Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
29-05-2007
Belgische dinosaurussen krijgen facelift
Dit is eens een ander dierenbericht
Belgische dinosaurussen krijgen facelift
De beroemde collectie iguanodons, een dinosaurussoort, van het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel zal een tijdje niet meer te zien zijn.
De skeletten van de dinosaurussen krijgen een opknapbeurt, net voor ze verhuizen naar een vernieuwde zaal. Op 27 oktober kan het publiek de immense dieren opnieuw bewonderen.
De zaal waarin de iguanodons van Bernissart oorspronkelijk stonden, is al sinds 2005 niet meer toegankelijk. De ruimte wordt ingrijpend gerenoveerd en de dino's verhuisden zolang naar een kleinere zaal. Om nu ook de skeletten zelf een opknapbeurt te geven, zijn de iguanodons al sinds 30 april niet meer te zien voor het grote publiek. Op 27 oktober keren de skeletten terug naar een gloednieuwe Galerij van de Dinosauriërs. "Die is mooier, groter, indrukwekkender dan ooit. In een historische omgeving met moderne toetsen komen de beroemde iguanodons uit de collectie van ons museum en veel andere soortgenoten helemaal tot hun recht", luidt het.
Voor de skeletten naar hun vernieuwde galerij terugkeren worden ze helemaal uiteen gehaald. Dat demonteren, de beenderen restaureren en alles opnieuw installeren is een monnikenwerk dat zes maanden in beslag neemt. De rest van het Museum voor Natuurwetenschappen blijft open en hanteert een speciaal tarief van 2 euro voor iedereen. Van 3 september tot en met 26 oktober sluit het volledige museum de deuren om nog verdere renovatiewerken uit te voeren.
Een Chinese vrouw beweert dat er vleugels aan haar kat zijn gegroeid. De een jaar oude kater van mevrouw Feng, uit Xianyang in China, heeft twee harige vleugels van ongeveer tien centimeter lang.
In eerste instantie kreeg de kat twee knobbeltjes, maar na een paar maanden groeiden deze uit tot twee 'vleugels'. Volgens mevrouw Feng kreeg de kat vleugels omdat ze seksueel werd lastig gevallen door krolse katers.
Volgens experts gaat het eerder om een genmutatie. De kat zal geen last hebben van de 'vleugels'. (LN)
We zijn er voor, door en met elkaar ! http://blog.seniorennet.be/mailgroephuisdieren/
De chimpansee spreekt het meest aan bij de mensen, omdat de chimpansee een zeer expressievol gezicht heeft. De verschillende grimassen van de chimpansee hebben echter vaak een andere betekenis dan wij logisch zouden vinden. Een open grijnslach bijvoorbeeld toont angst en opwinding. Het gezicht van een chimpansee is roze. De chimpansee komt voor in westelijk- en midden-Afrika ten noorden van de rivier de Zaïre.
Latijnse naam : Pan Troglodytes
Familie : Pongidae
Komt uit : Laagland van Sénégal tot Noordwest-Tanzania
Gedied : In de bomen en op de grond
Voedsel : Vruchten, boomschors, insecten en soms vlees
Gewicht : 35 tot 50 kilo
bijzonderheden : Chimpansees eten termieten door een stokje in de termietenheuvel te steken en ze er zo uit te lepelen
Gorilla
Latijnse naam : Gorilla gorilla
Familie : Pongidae
Komt uit : Afrika
Gebied : Regenwoud, bergen en open velden
Voedsel : Meer dan 200 verschillende planten
Maten : 150 tot 180 cm
Bijzonderheden : Het op de borst slaan van een mannetjesgorilla dient het bij elkaar houden van de troep of de aandacht op te eisen en niet, zoals vroeger werd gedacht, als teken van agressie
Impulsief een huisdier in huis halen, is het slechtste dat je kan doen. Voor je huisdier maar ook voor jezelf is het beter om eerst goed na te denken over het soort, grootte, verzorging, enz dat het beste bij jou en je gezin past. Bedenk dat je de volgende 15 jaren de volle verantwoordelijkheid zal dragen over het lieve net aangeschafte huisdier. Spijtig genoeg zitten de asielen propvol met impulsief gekochte 'schatjes', die groeien en veel verzorging vergen. Hondenliefhebbers die een diertje zoeken kunnen evengoed eens een kijkje gaan nemen in het dierenasiel of zich informeren bij hondenverenigingen. Zo rem je ook de broodkwekers wat af. Alle beetjes helpen immers?
Hier volgen enkele tips:
Bovenwoning zonder lift: kleine honden die goed ter been zijn, zoals Terriers. Geen honden met korte poten en een lange ruggegraat, zoals Teckels of Bassets.
Bovenwoningen met lift: kleine honden, die slecht kunnen traplopen, zoals Teckels, Mopshonden, Chihuahua's en andere kleine honden.
Huis met tuin: alle soorten honden, in verhouding met de grootte van je tuin.
Tijd, opvoeding, dierenarts: alle soorten dieren hebben verzorging, opvoeding en aandacht nodig. Verwaarlozing is een frequent voorkomende vorm van dierenmishandeling.
WEL of GEEN hond??? Wie een hond wil nemen, moet zichzelf van tevoren een paar belangrijke vragen stellen:
Kunt u, niet alleen nu maar ook de komende 15 jaar, een hond (in uw woning) houden?
Wandelt u graag - ook bij slecht weer?
Heeft u de tijd, het geduld en het doorzettingsvermogen om een hond op te voeden, ook wanneer hij lastig mocht blijken?
Kunt u ertegen als de hond met vuile poten uw woning of uw auto binnenstapt?
Heeft u dagelijks een uur of twee tijd voor uw hond?
Bent u zelf net zo aanhankelijk en trouw als u van uw hond verwacht?
Hoeft de hond geen hele dagen alleen te blijven?
Weet u al iemand die tijdens vakantie of ziekte de hond wil verzorgen?
Heeft u voldoende geld om onverwachte kosten van de dierenarts te kunnen betalen?
Weet u zeker dat niemand in uw gezin allergisch is voor dierenharen?
Als je maar 1 vraag met "nee" hebt beantwoord, moet je je ernstig afvragen of je echt een hond wil !
Het is niet omdat je besluit om geen hond te nemen dat je geen dierenvriend zou zijn ! Het is dikwijls diervriendelijker om deze niet in huis te nemen en de lange uren van wachten, alleen zijn, te moeten leven op een beperkte oppervlakte, straf te krijgen en niet weten waarom ... vraag het maar aan de honden in het asiel en hun medewerkers. Trouwens deze mensen kunnen je ook met raad en daad bijstaan, zo ook op de allereerste plaats een dierenarts !
Een blauwe vinvis weegt ongeveer evenveel als 30 olifanten.
Lichtgevende vissen leven meestal op zeer grote diepten.
Vissen stoppen met zwemmen als ze gaan slapen.
Een zeester heeft geen hersens.
Het allerkleinste zeepaardje ter wereld (twaalf millimeter lang, gemeten van zijn puntje snuit tot aan puntje staart, werd ontdekt tussen het koraalrif in de Floreszee,vlakbij één van de kleinste Sunda- eilanden voor de kust van Indonesië.
Een meerval heeft ruim 27000 smaakpapillen.
Er zijn ongeveer 250 soorten lantaarnvissen gekend, maar allemaal hebben ze lichtgevende organen in hun lichaam waarmee ze elkaar gemakkelijk kunnen vinden in het donker.
Schaaldieren
Een krab heeft 10 poten.
Bij de meeste soorten krabben is aan het achterlijf te zien of het een mannetje of een vrouwtje betreft, wanneer je ze met hun buik naar boven draait: - breed rond achterlijf is een vrouwtje en een smal spits achterlijf is een mannetje.
Er zijn circa 250 soorten garnalen, die zowel in zout als zoet water, in tropische, subtropische als koude wateren voorkomen.
De Europese zeekreeft is de grootste geleedpotige van het Europese kustgebied.
Kreeften doen pas moeite om zich voort te planten als het water een temperatuur bereikt van minstens 15
Sommige tropische spinnen maken hun web zo sterk dat er een vogel kan in gevangen worden.
Een kakkerlak kan 9 dagen in leven blijven zonder zijn hoofd; dan sterft hij door verhongering.
Een vlo kan 350 maal zijn eigen lichaamslengte springen.
De mannetjes-bidsprinkhaan kan niet ketsen als zijn kop nog op zijn romp zit. De vrouwtjes geven dus aan seks te willen, door de kop van z'n romp te trekken.
Glimwormen en vuurvliegjes maken gebruik van bioluminescentie als lokmiddel voor potentiële partners (dat is het licht dat op chemische wijze in hun lijf wordt geproduceerd).
Cicaden, krekels, sprinkhanen, tjirpen of zoemen hun luide liefdesliedjes.
Er zijn ongeveer 1100 soorten krekels gekend.
Amfibieën
Krokodillen kunnen hun tong niet uitsteken.
Een krokodil eet stenen, niet omdat ze die nu zo lekker vinden maar met de stenen in hun maag kunnen ze hun voedselvlugger fijnmalen wat de vertering bespoedigt.
De grootste kikker is de goliathkikker. Wanneer hij zich uitstrekt, meet hij 80 cm en hij weegt soms tot 3 kilo.
Amfibieën hun levensloop is een evolutionaire proces waarvan de eerste de larve fase in het water is
De grootste kikker is de goliathkikker. Wanneer hij zich uitstrekt, meet hij 80 cm en hij weegt soms tot 3 kilo.
Een anaconda kan twee jaar overleven zonder voedsel.
De Bengaalse varaan graaft zijn slachtoffer uit de grond met zijn sterke voorpoten en klauwen, en maakt hem dan af met een verbrijzelende beet.
De cantil (slang) uit Zuid-Amerika beweegt het uiteinde van zijn groene staart om vogels en kikkers aan te trekken. Denkend dat ze een smakelijk insect hebben gezien,
Struisvogels steken hun hoofd in de grond om water te vinden.
De enige dieren die achter zich kunnen kijken zonder zich om te draaien zijn konijnen en papegaaien.
De Andescondor (Vultur gryphus) is het symbool van het Andes-gebergte, en behoort met zijn spanwijdte tot drie meter bij de grootste vogelsoorten.
Afrikaanse grijze papegaaien en Amazone papegaaien zijn de beste praters.
Er zijn papegaaien die ondersteboven met hun poten aan een tak hangend slapen, net als vleermuizen, om vijanden te doen denken dat ze groot hangend blad zijn. Een slim afleidingsmanoeuvres zeg maar.
Een grot kenmerkend voor de muskuseend zijn de wratten rond de ogen.
De beenderen van een duif wegen minder dan het gewicht van zijn pluimen.
Jonge duiven drinken melk uit een klier die bij pa en ma, achter in de keel zit. De baby-tjes duwen er tegen met hun snavels om de productie te stimuleren.
Vogelnesten bestaan er in tig van vormen en de grootten, van vingerhoed tot de grote van een hondenmand voor een muilezel, uit gigantische hopen bladeren en/of aarde, soms uit meterslange donkere tunnels zijn, soms uit enorme twijgplatforms maar voor het zelfde geld bestaan ze gewoon uit een ondiepe kuil in het gras.
Australische eksters gebruiken wol die ze zelfs durven uit de rug van een schaap trekken,
De Karkiet bindt riethalmen aan elkaar.
Struisvogels vrouwtjes schrapen een holte in de zandgrond, in plaats van een nest te bouwen, waarin ze dan soms wel meer dan veertig eieren leggen.
Een Australisch sternvrouwtje, bouwt ook helemaal geen nest maar laat haar ene witte ei achter op de plaats war ze bevalt, veelal balancerend op een steen of op een tak.
De paradijsmonarch (vogel) bouwt zijn nest van gras, en metst de boel als het ware aan elkaar met spinnenwebben.
Sommige vogels, zoals de uil, de mees en de papegaai, nestelen in bestaande holtes of oude nesten, terwijl anderen dn weer liever hun eigen hol uitgraven.
Huismussen, gebruiken soms touw, haar, papier en zelfs plastic of al wat ze maar te pakken krijgen.
De roodpoot aalscholvers zijn echte strandjutters, zij scharrelen hun nestbenodigdheden bijeen op het strand.
Zwaluwen bouwen koepelvormige nesten van modder
Er zijn vogels die expliciet hun nesten in de buurt van agressieve dieren bouwen zoals als bijen en wespen, om hun natuurlijke vijanden op afstand te houden.
Veel vogelsoorten broeden hun eieren uit in afgesloten ruimtes, holen of gangen
De beenderen van vogels zijn hol van binnen om het gewicht te reduceren.
Met een kabel van een duim dikte die van spinrag gemaakt zou zijn zou men een vliegtuigjet kunnen tegenhouden.
Spinrag is sterker dan staal.
dieren vechten om hun behoefte aan territorium, voedsel of een partner duidelijk te maken aan rivalen.
Slaap zorgt ervoor dat alle lichaamsspieren rusten terwijl de hersenen actief blijven.
Er zijn 4750 bekende amfibiesoorten op aarde gekend die worden onverdeeld in drie soorten : wormsalamanders, salamanderachtigen en, kikvorsachtigen.
Vogels, zoogdieren en veel andere dieren hebben waak- en slaapperiodes die de 24 uur-cyclus volgen, ook wel bekend als een circadiaans ritme.
De felle geuren en kleuren die veel bloemen bezitten, dienen eigenlijk een praktisch doel. Namelijk het lokken van insecten, vogels en andere dieren teneinde hun bestuiving te bewerkstelligen en hun soort te reproduceren.
Seniorcare of het seniorenprogramma voor oudere katten van Dierenkliniek Wilhelminapark
Let vooral op als een oudere kat gaat vermageren of meer gaat drinken, dan is er iets aan de hand!
Seniorcare Het is bekend dat bij oudere dieren diverse ouderdomskwalen kunnen ontstaan. Daarom is een seniorenprogramma voor de kat aangewezen waarbij de kat uitgebreid onderzocht kan worden. Daarbij kunnen we een bloedonderzoek uitvoeren dat gericht is om ouderdomsgebreken aan het licht te brengen.
Bij dit seniorenprogramma komen de volgende ouderdomsgebreken aan de orde: nierproblemen het niet meer zindelijk zijn vermageren arthrose (gewrichtsproblemen) tumoren slechter zien en horen gebitsproblemen bloeddruk verminderde hersenfunctie (dementie).
Een essentieel onderdeel van het programma wordt gevormd door een bloedonderzoek waarbij lever- en nierfunctie en het bloedsuikergehalte nagekeken worden.
Oudere dieren hebben vaak wat extra ondersteuning nodig. Een goede basis wordt gelegd door uw kat een speciaal seniorenvoer te geven. Een dergelijk voer heeft een speciale samenstelling: naast een aangepast energie-gehalte heeft het een verhoogde verteerbaarheid en bovendien worden lever en nieren ontzien. Hierdoor kunt u de kwaliteit van leven van uw kat zo groot mogelijk houden. Wij adviseren een seniorenvoer te geven vanaf de leeftijd van 7 jaar. Onze voorkeur gaat uit naar het seniorenvoer van Hill´s, aangezien wij hier zeer goede ervaringen mee hebben.
Mocht uw kat een van de volgende verschijnselen hebben dan is het verstandig om bij ons langs te komen zodat we uw kat uitgebreid kunnen nakijken:
Gebitsproblemen zichtbare tandsteen en daardoor ontstoken tandvlees uit de bek stinken minder eetlust wil geen warm of koud voer eten, eet met een scheve kop dit alles kan worden veroozaakt door: tandsteen, ontstoken tandvlees, aangetaste kiezen of tanden.
Tekenen van een (beginnend) nierprobleem: Het is niet normaal als een kat meer drinkt dan vroeger, het is normaal als een kat bijna niet drinkt! meer gaan drinken en plassen minder eetlust vermageren door minder eetlust. Het is niet normaal als een kat vermagert op oudere leeftijd! slechte adem overgeven en/of diarree lusteloosheid en zwakte Een nierprobleem wordt vaak CIN oftewel Chronische Interstitiele Nefritis genoemd. Een andere benaming is een schrompelnier. Door bindweefselvorming trekt de nier samen.
Tekenen van een schildklierprobleem: Het is niet normaal als een kat meer drinkt dan vroeger, het is normaal als een kat bijna niet drinkt! meer gaan drinken en plassen vermageren ondanks goede eetlust! op koude plekken liggen onrustig gedrag Een te snel werkende schildklier heet hyperthyreoidie.
Tekenen van hersenveroudering (ook wel dementie genoemd) bij katten: De kat vertoont de volgende verschijnselen: is minder alert en vertoont doelloos gedrag begroet familieleden niet meer enthousiast wil niet meer aangehaald te worden of vraagt niet meer om aandacht heeft een verstoord slaappatroon: slaapt meer overdag en/of minder 's nachts doolt 's nachts door het huis begint zomaar 's nachts te miauwen is niet meer zindelijk: verliest controle over de blaas en/of de darmen
* Als je 8 jaar, 7 maanden en 6 dagen zou schreeuwen, heb je genoeg geluidsenergie geproduceerd om 1 kop koffie te verwarmen. ( Niet echt de moeite dus!)
* Als je 6 jaar en 9 maanden scheten zou laten, heb je genoeg gas geproduceerd om de energie van een atoombom te evenaren. ( hm, dat begint er al meer op te lijken.)
* Het orgasme van een varken duurt 30 minuten. ( In mijn volgende leven wil ik een varken zijn.). ( Hoe zijn ze hier achter gekomen?En waarom? Ik wil 't eigenlijk ook niet weten!)
* Als je met je hoofd tegen de muur slaat, verbruik je 150 calorieen per uur.( Kan nog steeds niet uit over die varkens) . ( Trouwens, niet uitproberen thuis. Misschien op het werk?)
* Mensen en dolfijnen zijn de enige soorten die sex voor het plezier hebben. ( Dus daarom glimlacht flipper altijd!) ( Maar varkens krijgen 30 minuten orgasmen? Lijkt me niet eerlijk!)
* De sterkste spier van het menselijk lichaam is de tong. (Hmmm.............)
* Rechtshandige mensen leven gemiddeld 9 jaar langer dan linkshandigen. ( Als je tweehandig bent, mag je het verschil dan delen?)
* Een mier kan 50 maal zijn eigen gewicht tillen, 30 maal zijn eigen gewicht slepen en valt altijd op zijn rechterzijde als hij vergiftigd is. ( Je moet toch wat te onderzoeken hebben.)
* Ijsberen zijn linkshandig. ( Who knew? Who cares? )
* Een meerval heeft ruim 27000 smaakpapillen. ( Wat zal er te proeven zijn op een rivierbodem?)
* Een vlo kan 350 maal zijn eigen lichaamslengte springen. Vergelijking bij een mens: Ik zou dan over 7 voetbalvelden springen! ( 30 minuten, da's toch niet te geloven? En waarom een varken???)
* Een kakkerlak kan 9 dagen in leven blijven zonder zijn hoofd; dan sterft hij door verhongering. ( jakkiebah!)
* De mannetjes-bidsprinkhaan kan niet ketsen als zijn kop nog op zijn romp zit.De vrouwtjes geven dus aan seks te willen, door de kop van z'n romp te trekken. ( Schat, ik ben thuis! ohoh....!!!)( Maar ja, de varkens hebben gelukkig mazzel.)
* Sommige leeuwen ketsen meer dan 50 maal per dag! ( In mijn volgend leven wil ik nog steeds een varken zijn; Kwaliteit boven kwantiteit!)
* Vlinders proeven met hun poten. ( Da's bijna net zo erg als die meervallen.)
* Het oog van een struisvogel is groter dan zijn hersens. ( Ik ken mensen bij wie dat ook zo is.)
* Een zeester heeft geen hersens. ( Ook dat is het geval bij enkele mensen.)
* Na dit alles gelezen te hebben, is alles wat ik te zeggen heb: "Geluksvogels, die varkens!!!
IS HET MOGELIJK OM 'S ZOMERS TROPISCHE VISSEN BUITENSHUIS TE HOUDEN? EN ZO JA,WELKE SOORTEN ZIJN DAARVOOR GESCHIKT EN WELKE AANPASSINGEN ZIJN ERVOOR NODIG
Steeds meer mensen hebben gedurende de lente,zomer en vroege herfst een tijdelijke vijver in de tuin.Hiervoor wordt bijvoorbeeld een halve regenton gebruikt,maar vaak ook een voorgevormde vijver van de dierenspeciaalzaak,die met stenen,zand en paaltjes op zijn plaats wordt gehouden.Erg mooi in combinatie met zomerbloeiende bolgewasjes,klein blijvende grassen en vrolijk bloeiende planten.Maar hoe leuk zo'n zomervijver ook is,er mist natuurlijk wel iets: vissen!
WELKE VISSEN?
Dat elke goudvis het prima doet in zo'n zomervijver is bekend.Maar dat er ook een aantal aquariumvissen zijn die zich goed op een dergelijke manier laten houden,weet niet iedereen.Er is een aantal vissen die van nature in gematigde streken voorkomen en die dus gewend zijn aan niet zulke hoge temperaturen.Dat geldt bijvoorbeeld voor een aantal vissoorten die oorspronkelijk uit China komen,zoals de Chinese Danio en de Paradijsvis.Maar ook de actieve Prachtbarbeel met zijn glinsterende schubben doet het goed,evenals de alom bekende gup.
WAAR MOET JE OP LETTEN?
Water in tonnen en dergelijke kan 's nachts snel afkopelen en onder invloed van direct zonlicht overdag even snel weer opwarmen.Vrijwel geen vis kan goed tegen grote temperatuurschommelingen.Wil je de visjes toch buiten in een (halve)regenton houden,zet de ton dan eerst op een plaats waar het water door een ochtendzonnetje wordt beschenen,maar waar de middagzon niet komt.Onder een brandende middagzon komt de watertemperatuur namelijk al snel boven de 30 graden Celsius en dat is voor bijna alle vissen echt te warm.Hang er een aquariumthermometer in (te koop bij elke dierenspeciaalzaak), die je op meerdere momenten van de dag controleert.Blijft de temperatuur gedurende enkele dagen redelijk gelijk,en is die zeventien graden Celsius of hoger,dan kun je de visjes overzetten.Om het water zoveel mogelijk een gelijke temperatuur te laten houden is een voorgevormd vijvertje nog een beter idee.Dit is bijvoorkeur zo diep mogelijk,omdat ondiep water sneller warm wordt en ook sneller afkoelt dan diep water.Plaats een groep stenen of palen om het vijvertje en vul de ruimte op met aarde,op deze manier is je vijvertje al wat beter geïsoleerd tegen temperatuurverschillen.Uiteraard zet je potten op de bodem met waterplanten.Doe dit al enkele weken voor je er vissen in uitzet.De kans is groot dat het water dan mooi schoon en helder blijft.
EN ALS HET KOPUD WORDT?
Zodra de watertemperatuur in de nazomer of herfst onder de zeventien graden Celsius duikt,geef je de vissen uiteraard(weer) een plaatsje binnenshuis.Als je nu al je visjes aanschaft,zorg er dan voor dat je voor het einde van de zomer een aquarium in huis draaiend en wel klaar hebt staan.
Ze zijn weliswaar niet zo kleurrijk als goudvissen en Koi karpers,maar toch houden veel mensen met een tuinvijver inheemse vissen.Wil je voorkomen dat de andere vijverbewoners last hebben van de vissen,dan moet je bij de samenstelling wel rekening houden met een paar belangrijke zaken.
Wie een aquarium heeft, kan elke dag opnieuw zien hoe vraatzuchtig de meeste vissen zijn.
In een vijver is de situatie niet anders,met het ene verschil dat hier ook veel inheemse dieren voorkomen,zoals libellenlarven,waterlopers of kikkervisjes.Deze dieren krijgen het erg moeilijk als een grote groep vissen de hele dag lang het water afzoekt naar voedsel.
Daarom moet elke bezitter van een tuinvijver eerst goed nadenken wat hij wil :een natuurlijke vijver of een vijver waarin hij een paar vissen kan zetten.
In principe geldt:hoe meer vissen,des te sneller wordt het biologische evenwicht verstoord.Want de vissen eten niet alleen de andere bewoners van de vijver op,maar zorgen er door hun uitwerpselen ook voor dat het water constant wordt vervuild.In een aquarium kun je dit probleem oplossen door af en toe het water te vervangen.Bij een vijver kost dit aardig wat tijd en geld,wat sommigen er niet voor over hebben.Omwille van de vissen,de kwaliteit van het water en de algengroei kun je dan beter een heel klein aantal of helemaal geen vissen in de vijver zetten.
Vetje
BITTERVOORN:
De tot 10 cm lange vis is prima geschikt voor een natuurlijke tuinvijver.
VETJE:
Een goede algeneter die gemakkelijk kan overwinteren als de vijver diep genoeg is.
ALVER:
Moet in een wat grotere tuinvijver leven waar het zuurstofgehalte perfect is.
ELLERLING:
De tot 12 cm lange vis houdt van helder ,zuurstofrijk water,met een zanderige bodem.
STEKELBAARS:
Deze sociale vis komt in de natuur zowel in stromend als in stilstaand water voor.
GRONDEL:
Deze vis kan zich goed aanpassen en woelt graag in de zanderige bodem ,zonder de planten uit te graven.
KLEINE MODDERKRUIPERE:
Deze bodemvis heeft veel zuurstof nodig en moet beslist in stromend water leven.
BLANKVOORN:
Deze vis kan zich buitengewoon goed aanpassen en is in vergelijking met andere karpers vanwege zijn beperkte omvang geschikt voor een tuinvijver.
RIETVOORN:
Deze decoratieve vis is vanwege zijn vreedzame gedrag prima geschikt om met andere karpers samen te leven.
KROESKARPER:
Deze 'solitair' trekt zich graag op beschaduwde plaatsen terug en redt het tijdelijk ook met minder zuurstof.
Bittervoorn
De meeste inheemse vissen leven in koel,helder,stromend water.Als je soortgelijke omstandigheden in een tuinvijver wilt realiseren,heb je een filter nodig die dit aankan,moet je de kwaliteit van het water regelmatig controleren en bovendien een deel van het water af en toe vervangen.
Omdat je inheemse vissen niet zonder een vergunning uit natuurlijke wateren mag halen,moet je de vissen in een dierenspeciaalzaak kopen.Bittervoorns en vetjes,die zich in een kleine groep het meeste op hun gemak voelen,kom je regelmatig tegen.Bij deze vissen is het echter noodzakelijk dat de vijver niet kleiner is dan 50 m2.Beide soorten hebben een lengte van hooguit 10 cm en komen in een rustig stromend water voor.Daarom zijn ze het meest geschikt voor een tuinvijver.Dit geldt ook voor stekelbaarsjes die slechts acht centimeter lang zijn.Het zijn echter roofvissen die de larven van insecten en kikkerdril opeten.
Alver
Voor alvers moet de vijver nog wat groter zijn. 80m2 minimaal,want deze vissen worden langer dan 20cm.Bovendien mag de temperatuur van het water in een grote vijver niet zo gauw boven de twintig graden komen.Ellerlingen (klein karperachtig visje),grondels en kleine modderkruipers zijn voor een natuurlijke vijver minder geschikt,want deze soorten hebben helder,stromend water nodig dat zeer zuurstofrijk is.
Alleen mensapen (chimpansees, bonobos, gorillas en orang oetans) gebruiken gebaren in hun onderlinge communicatie. Ander aapjes (de monkeys) beschikken in hun communicatie alleen over geluiden en gezichtsuitdrukkingen.
Nu blijkt dat chimpansees en bonobos deze gebaren zelfs veel flexibeler toepassen dan ze geluiden en gezichtsuitdrukkingen gebruiken. Gebarentaal wordt vaak als een evolutionaire voorloper van de mensentaal gezien.
Dit blijkt allemaal uit een inventarisatie van gebaren, geluiden en gezichtsuitdrukkingen bij twee chimpanseegroepen (ieder 17 leden) en twee bonobo-groepen (van 6 en 7 leden) in drie Amerikaanse onderzoekscentra. Het onderzoek is gisteren gepubliceerd door Frans de Waal en Amy S. Pollick van Emory University (Atlanta, Georgia) in de Proceedings of the National Academy of Sciences (Early Edition). En opvallend is dat die flexibiliteit in het gebruik van gebaren bij bonobos weer groter is dan bij chimpansees.
Gebaren kunnen bij de onderzochte mensapen in verschillende situaties verschillende dingen betekenen. Geluiden en gezichtsuitdrukkingen hebben in hun communicatie veel constantere betekenissen en worden ook veel meer in specifieke situaties toegepast. Een schreeuw is altijd angst, en bij bonobo's heeft bijvoorbeeld het stille pruilmondje vrijwel altijd te maken met voedsel. Maar een vragend handgebaar tijdens een gevecht aan een buitenstaander vraagt om steun, maar aan iemand met voedsel betekent het een vraag om eten. Wie de geluiden en gezichtsuitdrukkingen van de ene mensapensoort kent, kan die van een andere andere soort meestal ook wel begrijpen, bij de gebaren is dat niet zo.
Bonobo's waren ook handiger in de combinatie van gebaren en gezichtsuitdrukking, in die gevallen kregen ze in 83 procent van de gevallen een reactie van de aangesproken bonobo. Normaliter reageert de geadresseerde in tweederde van de gevallen op een gebaar of een geluid of gezichtsuitdrukking, bij chimps geldt dat percentage ook voor combinaties.
Tussen bonobogroepen bestaan ook grote verschillen in de betekenis van een gebaar, tussen chimpanseegroepen bestaan zulke verschillen niet. De onderzoekers, zien daarom in de flexibelere gebarentaal van bonobo's een aanwijzing dat de gemeenschappelijke voorouder van mens en chimpansee/bonobo meer op de huidige bonobo heeft geleken dan op de huidige chimpansee. Die gemeenschappelijke voorouder leefde ongeveer zes miljoen jaar geleden.
Onzindelijkheid door psychische klachten. Er zijn vele redenen, waarom een kat zicht niet prettig voelt. En één van de vele manieren waarop een kat dat laat merken is onzindelijkheid. De ene oorzaak is makkelijker op te lossen dan de andere. Hier volgen enkele oorzaken en mogelijke oplossingen: Een vieze kattenbak: Hierdoor ontstaat ook onzindelijkheid! Een kat is van nature een schoon dier. Een vuile kattenbak zal hij liever mijden. Oplossing: maak de kattenbak wat vaker schoon. Schoonmaken met chloor maakt de kattenbak ook aantrekkelijker voor katten. Wel goed uitspoelen, want de dampen die vrijkomen zijn giftig voor de kat. Ze mogen dus iets ruiken, maar niet bedwelmd worden. Verkeerd grit: Sommige katten houden alleen van grit dat klompjes vormt. Andere katten houden van houtgrit. Als uw kat ineens niet meer op de kattenbak wil, koop dan eens ander grit.
Verkeerde plaats voor de kattenbak: Staat de bak op een drukke plaats? Wordt de kat gestoord als hij in de bak zit? Laten kinderen hem in de bak niet met rust? Plaats de kattenbak op een voor de kat makkelijk te bereiken en rustige plaats, uit de buurt van uw looproutes. Denk aan uzelf: u zit toch ook graag ongestoord op het toilet?!! Overbevolking: Niet alleen sproeien, maar ook de behoefte doen is een manier voor de kat om zijn territorium af te bakenen. Hoe dominanter een kat, hoe minder hij geneigd zal zijn om zijn ontlasting onder te krabben. Zijn soortgenoten moeten tenslotte kunnen ruiken, dat hij er is geweest. Het is dus ideaal, om te plassen op dekbedden. Zo sla je twee of meer vliegen in één klap: je hebt je familieband met de eigenaar bevestigd en je voorkomt, dat andere katten daar gaan liggen, waardoor de baas meer tijd voor jou heeft. Aan de onderkant van de ladder vind je de kat die bang is voor zijn soortgenoten. Hij krijgt de gelegenheid niet om zich te verschuilen, rustig te poepen of zelfs te slapen. Zo ontstaan soms paria's in een kattengemeenschap, die een miserabel leven hebben. Oplossingen: " Voorkomen is beter als genezen. Neem dus niet te veel katten. De introductie van een nieuw beest heeft enorme gevolgen voor de kattengemeenschap. Nieuwe looproutes moeten worden gevonden, machtposities uitgevochten, slaaptijdschema's afgesproken, teveel om op te noemen. " Zorg voor zoveel mogelijk loopruimte. Laat zoveel mogelijk deuren open, ook kastdeuren. Je wilt natuurlijk niet, dat een kat in je slaapkamer plast, maar het openen van deze ene deur doet soms wonderen. Ook zijn er mensen, die complete loopplanken langs hun plafond hebben geconstrueerd en zo complete kattenparadijzen hebben gemaakt. Een hoge klimpaal is dus ruimtewinst in de routes van een kat. " Zorg voor veel schuilplaatsen. Omgekeerde dozen, kasten waar ze onder, op of in kunnen kruipen. " Meerdere kattenbakken op verschillende plaatsen helpt enorm goed. U moet maar eens experimenteren met het aantal en de plaats, maar minimaal 2 kattenbakken voor een kat en voor elke 2 katten meer 1 bak erbij. " En een wondermiddel: een kattenluikje. Katten stoppen zelfs met sproeien, als zij uitloop naar buiten hebben op het moment, dat ze dat zelf willen!! Zo vergroot u het territorium enorm en de kat voelt zich een stuk beter. Dit kan natuurlijk alleen, als u op een plek woont, waar de kat veilig is voor alle verkeer.... Rommel: Kranten zijn niet alleen geschikt om op te slapen (lekker warm), mee te spelen (lekker veel herrie), maar ook om op te plassen! Ook plastic is een uitermate aantrekkelijke plaats om zwembaden van urine op of tegen te maken. Als u boodschappen hebt gedaan en de tas ruikt naar "buiten", vindt de kat dat een nuttige plaats voor een plas. Remedie: opruimen die bende! Laat plastic tassen niet slingeren, maar berg ze op, waar de kat er niet bij kan. Koffers met kleren moeten dicht worden opgeborgen. Schrik: Het kan zijn dat uw kat vreselijk geschrokken is tijdens een bezoek aan de bak. Als hij schrok tijdens het plassen, zal hij soms niet meer op die plaats in de bak willen plassen. Als hij is geschrokken tijdens het poepen, zal hij niet meer op die plaats in de bak poepen. U kunt dit niet aan hem vragen maar als u alles al heeft geprobeerd, is het verstandig om de kap van de bak te halen en/of de bak op een andere plaats te zetten (wel op een rustige plaats). Ook een tweede bak erbij plaatsen is een aanrader! Verandering: Elke verandering in de omgeving van een kat is aanleiding voor stress. Een stoel van plaats veranderen kan voor een kat de druppel zijn die de emmer doet overlopen en om dus onzindelijk te worden. Laat staan grotere veranderingen. Als u veranderingen in de leefomgeving van het dier wilt aanbrengen doet u dat dan geleidelijk. Vooral als u weet, dat uw kat daar gevoelig voor is. Gebrek aan aandacht Bij een aantal van de bovengenoemde oorzaken speelt ook gebrek aan aandacht een rol. En alsof dat niet genoeg is, zal de baas waarschijnlijk ook nog eens gaan mopperen op de kat. De kat merkt de verandering van gedrag op bij de baas en zo wordt her probleem verergerd. Het is waarschijnlijk niet zozeer de hoeveelheid aandacht die een rol speelt maar de kwaliteit van de aandacht. Daarom kan de oplossing gezocht worden in het introduceren van een dagelijks terugkerend ritueel. Daarbij valt te denken aan een borstelbeurt, spelen met de kat met een pauwenveer, touwtje of proppen of, als de kat een schootkat is, het neerploffen op de bank en de kat op schoot nemen. Kies voor al deze activiteiten wel een vast tijdstip uit. Als het dan toch misgaat: schoonmaakmiddelen met citronella zijn ideaal en laat de plek vrij van urinegeur achter. Maakt u daarmee echter niet de kattenbak schoon. De kat zal dan van de bak geen gebruik meer maken omdat ze een hekel hebben aan citroengeur. Bij de dierenarts is een verstuiver verkrijgbaar die via het sotpcontact een specifieke geur verspreidt (feromonen) waardoor de kat zich meer op zijn gemak zal voelen. Door territoriumgedrag kan ook schijnonzindelijkheid optreden.
Vogels hebben niet een aangeboren talent om mooi te zingen. Nieuw onderzoek toont aan dat ze heel precies naar hun eigen gefluit luisteren om het helemaal goed te tunen.
Ornithologen gebruiken vaak het geluid van een vogel om te kunnen identificeren om welke soort het gaat. Studie van de Universiteit van Californië in San Francisco toont aan dat zangvogels niet zijn voorgeprogrammeerd met een specifiek geluid, maar dit tijdens hun leven ontwikkelen.
Na hun geboorte beginnen de vogels met een soort fluiterig gebrabbel. Ze verbeteren hun zangkwaliteiten met de hulp van een leraar. Wanneer ze eenmaal een eigen geluid hebben ontwikkeld gebruiken ze dit om hun territorium af te bakenen of een soortgenoot te verleiden. Kleine verschillen in de melodie onderscheidt de ene zangvogel van de andere. En het kost ze dan ook veel moeite om hun eigen sound hun hele leven vast te houden.
Om tot deze conclusies te komen hebben de wetenschappers verschillende proeven met zangvogels gedaan. Eén hiervan was het niet laten functioneren van het gehoor. Hieruit bleek dat na een tijdje het geluid van de vogel steeds verder afweek van het oorspronkelijke deuntje.
Volgens de onderzoekers gebruiken vogels dezelfde manieren om hun geluid te produceren en terug te horen als wij. De resultaten van hun studie kunnen hierdoor nieuw licht werpen op het onderzoek naar stotteren bij mensen.
Ge moet er maar aan denken. Een kippenkweker zit in zijn stamcafé naast een vrouw en bestelt een glas champagne.
De vrouw kijkt op en zegt: "Kijk nu, ik bestelde ook net een glas champagne."
"Wat een toeval", zegt de man, "want dit is een speciale dag voor mij.Ik heb iets te vieren."
"Voor mij is het ook een speciale dag en ik ben ook aan het vieren, zegt de vrouw."
"Wat een toeval," zegt de man. Als ze klinken vraagt hij: "En wat ben jij aan het vieren?"
"Wel, mijn echtgenoot en ik proberen al lang een kind te krijgen en vandaag vertelde mijn dokter dat ik zwanger ben."
"Wat een toeval", zegt de man. "Ik ben een kippenkweker". Jarenlang waren mijn kippen onvruchtbaar, maar vandaag zijn ze eindelijk bevruchte eieren beginnen leggen."
"Dat is groot nieuws", zegt de vrouw. "En hoe werden je kippen vruchtbaar?"
za 26/05/07 - Bij een dierenwinkel in Zottegem heeft de Dierenwelzijnsinspectie vier rendieren en twee waterreeën in beslag genomen, dieren die in ons land niet aan mogen gehouden of verkocht worden.
Eén waterree was ter plaatse al gestorven. Tegen de handelaar is een procesverbaal opgesteld.
De dieren zijn overgebracht naar een Natuurhulpcentrum in Opglabbeek in Limburg. Twee verdwenen dieren worden door Dierenwelzijn gezocht.
De drie rendieren zullen later mogelijk uitgezet worden in Schotland. In België zouden ze in het wild niet overleven omdat hun spijsvertering niet opgewassen is tegen het plaatselijke groen.
De dieren mogen in ons land niet gehouden en verkocht worden. In dierentuinen moeten ze over een buitenverblijf van 500 vierkante meter en een stal van 20 vierkante meter beschikken.
Rendier en waterree
Het rendier is een hertachtige, die voorkomt in Noord-Europa, Azië en zelfs Noord-Amerika.
Waterreeën zijn kleine hertachtigen, tot 60 centimeter hoog, zonder gewei en met grote oren. De mannetjes hebben twee kleine slagtanden.
Het dier komt oorspronkelijk uit China en Korea, maar is uitgezet en overleeft in de vrije natuur in Groot-Brittannië.
Herbivoren, die alleen planten eten die veel vezels bevatten, hebben speciale manieren ontwikkeld om voedingsstoffen aan dit voedsel te onttrekken en de giffen onschadelijk te maken. Sommige herbivoren herkauwen hun voedsel voordat ze het opnieuw verteren. Andere breken plantenmateriaal af in hun darmen, en sommige eten zelfs hun eigen uitwerpselen om alles uit hun voedsel te halen. Omdat het veel langer duurt om planten te verteren dan vlees, hebben de meeste herbivoren een ingewikkeld spijsverteringsstelsel ontwikkeld. Een manier om deze taaie voedingsstoffen te verteren is door middel van een speciale chemische stof of enzym, cellulase, geproduceerd door bacteriën en micro-organismen die in de darmen van herbivoren leven. Dit enzym breekt cellulose af en maart er verteerbare koolhydraten, zetmeel en suiker van. Sommige soorten, zoals plantenetende apen, eten voornamelijk energierijke vruchten of zaden, en blijven dus actief tijdens de spijsvertering, terwijl dieren als luiaarden en koala's die minder voedzaam voedsel eten, moeten luieren om hun energie te sparen. De meeste herbivoren, waaronder runderen, schapen, antilopen en kamelen, zijn herkauwers. Hun maag is in drie of vier delen verdeeld, die elk bedoeld zijn voor een ander stadium van het lange spijsverteringsproces. Herkauwers braken gedeeltelijk verteerd plantenmateriaal op uit hun pens en netmaag (de eerste twee delen van de maag). Nadat ze de massa hebben gekauwd, slikken ze deze weer door en wordt de vertering verder gezet in de boekmaag (afwezig bij kamelen, lama's en alpaca's) en de lebmaag. De meeste herkauwers moeten rusten onder het eten terwijl ze hun voedsel grondig herkauwen en verteren. Sommige niet-herkauwende herbivoren, zoals paarden, kangoeroes en koala's, verteren planten door middel van een snel gistingsproces. Hierbij wordt het voedsel niet in de maag afgebroken, maar in de lange dunne darm. Dit houdt in dat vele voedingsstoffen het lichaam passeren zonder te worden opgenomen. Om die reden zijn grote hoeveelheden planten nodig om voldoende energie te kunnen leveren. Olifanten, bijvoorbeeld, eten aan één stuk door om voldoende voedsel als brandstof te hebben. Bij sommige herbivoren gaat het voedsel rechtstreeks door hun spijsverteringsstelsel en komt er als zachte, kleverige uitwerpselen weer uit. Vervolgens eten ze hun uitwerpselen op om ervoor te zorgen dat alle voedingsstoffen eruit worden gehaald. Als dit afvalmateriaal voor de tweede keer door het lichaam is gegaan, vormt het harde, droge keutels. Verscheidene dieren, zoals konijnen, hazen en pikka's, verwerken hun voedsel op deze manier, evenals sommige soorten ringstaartopossum. Pikka's scheiden 's nachts geleiachtige, zwarte uitwerpselen uit die ze zonder te kauwen inslikken. Als deze verteerd zijn, vormen ze overdag groene, ovale keutels.
Amfibieën lijken op de afstammelingen van de eerste ongewervelde dieren die het water verlieten om op land te gaan leven. De levensloop van een amfibie is een mooi voorbeeld van dit evolutionaire proces. Na de larvefase in het water onderdgaat hij radicale veranderingen in de overgang tot een volwassen dier. Dit proces heet gedaanteverwisseling of metamorfose. De 4750 bekende amfibiesoorten worden verdeeld in drie ondersoorten : salamanderachtigen, kikvorsachtigen en de wormsalamanders. Alle doorlopen op enig moment in hun leven een metamorfose, die bestaat uit een eifase, een in het water doorgebrachte larvefase en een leven als volwassene op land. Kikkers en padden doorlopen de meest drastische metamorfose. De larven van de gewone Europese kikker bijvoorbeeld zijn compleet anders dan de volwassen kikkers, zowel in- als uitwendig. Bij wormsalamanders en watersalamanders verloopt het proces wat minder opvallend. Maar bij alle drie de ondersoorten komen uitzonderingen voor. Sommige soorten leven helemaal op het land, andere blijven altijd in het water. De meeste hebben zich op de één of andere manier aan hun omgeving aangepast. Kikkers en padden brengen één tot drie maanden in het water door als larven. De dikkopjes van de gewone pad hebben externe kieuwen zoals vissen, ogen zonder oogleden en een hoornachtige bek met een tandachtige structuur erin. Hun grote staarten hebben vinnen en de aanzet van achterpoten is zichtbaar. Als het dikkopje zich tot volwassen dier ontwikkelt (zie foto) ondergaat hij dramatische veranderingen waardoor hij op het land kan leven, eten en zich kan voortbewegen. Zijn achterpoten groeien en er komen voorpoten te voorschijn. Hij ontwikkelt kaken, tanden en een tong evenals oogleden en longen. De staart wordt in het lichaam opgenomen en zijn huid verandert. Hij ontwikkelt een maag en ingewanden om van plantaardig voedsel over te kunnen gaan op het eten van vlees. Deze metamorfose wordt geregeld door hormonen. Het proces van de metamorfose verloopt niet bij alle amfibieën hetzelfde. Bij de meeste, zoals de roodrugsalamander, leven de larven in het water en de volwassen dieren op het land. De Chinese reuzensalamander echter leeft volledig in het water terwijl andere soorten zoals de vuursalamander juist helemaal op het land leven. De larven van een salamander hebben bijna altijd kieuwen, ogen zonder oogleden en een lang lijf. De staart is plat met rug- en buikvinnen en er is vaak een aanzet te zien waar later voorpoten zullen groeien. Er zijn een aantal factoren die beïnvloeden hoe lang de larveperiode duurt, zoals lage temperaturen, gebrek aan voedsel en droogte. Bij de meeste kikkers en padden is deze fase één tot drie maanden lang. In droge omstandigheden kan dit soms echter beperkt blijven tot maar een paar dagen. De woestijnkikker heeft slechts acht dagen als larve voordat hij verandert in een volwassen kikker.