Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
22-08-2008
Dagboek van Roske alias Poessietje [dag 11] (JeeCee)
Hallo Poezerds,
Ik blijf mij hier verbazen over mijn vrouwke en mijn baaske. 'k Heb al verteld dat die meer dan één pelske hebben. Die wassen ze dan in dat machien met gaatjes van binnen, en als dat droog is dan kan ik daar in spelen, dat komt dan uit een ander machien en dat is lekker warm, mannen !!! Zalig is dat. Ik roefel daar door die warme pelskes op zo'n manier dat zelfs die dikke witte mamatang op de vlucht gaat. Die heeft iets tegen mij 'k voel dat, waarom weet ik niet, die zal haren tijd wel vergeten zijn zeker .... 't Baaske heeft al eens verteld dat dat een hoevepoes is, 'k versta daar niks van, maar die is geboren in een echte boerderij, die haar mama heeft altijd muisjes moeten vangen om te overleven, en die zal nu een beetje jaloers zijn op mij zeker ? 't Zal wel zoiets zijn. Ik blaas nu niet meer, zet mijn ruggetje niet meer omhoog en die doe nu alsof ik niet besta. Ik doe 't zelfde, en als ze weg is eet ik van haar bakske en lig ik in haar mand, hèhè, die weet toch van niks die domme ... die eet muisjes, mijn baasje ook terwijl dat hij naar TV kijkt. Hoe kunde daar nu van leven ? Geef mij dan maar die brokskes en mijn poezemelkske. Daar word ik groot en sterk van.
Een roodbuiktamarin uit de Amsterdamse dierentuin heeft afgelopen zondag drie jongen gekregen. Een van de drie is inmiddels overleden. Waarschijnlijk was het klauwaapje bij de geboorte al zwak. We hopen dat de andere twee het wel goed blijven doen", zei een woordvoerder van Artis woensdag.
Het is bijzonder dat een klauwaapje een drieling baart, normaal krijgen deze aapjes één jong. De moeder kan slechts twee jongen tegelijkertijd zogen. Ondanks dat de verzorgers goed in de gaten hielden of de jonge aapjes voldoende voeding binnenkregen, was de dood van het jong niet te voorkomen.
Volgens de dierentuin helpt ook de vader actief mee bij de verzorging van de jongen.
Aap is politie te slim af in station Tokio (Martina1)
Aap is politie te slim af in station Tokio
Het was even schrikken voor de pendelaars in een treinstation in Tokio toen ze een aap tussen het volk zagen rondlopen. De politie probeerde het dier te vangen, maar de aap slaagde erin tussen het volk te ontsnappen.
De aap werd vanmorgen opgemerkt in de buurt van de ticketverkoop in het station. Uiteindelijk ging het dier op een reclamebord zitten. Daar keek de aap twee uur lang toe hoe de treinreizigers zich een weg naar hun spoor baanden. Dertig agenten kwamen ter plaatse om het dier te vangen. Ze omsingelden de aap met netten, maar plots sprong het dier weg. De aap verdween tussen het volk en gaf de politie het nakijken.
"Ik heb hier al muizen gezien, maar een aap is nieuw", zegt een woordvoerder van het station. De aap was 's middags nog altijd op vrije voeten. Misschien keert de vreemde bezoeker wel terug tijdens de avondspits. (gb)
Maak kennis met Roo het 'monsterkonijn'. Roo is een zeldzaam Europese reuzenkonijn, weegt bijna zeven kilogram en is niet meteen geschikt om als 'knuffelkonijntje' in huis te nemen. Wat betreft omvang, is Roo even groot als een middelgrote hond. Recent werd het reuzenkonijn verkocht, maar wel heel snel bracht de konijnenliefhebber Roo terug naar de dierenwinkel. Ook een tweede koper hield het niet lang vol met Roo.
De eigenaars bleken veel te veel werk te hebben om Roo te onderhouden. Bovendien knabbelde het bijzonder levendige 'monsterkonijn' ook graag aan het meubilair uit hout. Gelukkig is er de dierenwinkel van het Schotse stadje Elgin nog, waar Tracy Simpson (zie foto) zich over het reuzenkonijn ontfermt. (hlnsydney/odbs)
Een Amerikaans koppel is sinds twee jaar de trotse eigenaar van een kat met vier oren. Ze zagen het dier voorbijlopen toen ze in een bar in Chicago zaten. Valerie Rock werd onmiddellijk verliefd op de kat en nam het dier mee naar huis.
De kat werd genoemd naar Yoda uit Star Wars, omdat de twee achterste oren nogal puntig zijn. Dierenartsen zijn verrast en hebben geen verklaring voor de vier oren. De kat zou ook een normaal gehoor hebben. (gb)
Het begint er steeds slechter uit te zien voor het walvisjong dat sinds vorige week achter een Australisch jacht zwemt. De jonge walvis dacht dat het schip zijn moeder was en kwam zo in mindere diepe wateren terecht. Volgens experts is het dier al zo verzwakt dat het nog maar enkele dagen te leven heeft.
Verdwaald De walvis heeft in de Australische media de naam 'Colin' gekregen. Hij werd voor de Australische kust door zijn moeder achtergelaten en zwom achter het jacht aan. Sindsdien zwemt de jonge walvis de hele tijd rond de boot. Specialisten proberen het dier weg te lokken, maar zonder de juiste uitrusting zullen ze daar niet in slagen. Ze hopen dat het dier zich bij een andere groep walvissen zal aansluiten.
Vijfde dag Morgen zullen de specialisten beslissen over het lot van de walvis. Mogelijk moeten ze het dier verdoven, want het kan zonder melk hooguit tot maandag overleven. Walvisjongen sterven doorgaans vijf tot zeven dagen nadat ze door hun moeder zijn verlaten. Colin was vandaag aan zijn vijfde dag toe. Bloedtesten hebben al aangetoond dat het dier snel verzwakt. (gb)
Dagboek van Roske alias Poessietje [dag 9-dag 10] (JeeCee)
Hoi Dierenvrienden,
10 dagen ben ik hier al. Da gaat vooruit !!! Mensen toch. En elken dag vinnekik hier iets nieuws. Gisteren vind ik hier de ultieme schuilplaats, een echt holleke met verluchtingsgaatjes in. 'k Lig daar lustig een dutteke te doen, steken ze me daar nen hoop vodden in dat holleke. En ikk maar mekkeren, gelukkig hebben ze't gehoord. 't Schijnt dat dat een wasmachien is. Die doen hier hunnen pels uit en die steken dat in een machien om te wassen. Dat moet nogal wat kosten seg ... Ik lik kik mijn pelske elken dag schoon zoals mijn moeke dat geleerd heeft, en dat verkleurt niet, dat krimpt niet, da's altijd picobello. Nu snap ik dat, den ene keer heeft mijn baasje een blauwe pels en den andere keer nen witte. Die hebben meer dan ene pels ... jawadde.
Van pure miserie ben ik dan maar in de poezemand van die dikke witte mamatang gaan liggen. Die keek raar sè ... die wist niet meer wat zeggen. Die is dan maar op 't bed gaan liggen. Moet zij weten, onvriendelijk geval .... 't Vrouwke is gisteren juniorbrokskes gaan halen voor mij, wat is me dat voor iets ? 'k Eet nogal wat liever brokskes van die dikke mammapoes, das plezanter om dan hare kop te zien en bovendien zijn ze lekkerder ook. 'k Zal er nog wel eens een mep van krijgen, maar ze krijgt er een terug, goe weten, ik ben nu echt wel groot en sterk ....
'k Heb gisteren mijn baasje zijne rug gemasseerd, maar hij vond da niet zo leuk. 't Schijnt dat er eerst mijn klauwkes zouden af moeten, maar dat zal niet pakken zenne, datem zijn pillekes maar pakt, 't zal dan ook wel overgaan.
'k Zal eens kijken of hij geen fouten heeft getikt ... alles moetekik hier in 't oog houden.
Ik ben voor jullie eens gaan snuffelen op de website http://www.blauwe-hond.nl/ die interactieve animatie aanbiedt voor kinderen jonger dan 6 jaar ter preventie van bijtongevallen met honden.
Eksters herkennen hun spiegelbeeld, blijkt uit een experiment van Duitse universiteiten. Het fenomeen was tot dusver alleen maar gezien bij mensapen, olifanten en dolfijnen. Het experiment verschijnt vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS Biology, meldt de Telegraaf.
Geen soortgenoot De spiegeltest laat zien dat een dier zijn spiegelbeeld niet interpreteert als een soortgenoot, maar als zichzelf. Het is de belangrijkste test in de gedragsbiologie om zelfbewustzijn bij dieren aan te tonen.
Sticker In het huidige experiment kregen eksters een gekleurde sticker opgeplakt onder hun snavel. Ze konden de sticker dus alleen zien in de spiegel. Drie eksters, voorzien van een rode of gele stip, bekeken zich in de spiegel en klauwden of pikten naar de sticker.
Gebuisden Twee van de drie haalden de sticker zelfs keer op keer weg, en besteedden er daarna geen aandacht meer aan. Twee andere eksters slaagden niet voor de test. Zij zagen hun spiegelbeeld enkel als een soortgenoot, die ze aanvielen of juist het hof maakten.
Belang Primatologen betoogden al eerder dat het vermogen tot zelfbeschouwing dat de spiegeltest meet, de basis vormt voor ingewikkelde sociale verhoudingen. Dat zou verklaren waarom alleen intelligente en sociale dieren voor de spiegeltest slagen. (sam)
Mijn baaske heeft een verschot en loopt als een kabouterke rond. Deze morgend met zijn kousen aan te trekken. Wie doet er nu kousen aan zijn pootjes ? Daar moete toch een beetje gek voor zijn hè. Dat is bij mij geen waar zenne, dat doen ze nie met mij. Dat koreke rond mijn nek om buiten efkes te spelen, tot daar toe, maar verder, ah nee zenne.
Hij kannie zitten, nie staan en amper lopen. Dat belooft voor straks, heel den avond liggen in zijnen arm. En lekker TV zien, met bollekes spelen, .... tof, meiskens en jongens.
Oei, hij heeft geen goesting meer om op die toetskes te drukken. 'k Zal hem maar laten doen, 'k heb anders weer wa meegemaakt vandaag ... da gade weer niet geloven !!
Dikke zoen allemaal, 'k ga hem verzorgen zenne. Eerst in zijnen arm, dan tegen zijn ruggeske en misschien mag ik nog eens in zijn bedde ...
Roske alias Poessietje en Jelnm.l;Cei ('k heb het zelf moeten intikken ....)
Het houden en verzorgen van nakweek EUROPESE landschildpadjes
Inleiding: Omdat er in de fokkerij of handel weinig of geen halfwas of volwassen Griekse, Moorse of kloklandschildpadden (respectievelijk Testudo hermanni, Testudo graeca en Testudo marginata) worden aangeboden die onmiddellijk in een buitenterrarium of serre kunnen worden gehuisvest, zullen we de opfok van babylandschildpadjes bespreken.
Huisvesting: Jonge babys kunnen best in een oud aquarium, terrarium of caviabak ondergebracht worden op een minimum 10 cm dikke laag vochtige potgrond of cocopeat die men regelmatig dient te bevochtigen om de diertjes met een mooi glad schild te laten opgroeien.
In het terrarium kan men een ruwe platte steen plaatsen, enerzijds als decoratie anderzijds om de nageltjes van de diertjes af te laten slijten.
Temperatuur: De omgevingstemperatuur in het terrarium mag 28° tot 30° C bedragen, dit zowel dag als nacht. Overdag mag het onder de spotlamp(en) zelfs meer zijn, 30° tot 35°C. De gloeilampen kan men monteren in lamphouders met knijpsysteem, zodoende kan men ze op willekeurige plaatsen aanbrengen. Bij voorkeur aan de ene zijde van de bak of terrarium zodat de temperatuur hier hoger is dan de andere zijde. Omdat het daar dan koeler blijft, hebben de diertjes de keuze in welk gedeelte zij willen verblijven. Schrik niet als de diertjes soms enkele dagen in de grond vertoeven. Zodra ze behoefte hebben aan voeding of drinken komen ze wel tevoorschijn.
Ideaal is de nakweek gedurende twee winters in het verwarmde terrarium te houden zonder winterslaap. Om de beste resultaten met uw nakweekdieren te verkrijgen raden wij aan om de babys bij goed weer vanaf 20°C buiten te laten genieten van het broodnodige zonlicht. Opgepast voor oververhitting! Onder het glas van een serre loopt de temperatuur hoog op en moet je de dieren bescherming bieden door hooi of stro op de grond te leggen. Vanaf half of eind mei kunnen de dieren buiten vertoeven. Ideaal is natuurlijk een (mini) serre: hierin wordt de temperatuur ruim 10° tot 30°C hoger dan buiten. Bij slecht weer of vanaf eind oktober kan het terrarium weer opgezocht worden.
Landschildpadjes moeten steeds de mogelijkheid hebben zich te beschermen tegen het (kunst)zonlicht, dit kan door middel van laagstruikgewas, een oude nokpan, stro, hooi in combinatie met takken enz.
Gevaar: Aandacht dient men ook te besteden wanneer men schildpadjes in de zomer buiten plaatst in de tuin. Eksters, kraaien, torenvalk, Vlaamse gaai, ratten, katten, honden,... kunnen gevaarlijke vijanden van uw lievelingsdieren worden.
Voeding Bij het voeren van babylandschildpadjes dient men voldoende afwisseling aan te bieden zoals aardbei, radijs, komkommer, witloof, appel, peer, meloen, weegbree, melkdistel, klaver, paardebloem, bloemkolen, broccoli, andijvie,...
Ook sepiaschelp en gemalen eierschalen mogen niet ontbreken op het menu! Eenmaal per week kan men een geweekte katten- of hondenbrok verstrekken in een laag onderzetbordje gevuld met water. Zelf hebben we goede resultaten met Pedigree Mixer wat we lichtjes bestrooien met mineraalmengsel voor duiven (poeder). Ook dient men dagelijks vers fris drinkwater aan te bieden eveneens in een ondiep onderzetbordje.
Groei: Wanneer de babys goed verzorgd en verwarmd worden zullen zij de volgende lente na hun geboorte ruim 8 tot 11 cm groot zijn.
Opmerkelijk is dat vrouwelijke dieren van het laatste kweekjaar tussen 8 en 9 cm en mannelijke tussen 10 en 11 cm groot waren. (zie bijgevoegde fotos )
Wist je dat dieren in gevangenschap bij goede verzorging zelfs ouder dan 80 à 90 jaar kunnen worden.
Wie bijkomende informatie wenst kan ons steeds bereiken op: www.landschildpadden.com of ++32 (0)475-769310
Een bultrugwalvis is op weg naar het poolgebied verdwaald geraakt. Het zoogdier dook plots voor een populair Duits strand op het eiland Rügen. De walvis verblijft er nu al twee weken. Rügen is niet alleen bekend voor de mooie natuur, er zijn ook enkele naaktstranden.
Niet bedreigd Het eiland ligt in de Baltische Zee en het was al van 1978 geleden dat er in die zee nog eens een bultrugwalvis gezien is. Rond deze periode trekken de walvissen normaal gezien naar het noorden. Het gaat trouwens goed met de bultrugwalvis. Hun aantal is al zo sterk toegenomen dat het dier niet langer op de lijst met bedreigde dieren staat.
Toeristische attractie Voor deze walvis zal het verhaal misschien minder goed aflopen. Rond Rügen is er geen gevaar voor walvisjagers, maar de walvis volgde waarschijnlijk een school vissen. In deze wateren is het voedsel voor de walvissen veel minder talrijk dan in de buurt van het noordpoolgebied. De walvis is inmiddels een toeristische attractie geworden. Wetenschappers zijn bezorgd, want te veel boten op het water zullen de walvis mogelijk gestresseerd maken. En dan kan het lastig worden om de weg naar de Atlantische Oceaan terug te vinden. (gb)
Dagboek van Roske alias Poessietje [dag 7] (JeeCee)
Hoi beste Dierenvrienden,
't Is me wa geweest gisteren. Ik dacht dat overleef ik niet. Ik spring op een bepaald ogenblik op zo'n groot ovaal wit ding. Daaronder in zie ik een blauw spiegeltje. Ik rek mij dus om daar eens aan te komen, ik schuif uit .... ploef ! Dat was geen spiegeltje, dat was water, ik heb daarin getrappeld en gemekkerd zo hard dat het vrouwke in paniek is aan komen lopen om mij te redden. En 't ergste is toen ze me daar uit haalde, noemde ze mij ratteke, ikke ratteke, helemaal nat, versteven van de schrik. WC noemen ze dat ding, 't is hopen dat ze daar zelf nooit in vallen. Ge zou het daar aan uw hart van krijgen. Daarna ben ik nogal verzorgd zenne, met nen handdoek helemaal afgedroogd, poezemelkske om te bekomen, in 't zonneke op mijn kussentje. Wie heeft der nu zo'n ding in huis staan ? En dan nog met water in, blauw water. 'k Heb er ondertussen nog zo ene gevonden, ne roze, daar blijvekik nu ver uit de buurt zene. En daarnaast ne grote, hoeveel water kan daar niet in ??? 't Baaske en 't vrouwke gaan daar elken dag ik, wassen noemen ze dat. Zot zijn die, dat is om te verdrinken zoiets, ik doe kik dat elken dag met mijn tongeske. Nogal wat properder en veiliger. Alleen achter mijn oren is dat wat moeilijk, maar ze krabbelen mij daar toch elken dag dus dat geraakt ook wel proper.
Spelregels voor huistijgers (En u mag best eens laten zien wie de baas is)
Is alles wat leuk is ook toegestaan? Dat vinden zelf katten stomvervelend. Want ook als buitenkat worden er ook duidelijke grenzen aan je gesteld. En ja, ook sofakatten willen het interessant houden.
Penelope bleek compleet bezeten te zijn van papier. Haar baasjes maakten vaak papierproppen voor haar die zij dan alle hoeken van het huis liet zien. Maar haar lievelingsspelletje werd al gauw een slechte gewoonte, geen stukje papier was meer veilig. Kranten werden verscheurd, brieven beknabbeld, toiletrollen met strakke precisie vernietigde. Kattenpsychologe Pam Johnson, die door de wanhopige baasjes werd ingeschakeld, stelde al snel de diagnose: verveling! Om de verveling van Penelope tegen te gaan, raadde Pam de baasjes aan een tweede kat in huis te halen. Ook schreef ze regelmatige speelmomenten voor, minstens twee keer per dag een kwartiertje. Het excuus ik heb geen tijd veegde zij zo van de tafel. Denk een aan het half uur dat u bezig bent met het opruimen van de papierrommel, en Penelope heeft haar speelkwartiertjes. Er is geen betere therapie voor verveelde huiskatten dan spelen. Als ze niet de mogelijkheid hebben om op muizen te jagen, moet hun opgekropte jachtinstinct afgereageerd worden op prooispelletjes: springen, loeren, sluipen, met de poten slaan, vasthouden en zachtjes bijten.
Jachtspelletjes.
Een kat heeft verstopplaatsen nodig, zoals dozen en mandjes, klimmogelijkheden, stimulerend speelgoed of speelgoed waarvoor een mens aan het uitende nodig is. Ook jachtspelletjes brengen afwisseling en plezier in een kattenleven, waarbij een mensen hand die de kat omver duwt en zich soms laat overvallen een andere kat tijdelijk kan vervangen. Voor kittens is spelen zelfs broodnodig, verklaart kattenonderzoekster Miscea Pfleiderer: ze moeten zich niet alleen leren bezighouden en belangrijke spieren ontwikkelen, ze leren er ook veel over de eigenschappen van kleine en grote tegenstanders van, wat je met ze kan uithalen en wat niet, en welke verrassingen ze tegen kunnen komen. De bewegingen waar het kitten op wacht, hoeft niet eens opvallend te zijn. Een rollend balletje, een muis die er vandoor gaat, het maakt niet uit. Hij rent overal achteraan. Ook knisperende geluiden zetten katten aan tot jacht. Er is echter geen spel zonder regels, en dat geldt ook voor katten. De belangrijkste: niet alles wat leuk is, is ook toegestaan. Het is fout om geen grenzen te stellen aan het gedrag van uw kat. Het dier heeft verboden terrein nodig om zijn territorium af te zetten. De eettafel of de slaapkamer kunnen daarbij taboe zijn zegt Mircea.
Katten h ouden van contact. Vooral binnenkatten hebben een medebewoner nodig om mee te spelen jagen, kletsen en natuurlijk om mee te kroelen.
Regels leren.
Een vaste consequentie, zoals bij hondentraining, is overigens niet nodig bij het aanleren van regels. Hoe je je kat de spelregels duidelijk maakt? Professor Leyhausen geeft een voorbeeld in zijn boek de kattenziel: kater Sandor overtrad vaak het verbod op het bed te liggen. Was hij nog binnen gezichtsveld, dan kon hem op zn katsduidelijk gemaakt worden dat dat echt niet kon. Katten snuffelen uitgebreid aan plekken waar andere katten gelegen of gezeten hebben. Op dezelfde manier besnuffelde Sandors baasje dan de verboden slaapplaats van de kater en staarde hem streng aan. Sandor staarde kort terug en verliet dan diep beledigd de kamer. Natuurlijk zal ook uw kat verboden overtreden. Hij zal bijvoorbeeld zijn territoriumgrenzen overschrijden als hij voor uw ogen op die ene verboden stoel springt en u daarna brutaal aanstaart. Als u uw kat niet wilt frustreren, zult u al en toe moeten reageren op deze provocatie. Staar terug. U mag er zelfs bij sissen, dat begrijp hij heel goed. Communicatie is altijd veel beter dan verveling.
de kleine kat die die riep verbaasd "schiet een op ik heb ook haast" ik plas haast naast de bak en dan krijg ik op mijn mieter schiet eens op met je gekak"
broertje klein keek alleen maar tussen de spleetjes van de ogen en zag zijn broertje daar vol medelijden en mededogen maar was toch niet van plan om zijn voetjes af te drogen
"ik was eerst, en moest heel snel een grote boodschap doen weet je wel en dan de rest nou dat duurt wel even het is echt niet dat ik je pest"
"schiet toch op, sraks doe ik het op het zeil en dan komt vrouwtje met de dweil heb ik het weer gedaan' en jj kunt weer uit wandelen gaan" sprak nu grote broer heel boos
"oké ik ben klaaar ik kom uit de doos zodat jij nu aan de beurt bent maar je weet het hé alsof je familie van mij bent ik stink als een reiger maar wees niet boos, het is een gratis krijger"
zo kleine broer verliet vol ornaat de kattenbak als overwinaar helemaal leeg van binnen terwijl broerlief nog moest beginnen.
De kruiswoordliefhebbers onder ons zullen dit woord al wel vaker tegengekomen zijn: Oen
Uit Wikipedia
Ezel
Oen is het Nederlandse woord voor gecastreerdeezel en heeft als afgeleide betekenis die van een dom sullig persoon gekregen.
Ezelhouderij
De term wordt buiten de ezelhouderij in de primaire betekenis nauwelijks meer gebruikt. De reden ligt in het feit dat de ezelhouderij gereduceerd is tot een klein hobbygebeuren waardoor de noodzaak tot gebruik beperkt is geworden tot kleine kring. Naast oen wordt een gecastreerde ezelhengst ook wel kluns genoemd.
Castratie
De castratie van een ezel wordt nog steeds uitgevoerd binnen de ezelhouderij vóór het bereiken van de geslachtsrijpheid met het doel een mannelijke ezel handzamer en minder dominant van gedrag te maken. Een dierenarts voert de operatie uit onder plaatselijke verdoving. De duur van de ingreep is gemiddeld tien minuten.
Afgeleide betekenis
Het afgeleide begrip is in de spreektaal ingeburgerd geraakt en duidt een persoon aan die een stomme fout maakt. Hieraan heeft de Dik Voormekaarshow in de jaren zeventig met de gevleugelde uitspraak Wat een oen, hè! zeker bijgedragen. Het afgeleide begrip wordt als beledigende toevoeging in het sociaal verkeer gebezigd. In het Van Dale woordenboek staat de term omschreven als "dom sullig persoon".
Opmerkelijk van een aantal van deze werkwoorden is dat ze geen verband lijken te hebben met het geluid dat ze weergeven, zoals het "balken" van de ezel en het "blaten" van het schaap.
Dit overzicht toont per dier, voor zover het bestaat, het werkwoord dat bij zijn geluid hoort en de klanknabootsing in het Nederlands van het geluid.
Mag ik even een korte vergelijking met de dierengeluiden in het Frans of het Engels? Bizar, hé, net alsof die dieren ook een "vreemde" taal spreken dan!
een bij bourdonne een duif caracoule, concourège, jabote, roucoule een eend cancane, caquette, nasille ("kwak" wordt "coin-coin") een ezel brait ("ia" wordt "hi-han") een gans cacarde, cagnarde, criaille, glousse, siffle een geit béguète, bêle, chevrote een haan chante, coqueline, coquerique ("kukeleku" wordt "cocorico") een hond aboie, clabaude, clattit, grogne, gronde, hurle, jappe ("wafwaf" wordt "ouah-ouah" en "woef" wordt "ouaf") een kikker coasse (hier wordt "kwak" dan "couac-couac") een kip cagnette, caquette (tijdens het leggen van een ei) , claquette (net vóór ze dat ei legt) , cloque (wanneer ze met haar kuikens die nog in het ei zitten,spreekt) , clousse (tijdens het broeden) , cocaille, coclore, codèque, coucasse, crételle (na het leggen van een ei) , glousse (als ze met haar collega's spreekt) . Het meest gebruikt werkwoord is evenwel c(l)aqueter. een koe beugle, meugle, mugit ("boe" wordt "meuh") een koekoek coucoue, coucoule (eindelijk iemand die ééntalig blijft een krekel craquète, crie, crisse, grésille, grésillonne (het "sjirpen" wordt "cri-cri") een leeuw grogne, rugit een muis chicote, couine ( "piep" wordt "c(o)ui-c(o)ui") een mus chuchète, chuchote, pépie, piaille een paard hennit (zo doet ook de zebra) een poes miaule, ronronne, feule (=blazen) ('miauw" wordt "miaou") een schaap béguète, bêle, chevrote een varken couine, grogne, grouine
(Het Engelse equivalent komt misschien later wel eens, maar ik moet hier nu "in het huishouden" vliegen)