De wijzeging van de levensmiddelen-rantsoenen in Duitsland.
14 Maart 1942.
De wijzeging van de levensmiddelen-rantsoenen in Duitsland.
Vermindering van brood,vlees en vet. Berlijn,14Maart .Vanaf 6 April e.k.worden de rantsoenen in Duitsland veranderd nl. die van brood,vet en vlees.In hoeverre verminderingen worden toegepast,treffen deze in de eerste plaats de normale verbruikers,terwijl de arbeiders,die zwaar werk doen ,in hoge mate worden vevoordeeld en de rantsoenen voor de kinderen in hun groeiperiode gedeeltelijk dezelfde blijven en zelfs gedeeltelijk verhoogd.De normale verbruikers maken ongeveer 40% van de bevolking uit,de overblijvende 60 t.h. worden gevormd door de Weermacht ,de producenten,dez arbeiders die langen tijd werken of zwaar werk verrichten,alsmede de jeugd. Een vergelijking met de rantsoenen van de eerste Wereld oorlog toont aan, dat de huidige rantsoenen gedeeltelijk beduidend hoger zijn dan deze van 1914-1918. Bijzonder groot zijn dan deze van 1916-1917.Bijzonder groot zijn de verschillen voor de arbeiders,die zeer zwaar werk doen.Dat geldt reeds voor brood, in nog sterkere mate voor vlees en vooral voor vet.Terwijl bovendien tijdens den wereldoorlog de vastgestelde rantsoenen maxima waren, waar de werkelijke verdeling ver onder bleef,wordt heden de verbruiker de hoeveelheden waar hijk recht op heeft, ook werkelijk ontvangt. De oorzaken,die de Rijksregering er toe geleid heeft tot een gedeeltelijke vermindering der rantsoenen over te gaan,zijn vooral te vinden in de ongunstige weergesteldheid der laatste jaren.,waardoor de oogst van 1940 en 1941 en de aardappeloogst van 1941 minder opleverden dan der zeer goede oogsten van de laatste vredesjaren.De vereisten hoeveelheden zijn uiterst sterk toe genomen ten gevolge de uitbreiding van het leger en anderzijds,door het aangroeien van de arbeiders,die langen tijd werken of zwaren arbeid verrichten in de oorlogsproductie.Bovendien,zijn een millioen persoenen naare het Rijk terug gekeerd. Verder werden talrijke buitenlandse arbeidskrachten en krijgsgevangenen in de Duitse economie ingeschakeld.Ten slotte heeft het Duitse rijk en met hen verbonden Finse volk,met levensmiddelen moeten helpen.
Op wandel in het Gentse Kuipken. Wist U dat ?? Lang zal t'wel geleden zijn dat Gent zoveel sportmannen mocht herbergen als het t' geval zal zijn op de Twede Paasdag 6 April,dag waarop Sportwereld's RONDE VAN VLAANDEREN in t'kuipken eindigt.Nu reeds is de voorverkoop der kaarten geweldig en laat alles voorzien dat er nog veel duizenden sportmannen geen plaatsje zullen vinden in die ruime sporthalle. De knapste kampers bij hun glorievolle aankomst te kunnen toe juigen is immers een enig genoegen. Het bestruur der Gentse Wielerbaan waarborgt een regelmatig einde,heeft de tunnel reeds af in orde gebracht en zorgt er voor dat de kapioenen hun kans tot het uiterste ten beste kunnen verdedigen. In afwachting dat de renners hun verschijnen op den houten band doen wordt een enig programma aangeboden De traditie wil dat nr.1 wordt voorbehouden aan de winnaar van het vorig jaar ,natuurlijk indien hij nog meedoet dit jaar.En met dubbele vreugde kunnen we U melden en ook nog dubbele overwinnaar 1940 en 1941 was ACHIEL BUYSSE.
Valse rantsoeneringszegels worden te koop aangeboden.
9 Maart 1942.
Valse rantsoeneringszegels worden te koop aangeboden.
Het ministerie van Land-en tuinbouw en voedsel voorziening maakt bekend:
Het publiek en de handelaars worden er attend op gemaakt dat sommige namaakzegels valse rantsoeneringszegels te koop aanbieden (nummer 11) kenmerken: in t'algemeen gebrekkig en onklaar drukken.
Bijzonderheden:1.)De gegolfde lijnen binnen het kader zijn onregelmatig getekend. 2)De letters van den tekst: Belgische staat-Etat Belge,zijn onhandig getekend,de letter g in het woord Belge is kleiner. Er zijn ook valse zegels nummer 1 voor bijrantsoenen. Op het eerste zicht vertoont deze zegel geen in het oog springend kenmerk,hij heeft aldusaldus veel kans niet te worden opgemerkt. Volgende opmerkingen zijn:De druk is veel lichter. Het cijfer 1 is kleiner dan de normale zegels. en sommige zegels zijn niet rechthoekig langs de den lijmkant is de zegel doorschijnend.
Een alomverbreid volksgeloof >>De Sint-Pietersgreep>>
>>7Maart 1942.>>
Een alom verbreid volksgeloof >> De Sint-Pietersgreep>>
Zoals iedereen weet heeft de ><Schelvis>> twee donkeren vlekken aan weerszijden van het lichaam even voorbij de kop.Algemeen worden die vlekken de ><SintPieters greep>< genoemd,omdat ST.Pieters ze ,volgens den volksmond,heeft teweeg gebracht.Hoe het gebeurde,wordt in verschillende landen en op verschillende wijzen verteld,Zo verluidt te Oostende, Eens was de apostel Petrus aan het vissen,.Toen hij het net ophaalde ,sprong er een vis uit,Maar St.Pieter had hem nog bijtijds te pakken en zei << Wel ,gij schelm van een vis>< Sindsdien wordt hij schelmvis<< geheten,waaruit later << schelvis>< onstond.De vinger afdrukken van ST.Pieter bleven altijd zichtbaar. In andere Vlaamse streken,evenals in Frankrijk,Duitslanden Nederland,wordt verteld,dat St.Pieter den vis greep met vuile vingers,dier er op afgedrukt bleven.In Duitsland,o.a; In Sleeswijk Holstein,heet men de de twee pvlekken van den vis >>Pieter Grebb>> of >>Peters Griff>> De Picardiers vertellen aldus: Eens ving Petrus aan aanal vissen, onder dewelke een >< Zonezvis><Deze lied een klagend geluid horen en de apostel ,door medelijden bewogen,vatte hem onder de rugvin en wierp hem terug in het water, zeggende>>Keer terug naar uw familie><De vingerafdrukken van Petrus bleven voor altijd bewaard. Volgens een ander legende werd de apostel Petrus door Kristus uitgezonden om te gaan vissen,.Maar hij had geen geld om de tol te betalen,Zijn hand in het water stekende,haalde hij een zonnevis uit, in wiens bek de verlangde penning stak.Dit mirakel zou in de Middelandse zee zijn voorgevallen zijn.Petrus had den Zonnevischechter zo flink aan geplakt dat hij aan elke zijde een zwarte plek draagdt.Vermoedelijk heeft die vis in de havens van gemelde zee hieraan den naam > St.Pietersvis>< te danken.In sommige Franse plaatsen heet hij><Poisson ST.Christophe><In Griekenland << Christopraro>Kristusvis,InSpanje << Martinusvisch>< Een Friese legende zegt, dat St.Pieters zijn brieven schreef met een beentje of graat uit den kop van den schelvis.Dit beentje draagt de naam van>< St.Pieters peene><.Bedoeld wordt hier het neusbeen, dat boven in de schelviskop wordt gevonden en werkelijk wel wat op een schrijfpen gelijkt. Ook beweert men in Friesland dat in de schelviskop nog twee zeer harde,witte langwerpige en rolronde beentjes worden gevonden,welke geluksbonkjes of << loksbientjes><heten.Wie er steeds een bij zich draagt,zal immers gelukkig zijn. De steentjes of << loksbientjes<< zijn niets anders dan de << gehoorsteentjes<<of << otoliten>>welke in het gehoor der vissen werden aangetroffenen die met den vis in groei toenemen.Daar de groei in t'winterseizoen geringer is dan in den zomer,,is die aanwas van die steentjes in die koude jaargetijde ook minder,wat bij een dwarse doorsnede duidelijk zichtbaar is.Men treft er lichte en donkere ringen aan ,waaruit de ouderdom van de vissen kan opgemaakt worden. TeAntwerpen verbeelden de twee steentjes O.L.Vrouw en Marie-Magdelena. Eindelijk bevat de schelviskop altijd volgens het volksgeloof-de afbeelding in t'klein van al de werktuigen,welke bij de kruisiging van Kristus werden gebruikt. _______________________________________
Om te vermijden dat het gebak in den oven zouverbranden.
6 Maart 1942
Om te vermijden dat het gebak in den oven zou verbranden.
Een handvol keukenzout op de plaat van den oven leggen alvorens het pasteigebak in te brengen. Andere manier. 1.Fijn en zuiver zand nemen. 2.Een laag van 1 cm.dikte op de plaat leggen van de oven. 3.De vorm van het gebak op het zand leggen. _____________________________ Om het brood vers te bewaren.
1.Enige geschilde en bloemige aardappelen koken. 2.Laten verkoelen,dan de aardappelen pletten. 3.Deze puree laten verdrogen 4.Aan het deeg toevoegen,op het ogenblik dat men het brood bereid. N.B.Men kan 1/3 van het gewicht van het meel toevoegen.Op deze manier bespaart men meel en wanneer de aardappelen wel bloemig zijn,bekomt men een licht brood,dat goed verteerbaar is.Men lan alzo brood maken voor verscheidenen dagen,het droogt niet uit na 2 of 3 dagen;__________________
Om de warmte van den oven kennen. (voor pasteigebak) 1.Een dun blad schrijfpapier nemen; 2.Dit papier op de plaat van den oven leggen. 3.Na 3 minuten nazien hoe het papier er uit ziet. Donker bruin geworden: de is goed voor het gebak. Licht bruin: warm genoeg voor kleine gebakjes. Donker geel:Goed voor grote taarten. Licht geel:Volstaat voor gebak melk bereid; en voor het opwarmen van gerechten 4.Wanneer het papier ineenkrimpt en begint te verbnranden,moet de oven stiller worden gezet, alvorens gelijk wat in te zetten.
In wel ingelichte kringen,weet men dat het mogelijk is geweest uit een Frabsz kolonie verscheidene tonnen aardnoten voor de voorziening in margarine in te voeren. Na een lange reis over Dakar,Sfax en Marseille zijn thans 80 wagons in België aangekomen.Drie duizend ton werden per schip vervoerd. Zodat de voorziening in Margarine voor maanden verzekerd is.
Spaar de vogelnesten. Het wordt stillaan de tijd dat men even beroep kan doen op al degenen,die het goed menen met de vogels,om er toe mede te werken,dat geen eieren, en nesten en jonge vogels het slachtoffer worden van de zucht tot uithalen van nesten die bij vele jongens in dezen tijd van het jaar tot uiting komt.Vooral de ouders en de onderwijzers mogen de jongens op het verkeerde hiervan wijzen. Het uithalen van nesten is een kwaad;waaronder de vogelstand ernstig onderlijd.De broeitijd is voor de vogels toch al een tijd vol gevaren,daar vele broedvogels vooral bij slecht weder en door andere natuurlijke oorzaken verloren gaan.Het zijn vooral de nuttige zangvogels wier nesten het meest worden uitgehaald en juist deze kunnen wij thans,vanwege het nut dat zij stichten door het eten van schadelijke insecten,alleminst missen. Men moet niet menen dat het kwaad niet te verhelpen is,op de scholen ,waar het beschermen van de vogels krachtig worden aangemoedigd,zijn goede resultaten nooit uitgebleven.Eenberoep op het eergevoel van de jongens en meer opwekken van belangstelling in het lot en de levenswijze van de vogels hebben steeds een goeden invloed.Met wat zorg en goede leiding kan men van alle kinderen vogel vrienden maken.
Het Ministerie van Landbouw deelt mede: Het gerucht deed de ronde dat de bevoegde diensten ,het toezicht zouden hebben eerlang een broodkaart in te voeren.Het departement van Landbouw en voedselvoorziening verzoekt aan allen dat deze bewering van alle grond ontbloot is,zijndat het niet in zijn bedoeling ligt de minste verandering aan het huidig regiem te brengen.
Grote en kleine besparingen,en de manier om van alles gebruik te maken.
26 Februari 1942
Grote en kleine besparingen,en de manier om van alles gebruik te maken.
Gebruik van eierschelpen.
1.De eierschelpen tesamen brengen in een zakje van zeefdoek of dun linnen. 2.Het zakje in de waskuip dompelen,waarin zich het wasgoed bevind. 3.Het zakje uitnemen ,wanneer het wasgoed afgekookt is.
N.B.Het wasgoed zal alzo veel witter zijn ____________________ Gebruik van ajuinpellen. 1.De ajuinpellen in water koken, 2.Het afkooksel door een zeefdoek of een fijn linnen filtreren 3.Weefsel of kanten in dit vocht dompelen en roeren om ze op gelijke wijze te verven. 4.In open lucht drogen 5.Nog vochtig strijken,zorg dragende tussen het strijkijzer en het weefsel of de kant een wit linnen te plaatsen. N.B.Van kleur verschoten weefsels of de kant kunnen alzo licht goed geverfd worden. __________________________ Gebruik van peeënloof 1.Het loof grof hakken 2.In de zon drogen, 3.Hiervan gebruik maken om draperiën en fluwelen stoel zitten te reinigen bij middel van een borstel. N.B.Slechte slabladeren,koolbladeren in lange smalle stukken gesneden,kan men op dezelfde manier gebruiken. __________________________ Gebruik van erwtenschelpen. 1.De erwtenschelpen wassen en gedurende een uur in zout water leggen 2.Ze door een zeef doen en kruiden zoals groenten purée. ____________________________ Gebruik van appelsien-en mandarijnschillen. 1.Het wit gedeelte der schillen afnemen; 2.De schillen gedurende twee dagen in alkohol op 90° laten trekken. 3.Evenveel gedistileerd water bijvoegen en naarmaak suikeren. 4.Filtreren en de schillen uitnemen. 5.In flessen doen en als likeur opdienen. N.B.De gedroogde schillen worden daarna gebruikt als brandstof,ze geven een flikkerende vlam. ____________________ Gebruik van kookwater der groenten. Het kookwater gebruiken voor de soep of voor het wassen van neteldoek,gedrukt katoenof zwarte kouzen. __________________________ Gebruik van broodkruimels en korsten 1.De broodkruimels of korsten in de oven drogen en bewaren in blikken dozen vrij van vocht. 2.Op het gepaste ogenblik hiervan broodkorreltjes(chapelure) korstjes of puddings maken. N.B. De broodkruimels of korsten niet laten liggen,Worden ze niet bijtijds in den oven gedroogd, dan worden ze muf en kunnen niet meer gebruikt worden. ___________________
Kleine en grote besparingen in oorlogsomstandigheden.
25 Februari 1942.
Kleine en grote besparingen in oorlogsomstandigheden.
Gebruik van meloenschillen.
1.De schillen reinigen en in blokjes snijden. 2.Ze even in kokend water leggen. 3.Laten verlekken en inb bokalen doen. 4.Kokende azijn opgieten. 5.Met peper en estragon kruiden. 6.In goed gesloten bokalen bewaren.
N.B.De alzo bekomen meloenschil wordt bij geroosterd vlees opgediend,zoals cornichons en witte ajuintjes in azijn.die men derhalve met de meloenschillenkan mengen.
____________________________ Goede Fritten,met besparing van vet,
1.De fritten niet te dun snijden(ongeveer.1/2cm.dikte) 2.Ze met een zuivere handdoek goed droog wrijven. 3.De fritten een eerste maal 4 à5minuten in het vet koken. 4.Ze uit het vet nemen en goed laten verlekken. 5.Laten verkoelen 6.De fritten laten gaar worden in het opnieuw verwarmde vet.
N.B. Deze manier vergemakelijkt ook het werk in de keuken,daar de fritten spoedig en warm kunnen ogediend worden, vooral wanneer men een grote hoeveelheid bereid.
_________________________________
Besparen van aardappelen.
1.De aardappelen wassen zonder ze te schillen 2.In zout water laten koken. 3.Ze schillen na het koken.
N.B.Mochten xommige aardappelsoorten een schilsmaak behouden,dan kan men ze,na het schillen, even in kokend water met zout brengen.
Bijkomende lichte maaltijden,voor scholieren,jonge lieden,zwangere vrouwen,en de zogende moeders.
27 Februari 1942.
Bijkomende lichte maaltijden,voor scholieren,jonge lieden,zwangere vrouwen,en de zogende moeders.
Winterhulp heeft besloten zijn werking ten voordele van de jeugd nog te versterken. Tot op heden werden er in de onderwijs instellingen (universiteiten niet inbegrepen) in de gemeenten met meer dan 10.000 inwoners aan de ondervoede kinderen drie bijkomende maaltijden verstrekt. Die collaties waren voorbehouden voor ten hoogste 20% van de schoolbevolking van elke instelling. Voortaan zullen de maaltijden vijf maal per week uitgedeeld worden aan dezelfden rechthebbende liefst te 16 uur, alle dagen,behalve Zaterdags en Zondags.
De prijzen te betalen door de verbruiker aan de kleinhandelaar zijn als volgt vastgesteld.
Benaming Prijzen verbruiker/groothandelaar te bet;
Hoeveelheid 1kg. onverpakt in zakjes Rapen 30. 39.50 Krulkolen 52.50 61 Wortelen 40.50 50 Koolbladeren 53.50 62 Prei 66.50 74.50 Selderbladeren 64 72 Kervel 65.50 72.50 Spinazie 50.50 59.50 Ajuin 71 79 Rode kolen 66 74 Witte kolen 62.50 71 Selderknollen 106.50 113 Peterselie 107 113.5 Princessenbonen 139.50 144. Bloemkolen 215 217. Asperges 308 305. Deze prijzen worden met 20.t.h.voor de volgende watervrije groenten verminderd.Krulkolen,erwten,wortelen, savooienkolen, rode en witte kolen,princessenbonen.Indien deze groenten niet gebleekt zijn.Bij de prijsberekening der juliennesoep en andere samengestelde soepen moet er rekening gehouden worden met de hierboven voor de diverse soorten.,waaruit het mengsel samengesteld wordt,opgelegde prijzen.Slechts de fabrikanten worden ertoe gemachtigd mengsel tot stand te brengen;Zij moeten hun mengsel doorsturen en de hoeveelheden bekent maken aan de verantwoordelijken van de prijzencommisie alsook hun verkoopprijzen. De prijzen vermeld in de kolom,getiteld <<in zakjes>>gelden voor water,vrije groenten,door de fabrikant of den grossier in zakjes met een maxima inhoud van 100 gram water vrije groenten.
Een voordracht met diareeks gebracht door E.H. Rudi Mannaerts. We kennen hem als pastoor van de Antwerpse Sint Andriesparochie,als de bezielende initiatiefnemer bij plechtigheden in de historische Antwerpse kerken,als actieve medewerker bij de vereniging " Kruis en Beeld",als historicus..... Die deze namiddag zal hij spreken over MARIABEELDEN IN ANTWERPEN Het zal zeker intressant worden en zijn. De voordracht gaat door in zaal "Drakenhof" om 14.30uur. Boekenberglei 'Naast de kerk St. Jozef. Deurne Vooraf zal ereen jaarverslag gegeven worden door de heer Gaston van Bulck voorzitter van de Heemkundige kring "Gitschotel buurschap" Voor leden van (Gibu) 2euro, niet leden 3euro. Aan zeer demokratische prijzen zijn er heemkundige boekjes te verkrijgen. Met openbaar vervoer de lijn 8 en 11 vanuit Antwerpen autobus 33. afstapplaats De Cruyslei-Boekenberglei 300 meter wandelen. Wij verwachten U /
Ook de rantsoenering: De vraag is hier in het westen gesteld,hoe staat het met de verzorging in het zuid-oosten van Europa.De ruimte,waar men yoch wat broodgraan voor het gehele land,de bbroodkaart wordt ingevoerd. Het rantsoen bedraagt 250 gram brood per dag.Behalve dat ontvangt ieder maandelijks 2kgr meel,80 t.h. gebuild en met een menging van 25 t.h.aardappelmeel.Personen die zware arbeid verrichten ontvangen 600 gram brood per dag.De rantsoenering bedraagt 105kg.per jaar,dat ongeveer zo hoog is als in het vredes gebruik.
In Romenië In Romenië wordt op 90 t.h. gebuild en een eenheidsbrood gebakken,alhoewel Romenië dit jaar zeer goede oogst heeft gehad,2450miljoen kg.,tegen, 1370 miljoen kg.vorig jaar. Het broodrantsoen bedraagt 300 gram.De arbeiders met zwaar werk ontvangen 600 gram brood per dag. In Romenië worden slechts broodkaarten voor 5 dagen per week uitgegeven.,terwijl op den 6den en den 7de dag de gewone mais-brei(mannaliga) gegeten wordt Deze maatregel wordt uit voorzorg genomen, daar het slechte herfstweer den winter tarwe-uitzaai slechts voor 30t.h. mogelijk maakte De staat heeft alle zaaigoed van gerst en zomertarwe in beslag genomen,omde voorjaars-uitzaai naar behoren te kunnen versterken.Ook de maisbouw zal verder worden uitgebreid. In Bulgarije
Bulgarije heeft een broodloze dag ingevoerd,waarop slechts aardappelen ter beschikking worden gesteld..Men hoopt op deze wijze het gebruik van aardappels populair te maken. Naast 1/2 kg meel per maand,ontvangt ieder 300 gram rogge brood per dag.Arbeiders krijgeneen groter rantsoen,kinderen 150 gram minder,daaren tegen bekomen kleine kinderen en zieken zuiver wit brood.Het meel wordt t.h.90 uitgemalen.De boeren zelf laten malen,krijgen met 30 t.h. meelmenging. In normale tijd kon Bulgarije,200 miljoen kg.tarwe uitvoeren. De oogst bedroeg van dit jaar ongeveer 1800 miljoen kg.tarwe dat was zeer bevredigd resultaat.Wanneer men niet tegenstaande dat toch tot rantsoenering is overgegaan.Is dit te wijten aan het feit,dat de nieuwe Zuid-Bulgaarse gebieden passief zijn en een belangrijke aanvulling zijn. In Kroatië Normaal kan Kroatië met zijn opbrengst van 250 miljoen kgr;(gerst en mais inbegrepen)zijn behoeften dekken;Maar voor de oorlog ,zijn de verbouwingen niet geheel tot hun recht gfekomen,zodat de broodrantsoenen naast3/10kg per maand op 200gr.,80t.h.meel werd vastgesteld.Daar de inlevering slechts gebrekkig werkte,wordt er veel maisbrood over de zwarte markt verhandeld. In Slowakije Volgens de officiële statistieken heeft Slowakije,tarwe geoogst,waarschijnlijkt is dit wat dte optimistisch.Tot nu toe heeft het centraal bureau slechts 170.000 ton opgekocht.Trekt men daarvan hetvoeder en zaaigoed af, dan houd men slechts 70.000 tot 80.000 ton over voor de bevolking,hetgeen een deficit van 20.000 ton tot 30.000 yon erekend. Het bestaande rantsoen 220 grambrood per dag en 21/.2kg meel, zal dus verminderd of met aardappelmeel worden oaangevuld. De ongunstige toestanden bestaan in dit voorjaar in Griekenland. Turkije Kort geleden heeft ook Turkije tot de invoering van de broodkaart besloten.Het rantsoen werd op 375 gram vastgesteld.Arbeiders die zwaar werk verrichten bekomen het dubbele, daar het brood het voornaamste voedingsmiddel is. Turkije heeft ongeveer 60.000 ton tarwe kunnen invoeren,zodat zin verzorging verzekerd schijnt
De afgevaardigden van het ministerie van landbouw en voedsel voorziening,alsook van het ministerie van economische zaken hebben in Rome een nieuw handelsovereenkomst besproken en zijn naar België weder gekeerd.De gevoerde gesprekken met de Italiaansec regering is men overeengekomen dat Italië aan België een zeker aanral producten zal leveren en wel de volgende:Vooreerst zullen landbouwzaden geleverd worden voor een bedrag van 6 miljoen frank en voederzaden voor het zelfde bedrag.Verder citroenen en oranjeappelen voor een bedrag van 10 miljoen fr.Droge en verse groenten voor een bedrag van 11iljoen fr; en de Wijnen en Vermout voor een bedrag van 10miljoen fr.Tomatepuree voor een bedrag van 5 miljoen fr.Verde geconfijt fruit,pulp van fruit,,en andere grondstoffen voor de confituurnijverheid. België anderzijds zal aan Italië paarden leveren,,industriële producten, glas, fotoartikelen,.De overeenkomst geldt voor 31 December van dit jaar;Bij de landbouw zaden waarvan hoger kwestie is o.a. een belangrijke partij ajuinzaden inbegrepen.
Ingelegde groenten voor personen,zonder aardappelvoorraad
19 Februari 1942
Ingelegde groenten voor personen,zonder aardappelvoorraad?
>>Le Soir>>deelde mede dat,in tegenspraak namelijk dat vanaf 1 Maart aan de personen die geen voorraad aardappelen bezittzn-dus titelarus zijn van aaredappelzegels(nr.20)een kilo peulvruchten zouden woirden verstrekt tegen aflevering van drie gehele aardappelzegels.,geen peulvruchten,doch wel ingelegde groenten zou worden verstrekt. Volgens ingewonnen inlichtingen,wordt de disdributie hievan op het ogenblik door het ministerie van bevoorrading bestudeerd.In ieder geval staat nog niets vast,wat betreft de hoeveelheid,die voor iedere zegel zou worden verstrekt Anderzijds wordt nog bericht dat zodea het commissariaat voor prijzen en lonen, den prijs heeft vastgelegd,droge groenten in de meeste winkels vrij,zouden worden verkocht.Een oplossing wat dit betrefd,kan spoedig worden verwacht.
In sommige grote agglomeraties zal binnenkort een fruit en groentenkaart in voege worden gebracht;
5Februari 1942.
In sommige agglomeraties zal binnenkort een fruit en groentenkaart in voege worden gebracht.
Op het ogenblik worden er in ons land sinaasappelen uit Italië sinaasappelen ingevoerd.Enkele zendingen zijn reeds binnengekomen;Daar het contigent echter miniem is heeft de hoofdgroepering <<tuinbouw producten<< gemeend deze partijen te verdelen onder de kinderen tot 14 jaar,alsmede onder de klinieken en gasthuizen.,daar dit deze instellingen en de kinderen met het oog op de voedingswaarde vooral nodig hebben. Ten einde de verdeling normaal te kunnen doorvoeren,heeft het hoofdgroepering de verdeling voor de kinderen van 0 tot 3jaar langs het Nationaal werk voor Kinderwelzijn te laten geschieden,terwijl deze voor kinderen van 4 tot 14 jaar plaats vindt,bij middel van de diensten an Winterhulp.De bevoorrading van dse gasthuizen en klinieken,alsmede van het Nationaal werk voor kinderwelzijn geschiedt langs de groothandelaars,en dit volgens de onderrichtingen van de hoofdgroepering aan de verschillende groothandelaars overmaakt. Tot heden zijn er reeds 13 wagons sinaasappelen ingevoerd die in de verschillende grote centra's zoals Antwerpen,Luik,Charleroi,Brussel,Namen ,Gent en Mechelen verdeeld worden door hoger genoemde instellingen.Daar de partijen niet toerekend waren,zijn in deze steden alle kinderen of ten minste alle scholen nog niet bediend.Bij aankomst van nieuwe partijen zullen de scholen, die tot op heden nog niets ontvingen in aanmerking komen. Er zal mischien wel worden aangewreven worden, dat deze sinaasappelen niet langs den normale handel aan de bevolking geleverd worden,en dat steeds dezelfde instellingen zijn die dergerlijke producten bekomen. Hier tegen kan aangevoerd worden dat dit product in de eerste plaats voor deze klas van mensen moet geserveerd worden,en dat om enigzins regelmatige bedeling te bekomen dit verdelingdsysteem moest worden toegepast;Vooral daar hier om kleine hoeveelheid geldt en men de rechtstreekse behoeften langs deze weg van hoger bedoelde instellingen kon kennen en dekken. In betrekking ook met deze sinaasappelenbedeling zullen vele mensen mischien opwerpen dat er sinaasappelen in de zwarte markt verkocht worden en aan prijzen die werkelijk alle begrip te boven gaat.De verantwoordelijke kan echter bevestigen dat deze sinaasappelen niet voorkomen van partijen door haar zorgen en verdelen. Vanaf het ogenblik dat de invoermogelijkheden groter zijn en de ingevoerde partijen belangrijker worden, zullen de goederen lang de normale handel laten verdelen,dit bij middel van een fruit en groenten kaart.Zo doende dat iedereen een minimum heoveelheid kunnen bekomen. De Fruit &Groentenkaart. De verantwoordelijke van <<Tuinbouwproducten<< heeft zich in verbinding gesteld met de gemeente besturen van diverse grote agglomeraties en nijverheids centra's om de mogelijkheden van het invoeren van een plaatselijke groente-fruitkaart te bestuderen.Deze kaart kan immers slechts daar ingevoerd worden waar de gemeentebesturen de behulpzame hand willen reiken In priciep wordt het invoeren van twee zegelkaarten gevraagd.De kaart van verse groenten en vers fruit en een andere voor droge zuidervruchten en conserven. Met deze kaarten zouden de verbruikers zich dan laten inschrijven bij de kleinhandelaars van hun keuze die door de groothandelaars volgens hun vastgestelde inschrijvingenclienteel zullen bevoorraad worden. In ruil van de fruit en groentenbons zullen dan de producten beschikbaar gesteld worden die eerder zeldzaam zijn en waarvan de beschikbare hoeveelheden gekend zijn.Moesten er bv.nog sinaasappelen worden ingevoerd,dan zouden we deze verdelen in de grote agglomeraties waar groenten en fruitkaart in voege is. Wanneer de marktordening van inlandse groenten en fruit verder doorgevoerd is zouden er stilaan andere producten zoals ajuin vb. kunnen verdeeld worden.Ook de gestockeerde producten zullen langs dien weg eerlijk en rechtvaardig aan de man gebracht worden Er wordt dus ongeveer te werk gegaan zoals bij de verdeling van den vis;En daardeze in de steden waar de viskaart in voege is en goede resultaten geeft;en groentenkaart veel goeds voor de toekomst verhopen.el zijn de producten niet zo handelbaar,daar men met veel factoren van ongunstige aard te kampen heeft,maar men mag toch verhopen dat een minimumverdeling van zeer intressante producten kan verwezelijkt worden in centra's waar nu volledig onbekend zijn.
De kaas en visbedeling in Genk( Limburg) De kaasbedeling. De kleinhandelaars,boterverkopers komen zojuist de derde bedeling van halfvette kaas ontvangen.Welke het rantsoen omvat van de maand Januari.De Verbruikers dienen hun rantsoen af te halen bij den kleinhandelaar,waar zij voor hun broodrantsoen zijn ingeschreven. De Visbedeling.
Sinds enkele tijd,geniet ook onze gemeente Genk het voorrecht regelmatig in vis te worden bevoorraad te worden;zij dat dit ter afwisseling is op de tafel van de talrijke werklieden families,heeft geen betoog.Spijtig worden dit ter afwisseling niet altijd even vlot van stapel,zo is het in het centrum een bijna alledaagse schouwspel geworden,lange rijen mensen in de koude zien aanschuiven,waarbij dan soms de laatse nog te horen krijgen,dat er gene vis meer is.Men vraagt zich dan ook af, waarom de gemeentelijke bevoorrading dienst niet overgaat tot uitreiking van viskaarten,zoals dit elders wordt toegepast.Dan zou iedereen weten,wanneer hij zijn rantsoen kan afhalen en alle onnodige geloop of wachten zich afgeschaft zijn. Deze maatregel is dringend nodig, temeer daar er voor de gemeente hun ongeveer 28.000 inwoners slechte een visverkoper is aangesteld.
In de Duitse hotels en restaurants wordt thans op Maandag en Donderdag het zelfde gerecht opgediend,dat in de veldkeukens dien dag aan de soldaten werd voorgezet.de bevolking heeft van dien maatregel met voldoening kennis genomen en beschouwd hem als een symbool van eenheid tussen burgers en leger.
Daar de soldaten geen voorgerechten van hun veldkeuken krijgen,worden van nu af in de restaurants alle voorgerechten afgeschaft-Wees Gerust.
Leverpastei in de grote agglomeraties waar vlees te kort is.
30 Januari 1942.
Leverpastei in de grote agglomeraties waar vlees te kort is.
Men deelt ons mede: Daar de ijsgang gedurende de laatste week is het vervoer van levend vee ten zeerste belemmerd heeft en het in sommige plaatsen zelfs onmogelijk gemaakt.en het is ook niet mogelijk geweest in sommige grote steden voldoende vers vlees aan te voeren om in de behoefte der bevolking te voorzien.
Om aan dit gebrek te verhelpen hebben de verantwoordelijken besloten een zekere hoeveelheid leverpastei in blik,vootkomende van het voorraadplan ter beschikking te stellen aan de bevolking.Deze voorraad <was wel bestemd om slechts gebruik te worden in geval van grotere schaarste van vlees;maar in de huidige omstandigheden is het onmogelijk de arbeiders onzer nijverheid centra's zonder hun rantsoen vlees te laten.
Deze week nog zal de centrale >>Vee,Vlees,en bijproducten<<leverpastei in blik,door tussenkomst der beenhouwers ter beschikking stellen van het publiek voor onmiddelijk gebruik. Een deel van de bestaande voorraad zal als volgt verdeelt worden. 7 ton,Bergen 40ton,Charleroi 40ton,Brussel 200ton. Met het doel het grootste deel der bevolking dezer steden in de mogelijkheid te stellen,zich deze leverpastei aan te schaffen,werd besloten de maximum prijs van 32.50fr.het kilo/niet toe te passen. Als buitengewone maatregelen zal de leverpastei aan de bevolking verkocht worden tegen 28 fr.het kilo/(maximum prijs)en op basis van 70gram,voor een zegel nr.10. Buitendien zullen de vleeszegels recht geven op het volledige gewicht,dit wil zeggen dat in geval een doos de volledige gewichtswaarde der afgeven zegels niet bevat,het gewicht dient aangevuld met de pastei van een geopende doos.De aandacht van den gebruiker wordt er op gevestigd dat het gewicht van het blik niet in de verkoop mag gerekend worden. Elke zegel nr.10 Geeft recht op het volle gewicht van 70gram pastei. Deze maatregel zal zonder twijfel met de grootste voldoening door de belanghebbende verbruikers onthaald worden.
De volksweerkunde uit het begin van de negentiende eeuw was een curieus mengsel van gezond verstand en bijgeloof. Het bestond uit een samen raapsel van duizenden weerregels,spreuken en gezegden.Een deel van deze spreuken hoort men ook nu nog wel.
In vele weerspreuken wordt een verband gelegd tussen de maan en de bewolking. Dit zijn redelijk betrouwbare spreuken. Een koude heldere nacht leidt dikwijls tot vorst of mist in de ochtend en het is vooral tijdens zulke nachten dat de maan goed te zien is. Vandaar komt het gezegde dat na een heldere nacht vorst komt.
In de volksweerkunde komen vele gezegden voor die zouden moeten wijzen op het voor- spellende gedrag van dieren en planten.Zo werd wel eens beweerd dat koeien gaan liggen als er regen komt en dat bijen voor een storm terugkeren naar hun korf. De meeste van deze gezegden weerspiegelen echter slechts de gevoeligheid van dieren en planten voor ver- anderingen in atmosferische omstandigheden,met name de vochtigheid.