19Juli 1940, De Vleesprijzen die werden aangeboden door een Beenhouwerij
19 Juli 1940. De vleesprijzen die werden aangeboden aan de bevolking door een beenhouwerij in het Brusselse
Rundsvlees per halve kilo uitgebeend filet 10fr. Uitgebeend schouderstuk gebraad 8 fr. Uitgebeend tussenstuk 7.50fr. Karbonaden 4.50 fr. Uitgebeendzij stuk 4 fr. Uitgebeend Rosbief 10fr. Fijn gebraad 11 fr. Gepelde rosbief 9 fr. uitgebeend borststuk 3.50 fr. Bij uitzondering wordt ons gebraad zonder beenderen verkocht en zonder vet. Breng ons uw zegeltjes. Daar de prijzen van het varkensvlees sterk verhogen deze week,raadt de beenhouwerij U aan meer kalfsvlees,en schapenvlees te gebruiken.
Ziehier uw prijzen. Kalfsvlees per halfe kilo. Kalfsjeugd (blanquette) 3.50 fr. Kantstuk 4.50 fr. Kalfsgebraad II 8 fr. Kalfsgebraad I 9 fr. Buitenlands ossenvet per kg. 8.50fr. Fijne reuzel per kg. 10 fr. Producten van rund & varkensslachterij Inlands ossenvet per kg. 7 fr. Inlands reuzel per kg. 13fr.
13 Juli 1940 .Herneming der bedrijvigheid op de vismarkt.
13Juli 1940. Herneming der bedrijvigheid op de vismarkt Gisteren kwam de eerste buitenlandse zending van verse vis te Antwerpen toe, Deze zending,welke uit Nederland kwam,bevatte onder meer makreel,pladijs en forellen.Dit is ongetwijfeld een gebeurtenis van betekenis,vooral daar het tijdstip voor den vis thans zeer nuttig is , ook de bevoorrading zal erdoor bevoordelig worden. Moge deze tak van onze economische bedrijvigheid spoedig een grote erop bloei kennen.
De Toestand. Gedurende de verlopen week merkten men een grote opbrengst der teelproducten. De slachtingen van vee en gevogelte zijn hun gang , op een nogal grote schaal. De aanhoudende droogte heeft nochthans de groententeelt niet bevordert. De moeilijkheden van vervoer en verdeling verminderen stilaan.Nochthans zal men maar een werkelijke verbetering zien, wanneer de spoorwegen,de provincieverbindingen en de voornaamste markten opnieuw zullen geregeld zijn. Wij maken er u attent op, dat de aanvragen voor het vervoer per wagen voor de levensmiddelen in grote getallen zijn ingewilligd geworden.Iedere vrachtwagen mag 20 liter bezine gebruiken aan de vast gestelde prijs van 3.85fr. tot 4.15 fr.per liter. De koopkracht neemt toe, dank zij de terugkeer van de vluchtelingen,en hernemen der zaken die gesloten waren. De prijzen op de hoeve betaald hebben nergens tot opslag geleid, onder den invloed van de hierboven gemelde oorzaken. De prijzen bij de kleinhandelaar zijn een weinig gestegen.De groothandelsprijzen zijn in het algemeen onveranderd gebleven. Niettegenstaande alles is het moeilijk nu al te kunnen zeggen hoe zich de prijzen,in de nabije toekomst zullen voordoen.Wij veroorloven ons U aante herrineren dat gewoonlijk op dit tijdstip van het jaar de seizoenprijs verminderen zich in prijsvermeerderingen omzetten.Anderzijds al is de bezetter min of meer gunstig gestemd voor een prijsverhoging op de hoeve,maar zullen niet toelaten een prijs verhoging aan de kleinhandelaar. Het vlees zal gerantsoeneerd zijn 75 gram per hoofd. De beenhouwers denken dat hun verkoop zal verminderen en kopen maar het hoogst nodige. De prijs van gevogelte zijn zeer laag,omdat het graan moeilijk te vinden is, zelfs aan hogen prijs,en de eigenaars moet in vele gevallen van hun pluimvee af te geraken. Graan: Volgens sommige koersen die we konden bekomen, zouden de prijzen voor tarwe van 200 frank vertrek handel zijn,en 180 frank voor vertrek handel haver.Dat betekend een verhoging van 25% in verhouding met begin Mei. Gedurende het zelfde verloop daalden dez prijzen in de vernigde staten met 25% Koeken:Weinig zaken,gezien de moeilijkheden van vervoer.Volgens de gewesten is de opslag zeer veranderlijk.deprijzen stijgen met 15-25% Aardappelen:Deprijzen der nieuwe aardappelen zijn in afslag, Groenten:In het algemeen zijn dep rijzen vaster,,tengevolge van de droogte. Fruit;De prijzen dir zeer laag stonden,eijn vaster geworden op het einde van de week. Druiven: Zoals voor fruit Bloemen:De prijzen zijn zeerlaag,bij gebrek aan kopers.
4Juli 1940. Kontrole op de melkbedeling te Antwerpen.
4Juli 1940.Kontrole op de melkbedeling te Antwerpen.
Sedert enige tijd moeten de boeren hun melk afleveren aan de melkerijen.Er waren klachten binnengekomen vanwege de melkerijen te Westmalle dat er zoveel vervalste melk werd afgeleverd. Op een goede morgend werd al de aangebrachte melk eens gekeurd door de zorgen van een dokter, een scheikundige van het parket ,en was vergezeld dooreen subsituut voor ze in ontvangst genomen werd.3. Tussen de talrijke boeren werden er elf geknipt,die afkwamen niet met melk of een beetje water,maar met water en een beetje melk. Deze elf boeren ,eigenaars van 2 a 3 melkkoeien,bewoonden het grondgebied van Westmalle,Oostmalle,St.Lenaerts;St.Antonius,Halle en Zoersel. In de melk van hen werd 30%water bevonden:de tweede had zijn waar 25%afgeroomd en er dan nog 15%water bijgegoten:de derde gaf ,had 10% van de pomp erbij gevoegd;in t'kort,allen bleven ver onder het gemiddelte van 8.7% De ene zwoer dat hij nooit zijn toevlucht tot water had genome,n, de andere gaf de schuld aan het mager voedsel dat hij aan zijn beesten voor zette,de derde gaf toe,dat er water kon voorkomen van het spoelen der emmers;enige kloegen dat zij na s'avonds te hebben gemolken,in de nacht slachtoffer zijn geworden van diefstal van melk en dat de dieven daarna water bijvoegden,opdat hetzelfde aantal liters zou aanwezig zijn;De Drie boeren werden vrijgeproken,en twee liepen een boete op van 350 fr;al de rest mocht het stellen voor 750 fr.
Deze week zal een aanvang genomen worden met het bedelen van soep,aan zeer voordelige voorwaarden,namelijk tegen 0.30den liter.De bedeling zal plaats vinden,in de lokalen der Rijksmiddelbare school,ingang Berlaarstraat. Ten einde de steekkaarten in orde kunnen brengen worden degenen die wensen ingeschreven te worden,verzocht zich te melden op het politiebureel tussen 10 en 12 uur of 14 to 17 uur. Vergeet uw trouwboekje niet mede te brengen.
18 Juni 1940.Door de vrijlating van onze onderwijzers.
18Juni 1940 Door de vrijlating van onze onderwijzers...
Door de vrijlating der krijgsgvangenen,welk tot nu toe gedeeltelijk geschiedde,keerden de meeste leerkrachten weer en gaat alles in onze stedelijke onderwijsinstellingen weer normaal.Voortaan zal dus geen beroep meer moeten gedaan worden op Fröbel en andere onderwijzerresen voor de jongensscholen,een verheugend feit daar de opvoeding onzer knapen toevertrouwd kan worden aan mannelijke krachten. Het groot verlof zal in plaats vcan 2 Juli ,een aanvang nemen op 20 Juli,om aldus deze achterstallige leerstof weer beter in te halen. Aan prijsboeken zullen onze meisjes en kongens dit jaar echter niet mogen denken. Trouwens voor den oorlog was het bedrag 12 frank per leerling,dat bestemd was om boeken te kopen...en reeds verminderd worden. Spijts dit zal toch in elke school een kleine plechtigheid ,het ijverige werk onzer leerlingen belonen.
Korte Berichten in het Antwerpse pers en omliggende steden en gemeente.
13 Juni 1940. Korte berichten in de Antwerpse pers en omliggende steden en gemeente: Bericht aan de Duivenliefhebbers!!!! Na onderhoud met de militaire overheid wordt het houden van reisduiven uitsluitend toegestaan aan degenen die zich aan volgende bepalingen onderwerpen. 1 Alle houders van reisduiven zijn verplicht voor heden,donderdagnamiddag 13 juni te 12 uur,een driedubbele hoklijst op te maken van alle reisduiven in hun bezit. Twee exemplaren der hoklijsten moeten worden ingebracht in de hoofdlokalen dezer aangesloten duivenmaatschappijen en zullen aan de militaire overheid worden afgegeven.Een exemplaar wordt door de liefhebber zelf bewaard. 2° Bij latere wijzeging van de hoklijsten,door het ringen of doden van duiven,moeten deze wijzigingen aangegeven worden bij de << Bescherming der reisduif>> Zand1,Antwerpen. 3° Het is ten strengste verboden tot nader orde ,postduiven in vrijheid te laten.
De volksweerkunde uit het begin van de negentiende eeuw was een curieus mengsel van gezond verstand en bijgeloof. Het bestond uit een samen raapsel van duizenden weerregels,spreuken en gezegden.Een deel van deze spreuken hoort men ook nu nog wel.
In vele weerspreuken wordt een verband gelegd tussen de maan en de bewolking. Dit zijn redelijk betrouwbare spreuken. Een koude heldere nacht leidt dikwijls tot vorst of mist in de ochtend en het is vooral tijdens zulke nachten dat de maan goed te zien is. Vandaar komt het gezegde dat na een heldere nacht vorst komt.
In de volksweerkunde komen vele gezegden voor die zouden moeten wijzen op het voor- spellende gedrag van dieren en planten.Zo werd wel eens beweerd dat koeien gaan liggen als er regen komt en dat bijen voor een storm terugkeren naar hun korf. De meeste van deze gezegden weerspiegelen echter slechts de gevoeligheid van dieren en planten voor ver- anderingen in atmosferische omstandigheden,met name de vochtigheid.