Met het oog op de aanstaande seizoen der haringvangst;hetwelk rond de 15de November aanvangt, werden tussen de Franse,Duitse en de Belgische overheden onderhandelingen gevoerd,ten einde dat onze vissers in de gelegenheid te stellen op doeltreffende wijze aan de vangst deel te nemen.Zoals bekent,bevindt de vis zich alsdan in grote hoeveelheden voor de Franse kustin de streek van Grevelingen Het doel der gevoerde onderhandelingen was te bekomen dat onze vissers vanuit Grevelingen als thuishaven zouden kunnen uitvaren, waar zij tijdelijk zouden vestigen.Het resultaat is dat een beperkt aantal vissers,namelijk 24 naar Grevelingen zullen kunnen varen Aanleg plaatsen zullen voor behouden worden. Al het nodige is gedaan om de ravitaillering in brandstof te verzekeren. Maatregelen zijn genomen opdat de vissers wier gezin in België blijft;,wekelijks of tweemaal per maand naar huis kunnen terug komen. Een afgevaardigde van het departement van Marine zal hen naar Grevelingen begeleiden en voor zorgen.Ook is het nodige gedaan om de vis in de beste voorwaarden naar België te vervoeren
De prijsaantekening door de kleinhandelaars is verplichtend.Nog talrijke kleinhandelaars vooral in de mindere belangrijke plaatsen des land, zien dit over het hoofd.Vele andere passen,deze schikking slechts gedeeltelijk toe.We hoeven dit niet te onderlijnen,hoeveel misbruiken hiervan het gevolg kunnen zijn.Men vestigd de aandacht van de kleinhandelaars er op dat de politie zal toezien en een vermaning geven de eerste maal.
Garnaalpastei. We hebben erop gewezen,dat de kleine garnaal weldra tot garnaalpastei gemaakt wordt,en die als smeersel bruikbaar zal zijn als ze verwerkt worden.Tot voor de huidige gebeurtenissen werden de garnaaltjes eenvoudig door de vissers overboord geworpen.Kleine garnaal kan inderdaad moeilijk gepeld worden.Spijts de beperkte vangsten,berekend men dat duizend kilogram kleine garnalen per dag voor de verwerking tot pastei,zullen in aanmerking komenDe pastei zal ingeblikt worden en verkocht worden 18 of tegen 30 frank?? Het inblikken van de kleine garnaal zal een formeel misbruik wegnemen, dat thans bij menig visverkoper in voege is. De kleine garnaal werd door sommige visverkopers,na zitting, ten toon gesteld tegen de officiële prijs van 18 per kilogram.De grote garnalen voortkomende van de zifting werd aan de goede klanten verkocht tegen de prijs van 30 frank de kilogram. Kwaliteit van afgeroomde melk. Er werd veel geklaagd over de kwaliteit van de afgeroomde melk.Zij verzuurt gemakkelijk .Iedereen weet dat de afgeroomde melk minder lang bewaart , dan volle melk,omdat de vetstoffen verwijdert zijn,het gehalte van melksuiker verhoogt en de gisting bespoedigd.Er moet nochthans aangestipt worden dat in talrijke gevallen de melk niet als voorheen door de voortbrenger wordt verzorgt.Ten slotte is de Oktober maand zeer nadelig voor de kwaliteit van de afgeroomde melk.Bieten en rapen worden binnen gehaald en de melk is een product dat gemakkelijk de geuren opvangt. De kleinhandelaren moeten weten hoe de comsumptie melk dient te worden verzorgt.Bij aankomst in de melkerij word de melk gesorteerd.De reeds verzuurde melk worden afgezonderd.Daarna wordt voor het verbruik bestemde melk aan de alcohol test onderworpen,waarbij met het oog op de pasteurrissering de te zure melk wordt afgescheiden en aangewend tot het bereiden van boter. Na de pasteuriseering (85° tot95°) wordt de melk op ongeveer 45° afgekoeld. Daarna gebeurd de ontroming.In zekere melkerijen worden de room en de afgeroomde melk afzonderlijk gepasteuriseerd.Na de koeling op een temperatuur van min 10° is de afgeroomde melk klaar voor verbruik.Zij gaat naar de grossier,welke ze onder de handelaars in zuivelproducten en de melkventers verspreid en verdeeld worden. Sedert de inschrijving der jongelingen van 14 tot 18 jaar voor het verkrijgen van een rantsoen afgeroomde melk,wordt deze melk nog slechts uitsluitend verdeeld door de melkventers.dit om te beletten,dat men terzelfdertijd een inschrijving zoui nemen bij de melventer en in een zuivelwinkel.
In vijf dagen tijd wer er meer dan 400.000 kg aardappelen in beslag genomen in de streek van Brugge-Oostende. Wanneer er over het aardappel te kort en de aardappel miserie gesproken wordt, dan vindt men steeds nog mensen die met veel misbaar weten te vertellen dat onze aardappelen voor een groot gedeelte naar Duitsland gaan.
Het is anderzijds een gekend feit dat tal van landbouwers niet de gewenste hoeveelheid en aantal kilogrammen aardappelen hebben geleverd.De bevoegde diensten hebben dan ook een oproep gedaan aan de landbouwers om meer aardappelen te leveren en dat had voor gevolg,dat anderhalf miljoen kg. aardappelen werden geleverd. Er werd in het district Brugge -Oostende een aardappel campagne ingezet.,ook werd er een opsporingstocht georganiseerd met 120 kontoleurs op zoek naar aardappelen. Men ging in bepaalde gemeenten waar de fiches vooreerst onderzocht werden. Eens dit achter de rug,werd bij de landbouwers gegaan. Er werd hun nog eens gewezen op het tekort te hunne laste valt. Overal kreeg men te horen,we kunnen niet meer leveren.Nadien werd er een bezoek gebracht aan de woning ,stallingen en ten slotte op de velden en de weide zelfs.De spitsvondigheid der kontroleurs ,had voor gevolg dat in vijf dagen tijd meer dan 400.000 kg.aardappelen ontdekt werden,die ofwel ineen afhankelijkheid van de boerderij ofwel in de weide geborgen staken. Voor een paar weken konden wij berichten,dat in de streek van de Kempen 250.000 kg. aardappelen ontdekt werden.Nu gaat gaat het om 400.000kg; in een district,en dan nog een district uit de provincie,die beter dan de andere hun leveringsplicht volbracht hebben.
De volksweerkunde uit het begin van de negentiende eeuw was een curieus mengsel van gezond verstand en bijgeloof. Het bestond uit een samen raapsel van duizenden weerregels,spreuken en gezegden.Een deel van deze spreuken hoort men ook nu nog wel.
In vele weerspreuken wordt een verband gelegd tussen de maan en de bewolking. Dit zijn redelijk betrouwbare spreuken. Een koude heldere nacht leidt dikwijls tot vorst of mist in de ochtend en het is vooral tijdens zulke nachten dat de maan goed te zien is. Vandaar komt het gezegde dat na een heldere nacht vorst komt.
In de volksweerkunde komen vele gezegden voor die zouden moeten wijzen op het voor- spellende gedrag van dieren en planten.Zo werd wel eens beweerd dat koeien gaan liggen als er regen komt en dat bijen voor een storm terugkeren naar hun korf. De meeste van deze gezegden weerspiegelen echter slechts de gevoeligheid van dieren en planten voor ver- anderingen in atmosferische omstandigheden,met name de vochtigheid.