Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
13-06-2008
Gentse poezenboot heeft "vondelingenschuif" (Martina1)
Een poes in China heeft naast haar vier katjes ook de zorg over een rat op zich genomen. Sinds de borelingen vier weken geleden ter wereld kwamen, is ook de rat niet meer van haar zijde geweken. En wonder boven wonder: het olijke knaagdier werd meteen geadopteerd in de kattenfamilie.
Het 81-jarige baasje van de poezen kon amper zijn ogen geloven. "In het begin dacht ik dat ik verkeerd gekeken had, dus nam ik er een zaklantaarn bij. Maar mijn ogen bedrogen me allerminst", aldus Sun Shujun. "Het moedergevoel heeft het hier duidelijk gehaald van het jachtinstinct, want normaal gezien was die rat een vogel voor de kat."
Nog opmerkelijker: de poes behandelt haar nieuwste telg precies hetzelfde als haar eigen kleintjes en ze mogen zelfs met elkaar spelen. Of hoe het dierenrijk eens te meer het goede voorbeeld geeft aan het mensdom... (svm)
De kosten die baasjes maken voor hun hond, lopen op tot meer dan 12.500 euro per hondenleven. Een poes valt iets minder duur uit, maar kost toch ook nog meer dan 10.000 euro.
De Britse krant The Independent maakte de rekening van een huisdier naar aanleiding van de stijgende levensduurte. Daar worden huisdieren in Groot-Brittannië steeds meer het slachtoffer van: vorig jaar steeg het aantal huisdieren dat werd achtergelaten met 27 procent in vergelijking met het jaar daarvoor. Voor dit jaar is er geen verbetering in zicht. Steeds meer Britse diereneigenaars proberen ook de dierenartskosten terug te dringen. Daardoor worden zieke dieren niet alleen minder goed verzorgd, tegelijkertijd worden ze minder gesteriliseerd of gecastreerd, met ongewilde kleine katjes of puppies tot gevolg.
Ook in ons land worden steeds meer dieren verwaarloosd. Vorige donderdag berichtte Het Nieuwsblad nog dat de inspectie Dierenwelzijn in de eerste helft van dit jaar al dubbel zoveel dieren in nood in beslag moest nemen.
Wat kost een huisdier eigenlijk aan zijn baasje? The Independent maakte de berekening en plakt een vrij accurate prijs op de totale verzorgingskosten. De krant baseert zich daarvoor op de gemiddelde levensverwachting, de gemiddelde hoeveelheid voeding die een dier nodig heeft, de kostprijs van een dierenhotel of de kosten van een dierenarts per jaar.
Volgens die berekening bedraagt de kostprijs van een hond die gemiddeld twaalf jaar leeft 12.514 euro. Katten leven gemiddeld twee jaar langer, maar kosten in totaal minder dan honden: 10.690 euro.
Een konijn ten slotte leeft gemiddeld tien jaar en kost zo in totaal 4.169 euro. Met een slang ben je misschien nog het beste af. Voor de verzorging - waaronder muizen als voedsel - moet je 7.620 euro op tafel leggen. Maar die reptielen gaan wel gemiddeld 25 jaar mee. (erd)
Zopas gelezen in het snelnieuws van het Nieuwsblad (Colombine)
Zopas gelezen in het snelnieuws van het Nieuwsblad
In het Italiaanse Toscane hebben wetenschappers een reebok met een hoorn op zijn voorhoofd ontdekt. Het gaat om een jong dier van ongeveer tien maanden oud dat sinds kort in een natuuroase bij Prato leeft. Dat berichtte de Italiaanse krant La Repubblica.
"Het is het eerste bewijs, dat de legendarische eenhoorn echt kan bestaan hebben", verklaarde Gilberto Tozzi, directeur het Centrum voor Natuurwetenschappen in Prato, niet zonder trots.
Waarschijnlijk werden in het verleden al herten, reeën of andere dieren met een gelijkaardige morfologische anomalie gezien.
Geïnteresseerden kunnen de eenhoornige ree zelf in het natuurpark bewonderen. "Men moet weliswaar geduld hebben", aldus Tozzi. "Het dier is zich immers bewust van zijn uniekheid en toont zich niet zo vaak".
In de mythologie is de eenhoorn een paardachtig, meestal wit en soms ook vleugelachtig fabeldier, met een hoorn op het voorhoofd.
De meest verloren van alle dagen is de dag waarop men niet heeft gelachen.
In Roemenië hebben drie hongerige beren een restaurant 'overvallen'. Een moederbeer en haar twee welpen wandelden de zaak in Sinaia binnen en bezorgden klanten de schrik van hun leven.
De beren trokken zich weinig aan van de heisa en namen gewoon plaats aan tafel. Toen ze het eten van de borden hadden opgepeuzeld, brachten ze een bezoekje aan de keuken. Ze verlieten het restaurant voor de politie en de dierenbescherming arriveerden. Niemand raakte gewond.
Volgens een klant is het niet ongewoon dat beren 's nachts uit het bos komen om eten te zoeken in vuilnisbakken in het dorp. Een dergelijk voorval was echter ongezien. (sam)
Een reuzenpad heeft meer dan een half uur in de maag van een hond overleefd. De hond braakte het beestje uit en het diertje sprong kwakend verder.
Giftig voor honden Bella was aan het spelen in de tuin in het Australische Blakewell toen de viervoeter de kikker inslikte. "Ik ging de hond eten geven en merkte de pad op. Al etende slikte Bella het beestje in", vertelt Jackson Crews. Crews belde onmiddellijk de dierenkliniek. "Ze gaven Bella een middeltje om te kotsen en dat deed ze onmiddellijk. Alleen kwam er geen pad uit haar muil. Ze kreeg toen een spuitje en pas dan gaf ze de pad over." De dierendokters hebben de reuzenpad geadopteerd en Spew genoemd. Volgens de veeartsen heeft Bella geluk gehad omdat een reuzenpad giftig kan zijn voor een hond. Volgens haar baasje was haar gulzigheid haar redding. "Ze heeft het beestje in een keer ingeslikt en dat was haar redding!" (vsv) (HLN)
Zo trouw als Harry Potter zijn sneeuwuiltje Hedwig verzorgde, zo slecht gaan sommige Britse Potter-fans om met hun uilen. De Potter-lezers dumpen hun uilen omdat de vogels thuis niet te verzorgen zijn.
De eigenares van een dierenopvangcentrum in Flintshire, in het noorden van Wales, schat dat zeker de helft van de 36 uilen in het centrum is achtergelaten door kinderen die niet met hun eigen Hedwig overweg konden. Uilen zijn niet geschikt als huisdier voor jonge kinderen en hebben veel zorg nodig, benadrukte ze tegen de Britse omroep BBC. (lb)
In de Nederlandse provincie Zeeland zijn een 36-jarige automobilist uit Tholen en zijn passagier gisteravond met de schrik vrijgekomen nadat hun voertuig in brand vloog.
De bestuurder reed achter een 35-jarige provinciegenoot uit Middelburg, toen die plotseling remde voor overstekende jonge eendjes.
Door de aanrijding vloog de achterste auto in brand, hij brandde helemaal uit. De eendjes bereikten veilig de overkant. (novum/sam)
wo 11/06/08 15:27 - In Toscane in Italië hebben wetenschappers een "eenhoorn" ontdekt. Het gaat echter niet om een paard maar om een reebok met één hoorn op zijn voorhoofd.
Het gaat om een jong dier van ongeveer tien maanden oud dat sinds kort in een natuurpark bij Prato leeft.
"Het is het eerste bewijs, dat de legendarische eenhoorn echt kan bestaan hebben", zo zei Gilberto Tozzi, de directeur het Centrum voor Natuurwetenschappen in Prato, niet zonder trots.
(AP)
Waarschijnlijk werden in het verleden al herten, reeën of andere dieren met een gelijkaardige afwijking gezien en mogelijk hebben die aanleiding gegeven tot het ontstaan van de legende van de eenhoorn.
Geïnteresseerden kunnen de eenhoornige ree zelf in het natuurpark bewonderen. "Men moet weliswaar geduld hebben", aldus Tozzi. "Het dier is zich immers bewust van zijn uniekheid en toont zich niet zo vaak".
In de mythologie is de eenhoorn een paardachtig, meestal wit fabeldier, met één hoorn
Honderden slakken hebben een kettingbotsing veroorzaakt in Duitsland. Er warer zes wagens bij de crash op de B14 nabij Stuttgart betrokken. Er vielen geen menselijke slachtoffers. Dierlijke des te meer.
Spekglad De platgereden slakken maakten het wegdek zo glad als ijs waardoor de auto's begonnen te slippen en op elkaar inreden. Politie en hulpdiensten moesten de weg verscheidene uren aflsuiten om de vermorzelde en nog levende diertjes van de baan te schrapen.
Klimaatverandering Natuurdeskundigen denken dat de klimaatverandering aan de basis ligt van de massale slakkenmigratie. De dieren zouden op zoek zijn naar een meer geschikte habitat. (eb)
Ik voer mijn hond twee handjes, twee handjes tweemaal daags. Ik zie een hond, vier pootjes, daar tussen heel iets zwaars.
Hoe zal dat nu toch komen, ik begrijp niet hoe dat kan? Hij krijgt echt nooit iets anders, behoudens 's avonds dan.
Dan krijgt hij slechts een koekje, en ook een van mijn man. En 's morgens zijn beschuitje, waar hij niet buiten kan.
Dat is echt traditie, bij heel het gezin bekend. Ach, dat is een keer per dag, dat hij wordt verwend. Soms zijn er misverstanden, dan had hij al gehad. En krijgt hij per ongeluk nog een, o die schat.
Het lopen gaat wat moeilijk, maar ja hij is al vier. Daarom heb ik het ingekort, ik loop nog een kwartier. Dat hijgen wat hij altijd doet, hoe zou dat nu toch komen? Een kennis legde mij laatst uit: 'het zit in de hormonen'.
Mijn dierenarts verklaarde 'geef uitsluitend brokken'. En u begrijpt, bij zo'n sadist ben ik direct vertrokken. Nu ben ik bij een dierenarts met echt begrip voor het leven, Die heeft mij voor slechts honderd piek dieetvoer meegegeven.
Boomkap gestopt om nestbouw niet te hinderen (Martina1)
Boomkap gestopt om nestbouw niet te hinderen
ma 09/06/08 18:25 - Op verzoek van de Koninklijke Belgische liga voor de bescherming van vogels (LRBPO) heeft de gemeente Ukkel de kap van een rij elzen op de Messidorlaan stopgezet.
Volgens de vereniging hield het kappen geen rekening met de periode van nestbouw van vogels. Bovendien voorziet de Brusselse wetgeving de bescherming van wilde vogels en van hun nesten.
Op vraag van de gemeente was een privébedrijf begonnen 19 elzen op rij om te kappen. Zes van de bomen werden al gekapt.
Op vraag van de vogelbescherming zette de gemeente het project tijdelijk stop zodat de vogels in de resterende dertien elzen hun jongen kunnen grootbrengen.
Op 1 juli a.s. vindt er in Brussel een grootse demonstratie plaats voor een Europees handelsverbod in zeehondenproducten.
Vele organisaties uit heel Europa komen samen om de Europese Commissie op te roepen om een handelsverbod in te stellen.
Komt u ook?
Locatie : Brussel, België (details volgen) Wanneer : dinsdag 1 juli a.s. Hoe laat : s middags, exacte tijd volgt
Als u ook komt, stuurt u dan een email naar inactie@ifaw.org . Geeft u uw naam, adres, telefoonnummer en emailadres aan ons door. U ontvangt van ons bericht met alle details.
Bij genoeg aanmeldingen verzorgen wij busvervoer van en naar Brussel.
Elke gift aan het IFAW is een bijdrage aan de totale missie van het IFAW. Uw giften worden aangewend voor de hulp aan dieren die het zwaarst te lijden hebben.
Ons online donatiesysteem is veilig en gewaarborgd. Het verwerken van online donaties is goedkoper, er gaat dus meer geld naar het beschermen van dieren. Mocht u liever telefonisch of schriftelijk willen doneren, klik dan hier voor onze adresgegevens.
IFAW 2008 www.ifaw.nl Javastraat 56, 2586 AR Den Haag Nederland
Kwispelstaartend kijkt Flip zijn baasje aan. Als Erna Aarsen (52) de hulphond instructies geeft, gaat hij meteen aan het werk. Middels een touwtje aan het handvat trekt hij de koelkastdeur open, neemt een flesje water in zijn bek, duwt de koelkast weer dicht en legt het flesje op het tafeltje van Erna's rolstoel neer. Flip blijft paraat: 'kan ik verder nog iets voor u doen?'
Natuurlijk vertelde Erna al door de telefoon wat Flip voor haar doet. Maar een hulphond in actie zien overtreft het gesproken woord moeiteloos. Zonder hapering, met volle overgave en altijd kwispelend, staat Flip zijn baasje bij in alles wat in zijn vermogen ligt. ,,En dat 24 uur per dag. Flip heeft geen CAO'', lacht Erna.
In 1990 belandde Erna in een rolstoel. Zij heeft sclerodermie, een progressieve reumatische vaatziekte. Maar de oud-kleuterleidster is niet het type dat het hoofd laat hangen. Haar ogen stralen en kwinkslagen zijn nooit veel woorden weg. Hobby's heeft ze te over. Ze is actief op het internet en doet aan rolstoeldansen. Wat haar naast een enorme behendigheid met de rolstoel ook nationale rolstoeldanstitels opleverde.
Flip is haar tweede hulphond. Hij zorgt dat thuiszorg slechts eenmaal per dag nodig is. Verder kan Flip, een kruising tussen de zachtaardige Golden Retriever en de werklustige Labrador, het zelf wel af. Erna: ,,Wat ik niet kan, kan Flip. En samen kunnen we alles.''
Flip pakt spullen uit de koelkast, doet de waterkraan open en dicht, opent de prullenbak, sluit het raam, doet Erna's jas uit, trekt het toilet door, doet boodschappen in het karretje en rekent zelfs af. Dat wil zeggen, hij geeft de portemonnee aan het kassameisje. 's Nachts draait hij Erna driemaal om in haar bed. Dat was hem overdag geleerd, zodat Flip 's nachts eerst niet wakker te krijgen was. Maar hij leerde snel. ,,Voorheen moest ik daar hulp voor bellen. Flip draait mij nu uit zichzelf om een, drie en vijf uur in de nacht om. Hij pakt mijn schouder en rolt me om. Die tijden zitten in zijn systeem. Als de klok verspringt is hij even van slag, maar de juiste tijden heeft hij zo weer te pakken.''