dit heb je nodig, 1 liter melk, 70gr zwarte chocolade (puur) 6 lepels suiker, kaneelpoeder.
doe een weinig water in de ketel,voeg de chocolade toe, laat zachtjes smelten, giet de melk er bij en breng tot kookpunt, voeg de suiker toe, roer goed, voeg een snuifje kaneel toe en roer goed om, serveer met een beetje slagroom.
je koopt een blok marsepein of maakt hem zelf, rol er kleine bolletjes van, ik maakte vier variaties, - marsepein, chocolade, coco schilfers - marsepein, cacao poeder - marsepein,chocolade,amandel schilfers - marsepein, chocolade,mengeling van cacao poeder en kaneel
bolletje marsepein-dan rollen in de gesmolten chocolade, dan in de coco of amandel .......
lekker om zelf van te genieten of om cadeau te geven met de feesten.
speculaas, dit keer gebruikte ik een mengeling van aveve, simpel en heel lekker. dit heb je nodig, 1 zakje van 400gr speculaas mengeling (hier zit de bloem, de suiker en de kruiden in) 1 ei, 100gr koude boter.
vermeng de bloem met het ei, voeg er stukje bij stukje de boter toe tot je een deegbol hebt, laat minstens 30 min in frigo rusten. rol het deeg uit, steek de gewenste vormpjes uit.
je kan er ook gehakte amandelen aan toe voegen, heel lekker.
bak in voorverwarmde oven op 175°, gedurende 18 min. laat afkoelen op een rooster.
roulade met pesto van parmezaan en gedroogde tomaten. dit heb je nodig, -1 kg varkensfilet gebraad, -olijfolie, -2dl bouillon (oxo blokje) - keukentouw, voor de pesto. -3 tenen knoflook, -1 eetlepel pijnboompitten, -50 gr gemalen parmezaan, -8 gedroogde tomaten, -peper en zout, -2 eetlepels olijfolie,
doe de look de pijnboompitten,de tomaten, en de parmezaan in de vijzel en maal fijn,voeg de olijfolie toe,je kan dit ook in de keukenrobot doen. snij het vlees open,en smeer er de pesto op, rol op,maak vast met keuken touw. bak het vlees goed aan in een braadslede in een beetje olie,kruid met peper en zout. voeg dan de bouillon toe, zet nu in de oven op 200°, ongeveer 1 uur,indien nodig wat water toevoegen. laat het vlees even rusten,snij in plakken, serveer met groenten naar keuze en gebakken aardappeltjes.
dit heb je nodig voor 8 bollen, 250 gr bloem voor gebak, 12 gr verse gist, 20 gr suiker, 50 gr boter, 125 ml lauwe melk, een snuifje zout, 1 klein ei
doe de bloem in een kom, maak een kuiltje, voeg het zout toe.(aan de rand van de kom) los de gist op in de melk, giet in het kuiltje, voeg de suiker en het losgeklopt ei toe, meng goed, voeg de stukjes boter er beetje bij beetje aan toe, kneed goed, maak een bol, laat 15 min afgedekt rusten op een warme plaats. maak 8 bolletjes,laat 1 uur rijzen.
bak in frituurolie op 180 °, 8 min, regelmatig omdraaien. laat afkoelen, snij in twee, doe er wat vanilleroom tussen, bestrooi met bloemsuiker.
verse porei soep, dit heb je nodig, 1kg porei,voor de soep gebruik ik het groen, (het wit van de prei maak ik gestoofd met roomsaus) 2 ajuinen,2 aardappelen, 1/2 bouillonblokje, peper en zout, maak de groenten schoon en snij ze in stukken, doe een weinig boter in een ketel en voeg de ui en de prei toe, laat even stoven, voeg de aardappel toe,en het bouillon blokje, overgiet met 11/2 l warm water, kruid met peper en zout, laat ongeveer 25 min zachtjes koken, mix de soep, dien op met een beetje zeer fijn gesneden rauwe prei, en gebakken broodkorstjes,
(het is een samenvoeging van gebak,vulling en coulli dat ik zelf heb samengesteld) en het resultaat was super lekker !
dit heb je nodig,
voor de chocolade genoise, 3 eieren, 100gr suiker, 100gr bloem voor gebak, 1/2 zakje bakpoeder. 20gr cacao.
verwarm oven op 180°
de eieren samen met de suiker dik en schuimig opkloppen, bloem en bakpoeder mengen, zeven en aan eimengsel toevoegen. voorzichtig mengen.
een ronde vorm beboteren, giet het deeg er in . bakken op 180° gedurende 20 min. (ik gebruikte een siliconen vorm van ong 35 cm)
laat afkoelen op een rooster.
als het afgekoeld is kun je er kleine vormen uit steken, of je kan het ook in zijn geheel maken, dan heb je grote gateaux.
-
dit heb je nodig voor de chocolade creme vulling.
125gr pure chocolade, 60ml room van minstens 35% vet.
room plus chocolade zachtjes opwarmen tot de chocolade is gesmolten. roer goed .
giet in een kom en klop met mixer tot het mengsel, koud is. laat ong 1/2uur opstijven in de frigo. haal uit de frigo en klop nu nog eens goed door met mixer. zet even weg in de frigo.
-
dit heb je nodig voor de frambozen coulli,
250gr frambozen, 25gr suiker.
doe de frambozen samen met de suiker in pot, en breng aan de kook, laat een 10min goed doorkoken. vind je het te zuur dan kun je altijd naar smaak wat suiker bij doen. giet door een fijne zeef, er mogen geen pitjes meer in zitten. laat afkoelen en opstijven in frigo. (dit maak je best wat op voorhand) je kan ook confituur gebruiken.
de afwerking, snij de gebakjes in twee, bestrijk een kant met de coulli, spuit er nu van de creme vulling op, leg het andere stuk genoise er op. zet op een rooster en overgiet met chocolade, werk af met een framboos, en een beetje creme fraiche.
de herfst is er samen met de pompoenen, deze heb ik van vilt gemaakt. wat vinden jullie er van ! eigen ontwerp ! heb je vragen over een van de handwerkjes, je kan me gerust mailen . reacties zijn ook altijd welkom.
halloween heks, ik ben gestart met het patroon van de engeltjes van Tilda, heb dat wat aangepast, een broekje, een bloesje en een kleedje, en een gehaakte sjaal, ik vind ze wel geslaagd.
dit beertje maakte ik speciaal voor valérie,mijn dochter het is gemaakt uit een oude jeans , en het sjaaltje is gemaakt van de stof, die aan de binnenkant van de zak zit.
dit heb je nodig, 275 gr tarwebloem, 5 gr verse gist, 25 gr fijne suiker, 120 gr parel suiker, 5 gr zout, 120 gr lauwe melk, 65 gr zachte boter, 1 ei.
los de gist op in de melk, doe de bloem in een grote kom, maak een kuiltje, strooi het zout rond de rand, giet het gist mengsel in het kuiltje, voeg de 25 fijne suiker en het los geklopt ei toe, meng goed. voeg dan stukje bij stukje de boter toe, kneed alles goed, laat ongeveer 15 min rusten ,kneed er dan de parel suiker door, laat nu ongeveer 30-40 min rijzen.
maak de vulling, dit heb je nodig, 30 gr gesmolten boter, 75 gr bruine suiker (donkere) 1 eetlepel kaneel poeder.
boter smelten, suiker en kaneel vermengen.
neem het deeg, druk het plat om de lucht er uit te drukken, laat ongeveer 10 min rusten. rol nu het deeg vierkant uit, smeer er de gesmolten boter op, verdeel het suiker kaneel mengsel er over.
rol het nu in de lengte op, snij in stukken, leg ze in bloemvorm op een bakplaat, laat nu nog 30 min rijzen.
bak in voorverwarmde oven op 180° voor 20-25 minuten.
het is wel wat werk, maar zeker de moeite waard, een pistolet voor speciale dagen !
dit heb je nodig, 450gr bloem, tarwe bloem 250ml lauw water, 2 koffielepels droge gist, 30gr malse boter, 2 koffielepels zout, 2 koffielepels fijne suiker. 150gr boter voor de tournage
neem een kom, doe er de bloem,gist,suiker,zout en water in, kneed tot een zacht deeg.minstens 10 min kneden. maak een bol en laat afgedekt 45min rijzen.
snij de 150gr boter in kleine stukjes, neem het deeg en druk het plat met de handen, in 3 plooien, plat drukken,draaien plat drukken, neem deegrol en rol het deeg uit tot een rechthoek van ong. 20x30, leg de kleine kant voor je,leg bovenaan de stikjes boter, laat 3cm vrij aan de boorden, (zie foto) plooi in drie gelijke delen (portefeuille) draai het deeg met de korte kant voor je,rol het deeg uit,tot een rechthoek, voorzichtig,maag niet openscheuren door de boter. plooi opnieuw in drie,uit rollen,plooien . verpak in vochtige handdoek en leg 30min frigo.
haal het deeg uit de frigo,rol tot een rechthoek van 25x30 snij in twee delen in de lengte,maak ieder stuk vochtig met wat water, rol ieder stuk in de lengte op. verdeel iedere rol in 6 stukken. leg de stukken op bakplaat met bakpapier,met de snijzijde boven. bedek, en laat 2 uur rijzen.
verwarm de oven op 180° bak de broodjes ongeveer 25 min..
chocolade koekjes, met chocolade vulling i love it !!
dit heb je nodig
125 gr zachte boter, 80 gr poedersuiker, 120 gr bloem voor patiserie, 6 eetlepels cacao poeder, 1/2 theelepel kaneel
vulling, 125 gr pure chocolade, 60 ml room.
roer de boter met de suiker in een kom, licht en schuimig, zeef de bloem,de cacaopoeder en de kaneel erover. meng alles tot een deeg. leg het deeg tussen twee vellen bakpapier en rol het uit tot 3mm dikte. steek er rondjes uit en leg op een bakplaat.
verwarm de oven op 160°, bak de koekjes 15 min in de oven, tot ze stevig aanvoelen. laat afkoelen op een rooster.
maak de vulling, verwarm op een laag vuurtje de room en de chocolade in een pannetje tot de chocolade is gesmolten, roer glad, laat afkoelen en zet dan ongeveer 1 uur in frigo om stevig te worden. plak twee koekjes met de chocolade vulling tussen tegen elkaar. bestuuf met cacaopoeder.
brochette van kipfilet,met citroen en rozemarijn, dit heb je nodig voor 2 personen. 2 kipfilets, 1 onbespoten citroen, een paar takjes rozemarijn, peper,zout, olijfolie.
snij de citroen in fijne schijfjes, snij de kipfilet in 3 stukken, maak een brochet,een stuk kip,een stuk citoen,..... steek nu tussen de kip en ciroen wat stukjes rozemarijn, kruid met peper en zout; bak in oven op 250° gedurende ong.45 min, je kan ze ook op de bbq grillen. lekker met gebakken aardappel,gestoofde tomaat.
door de citroen heeft de kip een lekker fris smaakje!
1 kg mosselen, 1 dikke ui, franse selder, peper, zout, citroen.
was en kuis de mosselen goed, snij de groenten ( niet te fijn )
de een weinig olijfolie in de ketel, voeg de groenten toe, laat even stoven, voeg 1 1/2 glas water toe, laat verder stoven tot de groenten bijna gaar zijn. voeg de mosselen toe, kruid met peper en zout, deksel op de ketel en laat 5 min koken, goed opschudden en nog 5 min laten koken. even piepen, als de mosselen los van de schelp komen zijn ze gaar.
serveer met verse friet, ik maak er een sausje bij, 1 eetlepel mayonaise, 1 eetlepel mosterd, een beetje citoen.
dit heb je nodig, 1 courgette, 1 doos tomaat in blokjes, 1 pakje gezeefde tomaat, ( couli ) 2 ajuin peper, zout
room,basilicum voor de afwerking !
doe een weinig olijfolie in de ketel, stoof de ui er even in, voeg de courgette, in blokjes gesneden toe laat even stoven, voeg nu de blokjes tomaat toe, laat even stoven, leng aan met de gezeefde tomaat, en indien nodig met wat water. kruid met peper en zout. laat de soep ongeveer 2O min zachtjes koken. mix de soep,
werk af met een beetje room, en verse basilicum !
je kan de soep wat pittiger maken door pikante olie te gebruiken.
klassieke vinaigrette, 75 dl witte of rode wijnazijn (1 deel) 3,7 dl extra vierge olijfolie (5 delen) zeezout,verse gemalen peper
doe al de ingredienten te samen en klop goed. bewaar de vinaigrette op een koele donkere plaats voor een slatje voor 2 pers,2 eetlepels azijn,10 eetlepels olie,kruiden naar smaak.
lichte vinaigrette, vervang de helft van de olijfolie door druivenpitolie.
knoflookvinaigrette, voeg 1 geperst teentje look toe, vervang de helft van de azijn door balsamico-azijn.
mosterdvinaigrette, voeg een eetlepel mosterd toe, dijon,graanmosterd,.....
yoghurtvinaigrette, voeg 2 eetlepels griekse yohurt of zure room toe, 1 eetlepel vers gehakte dille en 1 eetlepel karwijzaadjes.
verse kruiden,peterselie,bieslook,estragon, citroenmelisse,munt,basilique.........al deze kruiden doen het goed in een vinaigrette .
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
leave message
laisser message
Over mijzelf
Ik ben fabienne, en gebruik soms ook wel de schuilnaam rafa.
Ik ben een vrouw en woon in limburg (belgie) en mijn beroep is een full time job, huisvrouw ; ).
Ik ben geboren op 21/05/1962 en ben nu dus 62 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: home sweet home,lekker koken,bakken....deco huis en tuin, gezellig, borduren,haken... en niet te vergeten de Katten, spirou, tommy,fifi,bolleke, zappa, maestro......
ik hou van mensen,de natuur, de stilte en de rust, de vogeltjes die fluiten , de zOn de zee de lucht.
geniet van mijn blogje.
verse kruiden kun je goed bewaren door er een stuk krantenpapier of keukenrol rond te doen,dan wat nat maken en in de groentenla van frigo bewaren, of op een frisse donkere plaats.
brood bakken op een tegel, een baktegel is een tegel van ongeglasuurd aardewerk,een grote vierkante of rechthoekige vloertegel op een ovenrooster doen het prima, op steen gebakken brood krijgt onderaan een mooiere korst, en de steen houdt de ovenwarmte, beter vast. de tegel moet wel mee voorverwarmd worden.