Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
19-10-2008
Het normale gebit:
Het normale gebit:
Carnivoor... De hond heeft een carnivoren gebit. Dat betekent dat het gebit geschikt is om een prooi mee te vangen en te verscheuren. De sterke hoektanden vervullen een belangrijke functie bij het vangen van de prooi, de grote knipkiezen bij het verscheuren ervan.
Ontwikkeling... Het gebit van de hond ontwikkelt zich al in de baarmoeder: de tandkiemen voor zowel het melk- als het blijvende gebit worden al voor de geboorte aangelegd. Net als de mens heeft de hond een melk- en een blijvend gebit.
Wisselen van het melkgebit bij een hond ... De puppies worden tandloos geboren. De eerste elementen van het melkgebit komen 2-4 weken na de geboorte door. Zie hieronder wanneer tanden en kiezen voor het eerst doorkomen en op welke leeftijd met mekgebit gaat wisselen voor het blijvende gebit.
Het blijvende gebit begint zich verder te ontwikkelen op het moment dat de kaken gegroeid zijn; de elementen van het blijvende gebit zijn namelijk een stuk groter dan het melkgebit. Door de groei van de blijvende elementen worden de wortels van het melkgebit geresorbeerd en valt het melkgebit uiteindelijk uit.
Tand
Doorbraaktijdstip Melkgebit
Wisseltijdstip Blijvend gebit
Snijtanden
3 4 weken
3 5 maanden
Haaktanden
3 5 weken
5 7 maanden
Premolairen
4 12 weken
4 6 maanden
Molairen
4 7 maanden
Doorkomen van melk- en blijvend gebit
Tandformule... De soorten en aantallen van het gebit van de hond worden weergegeven in een zogenaamde tandformule. Een hond heeft 42 gebitselementen:
12 snijtanden, 4 hoektanden, 16 premolaren en 10 molaren.
Beet... Veruit het grootste deel van de hondenrassen (en ook de Wolf) hebben een scharend gebit. Dit wordt als de normale beet beschouwd. Dat houdt in dat de ondersnijtanden net de achterkant van de bovensnijtanden raken, dat de onderhoektanden netjes voor de bovenhoektanden langsgaan en dat de kiezen van de bovenkaak en de onderkaak elkaar afwisselen zodat een horizontale beet ontstaat (zie plaatje met de rode lijn).
Tandenpoetsen al op jonge leeftijd beginnen ... Het is belangrijk om uw pup vanaf jonge leeftijd al te laten wennen aan het tandenpoetsen. Als u bij uw hond begint met tandenpoetsen als ze tussen de 8 - 12 weken oud zijn dan zullen ze dit als een normale handeling beschouwen. Op deze leeftijd ziten ze namelijk nog in de 1e socialisatiefase. Deze fase is gekenmerkt door nieuwsgierigheid en ze zullen het poetsen zonder angst tegemoet zien.
Als u pas begint na 12 weken met tanden poetsen, dan zit de pup in de 2e socialisatiefase. Dit wordt de angstfase genoemd en de pup zal deze handeling met angst tegemoet zien en het tandenpoetsen niet waarderen.
Controle van het gebit... Tijdens de vaccinaties die we uw hond geven als pup (op 6 - 9 -12 -16 weken) controleren we iedere keer of het gebit goed aangelegd is en of er geen problemen aanwezig zijn. We laten u zien waarop u de komende maanden moet letten wat betreft het wisselen van de tanden en kiezen bij uw hond.
Als service kijken we u hond op 6-7 maanden een extra keer na of er geen problemen zijn met het wisselen van de haaktanden. Voor deze service rekenen we geen kosten.
Ook ieder jaar als uw hond langskomt voor de jaarlijkse check up, waarbij de vaccinatie gegeven wordt , kijken we het gebit na. Indien nodig zullen we u voordoen hoe u het gebit kunt poetsen of indien nodig maken we een afspraak waarbij we uw hond onder verdoving het gebit zullen schoonmaken.
De kiem van het blijvende element is bij de foetus al aanwezig en bevindt zich onder het melkelement. Als de melktand is doorgebroken gaat de kroon van de blijvende tand groeien. Deze blijvende tand geeft druk op de wortel van de melktand waardoor de wortel van de melktand oplost . Hierdoor komt de melktand steeds losser te zitten en valt uiteindelijk uit. De uitgevallen melktand- of kies heeft dus bijna geen wortel meer. In de meest ideale situatie breken de blijvende tanden en kiezen dus door op het moment dat de melkelementen uitgevallen zijn.
Welke tanden... Bij de hond wisselen de snijtanden, de haaktanden en de voorste kiezen (premolairen).
Persisterend melkgebit... Bij het wisselen zien we regelmatig problemen optreden. Het meest voorkomend zijn persisterende, oftewel te lang aanwezig blijvende melkhaaktanden. Dat houdt in dat het melkelement nog aanwezig is als het blijvende element al doorgekomen is.
Oorzaak... Als de wortels van een melktand niet op tijd opgelost zijn (en de melktand er dus niet uitvalt) dan moet de blijvende tand een andere doorbraakplaats zoeken. Een enkele keer valt de melktand alsnog uit op het moment dat de blijvende tand gedeeltelijk is doorgebroken. De blijvende tand kan dan alsnog op de goede plek doorgroeien.
Afwijkende stand... Helaas komt het vaker voor dat de melktand niet uitvalt en dat de blijvende tand zich ontwikkelt op de verkeerde positie. Ook groeit een dergelijk element vaak in de verkeerde richting. Hierdoor kunnen er problemen optreden met het sluiten van de bek. Zo kunnen haaktanden van de onderkaak in de bovenkaak prikken of tegen andere tanden aankomen.
Een tand of kies komt niet door...
Het komt voor dat een tand of kies niet doorkomt na het wisselen. Er is dan een element die niet door het slijmvlies naar boven is gekomen, er valt een gat in het scharend gebit. We noemen dit wisselprobleem een doorbraakstoornis. Door middel van een röntgenfoto controleren we of het niet doorgekomen element wel aangelegd is. Indien het er wel zit, maar niet door het te stevige tandslijmvlies heenkomt, kun je als therapie het slijmvlies om het element weghalen en kan het daarna weer verder uitgroeien.
Teveel tanden... Als een melktand niet wisselt zullen er teveel tanden en kiezen in de bek komen te staan, terwijl er onvoldoende plaats hiervoor is. De tanden en kiezen komen hierdoor op een verkeerde plaats in de kaak te staan waardoor voer en haar zich makkelijk tussen deze tanden ophoopt. Hierdoor kunnen er ontstekingen in het tandvlees ontstaan. Ook tandplak en tandsteen vormen zich hierdoor sneller. Ook zorgen de standafwijkingen ervoor dat de tanden op elkaar gaan afslijten en dat de kaak zich niet goed kan ontwikkelen. Hierdoor kan de kaak misvormd raken.
Voor de eigenaar is het belangrijk om het wisselen te blijven controleren tot de hond klaar met wisselen is.
De regel hierbij is: een melktand en een blijvende tand van hetzelfde type mogen niet tegelijk op dezelfde plek in de bek aanwezig zijn!
Tandplak is een veel voorkomende aandoening. Tandplak is een vrij zachte laag die bestaat uit een combinatie van levende en dode bacteriën, calcium en fosfor uit het speeksel, voedselresten en water. De ruimte tussen de tand en het tandvlees is een ideale ruimte voor het verblijf en de groei van bacteriën. Tandplakvorming ontstaat daarom bij voorkeur langs het tandvlees, maar kan ook ontstaan op plaatsen waar de eigen natuurlijke reiniging minder is. De vorm en aanleg van de gebitselementen speelt hierbij een belangrijke rol. Ook is er een individuele aanleg voor de vorming van tandplak: het ene dier heeft er sneller last van dan het andere en ook de ernst van de gevolgen kan per dier verschillen.
Afweer... Door de ophoping van bacteriën ontstaat een ontsteking in het tandvlees (gingivitis). Tot dit moment is het proces nog reversibel: als het gebit professioneel gereinigd wordt, en daarmee de ontsteking wordt weggenomen, dan kan het tandvlees zich nog geheel herstellen.
Te laat ontdekt... Als een tandvleesontsteking te laat ontdekt wordt kan deze zich gemakkelijk tot de diepere delen uitbereiden. We spreken dan van een parodontitis. Dit kan leiden tot weefsel- en botafbraak en het terugtrekken van het tandvlees waardoor de wortels bloot komen te liggen. Uiteindelijk verliezen de tanden en kiezen hun stevigheid in de kaak en kunnen ze uitvallen. Een parodontitis is irreversibel, dat betekent niet meer terug te draaien. Het is dus erg belangrijk om dit te voorkomen.
Verzeker uw hond van een gezond gebit door middel van voeding en tanden poetsen!
Tandenpoetsen bij de hond ...
Als tandheelkundige dierenartsen raden wij aan om bij uw hond de tanden te poetsen. Door het tandenpoetsen voorkomt u, dat tandplak en tandsteen ontstaat en dat het gebit aangetast wordt. Doordat bacteriën zich vasthechten aan de tanden en kiezen kan er tandplak ontstaan. Deze tandplak zal gaan mineraliseren en zo ontstaat tandsteen. Door deze vorming kan er een slijmvlies ontsteking ontstaan (gingivitis).
96 % van de dierenartsen adviseert tanden poetsen: maar een paar procent van de eigenaren poetst ook daadwerkelijk het gebit van hun huisdier!
Tanden en kiezen verliezen ...
We willen u er op wijzen dat een gezond gebit belangrijk is voor uw huisdier en dat u het ontstaan van tandplak en tandsteen kunt voorkomen. Het probleem van tandsteen is dat het slijmvlies bij de tanden en kiezen aangetast wordt en dat uw huisdier gebitselementen kan verliezen. Helaas is een behandeling onder sedatie dan de enige methode om het probleem weer te verhelpen.
Door tandproblemen ontstekingen elders in het lichaam krijgen ...
Niet alleen kan uw hond of kat de tanden en kiezen verliezen. Een 2e gevolg die minder bekend is bij eigenaren, is dat bacteriën uit de mondholte elders in het lichaam ontstekingen kunnen geven. Met name ontstekingen van de hartkleppen, nieren en lever zijn berucht. Uiteraard zijn dit zeer vervelende aandoeningen voor uw huisdier die beter voorkomen kunnen worden.
Tandenpoetsen al op jonge leeftijd beginnen ... Het is belangrijk om uw pup vanaf jonge leeftijd al te laten wennen aan het tandenpoetsen. Als u bij uw hond begint met tandenpoetsen als ze tussen de 8 - 12 weken oud is dan zullen ze dit als een normale handeling beschouwen. In deze leeftijd zitten ze nog in de 1e socialisatiefase. Deze fase wordt gekenmerkt door nieuwsgierigheid en ze zullen het poetsen zonder angst tegemoet zien. Als u pas begint na 12 weken dan zit de pup in de 2e socialisatiefase en zal de pup deze handeling met angst tegemoet zien en het tandenpoetsen niet waarderen.
Tijdens het poetsen dient de buitenkant van de tanden en kiezen in de bovenkaak en met name de achterste kiezen goed gepoetst te worden.
Poets elke dag: dan vergeet u het niet!
Echter minstens Twee a drie keer per week poetsen is vaak al voldoende om de vorming van tandplak tegen te gaan.
U hoeft de mond niet open te trekken, de lip op tillen is voldoende. De buitenkant van de tanden en kiezen van de onderkaak worden door de bovenkaakkiezen gepoetst en de binnenkant van de elementen worden door de tong gepoetst.
Waarmee kunt u poetsen?
Een tandenborstel, een vingertandenborstel of een gaasje die om de vinger is gewikkeld.
Een speciale tandenborstel van Virbac ...
Een vingertandenborstel ...
Onze mening als tandheelkundige dierenartsen is:
dat het poetsen met een speciaal poetsdoekje gewikkeld om een vinger beter wordt geaccepteerd!
Tandenpoetsen van de hond met een gaasje om de vinger ...
Gebruik een gaasje met Vet Aquadent ...
Wij adviseren om Vet Aquadent op een speciaal poetsdoekje aan te brengen (zie foto rechts en hieronder). U kunt een scheutje Vet Aquadent op een gaasje aanbrengen, vervolgens poetst u de kiezen en tanden van uw hond. Het poetsen met een gaasje wordt door uw hond goed verdragen. u hoeft alleen de buitenkant van de tanden en poetsen te poetsen, de binnenzijde van de kiezen wordt gepoetst door de tong.
De hoeveelheid Xylitol die een hond binnenkrijgt is dermate klein dat deze verwaarloosbaar is (lees verder over deze opmerking ...)
Indien uw geïnteresseerd bent in deze nieuwe manier van poetsen dan kunt u een proefverpakking van Vet Aquadent en een paar speciale poetsdoekjes bij ons komen ophalen. (zie foto hieronder)
Speciale poetsdoekjes ...
We adviseren om poetsdoekjes te gebruiken die de combinatie in zich hebben om zacht te zijn maar die ook een zeer goed opnameniveau hebben. We gebruiken zelf poetsdoekjes van Hekasoft (10 cm lang en 5 cm breed). We wikkelen de doekjes om onze wijsvinger en poetsen daarna de tanden en kiezen van de hond. Poets alleen de buitenkant, de binnenkant wordt door de tong gepoetst.
Welke manier moet u kiezen?
Het maakt ons niet uit welke manier uw voorkeur heeft
ALS U MAAR HET GEBIT VAN UW HOND POETST !!
Gebitsverzorgingsset... U kunt bij onze dierenkliniek een demonstratie krijgen hoe u de de tanden van uw hond moet poetsen. Indien u hierin geïnteresseerd bent kunt u bij een van onze tandheelkundige dierenartsen een afpraak maken.
Virbac biedt een proefverzorgingset aan voor het gebit... Virbac biedt u een gratis proefverzorgingset aan voor het gebit van uw hond (tandenborstel en tandpasta) en daarbij een informatiebrochure over hoe uw de tanden moet poetsen. Als u op de link klikt komt u bij de Virbacsite alwaar u deze set kunt bestellen, u moet wel zelf uw gegevens invoeren en aangeven dat u de informatiebrochure en een proefverzorgingset voor het gebit van uw hond wilt ontvangen. Klik hierop voor een gratis proefverzorgingset voor het gebit van uw hond....
Controle... Sommige honden laten het poetsen niet goed toe. Zeker bij honden met een aanleg voor tandplak en tandsteen is een regelmatige controle door de dierenarts en een eventuele professionele gebitsreiniging dan noodzakelijk. Tijdens de jaarlijkse checkup waarbij de vaccinatie gegeven wordt controleren we het gebit van uw hond. Vraag hier om deze controle bij uw eigen dierenarts!
Als poetsen niet lukt... Sommige honden laten het poetsen niet goed toe, dan is t/d* voer van Hill's Pet Nutrition een goed alternatief. Eventueel in combinatie met kauwstrips of Vet Aquadent. Let op: bij een schoon gebit zal de werking optimaal zijn, als een hond al tandsteen heeft is het advies deze eerst professioneel (onder sedatie) te laten schoonmaken en polijsten.
Tijdens de donkere wintermaanden hebben de vogels minder tijd om op zoek te gaan achter voedsel. Nu het stukken kouder is hebben ze het nochtans echt broodnodig.
Daarom is het aan te raden om een handje te helpen, zodat ze gezond en wel de strenge vrieskou kunnen trotseren. We kunnen de dieren helpen om hun vetreserve op peil te houden door energierijk voedsel aan te bieden. De vogels zullen dit ten zeerste waarderen en zelf kunnen we een hele winter lang genieten van de vele vogels die aan en af komen gevlogen.
De voederplaats: Het voederen kan starten vanaf het moment dat het begint te vriezen. Strooi het eten op de grond op open plaatsen dan lopen de vogels geen gevaar zelf te worden opgegeten door katten die op de loer zitten tussen de struiken. Een andere mogelijkheid is het plaatsen van een voederplank of een voederhuis / -buis die met een touw aan een tak vast hangt. Daar kunnen de katten enkel maar met veel smaak naar opkijken. Plaats de voederplank op een zonnige en windarme plaats, liefst daar waar U ze vanachter het vensterraam in het oog kan houden. Zorg ervoor dat er een afdakje boven de voederplank is, zodat het voeder niet nat wordt of verdwijnt onder een sneeuwbui. Verder is het ook niet interessant de voederplank dicht bij grote bomen, tuinhuisjes, pergola's,... te plaatsen waar katten kunnen afspringen.
Het meest geschikte voedsel: Tijdens deze koude periode hebben de vogels vooral nood aan energierijk voedsel dat veel koolhydraten bevat. Deze vinden we in grote percentages terug in zaden, vruchten en groenvoer. Vogels hebben trouwens het vermogen om het teveel aan koolhydraten om te zetten in lichaamsvetten. Vet is eveneens een belangrijke energiebron voor vogels. Vele keukenrestjes bevatten een hoog gehalte aan vet en zijn dan ook ideaal als vogelvoeder: kaas zonder plastiek randjes, ongezouten spek, cake, gebak,...
Vetbollen of mezenbollen : vooral voor roodborstje, mezen, spreeuw, mussen,... Zelf vetbollen maken gaat gemakkelijk door een zadenmengeling uit de winkel te mixen met gesmolten frietvet. Het mengsel wordt in stenen bloempotten, duiventesten of lege melkkartons gegoten waarin het kan opstijven. Het hard geworden vetmengsel kan gemakkelijk uit de potten,... door deze even in een bak met warm water te houden.
Fruit : overrijp fruit valt vooral in de smaak bij spreeuwen, merels, roodborstjes en lijsters.
Granenmengeling : liefst een mengsel voor vogels met veel zonnebloempitten en oliehoudende zaden.
Ongebrande pinda's : in netjes of op draad rijgen
Waarop letten: Voeder meerdere keren per dag. Bij voorkeur 's morgens na de lange, koude nacht en tegen de late namiddag.
Zeker niet doen: Te veel voedsel geven kan ertoe leiden dat het eten met uitwerpselen wordt bevuild. Dat werkt ziektes in de hand en trekt s nachts muizen en ratten aan. Een teveel aan boter zal werken als laxeermiddel. Probeer zout in het voedsel of water steeds te voorkomen. Ongekookte rijst zal in de vogelmaag gaan opzwellen.
Water geven: Als er sneeuw ligt zullen de vogels dat als waterbron gebruiken. Wanneer er geen sneeuw ligt en alle water is bevroren dan kunnen we de vogels helpen. Geef gewoon zuiver water en zet dat op een windvrije, beschutte plaats. Door de drinkbak af te dekken met gaas kunnen ze geen koude douche nemen.
Het verenkleed zou anders kunnen bevriezen met alle gevolgen vandien. Op zeer koude dagen mag men het ijs met een hamer in kleine ijsbrokjes slaan. De vogels pikken de stukjes op en laten het in hun bek smelten.
Tips en weetjes : Het voederen kan starten vanaf dat het begint te vriezen en vanaf dat de lente zich aankondigt kan men ermee stoppen. Te lang doorvoederen in het voorjaar kan gevaren met zich mee brengen. Mezen die verzot zijn op traag verterende pinda's kunnen die dan voederen aan hun jongen. Deze zullen door de trage vertering van pinda's gedurende enkele uren geen hongergevoel hebben waardoor ze niet meer bedelen, afkoelen en sterven.
Er wordt door sommige mensen beweerd dat het niet goed is om vogels te voederen omdat ze daar dan afhankelijk zouden worden. Wees gerust, vogels leven niet enkel en alleen van het voedsel van de voederplanken. Ze leven van verschillende voorraden en voedselbronnen die ze tijdens hun constante zoektocht in de regio vinden.
Nog veel plezier met het voederen en begluren van de verschillende soorten vogels die uw voederplaats bezoeken.
Wil je ze allemaal kunnen herkennen en benoemen? Neem dan ook eens een kijkje in ons artikel over vogels herkennen
De cavia Inleiding Cavia's zijn zachtaardig en vrolijk en daarom heel geschikt als huisdier voor kinderen. Maar ook volwassenen kunnen heel veel plezier aan dit knaagdiertje beleven. Wel is het belangrijk dat u weet welke verzorging ze nodig hebben. Cavia's zijn sociale dieren en leven van nature in groepsverband. Een cavia zal erg ongelukkig worden als ze alleen gehouden wordt en leeft daarom het liefst samen met één of meerdere soortgenootjes. Cavia's zijn niet veeleisend. Met een schoon en ruim hok, dagelijks een pluk hooi, wat groente, water en voer zijn zij tevreden. Wel vraagt de cavia veel aandacht van zijn baasje of bazinnetje: knuffelen, borstelen en spelen behoren tot de dagelijkse verzorging. Zal uw cavia in het begin nog wat schuw reageren, al gauw zal hij u herkennen en luid fluitend begroeten.
Hoe oud kan mijn cavia worden? Een Cavia wordt gemiddeld 4-8 jaar oud. Echter we zien soms uitschieters naar twaalf jaar.
Wat mag mijn cavia eten? Cavia's eten af en toe hun eigen ontlasting op (coprofagie). Dit doen ze om aan vitamines te komen (vitamine B). Echter, cavia's kunnen zelf géén vitamine C aanmaken.
Dagelijks hebben cavia's ookVitamine Cnodig omdat ze dat zelf niet kunnen aanmaken. Geef elke dag een tablet vitamine C aan een cavia. De aanbevolen hoeveelheid vitamine C is 12,5 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag. In caviavoer zit wel extra vitamine C, echter vaak is dit maar kort houdbaar en is al uitgewerkt als de cavia het gaat eten. Dit geldt ook voor de vitamine C druppels voor door het drinkwater. Sommige cavia's eten de vitamine C tabletten als een soort snoepje, of je kunt de tablet door het water van de drinkfles mengen. Er zijn vitamine C tabletten met een smaakje bij drogist en/of apotheek te koop. Let op: konijnenvoer bevat vaak weinig vitamine-C, dus geef dit liever niet aan cavia's.
Cavia's die een vitamine C tekort hebben (ook wel scheurbuik genoemd) kunnen een scala aan klachten vertonen, zoals:
Anorexia, sterke vermagering en apathie door bloedarmoede en spierzwakte
De kiezen komen losser te zitten, waardoor standsveranderingen ontstaan en ze niet meer goed op elkaar afslijten. Hierdoor kunnen problemen ontstaan zodat ze niet meer kunnen eten.
Bloedingen in weefsels (met name in slijmvliezen zoals in de mond en gewrichten)
Gewrichtsproblemen: de gewrichten worden heel pijnlijk en ze kunnen daardoor moeilijk lopen.
Slechte groei van jonge dieren en slechte wondgenezing.
Voeding
Cavia's moeten elke dag ruwvoer krijgen: hooi. Goed hooi moet fris ruiken en de geur hebben van een pas gemaaide weide. Per dag maximaal 35 gram korrelvoeding per kg lichaamsgewicht. Beter geen gemengd voer! Met gemengd voer eet de cavia alleen de lekkere (ongezonde) zaden en laten ze de gezonde korrels (pellets) liggen. Hierdoor kan gemakkelijk buikklachten ontstaan. Daarnaast elke dag groenvoer, zoals andijvie, boerenkool (pas op voor gasvorming), witlof, paprika en gras en daarnaast fruit (appel, sinaasappel). U moet nooit in één keer het voer veranderen. Anders kan er diarree ontstaan. Hoe lang is een cavia drachtig? Een vrouwtje ('zeugje') kan al op 4-5 weken leeftijd geslachtsrijp zijn. De beste leeftijd gedekt te worden door het mannetje ('beertje') is wanneer ze tussen de 20 weken en 10 maanden oud is. Een vrouwtje is 60-72 dagen drachtig. Er worden 1-5 jongen geboren die gemiddeld 75-125 gram wegen. Deze jongen worden "kant en klaar"geboren (nestvlieder), d.w.z. ze kunnen al onmiddellijk lopen, de haren zijn aanwezig, de oogjes zijn open en ze kunnen ook al binnen een halve dag voer eten. Ze mogen weg (speenleeftijd) als ze minimaal 300 gram wegen. Dit wegen ze meestal rondom de 3-4 weken. Het vrouwtje kan al 0-15 uur na de bevalling weer vruchtbaar zijn!
Hoe kan ik zien dat mijn cavia ziek is? Een zieke cavia zit meestal stil in een hoekje en vertoont weinig interesse in de omgeving. De eetlust is slecht en hij vermagert daardoor. Daarnaast kan hij ook moeilijk lopen, jeuk hebben (schurft, zie tekst onderaan deze pagina) en veel kwijlen. Zieke cavia's gaan snel achteruit. Wacht daarom niet te lang om een dierenarts te raadplegen!
Is een cavia hetzelfde als een marmot? De cavia (cavia porcellus) komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Waarschijnlijk is de cavia in de 16e eeuw via Suriname naar Europa gekomen. Door de vele fokprogamma's zijn er veel kleurslagen gefokt. Ook verschillende vachttypes: glad/ ruw of korthaar/langhaar zijn zo ontstaan. De marmot is een knaagdier uit de Alpen. Helaas met uitsterven bedreigd. Een marmot is dus niet hetzelfde als een cavia.
Mijn cavia wilt niet eten, wat nu? Niet eten kan veel oorzaken hebben: niet kunnen eten door te lange kiezen of tanden of niet willen eten door verstopping of een algemene ziekte. Een cavia die niet eet gaat snel achteruit. Probeer hem aan weer aan het eten te krijgen met: yoghurt, geraspte wortels of andere lekkere hapjes. Mocht dit niet lukken: wacht niet te lang om een dierenarts te raadplegen!
Hoe zwaar kan een cavia worden? Een cavia kan bij de geboorte ongeveer 75 tot 125 gram wegen. Een volwassen vrouwtje (zeugje) weegt tussen de 700-900 gram, maar de zwaardere rassen meer (ruim een kilo). Een volwassen mannetje (beertje) weegt tussen de 1200-1700 gram.
19-jarige dierenvriend verandert haar naam in internetadres
19-jarige dierenvriend verandert haar naam in internetadres
De 19-jarige Jennifer Thornburg gaat voortaan door het leven als Cutout Dissection.com. Met haar naamsverandering protesteert de tiener tegen dissecties van dieren op school.
De website CutoutDissection.com maakt deel uit van de Amerikaanse dierenrechtenorganisatie Peta, waar de 19-jarige momenteel stage loopt. Op de webstek neemt ze het op voor weerloze kikkers, ratten, muizen en katten.
Hoewel haar naam wettelijk veranderd is, noemen de meeste familieleden haar nog altijd bij haar oude naam. "Voor mij is ze nog altijd Jennifer", vertelt papa Duane Thornburg, "maar ik begrijp haar keuze en respecteer die."
Door: De Pers Gepubliceerd: gisteren 09:09 Update: gisteren 09:10
Een echtscheiding is niet alleen erg voor de kinderen, ook huisdieren lijden eronder.
Volgens de Britse dierenwelzijnsorganisatie PDSA raken dieren getraumatiseerd als hun baasjes uit elkaar gaan. Ze ontwikkelen obsessief en dwangmatig gedrag, waarbij zelfs zelfmutilatie voorkomt. Katten sabbelen dwangmatig op wollen spullen zoals dekens.
De PDSA roept scheidende stellen op het welzijn van hun huisdieren centraal te stellen bij het regelen van de breuk.
Dat klinkt stoer, maar echt veel plezier heeft het beestje er niet aan beleefd.
Een kat uit Bradford heeft zich danig in de nesten gewerkt door stiekem mee te vliegen naar Nederland. De 36-jarige Helen Wilmore uit Bradford was al 21 uur onderweg toen ze voor het eerst haar koffer opende. Tot haar grote verbazing sprong haar kat eruit. Beauty, zoals het reislustige beestje heet, was tussen de bagage gekropen en moet het aardig benauwd hebben gehad.
Ellende
Reken maar niet dat Helen en Beauty een prettige hereniging te wachten stond. Ze moest haar kat meteen overdragen aan het vliegtuigpersoneel. En het wordt nog veel zieliger, want het huis waar Helen in Nederland logeert staat geen katten toe. Maar ook dat is nog niet alles: als Beauty mee terug wil naar Bradford, moet hij tenminste zes maanden in quarantaine en allerlei medische testen ondergaan. Hoe het diertje door de douane is geglipt is niet duidelijk, maar volgens een woordvoerder van Leeds-Bradford International Airport wordt bagage alleen gecheckt op gevaarlijke voorwerpen en niet op katten.
Een Brit uit Newcastle mag gerust als extreem lui omschreven worden. Kevin Pyle gaat met zijn hond wandelen, of nog beter, hij zit in de wagen met zijn hond aan de leiband. Zijn zoon zit aan het stuur.
Te lui om te zappen Want zelf stappen ziet hij absoluut niet zitten. Hij kijkt gewoon door het raampje toe hoe zijn hond zich uitslooft, schrijft de Daily Telegraph. "Ik weet het, het klinkt misschien verschrikkelijk maar het is ook een oplossing voor een praktisch probleem. Ik kan nu met Bruce gaan wandelen als het regent want ik zit tenminste droog. Mijn hond vindt het fijn en ik spaar mijn benen. Meer moet dat echt niet zijn", aldus Pyle. Slachtoffer van zijn luiheid is zijn zoon Karl. Hij mag elke keer weer achter het stuur kruipen. "Mijn vader is gewoon superlui. Als hij terugkomt van zijn werk dan neemt hij meestal gewoon nog een bad en kruipt dan in bed. In bed kijkt hij tv en roept me om te komen zappen. Toen hij op het idee kwam om met de wagen de hond uit te laten, kon ik mijn oren niet geloven", aldus Karl. (vsv)
Heeft Fikkie last van tranende ogen of droge huid? DogChannel biedt uitkomst.
De zoektocht naar hulp bij ziekte begint steeds vaker op internet. 'Wat zijn mijn symptomen' en wat 'zou ik dan onder de leden kunnen hebben'? Artsen zijn hier totaal niet blij mee, vanwege de onnodige paniek die dat kan veroorzaken. Binnenkort zullen ook dierenartsen te maken krijgen met angstige thuisdoktoren, want de grootste Amerikaanse website voor honden is een medische pagina begonnen met de naam 'Dog Medical Conditions.'
Op het Amerikaanse DogChannel.com kunnen bezoekers in een lijst zoeken met symptomen als droge huid , bloederige ontlasting en raar uitziende ogen . In totaal staan er 40 mogelijke lichamelijke ongemakken opgesomd.
Dierenarts bij twijfel
Als de hondeneigenaar het symptoom heeft gevonden waar zijn Lassie of Loebas last van heeft, krijgt deze van de site te horen wat de mogelijke oorzaken zijn. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een reactie op medicijnen, een virus of een allergische reactie. Ook krijgt de bezoeker te horen wat hij of zij moet doen.
Aangezien de site uit het land van de aanklachten en rechtzaken komt, staat er duidelijk bij dat de adviezen alleen informatief bedoeld zijn en dat er altijd hulp moet worden gezocht bij een dierenarts in geval van twijfel.
Een paard moest in Roemenië een alcoholtest ondergaan na een ongeval. Het paard met kar raakte een man die op een bank zat. De agenten haalden er een dierenarts bij en die moest bloed aftappen.
Dodelijk ongeval Het resultaat was positief. Volgens ooggetuigen hadden de bestuurders van de kar hun stinkende best gedaan om het dier in toom te houden. Ion Dragan (56) vertelde dat hij het paard net gekocht had op een kermis en dat hij met de viervoeter onderweg naar huis was. Volgens de politie is de kans groot dat het paard alcohol kreeg om er gezonder en sterker uit te zien bij de verkoop. Ion Lliuta was wel verbaasd toen hij het verzoek kreeg van de politie om het dier te testen op alcohol. "Het was de eerste keer dat we zo'n vraag kregen." Het 86-jarige slachtoffer dat op de bank zat, overleed aan zijn verwondingen. (vsv)
Vlaams minister Steven Vanackere lanceert een campagne om het risico dat kinderen door honden worden gebeten te verkleinen. De Blauwe Hond is een uniek preventieproject dat werd opgesteld door een multidisciplinair team van dierenartsen, artsen, ethologen, kinderpsychologen en kunstenaars en reeds wereldwijd op effectiviteit werd getest.
Een op de drie gezinnen met kinderen heeft een hond, maar helaas is een hond in huis niet zonder gevaren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderen het vaakst thuis en door honden die ze kennen worden gebeten. In 86% van de gevallen blijkt de beet uitgelokt door het kind.
Het initiatief van De Blauwe Hond wil ouders het standpunt en het perspectief van de hond beter leren kennen. Anderzijds wil het kinderen leren hoe ze met honden moeten omgaan, om het risico te verkleinen dat ze hondenbeten uitlokken.
Hiervoor werd een preventiepakket uitgewerkt dat bestaat uit een interactief spel op CD-ROM voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Het spel is opgebouwd rond Max, een blauwe hond die in een gezin woont met twee kinderen, Simon en Sara. Aan de hand van verhaaltjes met verschillende situaties leren kinderen hoe ze met Max moeten omgaan. Bij de CD-ROM hoort een handleiding voor ouders. Het pakket zal gratis verspreid worden naar o.a. gemeentelijke bibliotheken en relevante documentatiecentra.
Ook werd een folder aangemaakt die informatie bevat over de risicos van honden in nabijheid van jonge kinderen en die mogelijkheden aanreikt om hier adequaat mee om te gaan. De folder zal o.a via de consultatiebureaus van Kind en Gezin , het VIG, kinderartsen, dierenartsen, hondenscholen en hondenverkooppunten worden verspreid.
De Lhasa Apso is een klein (25-28 cm) langharig ras, dat zijn oorsprong vond in het mysterieuze Tibet. Het werd gefokt door Boedhistische monniken, die het ras beschermend binnen hun kloosters hielden. Het had verschillende functies: als gezelschapshond, (de Lhasa Apso bezit een uitermate goed gehoor) als geluksbrenger en ze werden zelfs beschouwd als reincarnatie van gestorven monniken. De Lhasa heeft een typisch oosters karakter, als de Tibetaanse bevolking zelf: afstandelijk voor vreemden, trots, vol humor en zelfs wat arrogant. Hun lange beharing was een prima bescherming tegen het barre Tibetaanse klimaat. Nog steeds kunnen ze ernorm goed tegen extreme temperatuurswisselingen, hun vacht beschermd hen tegen kou zowel als warmte. Ondanks hun enorme vacht die als een ware dekmantel de gehele hond bedekt, verhaart de Lhasa zo goed als niet. Eventuele losse en dode haren worden door de wekelijkse borstelbeurt verwijderd. Een Lhasa die als huishond wordt gehouden, zal zelden de vacht ontwikkelen zoals die bij de "show-exemplaren" wordt aangetroffen. Een hond in "show-conditie" te krijgen vereist speciale verzorging en bescherming. Als huishond zal hij een wat meer "natural-look" hebben, waarmee hij toch bewondering zal opwekken. Ze hebben de meest uiteenlopende, van zwart tot wit en alles wat er tussen zit, rood, blond, bond enz. Omdat de vacht het ene jaar wat donkerder is dan het andere, worden ze wel de kameleons onder de honden genoemd, De Lhasa is een vrolijke, zelfbewuste en zeer sportieve hond. Ze kunnen ondanks ondanks hun grootte lange wandelingen maken en zijn tot op zeer hoge leeftijd speels. Het zijn geen blaffers, maar waken goed. Ze hebben een uitermate goede mensenkennis en kunnen goed opschieten met kinderen, maar laten echter niet met zich sollen. Een Lhasa leert, ondanks zijn eigenzinnigheid, snel. Maar drillen is er niet bij, dat zal hooguit averechts werken. Een Lhasa doet iets uit respect voor zijn baas en anders niet. Het is zeker geen allemans hond. Degene die weloverwogen voor een Lhasa Apso gekozen hebben zullen beamen: Eens een Lhasa, altijd een Lhasa!
Gebruik:
Gezelschapshond
Activiteit:
De Lhasa is een vrolijke, zelfbewuste en zeer sportieve hond. Ze kunnen ondanks ondanks hun grootte lange wandelingen maken en zijn tot op zeer hoge leeftijd speels. Het zijn geen blaffers, maar waken goed.
Verschijning:
Algemeen: De Lhasa Apso is een harmonisch gebouwde hond en vrij in beweging. Het lichaam is gestrekt met voldoende diepe borst en goed gewelfde ribben. Korte benen. Middelmatig lange hals.
Kleur: Ze hebben de meest uiteenlopende, van zwart tot wit en alles wat er tussen zit, rood, blond, bont,goud-, zand-, of honingkleurig; donkergrijs; leikleurig; rossig of zwart, of bruin met wit. Omdat de vacht het ene jaar wat donkerder is dan het andere, worden ze wel de kameleons onder de honden genoemd
Hoofd en schedel: Zware haargroei op het hoofd, dat ver over de ogen valt. Tevens een flinke snor en baard wat het hoofd een karakteristieke uitstraling geeft. Schedel matig smal. Niet gewelfd of appelvormig. De voorsnuit bedraagt de helft van de lengte van de schedel en heeft een matige stop. De voorsnuit is ongeveer 4 cm, maar niet vierkant. Donkerbruine ogen. Hangoren. Sluitend gebit of ondervoorbijtend.
Staart: Gekruld over de rug gedragen. Hoog geplaatst. Goed bevederd.
Voeten: Kattevoeten, met goede voetzolen. Goed bevederd.
Kleine okapi is belangrijke aanwinst voor kweekprogramma!
Kleine okapi is belangrijke aanwinst voor kweekprogramma!
Woensdagavond 17 september beviel okapi Yenthe in de Antwerpse Zoo van een gezond jong, een prachtexemplaar van het mannelijk geslacht. De kleine knul weegt 20 kg en heeft een schofthoogte van 78 cm. Volwassen exemplaren gaan tot 250 kg en 2m. Het kleintje heeft nog schattige flapoortjes en zal 7 maanden bij zijn moeder zogen. De verzorgers hebben het jonge dier Jabari genoemd, Swahili voor de moedige.
De volledige okapigroep bestaat met deze nieuwe aanwinst erbij nu uit 5 dieren. De oudste dame heet Sofie en heeft de bezadigde leeftijd van 17 jaar. De vader van het jong is Bondo. Moeder Yenthe heeft nu twee spruiten rondhuppelen. Hakima werd geboren in 2006 en is het zusje van het kersverse mannetje.
Het okapiverblijf is al gedeeltelijk uitgebreid met een extra buitenperk. Volgend jaar volgt nog een verdere vergroting van het perk. Bij mooi weer en zachte temperaturen kan je de eerste pasjes van de kleine okapi buiten bewonderen. We voorzien live beelden van de dieren in de warme stal als het voor het jonge dier te koud is om de buitenlucht te trotseren.
De okapi is een ernstig bedreigde diersoort. Om het voortbestaan van de okapi te helpen verzekeren is er een internationaal kweekprogramma opgericht waarvan de Antwerpse Zoo de stamboekcoördinator op wereldvlak is. Gecoördineerde dating afspraken moeten ervoor zorgen dat er in de toekomst nog voldoende genetische diversiteit bewaard wordt in de populatie okapis in dierentuinen wereldwijd.
Okapi´s zijn herkauwers en eten in de Zoo bladeren, fruit, groenten, runderkorrels en hooi. De dieren komen enkel voor in de regenwouden van Democratische Republiek Congo. Aangezien zijn spreidingsgebied zo klein is en geheel binnen één staat ligt, is zijn toekomst niet gewaarborgd. Ze worden bovendien bedreigd door kaalkap van het regenwoud voor landbouw en tropisch hardhout, mijnbouw, stroperij en de politieke en sociaal-economische onrust in het gebied.
De okapi is familie van de giraf en heeft één bijzondere eigenschap: zijn strepen op de achterbillen. Ze zijn bij elk dier verschillend en te vergelijken met de vingerafdruk van de mens. Ze zorgen voor een ideale camouflage zodat de okapi s avonds helemaal opgaat in zijn omgeving. De okapi is een solitair dier dat vooral s nachts actief is. Hij ziet slecht, maar zijn gehoor en reukzin zijn scherp.
Chimpansee ontfermt zich over verstoten tijgerwelpjes (Colombine)
Chimpansee ontfermt zich over verstoten tijgerwelpjesIn 'The Institute of Greatly Endangered and Rare Species' (TIGERS), in het Amerikaanse South Carolina, helpt aap Anjana de dierenverzorgers door zich te bekommeren om twee tijgerwelpjes.
De witte tijgertjes van 23 dagen oud werden door hun moeder verstoten en chimpansee Anjana neemt nu met bravoure de honneurs waar (foto The Sun).
De verzorgers zijn vol lof: Arjana heeft al surrogaatmoeder gespeeld voor luipaarden, leeuwen en oerang-oetangs. Ze geeft de tijgerwelpjes de fles en houdt hen vast... ze is echt een grote hulp."
Gelezen in Het Belang van Limburg
Colombine
De meest verloren van alle dagen is de dag waarop men niet heeft gelachen.
Er zijn van die gelukkigen die van vogels kijken hun beroep kunnen maken. De aan het gerenommeerde Duitse Max Planck-instituut verbonden Vlaamse topwetenschapper Bart Kempenaers is zo iemand.
Kempenaers werd als jonge onderzoeker een wetenschappelijke wereldvedette toen het topvakblad Nature zijn onderzoek naar polygaam gedrag bij pimpelmezen publiceerde.
In tegenstelling tot de gangbare gedachte, dat vogels fundamenteel monogaam zijn, bleek tot een derde van de jongen in een nestje pimpelmezen niet van de officiële vader te zijn. Nieuwe genetische technieken, gekoppeld aan doorgedreven veldwaarnemingen, maakten dat inzicht mogelijk.
Kempenaers is op zijn elan doorgegaan. Hij weet ondertussen dat pimpelmezen (en vele andere vogelsoorten) sociaal monogaam, maar genetisch polygaam zijn: een mannetje en een vrouwtje zorgen samen voor de kleintjes, maar van die kleintjes zijn er een aantal van een andere vader (die ergens in de buurt woont). De vrouwtjes beslissen. Als ze het gevoel hebben met een mannetje van mindere kwaliteit opgezadeld te zitten, gaan ze in de buurt op zoek naar een beter exemplaar voor buitenechtelijke copulatie. Hun oordeel vormen ze onder meer op basis van de zang van de mannetjes, die informatie zou bevatten over de kwaliteit van hun genen.
Mensen
Hoewel Kempenaers voorzichtig is met het extrapoleren van zijn gegevens van vogels naar mensen, zijn de principes achter de sturing van sociaal gedrag zo fundamenteel dat ze op zijn minst leiden tot bespiegelingen over onze soort.
Dat wij geëvolueerd zijn weg van echte polygamie, zou strategisch sterk geweest kunnen zijn om conflicten over voortplanting uit de weg te gaan. Zelfs vandaag blijkt een maatschappij die sterk op polygamie steunt, zoals de harems in een aantal moslimgemeenschappen, minder aantrekkelijk om in te leven. Dat is niet alleen zo voor de vrouwen, maar ook voor de mannen die zich niet kunnen voortplanten omdat ze niet aan een vrouw raken.
Een evenredige verdeling van beschikbare partners voor de voortplanting kan bepalend zijn voor de mate waarin conflicten voorkomen in een maatschappij.
Schade vliegtuig op duif verhaald Uitgegeven: 9 oktober 2008 11:00 Laatst gewijzigd: 9 oktober 2008 11:01
BRUSSEL - Een Belgische duivenmelker moet opdraaien voor de schade die een van zijn duiven aan een vliegtuig heeft toegebracht. Dat meldden verschillende Vlaamse kranten donderdag.
De duif vloog in het Waalse Genappe in de propellor van een vliegtuigje. De reparatie kostte twee- tot drieduizend euro. De duif kwam op tragische wijze om het leven.
Ringetje
Via een ringetje om de poot van de duif werd de eigenaar opgespoord en aansprakelijk gesteld. Het is nu afhankelijk van de vraag of zijn aansprakelijkheidsverzekering de duif al dan niet als huisdier erkent en of de man de schade daar kan verhalen.
Volgens de voorzitter van Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond is het de eerste keer dat de kosten van een vliegtuigongeval worden afgewenteld op een duivenliefhebber.
ROTTERDAM - In een ultieme poging drie Roemeense leeuwen en drie dingos van de hongerdood te redden, bekommeren Nederlandse dierenactivisten uit de regio Rotterdam zich over diverse aan hun lot overgelaten dieren in een recent gesloten Roemeense dierentuin.
Een vrijwilligster geeft een gehavend paard wat eten. FOTO AD/RD
Voor twee leeuwen komt hulp te laat. Ze zijn door ondervoeding zo ernstig gehandicapt geraakt dat ze niet herplaatsbaar zijn.
Wereldwijd zijn dierenactivisten in de bres gesprongen, waardoor er nog enige hoop is voor de beesten. Het probleem in de dierentuin in Buhusi in het noordoosten van Roemenië staat niet op zich. Roemenië telt zon veertig dierentuinen die geen van alle voldoen aan de Europese eisen. Vele worden door de overheid gedwongen hun poorten te sluiten, omdat ze ook niet aan de Roemeense dierentuinwet voldoen.
,,Directeuren laten vervolgens de dieren aan hun lot over, stelt hulpverleenster Nathalie Klinge uit Bergambacht, verbonden aan het Roemeense SOS Dogs. ,,Er is een geval bekend waar buurtbewoners leeuwen in leven hielden met salamiworsten, gedoneerd door de plaatselijke supermarkt.
Ook een andere Roemeense dierentuin in de stad Oradea aan de Hongaarse grens heeft de poorten onlangs moeten sluiten. Daar zijn 16 leeuwen waarvan 5 welpen achtergelaten. Klinge: ,,Leeuwen en leeuwinnen zitten bij elkaar in veel te kleine kooien, net als twintig grijze wolven en vijf beren. Apen zitten alleen opgesloten en hebben de moed verloren. Voor de vijf welpen is opvang in Zuid-Afrika gevonden, maar de Roemeense bureaucratie maakt herplaatsing onmogelijk. Jarenlang is geprobeerd hulp te krijgen van dierentuinen in West-Europa en dierentuinorganisaties in rest van de wereld, maar hulp blijft tot nu toe uit.
In de dierentuin in Buhusi zitten nog drie leeuwen en drie dingos die in leven worden gehouden met geld dat door een echtpaar uit Rockanje (ZH) is gedoneerd. Klinge: ,,Een Roemeense accountant koopt vlees bij de plaatselijke slager. Voor en na haar werk voedt ze de dieren.
Engelse, Amerikaanse en Roemeense organisaties hebben vier honden en twee katten weggehaald. Zeven paarden (vier uit de dierentuin) komen 17 oktober naar Nederland. Stichting AAP wil de drie dingos herplaatsen maar die staan op een lange Roemeense wachtlijst.
Exotisch dier voor de kinderen? Vraag huisarts om advies!
Exotisch dier voor de kinderen? Vraag huisarts om advies!
Chicago - Reptielen, apen, knaagdieren en andere exotische dieren groeien in populariteit maar zouden afgeraden moeten worden in huishoudens met kleine kinderen of mensen die problemen hebben met hun immuunsysteem. Dit is het advies dat na een onderzoek door Amerikaanse kinderartsen dat maandag werd gepubliceerd.
Hoewel kinderartsen afweten van de risico's die gerelateerd zijn aan huisdieren, zegt slechts 5 procent ouders en kinderen regelmatig te wijzen op deze gevaren. Een houding die moet veranderen zei Dr. Larry Pickering van de Emory University Medical School in Atlanta in een onderzoek voor de American Academy of Paediatrics (kinderartsen).
¨De meeste niet-traditionele huisdieren vormen een risico voor de gezondheid van jonge kinderen, de aanschaf en het bezitten van zou moeten worden afgeraden in huishoudens met jonge kinderen,¨ zeiden zij in een onderzoek dat gepubliceerd werd in de oktober uitgave van Paediatrics. De meeste reptielen bijvoorbeeld, dragen de salmonella bacterie.
Het onderzoek meldt dat ouders gewezen moet worden over de verhoogde kans op blootstelling aan niet-traditionele huisdieren en dieren in publieke omgeving zoals aaidierentuinen, bij kleuters en bij kinderen onder de 5, en voor mensen die problemen hebben met hun immuunsysteem.
Mogelijke problemen variëren van allergieën tot het verspreiden van besmettelijke ziektes, meldt het onderzoek. In 2003 bijvoorbeeld, werden ongeveer 20 mensen in de het Middenwesten van de VS besmet met apenpokken. De ziekte werd gevonden bij geïmporteerde Gambiaanse hamsterratten.
Het onderzoek meldt dat het aantal exotische huisdieren in de VS met 75 procent is toegenomen sinds 1992. In 2005 werden er bijna 88.000 zoogdieren, 1.3 miljoen reptielen en 203 miljoen vissen illegaal geïmporteerd in de VS.
¨Deze illegale handel veroorzaakt de ondergang van regels die opgesteld zijn door handhavinginstanties om de introducties van ziektes te verminderen.¨ zei het rapport.
Bericht uitgegeven door SOVON op woensdag 8 oktober 2008
Het najaar is dan toch echt losgebarsten. Tijdens de 'World Bird Watch' van afgelopen zaterdag werden er al bijzonder hoge aantallen van trekkende vinken, spreeuwen en koperwieken gemeld. Die hoge aantallen vliegen een paar dagen later nog steeds, zeker met het geweldige weer van het moment.
Wie nu op een willekeurige plek in het landschap gaat staan, ziet voortdurend kleine groepjes zangvogels naar het zuiden vliegen. Het gros is vink, maar ook kepen, sijzen, kwikstaarten en uiteraard koperwieken zijn vertegenwoordigd. Tegen de knalblauwe lucht steken de voortploeterende stipjes mooi af.
Zwerm spreeuwen
Dit zijn topdagen voor de echte trekteller. Soms zijn de aantallen passerende zangvogels zo hoog dat het gewoon niet meer bij te houden is. Spectaculair.
Veel bosvogels grijpen het mooie najaarsweer aan om nog even hun hoogtse lied ten gehore te brengen. Overal hoor je roodborsten en heggenmussen. Leve het najaar!
Tekst: Harvey van Diek, SOVON Foto: Jerry Segraves, Wikipedia