Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
11-10-2008
Schade vliegtuig op duif verhaald
Schade vliegtuig op duif verhaald Uitgegeven: 9 oktober 2008 11:00 Laatst gewijzigd: 9 oktober 2008 11:01
BRUSSEL - Een Belgische duivenmelker moet opdraaien voor de schade die een van zijn duiven aan een vliegtuig heeft toegebracht. Dat meldden verschillende Vlaamse kranten donderdag.
De duif vloog in het Waalse Genappe in de propellor van een vliegtuigje. De reparatie kostte twee- tot drieduizend euro. De duif kwam op tragische wijze om het leven.
Ringetje
Via een ringetje om de poot van de duif werd de eigenaar opgespoord en aansprakelijk gesteld. Het is nu afhankelijk van de vraag of zijn aansprakelijkheidsverzekering de duif al dan niet als huisdier erkent en of de man de schade daar kan verhalen.
Volgens de voorzitter van Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond is het de eerste keer dat de kosten van een vliegtuigongeval worden afgewenteld op een duivenliefhebber.
ROTTERDAM - In een ultieme poging drie Roemeense leeuwen en drie dingos van de hongerdood te redden, bekommeren Nederlandse dierenactivisten uit de regio Rotterdam zich over diverse aan hun lot overgelaten dieren in een recent gesloten Roemeense dierentuin.
Een vrijwilligster geeft een gehavend paard wat eten. FOTO AD/RD
Voor twee leeuwen komt hulp te laat. Ze zijn door ondervoeding zo ernstig gehandicapt geraakt dat ze niet herplaatsbaar zijn.
Wereldwijd zijn dierenactivisten in de bres gesprongen, waardoor er nog enige hoop is voor de beesten. Het probleem in de dierentuin in Buhusi in het noordoosten van Roemenië staat niet op zich. Roemenië telt zon veertig dierentuinen die geen van alle voldoen aan de Europese eisen. Vele worden door de overheid gedwongen hun poorten te sluiten, omdat ze ook niet aan de Roemeense dierentuinwet voldoen.
,,Directeuren laten vervolgens de dieren aan hun lot over, stelt hulpverleenster Nathalie Klinge uit Bergambacht, verbonden aan het Roemeense SOS Dogs. ,,Er is een geval bekend waar buurtbewoners leeuwen in leven hielden met salamiworsten, gedoneerd door de plaatselijke supermarkt.
Ook een andere Roemeense dierentuin in de stad Oradea aan de Hongaarse grens heeft de poorten onlangs moeten sluiten. Daar zijn 16 leeuwen waarvan 5 welpen achtergelaten. Klinge: ,,Leeuwen en leeuwinnen zitten bij elkaar in veel te kleine kooien, net als twintig grijze wolven en vijf beren. Apen zitten alleen opgesloten en hebben de moed verloren. Voor de vijf welpen is opvang in Zuid-Afrika gevonden, maar de Roemeense bureaucratie maakt herplaatsing onmogelijk. Jarenlang is geprobeerd hulp te krijgen van dierentuinen in West-Europa en dierentuinorganisaties in rest van de wereld, maar hulp blijft tot nu toe uit.
In de dierentuin in Buhusi zitten nog drie leeuwen en drie dingos die in leven worden gehouden met geld dat door een echtpaar uit Rockanje (ZH) is gedoneerd. Klinge: ,,Een Roemeense accountant koopt vlees bij de plaatselijke slager. Voor en na haar werk voedt ze de dieren.
Engelse, Amerikaanse en Roemeense organisaties hebben vier honden en twee katten weggehaald. Zeven paarden (vier uit de dierentuin) komen 17 oktober naar Nederland. Stichting AAP wil de drie dingos herplaatsen maar die staan op een lange Roemeense wachtlijst.
Exotisch dier voor de kinderen? Vraag huisarts om advies!
Exotisch dier voor de kinderen? Vraag huisarts om advies!
Chicago - Reptielen, apen, knaagdieren en andere exotische dieren groeien in populariteit maar zouden afgeraden moeten worden in huishoudens met kleine kinderen of mensen die problemen hebben met hun immuunsysteem. Dit is het advies dat na een onderzoek door Amerikaanse kinderartsen dat maandag werd gepubliceerd.
Hoewel kinderartsen afweten van de risico's die gerelateerd zijn aan huisdieren, zegt slechts 5 procent ouders en kinderen regelmatig te wijzen op deze gevaren. Een houding die moet veranderen zei Dr. Larry Pickering van de Emory University Medical School in Atlanta in een onderzoek voor de American Academy of Paediatrics (kinderartsen).
¨De meeste niet-traditionele huisdieren vormen een risico voor de gezondheid van jonge kinderen, de aanschaf en het bezitten van zou moeten worden afgeraden in huishoudens met jonge kinderen,¨ zeiden zij in een onderzoek dat gepubliceerd werd in de oktober uitgave van Paediatrics. De meeste reptielen bijvoorbeeld, dragen de salmonella bacterie.
Het onderzoek meldt dat ouders gewezen moet worden over de verhoogde kans op blootstelling aan niet-traditionele huisdieren en dieren in publieke omgeving zoals aaidierentuinen, bij kleuters en bij kinderen onder de 5, en voor mensen die problemen hebben met hun immuunsysteem.
Mogelijke problemen variëren van allergieën tot het verspreiden van besmettelijke ziektes, meldt het onderzoek. In 2003 bijvoorbeeld, werden ongeveer 20 mensen in de het Middenwesten van de VS besmet met apenpokken. De ziekte werd gevonden bij geïmporteerde Gambiaanse hamsterratten.
Het onderzoek meldt dat het aantal exotische huisdieren in de VS met 75 procent is toegenomen sinds 1992. In 2005 werden er bijna 88.000 zoogdieren, 1.3 miljoen reptielen en 203 miljoen vissen illegaal geïmporteerd in de VS.
¨Deze illegale handel veroorzaakt de ondergang van regels die opgesteld zijn door handhavinginstanties om de introducties van ziektes te verminderen.¨ zei het rapport.
Bericht uitgegeven door SOVON op woensdag 8 oktober 2008
Het najaar is dan toch echt losgebarsten. Tijdens de 'World Bird Watch' van afgelopen zaterdag werden er al bijzonder hoge aantallen van trekkende vinken, spreeuwen en koperwieken gemeld. Die hoge aantallen vliegen een paar dagen later nog steeds, zeker met het geweldige weer van het moment.
Wie nu op een willekeurige plek in het landschap gaat staan, ziet voortdurend kleine groepjes zangvogels naar het zuiden vliegen. Het gros is vink, maar ook kepen, sijzen, kwikstaarten en uiteraard koperwieken zijn vertegenwoordigd. Tegen de knalblauwe lucht steken de voortploeterende stipjes mooi af.
Zwerm spreeuwen
Dit zijn topdagen voor de echte trekteller. Soms zijn de aantallen passerende zangvogels zo hoog dat het gewoon niet meer bij te houden is. Spectaculair.
Veel bosvogels grijpen het mooie najaarsweer aan om nog even hun hoogtse lied ten gehore te brengen. Overal hoor je roodborsten en heggenmussen. Leve het najaar!
Tekst: Harvey van Diek, SOVON Foto: Jerry Segraves, Wikipedia
In de Seine is enkele dagen geleden een Atlantische zalm van zeven kilo opgevist aan de stuwdam van Suresne, in de voorsteden van Parijs. De 97 centimeter lange vis is het eerste exemplaar sinds zeventig jaar, zegt de Nationale visserijfederatie van Frankrijk.
Bio-indicator Volgens de federatie zijn er geen zalmen meer opgedoken in de rivier sinds de jaren twintig, deels door de vervuiling, maar ook door het groot aantal stuwdammen. "Dit toont aan dat de kwaliteit van het water is verbeterd", benadrukte Sandrine Armirail, voorzitster van de Franse visserij-organisatie 'Maison de la pêche et de la nature'. "De zalm is een bio-indicator: als hij aanwezig is, wil dat zeggen dat het water een relatief goede kwaliteit heeft. Dat wil niet zeggen dat het uitzonderlijk proper is, maar dat het water goed genoeg is om stroomopwaarts te zwemmen", legde ze uit. "We moeten moeite blijven doen op dit vlak en ervoor zorgen dat de mogelijkheden voor de doortocht van deze migrerende vissen wordt vergemakkelijkt", zei ze nog.
Andere vissen Eind juli werd nog een zeeforel opgevist uit de Seine, ook ter hoogte van de dam van Suresnes. Volgens het SIAAP (Syndicat interdépartemental pour l'assainissement de l'agglomération parisienne), zijn er momenteel 32 vissoorten geteld in de Seine, tegenover 3 in 1970. (afp/sam)
Ik zet hierbij een heel mooi filmpje van een ongeloofellijke hond Skidboot, dit kreeg ik door van Martina1, hoop dat je ervan geniet, spijtig genoeg blijkt dat deze lieve hond ondertussen naar de regenboogbrug gegaan is, maar toch mooi om eens te bekijken.
Topvermaak in Tokio! In een restaurant aldaar zorgen... twee apen voor de bediening. Yatchan en Fukuchan zijn getraind om klanten warme handdoekjes, drankjes en schotels aan te reiken. Zelfs afrekenen kunnen ze, al moet u voor de fooi wel wat sojabonen opzij leggen. De baas van de zaak is zo onder de indruk van hun prestaties dat hij nog drie andere apen zal opleiden. (svm)
Zuid-Afrikaan 113 dagen opgesloten met giftige slangen (Martina1)
Zuid-Afrikaan 113 dagen opgesloten met giftige slangen
Martin 'de zot' Smit.
Een Zuid-Afrikaan heeft maar liefst 113 dagen in het gezelschap van veertig giftige slangen doorgebracht. Daarmee verbeterde Martin 'de zot' Smit het vorige wereldrecord uit 1986, dat op 107 dagen stond. Dankzij deze stunt, die verwezenlijkt werd in de zoo van Hartbeespoortdam, zamelde de professionele slangenkweker 6.400 euro in voor een goed doel.
Eind goed al goed, want de recordpoging liep allerminst van een leien dakje. Smit stapte immers met een zware griep uit de glazen kooi en werd bovendien in de schoen gebeten door een 'puff adder', de giftigste slang van Zuid-Afrika. Het akeligste moment was echter toen drie gewapende mannen het park binnenstormden en ervandoor gingen met 3.850 euro.
Voor Smit werd het een ervaring die niet voor herhaling vatbaar is. "Nooit meer. Niet vanwege die slangen, nee, de muren waren het probleem. Vooral het feit dat ik niet naar huis kon gaan om daar tot rust te komen, heb ik gemist." Hij zal ook opnieuw aan een paar dingen moeten wennen. "Slapen met het licht uit of een koekje eten zonder aangestaard te worden door een zwarte mamba, dat ben ik niet meer gewoon." (svm)
Vrouw geeft 13.000 euro uit om kat te horen miauwen (Martina1)
Vrouw geeft 13.000 euro uit om kat te horen miauwen
Dierenliefde kan ver gaan. Dat bewees een Britse vrouw die 13.000 euro uitgaf om haar kat weer te horen miauwen. Het dertienjarige diertje leed aan een zeldzame keelaandoening en de prijs van de behandeling was niet van de poes.
Stem kwijt Jean Kelly uit Olney ging volgens de Daily Telegraph met haar teerbeminde Cadbury naar de dierenarts toen de kat van de ene dag op de andere haar stem verloren was. Bleek dat het strottenhoofd van Cadbury verlamd was waardoor de keel van de kat geblokkeerd raakte. Er waren twee operaties nodig om het dier te genezen.
Verzekering Een verblijf in intensive care, zes dagen onder de zuurstoftent, vier maanden verzorging en regelmatige check-ups kostten mevrouw Kelly de ronde som van 13.000 euro. De 'troeteldierenverzekering' die Jean Kelly had afgesloten, bestaalde 7.700 euro terug. De dame moest wel een vakantie in Namibië uitstellen om de behandeling te kunnen betalen.
Eerlijke kans "De levenskwaliteit van Cadbury gaat voor alles", zegt mevrouw Kelly. "Ik weet dat hij niet meer van de jongste is, maar hij verdiende een eerlijke kans". (eb)
Meer dan 370 Magellan-pinguïns die op mysterieuze wijze op de equatoriale stranden van het noordoosten van Brazilië aanspoelden zijn met een vliegtuig van de luchtmacht naar het zuiden gevlogen en daar losgelaten bij de koudere wateren waar ze horen. Dat hebben dierenbeschermers gezegd.
De afgelopen maanden spoelden zo'n duizend pinguïns aan op de Braziliaanse noordoostkust. Zeker twintig procent stierf en de rest verkeerde in zodanige staat dat zij niet uit zichzelf terug konden. Zaterdag zijn ze met een vliegtuig teruggevlogen.
Magellan-pinguïns leven in grote kolonies in het zuiden van Argentinië en Chili en migreren tussen maart en september naar het noorden tot het zuidwesten van Brazilië. Waarom de aangespoelde groep zo ver in het noorden belandde, is niet bekend. (novum/odbs)
Een eigenares van de dierentuin in Uhldingen (dichtbij Stuttgart) is maar heel nipt aan de dood ontsnapt. De vier meter lange tijgerpython Antonia had haar kaken al om haar hoofd gedraaid, klaar om haar prooi op te slokken. Renate liet zich echter niet doen en wist de druk van de zeventig tanden te verlichten door haar duimen tegen de kaakbeenderen van de slang te drukken.
Collega's die in de buurt waren, gingen het dier te lijf met de brandslang en zo kon de ongelukkige vrouw uiteindelijk bevrijd worden. Renate had wel verschillende beten gekregen en verkeerde in shock. "Alle betrokkenen hebben zeer goed gehandeld", wist een pythonexpert achteraf te vertellen. "De druk op de kaak gaf het reptiel pijn. En door het water verloor het dier zijn geurzin en raakte het volledig gedesoriënteerd." (svm)
Beckhams gebruiken nachtegaalpoep voor gladde huid
Beckhams gebruiken nachtegaalpoep voor gladde huid
Terwijl de meeste mensen huiveren bij de gedachte om getroffen te worden door vallende vogeluitwerpselen, lijken Victoria en David Beckham daar geen probleem mee te hebben; het showbizz-koppel gebruikt vogeluitwerpselen om een gladde huid te krijgen.
Blijkbaar gaan voetballer David Beckham en ex-Spice Girl Victoria wel erg ver in hun pogingen om er goed uit te zien. Hun nieuwste schoonheidskuur bestaat uit het aanbrengen van een crème op basis van de uitwerpselen van een nachtegaal.
Victoria ontdekte de behandeling toen ze in Japan was. Terug thuis, in de VS, kwam ze erachterdat de crème ook daar te koop is.
Bron : GVA
Een hele fijne dag voor iedereen vandaag, we zullen van die druilerige dag maar het beste maken he ?
Vrouw traint lijkenhond met voet verkeersslachtoffer
Vrouw traint lijkenhond met voet verkeersslachtoffer
Een vrouw uit het Amerikaanse Florida is moeten opstappen bij de brandweer nadat aan het licht kwam dat ze haar lijkenhond africhtte met behulp van de voet van een verkeersslachtoffer.
De 38-jarige Cindy Economou had aan haar baas gevraagd of ze een menselijke voet mocht gebruiken op haar hond te trainen. Toen haar baas dat voorstel weigerde, besloot Economoe om een afgerukte voet van een verkeersslachtoffer te stelen.
De vrouw bewaarde het lichaamsdeel in haar diepvriezer en trainde haar lijkenhond ermee. Toen dat uitlekte, mocht ze stante pede haar biezen pakken.
"Monkey-man" Goodie was eerst een straatartiest, maar nu moet hij echt de aap uithangen.
Goodie wordt door de Indiase spoorwegen betaald om de echte apen in een station in het noorden van India verjagen. Hij krijgt er zeven dollar per dag door. "De mensen dachten eerst dat de apen me zouden verscheuren, maar ik jaag ze angst aan", aldus de straatartiest. Zijn talent voor het verjagen van apen werd bij toeval ontdekt.
Het station kampte met een echte apenplaag. De apen beschadigden en bevuilden treinstellen en stalen bananen van de passagiers.
De geiten in Kenia dragen tegenwoordig een condoom. Niet vrijwillig natuurlijk en ook niet in de vorm waarin wij het kennen, maar hun "condoom" is zeer efficiënt.
Herders binden rond de buik van de geit een "olor", dit is een eeuwenoud middel om de dieren het copuleren te beletten. Die "olor" is een vierkant stuk koeienhuid of plastic - een doos bij manier van spreken - die voor de buik hangt. Hiermee kan de bok zijn uitverkorene niet bestijgen, plassen lukt wel.
Droogte
De herders willen de omvang van hun kuddes beperken omdat er niet genoeg groen graasland voorhanden is door de droogte. De plaatselijke boeren moeten nu al rondreizen om voor hun kuddes water en graasland te vinden. Het apart laten grazen van bokken en geiten is ook een oplossing, maar daarvoor heb je twee herders nodig. Een geitencondoom is merkelijk goedkoper
zaterdag 04 oktober 2008 | 09:46 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 04 oktober 2008 | 09:51
Psycholoog Marie José Enders-Slegers deed voor de Universiteit Utrecht onderzoek naar het effect van dieren in zorginstellingen. Wat is dat effect? "Huisdieren houden ouderen fit, gezond, en vullen het gat dat ontstaat als de partner is overleden of familie ver weg woont.
Een dier heeft zorg nodig, houdt onvoorwaardelijk van je en biedt troost. Als je de hond uitlaat ontmoet je bovendien andere mensen. Dat mensen hun huisdieren in steeds meer instellingen mee mogen nemen is een goede ontwikkeling."
Vaak is de verzorging van het dier een probleem: mensen zijn niet meer in staat de hond uit te laten of de kattenbak te verschonen.
"Dat klopt, en ik vind dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor de verzorging van het dier. Er zijn altijd wel vrijwilligers te vinden die elke dag met de hond willen wandelen. Maar instellingen moeten de mogelijkheden bieden, want zij moeten de leefkwaliteit van bewoners optimaliseren."
Personeel en andere bewoners hebben soms bezwaar tegen de overlast of viezigheid van dieren.
"Dieren moeten goed opgevoed zijn, dus niet te wild of luidruchtig. Huisdieren brengen geen ziekten over, dus dat ze niet hygiënisch zouden zijn is kletskoek."
(Novum) - Kattenbezitters zijn over het algemeen hoger opgeleid dan mensen met een hond. Ook wonen mensen met een kat veelal in het noorden of westen van Nederland, terwijl hondeneigenaren in het zuiden en oosten bivakkeren. Dat blijkt uit een onderzoek van Cendris, onderdeel van TNT Post. Het bedrijf heeft een database met kenmerken van meer dan een miljoen Nederlanders.
Van de kattenbezitters is 34,8 procent hoogopgeleid. Van de hondeneigenaren is dat 26,6 procent. Mensen met een kat wonen vaak op een etage of flat en zijn veelal jonge alleenstaanden, terwijl honden geliefd zijn bij gezinnen. Het bedrijf maakte de gegevens bekend naar aanleiding van dierendag.
Van de baasjes van katten is 31,2 procent godsdienstig, van honden 44 procent. Dat hangt volgens de onderzoekers samen met de geografische verdeling van honden over het land.
SAMENVATTING Schuimcicaden hebben een ingenieus springsysteem, wat opgebouwd is uit boogachtige structuren. Door de afwisseling van hard en flexibel materiaal kunnen deze insecten niet alleen extreem snel springen, maar ook heel erg krachtig. Zoölogen van de universiteit van Cambridge ontdekten dit springsysteem en beschreven het deze week in vakblad BMC Biology .
In de natuur is het kiezen of delen, de meeste dieren kunnen of heel snel springen of heel krachtig. Dit komt door beperkingen van de spieren zelf. Wanneer een spier snel moet samentrekken, kan deze maar beperkt energie leveren. Het is dan mogelijk om een snelle sprong te maken, maar echt krachtig zal die niet zijn. Om een krachtige sprong te maken, moet een spier namelijk langzaam samentrekken zodat er veel energie beschikbaar komt. Een dier wat snelle en krachtige sprongen wil maken, moet dus zorgen dat de spieren langzaam samentrekken en tijdens de sprong weer snel terugschieten in de originele vorm. Maar bestaat zon systeem überhaupt wel?
Schuimcicaden zijn ware springkampioenen. Deze kleine insectjes kunnen ongeveer 700 millimeter hoog springen, dat is ruim honderd keer hun eigen lichaamslengte. Zoölogen Malcolm Burrows en Gregory Sutton van de universiteit van Cambridge maakten vertraagde opnamen van een groot aantal schuimcicaden in sprong. Op die manier hoopten zij het ingenieuze springsysteem van deze superspringers op te helderen.
Katapult Tussen de achterpoten en de vleugels vonden de onderzoekers een aantal flexibele, boogachtige structuren. Op de filmopnamen zagen zij al snel dat deze boogjes een rol hadden tijdens de sprong. De zoölogen ontdekten verder dat de boogachtige structuren waren opgebouwd uit lagen van hard materiaal (chitine) en lagen van rubberachtig eiwit (resiline). Deze beide lagen hebben ook verschillende functies. Het harde chitine gedeelte wordt vooral gebruikt voor de opslag van energie. De resiline laag kan juist erg snel opgeslagen energie weer kwijt raken, waardoor het lichaam snel weer in zijn oorspronkelijke vorm is.
Voordat de schuimcicade springt, zijn de boogachtige structuren gebogen. Op dat moment wordt zo veel mogelijk energie opgeslagen in de chitine laag. De cicade bevindt zich als het ware in de positie ready to jump. Dit kan hij een hele tijd volhouden en dan ineens maakt hij een grote sprong. Als de schuimcicade wegspringt, komt alle opgeslagen energie vrij in één katapultachtige beweging. Dit geeft de springkampioen een voorwaartse kracht die meer dan 400 keer zijn eigen gewicht bedraagt. Omdat het lichaam zo snel terug is in de oorspronkelijke vorm, kan het insect ook met gemak herhaaldelijk achter elkaar springen.
In blauw is de resiline laag van de boogachtige structuur van het cicade springsysteem te zien. Dit systeem bevindt zich tussen achterpoten en vleugels.
Het springsysteem van de cicaden moet zich gedurende het leven nog wel ontwikkelen. Pasgeboren larven kunnen nog helemaal niet springen en ook van de boogachtige structuur is nog helemaal niks te zien. Naarmate de insecten ouder worden, ontwikkelt het springsysteem zich steeds verder. Tot het moment dat zij de 700 millimeter halen, want daar ligt zelfs voor deze springkampioenen de grens.
In de VS Kansas zoogt Golden Retriever Isabella tijgerbabys! Zonder een moment te twijfelen nam Isabella de kleintjes op, likte ze schoon en liet ze drinken, aldus de directeur van het Safaripark in Caney in de staat Kansas. De tien jaar oude tijgermoeder Sassy bracht de drie witte babys ter wereld gebracht, maar na een dag verstoten. Isabella was haar pupjes net kwijt aan nieuwe baasjes, dus de timing was perfect. De directeur van het safaripark had op televisie berichten gezien uti China en Australië over ongewone moederschappen bij dieren. En zo werd zijn hond Isabella als pleegmoeder ingezet voor de kleine tijgertjes. Ze behandelt de welpjes net zo teder als ze met haar eigen pups omging. Wat kan de natuur toch een onwaarschijnlijke gratie laten zien.