waar ze zich kunnen voeden, hoofdzakelijk met ratten en muizen. De vossen werden vooral gespot op het kerkhof van Elsene en in het park van Anderlecht.
De vos kwam zo'n 20 jaar geleden voor het eerst naar de Belgische hoofdstad. Ze kwamen langs de treinsporen die erg geruststellende doorgangen voor hen vormen, zegt Hugues Fanal, directeur van de Franstalige afdeling van de Vogelbescherming.
Het dier heeft zich gemobiliseerd door de extreme jacht en is in de regio Brussel beschermd. Zijn levensduur is ongeveer 20 maanden, te wijten aan de jacht en het verkeer.
Het mensenschuwe dier is ongevaarlijk voor de mens, net als voor huisdieren zoals honden en kat. Bovendien is er nog geen enkele ziektegeval ontdekt bij vossen in Brussel, zoals hondsdolheid of echinococcose (aanwezigheid van parasieten die de lever aantasten), benadrukte Fanal. Hij voegde nog toe dat het dier erg nuttig is in Brussel omdat het op ratten en muizen jaagt.
De vossenpopulatie in Brussel is stabiel sinds 4 of 5 jaar. Het dier is een onderdeel van de Brusselse fauna, preciseerde Fanal. De belangrijkste jager op vossen is de vos zelf.
Het zoogdier is ook te vinden in de groene rand, aldus Thierry Kervin van het Centrum voor onderzoek van de natuur, wouden en bossen. De vossen zijn goed vertegenwoordigd, vooral in de gemeentes Sint-Genesius-Rode en Ukkel. Ze kiezen hier tuinen uit voor de rust en de continue voedselvoorraad in vuilbakken.
Het lijkt onwaarschijnlijk dat haaien een sterke prooi als en ijsbeer zouden aanvallen
De ijsbeer is al in gevaar door de smeltende ijskap en misschien moeten de dieren nog een ander gevaar vrezen. Wetenschappers waren verrast toen ze de kaak van een jonge ijsbeer in de maag van een haai vonden. "Dit zijn we nooit eerder tegengekomen. We begrijpen niet hoe het daar geraakt is", zeggen de wetenschappers, die eigenlijk wilden onderzoeken in hoeverre haaien op zeehonden jagen.
Dode ijsbeer? Het is niet duidelijk of de haai een zwemmende ijsbeer heeft aangevallen of van een karkas heeft gegeten. Toch geloven de wetenschappers niet dat de haai een levende ijsbeer heeft aangevallen. "Zelfs een jonge ijsbeer zou een zeer zware tegenstander zijn voor een haai." In het verleden zijn al andere dieren in de maag van haaien aangetroffen en ooit geloofde men zelfs dat haaien uit het water sprongen om hun prooi aan te vallen. Maar dat is bij een sterke, gezonde ijsbeer helemaal uitgesloten.
Smeltend ijs De Verenigde Staten hebben de ijsbeer eerder dit jaar op de lijst met bedreigde dieren geplaatst. Als het ijs blijft smelten, zullen de ijsberen steeds vaker het water opzoeken. Maar wetenschappers vrezen niet dat ze dan vaker aan haaien ten prooi zullen vallen, omdat haaien zelf warmer water verkiezen. Alleen orka's zouden gevaarlijke jagers kunnen worden. En zolang er andere, gemakkelijkere prooien bestaan, zullen haaien het risico niet nemen om op ijsberen te jagen. Global warming en het verlies van de habitat blijven de grootste gevaren voor de ijsbeer. (gb)
Soorten vlinders die je in de tuin kan waarnemen: (met helemaal onderaan een vlinderherkenneningsquiz)
Een tuin waar het lekker windstil is en waar dan nog eens vele vlinderplanten terug te vinden, vormen een echt vlinderparadijs. Als het dan ook nog eens voldoende warm is vliegen de vlinders in het rond dat je ze nog amper kan tellen. Voor de kinderen is al dat extra leven in de tuin een stimulans om buiten te spelen en de fladderaars te volgen.
Iedereen kent wel de citroenvlinder en het koolwitje. Maar eigenlijk zijn er verschillende soorten koolwitjes. Je hebt namelijk het groot koolwitje (Pieris brassicae), het klein koolwitje (Pieris rapae) en het geaderd koolwitje (Pieris napi). zie Koolwitjes: soorten, leefwijze en schade.
Hierbij een top tien van de meest voorkomende vlinders volgens een telling van natuurpunt eind juli:
Het meest gezien was het kleine koolwitje.
Het kleine koolwitje (Pieris rapae) Het kleine koolwitje heeft een vleugelspanwijdte van 45 - 58 mm en op de bovenkant van de voorvleugels een kleine driehoekige zwarte puntvlek, vanaf de onderkant van de vleugel is deze vlek eveneens zichtbaar. Het wijfje heeft twee zwarte vlekken bovenop elk van haar bovenvleugels, het mannetje heeft slechts één vlek. Het volwassen wijfje, dat overdag vrij actief is, kan wel honderden eitjes leggen op de onderkant van de gastheerbladeren, deze eitjes komen nooit in clusters voor, altijd afzonderlijk, dit in tegenstelling tot het grote koolwitje. De vlinder is meestal drie generaties actief: de eerste generatie is er vanaf begin april tot eind juni (met een piek in de maand mei), de tweede en de derde generatie is actief van eind juni tot eind september (met een piek tussen 10 juli en 20 augustus). In gunstige omstandigheden kan er zelfs een vierde generatie uitvliegen!
Het grote koolwitje is de tweede meest voorkomende dagvlinder.
Het grote koolwitje (Pieris brassicae) Dit koolwitje is groter (zoals de naam aangeeft) heeft een vleugelspanwijdte van 65 mm. De vlinders hebben op de bovenkant van de voorvleugel een zwarte randvlek die zich uitstrekt van de top tot over de helft van de vleugel. Vanaf de onderkant is deze randvlek eveneens zichtbaar, maar is de kleur eerder geelachtig grijs. Het wijfje heeft zowel op de bovenkant als op de onderkant van de voorvleugel twee duidelijke zwarte stippen. Bij het mannetje ontbreken deze stippen op de bovenkant. De eerste generatie is actief van eind april tot eind juni (met een piek tussen 10 en 31 mei), de tweede en derde generatie vliegen van eind juni tot eind september (met een piek tussen 10 juli en 20 augustus).
De atalanta met zijn prachtige rood, wit en zwarte kleurschakeringen zijn een lust voor het oog.
De Atalanta (Vanessa atalanta) of de admiraalsvlinder. Een vrij grote vlinder met een vleugelspanwijdte van 5-6 centimeter. In de lage landen komen er twee generaties per jaar voor. De waardplant voor de rupsen is de brandnetel. De hele zomer is de atalanta in de tuin aanwezig. Aangezien het een trekvlinder is vertrekken in de herfst een deel van de atalanta's naar het zuiden om dan in het voorjaar terug te keren.
De nummer vier in de top 10 der meest getelde dagvlinders eind juli is voor het bonte zandoogje
Het bontzandoogje (Pararge aegeria tircis) met flets-gele vlekken. De vleugelspanwijdte is 32 tot 42 mm. De vlinder leeft bij voorkeur aan de rand van gemengde bossen en naaldbossen. Je kunt het bont zandoogje van april tot in september zien. Aangezien het de vijfde meest geziene vlinder was bij de vlindertelling van eind juli kunnen we zeggen dat het een algemene soort is die je van begin juli tot eind augustus kunt zien vliegen.
Het oranje zandoogje
Het oranje zandoogje (Pyronia tithonus). Het is een oranje vlinder met zwart oogjes en daarin nog een kleine witte stippen. Het oranje zandoogje kun je vanaf begin juli tot eind augustus zien vliegen.
De dagpauwoog
Dagpauwoog (Inachis io) vleugelwijdte van 45-65 mm. De ogen op de vleugels doen inderdaad denken aan de ogen van een pauwenveer. De 4 opvallende oogvlekken op de bovenkant van de vleugels, dienen echter om vijanden af te schrikken. Dagpauwogen zien we al vroeg in het voorjaar vanaf april en mei verschijnen en ook nog eens van juli tot en met september. In de winter trekt de dagpauwoog zich terug onder onder bladeren of tussen spleten en kieren van een tuinhuisje of zolder. Zodra de lente zich laat voelen, komt de dagpauwoog terug naar buiten.
De waardplant voor de rupsen van de dagpauwoog is de grote brandnetel. De zwarte rupsen zitten in grote groepen samen en vreten ganse groepen netels kaal.
Het bruin zandoogje
Het bruin zandoogje (Maniola jurtina)
Het bruin zandoogje is een vrij grote bruine vlinder met op elke voorvleugel één zwart oogje met witte punt. Het mannetje is alleen bruin en het vrouwtje heeft op de bovenkant van de vleugel een grote oranje vlek.
De vlinder vliegt in vanaf half juni tot eind augustus in heel Nederland en België. Hij vliegt ook nog als het een beetje regent. Als je één bruin zandoogje ziet, zie je er vast meer, want ze leven en vliegen vaak in groep.
Het boomblauwtje
Het boomblauwtje (Celastrina argiolus) is een klein blauw vlindertje. De spanwijdte van de vleugels bedraagt amper tussen de 26 en 32 millimeter. Het mannetje is volledig blauw. Het vrouwtje heeft zwarte randen langs haar blauwe vleugels. De onderkant van zijn vleugels zijn zilverwit met kleine zwarte stippen. Het boomblauwtje vliegt van half april tot begin juni en weer in juli en augustus. Hij overwintert als pop.
De gehakkelde aurelia
De gehakkelde aurelia (Polygonia c-album) 50 mm vleugelspanwijdte. Deze vlinder heeft opvallend gekartelde vleugelranden die dienen als camouflage als hij overwintert tussen dorre bladeren. Na de winterslaap paren de vlinders in maart en april, de volgende generaties zijn te zien vanaf juni tot oktober. Op de onderkant van de vleugel zit een witte c-vormige tekening.
De kleine vos sluit de top tien van de meest geziene vlinders af.
De kleine vos is gemakkelijk te herkennen aan de oranje-met-zwarte vleugels, met aan de rand blauwe halve maantjes. De eieren worden op brandnetelbladeren gelegd. De rupsen maken gezamenlijk een spinselnest. De kleine vos heeft 2 a 3 generaties per jaar en kun je zien vliegen vanaf april tot oktober. De kleine vos overwintert als vlinder onder bladeren of tussen houtstapels. Daar blijven ze de hele winter zitten. Zodra het in het voorjaar warm genoeg is, komt de kleine vos weer te voorschijn. Het is altijd één van de eerste vlinders die je ziet vliegen in het voorjaar. Ze gaan dan op een zonnig plekje zitten om op te warmen. Vooral in augustus zitten er soms veel vlinders van de kleine vos tegelijk op distels.
Dagpauwoog aan het opwarmen tegen een zonnige muur.
Vlinders zorgen voor dat extra beetje sfeer en leven in de tuin. Daarnaast zijn ze met hun mooie kleuren vaak ook nog een lust voor het oog. Wie meer vlinders in zijn tuin wil zien, kan best eens volgende lijstje met planten bekijken waarvan de bloemen druk door de kleurrijke fladderaars bezocht worden. Vlinders lokken in de tuin
Heb je ze allemaal goed bekeken en zijn ze gekend??? Dan kun je nu meedoen aan de vlinderherkenningsquiz.
VIJLEN (ANP) - Restaurant Cuba Libre in Vijlen (Limburg) zoekt een aap. Het restaurant maakt namelijk bananensoep. De aap, bananenexpert bij uitstek, moet gaan testen welke soep het beste smaakt, zei eigenaar Viktor Terpstra van Cubra Libra zaterdag. Het restaurant plaatst volgende week een grote advertentie in verschillende media: ,,Aap gezocht''. Het restaurant gaat er prat op de beste bananensoep van Limburg te serveren. De aap mag de soep opslurpen uit een halve kokosnootschaal.
Belgische sportduif strandt op eiland Wight (Martina1)
Belgische sportduif strandt op eiland Wight
Brading Roman Villa, een Romeins-Britse archeologische site in het Verenigd Koninkrijk, heeft sinds een week een verloren gevlogen Belgische sportduif als bijkomende attractie. Dat schrijft de lokale krant Isle of Wight County Press. Het dier raakte bijna 500 kilometer van zijn koers af.
Poirot Het cateringteam van de Brading Roman Villa op het eiland Wight, ten zuiden van Groot-Brittannië, gaf het dier eten en noemde het Poirot, naar de Belgische detective, omdat het een ring aan had met een Belgische code.
Duivenbond onderzoekt de zaak Poirot zou in goede gezondheid verkeren, maar toonde nog niet veel initiatief om opnieuw naar huis te keren. De Royal Pigeon Racing Association (RPRA), die advies geeft over wat te doen met verdwaalde duiven, zei dat ze niets doet als het gaat om een buitenlandse duif. De Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond had geen idee van wat ze moest doen, maar onderzoekt de zaak.
Tevreden Volgens Adam Watson van de Brading Roman Villa was de vogel al sinds vorige week zaterdag op de site aanbeland. "Waarschijnlijk raakte ze van koers door sterke wind. We gaven de duif eten en drinken in de hoop dat ze weer huiswaarts zou keren. Maar nu lijkt het alsof ze hier vrij tevreden is".
Populair "De RPRA doet niets en de dierenbescherming is niet geïnteresseerd zolang ze niet gewond is. We weten niet wat ermee moeten doen, maar de vogel is ondertussen populair geworden bij de graafploeg". (belga/eb)
Opmars zeldzame spaanse vlag in Nederland (Martina1)
Opmars zeldzame spaanse vlag in Nederland
In het slechtste vlinderjaar ooit heeft de Nederlandse organisatie De Vlinderstichting toch een positief nieuwtje: de vlindersoort spaanse vlag doet het dit jaar erg goed. Sinds 10 juli heeft de stichting verschillende meldingen over de zeldzame vlinder binnengekregen.
Groenzwart met oranje De spaanse vlag vliegt vooral in Zuid-Limburg. Bij Eijsden en Heerlen zijn tientallen exemplaren gesignaleerd. De spaanse vlag is te herkennen aan zijn groenzwarte voorvleugel met crèmekleurige strepen en aan zijn rode of oranje achtervleugels met zwarte vlekken.
Top Begin juni liet De Vlinderstichting weten dat geen enkele vlindersoort in Nederland het afgelopen voorjaar méér was waargenomen dan een jaar eerder. Bekende soorten als het koolwitje en de dagpauwoog werden bijna de helft minder waargenomen. Sinds het begin van de jaren negentig neemt de stichting een gestage daling van de meeste vlindersoorten waar. (novum/edp)
Het gaat goed met de ijsvogels in Nederland. Tien jaar geleden was het diertje bijna uitgestorven, maar dit seizoen zijn al meer dan 650 paartjes geteld.
Dat meldt Vogelbescherming Nederland op de internetpagina Natuurbericht.nl. De Vogelbescherming startte in de jaren negentig met een project om de ijsvogel te behoeden voor uitsterven. In 1997 broedden er nog maar 35 tot hooguit vijftig paartjes, aldus de organisatie.
De ijsvogelstand in Nederland daalde dramatisch door slecht onderhoud aan de beken. Het kleine blauw-oranje vogeltje broedt namelijk in beekoevers en haalt zijn voedsel uit helder, stromend water. De diertjes hebben een speciale voorziening om naar visjes en insecten te kunnen duiken: zodra zij het water raken schuift een transparant vlies als een soort duikbril voor hun ogen.
Samen met andere organisaties startte de Vogelbescherming het Project IJsvogel, een initiatief om beken te herstellen. Dat is ondertussen op grote schaal gebeurd. Rechtgetrokken beken hebben hun originele, meanderende stroom weer terug.
Ook zijn met name op de Veluwe en in Zuid-Limburg veel beken uitgebaggerd, terwijl de bronnen zijn schoongemaakt. Het ijsvogeltje is ondertussen afgevoerd van de zogenoemde rode lijst van bedreigde soorten, aldus de Vogelbescherming.
Via de Stichting Prins Laurent kunnen ook mensen met een laag inkomen een huisdier houden én laten verzorgen. Ik plak hieronder enkele delen van hun website, heel de tekst vind je op http://www.fondation-prince-laurent.be/indexnl.html
De dierendispensaria zijn de stoottroepen van de Stichting Prins Laurent en vormen een antwoord op een werkelijk sociale nood.
Het is hartverscheurend te moeten vaststellen dat steeds meer mensen het levensnoodzakelijke moeten laten om hun dier de nodige veterinaire zorgen te kunnen geven. Het bestaan van de dierendispensaria zorgen voor een antwoord op problemen van oudere, uitgesloten, zieke, gehandicapte en eenzame mensen die enkel nog in de stilte en de eenzaamheid van een samenleving kunnen leven die steeds rijker wordt maar waar helaas steeds meer onzekerheid waargenomen wordt..."
....
Wie komt er in aanmerking voor verzorging van zijn huisdieren ?
->
->
een alleenstaande persoon met een maandelijks inkomen lager dan of gelijk aan 822 .
een gezinshoofd of samenwonenden met een maandelijks inkomen lager dan of gelijk aan 1093 .
Wat moet men meebrengen bij de eerste raadpleging ?
->
->
->
->
->
->
->
identiteitskaart ;
bewijs van inkomsten (een recent bewijs van de betalingsinstelling);
bewijs van gezinssamenstelling (af te halen op het gemeentehuis);
7,50 per dier, per jaar;
18 voor het plaatsen van een microchip indien het dier nog niet geïdentificieerd is dmv een chip of leesbare tatoeage;
indien mogelijk : de documenten van het dier (vaccinatieboekje, aankoopdocument of adoptiedocument);
bewijs van huur of afbetaling hypothecaire lening.
Opmerkingen :
1)Mensen met een inkomen dat hoger ligt dan het maximaal toegelaten bedrag maar:
-die vaste apothekerskosten hebben voor een chronische aandoening -die in schuldbemiddeling zitten beheerd door een advocaat of het OCMW
komen eveneens in aanmerking om beroep te doen op het dispensarium, op voorwaarde dat ze een geldig bewijs voorleggen en dat het eindbedrag na aftrekken van de vaste onkosten binnen de toegelaten baremas valt.
2)Er worden maximum 2 huisdieren per huishouden toegelaten.
3)Elke 6 maanden moeten de documenten (bewijs van inkomsten, samenstelling van het gezin) hernieuwd worden.
Op 15 september 2001 heeft de Stichting Prins Laurent in het Vlaams gewest, met name in Antwerpen, in een oud leegstaand gebouw van de stad, een derde dispensarium geopend dat voorzien is van de meest moderne uitrustingen voor dierenartsen.
Ook de ligging past bij de functie van het dispensarium en het is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Alle voorwaarden waren aanwezig voor deze kliniek die de naam Nello en Patrasche draagt en die echt een gelukkig en vruchtbaar initiatief is.
Voortaan is dit nieuwe dispensarium een antwoord op de noden van de minstbedeelden in de streek rond Antwerpen zoals zijn voorgangers van Brussel en Seraing.
Dierendispensarium van Antwerpen Sint-Bernardsesteenweg 424 2020 Antwerpen
De Mexicaanse Jeanne d'Arc rijdt op een ezel en vecht tegen leeuwen. Celsa Aleman en haar nichtje maakten een uitstapje op een ezel toen ze plots achtervolgd werden door een leeuw. De Mexicaanse bleef ijzig kalm en greep naar haar kapmes. Als een volleerd gladiator ging ze het gevecht aan met de leeuw. Ze had geen andere keuze, ze moest haar nichtje beschermen. Ze raakte de leeuw met het mes en die ging vluchten. Het dier was ontsnapt uit een plaatselijke zoo en had al twee honden veroberd en een varken gebeten. (vsv)
De organisatie van de Olympische Spelen koos vijf mascottes: Beibei (vis), Jingjing (panda), Huanhuan (vuur), Yingying (antilope) en Nini (zwaluw). Samen vormen ze de 'Five Friendlies', de vijf vriendjes. De vijf kleuren staan zijn die van de olympische ringen. De eerste lettergrepen van de vijf figuurtjes vormen samen de zin Beijing Huanying Ni (Peking heet u welkom).
Bei Bei
Beibei is de geluksbrenger van voorspoed en succes voor alle deelnemers van de Olympische Spelen. Omdat Beibei goed is in de watersporten, vertegenwoordigt ze de blauwe ring.
Jingjing
Jingjing is erg grappig en maakt alle kinderen aan het lachen. En daarom brengt hij overal waar hij komt geluk en plezier. Hij staat voor kracht(sporten) en daarmee vertegenwoordigt hij de zwarte Olympische ring.
Huanhuan
Binnen de Fuwa vriendjes staat Huanhuan centraal als grote broer. Hij is het kind van het vuur en symboliseert naast het Olympische vuur, ook de passie en gedrevenheid die de deelnemers hebben voor hun sport. Doordat hij in het middelpunt staat, staat hij ook voor de kern van de personificatie van de Olympische sportsgeest.
Nini
Nini is net zo onschuldig en opgewekt als een zwaluw. Haar gouden vleugels symboliseren de oneindigheid van de hemel. Zij is erg goed in gymnastiek en turnen en vertegenwoordigt daarmee de groene Olympische ring.
Yingying
Zoals je van een antilope mag verwachten, is Yingying snel, behendig en kan hij met gemak grote afstanden overbruggen. Hij staat symbool voor de uitgestrekte gebieden binnen het Chinese landschap.Yingyiung is goed in atletiek en daarnaast een scherpe en erg alerte jongen. Hij vertegenwoordigt de gele Olympische ring.
Honden vinden het geeuwen van mensen aanstekelijk. Dat suggereert dat de viervoeters goed menselijke signalen kunnen lezen en waarschijnlijk zelfs empathie kunnen voelen. Dat meldden Britse wetenschappers in het vaktijdschrift Biology Letters.
Hoewel geeuwen bij veel dieren voorkomt, was bewijs voor aanstekelijk geeuwen - een geeuw naar aanleiding van het geeuwen van anderen - vooralsnog alleen bij mensen en chimpansees geconstateerd.
Het onderzoek van de wetenschappers wees echter uit dat 72 procent van de 29 geteste honden hier ook vatbaar voor was. (anp/mvl)
Henry-de-brughagedis, een zeldzaam Nieuw Zeelands reptiel, wordt opnieuw vader. Henry woont in het Southland Museum in Invercargill sinds 1970. Sindsdien blonk hij uit in dik worden, luiigheid en een voor de soort a-typische desinteresse voor seks. Maar dat is veranderd sinds er eerder dit jaar een kankergezwel uit zijn achterste werd verwijderd.
Mildred Henry kan sindsdien niet van Mildred blijven, zijn 80-jarige gezelschapsdame, naar wie hij 38 jaar niet eens omkeek. Mildred heeft ondertussen elf eieren gelegd, die naar verwachting over zes maanden uitkomen.
Geen hagedis Brughagedissen of tuatara's behoren ondanks de sterke uiterlijke gelijkenis niet tot de hagedissen, maar vormen een aparte groep binnen de reptielen.
De brughagedisssen komen alleen in Nieuw-Zeeland voor. Ze zijn grijs tot bruin van kleur en worden 40 tot 60 centimeter lang, alleen grotere mannetjes bereieken een maximale lengte van ongeveer 80 centimeter. Brughagedissen zijn aangepast aan een koel klimaat, in tegenstelling tot vrijwel alle andere reptielen. Ze leven in holen, soms samen met bepaalde vogels. (mvl)