Taal is cultuurgebonden. Soms kan het verrijken,soms kan het verarmen. Maar er zijn verschillen waar we iets kunnen uit leren. En wie wil er nu niet iets leren? We leven in ons land op de grens van twee culturen: noord en zuid. Walen en Vlamingen. Noordelingen zeggen in de eerste zin van een vergadering waar het op staat. Kom je te laat, dan heb je meestal de clou van de zaak gemist. Franstaligen draaien rondjes in een vergadering en formuleren hun punt op het einde van de vergadering. Een goede vertaling van Nederlands naar Frans draait de zaken meestal gewoon om. Oplossing om elkaar te begrijpen: elkaars taal spreken. Je moet meer nadenken en zorgvuldiger formuleren. Dus alle Vlamingen moeten Frans tegen Franstaligen spreken,Franstaligen Nederlands tegen Vlamingen. We zouden zorgvuldiger met elkaar omgaan en elkaar beter begrijpen.
Reacties op bericht (3)
12-11-2005
VLAANDEREN
Laten we eerst zelfstandig zijn in een verenigd Europa.
Vlaanderen kan gerust voor zijn eigen zorgen,en daarna zullen wij ook solidair zijn met onze buren op economisch en cultuur gebied.
Maar er is nog veel werk aan de winkel,de federale regering beseft het nog niet maar eens zal het zover zijn.
Graag reaktie in ons gastenboek:http://www.vvb/org/afdelingen/ardooie
12-11-2005 om 14:09
geschreven door tijl
19-04-2005
Brussel is meertaliger dan je denkt
De Vlaming die in Brussel rondloopt komt bij dit soort discussies vaak stereotiep uit de hoek : franstaligen spreken geen nederlands en wij zouden wel frans moeten spreken... enkele cijfers : Nederlandstalige brusselaars maken ongeveer 15% uit van de brusselse bevolking, Franstalige brusselaars ongeveer 50%- EU functionarissen en immigranten (zonder belgische nationaliteit) maken ongeveer 35% uit.
Kijken we naar de taalhomogeniteit in huishoudens komen we echter nog interessantere cijfers tegen (rudi janssens/vub). Dan spreken we over 9% homogeen nederlandstaligen, 11% die nederlands thuis mengt met het gebruik van een andere taal en 50% die enkel frans spreekt thuis. samen zijn er dan 41% van de mensen die thuis (!) meer dan 1 taal spreken. en dan hebben we het nog niet gehad over het groeiende belang van het nederlands als tweede taal door het enorme succes van het nederlandstalig onderwijs in brussel.
Enerzijds moet men dus leren aanvaarden dat de tijden van een 1 of zelfs 2 talige hoofdstad voorbij zijn - als je in een grootstad woont is differentiatie en verscheidenheid net de troef die je erbij krijgt. Wie meertalig is heeft hierbij een voordeel tegenover diegenen die 'hun' taal blijven spreken... (denk bijvoorbeeld eens aan de West-vlaming die zich niet buiten zijn provincie verstaanbaar kan maken).
Ten tweede zijn het vreemd genoeg altijd mensen die niet vertrouwd zijn met brussel (hiermee bedoel ik dat zij er niet gewoond/geleefd hebben, maar er slechts enkele keren 'op bezoek' komen) die het taalprobleem sterk aanvoelen. Ze gebruiken brussel en haar problemen (die ik niet ontken, maar die zich op het niveau van een wereldstad afspelen waar zich altijd dit soort problemen voordoen, en niet op het niveau van de Vlaamse emancipatiestrijd) als argument tegen 'die arrogante walen'.
Over de vaak engelstalige eurocraten, die geen belgische belastingen betalen op hun loon en doordat ze de mooiste woningen inpalmen ook de huurprijzen de hoogte injagen, hoort men ze echter weinig woorden reppen. Natuurlijk gaat het hier om hoogopgeleiden, mensen met middelen, en niet om belgen van buitenlandse afkomst (die inderdaad vaak frans spreken, en vaker en vaker nederlands als derde taal) die omwille van vooroordelen rond hun inzet op de werkvloer niet aan een job geraken.
De franstalige brusselaars die verder kijken dan hun neus lang is, spreken meestal wel wat nederlands, engels of spaans, net zoals hun nederlandstalige stadsgenoten.
Een andere opmerking is dat nederlandstaligen nu eenmaal vlugger een taal leren dan franstaligen, doordat we (vaker?) in contact komen met anderstalige cultuurproducten: geen gedubde reportages - engelstalige maar puur vlaamse muziekgroepen - enzovoort enzoverder. Dit moeten we echter eerder zien als een bonus voor ons dan een minpunt voor de anderen.
Het probleem van het nederlands in brussel is in feite een gepercipieerd probleem - als nederlandstalige in Brussel heb je meer voordelen dan nadelen: de vgc heeft meer geld te besteden dan dat er nederlandstaligen in brussel zijn, waardoor de nederlandstalige cultuurtempels , radio's , onderwijsinstellingen,... duidelijk de betere van de stad zijn, wat de nederlandstaligen dus enkel maar ten goede komt. Ook op de arbeidsmarkt zijn nederlandstaligen in hun voordeel.
maar ik wordt afgeleid. laat ik eens antwoorden op de reactie van bernard.
1) de federale minister van binnenlandse zaken is patrick dewael, geboren in lier en afgestudeerd aan de vub. Een nederlandstalige vlaming dus , die ook de ervaring van het meertalige brussel heeft... ik zie niet direct uw punt (als ik helemaal taalpurist was zou ik ook nog vermelden dat in de betreffende zin onderwerp en persoonsvorm niet overeenkomen in geslacht en getal [.....ministers......verstaat] maar ik wil niet lastig doen).
2) de VGC werkt aan tal van projecten die niet enkel nederlandstaligen maar ook anderen helpen om desnoods via tolken hen van zorg in hun taalte verzekeren ( ik schat dat er ongeveer minimum 7% van de brusselaars als eerste taal het arabisch leerde - in het kader van de rechten van de mens en de grondwet moeten ook zij dus gelijk behandeld worden als de nederlandstalige brusselaar )
3) franstaligen stellen zic boven de grondwet en regels beleefdheid ? alle marrokanen lui ? alle westvlamingen werkers? het is gevaarlijk uitspraken te doen over groepen die op een puur willekeurig feit zoals taal/cultuur samengebracht worden.
4) de Vlaamse kuisvrouw bestaat niet in Brussel , ze is meestal oost-europees en franstalig.
conclusie : ga eens een paar jaar in brussel wonen, spreek eens een andere taal gedurende uw verblijf daar, solliciteer eens , ga eens om uw cultuurwaardebonnen bij de Vlaamse Gemeenschapscommissie en bekijk dan nog eens hoe bedreigd de nederlandstalige ( dit is niet hetzelfde als de vlaming ) is in brussel !
19-04-2005 om 14:56
geschreven door Bram
16-04-2005
Politiek en Brussel geen voorbeeld van taalhoffelijkheid
Respect en begrip voor anderstaligen, ja. Maar er zijn grenzen. Zonder deze grenzen blijft het éénrichtingsverkeer.
Moeten we nog dulden dat federale ministers, zelfs van binnenlandse zaken, in Vlaamse gemeenten alleen maar Frans verstaat ?
Moeten we blijven dulden dat nederlandstalige zieken in Brussel, frans moeten spreken om behandeld te kunnen worden ?
Moeten we tot in het oneindige blijven verdragen dat Franstaligen in Vlaanderen zich koppig boven grondwet en alle regels van beleefdheid stellen, terwijl vreemdelingen met de moeilijkste talen zich met veel inzet en in moeilijker omstandigheden met succes onze taal eigen maken ?
De Vlaamse kuisvrouw moet dus perfect franstalig zijn, terwijl de hoogste Franstalige functionaris alle taalhoffelijkheid mag vergeten ?!