Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
23-08-2008
Schapen moeten zorgen voor veiliger verkeer
Schapen moeten zorgen voor veiliger verkeer
22 augustus 2008
In Eeklo gaat vrijdag een vreemd experiment van start. Met behulp van schapen wil de vereniging Pro Natura de verkeersveiligheid op landelijke wegen bevorderen.Bedoeling is om kuddes schapen rond landwegen te laten grazen. Passerend verkeer wordt zo gedwongen af te remmen. "Chauffeurs hebben vaak de neiging om op landwegen veel te hard te rijden en vormen een gevaar voor wandelaars en fietsers", legt zaakvoerder Johan De Beule uit. "Wanneer ze zich door een kudde schapen moeten wringen, zijn ze echter gedwongen om te vertragen." De schapen zullen telkens over een afstand van een tweehonderdtal meter rondlopen, afgeschermd door speciale verkeersdrempels die de wagens moeten afremmen en de kudde bijeenhouden. Daarvoor ontwikkelde de organisatie een verkeersdrempel met een rooster, waaronder een laag water staat. Omdat de schapen de diepte van het water niet kunnen inschatten, zullen ze de drempel niet oversteken. (SER)
Enkele honderden heideschapen zullen in de laatste twee weekends van augustus een kunstwerk uitgrazen in het Matenpark in Apeldoorn. Het reliëf is ontworpen door beeldend kunstenaar Guido Nieuwendijk in het kader van het tuin- en landschapsfestival Triënnale, dat deze zomer in Apeldoorn plaatsheeft.De Apeldoornse woonzorgcorporatie de Woonmensen heeft opdracht gegeven voor het kunstwerk. Volgens de Woonmensen gaat het om een wereldwijde primeur. Nergens ter wereld zijn ooit eerder schapen ingezet om een vooraf uitgezet kunstwerk in gras uit te grazen. De 250 schapen, de herder en een hond zijn afkomstig van landschapsbeheer De Wassum uit Venlo. Deze organisatie laat op diverse plaatsen in Nederland schaapskudden lopen bij wijze van milieuvriendelijk groenonderhoud. Het resultaat van het schapenwerk is vanaf de grond moeilijk te zien. Daarom maakt de Woonmensen van bovenaf beelden, die op schermen in het park worden vertoond. Ook cirkelt een vliegtuigje boven het kunstwerk, terwijl er bovendien een hoogwerker in het park wordt gestald. (DWM)
vr 22/08/08 17:17 - Negen ijsberen vechten zo'n 70 kilometer voor de kust van Alaska in open zee voor hun leven. Dat heeft het Wereldnatuurfonds WWF gemeld.
Er bestaat een groot gevaar dat de groep verdrinkt nog voor ze de kust bereikt, vooral wanneer een storm opsteekt.
"Het is bijzonder zorgwekkend om zoveel ijsberen in een keer in open zee te zien", zegt WWF-ijsberenexpert Geoff York, "Het kan er op wijzen dat het pakijs, van waarop ze normaal gezien op zeehonden jagen, steeds verder smelt".
Mogelijk zijn nog veel meer ijsberen in gevaar.
"Als de klimaatopwarming steeds meer invloed heeft op de Noordpool, worden de ijsberen gedwongen steeds verder te zwemmen om hun voedsel te vinden", zo legt Geoff nog uit.
Ursus maritimus
IJsberen kunnen bijzonder goed zwemmen, zoals mag blijken uit hun Latijnse naam Ursus maritimus, zeebeer, maar het zijn uiteraard geen zeedieren zoals walvissen.
Normaal jagen ze op zeehonden op en tussen de ijsschotsen.
(Belga)
Door het smelten van het poolijs moeten de beren echter steeds verder zwemmen.
Ook dit jaar smelt het ijs op de Noordpool zeer snel, zelfs sneller dan totnogtoe was aangenomen.
Sedert twee weken is er zo'n afsmelting aan de gang dat gevreesd wordt dat dit jaar opnieuw het dieptepunt van vorig jaar bereikt zal worden.
Dat heeft klimaatwetenschapper Lars Kaleschke vastgesteld op basis van dagelijkse satellietmetingen en observaties van de ijsbreker Polarstern.
Volgens de berekeningen van de wetenschapper is er nu nog zowat 6,1 miljoen vierkante km van het water aan de Noordpool met ijs bedekt. Op hetzelfde tijdstip vorig jaar was dat ongeveer 5,8 miljoen vierkante km.
Gezien het afsmelten in de regel tot midden september duurt, rekent Kaleschke opnieuw met het dieptepunt van 4,7 miljoen dat vorig jaar was bereikt en dat de geringste ijsbedekking was sedert het begin van de satellietwaarnemingen 36 jaar geleden.
In de jaren negentig had het zomerijs op het einde van de arctische zomer nog een omvang van 8 miljoen vierkante km. Sedertdien neemt de ijsmassa in de zomer steeds af.
Olifanten kunnen beter tellen dan mensen (Martina1)
Olifanten kunnen beter tellen dan mensen
Olifanten kunnen beter tellen dan mensen. Dat blijkt verrassend uit een Japans onderzoek waarbij tientonners uit de zoo van Tokio deelnamen aan een wiskundig experiment.
Chinese vrijwilligers gooiden voor de ogen van de olifanten tegelijk appels in een mand, soms wel drie of vier tegelijk. Vervolgens was het benieuwd afwachten of de dieren er de mand met het meeste fruit zouden uitpikken. En jawel, in 74 procent van de gevallen gebeurde dat. De Aziatische olifant Ashya haalde zelfs een verbluffende 87 procent.
Het experiment werd gefilmd, zodat mensen even later precies dezelfde test onder ogen kregen. En wat bleek? Zij haalden amper een scoringspercentage van 67 procent. "Het was best een moeilijke test", geeft onderzoekster Naoko Irie toe. "Zelfs ik raakte in de war toen ik de appels in de mand liet vallen." (svm)
In een Brits safaripark in Bedfordshire heeft een beer een wieldop cadeau gedaan aan een vrouw die rondreed zonder. Hij stal hem wel eerst van een andere bezoeker.
De wieldoppen van de 39-jarige Arza Noonari waren onlangs gestolen, en dat was de beer in het Woburn safaripark blijkbaar opgevallen. Het dier haalde een wieldop van de wagen voor haar, en wandelde er doodleuk mee naar haar auto.
"De beer klopte toen nog op het raam ook, alsof hij mijn aandacht wou trekken", zegt de geschrokken vrouw. "Mijn tweejarig zoontje was aan het wenen, maar mijn zesjarig dochtertje vond het allemaal geweldig", aldus Noonari aan de Daily Telegraph. (sam)
Dagboek van Roske alias Poessietje [dag 11] (JeeCee)
Hallo Poezerds,
Ik blijf mij hier verbazen over mijn vrouwke en mijn baaske. 'k Heb al verteld dat die meer dan één pelske hebben. Die wassen ze dan in dat machien met gaatjes van binnen, en als dat droog is dan kan ik daar in spelen, dat komt dan uit een ander machien en dat is lekker warm, mannen !!! Zalig is dat. Ik roefel daar door die warme pelskes op zo'n manier dat zelfs die dikke witte mamatang op de vlucht gaat. Die heeft iets tegen mij 'k voel dat, waarom weet ik niet, die zal haren tijd wel vergeten zijn zeker .... 't Baaske heeft al eens verteld dat dat een hoevepoes is, 'k versta daar niks van, maar die is geboren in een echte boerderij, die haar mama heeft altijd muisjes moeten vangen om te overleven, en die zal nu een beetje jaloers zijn op mij zeker ? 't Zal wel zoiets zijn. Ik blaas nu niet meer, zet mijn ruggetje niet meer omhoog en die doe nu alsof ik niet besta. Ik doe 't zelfde, en als ze weg is eet ik van haar bakske en lig ik in haar mand, hèhè, die weet toch van niks die domme ... die eet muisjes, mijn baasje ook terwijl dat hij naar TV kijkt. Hoe kunde daar nu van leven ? Geef mij dan maar die brokskes en mijn poezemelkske. Daar word ik groot en sterk van.
Een roodbuiktamarin uit de Amsterdamse dierentuin heeft afgelopen zondag drie jongen gekregen. Een van de drie is inmiddels overleden. Waarschijnlijk was het klauwaapje bij de geboorte al zwak. We hopen dat de andere twee het wel goed blijven doen", zei een woordvoerder van Artis woensdag.
Het is bijzonder dat een klauwaapje een drieling baart, normaal krijgen deze aapjes één jong. De moeder kan slechts twee jongen tegelijkertijd zogen. Ondanks dat de verzorgers goed in de gaten hielden of de jonge aapjes voldoende voeding binnenkregen, was de dood van het jong niet te voorkomen.
Volgens de dierentuin helpt ook de vader actief mee bij de verzorging van de jongen.
Aap is politie te slim af in station Tokio (Martina1)
Aap is politie te slim af in station Tokio
Het was even schrikken voor de pendelaars in een treinstation in Tokio toen ze een aap tussen het volk zagen rondlopen. De politie probeerde het dier te vangen, maar de aap slaagde erin tussen het volk te ontsnappen.
De aap werd vanmorgen opgemerkt in de buurt van de ticketverkoop in het station. Uiteindelijk ging het dier op een reclamebord zitten. Daar keek de aap twee uur lang toe hoe de treinreizigers zich een weg naar hun spoor baanden. Dertig agenten kwamen ter plaatse om het dier te vangen. Ze omsingelden de aap met netten, maar plots sprong het dier weg. De aap verdween tussen het volk en gaf de politie het nakijken.
"Ik heb hier al muizen gezien, maar een aap is nieuw", zegt een woordvoerder van het station. De aap was 's middags nog altijd op vrije voeten. Misschien keert de vreemde bezoeker wel terug tijdens de avondspits. (gb)
Maak kennis met Roo het 'monsterkonijn'. Roo is een zeldzaam Europese reuzenkonijn, weegt bijna zeven kilogram en is niet meteen geschikt om als 'knuffelkonijntje' in huis te nemen. Wat betreft omvang, is Roo even groot als een middelgrote hond. Recent werd het reuzenkonijn verkocht, maar wel heel snel bracht de konijnenliefhebber Roo terug naar de dierenwinkel. Ook een tweede koper hield het niet lang vol met Roo.
De eigenaars bleken veel te veel werk te hebben om Roo te onderhouden. Bovendien knabbelde het bijzonder levendige 'monsterkonijn' ook graag aan het meubilair uit hout. Gelukkig is er de dierenwinkel van het Schotse stadje Elgin nog, waar Tracy Simpson (zie foto) zich over het reuzenkonijn ontfermt. (hlnsydney/odbs)
Een Amerikaans koppel is sinds twee jaar de trotse eigenaar van een kat met vier oren. Ze zagen het dier voorbijlopen toen ze in een bar in Chicago zaten. Valerie Rock werd onmiddellijk verliefd op de kat en nam het dier mee naar huis.
De kat werd genoemd naar Yoda uit Star Wars, omdat de twee achterste oren nogal puntig zijn. Dierenartsen zijn verrast en hebben geen verklaring voor de vier oren. De kat zou ook een normaal gehoor hebben. (gb)
Het begint er steeds slechter uit te zien voor het walvisjong dat sinds vorige week achter een Australisch jacht zwemt. De jonge walvis dacht dat het schip zijn moeder was en kwam zo in mindere diepe wateren terecht. Volgens experts is het dier al zo verzwakt dat het nog maar enkele dagen te leven heeft.
Verdwaald De walvis heeft in de Australische media de naam 'Colin' gekregen. Hij werd voor de Australische kust door zijn moeder achtergelaten en zwom achter het jacht aan. Sindsdien zwemt de jonge walvis de hele tijd rond de boot. Specialisten proberen het dier weg te lokken, maar zonder de juiste uitrusting zullen ze daar niet in slagen. Ze hopen dat het dier zich bij een andere groep walvissen zal aansluiten.
Vijfde dag Morgen zullen de specialisten beslissen over het lot van de walvis. Mogelijk moeten ze het dier verdoven, want het kan zonder melk hooguit tot maandag overleven. Walvisjongen sterven doorgaans vijf tot zeven dagen nadat ze door hun moeder zijn verlaten. Colin was vandaag aan zijn vijfde dag toe. Bloedtesten hebben al aangetoond dat het dier snel verzwakt. (gb)
Dagboek van Roske alias Poessietje [dag 9-dag 10] (JeeCee)
Hoi Dierenvrienden,
10 dagen ben ik hier al. Da gaat vooruit !!! Mensen toch. En elken dag vinnekik hier iets nieuws. Gisteren vind ik hier de ultieme schuilplaats, een echt holleke met verluchtingsgaatjes in. 'k Lig daar lustig een dutteke te doen, steken ze me daar nen hoop vodden in dat holleke. En ikk maar mekkeren, gelukkig hebben ze't gehoord. 't Schijnt dat dat een wasmachien is. Die doen hier hunnen pels uit en die steken dat in een machien om te wassen. Dat moet nogal wat kosten seg ... Ik lik kik mijn pelske elken dag schoon zoals mijn moeke dat geleerd heeft, en dat verkleurt niet, dat krimpt niet, da's altijd picobello. Nu snap ik dat, den ene keer heeft mijn baasje een blauwe pels en den andere keer nen witte. Die hebben meer dan ene pels ... jawadde.
Van pure miserie ben ik dan maar in de poezemand van die dikke witte mamatang gaan liggen. Die keek raar sè ... die wist niet meer wat zeggen. Die is dan maar op 't bed gaan liggen. Moet zij weten, onvriendelijk geval .... 't Vrouwke is gisteren juniorbrokskes gaan halen voor mij, wat is me dat voor iets ? 'k Eet nogal wat liever brokskes van die dikke mammapoes, das plezanter om dan hare kop te zien en bovendien zijn ze lekkerder ook. 'k Zal er nog wel eens een mep van krijgen, maar ze krijgt er een terug, goe weten, ik ben nu echt wel groot en sterk ....
'k Heb gisteren mijn baasje zijne rug gemasseerd, maar hij vond da niet zo leuk. 't Schijnt dat er eerst mijn klauwkes zouden af moeten, maar dat zal niet pakken zenne, datem zijn pillekes maar pakt, 't zal dan ook wel overgaan.
'k Zal eens kijken of hij geen fouten heeft getikt ... alles moetekik hier in 't oog houden.
Ik ben voor jullie eens gaan snuffelen op de website http://www.blauwe-hond.nl/ die interactieve animatie aanbiedt voor kinderen jonger dan 6 jaar ter preventie van bijtongevallen met honden.
Eksters herkennen hun spiegelbeeld, blijkt uit een experiment van Duitse universiteiten. Het fenomeen was tot dusver alleen maar gezien bij mensapen, olifanten en dolfijnen. Het experiment verschijnt vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS Biology, meldt de Telegraaf.
Geen soortgenoot De spiegeltest laat zien dat een dier zijn spiegelbeeld niet interpreteert als een soortgenoot, maar als zichzelf. Het is de belangrijkste test in de gedragsbiologie om zelfbewustzijn bij dieren aan te tonen.
Sticker In het huidige experiment kregen eksters een gekleurde sticker opgeplakt onder hun snavel. Ze konden de sticker dus alleen zien in de spiegel. Drie eksters, voorzien van een rode of gele stip, bekeken zich in de spiegel en klauwden of pikten naar de sticker.
Gebuisden Twee van de drie haalden de sticker zelfs keer op keer weg, en besteedden er daarna geen aandacht meer aan. Twee andere eksters slaagden niet voor de test. Zij zagen hun spiegelbeeld enkel als een soortgenoot, die ze aanvielen of juist het hof maakten.
Belang Primatologen betoogden al eerder dat het vermogen tot zelfbeschouwing dat de spiegeltest meet, de basis vormt voor ingewikkelde sociale verhoudingen. Dat zou verklaren waarom alleen intelligente en sociale dieren voor de spiegeltest slagen. (sam)
Mijn baaske heeft een verschot en loopt als een kabouterke rond. Deze morgend met zijn kousen aan te trekken. Wie doet er nu kousen aan zijn pootjes ? Daar moete toch een beetje gek voor zijn hè. Dat is bij mij geen waar zenne, dat doen ze nie met mij. Dat koreke rond mijn nek om buiten efkes te spelen, tot daar toe, maar verder, ah nee zenne.
Hij kannie zitten, nie staan en amper lopen. Dat belooft voor straks, heel den avond liggen in zijnen arm. En lekker TV zien, met bollekes spelen, .... tof, meiskens en jongens.
Oei, hij heeft geen goesting meer om op die toetskes te drukken. 'k Zal hem maar laten doen, 'k heb anders weer wa meegemaakt vandaag ... da gade weer niet geloven !!
Dikke zoen allemaal, 'k ga hem verzorgen zenne. Eerst in zijnen arm, dan tegen zijn ruggeske en misschien mag ik nog eens in zijn bedde ...
Roske alias Poessietje en Jelnm.l;Cei ('k heb het zelf moeten intikken ....)
Het houden en verzorgen van nakweek EUROPESE landschildpadjes
Inleiding: Omdat er in de fokkerij of handel weinig of geen halfwas of volwassen Griekse, Moorse of kloklandschildpadden (respectievelijk Testudo hermanni, Testudo graeca en Testudo marginata) worden aangeboden die onmiddellijk in een buitenterrarium of serre kunnen worden gehuisvest, zullen we de opfok van babylandschildpadjes bespreken.
Huisvesting: Jonge babys kunnen best in een oud aquarium, terrarium of caviabak ondergebracht worden op een minimum 10 cm dikke laag vochtige potgrond of cocopeat die men regelmatig dient te bevochtigen om de diertjes met een mooi glad schild te laten opgroeien.
In het terrarium kan men een ruwe platte steen plaatsen, enerzijds als decoratie anderzijds om de nageltjes van de diertjes af te laten slijten.
Temperatuur: De omgevingstemperatuur in het terrarium mag 28° tot 30° C bedragen, dit zowel dag als nacht. Overdag mag het onder de spotlamp(en) zelfs meer zijn, 30° tot 35°C. De gloeilampen kan men monteren in lamphouders met knijpsysteem, zodoende kan men ze op willekeurige plaatsen aanbrengen. Bij voorkeur aan de ene zijde van de bak of terrarium zodat de temperatuur hier hoger is dan de andere zijde. Omdat het daar dan koeler blijft, hebben de diertjes de keuze in welk gedeelte zij willen verblijven. Schrik niet als de diertjes soms enkele dagen in de grond vertoeven. Zodra ze behoefte hebben aan voeding of drinken komen ze wel tevoorschijn.
Ideaal is de nakweek gedurende twee winters in het verwarmde terrarium te houden zonder winterslaap. Om de beste resultaten met uw nakweekdieren te verkrijgen raden wij aan om de babys bij goed weer vanaf 20°C buiten te laten genieten van het broodnodige zonlicht. Opgepast voor oververhitting! Onder het glas van een serre loopt de temperatuur hoog op en moet je de dieren bescherming bieden door hooi of stro op de grond te leggen. Vanaf half of eind mei kunnen de dieren buiten vertoeven. Ideaal is natuurlijk een (mini) serre: hierin wordt de temperatuur ruim 10° tot 30°C hoger dan buiten. Bij slecht weer of vanaf eind oktober kan het terrarium weer opgezocht worden.
Landschildpadjes moeten steeds de mogelijkheid hebben zich te beschermen tegen het (kunst)zonlicht, dit kan door middel van laagstruikgewas, een oude nokpan, stro, hooi in combinatie met takken enz.
Gevaar: Aandacht dient men ook te besteden wanneer men schildpadjes in de zomer buiten plaatst in de tuin. Eksters, kraaien, torenvalk, Vlaamse gaai, ratten, katten, honden,... kunnen gevaarlijke vijanden van uw lievelingsdieren worden.
Voeding Bij het voeren van babylandschildpadjes dient men voldoende afwisseling aan te bieden zoals aardbei, radijs, komkommer, witloof, appel, peer, meloen, weegbree, melkdistel, klaver, paardebloem, bloemkolen, broccoli, andijvie,...
Ook sepiaschelp en gemalen eierschalen mogen niet ontbreken op het menu! Eenmaal per week kan men een geweekte katten- of hondenbrok verstrekken in een laag onderzetbordje gevuld met water. Zelf hebben we goede resultaten met Pedigree Mixer wat we lichtjes bestrooien met mineraalmengsel voor duiven (poeder). Ook dient men dagelijks vers fris drinkwater aan te bieden eveneens in een ondiep onderzetbordje.
Groei: Wanneer de babys goed verzorgd en verwarmd worden zullen zij de volgende lente na hun geboorte ruim 8 tot 11 cm groot zijn.
Opmerkelijk is dat vrouwelijke dieren van het laatste kweekjaar tussen 8 en 9 cm en mannelijke tussen 10 en 11 cm groot waren. (zie bijgevoegde fotos )
Wist je dat dieren in gevangenschap bij goede verzorging zelfs ouder dan 80 à 90 jaar kunnen worden.
Wie bijkomende informatie wenst kan ons steeds bereiken op: www.landschildpadden.com of ++32 (0)475-769310
Een bultrugwalvis is op weg naar het poolgebied verdwaald geraakt. Het zoogdier dook plots voor een populair Duits strand op het eiland Rügen. De walvis verblijft er nu al twee weken. Rügen is niet alleen bekend voor de mooie natuur, er zijn ook enkele naaktstranden.
Niet bedreigd Het eiland ligt in de Baltische Zee en het was al van 1978 geleden dat er in die zee nog eens een bultrugwalvis gezien is. Rond deze periode trekken de walvissen normaal gezien naar het noorden. Het gaat trouwens goed met de bultrugwalvis. Hun aantal is al zo sterk toegenomen dat het dier niet langer op de lijst met bedreigde dieren staat.
Toeristische attractie Voor deze walvis zal het verhaal misschien minder goed aflopen. Rond Rügen is er geen gevaar voor walvisjagers, maar de walvis volgde waarschijnlijk een school vissen. In deze wateren is het voedsel voor de walvissen veel minder talrijk dan in de buurt van het noordpoolgebied. De walvis is inmiddels een toeristische attractie geworden. Wetenschappers zijn bezorgd, want te veel boten op het water zullen de walvis mogelijk gestresseerd maken. En dan kan het lastig worden om de weg naar de Atlantische Oceaan terug te vinden. (gb)