Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
24-08-2009
Ratten-etende plant ontdekt
Ratten-etende plant ontdekt
AMSTERDAM - Britse wetenschappers hebben op de Filippijnen een vleesetende plant ontdekt die hele ratten opeet.
De plant lokt de knaagdieren in zijn 'mond' waar de beestjes verteerd worden door enzymen. De plant is groen en rood en kan tot een meter dertig groot worden. Volgens wetenschappers is het de grootste vleesetende plant ter wereld. Het is een wonder dat hij nu pas ontdekt is, aldus botanist Stewart McPherson in The Sun.
McPherson en zijn team ontdekten de plant al in 2007 maar maakten het bestaan van de plant nu pas bekend in hun onderzoek.
David Attenborough
De wetenschappers noemden de plant naar Sir David Attenborough, een bekende Britse televisiemaker die veel bekroonde natuurdocumentaires gemaakt heeft. Attenborough liet de krant weten zeer vereerd te zijn.
Kijk hier voor een filmpje van de plant die een ratje verorbert.
Als soorten buiten hun natuurlijk leefgebied toch grond onder de voeten krijgen, ontpoppen ze zich soms tot ferme lastpakken voor de inheemse biodiversiteit. Zit ook daar Darwin voor iets tussen?
Ik ga op reis en ik neem mee een beetje biodiversiteit. Zolang de mens op aarde rondtrekt, zeult hij bewust - en vooral ook onbewust - dieren en planten met zich mee. Buiten hun natuurlijke verspreidingsgebied bakken de meeste soorten er niet veel van. Soms krijgen ze in vreemd gebied welvaste voet en blijven ze bescheiden aanwezig. Slechts in hooguit enkele procenten lukt de vestiging erg goed en verspreiden ze zich. Uitheemse soorten kunnen zich dan zelfs tot heuse plagen ontpoppen. Dat levert problemen op voor de inheemse biodiversiteit, maar soms ook voor landbouw of voor het beheer van waterlopen.
Internationale experts beschouwen de invloed van uitheemse biodiversiteit wereldwijd als een van de belangrijkste bedreigingen van de inheemse biodiversiteit. Waarom zijn soorten buiten hun natuurlijke verspreidingsgebied vaker lastpakken dan binnen hun areaal? Spelen ook hier evolutionaire veranderingen een rol? En op welke wijze maken ze het overleven van inheemse biodiversiteit moeilijk tot onmogelijk?
Nijlganzen en canadaganzen, halsbandparkieten, Amerikaanse stierkikkers, Aziatische lieveheersbeestjes, Amerikaanse vogelkers, Braziliaanse waternavel, Aziatische korfmossels en Kaspische slijkgarnalen. Een kleine greep uit het groeiende assortiment uitheemse biodiversiteit dat ook in België meer dan goed gedijt. Bovendien neemt het probleem de jongste jaren fors toe. De globalisering van onze economie is daar niet vreemd aan. Uitheemse plantensoorten maken ondertussen in meerdere landen al twintig procent of meer van de flora uit. Zaden reizen gemakkelijk mee. Maar ook het ballastwater van schepen brengt waterdieren en -planten van en naar alle uithoeken van de wereld.
Een van de schadelijkste soorten wereldwijd voor inheemse biodiversiteit is de rat. Die reisde met schepen mee naar vele eilanden. Eilandsoorten bleken niet opgewassen tegen deze allesetende rover. Eilanden rattenvrij houden is geen sinecure. Maar de uitheemse impact kan ook uit heel andere hoek komen. Zo zetten uitheemse regenwormen de bodemstructuur en ondergroei van Noord-Amerikaanse bossen op zijn kop. Dat maakt het voor enkele andere uitheemse planten bovendien gemakkelijker om die bossen binnen te dringen en in te palmen. Inheemse planten en dieren betalen het gelag.
Ingevoerde soorten kunnen geruime tijd bescheiden aanwezig zijn en dan plots in een hogere versnelling schakelen om hun omgeving in te palmen. Recente studies tonen dat dat gepaard gaat met snelle evolutionaire veranderingen. Uitheemse soorten veranderen in het nieuwe milieu van gedrag en bouw. Dat is bijvoorbeeld aangetoond voor Europese spreeuwen en fruitvliegen in Noord-Amerika.
In 1935 werd in Australië een giftige paddensoort ('cane toad') ingevoerd. Tientallen soorten inheemse slangen zagen de pad als een lekkernij, maar bezweken telkens door het gif. Dat heeft een flinke ravage veroorzaakt. Toch hoeft men een evolutionaire tegenzet vanuit de inheemse fauna niet uit te sluiten. Zwarte Australische slangen uit populaties met die giftige pad ontwikkelden resistentie na amper 23generaties. Een snelle tegenreactie lukt evenwel niet altijd. De introductie van de nijlbaars in het Victoriameer deed honderden inheemse vissoorten verdwijnen.
Uitheemse soorten kunnen ook op subtiele, maar tegelijk drastische wijze toeslaan, door kruising met inheemse soorten. Dan zitten natuurbeschermers helemaal met de handen in het haar.
Het leven op aarde ondergaat een stevige transformatie. Natuurlijke grenzen of barrières waren van oudsher belangrijk voor het ontstaan en de handhaving van biodiversiteit. De menselijke bedrijvigheid doetsteeds meer soorten die natuurlijke grenzen overschrijden. Het op grote schaal mengen van voorheen gescheiden levensvormen is in belangrijke mate onomkeerbaar en leidt tot minder biodiversiteit.
Hans Van Dyck is hoogleraar gedragsbiologie en natuurbehoud aan de Université Catholique de Louvain (UCL). In deze zomerserie kijkt hij naar onze biodiversiteit door de bril van Darwin.
17/08 In Costa Rica is een man er in geslaagd een hechte band te ontwikkelen met een krokodil.
Visser Chito vond de vijf meter lange krokodil Pocho 20 jaar geleden. Het dier had een schotwonde. De man nam de krokodil mee naar huis en verzorgde het dier. "Ik bleef bij hem slapen toen hij ziek was. Ik wilde hem laten voelen dat niet alle mensen slecht zijn."
Knuffel
De 52-jarige man kan op openvallende monden rekenen wanneer hij voor de ogen van toeschouwers het water instapt voor een knuffel met het 444 kilo zware dier.
"Pocho is mijn beste vriend. Dat is heel gevaarlijk, maar we hebben een goede relatie. Hij kijkt me aan, maar zal niet aanvallen. Het is uitgesloten dat anderen met mij het water ingaan. Het is enkel hij en ik."
Chito vraagt de toeschouwers maar een paar dollar voor zijn adembenemende show. "Ik wil Pocho niet uitbuiten of als een slaaf behandelen."
Wetenschappers zijn bezorgd over insectenverdrijvende middelen op basis van DEET na een onderzoek naar de toxiticiteit ervan bij dieren.
Velen zullen er de afgelopen weken mee in contact gekomen zijn tijdens de vakantie: muggenzalf op basis van DEET. Toch niet zo een onschuldig product, zo blijkt nu.
Een studie bij dieren, die in het magazine BioMed Central Biology werd gepubliceerd, toont aan dat DEET eenzelfde effect zou hebben als de verlammende zenuwgassen uit de oorlogsindustrie.
Eerst werd gedacht dat het product de geurzin van insecten blokkeert, waardoor zij niet meer konden worden aangetrokken door de huid van de mens. Uit het onderzoek blijkt echter dat dit niet correct is, maar dat DEET het zenuwstelsel van de mug aanvalt, wat bij hoge concentraties zelfs tot de dood van het insect kan leiden.
Leger
Wetenschappers vrezen dat hetzelfde mechanisme wel eens schadelijk zou kunnen zijn bij de mens. Ze waarschuwen echter dat de bevindingen bij dieren niet zomaar te vertalen zijn naar de mens.
DEET (N,N-diethyl-meta-toluamide) werd in 1946 ontwikkeld door het Amerikaanse leger en wordt al jaren gebruikt in allerlei zalfjes en sprays tegen muggen en andere insecten. Zo'n 200 miljoen mensen gebruiken elk jaar insectenbestrijders op basis van DEET.
De experts raden aan om de DEET-producten enkel aan te brengen op de onbedekte huid en niet op wondjes of geïrriteerde huid.
De natuurorganisatie deed de oproep zondag in het radioprogramma Vroege Vogels. Trichomonas, ofwel het geel, veroorzaakt een geelkleurig abces in de keelholte, waarna de vogels stikken of verhongeren.
De ziekte wordt verspreid via de bek van de dieren en dus vormen voeder- en drinkbakken een bron van infectie. De afgelopen week werden in totaal ruim tweehonderd verdachte vogels gemeld, die vrijwel zeker aan de ziekte overleden zijn.
Ze worden vooral gevonden in Overijssel en Gelderland. Maar de ziekte zich inmiddels over het hele land verspreid, met uitzondering van Zeeland en de Waddeneilanden. Vooral groenlingen, merels en Turkse tortels zijn op dit moment het slachtoffer. In Duitsland kwamen al tienduizenden vogels om.
De Vogelbescherming, die advies in won bij onderzoeksinstituut Alterra van de Wageningen Universiteit, zegt dat in de herfst als het kouder wordt de besmettingen zullen afnemen. Dan kan ook weer voedsel en water worden gegeven. Nu hebben vogels voldoende voedsel en drinken in de natuur.
Wie eens andere huisdieren wil zien, kan het laatste weekeinde van augustus terecht op de schapen- en geitenhappening in Lebbeke. Ik denk dat het de moeite meer dan waard is !
Schapen en geitenhappening VHGS zaterdag 29 augustus & zondag 30 augustus 2009
In de loop van de komende dagen zullen we meer informatie over ons Clubkampioenschap op onze website plaatsen. Nog even geduld dus !
Hieronder vind je de linken naar alle documenten met meer uitleg over onze schapen- en geitenhappening.
Uitnodiging schapen- en geitenhappening
Tentoonstelling bijzondere schapen- of geitenrassen
08:58 Eekhoorntjes zetten het meestal op een hard lopen als er mensen in de buurt komen. Maar je hebt natuurlijk ook uitzonderingen...
Melissa Brandts en haar echtgenoot genoten van een ontspannen dagje aan een Canadees meer. Ze besloten een foto te nemen ter eeuwige herinnering.
"We zetten de camera op een rots en schakelden de zelfontspanner aan", aldus Brandts. "Plots dook de nieuwsgierige eekhoorn op voor de lens. We hebben er dagen om gelachen."
In Baileux, een gemeente tussen Couvin en Chimay, is dinsdagnacht een groep van 58 ooievaars neergestreken. Deze uitzonderlijk grote groep trekvogels komt waarschijnlijk uit Oost-Europa en is op weg naar het zuiden. (belga/dea)
Vruchtbaar en duur superschaap Tophill Joe overleden
Vruchtbaar en duur superschaap Tophill Joe overleden
9/08 Tophill Joe, het duurste schaap van Groot-Brittannië, is niet meer. "We zullen hem missen", aldus de eigenaar.
De ram was niet alleen duur, maar ook erg vruchtbaar. In totaal verwerkte hij meer dan duizend lammmeren, die omgerekend zo'n miljoen euro opbrachten.
Tophill Joe is wellicht overleden aan de gevolgen van de aanhoudende hitte. "Hij was nog tot op het einde actief", weet de eigenaar.
Zes jaar geleden werd de ram voor 150.000 euro verkocht. Het beest was naar verluidt zoveel geld waard omwille van zijn mooie schedel en poten. Zijn wol was ook van de beste kwaliteit.
Een openluchtzwembad voor honden heeft in deze warme dagen voor een enorme toeloop gezorgd in Rome. Dat bericht de Romeinse krant La Repubblica.
Halve meter diep Aan de Tiber nabij de Milvische brug (Ponte Milvio) kunnen de dieren in een zwembad van 50 centimeter diep afkoeling zoeken, een douche nemen, spelen en eten krijgen. Voor de baasjes of bazinnetjes staan ondertussen ligstoelen en een aperitief ter beschikking.
Succes Na een maand hebben al 2.700 honden gespeeld in het bad aan de rand van het historische centrum van de Italiaanse hoofdstad. Voor honden moet een toegangsprijs betaald worden, hun eigenaars mogen gratis binnen. (dpa/sam)
Wereldberoemde koala Sam lijdt aan dodelijke ziekte
Wereldberoemde koala Sam lijdt aan dodelijke ziekte
Sam werd wereldberoemd toen ze tijdens de vreselijke bosbrandentragedie van een flesje water van brandweerman David Tree dronk.
De koala herstelde snel van haar verbrande pootjes, maar sukkelt nu met cystes op haar urinewegen en geslachtsorganen.
Koala Sam werd begin dit jaar wereldberoemd door de enorm vertederende beelden van een brandweerman die haar tijdens de verschrikkelijke bosbranden in Australië van een flesje water deed drinken. Nu is het leven van de vrouwelijke koala Sam weer in gevaar, door een levensbedreigende ziekte. Later deze week wordt de beroemdste koala aller tijden geopereerd. De halve wereld bidt dat alles goed komt.
Verbrande pootjes De alles verwoestende 'Victorian Bushfires' gingen de geschiedenis in als de grootste ramp in de Australische geschiedenis met minstens 173 doden. Toch waren er ook lichtpunten aan de ramp: de grote solidariteit onder de Australiërs om de getroffen gezinnen te helpen en dan was er ook dat hartverwarmende beeld van een wijfjeskoala die de bosbranden overleefd had. Dolblij lurkte ze temidden van verschroeide bossen aan een flesje water van brandweerman David Tree. In een speciaal opvangcentrum herstelde Sam heel snel, want haar pootjes waren verbrand. Maandenlang ging alles goed, maar nu heeft Sam een levensbedreigende ontsteking op haar urinewegen en geslachtorganen.
Blindheid Omdat de ziekte (chlamydia met een geleerde term, een soort infectie) op termijn onvruchtbaarheid, verstoppingen in de urinewegen en zelfs blindheid kan veroorzaken, wordt Sam deze week nog geopereerd om de cystes die haar leven bedreigen weg te nemen. De ziekte komt veel voor bij koala's. Vaccinaties in het verleden bleken vruchteloos. Naar schatting de helft van alle koala's is besmet, zodat de ziekte deze unieke eucalyptusblaadjes verslindende soort zelfs zou kunnen uitroeien.
Hartverscheurend In het 'Southern Ash Wildlife Shelter' zijn ze er het hart van in. "Sam was echt goed aan het herstellen", zegt woordvoerder Nic Pullen. "Haar brandwonden waren geheeld en ze had zelfs al een sterk moederinstinct ontwikkeld: ze ontfermde zich over enkele koalaweesjes (joey's zoals de Aussies baby's van koala's en kangoeoroes noemen). Dat ze nu moet herstellen van cystes door chlamydia is hartverscheurend voor iedereen die bij haar opvang betrokken is. (kh)
In de Ayios Georgios-zoo op het eiland Cyprus is een uiterst zeldzame albino kangoeroe geboren. De witte kangoeroe (eigenlijk een wallabie, de kleinste soort kangoeroes) huppelt voorlopig nog wat onwenning tussen zijn gekleurde soortgenoten. Het beestje werd twee maanden geleden al geboren, maar kroop pas vorige week uit de buidel van zijn moeder. Het geslacht van de witte wallabie moet nog bepaald worden.
Een inwoonster van Boncelles, een deelgemeente van Seraing, gebruikt menselijk haar om everzwijnen weg te houden uit haar tuin. Ze verspreidt het haar in de hagen. Everzwijnen hebben immers een hekel aan menselijke geuren.
Pierre Luxen, specialist aan de ULB, bevestigt in La Meuse dat het systeem kan werken. Ook jagers en landbouwers kennen de truc. Volgens Luxen is succes evenwel niet gegarandeerd en moeten de haren regelmatig "ververst" worden. (belga/mvdb)
Een 26-jarige Chinese duikster dankt haar leven aan een walvis. Yang Yun nam deel aan een wedstrijd waarbij ze zo diep mogelijk in een aquarium met ijskoud water moest duiken en daar zo lang mogelijk blijven. Ze kreeg erge krampen en kon niet meer naar boven zwemmen.
'Ik zonk verder weg en begon te stikken. Ik dacht dat ik doodging', vertelde ze achteraf. Maar plots was er Mila, de beloegawalvis, die gemerkt had dat de vrouw in moeilijkheden zat. Mila nam het been van de vrouw in de bek en duwde haar naar boven.
'Weinigen kunnen zoiets zeggen, maar ik heb mijn leven te danken aan die walvis', zegt Yang Yun.
In de dierentuin van het Chinese Taiyuan zoogt een hond twee verstoten rode pandawelpjes. De welpjes werden geboren op 25 juni, maar de moeder keek er niet naar om.
Het personeel van de zoo zocht daarom snel een vervangmoeder voor de welpjes, en vond drie geschikte teefjes. Het teefje dat uiteindelijk werd gekozen, heeft genoeg melk en ontfermde zich meteen over de jonge panda's.
Spijtig genoeg denkt de teef dat de panda's haar eigen baby's zijn, en weigert ze haar eigen puppy nog melk te geven. Een personeelslid van de zoo geeft het hondje dan maar de fles.
Na drie weken zijn de pandabeertjes 20 centimeter lang, twee keer zo groot als bij hun geboorte. Hun ogen zijn nog steeds niet open. (sam)
NEW YORK - Een vrouw uit New York claimt dat ze haar hond heeft leren lezen. De Amerikaanse beweert dat haar terrier geschreven commando's kan lezen...
Foto: REUTERS
Volgens Lyssa Rosenberg reageert de hond op de juiste manier wanneer ze hem geschreven commando's als 'zit' en 'lig' laat lezen. Dat meldt Ananova. De hond steekt bijvoorbeeld zijn poot omhoog als hij het woord 'zwaai' ziet.
De vrouw heeft nu van haar hobby haar werk gemaakt. Ze traint honden voor tv-spotjes en fotoshoots. De terrier Willow zou zo'n 250 commando's kunnen lezen.
Terry de slak is tijdens de jaarlijkse slakkenrace in het oosten van Engeland tot de snelste slijmerd ter wereld uitgeroepen. Het dier haspelde de afstand van 33 centimeter af in twee minuten en 43 seconden. Het baasje van Terry is de 27-jarige verpleegster Claire Hopkins, die hem kort voor de race voor 20 pence heeft gekocht van organisator Neil Riseborough.
Terry haalde het van elf andere dieren die in East Congham de finale na twaalf voorrondes hadden bereikt. Of iemand klacht indient wegens onregelmatig spurten, is niet geweten.
Geen record De winnaar kon wel niet het record breken dat sinds 1995 op naam staat van Archie. Die had net iets minder dan twee minuten nodig voor de 33 centimeter. Vorig jaar had winnaar Heikki drie minuten en twee seconden nodig.
Het 'parcours' ligt op speciale, met olie behandelde tafels. De slakken moeten vanaf het midden als eerste de rand van de tafel bereiken. Na verschillende eliminatierondes krijgt de winnende slak uiteindelijk een zilveren beker gevuld met slablaadjes. (dpa/svm)
In New York heeft een vrouw haar hond leren lezen. Volgens Lyssa Rosenberg reageert haar terriër Willow op de juiste manier wanneer ze hem bordjes toont met bevelen als 'zit', 'lig' en 'zwaai', schrijft Ananova. De hond valt zelfs neer wanneer hij het woord 'bang!' leest.
Rosenberg heeft nu van haar hobby haar werk gemaakt. Ze traint honden voor tv-spotjes en fotoshoots. Willow zou zo'n 250 commando's kunnen lezen.
"Het is begonnen als een weddenschap met een vriend," zegt Rosenberg. "Hij beloofde me een trip naar Mexico als het me lukte. (sam)
13/07 Aquatopia op het Antwerpse Astridplein pakt uit met een nieuwigheid voor durvers. Voor 50 euro mag je mee in het water met de meest angstaanjagende haaien.
Jaarlijks vergapen meer dan 200.000 mensen zich in Aquatopia aan de meest bloeddorstige haaien. Bloeddorstig is in de meeste gevallen fel overdreven en dat wil men bij Aquatopia bewijzen door de bezoekers mee in het water te laten bij de gevreesde dieren.
Het is niet zo dat iedereen hier nu zomaar in het water kan springen, zegt general manager Frank Cops. We hebben een arrangement uitgewerkt waarbij je de haaien zelf eten kunt geven. Eerst krijg je de nodige uitleg van hoofdverzorger Peter Van Genechten en dan ga je samen met Peter in het water.
Frederic Coteur (27) uit Hasselt was gisteren de eerste die het mocht proberen. Ik heb al wel tussen de dolfijnen gezwommen, maar hiervoor heb ik toch wel wat stress, gaf hij op voorhand toe. Eerst ging hij met Peter en een zebra- en een verpleegsterhaai in een afgesloten gedeelte. De dieren leken niet echt hongerig en daarom mocht hij vanaf de rand de hele meute te eten geven.
Ze zijn lief
Frederic was in het begin wat onwennig maar Peter stelde hem op zijn gemak. Eigenlijk zijn het wel lieve dieren, was Frederics eerste commentaar na de voederbeurt. Je mag vooral geen schrik hebben, want dat voelen die haaien. Met de hulp van Peter is me dat prima gelukt. Ik heb er enkele gestreeld en ze voelen aan als licht schuurpapier. Eerder zwom ik al tussen de dolfijnen in Nieuw-Zeeland en die voelen veel gladder aan.
Echt mee zwemmen tussen de haaien is niet de bedoeling in Aquatopia, maar Frederic raadt het voederen wel iedereen aan. Mits wat interesse voor wilde dieren natuurlijk. Het is geweldig als je voelt hoe een haai een vis uit je handen trekt. Ik heb al veel avontuurlijke dingen gedaan, maar nu wil ik echt alles weten over de haaien en hun gedrag. Ze zijn zeker niet zo bloeddorstig als we soms in de film te zien krijgen.