Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
30-07-2008
Hond moet voor rechter verschijnen (Martina1)
Hond moet voor rechter verschijnen
Een hond moet in India voor de rechter verschijnen. De viervoeter wordt aangeklaagd voor geweldpleging. Het beest heeft een aantal mensen gebeten, meldt de Britse openbare omroep BBC.
Al doodstraf gekregen Het is niet de eerste keer dat de hond in aanraking komt met het gerecht. In 2003 kreeg Chhotu de doodstraf. Het beest heeft altijd op de steun kunnen rekenen van dierenactivisten. "De hond moest opnieuw voor de rechter verschijnen in Purnea omdat hij er een gevaar is voor de samenleving", aldus Rajiv Ranjan. "Hoewel de rechtszaal afgeladen vol zat, heeft hij niemand aangevallen", aldus de advocaat van de hond en dat is voor hem het bewijs dat het dier helemaal niet gewelddadig is.
Grondbezitter bestelen De hond moet op 5 augustus opnieuw voorkomen samen met zijn baasje Rajkumari Devi. "Chhotu is mijn beschermengel. Hij heeft enkel mensen gebeten die geprobeerd hebben om in te breken", aldus het Devi. Volgens de advocaat van de hond zijn de buren jaloers en proberen ze in te breken bij de man omdat hij grondbezitter is. De buren willen de eigendomspapieren stelen. Zo willen ze zich de gronden eigen maken.
De hond uitlaten heeft een bijzondere betekenis gekregen in het Chinese Guangzhou. De Bao wil alleen nog skateboarden. De hond is gek van de plank op wieltjes.
"Mijn zoon is dol op skateboarden en de hond ging altijd met hem mee. Na een tijdje werd hij al even zot van het skateboard", vertelt Huang. Het baasje maakte dan maar een skateboard voor zijn viervoeter. De hond ging meteen mee naar de markt van Guangzhou en oefende. "Als hij snelheid haalt dan gaat hij met zijn vier poten op de plank staan en dan laat zich gewoon gaan", besluit Huangs zoon. (vsv)
Een ezel en een os deelden eens een stal. De ezel had een gemakkelijk leven omdat zijn meester alleen zo nu en dan naar de markt reed terwijl de os iedere dag werd meegenomen om op het veld te werken. Op een nacht toen de twee dieren hun avondmaal gebruikten, klaagde de os over zijn zware leven.
"Misschien kun jij me helpen, broer ezel," zei de os. "Wat kan ik doen om mijn meester over te halen om vriendelijker voor me te zijn, en me niet zo hard te laten werken?"
De ezel dacht hier over na en antwoordde toen: "Ik stel voor dat je morgenvroeg net doet alsof je ziek bent en weigert het hooi te eten dat hij voor je neer legt. Als de meester ziet dat je het eten hebt laten liggen zal hij je in de stal laten. Je zal dan niet naar de velden hoeven om de ploeg voor hem te trekken. Je kunt dan van de rust genieten."
De os nam de raad van de ezel aan en deed net alsof hij ziek was. De man die zag dat de os niets had gegeten en ziek leek nam toen de ezel in plaats van de os mee.
Hij spande de ezel voor de ploeg en liet hem werken van de vroege ochtend tot de late avond. De ezel die niet gewend was aan dit zware werk, was geheel uitgeput aan het eind van de dag. Hij had grote spijt van het advies dat hij aan de os had gegeven.
Toen de ezel die avond terug keerde naar de stal, vroeg de os hoe het hem was vergaan. "Ik had een hele fijn dag," loog de ezel. "Het lopen in de velden is me goed bevallen." - "Ik geloof echter wel dat ik je moet vertellen wat ik onze meester hoorde zeggen." - "En dat is?" vroeg de os. "Welnu," zei de ezel, "ik hoorde hem met zijn vrouw praten, en hij zei tegen haar dat als de os ziek bleef ze hem zouden moeten slachten voor zijn vlees."
De os werd helemaal wit toen hij deze woorden hoorde. "Ik denk daarom," voegde de ezel eraan toe, "dat het 't beste is als je weer al je hooi op zou eten voor het geval dat onze meester denkt dat je niet in staat bent om te werken."
De os was het daarmee eens en op deze manier was het voor de ezel mogelijk om zich te behoeden voor nog meer ploegwerk.
Bij ons vlak voor het raam een vogel met een naam een mooi rood borstje etend van een broodkorstje
Ik kijk er stil naar het genoegen wat ik dan ervaar. De vrijheid van zo'n diertje Ik zet het raam op een kiertje Wat zou ik graag zoals hem zijn lekker genietend in de zonneschijn Het lijkt of het iets tegen mij zeggen wil Ik luister, maar dan is alles stil.
Voor ik het weet is hij weggevlogen Ik heb maar één wens als dat zou mogen De vrije natuur in met volle moed. Want dat doet ieder mens zo goed.
Een derde reeks van nuttige weetjes over de hond. Wordt zeker vervolgd. Met dank aan het Huisdier Informatiepunt !!
22. De ideale leeftijd om een pup in huis te halen is wanneer het dier zeven weken oud is. Dit is wetenschappelijk aangetoond. Dat dit meestel later gebeurd heeft te maken met de vaccinatie, die dan nog niet altijd gebeurt is. Bij een goede fokker kan dat ook best. Een fokker zal doorgaans de pups met 8 weken weg doen. Heel verstandig omdat de fokker nooit helemaal zeker weet hoe de nieuwe eigenaar om zal gaan met de pup. Met 7 weken is het dan nog wel een heel klein, gevoelig wezentje.
23. Al na 20 tot 30 minuten spelen zijn pups moe en slaperig. Wordt deze rust hen niet gegund, dan kan dat tot ontwikkelingsstoornissen leiden zoals een overbelast zenuwstelsel, waar zelfs agressie uit voort kan komen. Omdat tijdens het slapen de ademhaling, hartslag en het zuurstofgebruik afnemen, zorgt de hond voor een gelijkmatige lichaamstemperatuur door zijn lichaamsoppervlakte te verkleinen door in elkaar te rollen. Slechts 10 tot 15% van de totale tijd dat hij slaapt, is een hond in diepe slaap. Gedurende deze fase droomt hij ook.
24. Een keer in de vier dagen een rauwe eierdooier ofolie zorgt voor een gezonde vacht, maar borstelen blijft nodig!
25. De hondenpoot bestaat uit een duimteen, een teenbal, twee zoolballen en drie voetwortelballen. Onder de haarloze dikke huid bevinden zich elastische vezels met vetcellen die als stootkussentjes dienen. Klieren produceren geurstoffen die met iedere stap aan de grond afgegeven worden, waar ze hun boodschap later weer doorgeven aan andere honden. Bovendien is dit de enige plaats waar een hond zweet.
26. Fietstochten zijn alleen geschikt voor honden met een goede conditie. Ook zult u weinig plezier beleven aan een tocht met een hond die bij iedere hoek blijft staan om even te snuffelen. Vaak wordt overschat hoeveel uithoudingsvermogen een hond nodig heeft om met een fietser mee te lopen. Fiets niet te lang wanneer het warm is en laat uw hond zo mogelijk op gras of een berm naast het fietspad lopen, geef hem veel te drinken en neem regelmatig pauze. Een kleine hond kunt u meenemen in een fietsmand. Gebruik een tuigje voor hem zodat hij er niet uit kan vallen.
27. Een beproeving is voor een hond een verband om zijn poten. Moet het dier rust houden, bijvoorbeeld na een gewrichtsoperatie, dan kunt u het beste de hondenmand in een hoge doos doen, waar hij niet uit kan. Het verband mag niet nat worden. Bij regen kunt u een jasje uit een vuilniszak knippen en over het verband doen. Oefen dit dus ook eens als de hond niet ziek is.. Ruik ook eens in de oren en in de bek van een gezonde hond. Dan kun je later ruiken of er bv. een oorontsteking is
28. Bekaf zijn pups beneden de zes maanden gemiddeld elke twee uur. Ze hebben dan tijd nodig om al het nieuwe dat ze beleefd hebben te verwerken. Soms vallen ze midden in hun spel plotseling om en zijn dan een hele tijd zelfs niet wakker te krijgen met de geur van eten. Even plotseling als de vermoeidheid begint, is ze ook weer voorbij. Uit een diepe slaap kan een jonge hond opspringen en doorgaan met het spel waar hij mee bezig was, alsof er niets is gebeurd. Alle jonge honden 'moeten nodig' als ze wakker worden. Als u razendsnel reageert, heeft u ze snel zindelijk. Je kan de volgende vuistregel toepassen voor de afstand van dewandeling: dit is ongeveer 1 minuut lopen per week dat de pup oud is. VB: pup 9 weken -> per wandeling maximaal 9 minuten. (wel meerdere keren per dag )
29. Oude honden hebben speciale voeding nodig? Nee hoor, onzin Dit is PUUR een commercieel verhaal. Hond te dik? Minder eten geven! Hond te dun? Meer geven.Zo simpel is het. Alleen bij ZIEKTE (bv. nieren) kun je overschakelen naar dat dure voer.
30. Bij het wandelen in de sneeuw verbruiken kleine honden veel meer kracht dan grote. Ondanks hun geringe gewicht zinken ze in losse sneeuw tot hun buik weg, waardoor elke stap een calorieënverslindende sprong wordt. Het hart wordt hierbij bovenmatig belast. Hou wandelingen door diepe sneeuw daarom kort. Drie of vier korte wandelingen door de sneeuw zijn voor een hond gezonder dan één lange.
Bij het geven van een naam moet ook gelet worden op de reeds bestaande namen in het gezin. Voor een hond klinken Hobby en Tommie hetzelfde. Wat zijn nu die magische woorden, waar u uw hond mee kunt manen?
Af : dit gebruikt u als u wilt dat uw hond gaat liggen
Zit : dit gebruikt u als u wilt dat uw hond gaat zitten
Plaats : dit gebruikt u als u wilt dat uw hond thuis op zijn eigen plaats gaat liggen
Blijf : dit is een ondersteuning voor de 3 bovengenoemde commandos Kom hier : dit is duidelijk, u wilt dat de hond bij u komt
Volg : hier bedoelt u mee, dat de hond naast u meeloopt, zowel los als aan de lijn
Aan de voet : om de hond duidelijk te maken, dat u wilt dat hij zich aan uw linkerkant opstelt
Sta : nu wilt u dat de hond stil blijft staan. Is handig bij de dierenarts en op tentoonstellingen
Foei : dit zegt u hard en scherp als de hond iets doet wat u beslist nooit wilt toestaan
Nee : dit zegt u luid en duidelijk als de hond iets doet wat nu niet kan, maar in een andere situatie misschien wel. Het is dus niet zon onverbiddelijk bevel als foei.
Goed zo!Brave hond! : dit zijn geen bevelen, maar prijzende lovende woorden. Het doet er dan ook niet zoveel toe wat u zegt. Cest le ton qui fait la musique, ofwel het gaat om de toon waarop u iets zegt. U moet BESLIST NIET HARDER gaan praten of schreeuwen als u de hond een bevel geeft. Ook niet als u boos op hem bent! In dat geval dient hij uit de manier waarop u iets zegt op te kunnen maken, dat u meent wat u zegt. Uw gewone dagelijkse manier van spreken zal uitstekend voldoen.
als ik een poes was dan lag ik nu te spinnen dan liep ik nu niet in een plas maar lag ik lekker binnen
nu sjouw ik af en aan met was met bed- en ander linnen als ik een poes was dan lag ik nu te spinnen
ik maai het gras verjaag de spinnen maar wil de zon beminnen languit op een terras als ik een poes was dan lag ik nu te spinnen
Poezepoes
He, poezepoes ja, jullie twee dribbelend hier in huis spelend, rennend met elkaar ja, ik weet het dit is jullie thuis
Ho, poezepoes ja, jullie twee al vroeg het warme nest verlaten ik zie het jullie liggen op de loer voor de dweil die beweegt over de vloer
Ha, poezepoes ja, jullie twee jullie zijn leuk om te zien lief, spelend bovendien ja, ik weet het jullie willen weer spelen poezepoes het mag, jullie kunnen mij niet vervelen
Slaap maar lekker verder 'k stoor jullie niet meer mijn werk is gedaan zal weer stilletjes naar mijn huis toe gaan dag poezepoes, tot de volgende keer (weetjesoverkatten.nl)
Een vijfde reeks van nuttige weetjes over de hond. Wordt zeker vervolgd. Met dank aan het Huisdier Informatiepunt !!
41. In de ogen van uw hond meldt u hem regelmatig waar u bent, wanneer u hem vaak roept. Dat stelt hem gerust, hij kan dus onbezorgd zijn gang gaan, zonder bang te hoeven zijn u kwijt te raken. Dat u hem roept omdat hij moet komen, begrijpt hij niet. Eenmaal roepen moet genoeg zijn. Wanneer de hond dan niet reageert, loop dan weg. Dan zoekt hij u en niet omgekeerd!
42. Iedere hond heeft zijn persoonlijke ervaringen met mensen. Wanneer hij geleerd heeft dat grote mannen met een baard 'vals' zijn, kleine speelse kinderen 'vermoeiend' of vrouwen met een hoed 'bedreigend', dan zal hij misschien bijten. Leer vooral kinderen dat ze nooit op een hond moeten afrennen om hem te aaien, zonder dat de eigenaar het groene licht gegeven heeft.Trouwens, een slechte ervaring kan alleen slijten door veel goede ervaringen. Zorg voor een 'happy-end'.
43. Zeuren, blaffen, klieren of op een andere manier aandacht trekken, vroeg of laat lukt het en deelt de mens zijn 'buit' met hem. Het vervelen en zeuren schijnt er bij te horen en dat neemt hij dus maar voor lief. Dat hij het toch het langste uithoudt, weet hij al snel. Wanneer u niet wilt dat uw hond bedelt, laat u dan door niets vertederen. Zonodig sluit u de hond even op.
44. Wanneer twee honden samen aan het jagen zijn, is er geen enkele rivaliteit tussen hen. Zonder zich op elkaar af te stemmen verdelen ze het "werk". De prooi, ook al is het maar een bal, heeft weinig kans bij een aanval door zo'n minimeute. Pas wanneer de "vijand" veroverd is, ontwaakt de concurrentie weer. Dan willen ze namelijk allebei het beste deel ervan.Trouwens, bij het samen stropen laten honden zich direct door een ander ophitsen. Bij het verdelen wordt het spel bittere ernst.
45. In de auto krijgen heel veel honden het op hun zenuwen, maar er zijn er ook die het zo leuk vinden dat ze in iedere auto die open staat gaan zitten. Uiteraard kunt u de eerste soort niet meenemen op een lange autotocht. De liefhebber kunt u gerust meenemen op een lange reis met de auto, maar let er op dat het niet te warm voor hem wordt.
46. Aan het strand zijn honden niet geliefd vooral wanneer het om een strand gaat waar gezwommen wordt. Vaak zijn er wel afgelegen stukken strand waar geen mensen zwemmen, die uw hond de gelegenheid voor een verfrissend bad geven. Maar ook gebeurt het geregeld dat de gemeente waarin het zwemwater ligt, een verbod voor honden uitvaardigt. Daar moet u goed op letten, want juist in het zwemseizoen zijn er geregeld controles op pad en die geven forse boetes wanneer u betrapt wordt.
47. Ook kleine honden hebben veel beweging nodig! Honden zijn loopdieren, ook al zijn er rassen waarvan je dat niet zou zeggen, bijvoorbeeld de Mopsen. Maar ook die bewegen graag, misschien wel liever dan de bijbehorende baas. Wanneer een hond het niet leuk vindt om te gaan wandelen, is hij ziek of te dik en daarom traag. Natuurlijk kunnen sommige kleine honden niet echt snel lopen. Voor joggers en fietsers zijn grotere rassen geschikter. U doet hen zeker geen plezier door hen op te tillen en te dragen! Kleine Terriërs en Westies zijn uitstekende lopers en hebben veel uithoudingsvermogen als ze geregeld buiten komen.
48. Geef een kind geen eigen hond voor het twaalf jaar oud is, omdat het anders de verantwoording nog niet aankan. Ook op deze leeftijd moet u zich afvragen of uw kind eraan toe is en het nodige geduld kan opbrengen om een hond dagelijks te verzorgen, uit te laten, met hem te spelen, hem eten te geven en te kammen. Buiten dat moet u ook bereid zijn deze taken over te nemen wanneer uw kind, ondanks alle goede voornemens, het dier verwaarloost. Ook kan het gebeuren dat de hond bij u blijft hangen, wanneer uw kind na een paar jaar het huis uit gaat en de hond niet wil of kan meenemen.
49. De hondenneus ruikt ongeveer 7000 keer beter naarmate het geurmembraan groter en de lucht vochtiger is. Daarom houden veel honden hun neus in de wind. Daardoor wordt hun reukvermogen groter. (Daarom hoor je af en toe die kloekkloek geluiden) Nieuwe dingen in huis worden eerst besnuffeld en vervolgens ingedeeld in "eetbaar", "gevaarlijk" of "onbelangrijk". Plantengeuren zijn voor de meeste honden niet opwindend, maar de geur van potaarde verleidt hen er vaak toe om erin te graven.
50. De buik is het gevoeligste lichaamsdeel van de hond. De huid is nauwelijks behaard en daardoor kwetsbaar. Als een hond aan een soortgenoot, een ander dier of een mens zijn buik 'presenteert', geeft hij daarmee blijk van groot vertrouwen of onderworpenheid. Bij andere honden werkt dit deemoedgebaar remmend op het bijten. Een gevecht is bijna altijd beëindigd als één van beide kemphanen op zijn rug gaat liggen. Probeer nooit een vreemde hond op zijn buik te krabbelen. Hij zou het als een uitdaging opvatten en zich verdedigen. Als in de natuur een roedel wolven stuit op een andere wolf, wordt deze per definitie-afgemaakt! Geen ridderlijkheids-gedrag, geen medelijden! Denk daar eens aan als je met je eigen roedel door het bos loopt .
Een vierde reeks van nuttige weetjes over de hond. Wordt zeker vervolgd. Met dank aan het Huisdier Informatiepunt !!
31. Honden houden niet op met eten wanneer ze genoeg hebben, maar zetten overtollige voeding in vet om, voor moeilijke tijden.
32. Ga niet direct na het eten met de hond naar buiten. Geef hem (vooral grote honden) pas eten na afloop van de wandeling of arbeid.( maagtorsie)
33. Oogverzorging: Van honden met lange haren of hangende oogleden moeten de ogen dagelijks verzorgd worden. Maak een zachte, niet pluizende katoenen doek of een papieren tissue vochtig met lauwwarm water en maak daarmee iedere ochtend de ooghoeken schoon. Zo herkent u ook eventuele oogziekten eerder. Als uw hond regelmatig ontstoken ogen heeft, kunt u ze dagelijks met kamillethee schoonmaken.
34. Nagels knippen: honden die niet graag op asfalt lopen, hebben vaak te weinig slijtage aan hun nagels. Die moeten dan geknipt worden. De eerste keer vraagt u uw dierenarts om u te laten zien hoe ver u mag knippen. Een trimster kan dit ook doen. Daarna kunt u het zelf doen, maar wacht niet tot je hond moeite krijgt met lopen. Belangrijk is dat u de nagels recht afknipt, dus in een haakse hoek. Denk ook aan datene teentje bovenop. Vraag iemand anders om de hond vast te houden. Degene die knipt moet altijd de poten vasthouden.
35. Oren: Het beste kunt u honden op een speelse manier aan de schoonmaakprocedure laten wennen als ze nog een pup zijn. Trek het oor recht, druppel wat oorreinigingsoplossing naar binnen en krabbel aan de basis van het oor om het vuil op te lossen. Het beste is om beide oren tegelijk te behandelen, dat is prettiger voor de hond. Steek vervolgens een dot watten in elk oor en masseer de reinigingsoplossing in de watten. Gebruik nooit wattenstaafjes, want daarmee schuift u het oorvuil naar het trommelvlies in plaats van dat u het verwijdert.
36. Tandverzorging: Veel honden hebben aanleg om tandsteen te krijgen, die tot tandvleesontsteking en het verlies van tanden kan leiden. Daarom zou het eigenlijk goed zijn om na iedere maaltijd de tanden van de hond te poetsen. Daarvoor kunt u een speciale hondentandenborstel en -tandpasta gebruiken. Doe de lippen een stukje naar boven en borstel de tanden en kiezen aan de binnen- en buitenkant en op de kauwvlakken. Begin hier al heel vroeg mee, zo went uw hond snel aan de poetsbeurt. Of geef gewoon eens een vers gekookt (en afgekoeld) bot
37. Wanneer honden stinken: de huid van honden die graag in het water gaan of vaak baden, wordt ontvet. Als gevolg daarvan produceren de talgklieren meer afscheiding en dat ruikt dan tamelijk vies. Meestal hebben honden niet echt een bad nodig. Vaak is een poedelbeurt met een washandje en een ruige handdoek voldoende.Gewoon schoon water ontvet de huid niet. Bij veelvuldig wassen gaat de natuurlijke weerstand van de vacht achteruit en moet je juist vaker wassen. Zo min mogelijk wassen is het advies.
38. Een hopeloze zaak wordt het zindelijk worden van een hond, wanneer hij als pup hierover steeds op zijn donder krijgt. Jammer genoeg gebeurt dat al gauw, omdat de eerste hoopjes van een hond nu eenmaal meestal in huis terechtkomen. Straffen is verkeerd tenzij je hem kunt betrappen. Regelmatig naar buiten gaan vermindert het aantal ongelukjes in huis. Beloon de hond overdadig met woorden en lekkere hapjes wanneer hij zijn behoefte buiten doet. Leer de pup vanaf het begin meteen WAAR hij zijn behoefte mag doen en WAAR NIET.
39. Reisziekte: De 24 uren voor je op reis gaat, mag de hond niet eten, maar water drinken mag hij natuurlijk zoveel hij wil. Kan uw hond slecht tegen autorijden of andere vervoermiddelen, dan kan je hem een uurtje voor de reis een kalmeringstabletje (!dierenarts!) geven. Het is belangrijk dat de hond zo zit dat hij niet uit het raam kan kijken. Probeer het eens met een homeopathisch geneesmiddel.
4. Hij zit altijd op mijn lievelingsplaats. Vooral zelfverzekerde honden proberen zichzelf op deze manier tot leider van de roedel uit te roepen. Om erger te voorkomen moet u er zonder meer op staan dat hij van uw plaats af gaat, zonodig met geweld. Ga daarna demonstratief op uw plaats zitten en schenk pas weer aandacht aan uw hond wanneer hij berouw getoond heeft. Een vaste plek in iedere ruimte waar de hond komen mag, zorgt ervoor dat deze strijd niet nodig is.
Een rustige terugkeer uit vakantie voor u en uw hond (Yradja)
Een rustige terugkeer uit vakantie voor u en uw hond
Of uw hond u vergezeld heeft op vakantie of tijdens uw vakantie naar een hondenpension is gegaan, speelt geen rol: hij zal zich, net zoals u, na de vakantie opnieuw moeten aanpassen aan het dagelijkse leven
Het einde van de vakantie
Voor de meesten onder ons, is vakantie een synoniem van ontspanning. Het is ook dan dat wij, al duurt het niet lang, de regeltjes die de rest van het jaar ons dagelijks leven beheersen, even kunnen vergeten. Als uw hond de kans heeft om die heerlijke tijd samen met u door te brengen, zal hij een aanpassingsperiode nodig hebben zodra u terug thuis bent. Heeft hij u tijdens de vakantie niet kunnen vergezellen, dan heeft het leven zonder u, in een bovendien ongewone omgeving, zijn leven wellicht ook enigszins ontregeld. Na het blije weerzien, zult u hem meteen opnieuw aan de oude gewoonten van het dagelijkse leven moeten doen wennen
Uw hond is samen met u op reis gegaan
Bij uw thuiskomst, is het aanbevolen om niet te stoppen met de preventieve behandeling tegen parasieten (vlooien, teken), waarmee u voor het vertrek begonnen was. Het is bovendien aan te raden om zorgvuldig de oren en de ogen van uw hond te controleren. Tijdens een vakantie op het platteland of aan zee, is een hond altijd vatbaar voor kleine wondjes . Zand kan bijvoorbeeld een ontsteking veroorzaken aan de ogen, de oren en de huid, o.a. tussen de tenen. Op het strand, kunnen gebroken schelpjes snijwondjes veroorzaken en op de graanvelden kunnen scherpe graanresten en zaadjes in het oog, in het oor of tussen de tenen terechtkomen en er een ernstige ontsteking veroorzaken. Uw hond moet eveneens geleidelijk aan opnieuw wennen aan het leven in een huis of een flat, en dat na een periode in de openlucht in het bijna constante gezelschap van het gezin. In dit verband zullen lange wandelingen in de natuur hem heel veel goed doen. Bovendien is de vakantie dikwijls een periode van ontspanning, waarbij wij het niet zo nauw nemen met de dagelijkse gewoonten. Zodra u thuiskomt, moet het duidelijk zijn dat de gewone regels opnieuw gelden, zodat uw hond opnieuw aanknoopt met zijn goede gewoonten (niet in uw kamer slapen, op vaste tijdstippen eten )
Uw hond heeft op uw terugkeer moeten wachten
Indien uw hond u niet vergezeld heeft op vakantie en hij die periode doorgebracht heeft in een hondenpension, is het belangrijk om zo snel mogelijk na te gaan of alles in orde is. Controleer in het bijzonder zijn gewicht . Misschien heeft hij, in de war gebracht door uw afwezigheid, minder gegeten. Of omgekeerd, hij heeft misschien andere voeding gekregen of een grotere hoeveelheid lekkernijen die een overgewicht veroorzaakt hebben. In beide gevallen, moet zijn voeding meteen aangepast worden zodat hij zo snel mogelijk zijn ideaal gewicht opnieuw bereikt. Als hij tijdens uw afwezigheid ongewone voeding heeft gekregen, zou hij bovendien wel eens last kunnen hebben van darmstoornissen : houd zijn ontlasting in het oog en controleer ook of hij niet moet braken. Geef hem ook, meteen na thuiskomst, een behandeling tegen parasieten (vlooien, teken): het samenleven met andere dieren in het hondenpension kan een bron van besmetting geweest zijn voor uw hond . Tot slot is ook oorschurft, dat veroorzaakt wordt door oormijten, een zeer besmettelijke aandoening, die uw hond kan opgelopen hebben ten gevolge van contact met andere dieren. Als zijn oren er vuil of ontstoken uitzien, aarzel dan niet om uw dierenarts te raadplegen.
Een bewoner uit het Nederlandse Amersfoort moet tien Japanse eekhoorns, die hij heeft losgelaten, zo snel mogelijk weer vangen. Dat zegt de Nederlandse minister van Landbouw Gerda Verburg. De zogeheten witbuikeekhoorn kan de inheemse rode eekhoorn verdringen. De bewoner heeft inmiddels vier eekhoorns gevangen en drie zijn overleden.
Vorige maand ontstond ophef in Amersfoort, omdat het loslaten van de exotische eekhoorns verboden is volgens de Flora- en faunawet. De bewoner krijgt nog twee weken de tijd om de nog niet teruggevonden dieren te vangen. Wanneer dat niet lukt binnen deze periode, laat Verburg de overige Japanse eekhoorns vangen zover dat redelijkerwijs nog mogelijk is. De kosten hiervoor zijn voor de rekening van de bewoner. (anp/gb)
De yeti, of de verschrikkelijke sneeuwman, zou in de Himalaya ronddolen.
HLN update Twee Britse laboratoria voeren momenteel dna-analyses uit op haren die zouden toebehoren aan de yeti. De yeti, of de verschrikkelijke sneeuwman, is een mythische figuur die in het Himalayagebergte zou ronddolen. De eerste voorlopige resultaten vertonen menselijke en aapachtige karakteristieken, aldus een wetenschapper.
Orang-oetang Volgens Ian Redmond, expert in primaten, vertonen de haren gelijkenissen met de haren die Sir Edmund Hillary, de eerste man op de top van de Everest, ooit meebracht. Onder de microscoop vertonen de haren ook kenmerken van menselijke haar en haar van orang-oetangs, stelt hij.
"De haren kunnen van een nieuwe dierensoort afkomstig zijn en, met enig geluk, zullen de dna-tests hierover meer duidelijkheid geven", aldus nog Redmond.
BBC-journalist Twee haren werden dit jaar uit India meegebracht door BBC-journalist Alistair Lawson. Hij kreeg de haren van Dipu Marak, een Indiër die gelooft in het bestaan van de yeti. De man vond de haren in de jungle in de staat Meghalaya (noordoosten), nadat een houthandelaar hem had verteld dat hij het dier er drie dagen lang had gezien in 2003.
Twee laboratoria Ian Redmond en andere wetenschappers hebben de haren nu onder microscopen gelegd en vergeleken met stalen van verschillende soorten (gorilla's, orang-oetang....) uit het natuurhistorisch museum in Oxford en zelfs met een haar van de baard van Redmond. Omdat de microscopen geen uitsluitsel konden geven over de oorsprong van de bewuste haren, zullen twee laboratoria in Oxford en Cardiff nu afzonderlijk dna-analyses uitvoeren. (belga/eb)
Een pandacentrum in het zuidwesten van China heeft op veertien uur tijd liefst vier reuzenpanda's mogen verwelkomen. De dieren werden geboren in een centrum in Chengdu in de provincie Sichuan, die in mei nog getroffen werd door een zware aardbeving.
De geboorte van een reuzenpanda is op zich al een speciale gebeurtenis, want de dieren zijn seksueel nogal inactief. In China leven ongeveer 1.590 panda's in het wild. (anp/gb)
Een 11-jarige jongen heeft in Brazilië een pitbull gebeten. De zeer ongewone rolwissel gebeurde in de provinciehoofdstad Belo Horizonte in de zuid-oostelijke provincie Minas Gerais. Gabriel da Silva zou eergisteren in de tuin van zijn ouderlijke huis door zijn eigen hond Titã aangevallen zijn. "Dan heeft Gabriel de hond plots bij de hals gegrepen en gebeten, hij is een winnaar", vertelde zijn grootmoeder Arlinda vol trots nadat ze van de schrik was bekomen. De jongen brak een tand af bij de actie en kwam er verder met lichte verwondingen aan de arm vanaf.
Observatie De gevechtshond is nadien gevangen door de brandweer. Hij zal nu 10 dagen lang 'onder observatie' blijven. Daarna kan de familie met de hulp van experts beslissen of ze de hond terugneemt of hem liever laat inslapen. "Eigenaardig. Hij was reeds bij ons sinds hij klein was en heeft niemand gebeten", aldus Arlinda. De familie wil de hond na de aanval echter niet meer terugzien, verzekerde ze. (dpa/svm)
vr 25/07/08 19:56 (UPDATE video) - De zoektocht naar het kind dat dinsdag in het Antwerpse onderwaterpark Aquatopia een pasgeboren schildpaddenjong van de dood heeft gered, is voorbij. Het park maakte vandaag bekend dat het om de 11-jarige Keanu Jansen uit Lommel gaat.
Keanu vond het schilpadje dinsdag gewoon in de gang. Hij gaf het aan een verzorger en verdween weer. Nadien bleek dat het beestje pas twee uur oud was.
Het was de eerste keer dat er geelwangletterschildpadden geboren werden in Aquatopia. Daarom lanceerde het park een oproep om de vinder op te sporen en hem een beloning te kunnen geven. Uiteindelijk waren het vrienden uit Mol die het bericht in de krant lazen en reageerden.
Keanu werd als een held onthaald en beschreef de ervaring als de mooiste dag van alle zomervakanties ooit. Hij is van plan om nog veel naar Aquatopia te komen en zo de ontwikkeling van Keanu de schildpad te volgen. Daar zal hij een tijdje zoet mee zijn, want de beestjes worden veertig tot vijftig jaar oud.
De jongen mocht alvast de kleine geelwangletterschildpad naar zichzelf noemen en hij krijgt een levenslang abonnement voor Aquatopia.
Tweede schoenbekooievaar geboren in Parc Paradisio (Martina1)
Tweede schoenbekooievaar geboren in Parc Paradisio
In het Henegouwse dierenpark Parc Paridisio is deze namiddag omstreeks 14 uur een tweede schoenbekooievaar geboren. Afgelopen zaterdag werd in het dierenpark al een eerste schoenbekooievaar geboren, wat volgens Parc Paradisio een wereldprimeur was. Vandaag om 14 uur kroop ook een tweede kleintje uit zijn schelp. Het diertje kreeg de naam "Marqub".
Het eerste schoenbekooievaartje dat in het dierenpark geboren werd, werd "Abu" gedoopt. Beide diertjes werden genoemd naar "Abu Marqub", wat Arabisch is voor "vader van de schoen". Schoenbekooievaars hebben een bek die de vorm en de afmetingen heeft van een klomp. De volwassen vogels hebben een vleugelwijdte van zowat 2,4 meter. (belga/jv)
Een pelikaan op een verlichtingspaal: geen alledaags beeld.Stijn Hermans
Pelikaan slaapt op verlichtingspaal
RUMST - Het lijkt erop dat de gemeente Rumst een nieuwe toeristische attractie heeft. Op een verlichtingspaal in het centrum van de gemeente zit sinds enkele dagen een pelikaan.
De verlichtingspaal staat op de aansluiting van de Veerstraat met de Vissersstraat. Volgens de omwonenden zit de pelikaan al enkele dagen op de paal. 'Drie à vier dagen', vertellen buurtbewoners. 'Overdag gaat hij regelmatig vliegen. Wellicht om voedsel te gaan zoeken. Maar dat is voor hem geen probleem. Aan de overkant van de straat ligt de Rupel en hier in de streek zijn nog verscheidene plassen waar hij vissen kan vinden.'
Af en toe komt de pelikaan ook uitrusten op zijn verlichtingspaal. 'Regelmatig zit hij helemaal in mekaar gedoken. In slaaphouding. Maar af en toe rekt hij zich helemaal uit en dan zie je pas hoe groot zo'n pelikaan eigenlijk wel is. Ik denk dat het dier zeker een meter groot is.' Vanwaar de pelikaan afkomstig is en hoe hij in Rumst is terecht gekomen, blijft voorlopig een vraag. Buurtbewoners alarmeerden ondertussen al natuurorganisaties en vogelopvangcentra. Voorlopig ziet het er echter niet naar uit dat er pogingen zullen ondernomen worden om de pelikaan te vangen. Vooral tijdens de zomermaanden kan het dier probleemloos overleven in visrijke gebieden. 'Enig nadeel is wel dat zijn uitwerpselen gewoon op de grond vallen. Maar dat nemen we er graag bij. Voetgangers en fietsers moeten maar uitkijken', lachen de omwonenden. (tdk)
TOKIO - Wetenschappers uit Japan en Mongolië zijn erin geslaagd een nagenoeg compleet skelet van een jonge dinosaurus uit een grote klomp zandsteen uit het late Krijt tevoorschijn te halen. Het zeventig miljoen jaar oude skelet, afkomstig uit de Gobiwoestijn, behoorde volgens hen toe aan een Tarbosaurus van ongeveer vijf jaar.
Van het twee meter lange skelet ontbreken alleen een paar nekwervels en het puntje van de staart. Een volwassen Tarbosaurus, verwant aan de welbekende Tyrannosaurus, kon tot twaalf meter lang worden.
Het is volgens de onderzoekers bijzonder dat het skelet van een jong dier in zo'n goede staat wordt teruggevonden. De meeste exemplaren zijn incompleet omdat ze de tand des tijds niet goed hebben doorstaan of na hun dood door roofdieren zijn toegetakeld.
Paleontologen in dienst van het Japanse Hayashibara-museum haalden het blok samen met Mongolische paleontologen in 2006 omhoog. De afgelopen twee jaar besteedden zij aan het reconstrueren van het skelet.
In Zoo Parc Overloon is deze week een pandatweeling geboren. Een bijzondere geboorte, mede omdat de kleine rode panda, waar het om gaat, met uitsterven bedreigd is, liet een woordvoerster van de Zoo donderdag weten. ANP Photo
Pandatweeling geboren in Overloon
OVERLOON (ANP) - In Zoo Parc Overloon is eind vorige week een pandatweeling geboren. Een bijzondere geboorte, mede omdat deze kleine panda - ook wel rode panda - met uitsterven bedreigd is, liet een woordvoerster van de Zoo donderdag weten.
De Zoo in Overloon had één pandapaartje, dat nu dus een tweeling heeft. ,,Heel bijzonder dat de kleine panda in gevangenschap jongen krijgt'', zei de woordvoerster. De beestjes komen in het wild vooral voor in de Himalaya. Maar de meeste kleine panda's sterven op jonge leeftijd en kunnen dus geen nageslacht produceren.
Moeder en tweeling in Overloon maken het goed, toch blijft het spannend omdat de jongen erg kwetsbaar zijn. Het geslacht van de jonge diertjes wordt over enkele weken bepaald bij een gezondheidscontrole.