Inhoud blog
  • 28 Augustus 1942 .Een betere opleiding in het hotelwezen
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 21Augustus 1942. De bedeling van honing
  • 19Augustus 1942. Verbetering in de bedeling van eieren.
  • Vervolg van de voeding van het Afrika korps
  • 18 augustus 1942.De voedselposite van het Afrikakorps van Maarschalk Rommel
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 8Augustus 1942:Levert uw jampotten in
  • 4 augustus 1942..De distributie van vis.
  • 2 Augustus 1942.De vooruit zichten van het seizoen 1942/1943.
  • 2 Augustus 1942.De overvloedige fruitoogst en de confituurfabricatie.
  • 31 Juli 1942.Vroege aardappelen verdeeld en 56.000kg Boter in de koelhuizen ondergebracht.
  • 23Juli 1942. Zegel nr.9 geeft recht op 30 gram vleesworst
  • 20 Juli 1942. Maximumprijzen der paarden.
  • 18Juli 1942 De mobilisatie van de halflate aardappelen.
  • 16 Juli 1942 Bij de Bakkers
  • 17Juli 1942 De derde algemene vergadering van Winterhulp te Brussel
  • 14Juli 1942. Vlees,Lever-en bloedworst voor zegel nr.9
  • De Voedslpositie van het Afrikakorps van Maarschalk Rommel uitermate gunstig
  • smokkelschandaal in aardappelen rond Heist-op-de-Berg.
  • De activiteit van de mobiele brigade op het gebied van de baancontrole
  • Maximum prijzen voor brood en meel.
  • Bescherm uw leven
  • Breidt het talkschandaal zich nog verder?
  • De regeling van het verkeer.
  • Smokkel in aardappelen wordt ongenadig beteugeld
  • De Beteugeling van de sluikslachting en de onwettige handel in vlees
  • Maximum prijzen van Brood en Meel.
  • Naar een opvoeding der weggebruikers
  • verdeling van bereide vleeswaren.
  • De Aaardappel vzerdelingen van Juli 1942 af
  • 21 Juni 1942.De kwestie der aardnoten.
  • 15Juni 1942.Bij denieuwe rantsoenering van het vlees
  • 18Juni 1942.Het schandaal op de groenten - en fruitmarkt
  • 12juni 1942.Het land van Waas eet kersen tegen de officiële prijs
  • 10Juni 1942.Het Zeevissersbedrijf in de Noordzee.
  • 6 Juni 1942. 14Ton suiker in beslaggenomen door de controle diensten van Groot-Antwerpen.
  • 4 Juni 1942: De verkoop van bevroren eetbare mengsel.
  • 2Juni 1942:Stijging der melkproductie,en de gezond groeistand der vroeg aardappelen.
  • 1Juni tot 31 Juli 1942. 150kg.kolen voor deze periode.
  • 22 Mei 1942.De niet overhandigde Mei rantsoenen boter,margarine, peulvruchten en haver derivaten worden in Juni geleverd.
  • 18 Mei 1942.De Antwerpse jeugdherberg bestaat tien jaar.
  • 17mei 1942.Valse zinken stukken in omloop
  • 27 Mei 1942.De vis was verdwenen,of de praktische tussenkmst van een station chef.
  • 16 Mei 1942.Bij het drankhuis en hotelpersoneel.
  • 15 Mei 1942.Een Diëtist schreef over de Caloriewaarde van ons voedsel
  • 14 Mei 1942.De vetverzorging van Europa
  • 13Mei 1942 .Kenmerken der valse rantsoenzegels.
  • Geldig voor maandag Mei tot zondag 10 Mei1942.
  • 8Mei.Voor de Fabricage van Margarine
  • 6 Mei 1942.Zorg voor uw wintervoorraad Aardappelen.
  • 14 Mei 1942.De vetverzorging van Europa
  • 5 Mei 1942.Krijgen we een nieuwe Kommissies van Openbaren Ondersrtand?
  • Oorlogs frangipane
  • 4Mei 1942.Een overzicht der landbouwmarkten
  • 1 Mei 1942 De vooropgezette verzameling en de verdeling van dierlijke vetten.
  • 25 April 1942.Om een regelmatige visbedeling te verzekeren.
  • 24 April 1942. Bevoorrading van boter,peulvruchten,havergort en margarine
  • 22 April 1942.De visbedeling in het Brusselse.
  • 20 April 1942.Chicorei mag niet meer gemengd verkocht worden.
  • 20 April 1942. Bewaar de groentenconserven niet te lang;
  • 16 April 1942 De Productie van koemelmk.
  • 16 April 1942 De Productie van koemelmk.
  • 15 April;Bevoorrading der werken en daarmee gelijkgestelde inrichtingen
  • 14 April 1942 Bevoorrading der verbruikers ingeschreven bij een jkeinhandelaar wiens voorraad ten onrechte is geslonken.
  • 13 April, De Bevoorrading in groenten en xonserven.
  • Schoolsoepen- Vleesbevoorrading
  • 10. April 1942Steunverlening door den openbaren Onderstand Uitgesloten.April 1942
  • Hoeveel koste de boter en de melk op 4 April 1942?
  • 3April 1942 . Het Paasfeest in de folklore
  • Donderdag,2 April 1942. Het schandaal van de hoge klompenprijzen.
  • 1 April 1942. De Bevoorrading van sommige inrichtingen in groentenconserven.
  • 28 Maart 1942. Bijzonder gebak "Paasnest"
  • 27 Maart1942.De aardappelbevoorrading
  • Na Maanden starten we opnieuw met onze verhalen uit het verleden
  • Na Maanden starten we opnieuw met onze verhalen uit het verleden
  • Mag men voor de schoolqoep zegels eisen?
  • Verkoop van 26.000 kg krenten.
  • De verdeling van 12 ton bloemkolen
  • Tegen de verkwisting van voedsel en voedselafval.
  • De toestand van onze chichoreinijverheid.
  • Visaanvoer in Groot-Brussel.
  • Sardinen voor onze Ktijgsgevangenen
  • De wijzeging van de levensmiddelen-rantsoenen in Duitsland.
  • Op wandel in het Gentse Kuipken.
  • Valse rantsoeneringszegels worden te koop aangeboden.
  • Een alomverbreid volksgeloof >>De Sint-Pietersgreep>>
  • Om te vermijden dat het gebak in den oven zouverbranden.
  • Aardnoten voor de bevoorrading in Margarine
  • Spaar de vogelnesten
  • Geen broodkaarten in Belgîë
  • Grote en kleine besparingen,en de manier om van alles gebruik te maken.
  • Kleine en grote besparingen in oorlogsomstandigheden.
  • Bijkomende lichte maaltijden,voor scholieren,jonge lieden,zwangere vrouwen,en de zogende moeders.
  • De Maxiima prijzen der water vrije groenten.
  • Mariabeelden in Antwerpen
  • De rantsoenering in het zuid-oosten van Europa.
  • Wat Italië ons zal leveren.
  • Ingelegde groenten voor personen,zonder aardappelvoorraad
  • In sommige grote agglomeraties zal binnenkort een fruit en groentenkaart in voege worden gebracht;
  • De Kaas en visbedeling in Genk.(Limburg)
  • Veldkeuken gerecht in de Duitse Restaurants.
  • Leverpastei in de grote agglomeraties waar vlees te kort is.
  • De voedingswaarde van cacaofantasie repen.
  • Uit het leven van onze ijslandvaarders.
  • De wijninvoer uit Hongaeije
  • De invoer van sinaasappelen voor de kinderen.
  • De Weervoorspellingen in de volksmond.
  • Bewogen inbeslagneming van vee te Paliseul.
  • Een Veelvuldig gebruik van bier in de keuken.
  • De maximum prijzen voor rapen en koolrapen.
  • De rantsoennering der melkproducten.
  • De Haringvisserij te Nieuwpoort omstreeks 1830.
  • Winterhulp en de jeugd
  • Geen crisis in de Slachthuizen.
  • Onze Haringvisserij, Een oude traditie hersteld.
  • De eierbedeling zal voortaan in de zuivelwinkels geschieden.
  • De Verkoop van Vlees.
  • In twee maanden tijds werd in de streek van charleroi voor 25 miljoen frank<
  • De prijs van ingemaakte groenten.
  • Hoe het nieuwjaarsfeest in de vroegere eeuwen werd gevierd.
  • Groot Antwerpen zet met weidse plannen het nieuwe jaar in.
  • 2007
  • wensen
  • Groot Antwerpen verwezenlijkt.
  • Wat thans in de driemaanden wordt gerookt in 1941
  • Wat was de waarde als de Titanic in de golven verdween in 1912.
  • Het schandaal fer varkensslachting
  • Negendertig visservaartuigen vertrekken op 27 December uit Nieuwpoort.
  • De haringvangsten aan onze kust.
  • De aanvoer van vis.
  • De viskaart.... grrn vis meer voor Brussel.
  • Het rantsoen van de maand December 1941.
  • Het recht op leven van onze zeevissers.
  • Het recht op leven van onze zeevissers.
  • Met Kerstmis iets lekkers op tafel.
  • De kontroledienst aan het werk in het Antwerpse op 12 december 1941.
  • De Kaasdistributie.
  • De honden en katte roof.
  • Onze bevoorrading van appelsienen,citroenen en vijgen uit Italië.
  • Beenderen met of zonder rantsoenzegels.
  • De groentenmarkt?
  • De maximumprijzen van havervlokken,havercréme en havergort.
  • Deelzegels voor boter vanaf Januari
  • Een sluikslachters bende ingerekend te Westmalle.
  • Haring en Sprot.
  • Kerst en Nieuwjaarskoeken.
  • Wat lekkers voor de schoolkinderen.
  • Een blokje per maand vanaf december 1941
  • Een greep uit het verleden van ons vissersvolk.
  • Eet gezond in Oorlogstijd.
  • Een ongehoord schandaal.
  • Zend geen aardappelen naar onze krijgsgevangen.
  • Waar blijft het vet?
  • Slechts 150 kg.kolen in de eerste helft van December.
  • De Zeevisserij.
  • Hoe kan een crisis voorkomen worden.
  • De Keuken in Oologstijd.
  • Het distrikt Roeselaere mobiliseert de aardappelen .
  • Bevoorradingsdienst van groot Gent.
  • 500.000 Varkens spoorloos verdwenen
  • De Handel in Witloof.
  • Geen wortelen voor Dieren voeding.
  • De levering van Broodgranen.
  • Sinaasappelen,Verdeling langs de scholen
  • Vlees en Bijproducten.
  • De prijzen van zoetwatervis.
  • De nieuwe verdeling der bijrantsoenen.
  • Het bewaren van groenten
  • Vlaamse vissers naar Grevelingen.
  • Rond de voedselvoorziening.
  • Waar zitten onze aardappelen?
  • Nieuwe bedeling van afgeroomde melk en karnemelk aan jonge lieden van 14 tot 18jaar.
  • De visbedeling in ons land
  • De Prijsberekening van suikergoed en pralines.
  • De oorsprong der Aarschotse markt.
  • Sluikslachterij in het Fratinellen lokaal te Brugge.
  • Mededeling der Nationale Landbouw en voedings coöperatie.
  • Onze bevoorrading in vis en bijproducten.
  • De schaarste van ajuin.
  • Vlees en room aangeslagen te Hooglede.
  • Thuis slachten,zelfs voor eigen gebruik is Strafbaar.
  • Extra brood voor ondergrondse arbeiders;
  • DE adeltitel << Geuze Lambiek >> wordt beschermd.
  • Overzicht der voedingsmarkten
  • De visvangst te Aarschot in vroeger eeuwen.
  • Een volkskeuken: Eénschotel - eetmalen.
  • 1.000 broodzegels gestolen
  • De Boeren leverden voorbeeldig hun graanoogst.
  • Een gekende chefkok schrijft over de oorlogsrecepten.
  • De twaalf gebeden van de huisvrouwen.
  • Inleggen van tomaten geschiedt eerst in September.
  • Kastanjebladeren werden als tabak verkocht te Ardooie.
  • De Taarteneters.
  • Weinig vraag naar bereide vleeswaren.
  • De chicorei in de maand September1941.
  • Hoe werd in de oorlogsjaren aardappelmeel gemaakt.?
  • Hedendaagse soepen van de jaren 1941-1942..
  • Geen maaltijden in de spijshuizen zonder zegels
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    wapenschild van
       Antwerpen
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    botermarkt in 1912

    Foto
    Foto
    Foto
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    winterhulp
    Foto
    Foto
    Foto
    3 novemberGo to fullsize image
    vrijetijdshoekje
    binnen en buiten en andere hobbies
    18-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De Taarteneters.
    26 September 1941.


                                De Taarteneters.

              


    In een kleine stad ,op enkele kilometers van Brussel, kan men boerentaarten kopen en eten zonder zegels.Dat is een uitvinding van betekenis.
    Eenezijds had men bloem nodig ,om de taarten te bakken, veronderstelt wordt,dat  anders  is,er is bloem en bloem,er is kastanjebloem,boekweikbloem,aardappelbloem,enz.
    Laten we aannemen dat die taarten gefabriceerd worden uit een mengsel van dit en van dat.
    Men zegt ;ze zijn zo smakelijk,zelfs als zij een beetje taai en hard zijn.Inelk geval,ze zijn zo groot als een rad van een kruiwagen,maar niet zo dik.Jammer genoeg,ze zijn gevuld met appelen,peren en pruimenmoes,naar des tand des eters.
    Het gaat evenwel minder om de vorm,dan over de drukte daaraan verbonden.Elke dag van de week,doch vooral zondags worden de trams, die de Brusselaars naar het provincie stadje laten brengen,als stormerter hand ingenomen.Van bij het vertrekpunt ,zijn ze overvol meezittende en staande passagiers,die overtuigt zijn,hun buikje eens ter degen kermis te kunnen laten vieren.Onderweg,bij elke tramhalte,komen er immers passegiers bij ,die onmenselijke pogingen doen,om maar een half plaatsje te krijgen en te bemachtigen.
    Het gaat er vrolijk aantoe onder die passegiers, er worden grappen verkocht en zinsspellingen gemaakt over de omvang en de elegantie van die taarteneters,s'avonds bij den terugkeer naar de stad van liefde en Geuze Lambik,is het nog aangenamer,vol harteken,rust zegt men.
    Er is nu een nieuwe categorie Brusseleers bijgekomen,namelijk de Taarteneters, dat houdt enigzins verband met de kiekenfretter.



    18-09-2006 om 14:46 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Weinig vraag naar bereide vleeswaren.
    28 September 1941.


    Weinig vraag naar bereide vleeswaren.

         
    Het rantsoenvlees van 35 gram per dag,25% beenderen inbegrepen,betekend voorzeker een zeer hard dieet voor onze landgenoten,die grote vlees verbruikers waren, en die in de overtuiging verkeerden dat de herleiding van het rantsoen tot 35 gram slechts van tijdelijke aard zou zijn geweest,om de aanpassing en de herordening op de markten mogelijk te maken.
    In bevoegde kringen werpt men op dat de omvang van het rantsoen flink verhoogd worden, door de aankoop van bereide vleeswaren.
    Namelijk:
    1.Beuling of bloedworst,vervaardigd met bloed en slachtfvallen; maximum prijs 12.50fr; per kg. tegen 1 zegel per 140 gram.
    2.Leverpastei of leverworst;samengesteld uit slachtafvallen,maximumprijs 15 fr. de kg.,tegen 1 zegel  per 140 gram.
    3.Kalfspreskop;samengesteld uit kopvlees,vleesafval,slachtafval, max.prijs 27.50fr. per kg.tegen 1 zegel van 140 gram.
    4.Varkenskop. samengesteld uit varkenskop,vleesafval, max.prijs tegen 22.50fr per kg. tegen 1 zegel per 140 gram.

    Het tijdschrift "Handel& distributie" vraagt zich af,waaraan het geringe verbruik van bereide vleeswaren te wijten is en brengt hier het antwoordt.
    Dat wanneer de beenhouwer er wil voor zorgen, met de middelen,waarover hij nu beschikt,waar voor zijn geld te geven,het arbeidsgezin er de voorkeur zal aangeven tussen de bereide vleeswaren van 140 gram per zegel te kunnen eten.
    Laat de beenhouwers en de spekslagers goede waren leveren,dan zal men zoiets  niet tegenkomen.
        

    18-09-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De chicorei in de maand September1941.
    25 September 1941.

                                     De chicorei in de maand September 1941.


    Het branden van chicorei onder de bevolking.

    Zoals U weet de chicorei wortel zijn de wortels van het Witloof.
    Men had fabrieken die gespecialiseerd waren in  het maken van Chocorei.
    Bv.In het Antwerpse,namelijk de gekende Chicorei fabrieken ""De Beuckelaer" Die reeds jaren verdwenen zijn .Maar de bouw staat er nog, op de Ijzerenlaan.in Antwerpen (Dam)

    Hier hebben we overhet branden van Chicorei onder de mensen
    Het ging als volgt er aan toe,
    1.De chicorei wortels goed wassen verschillende malen om de aanklevende aarde er van te ontdoen.
    2.Goed laten verlekken en drogen,zo mogelijk in een weinig  verwarmden oven.
    3.Wanneer ze droog zijn,de wortels nogal fijn raspen.
    4.De gerapste chicorei in een ijzeren pot of beter nog in een koffiebrander brengen en in  heel warmen oven branden.
    5.Laten verkoelen en tot grof poeder herleiden.
                             ___________________
                                  Oorlogs Chicorei



                               (met wortels van paardenbloemen)
    1.Wortels van paardenbloemen vergaren.
    2.Deze wortels wassen en in een lauwen oven laten drogen.
    3.De gedroogde wortels in kleine stukjes snijden.
    4.Ze in een brander  brengen en voorzichtig handelen om ze niet te verbranden.
    5.De gebrande schijfjes in kleine stukjes pletten met de vingers.

    N.B.
    Dit vervangings product is van goede kwaliteit,Paardenbloemen treft men veelvuldig aan in weiden en grasveldenOm de lichtgele wortel uit te nemen,zal men romdom de aarde wegnemen met een hak.
    Bij gebrek aan een brander ,zal men een pan,op heet vuur gebruiken, maar goed roeren om de wortels niet te verbranden.
                                   _____________________
                              OorlogsChicorei




                              van Peer schillen.
    1.De peerschillen in een lauwen oven drogen.
    2.En daarna ze in een brander brengen en lichtjes branden(slechts enkele minuten)
    3.De gebrande schillen tot poeder herleiden met  de ha
                           _____________________________
    Uit  320 onuitgeven recepten.
    Nieuw Kookboek 1941.

    15-09-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Hoe werd in de oorlogsjaren aardappelmeel gemaakt.?
    24 September 1941.


    Hoe werd in de oorlogsjaren aardappelmeel gemaakt?
     1. Zoveel mogelijk bloemige aardappelen nemen en ze zorgvuldig wassen.
    2.De aardappelen lichtjes krabben om de bruine pel weg te nemen.
    3.Ze fijn raspen en dan in een zo fijn mogelijke zeef leggen.
    4.De zeef boven een kookpot of een diepe schotel plaatsen.
    5.De pulp stilaan met fris water begieten,zo mogelijk met een kleine gieter.
    6.Terwijl men het water bijgiet ,de pulp steeds roeren met een houten lepel.
    7.Het aardappelmeel zal zich oplossen in het waterdat door de zeef dringt/
    8.Al het aardappelmeel zal uit de pulp getrokken zijn,wanneer het water dat door de zeef komt schoon klaar is geworden.van dan af geen water meer in de pulp gieten.
    9.Het in de kookpot opgevangen water enige uren laten rusten,het meel zal zich op den bodem zetten.
    10.Met zorg het klare water afgieten,vermijden het meel dat zich op den bodem bevind te roeren.
    11.Het meel in de zon,of in de oven drogen,op een lage temperatuur,of op zeer stil vuur,om het meel niet te verbranden.
    12.Wanneer het meel goed droog is,het stampen om het tot poeder te herleiden.
    13.Bewaren in gesloten potten in een niet vochtige plaats.
    N.B.Het is juist onder de fijne bruine pel van de aardappelen dat zich het meeste meel bevind.Daarom dient men bij het krabben zo weinig mogelijk af te nemen.Aardappelen die lichtelijk beschadigd of bevroren zijn kunnen zonder vrees gebruikt worden,daar het aardappelmeel niet aan getast is.
    Met de pulp ontdaan van zijn meel,kan men nog een aardappelpureé van maken; ze enkel laten koken in gezout water;

    14-09-2006 om 17:51 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Hedendaagse soepen van de jaren 1941-1942..
    22  September  1941

                                               Voordelige soepen,

    Het kookwater van alle groenten kan gebruikt worden voor het bereiden van uitstekende soepen.De wortel-groenten zoals schorseneren,wortelen,rapen,asperges enz.moeten in tegenstelling der bladgroenten,vooraf gekookt worden in water,dit water zal op voordelige wijze als volgt gebruikt worden.
    1.Het water,waarin men de groenten kookt,niet te erg zouten.
    2.Wanneer de groenten gaar zijn,ze uit het water nemen.
    3.Het kookwater opnieuw op het vuur zetten en drie tot vier gekookte aardappelen bijvoegen.
    4.Gedurende 10 to 15 minuten laten koken,dan de soep door een fijne zeef doen.
    5.Op het vuur zetten en kruiden met peper,selder zout en muskaat
    naar smaak.
    6. Bij het opdienen,zo mogelijk een stukje boter,wat vleesextract of een bouillon blokje bijvoegen.
    N.B.
    Inplaats van aardappelen kan menook 1 a 2 lepels aardappelmeel of meel(voorafin koud water oplossenàtoevoegen,of ooknof havermout,macaroni,noedels,griesrijst zoowel als andere deegwaren.
    Bij gebrek aan deegwaren en aardappelen zal men de soep aandikken met wortelen,rapen,of raapkolen,fijn gehakt.
    Het kookwater der aardappelen kan op dezelfde manier gebruikt worden voor de soep

                            Raapkoolsoep.

             Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image



    Samenstelling:
    1/2 kg.raapkolen,2 of 3 wortelen,,1kleine selder,,1kleine prei, enkele benen of wat vleesextract, 3 laurier bladeren,,1 takje thijm, 1 dopje look, zout en peper.
    Bereiding:
    1.drie liters bouillon maken, met beenderen of vlees extract.
    2 Thijm,zout en peper bijvoegen.Goed laten doorkoen,
    3.De raapkolen ,wortelen.,selder zn prei schoon maken,wassen en in stukjes snijden en bij de bouillon doen.
    4.Op stil vuur gedurende 2 uur laten doorkoken,
    5.Alles door een zeef doen,
    6.Opnieuw op het vuur zetten en het aardappelmeel toevoegen, dat men vooraf in wat kpud water heeft opgelost.
    7.Opnieuw gedurende een tiental minuten op stil vuur zetten.
                                 __________________________

                           Grote raapkolen soep.


               
    Samenstelling:2 1/2 liter water, 1kgr. grote raapkolen,1selder ,1prei, 2 ajuinen,1laurierblad, 1takje thijm, 1lepel suiker, zout,peper.
    Bereiding.
    1. Water koken met een greepje zout,
    2.de grote raapkolen wassen, schoon maken en in kleine schijven snijden.
    3.De selder en prei wassen,schoon maken,en in kleine blokjes snijden.De ajuinen pellen.
    4.Al deze groenten in het kokend water brengen en tijm,laurier,suiker en een snuifje peper bijvoegen;
    5.Gedurende 1 tot 2 uren laten doorkoken,
    6.Wanneer al de groenten goed gaar zijn,de soep door een zeef doen;
    7.Gedurende een tiental munuten op een stil vuur vuur verwarmen en het kruiden nagaan. Zo nodig zout en peper bijvoegen.

                                 Beetensoep.
           Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image


    Samenstelling;
    2of 3 beeten,1/2kg.aardappelen, 1 of 2 ajuinen, zout, en peper en 3 liter water.
    Bereiding.
    1.De beeten wassen, krabben en in schijven snijden,
    2.De aardappelen wassen, daarna krabben en in kleine blokjes snijden.
    3.De ajuinen pellen en grof hakken.
    4.De beeten ,aardappelen en ajuinen in een kookpot brengen met 3 liter water.
    5.Een weinig zout en peper bijvoegen.
    6.Gedurende 2 tot 3 uren op stil vuur koken.
    7.Dit alles door een fijne zeef doen.
    8.Een tiental minuten terug op het vuur  zetten en warm opdienen,met geroosterderde broodkorstjes.
    N.B.
    Deze soep is zeer voedzaam en aangenaam van smaak.

    Om de bereiding nog te verbeteren kan men den ajuin vooraf in wat boter laten bruinen.Daarna het water, de beeten en aardappelen toevoegen
                                       __________________________

                                           Speciale betensoep.
    Samenstelling:
    3liter water,500gram beten,2 appelen,1lepel poedersuiker,1lepel azijn,zout,peper, 3 kruidnagels, 50 gram havermout(of 2 aardapelen.)
    Bereiding;
    Zelfde bereiding als de kolensoep,behalve dat men de rode kool vervangt door schoon gemaakte beten,gewassen en in fijne reepjes gesneden beten.
                                       _______________________

                          Rode koolsoep

    Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

                      Rode koolsoep.
    Samenstelling:
    3 liters water,1kleine rode kool,,2 appelen, 1lepel poedersuiker, 1 lepel azijn, zout, peper, 3 kruidnagels, 50 gram havermout
    Bereiding:
    1.De rode kool wassen, schoon makeen fijn snijden in reepjes.
    2.De appelen wassen en schillen en in vieren delen.
    3.De kool en de appelen,alsook de kruidnagels in een kookpot met drie liters water mengen
    4.Gedurende ongeveer 2 uren op stil vuur zetten en koken.
    5.Op dit ogenblik  de havermout bijvoegen en dan nog  20 minuten koken.
    6.Het alles door een zeef doen en oureé maken,
    7. opnieuw op het vuur zetten, suiker en azijn bijvoegen en kruiden naar smaak,met peper en zout.
    8.Nog 15 minuten op stil vuur zetten.
    N.B.
    Bij gebrek aan havermout,zal men, in het begin van de kook,2 aardappelen bijvoegen.

                          ________________________________
                           Schorsenerensoep.Go to fullsize image
    Samenstelling:
    3 liter water,een bussel schorseneren,,1lepel azijn,een grote lepel vlees extract.2lepels aardappelmeel.
    Bereiding:
    1.De schorseneren krabben,instukjes snijden en goed wassen.
    2.De schorseneren enige ogenblikken in kokend azijnwater dompelen
    3.Drie liters water koken met wat zout en de ,in azijn water wit geworden,schorseneren bijvoegen.
    4.Koken tot de schorseneren goed mals is
    5.Het alles door een zeef doen en pureé maken;
    6.terug op het vuur zetten,het aardappelmeel toevoegen en zo nodig,zout en peper.
    7.Een tiental minuten daarna,van het vuur nemen en het vleesextract toevoegen alvorens op tedienen.
    N.B;
    Bij gebrek aan aardappelmeel,zal menbij het begin van de kook,2aardappelen bijvoegen.
                                  ___________________________
                                  Kastanjemeelsoep.


    Samenstelling:
    3 liters water,1 lepel vleesextract,tijm,laurier,zout en peper, 100gtam kastanje meel.
    Bereiding:
    1Het water koken met de tijm en laurier,zout en peper
    2.Na een kwart uur,ophouden met koken en de tijm,laurier een uur laten trekken.
    3.Alsdan de tijm en laurier uitnemen en de bouillo, door een zeef doen.
    4.De bouillon weer op het vuur zetten.
    5.Wanneer de bouillon kooky,zachtjes aan het kastanjemeel  ingieten.
    6.Gedurende 1/4 uur op stil vuur koken.
    7.Alvorens op te dien,het vleesextract bijvoegen en de kruiden nazien.

    13-09-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Geen maaltijden in de spijshuizen zonder zegels
    25 September 1941.Go to fullsize imageGo to fullsize image


    Geen maaltijden in de spijshuizen zonder zegels.
    Dinsdag en vrijdags zijn vleesloze dagen

    De secretaris-generaal van het ministerie voor lanbouw en voedselvoorziening deelt mede;
    Art.1.De hotelhouders en restauranthouders,herbergiers, en in het algemeen,al de houders van inrichtingen waaraan rantsoeneringen onderworpen ,en eetwaren worden gebruikt,mogen slechts tegen overhandigen van rantsoenzegels door de verbruiker,gerantsoeneerde producten verkopen.
    Art.2.De nationale federatie van de hotelhouders is er toe gemachtigd,onder controle van opmruling ,het opdienen van delen van rantsoenen  zou vergemkkelijken
    De deelzegels geven geen recht op wederbevoorrading.
    Art.3.Behoudens bijzondere schikkingen wordt de bevoorrading van de Hotels, spijshuizen,koffiehuizen,restaurants en gelijkaardigen inrichtingen,bedoelt in Artikel geregeld overeenkomstig de beschikkingen.
    Van het organiek besluit besluit van 1 Maart 1940,speciale afwijkingen kunnen nochthans voorgeschreven worden door middel van het staatsblad.
    Art.4.Het is verboden in de hotels en spijshuizen,koffiehuizen en andere gelijkaardigen inrichtingen bedoelt in artikel 1. eetmalen op te dienen of te gebruiken die bestaan uit meer dan;
    a)één soep oféén voorgerecht zonder vlees,
    b)"één gerecht met aardappelen en groenten oféén gerecht met deegwaren of één voorkeur van voorgerechten zonder vlees.
    c) één nagerecht.
    Art.5.De spijskaart afgaan ,de verbruiker enkel de keus laten tussen twee soepen,voorgerechten zonder vlees, met of zonder aardappelen,twee vleesgerechten,één wild gerecht,één gevogelte gerecht, twee gerechten met eieren,één gerecht met met deegwaren twee groenten,,banket gebak, vruchten en kaas.
    Naast ieder gerecht moeten op de spijskaart,duidelijk en leesbaar ,de prijs van de comsumtie,het aantal zegelsvan de verbruiker geeist en hun waarde in gewicht aangeduid zijn.
    Art.6.Een eetmaal mag geen hoeveelheid vlees bevatten die groter is dan drie dagelijkse rantsoenen en geen hoeveelheid, vetstoffen groter den 20gram.
    Het is daar en boven verboden,den Dinsdag en Vrijdag van elke week,in de bij onderhavig besluit,bedoelde inrichtingen gerantsoeneerd vlees,evenals gerechten die dat product bevatten,aan te bieden,op te dienen,,of tr gebruiken,dat het verbodslaat op denvolgende dag,wanneer de dinsdag of de vrijdag een wettelijke feestdag is.
    Art;7.De houders van de onderhavig besluit,bedoede inrichtingen zijn verplicht op een zichtbare plaats van de verbruikzaal,een klein aanplak biljet aan te brengen,waarop in goed leesbare letters staat gedrukt.
    De Heren verbruikers zijn ertoe gehouden aan de aangestelde op het ogenblik der brestelling de op de kaart vermelde rantsoenzegels af te geven.
    Geen enkel eetwaar zal zonder gerantsoeneerde zegels verkocht worden.    Go to fullsize imageGo to fullsize image

    07-09-2006 om 13:20 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Geen vermindering van ons vetstoffen rantsoen gedurenden de winter.
    20 September 1941.
    www.zuivelonline.nl/images/boter_margarine.jpgwww.zuivelonline.nl/images/boter_margarine.jpgwww.zuivelonline.nl/images/boter_margarine.jpgwww.zuivelonline.nl/images/boter_margarine.jpgwww.zuivelonline.nl/images/boter_margarine.jpgwww.zuivelonline.nl/images/boter_margarine.jpg

    Geen vermindering van ons vetstoffen rantsoen
                    gedurende de winter.                           


    "Handel en distributie" orgaan van de nationale  Landbouw en voedings cöoperatie brengt ons verheugend niuws.
    Het rantsoen van 450 gram vetstoffen zal deze winter behouden blijven,deze tijding zal voorzeker met vreugde worden onthaald.Met recht en rede kom men vanaf de  maand november voor een vermindering van het vetrantsoen vrezen,hetgeen zich trouwens verleden winter voordeed.Men kon er zich aan verwachten,daar men wist dat ongeveer twee maanden geleden de stocks der grondstoffen voor het vervaardigen van margarine bijna uitgeput waren en geen fabricage,meer mogelijk was na Januarie 1942.De mogelijkheid de boter voorraad aan te vullen gedurende de periode,waarin melk voorbrengst daalt door een grotere margarine rantsoen,werd dus uitgegeschakeld.
    Dank zij deze actie van de coöperatie zal deze krachttoer kunnen verwezelijkt worden.
    Ziehier hoe ze te werk gingen.
    Men ging van bij de aanvang van het geschikte seizoen over tot het opstapelen van boter,op het huidige ogenblik overtreft de stocks 2.750.000 kg.en eenvoorbrengst,die veel groter is dan voorzien was gedurende de maand September,heeft deze ononderbroken opberging in ijskasten toegelaten gedurende de tweede helft van Augustus.
    Van haar kant is de groepering er in geslaagd de stocks der grondstoffen voor margarine te vernieuwen.Vooreerst door het vermengen van het rundsvet dat men verkoos in voorraad te houden,liever dan het rechtstreeks  aan de verbruikers uit te delen,die er slechts zeer geringe hoeveelheden van zouden bekomen hebben.Vervolgens dank zij een uitwisseling met het buurland van de voeding onbruikbare olie tegen geraffineerde en met waterststof gemengde walvisolie/.
    Deze twee maatregelen zullen de fabricage van voldoende hoeveelheden margarine voor de behoeften van het land toelaten.
    De verhouding tussen boter en margarinr zal veranderen volgens de maanden, maar het rantsoen van 450 gram vetstoffen zal behouden blijven.

    07-09-2006 om 11:30 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Het eerste teeltplan 1941-1942.

    15 September 1941.Go to fullsize imageGo to fullsize image


                                 Het eerste teeeltplan 1941-1942.

    Werd uitgevaardigt bij besluit van 15 September 1941.De overheid streefde vervolgens naar een uitbreiding van de aardappelen en broodgraanteelt,en naar behoud van gerst,het peulvruchten en suikerbiet arsenaal.
    Het teeltplan legt geen uitbreiding van het aardappel-of broodgraan arsenaal op maar een te leveren kwantum;Dit leverde niet het gewenste resultaat op daar het even grote oppervlakte moesten zijn dan vroeger.
    Zie Supra p.30/31.

    05-09-2006 om 15:56 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Biscuits in de Handel.
    16 September 1941.Go to fullsize imageGo to fullsize image


                                        Biscuits in de handel.

    Volgende maand zullen wederom biscuits in de handel gebracht worden,begin September is er met de vervaardiging van biscuit begonen. in onze fabrieken. In onze fabrieken  zijn ze volop met de productie bezig en in Oktober zullen wij in ruil tegen zegel nr.1 te verkrijgen zijn, in een verpakking van 125 gram voor een zegel.
    De maandelijkse productie zal 300.000 kg bedragen,dus meer dan eerst voorzien was.Dit maakt het mogelijk ze langs de normale handel  te verdelen.
    De biscuits bevatten 72%  zuivere tarwe,Hun samenstelling is 90 gram tarwe meel,3.5gram suiker,6 gram vet.

    05-09-2006 om 15:48 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Gift van Koning Leopold en Koningin Elisabeth aan Winterhulp.
    17 September 1941.
           Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    Gift van Koning Leopold en Koningin Elisabeth aan Winterhulp.

    Door <<Winterhulp medegedeeld><
    De koning schonk aan"Winterhulp" een bedrag van één miljoen frank ,H.M; de Koningin schonk tee honderd duizend frank.
    Niet alleen waren deze bedragen op zich zelf genomen van bezonder belang, maar zij hadden ook nog een grote morele waard,omdat zij tegelijkertijd een klaar en onomstotelijk bewijs waren van  de volledige instemming welke de koning hier mede aan het doel en het streven van "winterhulp "schonk.

    Men kan aan deze gift de betekenis aan hechten van een uitnodiging tot de velen, zowel privaat personen ,als naamloze venootschappen en dergerlijke,die reeds eerder hun plicht hadden begrepen om hun gevend gebaar bij het aanbreken van de tweede oorlogs winter te herhalen.

    05-09-2006 om 15:40 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    31-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Steun aan behoeftige personen.

    12 September 1941Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image
                                
                               Steun aan behoeftigen personen  
    Het staatsblad publiceerd een besluit tot wijzeging van artikel 3 van het besluit van 29 juni 1940 ,betreffende de steun aan behoeftige personen te verlenen ,en het enig artikel van het besluit van 1 Maart  1941

    Het bedrag van den dagelijkse steun wordt als  volgt bepaald:

    Gemeenten van de
             :1ste categorie            2 categorie             3 de categorie

    Voor de gezinshoofden
     of daarmee gelijkgestelden
    echtgenote
     
                 13fr.                   11 fr.                             9 fr.
    Ten laste-huishoudster
                      5 fr.                   4.50fr.                        4 fr.

    Voor de kinderen
     ten laste beneden
    15 jaar
                       3.50fr                         3.25fr.                    3fr.

    Vermeerdering per
     bijkomend persoon
                          5fr.                             4.50fr.                    4fr.

    Het enig artikel van het besluit van 1 Maart 1941. het besluit van 29 Juni 1940 door artikel bis aanvullend ,wordt gewijzigd als volgt:
    Het vierde;houdende dat de bijdrage in de huur niet hoger mag zijn  dan de twee derde van den huurprijs,die werkelçijkk den huurder ten laste komt,vervalt en wordt vervangen door volgende bepalingen.
    In geen geval mag het bedrag van den steun verleend bij toepassing van het eerste lid,hoger zijn dat het verschil tussen den werkelijke huurprijs en het aandeel dat ten lasyt van den ondersteunde blijft en is vast gesteld op:

    23 frank per week voor de gemeente van 1ste categorie,
    19 frank per week voor de gemeente  van de 2 de categorie,
    16 frank per week voor de gemeente van 3de categorie.
    Is de wekelijkse huurprijs lager dan de hierboven bepaalde bedragen, dan wordt geen huishuur bijdrage verleend.

    31-08-2006 om 18:38 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Hebt U plannen voor een aardappelvoorraad.
          7September 1941.                    
    Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

                       Hebt U plannen voor een aardappelvoorraad.

    Natuurlijk bent u van plan een voorraad aardappelen in te slaan.Houd dan in eigen belang en in dit van de gemeenschap eigen rekening met het volgende:
    1.Koop niet om het even welke waar.Een provisieaardappel moet tamelijk groot zijn en volledig gaaf zijn.d.w.z. vlekken en stippeltjes,bruin of zwart,of inzinkingen van de schil mogen niet geduld worden.Verder moet de aardappel in drogen toestand zijn alvorens hij in bewaring gaat.
    2.Koop niet aan in woekerprijzen.Men zal trachten van hoger dan de officiële prijzen te bekomen
    Men zal U vertellen dat er e weinig aardappelen zin,of dat ze opgeeist worden voor de export en zo meer.De aardappelhandel is nu reeds normaal alhoewel de oogst van de late aardappelen nog niet op markt zijn.
    Bezin dus eerst voor ge begint: koop niet om het even welke aardappelen en aan woekerprijzen.
    Dit jaar zullen er genoeg aardappelen zijn.

    Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image





    26-08-2006 om 10:50 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Over trouwringen.
          Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image
    7 September 1941.

                                   Over trouwringen.

    Het kleine gouden ringentje, dat iedere echtgenoot draagt heeft een intressant verleden.Voor 2400 jaar werd voor het door de Romeinen voor het eerst als uiterlijk teken der echtelieden gedragen.
    Ringen als sieraad kende men reeds veel vroeger.Maar inde ouidheid mocht niet iedereen met een ring lopen.Dit was bv.in Babylon en Egypte een voorrecht der hogere standen.Droeg iemand van lagere stand een ring, dan kon hij zelfs ter dood veroordeeld worden.
    Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image
    400 jaar voor Christus droeg de Romeinse adel voor het eerst als huwelijkssymbool een gouden ring.,terwijl het gewone volk een ijzeren ring droeg.Maar enkele jaren later  vond men dit te ouderwets.De trouwring werd vergeten en ......daagde 200jaar later weer op in dezelfde stad,weer als nieuwe mode op.Doch men kon nog altijd aan de verschillende vormen herkennen,tot welken stand de dragerresp.draagsters behoorde.Keizer Hadriap maakte aan dit onderscheid een eind en Keizer Justiniaangaf zelfs de slaven de toelating gouden huwelijksringen te dragen.Maar ook ditmaal kon zich deze mode niet handhaven.
            Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    In de 5e eeuw toen de alchimisten,waarzeggers en kaartlegsters en handlezers op de verschillende manieren in Europa hun brood wisten te verdienen,dook de trouwring weer op.Men was namelijk bij het zoeken naar een middel,datde liefde tussen man en vrouw voor het gehele levenbrandende zou houden tot de ontdekking gekomen,dat van de 4de vinger onmiddelijk een zenuw naar het hart gaat.Zolang men nu deze zenuwknobbel door een metalen ring belast zullen de echtgenoten vol liefde aan elkaar hangen.

            Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    Buitendien,zo ontdekte men enige jaren later, is er nog een zenuw die dadelijk met het hart in verbinding staat.Al is dit kontakt niet zo nauw.Dit is de vierde vinger van de linkerhand.Zo kwam men dan op het idee,ombij verlovingen den ring links te dragen.,omdat dan de liefde wel gewenst is,maar toch niet te krachtig mag wezen.Eerst na het trouwen kan zij dan de ring op den vierden vinger van de rechterhand zetten.
    Sinds dien tijd is het symboom der liefde de band, die geen begin en einde kent,15 eeuwen steeds het zelfde gebleven.

                  Go to fullsize image      Go to fullsize image       Go to fullsize image

    25-08-2006 om 17:29 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Vleesbevoorrrading tijdens het komende winterseizoen.
    7 September 1941.Go to fullsize imageGo to fullsize image


    Vleesbevoorrading tijdens het komende winterseizoen.

    Het voorraadplan 1942 der hoofdgroepering "Vlees,Vee, en bijproducten.

    Met het doel de vleesbevooorrading tijdens de eerstvolgende moeilijke seizoen gelegen tussen de maanden Juni en Juli te verzekeren,heeft de hoofdgroepering <<Vee,vlees en bij producten der nationale landbouw en voedingscoöperatie een voorraadplan 1942 Ontworpen.

    Dit plan zegt in dat gedurende de eerstkomende maanden een deel van het vee zal worden gereserveerd.Dat wil zeggen gedurende de eerstkomende maanden een deel van het vee worden gereserveerd.
    Dat wil zeggen dat een deel van de runderen voor gebruik is en het ander deel wordt geslacht en in de frigo wordt onder gebracht,in agfwachting voor gebruik.Dat verduurzaamt vlees zal aan de bevolking worden verstrekt tijdens de moeilijke periode,wanneer er gebeurlijk geen of althans zeer weinig vlees op de markt voorhanden zijn.
    Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    Om dit te bereiken werden de kwantum van op de verschillende  markten van ons land te leveren vee enigzins verhoogd.Dit plan voorziet dat 14 fabrieken gedurende 17 weken, 3013 stuks vee per week zullen verwerken,waardoor dus het totaal bereikt wordt van ongeveer 50.000 stuks vee.De uitwerking geschiedt onder de controle van de hoofdgroepering en omvat 4 punten t.t.z. het bevriezen in daartoe bestemde frigo's het inblikken in eigen nat;het vervaardigen van leverpastei,en eventueel,wanneer het getal 50.000 zou worden overschreden,het inzouten van rundsvlees.
    35.000 runderen in blik.
    De fabrieken te Antwerpen,<brussel,Kortrijk en Luik ,wordt thans onder toezicht van de hoofdgroepering en van de bevoegde controleurs gewerkt aan het inblikken van rundsvlees in eigen nat.Het ontworpen plan voorziet een opbrengst van 15.000.000 blikjken van 140 gram ,gewaarborgd voor kwaliteit en de houdbaarheid,welke in afwachting voor de verdeling, in stapelhuizen zullen worden onder gebracht,alwaar deze blikken regelmatig zal worde, gecontroleerd om de goede staat van de blikken te kunne nagaan;
    In dit verband hiermede werd er een   rondleiding georganiseerd in de Orico-fabriek een der  14 fabrieken , waaraan de uitvoering van vermeld plan wordt uitgewerkt Onder leiding van bevoegde ondferzoekers werd er een rondgang der fabriek gemaakt, waardoor wij in staat werden gesteld kennis te maken met de praktijk van het inblikken.
    Het geslachte rund dat , in zijn kwartieren is verdeeld, in koelhuizen of elders is onder gebracht;komt vanuit voor de uitwerking eerst in de grote arbeidshalle terecht,waar vele beenhouwers het ontbenen en ook ontpezen deden.Zij verdelen het alles instukken van 500 gram,daarna gaat het naar een verdeelmachienen gevoerd daar wordt alles gekapt en vermengd in alle porties gaande van 100gr. tot 50 kg<<;daarna  vertrekt alles naar de menging en naar de vullerij waar het wordt ingeblikt,nadat de blikjes vooraf werden gedesibfzcteerd?Hetv inblikken geschiedt zeer nauwkeurig en het gewicht is zeer nauwkeurig vastgesteld. De open blikken worden vervolgens in de sluitmachine hermetisch gesloten,ook de datum,nummer, firma letter wordt er in gemerkt.
    Daarna naar de autoclaaf gebracht waar een aantal van 650 dozen in gaat, waarin het ingeblikt vlees gedurende  één uur op 123 graden kookhitte wordt gekookt.Na vcerloop hiervan wordt die korf uit de ketel gehezen en in een koelbak neergelaten,waarin de dozen vlees met koud lopend water worden afgespoeld.
    Daarna werden door een aantal arbeiders nog handelingen verricht met de vleesdozen ,zoals ,elke doos voor nnazicht op eventuele lekken,inwrijven met paraffineeerde olie,verpakkingen in kartons.
    Ten slotte wordt het rund in blikjes netjes in rekken geplaatst voor gedurende enkele maanden voor zeer srenge controle om dan eindelijk op tafel te veschijnen,wanneer het vers vlees niet meer voorradig zou zijn.Over dekwaliteit van dit vlles in dozen doen allerlei  geruchten de ronde.Voorig jaar echter ,zo werd ons mede gedeeld  waren er op 1.000.000  dozen op de markt gebracht en er waren er maar slechts 702 dozen slecht bevonden.In de vries inrichtingen te Antwerpen,Brussel,Kortrijn en Charlerroi hangen grote kwartieren rundsvlees in een teperatuur van -10 tot -14 graden ,in geheel 13.000of 15.000 dieren .Verder wordt dan nog nog een vooorraad van 500 ton leverpastei aangelgd;
    Welke door een twintigtzl firma's werden vervaatrdigd,zodat dat wanneer in de moeilijke periode ergens plotseling en onverwacht stagnatie,in de vleesvoorziening optreedt,daarin spoedig en doeltreffend zal kunnen worden verholpen.

    24-08-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe reglementen van groenten en fruit.
    6 September 1941.
           Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

               Nieuwe reglementen van groenten en fruit.

    De verplichtingen der producenten,handelaars en verbruikers vanaf 15 september aan staande in voege.
    De verantwoordelijke der markten gaande van tuinbouw,producten,producenten en fruitproducenten werd een marktverordening door gevoerd voor groenten en fruit,welke we om haar belangrijkheid hier grotendeels laten volgen,voege we er nog aan toe,de nieuwe reglementering in voege treedt op 15 september.
    De verplichtingen van de producent.

    De producent mag slechts zijn producten zelfs kosteloos,slechts verkopen of leveren op de markten en leverings plaatsen door de verantwoordelijken erkent, aan groothandelaars,fabrikanten en grootverbruikers.Reeks C in sommige gevallen,wanneer de kweker een speciale vergunning van de hoofdgroepering bekomt ,mag hij op de verbrukeres maekten rechtstreeks aan de verbruikers verkopen.
    Op deze algemene regel zijn er een paar uitzonderingen voorzien, nl. dat de kweker op zijn bedrijf verkopen maag aan de verbruiker op zijn gemeente,en dit tot een hoeveelheid die de normale behoeften van deze verbruiker niet overtreft,en aan de kleinhandelaar die in de gemeente wonen waar het bedrijf gevestigd is. In bepaalde gevallenb b.v. wanneer het om grote  hoeveelheden gaat, die door een kweker door een conserven fabriek worden verkocht, kan de hoofdgroepering een bedrijf als leveringsplaas aanduiden.
    Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image
    Wanneer een producent zijn waren ter matkt brengt ,moet hij steeds in bezit  zijn van een leveringsboek.
    Wanneer  de producent zijn waren verkoopt  op de markt, op de leveringsplaats of op zijn bedrijf,moet hij telkens een aankoopborderel eisen van de koper, dit gedurende twee jaar vanaf de aflevering bewaren
    Verkoop hij op een verbruikersmarkt,dient hij wekelijks een afrekening late geworden aan de hoofdgroepering met formulieren die klaar trgen betaling door de verantwoordelijken worden bezorgd.
    De verplichtigingen van de handelaars.
    De handelaars in groenten en fruit ,moeten in het bezit zijn van een vergunning  door de hoofdgroeppering<<tuinbouwproducten<< zo is een speciale  vergunning voorzien voor de groothandelaars en een andereImage PreviewImage PreviewImage Preview
    aan de kleinhandelaars.DE personen die denken daarvoor in aanmerking te komen voor een vergunning,van groot of kleinhandellaar kunnen een aanvraag formulier  bekomen op de secretariaten.

    Handel in  groenten en fruit  zal in de nabije toekomst slecht mogelijk zijn mits men in bezit is van een vergunning groothandel of kleinhandel in een zelfde bedrijf is verboden,bepaalde gevallen kan er een afwijking komen of toegestaan. UIterlijk tot 31 Juli 
    De groothandelaar  mag niet rechtstreeks aan de verbruiker verkopen,tenzij aan bepaalde categorieên van grootverbruikers.De kleinhandelaars mag alleen aan de verbruiker verkopen.
    De groothandelaars mogen hun producten slechts verkopen,tenzij aan bepaalde categorieën van grootverbruikers.
    De groothandelaars mogen hun productenslechts kopen op  de erkende markten en leveringsplaatsen.en zijn gehouden bij iedere aankoop een exemplaar in drie dubbel op te maken.
    Het eerste exemplaar moet door de koper aan de voortbrenger worden afgeleverd.
    Het tweede exemplaar  dient gedurende twee jaar vanf de levering zelf te bewaren.
    Het derde exemplaar als vervoerbewijs dienst doet.

                  Go to fullsize imageGo to fullsize image
    Zonder vervoerbewijs is alle vervoer van groenten en fruit verboden.Deze drie bewijzen moeten oor de verantwoordelijken worden afgeleverd en gestempeld.
    De groothandelaars moieten hun producten aan de kleinhandelaars
    verkopen op de erkende markten en leveringsplaatsen.Bij iedere verkooop moet alles in dubbel exemplaren worden opgesteld.De eerste aan de koper en het twede  is voor de verkoper,dit exemplaar moet twee jaar in het bezit zblijven voor eventuele  controle door de diensten.
    Iedere kleinhandelaar is verplicht een zekere hoeveelheid van elke soort,of fruit die hij voorhanden heeft,en indien hijverschollende kwaliteiten van elke soort bezit, een zekere hoeveelheid van elke dezer kwaliteiten,op een goed zichtbatre plaats van zijn winkel tentoonstellen,dit om den verkoop << onder de toog<< te keer
           Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image
    Grootverbruikers.
    Als de grootverbruikers worden,bij die aanhun leden of aan derden toebereid eten verstrekken zoals in hospitalen, sanatoria's kloosters,kostscholen,Winterhulp, hotelhouders enz.De grootverbruikers worden verdelld in twee verschillende reeksen,namelijk C.  en D.
    Als grootverbruikers ,reeks C zullen slechts erked worden,grote organisaties die van sociale aard en betekenis zijn bv.Winterhulp,vergunningen aan grootverbruikers reeks C zullen zeer zuinig worden uitgedeeld worden.
    De grootverbruikers C.worden gelijk gesteld met de groothandelaars,de groot verbruikers D.worden gelijk gesteld,voor alles wat den aankoop van groenten en fruit betrefd,met de kleinhandelaar.Wat aankoop en vervoer van de producten betrefd, zijn de grootverbruikers onderworpen aan dezelfde voorwaarden als de groot- of kleinhandelaars.

    Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

      Vervoer van groenten en fruit door de verbruiker.
    Het vervoer van groenten en fruit door de verbruiker is toegelaten binnen de gemeente of aan palende gemeenten,tot een hoeveelheid die de normale behoeften van zijn gezin niet overschrijd;;in dde andere gemeente,tot een hoevezelheid van minder dan 2kg.
    Tussen zijn tuin en zijn,woonplaatsi n een andere gemeenten,mag hij de groenten en fruit vervoeren met een hoeveelheid die de normale behoeften niet overschrijd,op voorwaarde dat hij in het bezit is van een getuigschrift afgeleverd door een plaatselijke verantwoordelijken van de gemeenten waar zijn tuin gelegen is.
    Zoals men uit grote lijnen van deze nieuwe marktregeling voor groenten en fruit kan opmaken,tracht men een de voornaamste oorzaken van de zwarte markt in den wortel aan te tasten  door het contact tussen producent en de handelaars tot een minimum te herleiden.
    Voor de fruithandel wordt dit contact zelfs volledig uitgeschakeld.
    Onze productie aan groenten en fruit is voldoende om in een normaal verbruik te voorzien.De behoefte is thans mischien driemaal verdubbeld,daar de groenten algemeen worden aangewend, als vervangmiddel van andere producten.

             Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    23-08-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Het huiselijk verbruik van kolen zal zonder hindernissen kunnen worden gehandhaafd.
    3 September 1941.Image PreviewImage PreviewImage Preview

              Het huiselijk verbruik van kolen zal zonder hindernissen kunnen worden gehandhaafd?
    Stijgende vraag en verminderde productie.

    Sinds enige tijd,aldus de secretaris-generaal zijn we genoopt zekere  het kolen verbruik in onze industrie beperkingen op te leggen.Het vrije huishoudelijk kolen verbruik;zal eveneens zonder welk danige hindernissen kunnen worden gehandhaafd/
    Arm aan natuurlijke rijkdommen als wij zijn,moeten wij de weinige grondstoffen waarover wij beschikken,gedeeltelijk ten gelde maken om ons ,ontbeerlijke levensmiddelen aan te schaffen.
    Daarbij komt dt een verhoogde Europese vraag naar kolen, dat samenvalt met een vermindering van onze productie capiciteit.Reeds werden er maatregelen genomen om de dalende productie curve te verhogen (zoals b.v.b. het verlenen van aanwezigheidpremies,het verhogen van de productiestabiliteit)terwijl verder naar middelen wordt uitgezien om grotere resultaten te bereiken.De sekretaris-generaal verwijst in dit verband naar de plannen die bestudeerd worden om krijgsgevangenen te laten werken.
    >> Waalse mijnwerkers naar huis te laten komen;om het broodrantsoen te verhogen en een supplementaire bevoorrading van peulvruchten te bereiken en vervolgt;
    Als deze redenatie rendeert,zal echter een bepaalde tijdspanne nodig zijn gedurende  dewelke de voorhanden voorraden met bijzondere zorg moeten verdeeld worden.
    Een beroep wordt gedaan op de kolenhandelaars.
    Met het oog op de distributie wordt er op de kolenhandelaars,ik kan hier wel bevestigen,zegt hij ,dat ik een goed hart toedraagt en ernaar streef om hen zoveel mogelijk in te schakelen in de beperkte  distributiemogelijkheden van deze tijd.De houding is echter geconditioneerd door de verwachting dat de handelaars in tijden van schaarste en beperking zouden begrijpen dat zij de goederen zouden verdelen als dienst; niet aan hun cliënten ,niet aan deze ,maar als dienst  aan alle medeburgers zonder onderscheid.De  waren welke zij uit beperkte voorraden ontvangen moeten ten aller tijden ter beschikking worden gesteld.Voorzover geen voorgeschreven rantsoenering voorligt moet dit gebeuren in een brede geest van rechtvaardigheid en van sociale eerlijkheid.Wie zijn beroep aldus niet opvat,is niet waardig ,tot de eerzame handelstand te behoten en moetenermede rekenen onbarmhartigte worden uitgeschakeld.
    Pogingen vooor een gezonde distributie.
    Door de helaas  pas opgerichte bedrijfsorganisatie  voor de kolenhandel,zijn de laatste tijd in samenwerking metde kolencentrale lovenswaardige pogingen gedaan om tot een gezonde distributie van de kolen te komen.Wij weten dat hier alles nog niet van een leien dakje verloopt,doch wij begroten den geden wil en het gepresteerde opbouwende werk.
    Hoezeer wij ook begrip hebben voor organisatoridsche tekorten en menselijke ontoerekenbaarheid tegenover grote moeilijkheden.Wij aanvaarden niet  dat van de schaarste gebruik gemaakt wordt om te woekere,om  cliënten politiek te voeren, om een ongezonde euilhandel te ontwikkelen,om dezen te bevorderen die bereid zijn dezen te bevorderen die bereid zijn extra centen te betalen of de kelders te vullen van hen die naar geen prijzen zien.

    Image PreviewImage PreviewImage Preview

    21-08-2006 om 11:53 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Bevoorradingsdienst van groot-Gent.
    3 September 1941.Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image


                       Bevoorradingsdienst van Groot-Gent.

    Door hzt stadsbestuur werd het werk der << Volkseetmalen<< ingericht,ten einde de minderbegoeden in de gelegenheid te stellen aan een geringen prijs een degelijk eetmaal te bekomen.
    Waar bij begin 20 eetmalen per dag warenverstrekt,werden er na enkele maanden tot 3.700 maaltijden per dag  bestel in de verschillende verdelingscentrums verspreid over gans de stad Gent.
    Dank zij de toewijding en de belangloze medewerking van dienstvaardige vrijwilligers werden er aldus meer dan 200.000etmalen afgeleverd.
    In de eerste plaatswerden de eetmalen verleend aan de gesteunden van Winterhulp
    Intussen werd een centrale bereidingskeuken ingericht van waar in samenwerking met het provinciaal,het plaatselijk komiteWinterhulpende Stedelijke be,de gesteunden van Winterhulp een goedkoop  eetmaal wensen te bekomen dienen zich daartoe ,nin te schrijven bij hun Winterhulp-komiteit.Het uitreiken der Winterhulp-eetmalen zal aanvangen ovanaf 3 November 1941
    De dienst der << Volkseetmalen<<zal zijn werking voortrzetten in de gewone lokalen ten behoeve  van de andere personen die daarop aanspraak kunnen maken wegens een beperkt inkomen.
    Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    17-08-2006 om 09:24 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Geen maaltijden in de spijshuizen zonder zegels.
    2 September 1941.Go to fullsize imageGo to fullsize image

    Geen maaltijden in de spijshuizen zonder zegels.


    Dinsdag en Vrijdag zijn vleesloze dagen

    Het een -gerechtstelsel ingevoerd.

    De secretaris-generaal van het Ministerie voor landbouw en voedselvoorziening deelt mede:

    Art.1.De hotel- en restauratiehouders,herbergiers  en in het algemeen,al de houders van inrichtingen waar aan  rantsoennering  onderworpen  eetwaren worden verbruik,mogen slechts tegen overhandeging van rantsoenzegels door de verbruiker,gerantsoeneerde producten  te verkopen.

    Art.2.De natioale Federatie van de Belgische Hotelhouders is er toe  gemachtigd ,onder controle van het Departement  van Landbouw  en voedsel voorziening ,deelzegels uit te geven,waarvan de omruiling het opdienen  van delen van de rantsoenenzou vergemakkelijken.
    De deel zegels geven geen recht op wederbevoorrading.
    Art.3.Het is verboden in de hotels,spijshuizen, koffiehuizen, en gelijkaardige inrichtingen bedoeld in art.1.eetmalen op te dienen of te verbruiken die bestaan uit meer dan;
    a) één soep of  zonderéén enkel voorgerecht zonder vlees.
    b)één gerecht met aardappelen en groenten of een gerecht  met deegwaren of eenkeuze van voorgerechten zonder vlees.
    c) één nagerecht
    Art.4.De spijskaart mag aan den verbruiker enkel de keus laten tussen twee soepen,voorgerechten zonder vlees met of zonder aardappelen;twee vleesgerechten,één vogelgerecht,twee visgerechten,één wildgerecht gerechten met eieren, één gerecht met deegwaren, twee groenten banket gebak,vruchten en kaas.
    Naast of onder ieder gerecht moeten op de pijskaart,duidelijk leesbaar,de prijs van de comsumtie,het aantal zegels van den verbruiker geeist enhun waarde in gewicht aangeduid zijn.
     Het is aan de houders van de inrichtngen bedoeld bij onderhavig besluit,of aan hun aangestelden verboden de gerechten aan de verbruikers voor te zetten,alvorens deze hun de overeenstemmende zegels hebben afgegeven.
    Art.5.Een eetmaal mag geen hoeveelheid vlees bevatten die groter is dan drie dagelijkse rant en geen hoeveelheid vetstoffen groter dan 20 gram.
    Het is daarenboven verboden ,aan Dinsdag en den Vrijdag  van elke week,in debij onderhavig besluit bedoelde inrichting,gerandsoeneerd vlees,evenals gerechten die dat product bevatten aan te bieden,op te dienen of te verbruiken.
    Dat verbod slaat opde volgende dag,wanneer de Dinsdag en Vrijdag een wettelijke feestdag is.
    Art.6. De houders van de in onderhavig besluit bedoelde inrichtingen zijn verplicht op een zichtbare plaats van de verbruikers,een kleine aanplakbiljet aan te brengen,waarmee in goed leesbare letters staat gedrukt.
    "  De heren verbruikers zijn er toe gehouden aan de aangestelden,op het ogenblik der bestelling,die op de kaart vermelde rantsoenzegels af te geven."
    <<Geen enkele gerantsoeneerde  eetwaar zal zonder zegels worden verkocht>>
    Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    16-08-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. drie Belgen wilden 37 zakken Koren uit Frankrijk smokkelen.
    2 September 1941      .Go to fullsize imageGo to fullsize image

    <drie Belgen wilden 37 zakken koren uit Frankrijk smokkelen.

    Te Landes,bij Doua,is de politie opgetreden op het ogenblik dat drie Belgen 37 zakkenkoren,inhoudende 2.950 kg.voor den uitvoer bestemd.uit een garage haalden
    De sjacheraars konden ontsnappen,terwijl het koren in  beslag werd genomen.

    14-08-2006 om 17:05 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De toestand in verband met de voedselvoorziening
    2 September 1941.Go to fullsize imageGo to fullsize image


    De toestand in verband met de voedselvoorziening.

    Volgens << Handel en Distributie<< is de toestand in de verschillende voedingstakken sterk verbeterd.De bevoorrading in meel voot de bakkers en in brood  voor de verbruikers mag, aldus het blad,voor negentig percent als normaal worden beschouwd.Wat de kwaliteit van het meel betreft,in 60 t.h.van de gevallen is zij goed en voor 40 t.h. minder goed.Het wettelijk meel is samengesteld uit 60 t.h. tarwe,30 t.h.rogge en 10 t.h.zetmeel.
    Wat de aardappelen betreft loopt alles vlot van stapel.De kwaliteit laat echter te wensen over.In bepaalde gewesten werden zeer grote hoeveelheden aardappelen ongeschikt bevonden voor het verbruik.Anderdeels kleeft er te veel aarde aan te leveren aardappelen;Er zijn ook ladingen,die te lang onderweg blijven
    Inzake de vleesbedeling is de toestand gunstig,nu de slagers ook hun reserve hebben.Het rundsvlees is doorgaans van goede kwaliteit,wat niet mag gezegd worden,aldus <<Handel en Distributie<<van de producenten die de varkensslachters worden voorgeschoteld.Deze waar vindt weinig afzet;Op,zekere plaatsen blijven de prijzen overdreven hoog  en is het toezicht ontoereikend.
    Inzake groenten en fruit worden de wettelijke prijzen nog niet overal toegepast,doch er wordt veel verwacht van de nieuwe mzarktorganisatie.De kwaliteit is vrijwel overal tweede rangs.
    Boter is er in voldoende hoeveelheden voor het rantsoen.Luxemburg en het  land van Hoei hebben tekort aan vollemelk.Afgeroomde melk is schaars in alle provinciën.


    Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image





    14-08-2006 om 12:19 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 08/06-14/06 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 26/11-02/12 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 30/01-05/02 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • ff kennis maken
  • Wandelgroetjes uit Borgloon
  • fijne middag
  • groetjes
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Archief per maand
  • 06-2009
  • 03-2009
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006

    Mijn blog is gestart op 4/2/2006 en bestaat vandaag 6904 dagen!
    Gastenboek
  • ff kennis maken
  • Wandelgroetjes uit Borgloon
  • fijne middag
  • groetjes
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Inhoud blog
  • 28 Augustus 1942 .Een betere opleiding in het hotelwezen
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 21Augustus 1942. De bedeling van honing
  • 19Augustus 1942. Verbetering in de bedeling van eieren.

    Blog als favoriet !

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    pierre1951
    blog.seniorennet.be/pierre1
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Foto

    Foto

    Foto

         groenlandse
            walvis

    Foto

    VOLKSWEERKUNDE

    De volksweerkunde uit
    het begin van de negentiende
    eeuw was een curieus mengsel
    van gezond verstand en bijgeloof.
    Het bestond uit een samen
    raapsel van duizenden
    weerregels,spreuken en
    gezegden.Een deel van deze
    spreuken hoort men ook nu
    nog wel.

    In vele weerspreuken wordt
    een verband gelegd tussen
    de maan en de bewolking.
    Dit zijn redelijk betrouwbare
    spreuken.
    Een koude heldere nacht
    leidt dikwijls tot vorst of
    mist in de ochtend en het
    is vooral tijdens zulke nachten
    dat de maan goed te zien is.
    Vandaar komt het gezegde
    dat na een heldere nacht
    vorst komt.

    In de volksweerkunde komen
    vele gezegden voor die zouden
    moeten wijzen op het voor-
    spellende gedrag van dieren en
    planten.Zo werd wel eens beweerd
    dat koeien gaan liggen als er
    regen komt en dat bijen voor
    een storm terugkeren naar
    hun korf. De meeste van deze
    gezegden weerspiegelen echter
    slechts de gevoeligheid van
    dieren en planten voor ver-
    anderingen in atmosferische
    omstandigheden,met name
    de vochtigheid.


    Go to fullsize image
    Foto

    Image Preview
    Go to fullsize image

    Go to fullsize image


    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Image Preview
    Go to fullsize image

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!