was en schil de asperges en aardappel, snij in stukken, pel de ui en snij in stukken. doe een beetje boter in pan en voeg de ui en aardappel toe, laat even uitzweten, voeg dan de asperges toe,zet deksel op pan en laat heel even stoven, breng op smaak met peper en zout, voeg het warme water toe, laat ongeveer 40-45 min op zacht vuur koken.
hak het hardgekookt ei in kleine stukjes, snij de been ham in fijne reepjes, hak de peterselie fijn.
mix de soep goed door, garneer met ei ,ham,peterselie.
varkens,runds,lams,gevogelte... alles kan, de brochette wel goed kruiden en laten marineren. groene sla,tomaat,olijfolie,ajuin fijn gesneden, blokjes griekse kaas,"feta" peper,zout,provencaalse kruiden. en de gekende saus tsatsiki. serveer met frietjes.
voor de saus, 1 beker griekse yoghurt 1 komkommer knoflook zout of zeezout
Neem een schaal en een schone theedoek en leg de theedoek over de schaal. doe de beker yoghurt op de theedoek en knijp zoveel mogelijk vocht uit de yoghurt. Laat de yoghurt staan in de doek en laat zoveel mogelijk vocht uit de yoghurt wegsijpelen.
Ondertussen begin je met de komkommer, schil deze en haal de zaadjes uit Snijd in heel kleine blokjes (een keukenmachine kan hier uitkomst bieden).
Knijp ook goed het vocht uit de komkommerstukjes, dit is erg belangrijk voor de smaak en structuur van de saus. Als je er geen vocht meer uit kan persen leg dan de stukjes op een platte schaal en strooi er een beetje zout (of zeezout) overheen en laat het zout het laatste vocht uit de komkommer 'opzuigen'.
Pak de theedoek met de yoghurt, knijp het laatste beetje vocht eruit en doe de yoghurt in een bakje. Knijp met een knoflooktang 1 tot 3 (naar gelang je eigen smaak) teentjes knoflook fijn en doe dit bij de yoghurt.
Veeg het zout een beetje van de komkommer af en voeg bij het yoghurt/knoflookmengsel. zet even in frigo om wat op te stijven.
dit heb je nodig, voor 2-3 pers. 1 rundsschenkel, (soepvlees) 1 ui, 1 doos gepelde tomaat, 250 ml gezeefde tomaat, 1 citroen, peper, zout, thym,look, peterselie 200 ml lauw water, boter, olijfolie.
verwarm de boter en de olie, bestrooi het vlees met een weinig bloem, kruid met peper en zout, bak het vlees mooi bruin aan beide kanten, pel de ui en snij fijn, neem het vlees uit de pan, voeg de ui,thym, look,peterselie alles fijn gesneden toe, snij de citoen in 4 en voeg toe, (citroen goed wassen) laat alles even goed aanstoven, voeg de tomaten en het water toe, breng even aan de kook, leg er nu het vlees boven op, en laat minstens 45 min op een zacht vuurtje verder koken.
serveer met rijst of pasta, de citroen geeft het geheel een frisse smaak. werk af met wat peterselie,geraspte citroen zeste.
voor 2 pers. 2 verse scharrel eieren, verse kruiden,peterselie, lente ui, bieslook,basilicum....... peper,zout, je kan er ook een beetje geraspte kaas vb parmegiano aan toe voegen.
een simpel gerechtje voor de Paasdagen, je kan de eierschaal vullen met, kleine stukjes gekookte beenhesp en puntjes asperges en een hollandaise saus. krab,garnaal, met wat fris groen en een zelfgemaakte mayonaise.
béchamel saus,boter,bloem,melk gemalen gruyere kaas voor het lekkere korstje.
zo begin je er aan,doe een flinke scheut olijfolie in een ketel en voeg het gehakt toe,laat lichtjes bakken. hak al de groenten en het spek fijn,ik gebruik hiervoor de moulinex. voeg toe aan het gehakt,kruid met peper en zout,laat even stoven, voeg dan de tomaten puree en gezeefde tomaten toe,eventueel een wijnig water, of rode wijn. dek af en laat ongeveer 1uur zachtjes koken.
maak de béchamel saus,boter,bloem,1liter melk,zout,peper,nootmuskaat.
neem een kom,smeer ze goed in met boter,begin met een laag tomatensaus, leg er de lasagne bladen op,opnieuw tomatensaus dan béchamel saus,lasagne bladen, doe zo verder tot de kom tot 3/4 vol is,eindig met béchamel, strooi er wat gemalen kaas op en zet ongeveer 45min in een oven op 180graden.
heel lekker met een stukje brood en een glaasje wijn !
3 aardappel, 3 wortelen, 3-4 stukken prei, het wit 3-4 stukken selder 1 dikke ui, 1 pot witte bonen, 1 stuk soepvlees, peper, zout, peterselie,laurier,thijm; begin met het koken van het vlees, voor de bouillon, doe water in pot,voeg vlees en kruidentuiltje toe, breng aan de kook, schuim af,voeg zout toe, laat ongeveer 1 uur koken,het vlees moet gaar zijn. het vlees snij ik in kleine stukjes,om aan soep toe te voegen.
was en snij de groenten in fijne stukjes, doe een beetje boter in ketel en voeg de groenten toe, laat even stoven met deksel op de pot, voeg de bouillon toe, laat 20 zachtjes koken, doe er nu de witte bonen bij,laat 10 min goed doorkoken, breng op smaak met peper en zout. voeg de stukjes vlees toe.
serveer met een goed stuk bruin brood, ideaal als maaltijdsoep.
zalmfilet,asperges,mousseline saus. dit heb je nodig voor 2 pers, 2 stukjes zalm, voor de saus, 2 eigeel, 4 eetlepels boter, 2 eetlepels room, 1/2 citroen, zout,een weinig cayenne peper, deze saus maak je het best "bain marie", doe het eigeel samen met 1 eetlepel water in ketel, meng goed en laat zachtjes warmen,voeg de boter er stukje, bij stukje aan toe, breng op smaak met peper, zout en citroen, klop de room lichtjes op, vermeng met de saus. de zalm kun je pocheren of grillen. heerlijk met asperges en gekookte aardappel.
dit heb je nodig voor 4 pers. 4stukken kipfilet, voor de saus, 2 sjalot, 2 teentjes look, 1 doos gepelde tomaat en gezeefde tomaat, 1eetlepel kappertjes, een handvol olijven, peper,grof zeezout,rosemarijn, olijfolie
begin met de kip te marineren , olijfolie, kip kruiden, bakken in oven 200 ° ong. 40 min
voor de saus,sjalot stoven in een weinig olijfolie, fijn gehakte look toevoegen, de olijven in stukjes snijden en aan de sjalot toevoegen, voeg de tomaten toe gepeld en gezeefd, kruid met peper,zout,rozemarijn, doe er nu de kappertjes bij,een glas warm water en laat een uurtje op een zacht vuur prutellen,
na een korte afwezigheid wegens ziekte, hier een ideetje voor de traditionele vidé, je neemt een plakje diepvries bladerdeeg, goed laten ontdooien,en in voorverwarmde oven 20 min, bakken op 220°, je snijd het mooi door het midden open en vul het op.
vidé vulling dit heb je nodig, 1 soepkip,4 wortelen,3 stengels franse selder, 3stukken prei,peper zout,kruidnagel,laurier.
doe de kip in een ketel en voeg water toe tot boven de kip. maak de groenten schoon en snij ze in fijne stukjes (julienne) laat de kip koken en schuim af,voeg dan pas de groenten toe 1 blaadje laurier en 4 kruidnagels,peper en zout. laat alles koken tot de kip gaar is,dit kan ongeveer een uur duren; haal de kip uit de ketel en laat ze afkoelen voeg wat fijne pasta (letterkes) aan de bouillon toe en je hebt een heerlijke kippen bouillon.
snij het kippevlees in kleine stukjes, snij de champignons,(gekookte) in stukjes, doe alles in pan,voeg de gekookte balletjes toe, doe er 1 kop van de,bouillon bij en 20cl room en 20cl melk, breng op smaak met peper,zout,nootmuskaat, laat goed inkoken,indien nodig binden met maizena. serveer met wat citroen.
dit heb je nodig, 1 soepkip, 3 wortelen, 3stengels franse selder,knolselder kan ook, 3 stukken prei,het wit. kruidnagel,laurier,peper en zout. fijne pasta,letterkes
leg de kip in een ketel,voeg water toe tot de kip gans bedekt is,breng aan de kook,schuim af indien nodig. voeg 1 blaadje laurier en 5 kruidnagels toe,peper en zout. laat zachtjes koken, was en snij de groenten fijn,voeg toe aan de kip, laat nog minstens 30 min zachtjes koken, haal de kip uit de soep, voeg nu de vermicelle of lettertjes toe, nog even zachtjes laten koken. breng op smaak met peper en zout. de kip kan je natuurlijk gebruiken om vidé te maken.
begin met het vlees te marineren,olijfolie,peper, zout,knoflook,verse thijm en rozemarijn.
borstel de champignons,snij in fijne schijfjes, doe ze in de pan en laat ze garen,laat zoveel mogelijk vocht verdampen. hou opzij. bak ze in een weinig boter,kruid met peper en een weinig zout.
maak de gratin, aardappel schillen in fijne schijfjes snijden, vermeng 25 cl room met 100 ml melk, kruid met peper, zout, nootmuskaat,1 geperst teentje look. neem een vuurvaste kom, leg de aardappel in laagjes, kruid tussen de laagjes met een weinig grof zeezout.overgiet met de melk-room mengeling, doe er wat geraspte kaas bovenop, bak in oven op 180°, ong 45 min.
bak het vlees in wat boter en olijfolie,mooi bruin .
dresseer op een verwarmd bord, gratin, champignons, lamsfilet, werk af met een weinig vleessaus.
-bon appétit-
grot champignons,heel lekker van smaak,worden in de streek van Kanne,Riemst in de mergelgrotten gekweekt.
dit heb je nodig, wortelen, sjalot of ui, een beetje boter, aardappel, peper, zout,nootmuskaat, 1 eigeel, een weinig melk, vlees naar smaak, kotelet, worst.....
maak de sjalot en de wortelen schoon en snij in stukken,doe wat boter in de ketel en laat de sjalot er goudgeel in stoven, voeg de wortelen toe, kruid met peper en zout, voeg een weinig water toe en laat zachtjes koken tot de wortelen goed gaar zijn. kook de aardappelen,plet en maak een puree met eigeel, een weinig melk, kruid met wat nootmuskaat, voeg de helft van de wortelen toe, de andere helft geef je er zo bij. bak het vlees maak een mooie bruine saus .
dit heb je nodig voor 4 pers, 500gr gemengd gehakt, peterselie, ( fijn gehakt ) 3 chilli pepers gedroogd en fijn gehakt, 1 ei, 2 sneden brood (geweekt in melk) paneermeel, bloem, peper,zout,
doe het gehakt in een kom, voeg peterselie,chilli,ei,het uitgeknepen brood en paneermeel toe, meng goed, kruid met peper en zout, maak kleine balletjes en rol ze in een beetje bloem.
verwarm wat olie en boter in ketel, bak de balletjes rondom mooi bruin. maak een tomaten saus, doe er de balletjes bij. lekker met pasta of frietjes.
heel gewoon,maar zo lekker, biefstuk,chinese kool met roomsaus en aardappel, Chinese kool bevat veel vitamine C, kalk, ijzer en eiwit wat hem erg gezond maakt. ik kook de kool ongeveer 13min af in lichtgezouten water, afgieten en goed laten uitlekken, de room toevoegen,kruiden met peper,zout,muskaatnoot, goed laten indikken,
dit heb je nodig voor 2 personen, 4 stuks witloof, 4 schijven hesp niet te fijn gesneden, gemalen gruyère kaas, béchamelsaus, (boter,bloem,melk) peper,zout,nootmuskaat.
ik stoof de witloof in een weinig boter,ongeveer 20 min, je kan het ook afkoken maar dan verlies je veel van de vitaminen, rolletjes maken met witloof en hesp, in ovenschaal leggen,overgieten met de kaassaus, je maakt een béchamel en voegt er gemalen gruyère aan toe. de rest van de kaas strooi je over de schotel en een beetje paneermeel, voor het lekkere korstje. in voorverwarmde oven zetten voor ongeveer 20 min, eventueel de grill even gebruiken voor te gratineren. serveer met puree.
dit heb je nodig, wit brood,mag gerust een dag of twee oud zijn, hesp,mozarella, tomaat,heel fijn gesneden, verse champignons,fijn gesneden. peper,zout,oregano.
dit heb je nodig, 1 filet per persoon, 1 dikke ui, 1 paprika, kip kruiden,olijfolie. ik snij de filet in stukken,en de ui en paprika ook,alles in een kom, flink wat kip kruiden, overgieten met 4 eetlepels olijfolie, goed omroeren,in de koelkast zetten en af en toe eens omroeren. je kan dat uren op voorhand maken, hoe langer het marineerd hoe lekerder. gewoon grillen op bbq of elektrische grill. wij hebben gisteren nog van het mooiee weer genoten!
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
leave message
laisser message
Over mijzelf
Ik ben fabienne, en gebruik soms ook wel de schuilnaam rafa.
Ik ben een vrouw en woon in limburg (belgie) en mijn beroep is een full time job, huisvrouw ; ).
Ik ben geboren op 21/05/1962 en ben nu dus 62 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: home sweet home,lekker koken,bakken....deco huis en tuin, gezellig, borduren,haken... en niet te vergeten de Katten, spirou, tommy,fifi,bolleke, zappa, maestro......
ik hou van mensen,de natuur, de stilte en de rust, de vogeltjes die fluiten , de zOn de zee de lucht.
geniet van mijn blogje.
verse kruiden kun je goed bewaren door er een stuk krantenpapier of keukenrol rond te doen,dan wat nat maken en in de groentenla van frigo bewaren, of op een frisse donkere plaats.
brood bakken op een tegel, een baktegel is een tegel van ongeglasuurd aardewerk,een grote vierkante of rechthoekige vloertegel op een ovenrooster doen het prima, op steen gebakken brood krijgt onderaan een mooiere korst, en de steen houdt de ovenwarmte, beter vast. de tegel moet wel mee voorverwarmd worden.